Tvättmaskiner

PriceRunner hjäper dig hitta rätt produkt

Om du vill ha en tvättmaskin som kräver mindre yta är en toppmatad modell ett bra val, annars är frontmatade modeller vanligast. Vad söker du?
Filtrera
Specifikationer
Funktioner
Hållbarhetsinformation
Elkonsumtion
Vattenförbrukning
Mått

1000+ produkter

Tvättmaskiner LG FV50VNS3E
Populär

LG FV50VNS3E

Tvättmaskin, B, 60 cm, Tvättkapacitet 9 kg

4 995 kr

3,0

Tre tips när du ska köpa tvättmaskin

  • Frontmatad: Den vanligaste sortens tvättmaskin. Välj denna för större hushåll och för längre användning, då den oftast har större kapacitet, är skonsammare mot kläderna och använder mindre vatten.

  • Toppmatad: Dessa sorter saknar några av fördelarna som de frontmatade har. De kan dock vara mindre och smidigare och kan därför passa om du bor i ett mindre hushåll och behöver få plats med tvättmaskinen på en liten yta.

En tvättmaskin med inbyggd torktumlare kan vara väldigt lockande, men de kommer med några nackdelar. De är vanligtvis inte de mest vatten- och energisnåla maskinerna. De torkar heller inte alltid lika effektivt som en vanlig, separat torktumlare.

Den stora fördelen är naturligtvis att du kan spara plats och pengar att köpa en tvättmaskin med 2-i-1 funktion.

Det kan verka uppenbart, men du bör försöka köpa en tvättmaskin med kapacitet att klara av tvätten som produceras i hushållet. Om du är osäker så finns det omvandlingsdiagram som berättar hur mycket kapacitet du bör räkna med per person i hushållet. Hos producenten Beco kan du läsa en bra översikt över hur mycket tvätt olika kapaciteter tar.

TVÄTTMASKIN

Vanliga frågor

Konceptet som en tvättmaskin bygger på är att kläderna slungas runt med vatten och tvättmedel så att smutsen trycks ut. Det här följs sedan av en centrifugering där man vrider ur vattnet. Tvättmaskinen tar in vatten genom en inloppsslang och därefter blandas vattnet med tvättmedel som man placerat i doseringsfacket. Trummans rotation gör att blandningen strömmar genom kläderna.

Om det redan har stått en tvättmaskin på platsen, så att det finns avlopp, vatten och el på plats, finns det leverantörer som installerar tvättmaskinen för 500 till 1 500 kronor. Det är betydligt dyrare om det krävs att man drar vatten eller el till den plats där tvättmaskinen ska stå. Då behövs både en VVS-tekniker och en elektriker – i så fall är det klokt att be om flera offerter.

En någorlunda genomsnittlig tvättmaskin konsumerar 1 kWh per 60-graderstvätt. Med en snittkostnad på cirka 1,20 kronor per kWh och en tvättmedelskostnad på runt 1,30 kronor per tvätt så blir det i kombination med vattenkostnaden runt 3,30 kronor per tvätt. Det finns pengar att spara på att tvätta nattetid, men bor man i lägenhet bör man vara på det klara med att det kan störa grannarna.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss