1. Start
 2. Hem & Hushåll
 3. Vitvaror
 4. Köksfläktar

Köksfläktar

60cm
Filtrera
Specifikationer
Prestanda
Mått

1000+ produkter

Köksfläktar Thermex Super Silent New Control With Motor 60cm, Vit
Populär

Thermex Super Silent New Control With Motor 60cm, Vit

Underbyggdnadsfläkt

3 195 kr

2,6

Elon
Elgiganten
i 13 butiker
Köksfläktar Electrolux EFU216W 60cm, Vit
-22%

Electrolux EFU216W 60cm, Vit

Underbyggdnadsfläkt

1 895 kr1 484 kr

4,8

Elon
Electrolux Home
i 11 butiker

Tre tips när du ska köpa köksfläkt

Det finns olika sätt att montera en köksfläkt på. Den kan antingen vara en snygg inredningsdetalj eller en diskret installation som inte tar någon plats, så fundera på hur ditt kök ser ut. Utgå också från din spis, för fläkten bör vara cirka 10 centimeter bredare än den.

 • En vägghängd fläkt monteras direkt på väggen där utsugskanalen sitter och kan vara antingen snedställd eller klassiskt T-formad. Den snedställda tar inte lika mycket plats, men är å andra sidan inte lika effektiv som en T-formad fläkt. Den behöver alltså inte sitta i något skåp och kan därför bli en fin del av inredningen.

 • En frihängande fläkt installeras över en spishäll som placerats mitt i köket, till exempel över en köksö. Precis som den vägghängda fläkten är den synlig och kan matchas med resten av inredningen. Frihängda varianter har en större kapacitet än de vägghängda, så att den ska kunna fånga upp matoset.

 • En underhängd fläkt placeras under ett skåp och är i princip osynlig. Den är ett bra val för det lite mindre köket, eftersom den knappt tar någon plats och du har plats att förvara saker ovanför den. En vanlig variant är en utdragbar fläkt.

 • En bänkmonterad fläkt monteras bredvid eller bakom spisen. Den syns inte när den inte är igång, utan du trycker på en knapp för att fälla upp den. En sådan modell tar en del plats under bänken och för att den ska fungera optimalt bör alla kokplattor sitta på rad nära fläkten.

 • En takmonterad fläkt sitter inbyggd i taket så att enbart dess sugyta syns. Det är en diskret variant som inte är i vägen. Den får dock inte placeras för högt, eftersom effekten försämras.

Många tycker att det är viktigt att välja en tyst köksfläkt, särskilt om du bor med öppen planlösning. De tystaste fläktarna har en ljudnivå på mellan 30 dB och 55 dB, beroende på vilken styrka fläkten körs på. Var motorn är placerad spelar också in. En extern motor, som monterats på vinden, taket eller i ytterväggen låter mindre än en intern.

Det är viktigt att fläkten faktiskt klarar att rena luften när du lagar mat. Särskilt viktigt är det om du gärna lagar kryddstark mat, bacon eller fisk. Gångra kökets volym (bredd x längd x höjd) med 10, så får du fram vilken kapacitet din fläkt bör ha.

Hos Dinbyggare.se kan du läsa mer om att installera en ny köksfläkt.

Annons
 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss