Black Friday 2020

Black Friday börjar vid midnatt fredagen den 27 november 2020 och pågår i 24 timmar. Som alltid hittar du de mest populära kampanjerna hos oss - nya deals varje timme.

Butiker med Black Friday-erbjudanden

Är du redo inför Black Friday? Hundratals svenska butiker (och varumärken) ser fram att fira dagen tillsammans med dig, och det gör självfallet även vi på PriceRunner.

Så gör du de bästa Black Friday-klippen

Årets stora readag är Black Friday som infaller den 27 november 2020, ett perfekt tillfälle för dig att shoppa julklappsfynd. Men hur gör du för att göra en riktigt bra deal under shoppingdagen?

1 av 4 erbjudanden kan vara bluff

Varje år analyserar vi de mest populära produkterna hos de största e-handlarna. Förra hösten höjdes priset på mer än var tionde produkt med i genomsnitt 22% inför Black Friday. Under fredagen så hade 23% av de produkter som "reades" ut tidigare höjts i pris. Detta är ett sätt att ge sken av att priserna är bättre än vad de egentligen är.

Bli inte lurad - använd smarta funktioner för att hålla koll på erbjudanden

Vår data visar på att Black Friday är årets billigaste dag att shoppa på, men det gäller att ha koll då priserna kan variera en hel del.

Det är smart att ha koll på vilka onlinebutiker som har rea och vilka produkter som reas ut. Här samlar vi butikernas bästa erbjudanden. Om du är intresserad av en specifik produkt är nästa steg att prisjämföra – här sparar du mycket!

Tänk på att kolla om produkten finns i lager, annars kanske inte reapriset gäller eller så blir leveranstiden längre. Använd sedan vår prishistorik för att försäkra dig om att priset är så bra som det verkar.

3 steg: Så enkelt avgör du om du verkligen har hittat en superdeal

 1. Gå in på den produkt som du är intresserad av och scrolla ned till prishistoriken.
 2. Välj tidsperiod och om du vill inkludera utländska priser. Som standard visas de senaste tre månaderna, men för att upptäcka smyghöjningar är det smart att titta på en längre tidsperiod. Tips - jämför priset mot förra årets rea.

  sa gor du basta svart fredag rea

 3. Vill du sedan avgöra om en deal från en specifik butik verkligen är bra, eller kanske jämföra mellan dina favoritbutiker, kan du klicka på "Välj butik" ovanför grafen för att se enskilda butikers prishistorik.

Black Friday i Sverige – större och bättre för varje år

Shopping dagen myntades i USA på 1960-talet och är sedan länge en allmän benämning för fredagen efter Thanksgiving (som alltid infaller fjärde torsdagen i november). För Sveriges del tog "black fraid day” på allvar fart först 2013.

I Sverige är det främst e-handlarna som de senaste åren har dragit igång den svenska versionen av Black Friday (som uttalas "black frai day" på svenska och betyder svarta fredagen). Men det finns flera fysiska butiker som också hakar på den växande trenden. Under de 24 timmar som "black frai day" erbjudandena kommer in, så stiger sökningarna och trafiken till nätbutikerna på nästan 100 procent gentemot en vanlig dag. Kampanjerna är alltså väldigt populära!

Samma entusiasm för svarta fredagens rabatter kan också ses i våra grannländer med bland annat. Black Friday i Danmark, Norge och Tyskland.

Så blir Black Friday 2020

Nicklas Storåkers, VD på PriceRunner, berättar att PriceRunners bedömning är att tillväxten för rea-dagen i år kommer vara större än någonsin, då den globala pandemin har drivit på e-handelspenetrationen. Storåkers - ”Myndigheternas fortsatta uppmaning till försiktighet kommer påverka folk vilja att vistas ute i köpcentrums julhandelsträngsel. Jag skulle inte bli förvånad om e-handlarna rapporterar en 50 % större Black Friday i år än 2019”.

Jag skulle inte bli förvånad om e-handlarna rapporterar en 50 % större Black Friday i år än 2019, kommenterar Nicklas Storåkers

Black Friday blir Black Week

Numera tjuvstartar många butiker sina reor innan fredagen, varför man börjar tala mer och mer om ‘Black Week’. 2020 är speciell jämfört med föregående år eftersom shoppingdagen hamnar sent i november. Detta innebär troligtvis att vi kommer få se en Black Week med deals, erbjudanden och reor som förmodligen kommer att starta rekordtidigt.

Black Week är ett fenomen som även fysiska butiker börjar gå mer mot. Det är något utav ett sundhetstecken att sprida ut rean över en hel vecka. Både för butikerna, som måste klara av ökat kundtryck, och för de fraktfirmor som måste hinna leverera innan jul.

black-week-2019

Vilka produkter lönar det sig att hålla koll på?

Även om Black Friday, och Black Week, innebär många bra erbjudanden är det inte alla produkter som reas ut. Data visar att det finns vissa produktkategorier där chansen för fynd är högre.

Främsta rea-kategorierna under Black Friday förra året

Kategori / Genomsnittlig rea

 1. Barnkläder (-31%)
 2. Kastruller och Stekpannor (-31%)
 3. Spishällar (-31%)
 4. Handverktyg (-30%)
 5. Hemmabiopaket (-30%)
 6. Barnskor (-26%)
 7. Högtalare (-26%)
 8. Skor (-26%)
 9. Camping och Friluftsliv (-25%)
 10. Smink (-25%)
 11. Väskor (-24%)
 12. Barnvagnstillbehör (-24%)
 13. Hörlurar och Headset (-24%)
 14. Hårstylers (-23%)
 15. Hudvård (-23%)
 16. Routrar (-23%)

Missa inte våra experttester

Visste du att PriceRunner gör långtidstester av produkter med hjälp av experter? Vi testar produkter så som de är tänkta att användas på riktigt. Våra experttester hjälper dig att hitta de allra bästa produkterna.

3 tips: Så lyckas du fynda online på Black Friday

Det är lätt att ryckas med i deals-hetsen under shoppingdagen, vi svenskar spenderar i snitt 2 000–5 000 kronor under denna period. För att inte få ångest när alla orderbekräftelser börjar trilla in bör du hålla koll på hur du shoppar smart och får ut det mesta av varje deal!

 1. Planera dina inköp

  Fundera på vad vill du köpa, vad du behöver och till vilket pris. Lägg upp en budget så att du inte spenderar mer än tänkt, detta kommer också hjälpa dig att undvika impulsshopping. Har du en plan kan du samtidigt undvika returer och därmed hjälpa till att spara på miljön. På din PriceRunner-profil kan du samla dina listor, vilka du skapar via hjärtikonen på en produktbild. Kom ihåg att du kan dela dem med vänner och familj!

 2. Missa inte en bra deal - skapa en prisbevakning

  Låt oss göra jobbet åt dig. Om du är intresserad av en produkt kan du enkelt göra en prisbevakning och få en notifikation när produkten reas ut. Du väljer själv om du vill få en notis så fort priset sänks, när priset sänks med en viss summa eller när det går under en viss prislapp. Givetvis kan du även inkludera prisen för frakten i det hela, så du slipper tänka på den saken. Du hittar alla dina prisbevakningar samlade på din profil.

 3. Håll koll på leveranstiden

  Det är många som handlar julklappar på Black Friday och sjävklart vill du ha klapparna under granen i tid. För att undvika sena julklappar rekommenderar vi dig att kontrollera sista beställningsdatum för att beställningen ska levereras innan julafton. Självklart bör du även kolla att produkten finns i laget, så att leveranstiden inte förlängs.

  Med tanke på att det i fjol, precis som åren innan, uppstod en hel del logistiska problem som gjorde att många konsumenter inte fick sina produkter innan julafton, bör du vara ute i så god tid som du kan. Vårt tips är att fynda dina julklappar redan under Black Week istället för att vänta till fredagen.

5 snabba frågor med Nicklas Storåkers, CEO på PriceRunner

Vi tog en kaffe med PriceRunners vd Nicklas Storåkers för att ta tempen inför årets Black Friday...

Vad hoppas du kunna fynda under årets stora shoppingdag?

Solklart att jag kommer handla julklapparna under rean. Leksaker tillhör de grejer där man faktiskt hittar de bästa dealarna under readagen. Dels spar man ju pengar genom att shoppa just nu, dels vet jag att jag får klapparna i god tid före jul.

Vilket var ditt bästa fynd under förra årets rea – och varför?

En robotgräsklippare från Husqvarna. Det var ju helt fel säsong förstås. Men jag använde vår historiska prisgraf och kunde se att den var flera tusen kronor billigare än tidigare.

Berätta om ett rea fynd du gjort som inte alls blev som du hade tänkt dig...

Att köpa onödig smörja man inte behöver har väl alla gjort någon gång. Jag är en riktig prylgalning, så det är sådant jag behöver tänka på. Jag har väl egentligen två viktiga rekommendationer inför rean. Det ena är att upprätta en shoppinglista i förväg så man inte köper saker man inte tänkt. Att köpa onödiga saker – oavsett pris – spar man knappast pengar på. Det andra tipset är att jämföra priset med vad det har varit tidigare – det har PriceRunner en grym funktion för på varje produktsida. Annars är det lätt att köpa något dyrare än vad man kan göra vid andra tillfällen under året.

Vad har förbättrats på PriceRunner sedan förra årets shoppinghögtid?

Supermycket. Vi arbetar stenhårt för att alla användare ska älska PriceRunner. Ska jag lyfta fram en sak som jag verkligen gillar så är det vår sida för rabattkoder. Där uppdaterar vi ständigt rabattkoder så du kan spara ännu mer pengar. Håll utkik där under fredagen, det kommer finnas riktigt bra rabattkoder.

Vilken roll hoppas du att PriceRunner ska fylla under årets Black Friday?

Vår ambition är våra användare ska känna att vi verkligen hjälper dem. PriceRunner jämför 2,3 miljoner produkter från 6.400 butiker. Det är betydligt fler än hos någon annan jämförelsesajt. På det sätter kommer du kunna hitta bättre dealar hos oss än hos någon annan. Happy Shopping!

Läs mer om Nicklas Storåkers här.

FAQ – Vanliga frågor om Black Friday

Black Friday är årets största readag i Sverige, med mängder av rabatter och erbjudanen. Dagen är från början ett amerikanskt koncept med anor från 60-talet. Senaste åren har denna shoppingdag spridit sig över hela världen. Black Friday sparkar igång julhandeln.

I Sverige infaller Black Friday på fredagen den 27 november 2020. Black Friday infaller alltid fredagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, som firas den fjärde torsdagen i november. Då datumet för Thanksgiving varierar år till år så varierar även datumet för Black Friday.

I Sverige börjar Black Friday 2020 vid midnatt fredagen den 27 november. Rean pågår under 24 timmar och slutar 23.59 samma dag, alltså fredagen 27 november. Många butiker fortsätter dock med erbjudanden under hela helgen och även på måndagen, som då kallas Black Weekend respektive Cyber Monday.

Begreppet Black Friday användes första gången 1961 i Philadelphia, USA. Polisen i staden använde uttrycket för att beskriva det kaos som uppstod bland bil- och gångtrafikanter dagen efter högtidsdagen Thanksgiving. På 1980-talet började begreppet användas vid tidpunkten då butikerna blev lönsamma och de "röda" siffrorna blev "svarta" i bokföringen. Numera förknippas det enbart med shopping och rea.

Enligt den samlade statistiken på Google söker de flesta i Sverige efter kläder - tätt följt av tv-apparater, skor, leksaker och möbler. De produkter som trendade högst i Googles sökstatistik under 2018 var Playstation 4, Nintendo Switch samt Sonos-högtalare, och det går att anta att dessa bör dominera söktrafiken även 2020. Tidiga data från 6 november 2020 visar att även brusreducerande hörlurar kan få ett uppsving i sökstatistiken under 2020. Exempelvis AirPods Pro och Bose Noise Cancelling Headphones 700.

Väldigt många svenska butiker har erbjudanden under Black Friday, såväl webbshoppar som fysiska butiker, stormarknader och shoppinggallerior. Detta gäller allt från kläd- och elektronikkedjor till mataffärer och i vissa fall även reseföretag. På den här sidan kan du hitta butiker med Black Friday-erbjudanden.

Med hjälp av Googles sökstatistik går det att utläsa vilka fysiska butiker som dominerar sökningarna på begreppet Black Friday i storstäderna. För större statistisk signifikans har vi även inkluderat felstavningar som blackfriday, black frai day och black free day. I Stockholm är det NK som sticker ut bland Google-sökningar medan Nordstan dominerar sökningarna i Göteborg. I Malmö ligger köpcentret Emporia överst i sökstatistiken.

Under Black Friday lockar butikerna ofta med rabatter på runt 20%. Extra bra erbjudanden kunde man under förra året hitta på leksaker, hörlurar och headset, TV-apparater, mobiltelefoner och spelkonsoler. Tips: kolla alltid prishistoriken på varan du är intresserad av, för att se hur bra erbjudandet egentligen är.

Cyber Monday 2020 - Black Friday online edition

Om du inte hittade de Black Friday-fynd som du var ute efter så har du fortfarande goda fyndchanser. Cyber Monday infaller måndagen efter Black Friday och är en onlinerea med fokus på främst elektronik deals. Cyber Monday växer likt Black Friday även i Sverige, och självklart kan du lita på att vi samlar de bästa Cyber Monday-kampanjerna åt dig.

Cyber Monday-kampanjer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar.

Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.