Kaffekvarnar

PriceRunner hjäper dig hitta rätt produkt

Vill du helst mala kaffebönorna för hand med en manuell kvarn eller är du ute efter en elektrisk kaffekvarn som sköter jobbet åt dig?
Filtrera
Specifikationer
Mått

500+ produkter

Kaffekvarnar Bosch TSM6A013
3,5/5

Bosch TSM6A013

Elektrisk kaffekvarn, 75g, Säkerhetsfunktion

231 kr

4,5

Kaffekvarnar Wilfa CGWS-130B
Bäst i test

Wilfa CGWS-130B

Elektrisk kaffekvarn, 250g, Timer, Justerbar malningsgrad

1 079 kr

Vår testvinnare Wilfa Svart Classic Aroma är din garanti för ett gott och välsmakande kaffe.

Tre saker att tänka på när du köper kaffekvarn

Om du inte behöver mala stora mängder bönor och inte misstycker att malningen tar lite längre tid kan en manuell kvarn vara ett bra val. Fördelen med handkvarnar är att de oftast är ganska små och lätta, vilket gör förvaring av dem enklare. Handkvarnar är dessutom oftast billigare än elektriska kvarnar.

Elektriska kvarnar sköter malningen av kaffebönorna automatiskt. De brukar delas in i burr grinders och blade grinders. Den förstnämnda typen kommer vanligtvis med två platta koner eller hjul som maler bönorna, medan blade grinders har blad som finfördelar bönorna. Burr grinders är generellt av högre kvalitet då de ofta maler jämnare än blade grinders, samt pressar ut oljor ur bönorna vilket ger djupare smak av kaffet. Fördelen med en blade grinder är att de oftast ligger lägre i pris.

Handkvarnar är ofta mindre och har därför inte samma kapacitet som de flesta elektriska kvarnar har. Elektriska kvarnar finns dock också i många olika storlekar, vilket gör storleken till en faktor som bör spela in i ditt val av produkt. Det finns elektriska kvarnar med kapacitet från så lite som 30 gram, till stora modeller på upp till flera kilos kapacitet.

Rekommendationen är att du ska mala kaffet precis innan du ska brygga för att få ut maximal mängd av kaffebönornas aromer. Därför är det inte nödvändigt med en kvarn som rymmer mer än vad du faktiskt använder.

  • Malningsgrad: De allra flesta kaffekvarnar erbjuder dig möjligheten att justera mellan olika malningsgrader, men för dig som är extra kräsen kan det vara värt att kolla upp antalet inställningar olika kvarnar erbjuder.

  • Olika kaffesorter: Beroende på om du vill göra vanligt bryggkaffe eller om du vill brygga espresso finns det olika kvarnar som passar bäst. Om du vill ha espresso rekommenderar vi att du väljer en kvarn som är anpassad för espressomalning.

  • Timer: En funktion som finns på många elektriska kaffekvarnar är timer. Du kan då ställa in hur länge du vill att bönorna ska malas, och därmed säkerställa att de mals på samma sätt varje gång.

Passa på att beställa hem nya kaffebönor här. Undrar du vilka bönor som är bäst? Här kan du läsa mer.

KAFFEKVARN

Vanliga frågor

Du kan enkelt köpa färdigmalet kaffe i butiken. I många fall kommer du dock att upptäcka att det malda kaffe du köper till din presskanna faktiskt är lite för finmalet och det kommer tyvärr också påverka smaken på kaffet.

Om du brygger ditt kaffe själv (till exempel med presskanna, espressomaskin eller kaffebryggare) rekommenderar vi definitivt att du investerar i en kaffekvarn. Det behöver inte vara en dyr modell – även en av de mindre, handhållna som kan köpas för några hundra kronor kan förbättra din kaffeupplevelse avsevärt jämfört med färdigmalet köpt kaffe. Faktum är att det enklaste sättet att verkligen förbättra ditt kaffe är just att investera i en kaffekvarn.

Ja! De små, handhållna kaffekvarnarna är faktiskt inte riktigt kvarnar som maler bönorna mellan två ytor, utan använder ett knivblad för att riva bönorna i bitar. De större kvarnarna däremot använder ofta ett koniskt kvarnverk som maler bönorna till pulver. I grund och botten är de större och dyrare kvarnarna ofta bättre, eftersom de vanligtvis har flera olika inställningar för hur fint eller grovt bönorna kan malas.

De små kvarnarna är däremot mycket billigare och kan i många fall ändå klara uppgiften ganska bra – om du inte är en riktig kaffenörd. Som tidigare nämnts beror ditt val också på vilken typ av kaffe du brygger. Du kan mala bönor grövre även på en handhållen kvarn, men det kan vara svårare, eftersom du måste själv måste ska stänga av kvarnen när du tror att bönorna är färdigmalda.

På gott och ont: Ja, det är den.

Utan att vara alltför vetenskaplig är det så att smakerna är bundna till oljor i kaffebönan. Så snart bönorna mals och utsätts för syre och luft börjar dessa förlora smaknyanser, och med tiden börjar oljorna till och med smaka härsket. Du kan därför tydligt känna skillnaden när du jämför nymalda bönor med en påse färdigmalet kaffe som du köper i snabbköpet. För en tränad kaffeentusiast kan det faktiskt bara vara en fråga om minuter efter malningen innan kaffet börjar förlora delar av sina smaknyanser.

Det kanske låter lite överväldigande när vi uttrycker det så, men när du väl börjar dricka nymalet kaffe blir det snabbt svårt att gå tillbaka.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss