Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Grovdammsugare: 3 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 18 juni 2018

Med en byggdammsugare hemma kan du dammsuga rent verkstaden och hönshuset men även dammsuga upp vattenläckan i badrummet. Välrenommerade Nilfisk blir bäst i test med sin Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox eftersom den orkar suga ett brett spann av smuts samtidigt som den är lätt att rengöra och rymmer mycket.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Grovdammsugarna har testats i flera olika miljöer som ställer olika typer av krav på dem. De har exempelvis använts för att städa ur spån i en hönsgård, och för att samla slipdamm från elverktyg i en verkstad. Vidare har de använts för att dammsuga ur bil och groventré. De grovdammsugare som har extrafunktioner har fått genomgå ytterligare tester. Exempelvis har blåsfunktionen testats för att se huruvida denna är stark nog. Två exempel på tester är urblåsning av skräp ur slangen, samt effektivitetstest avseende hur den presterar när vi blåser skräp på golvytor.

De faktorer som vägt tyngst i bedömningen av respektive grovdammsugare är:

  • Prestanda: Hur stark är sugförmågan? Hur kraftfull är blåsförmågan? Hur mycket vatten klarar den av att dammsuga upp? Vilken typ av skräp hanterar den? Skiljer sig prestationen åt beroende på hur grovt eller fuktigt skräpet

  • Arbetsområden: Vilka olika arbetsuppgifter klarar den av? Hur är munstyckena utformade och hur många följer med? Hur lång är slangen?

  • Användarvänlighet: Hur enkelt är det att sätta på och stänga av grovdammsugaren? Hur lätt byter du munstycken och funktioner? Går det smidigt att rengöra filter och byta dammsugarpåse? Hur bra rullar grovdammsugaren över golvet när du rör dig? Hur enkelt är det att hänga upp slang, kablar och annat på maskinkroppen och sedan stuva undan den?

Ytterligare exempel på aspekter vi tagit hänsyn till i vår bedömning är byggkvalitet, garantier och ljudnivå. Vi har betygsatt varje grovdammsugare efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den presterar på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox - BÄST I TEST GROVDAMMSUGARE

Kraftfull och användarvänlig för många arbetsområden

Motor: 1 400 W Sugkapacitet: 2 500 l/min Undertryck: 210 mbar Behållare: 30 l, rostfri Faktisk vattenmängd: 23 l (uppmätt) Slanglängd: 3,9 m (uppmätt) Strömkabel längd: 5 m (uppmätt) Blåsfunktion: Ja Fjärrautomatik/maskinuttag: Ja Markfri gång: 4,5 cm (uppmätt) Ljudnivå: 61,2 dB (uppmätt) Vikt: 10,5 kg Mått (L): 426 mm Mått (B): 374 mm Mått (H): 684 mm Övrigt: Påse ingår

Nilfisk Multi 30 T VSC INOX

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox blir bäst i test på grund av dess höga prestanda ihop med flera smarta lösningar som gör grovdammsugaren mycket användarvänlig. Exempelvis har den mycket bra sugförmåga kombinerad med ett relativt platt munstycke längst fram. Fördelen med det platta munstycket är att du lätt kommer åt i trånga utrymmen. Samtidigt är det inte så pass platt att större skräp fastnar eller blir kvar på utsidan. En annan användarvänlig lösning är hållarna på sidorna som gör att du kan hänga upp både slang och strömkabel ordentligt när grovdammsugaren inte används. Ytterligare ett plus är att du har variabel sugstyrka som kan ställas både på maskinkropp och på handtaget. Det gör att du kan välja önskad sugkapacitet på maskinen och sedan finjustera utan att behöva gå tillbaka till maskinkroppen igen. Multi II 30 T VSC Inox har också en mycket lång och följsam slang. Med den rör du dig relativt fritt i rummet, och runt objekt, utan att du måste dra med dig maskinkroppen överallt. Å andra sidan rullar grovdammsugaren bra över golvet även när det är lite bråte och skräp i vägen.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har som sagt en mycket bra sugförmåga. Dels suger den torrt skräp, allt från slipdamm till spån i hönshus, utan problem. Dels klarar den hela 23 liter vatten innan den slår ifrån. Filtret sitter placerat i själva hinken. Det innebär att det blir blött när du suger fuktigt material. Det torkar dock relativt fort och du kan plocka bort och dammsuga utan det. En indikator på maskinkroppen säger till när det är dags att rengöra filtret. Det är mycket enkelt. Allt du behöver göra är att trycka på en knapp så startar en liten motor som skickar iväg luft som hjälper till att vibrera filtret extra mycket. Rengöringen är med andra ord semiautomatisk. Enda nackdelen som vi ser med filtret är att infästningen är av papp, så det är lätt att skada det om du plockat ut och ska sätta tillbaka det. När du ska koppla Multi II 30 T VSC Inox till ett elverktyg finns det en konliknande adapter. Det som är bra med den är att den passar till tre olika storlekar. Visserligen saknar adaptern låsning, så rycker du hårt lossnar elverktyget. Samtidigt sitter adaptern tillräckligt bra för att detta inte ska bli ett problem i praktiken. Överlag är Nilfisk grovdammsugare Multi II 30 T VSC Inox ett riktigt bra köp. Den passar både dig som har en mindre verkstad, och dig som vill kunna använda den för grovdammsugning i och runt hemmet.

Kraftfullt & reglerbart sugbra filterrengöringrymlig hinkstabillättrulladlång & följsam slangsmidig upphängning
Ingen låsbar adapter till elverktyg

Bra pris hos:

Proshop

2. Kärcher WD6 Premium

Behändig, stark och lätt att stuva undan

Motor: 1 300 W Sugkapacitet: 260 l/min Behållare: 30 l, rostfri Faktisk vattenmängd: 17 l (uppmätt) Slanglängd: 2 m (uppmätt) Strömkabel längd: 6 m (uppmätt) Blåsfunktion: Ja Fjärrautomatik/maskinuttag: Ja Markfri gång: 6 cm (uppmätt) Ljudnivå: 62,4 dB (uppmätt) Vikt: 9,1 kg Mått (L): 418 mm Mått (B): 382 mm Mått (H): 694 mm

Kärcher WD 6 P Premium (Nordic)

Kärcher WD6 Premium är en användarvänlig grovdammsugare med filtret placerat högt upp så att det är enkelt att komma åt och rengöra. Dessutom slipper du vänta på att det ska torka efter att du dammsugit fuktigt skräp eller vatten eftersom det sällan blir vått - bara om du suger upp väldigt mycket vatten. Att grovdammsugaren är så enkel att stuva undan gör den också till en trevlig bekantskap. Den har exempelvis separat krok för strömkabeln så att du slipper ha kabeln ihop med slangen. Det följer också med en extra krok så att du kan få upphängning för slangen på bägge sidor. Att slippa ha slangar och kablar att tampas med när den ska in i skrubben är väldigt skönt. Sugkapaciteten är mycket god. Vi får upp det mesta vi ställer den inför. Universalmunstycket är dock lite väl stort vilket gör det svårt att komma åt överallt. Överlag presterar den dock mycket bra.

Kärcher WD6 Premium har en riktigt smart lösning när man ska tömma den på vatten. Det sitter en plugg i botten som det bara är att öppna för att få ut allt. Du slipper därmed omaket med att lossa locket och lyfta - vilket kan vara tungt när det är en rostfri hink fylld med vätska. Det är dock även enkelt att öppna behållaren och tömma den när du dammsugit torrt. Den absolut största nackdelen med WD6 Premium är slangen. Dels är den inte särskilt följsam utan snarare hård och lite otymplig. Dels är den väldigt kort. Det senare utgör ett problem även när du kopplar på elverktyg, trots att det följer med en förlängningsslang. Fördelen med förlängningen är att den har låsning och kopplas direkt till slangen så att du får lite avstånd mellan elverktyget och handtaget på grovdammsugaren. Den slangen är också enklare att ha att göra med. Nackdelen är att det trots detta blir ett ganska kort avstånd mellan dig och maskinen. Du måste ofta släpa med dig hela maskinkroppen runt. Ska du då såga eller slipa större objekt i en lite mindre verkstad kan detta upplevas begränsande. Å andra sidan har den fem små smidiga hjul som rullar riktigt bra över golvet. WD6 Premium går stabilt även på brötigt verkstadsgolv och är svårvält. Kan du leva med den något otillräckliga slangen är detta ett bra köp. Speciellt för dig som vill ha en grovdammsugare som klarar ett brett antal uppgifter främst i hemmiljö. Då gör det sig extra bra att den är så enkel att hänga upp slang och kabel på. Samt att den har filtret placerat högt så att det inte blir fuktigt. Det blir aldrig något krångel.

Propp för vattentömningsmidig filterplaceringbra upphängningstark sugförmågastabil konstruktionsnap on-munstycke
Kort & hård slangnågot stort universalmunstycke

Bra pris hos:

Bauhaus

3. Stihl SE 62 E

Smidig för hem och bil, smart snabbfäste för elverktyg

Motor: 1 400 W Undertryck: 210 mbar Behållare: 20 l, plast Faktisk vattenmängd: 16 liter (uppmätt) Slanglängd: 3,7 m (uppmätt) Strömkabel längd: 5 m (uppmätt) Blåsfunktion: Ja Fjärrautomatik/maskinuttag: Ja Markfri gång: 3 cm (uppmätt) Ljudnivå: 62 dB (uppmätt) Vikt: 8 kg

Stihl SE 62 E

Stihl SE 62 E är en kompakt och smidig grovdammsugare med teleskopsrör för enkel ihopfällning. Teleskopsröret ihop med det ganska stora munstycket gör att sugen påminner lite om en traditionell dammsugare. Tyvärr gör dock det stora munstycket att det kan vara svårt att komma åt överallt. Samtidigt är den väldigt lätt att stuva undan. Vidare är slangen lång och följsam - när du dammsuger måste du inte dra med dig maskinkroppen hela tiden. Du kommer exempelvis runt en mindre snickarbänk, eller in ordentligt i bilen. För att vara så pass kompakt rymmer SE 62 E ändå en hel skräp eller vatten innan den slår ifrån. Plastbehållaren har fördel i att den inte väger så mycket och därför blir behållaren också lätt att tömma. Även filterrengöringen är smidig. En knapptryckning gör att filtret vibrerar loss skräpet. Det går däremot inte att suga vatten utan filtret såsom många andra maskiner faktiskt kan. Det ska man i och för sig aldrig göra så eventuellt är detta en säkerhetsfunktion. Det tar relativt lång tid för filtret att torka igen, här skulle vi önska bättring.

Stihl SE 62 E är mycket enkel att koppla samman med elverktyg. Den har ett snabbfäste som gör att du kopplar bort hela handtagsdelen som annars skulle ha hamnat väldigt nära elverktyget och verkat skrymmande. Istället kopplar du direkt på slangen. På munstycket du kopplar till kan du dessutom reglera sugkapaciteten - vilket du däremot inte kan göra direkt på maskinkroppen. Konen på munstycket är av gummi och passar en stor rad elverktyg. Hela lösningen andas kvalitet och känns genomtänkt. Sugkapaciteten är godkänd, men det finns ett par arbetsområden där vi skulle önska bättre förmåga. Exempelvis orkade grovdammsugaren att suga fuktigt spån i hönshus, men inte särskilt tidseffektivt. Å andra sidan är det en krävande uppgift som vardagskonsumenten troligen inte skulle ställa den inför. Framförallt lämpar sig SE 62 E för just vardagskonsumenten som behöver en grovdammsugare för dammsugning av exempelvis bil, garage och groventré.

Kompakt konstruktionLång & följsam slangSmidigt snabbfäste
Långsamtorkande filterLite otympligt universalmunstycke

Bra pris hos:

Söderströms.nu

Allt om Grovdammsugare

Med en grovdammsugare hemma kan du dammsuga en hel del som du inte skulle kunna dammsuga upp annars. Skillnaden på en grovdammsugare och en vanlig dammsugare är att grovdammsugaren är ämnad för tuffare uppgifter. Den ska kunna suga upp allt från byggdamm till fuktigt material - till och med vatten. Just byggdamm är något du bör undvika att dammsuga med en traditionell dammsugare eftersom det riskerar att skada den. Då kommer grovdammsugaren in och täcker upp.

En stor fördel med grovdammsugaren är att den kan anslutas direkt till många elverktyg. Har du exempelvis en slipmaskin med matchande munstycke kan du koppla den direkt till grovdammsugaren som i sin tur suger upp en stor del av allt damm och spån som blir resultatet av din slipsession. På dessa maskiner är ofta det medföljande filtret otillräckligt och arbetsmiljön riskerar då att bli hälsovådlig. Men grovdammsugaren - eller torr- och våtdammsugare som de ibland kallas - ser till att det dammar betydligt mindre.

Grovdammsugaren kan såklart även användas till ett flertal andra arbetsområden. Exempelvis kommer många med munstycken som gör det enkelt att dammsuga ur bilen - där det ofta samlas grovkornigt damm, grus och skräp. Likaså är den lämplig att använda när du behöver dammsuga groventrén.

Så fungerar grovdammsugaren

Grovdammsugarens konstruktion består av en hink med ett lock på, som det löper en slang från. I locket sitter motorn. Det är därmed en konstruktion som bygger på höjden istället för på längden. Det gör att motorn inte riskerar ta skada när du dammsuger fuktigt material. I änden på slangen sitter ett handtag med ett munstycke som ofta är utbytbart.

Utformningen på grovdammsugaren är sådan att det uppstår ett undertryck i behållaren när du dammsuger. Dammet åker in i hinken och när denna är full lossar du locket och tömmer hinken. Grovdammsugaren kan användas både med och utan dammsugarpåse. Tillverkarna rekommenderar att du har dammsugarpåse när du dammsuger torrt material. Framför allt underlättar det för dig då du ska tömma den - utan påse dammar det en hel del. När du dammsuger fuktigt material bör du istället undvika dammsugarpåse då materialet de är gjorda av inte klarar fukt.

Om filtret sätter igen finns det en knapp på grovdammsugaren. När du trycker på den vibrerar filtret och på så vis släpper partiklar från det. Vissa har en motor kopplad till detta som gör att vibrationen blir kraftigare och mer långvarig. Men de allra billigaste grovdammsugarna har i princip bara en på- och en avknapp.

De lite dyrare kommer också med fler tillbehör och extrafunktioner såsom möjlighet att se när behållaren är full, reglering av sugstyrkan eller blåsfunktion för att blåsa ut skräp som fastnat i röret. Vissa kan till och med vara inkopplade utan att vara igång, och sedan gå igång automatiskt då du startar det elverktyg som dammsugaren är kopplad till. Detta kallas för fjärrautomatik.

Köpa grovdammsugare

Det du ska tänka på när du köper grovdammsugare är att du ska hitta en som matchar dina behov, den ska klara av alla de arbetsuppgifter du tänkt ställa den inför. Samt tidsaspekten - hur ofta du kommer att använda den. Exempelvis är det viktigare att den är lätt att stuva undan om du är en privatperson som sällan snickrar utan snarare tänkt använda den i bilen och hemmet. Medan den egenskapen inte är lika viktig för verkstadspersonal som har grovdammsugaren framme hela tiden.

Det är också viktigt att kontrollera att den har munstycken som passar dina elverktyg. Eller att det i alla fall går att köpa till en passande adapter.

Därutöver finns det en rad skillnader som gör grovdammsugaren mer eller mindre användarvänlig. Allt från hur smidigt de rör sig över skräpiga golvytor, hur lång slanglängd de har och hur stark sugförmågan är. Munstyckets utformning, filterplaceringen och placering av knappar och reglage är andra egenskaper som påverkar användarupplevelsen.

Genom att välja en grovdammsugare som matchar just dina specifika behov säkerställer du att du blir nöjd med ditt köp under lång tid. Tänk också på att byggkvalitet och garantier är viktiga som hängslen och livrem för din ekonomi.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem