Uppdaterad  

Puder: 9 produkter i test

PriceRunner

Letar du efter ett transparent puder att dämpa glans och fixera ditt smink med? Vi har testat puder från märken som By Terry, Nyx och Sensai. För att ett puder ska utses till bäst i test, måste det ge en snygg finish, vara lätt att applicera och komma i en ändamålsenlig förpackning.

puder bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av puder har vanliga konsumenter med olika hudtyper använt produkterna. I testet har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta de olika produkterna:

  • Resultat: Hur känns pudret på huden? Blir det en fin yta eller framhävs torra partier? Ser huden matt och slät ut, eller blir slutresultatet allt för pudrigt? Blir resultatet naturligt?

  • Användning: Är pudret lätt att applicera eller får man jobba mycket för att få ett snyggt resultat?

  • Förpackning: Hur är förpackningen? Är den användarvänlig eller bökig? Om det är ett löspuder: hur doseras produkten? Blir det mycket spill?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till vad den kostar.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste puder. Jämför pris på samtliga listade puder på PriceRunner.

Tester av kroppsvård

1. Sensai Translucent Loose Powder - BÄST I TEST PUDER

Ett transparent puder som passar den som letar efter en felfri yta

Formula: Löst puder

Sensai Loose Powder Translucent

Man kan tycka det vore svårt att jämföra transparenta puder med varandra. De ser på ytan i stort sett likadana ut och det enda som verkar skilja dem åt vid första anblicken är ofta prislappen. Sensai Translucent Loose Powder är onekligen ett puder med ett högre pris än flera andra. Men även om den kostar mer, så känns det som väl investerade slantar.

Lyx från förpackning till resultat

Sensai är ett märke som andas lyx, och det beror inte bara på prislappen. Deras produkter levererar hela vägen, från förpackning till resultat. Så även Sensai Translucent Loose Powder. Det lösa pudret kommer i en enkel men stilren dosa och är utrustad med en puderpuff. Just puderpuffar brukar inte alltid vara den bästa lösningen, men tillsammans med det här pudret är det en strålande kombination.

Jämnt och silkeslent resultat

Förutom att pudret ger ett otroligt silkeslent och jämnt resultat, känns det även fantastiskt lätt på huden. Faktum är att det inte känns alls, vilket är exakt vad man önskar av ett puder. Det sker alltför ofta, att puder får huden att antingen se lite kakig ut, eller kännas kakig, stram och tung. Med pudret från Sensai behöver man inte oroa sig – perfekt resultat och fjäderlätt känsla.

Den enda nackdelen är priset som onekligen är högre än flera andra puder. Men är man på jakt efter ett löst puder som är nära nog perfekt, då är Sensai Translucent Loose Powder ett köp man inte kommer ångra.

Vackert resultatkänns knappt på hudenenkel applicering
Dyrt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Harmoniq Logotyp

Sensai Translucent Loose Powder 20g

420 kr
Hudoteket Logotyp

Sensai Translucent Loose Powder

446 kr
Electa Logotyp

SENSAI TRANSLUCENT LOOSE POWDER

485 kr

2. Palina Prowder - BÄSTA PREMIUMVAL

Ett puder med vårdande och effektiva ingredienser

Formula: Löst puder

Palina Prowder 10g

Det är alltid kul när ett mindre svenskt märke sticker ut hakan med en innovativ och bra produkt – och så är verkligen fallet med Palina och deras lösa puder Prowder.

Unik mineral ger felfri finish

Detta är en produkt som är först i världen med att använda mineralen upsalite i en kosmetikaprodukt, och vilken tur att de bestämde sig för att göra det. Med upsalite i detta puder, kan nämligen vi användare njuta av en närmast felfri finish från arla morgonstund till sent på kvällen. Säg hejdå till blänk och säg hej till en sammetslen hud – det är nämligen exakt vad detta lösa puder bjuder på.

Minimerande effekt på porer

Svep det vita pudret över ansiktet. Vid applicering blir resultatet transparent och eliminerar inte bara det oönskade blänket, det ger även en minimerande effekt på porerna. Upsalite fungerar som en liten tvättsvamp och suger helt sonika upp det överflödiga sebumet i ansiktet, vilket är vad som ger huden en sådan matt finish. Samtidigt innehåller Prowder squalane, vilket fungerar både mjukgörande och återfuktande.

Ofta kan ansiktspuder få huden att kännas både torr och stram, men detta slipper man helt med Prowder från Palina. Och det är dessa egenskaper: den nedmattande effekten, den felfria finishen, det hållbara resultatet och den mjuka och snälla känslan på huden, som får testpanelen att jubla.

Innovativa och vårdande ingrediensersnygg finishhållbart resultat
Lösa puder dräller alltid lite

3. The Balm Sexy Mama Anti-shine translucent powder - BÄSTA BILLIGA PUDER

Puder som motverkar glans även under svettiga förhållanden

Formula: Pressat puder

The Balm Anti-Shine Translucent Powder Sexy Mama

Sexy Mama från The Balm må ha ett lite väl pajigt namn, men det innebär inte att det är en produkt man skojar bort. Detta är ett transparent puder som används för att motverka glans i ansiktet. Sexy Mama är nära på osynligt efter applicering och absorberar oljan snabbt och smidigt, vilket lämnar huden mjuk och matt.

Ger en naturlig finish

Är man rädd att puder ska lämna en tråkig kaka i ansiktet så kan man känna sig trygg med The Balm Sexy Mama. Produkten lämnar inga större spår av puder efter sig, utan det känns i stället som att man använt ett så kallat blotting papper, som helt sonika sugit upp all överflödig olja i huden. Det mattar inte bara ned, utan fixerar även makeupen. Resultatet är silkeslent och nästan ofattbart naturligt. Känner man sig fundersam över det snåla urvalet av nyanser så är det viktigt att tänka på att detta inte är ett pigmenterat puder – det är transparent. Därför fungerar det bra till en stor bredd av hudtoner.

Puder som fungerar mycket bra att dämpa blänk

Till The Balm Sexy Mama ingår ingen applikator, men då bästa resultat ändå nås med några svep av en puderborste spelar det ingen roll. Pudret fungerar alldeles utmärkt året runt. Men när det är som varmast och klibbigast ute kommer det verkligen till sin rätt. Det tar snabbt och effektivt bort blänk och glans från ansiktet. Inte ens under en svettig dag på en nöjespark kommer man behöva oroa sig för att ansiktet ska glänsa ikapp med tallriken som ens langos serveras på.

Naturligt resultatpraktiskt med spegel i dosaneffektiv mot glans
fånigt namnlite väl kitschig dosa.

4. Linda Hallberg Infinity Filter Loose Setting Powder

Effektivt puder som är som ett instagramfilter på burk

Formula: Löst puder

Linda Hallberg Cosmetics Infinity Filter Loose Setting Powder Medium

Det är inte ovanligt att vi nu för tiden pratar om puder med filterliknande resultat, vilket naturligtvis hänvisar till de filter som finns att använda i sociala medier.

Ger effekten av ett filter i ansiktet

Linda Hallberg Infinity Filter Loose Setting Powder kommer med löften om en filtereffekt redan i namnet, och här är en produkt som faktiskt lever upp till vad den lovar. Blott en snabb svepning av detta puder krävs för ett matt, lent och samtidigt naturligt resultat. Detta är inte täckande puder, utan ett settingpuder. Med andra ord är det ett puder som används för att avsluta sminkningen och ge den en snygg lite ”blurrad” finish. Resultatet är tydligt, men samtidigt osynligt – huden får en silkeslen yta och pudret agerar i det närmsta ett filter utan att det för den sakens skull ser onaturligt ut. Det blir som en del av huden – en perfekt del.

Ett mycket lättapplicerat puder

Pudret är väldigt lättapplicerat. Trots att tre nyanser kan verka snålt så funkar de till många både ljusare och mörkare hudtoner tack vara att finishen är så lätt. På huden känns pudret precis på det sätt man vill att ett puder ska kännas: inte alls. Faktum är att det innehåller återfuktande ingredienser, vilket är en av anledningarna till att det inte känns obehagligt torrt i ansiktet när man bär det. Men trots att pudret går obemärkt förbi på huden, gör det inte det när man ser sig i spegeln. Där slås man om och om igen av det fina resultatet som håller timme ut och timme in, dagen (eller natten) lång.

Naturligt resultatBra prisFritt från parabener och talk.
Som med de allra flesta löspuder blir det spill vid applicering.

5. By Terry Hyaluronic Hydra-Powder

Puder som ger en effekt nästan lika magisk som en askungebehandling

Formula: Löst puder

By Terry Hyaluronic Hydra-Powder

Detta prisvinnande, färglösa puder av mikroniserad hyaluronsyra och ki¬selmikropärlor mattar inte bara ned, utan har även en utsuddande effekt på porer och rynkor. En tillfällig effekt, naturligtvis. För vi pratar om smink, inte mirakel.

Drygt puder som räcker länge

By Terry Hyaluronic Hydra-Powder är ett otroligt drygt puder där man verkligen kommer väldigt långt med väldigt lite. Det fungerar naturligtvis fantastiskt bra som ett settingpuder ovanpå sminket och hjälper då till att både sudda och matta. Men även på egen hand, utan någon foundation eller annat smink, kommer huden att se lenare och sidenmatt ut med detta puder.

Nackdelen är naturligtvis priset. Det tar emot att investera över 400 kronor i ett puder som man kanske inte testat förut. Men det ska sägas att det är värt pengarna. Pudret är dessutom så pass drygt att det räcker längre än vad man kan ana när man först ser burken.

Får huden att strama lite

Burken är av klassisk form med skruvlock. Enklaste sättet att dosera är att vända upp och ned på dosan då locket fortfarande är ordentligt påskruvat. Därefter vänder man tillbaka och för att sedan varsamt skruva av locket. Det kommer att damma lite, det är dock närmast regel än undantag med löspuder. Men det blir inte onödigt mycket spill.

På huden kan det i vissa fall upplevas att produkten får huden att strama lite, vilket drar av på det annars goda helhetsintrycket. Har man väldigt torr hud, så framhävs dessa torra partier lite mer än vad som är önskvärt. Men utöver dessa två nackdelar, så är By Terry Hyaluronic Hyda-Powder i det närmaste ren och skär askungemagi.

Suddar ut porer och linjer på ett häpnadsväckande sätt
Dyrstramar litehar en tendens att framhäva torra partier

6. Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent

Puder som ger storslaget resultat för modest peng.

Formula: Löst puder

Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent

Det finska märket Lumenes Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent är ett härligt mjukt och genomskinligt puder som fixerar sminket och kontrollerar glans dagen lång. Pudret absorberar talg, vilket är anledningen till att huden får en matt finish som håller i många timmar.

Puder med utsuddande effekt

Precis som många andra puder har även detta en något utsuddande effekt, vilket är tacksamt när man går på med lite puder ovanpå en sminkning eller helt enkelt bara kör puder utan något under. Detta är en väldigt finmalen produkt, vilket innebär att det lägger sig skirt och snyggt på huden oavsett om man har torr eller oljig eller en kombinerad hy. Just torr hud kan vara något av ett problem vid puderanvändning, då puder har en tendens att framhäva torra partier snarare än att dölja dem. Detta är dock inte ett problem med Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent – pudret håller en jämn och stabil nivå oavsett hudtyp. Det gör den användbar året runt, oavsett om huden är sommarsvettig eller vintertorr.

Ett otroligt prisvärt puder

Denna burk med skruvlock räcker länge, vilket också gör den otroligt prisvärd. Resultatet reflekterar inte alls prisklassen – man kan snarare luras att tro att det är en avsevärt mycket dyrare produkt man har investerat i. Storslaget resultat för modest peng, det är aldrig fel!

Plånboksvänlig, räcker längekänns härligt mjuk mot huden
Onödigt mycket spill

7. MAC Cosmetics Blot Powder

Fantastiskt bra puder som bekämpar blänket på studs

Formula: Pressat puder

MAC Blot Powder/Pressed Light

Sminket är på plats, det ser bra ut i spegeln. Man tar en selfie för att dubbelkolla och bländas nästan av blänket i pannan som fotot avslöjar. Vad göra? Låt MAC Blot Powder komma till undsättning.

Väldigt smidigt puder

Blot Powder från MAC är ett puder som inte kunde vara smidigare att använda. Det är en storfavorit hos många makeup-artister just för att det eliminerar blänk på ett kick. Detta pressade puders främsta syfte är att kontrollera glans utan att lägga till färg. Det fixerar dessutom foundation och skapar en slät och jämn finish samtidigt som det maxar hållbarheten på sminket.

Fräschar upp snabbt

Skulle det vara så att man behöver en snabb uppfräschning under dagen, räcker det med en snabbapplicering av Blot Powder för att makeupen ska få nytt och längre liv. Med detta puder som finish håller sig sminket utan problem på plats en hel arbetsdag. Inget blänk, inget kladd, ingen kakig look. Bara matt, lent och snyggt, precis som man vill att resultatet ska vara med ett puder.

Även om Blot Powder är en produkt som inte tillför någon färg, så finns ändå produkten i flera olika nyanser. Något som innebär att oavsett hudton går det att få ett riktigt naturligt resultat. Detta ger förstås extra plus i kanten. Ta en selfie igen och dubbelkolla – nu är det bara du som glänser, inte pannan.

Håller fantastiskt braflera nyanser att välja påstabil dosa
Varierar en hel del i pris beroende på vart man köper det

8. IsaDora Ultra Cover Compact Powder

Matt puder som effektivt täcker röda partier

Formula: Pressat puder

Isadora Velvet Touch Ultra Cover Compact Powder SPF20 #65 Neutral Beige

Det finns ingen anledning att övertrassera sitt konto för att köpa ett bra puder. Faktum är att det finns många budgetvänliga puder som håller hög standard och ger strålande resultat. IsaDora Velvet Touch Ultra Cover Compact Powder är ett av dem.

Puderdosa med spegel

I en praktisk dosa med spegel i locket kommer detta pressade puder effektivt skära ned tiden du lägger på morgonfix. Med hjälp av den medföljande, tvättbara svampen appliceras detta puder på ett nästan löjligt enkelt sätt och resultatet syns omedelbart. IsaDora Ultra Cover Compact Powder dämpar effektivt rodnader och ytliga blodkärl, i många fall så pass väl att de döljs helt.

Detta puder är kanske främst en produkt att använda istället för en foundation, så pass täckande kan man låta det bli. Det fungerar naturligtvis bra som ett settingpuder också, om man är lite mer varsam med appliceringen och väljer en borste istället för den medföljande svampen. Svampen packar på produkten på ett annat sätt än vad man åstadkommer med en puderborste, vilket också är en av anledningarna till täckningsgraden.

Finns bara i ett fåtal nyanser

Tyvärr finns pudret inte i särskilt många nyanser. Medan man med ett skirt settingpuder inte behöver ha en stor bredd på nyansutbudet, kräver naturligtvis ett täckande puder att man kan färgmatcha det med sin hudton i mycket större utsträckning. Det är synd. För resultatet är annars sammetslent, matt och jämnt – men inget av detta kommer täcka en dålig färgmatchning.

Täcker röda partier effektivtMatt och len finish.
För litet nyansutbud

9. NYX Professional Makeup No Filter Finishing Powder

Puder i budgetprisklass som lämpar sig väl vid milt väder

Formula: Pressat puder

NYX NoFilter Finishing Powder Porcelain

Ännu ett puder som utlovar en filtereffekt med blott en svepning av en puderborste. Det låter för bra för att vara sant, och i det här fallet är det tyvärr också det.

Fungerar bra, men inte i sommarvärme

Under de första, lite svalare månader av användning, fungerade pudret utmärkt. Det la sig fint utan att se pudrigt ut, höll bra genom hela arbetsdagen och kändes aldrig kakigt eller stramt i ansiktet. Men med det värma sommarvädret kom också problemen.

I takt med att utetemperaturen stiger, verkar det som att NYX Professional Makeup No Filter Finishing Powder får kalla fötter och inte längre vill vara med. Det kryper ned mot ögon, näsa och mun. Trots en grundlig bas, verkar hela sminkningen kommit på glid långt innan lunch. Naturligtvis är det svårt med smink överlag under riktigt varma dagar. Men riktigt så här illa är det sällan make-up beter sig. Särskilt inte när man har använt puder just för att slippa en flod av smink i ansiktet.

Låt pudret ta semesterledigt

Detta är helt enkelt en produkt som fungerar bäst i mildare temperaturer. Bestämmer man sig för ett köp kan man glatt använda det under ungefär nio av årets tolv månader. Men sedan är det dags att låta No Filter Finishing Powder ta sommarledigt och istället satsa på en produkt som står pall emot skenande utetemperaturer.

Bra prisfungerar bra i milt väder
Glider av ansiktet i varmt väder
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss