Soffor

Bäddsoffa
Filtrera
Specifikationer
Hållbarhetsinformation
Soffor
Mått

1000+ produkter

Soffor Beliani Senja Soffa 200cm 3-sits
Populär

Beliani Senja Soffa 200cm 3-sits

Soffa, Material: Sammet, Färg: Grå, Grön, Blå, Röd, Svart, 3-sits, Antal platser: 3-sits

9 499 kr

Tre tips när du ska köpa soffa

Tyg

Om du har barn eller djur är det skönt om soffan har tvättbar klädsel, så att du inte behöver oroa dig för fläckar som inte går bort. Soffor i naturlig textilfibrer kan tyvärr vara svåra att rengöra, men läder och polyester är lätt att torka av. Allra bäst är det om soffans klädsel helt går att ta av och maskintvättas. På de ställen där det inte går, till exempel armstöden, tipsar vi om att rengöra såhär.

Tänk på att läder inte tål att stå i stark sol. Dessutom behöver det skyddas mot fukt och regelbundet fettas in. Bomull kan blekas i solen och kan behöva impregneras för att bli motståndskraftigare mot fläckar. Generellt sett klarar syntettyger solljus bättre, så om vardagsrummet är i söderläge kan det vara bra att tänka på.

Ram

Vad gäller ramen har trä allra bäst hållbarhet, men många använder spånplattor eller plywood. Då är det viktigt att välja skivor med flera lager, så att soffan blir stadig.

Investera i en soffa som håller länge. Det finns olika skalor som mäter hur mycket soffans tyg tål:

  • Martindale mäter materialets slitstyrka: ju högre martindale, desto mer tål soffan innan tyget får maskor och lösa trådar. Om du köper en soffa till hemmet bör den ha minst 15 000 martindale, medan en som ska stå i offentlig miljö bör ha minst 30 000.

  • Pilling mäter hur lätt tyget får noppor på en skala 1–5. Ju högre tal, desto lägre risk för noppor.

  • Ljusäktheten mäter hur väl tyget klarar att stå i solljus. Det mäts på en skala 1–8, där 8 innebär bästa möjliga tålighet.

Kallskum ger hög komfort, med dynor och kuddar som håller formen länge. Däremot är det inte ett lika miljövänligt val som dun och andra naturmaterial. En dunsoffa är mjuk och skön att sitta i, men kräver att du vänder på kuddarna och puffar dem ibland så att de inte sjunker ihop. 

Annons

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.