Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Motionscykel: 15 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 29 maj 2019

Vill du komma igång med motionsträning utan att behöva ta dig ut i löparspåret? Med en motionscykel så slipper du lämna hemmet och kan träna framför favoritprogrammet. Vi har testat motionscyklar och utser Masterfit TP200 till bäst i test. Den har god användarvänlighet till ett överkomligt pris.

Bästa proffsval blir Schwinn Fitness Airdyne AD8 som är yteffektiv och skonsam. Bästa budgetval blir Christopeit Sport AL2 med en för prisklassen robust konstruktion.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är motionscykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är motionscykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder motionscykeln trådlöst pulsbälte?

  • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt motionscyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Masterfit TP200 - BÄST I TEST MOTIONSCYKEL

Funktionell motionscykel i budgetklassen med en modern, lättmanövrerad träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 7 kg Display: LCD Färg: Vit Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt: 31 cm | Vågrätt: 8,5 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 91 cm Bredd: 58 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Master Fitness TP200

Masterfit TP200 är en lättmanövrerad och funktionell motionscykel i nedre mellanklassen. Designen är snygg med en för prisklassen stabil konstruktion. Trots att träningsdatorn faktiskt är rätt avancerad så är den ändå lättmanövrerad och har ett flertal träningsprogram. Denna användarvänlighet gör att det går snabbt att komma igång med träningen även för ovana användare. Färgdisplayen är bakgrundsbelyst och visar information om distans, hastighet, motstånd, pulskontroll, recovery och kroppsfett. Displayen har dessutom utrymme för fyra olika användarprofiler. Genom att hålla händerna på pulsavkännaren på styret så hittar träningsdatorn snabbt den aktuella pulsen. Dessutom är styret bekvämt med ett bra handgrepp och det är lätt att vinkla till önskat läge. Detta gör i kombination med möjligheten att justera sadeln såväl lod- som vågrätt att både korta och långa motionärer lättare kan få till en optimal sittställning. Vidare är sadeln bred och passar därför bäst för större stussar. De många motståndsnivåerna gör att det är lätt att finjustera motståndet och maxmotståndet är tillräckligt starkt också för vältränade personer.

TP200 har hylla för surfplatta, vilket blir en allt viktigare egenskap när alltfler överger teven för paddan. Tyvärr är dock hyllan placerad direkt under displayen, vilket gör att denna skyms av en eventuell surfplatta. Man måste därför välja mellan att se på sin padda eller kunna följa träningen på displayen. Detta är alltjämt en vanlig designmiss på den minoritet motionscyklar som överhuvudtaget utrustats med hylla. Vi skulle också gärna sett att TP200 fått en flaskhållare. Masterfit får en eloge för att man översatt manualen till svenska och dessutom försett den med tydliga instruktioner för både montage och träningsdator. Masterfit TP200 riktar sig till vardagsmotionären som är ute efter en funktionell och användarvänlig mellanklassmodell och som ämnar kolla på sin surfplatta under träningen.

Användarvänligt styrebakgrundsbelyst displaylättanvänd träningsdator
Saknar hylla för surfplattaingen flaskhållare

Bra pris hos:

Träningspartner.se

2. Sole Fitness B94

Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Typ: 9 kg Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 8,5 tum Träningsprogram: 10 st Motståndsnivåer: 20 st Maxmotstånd: 600 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 56 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 112 cm Bredd: 59 cm Höjd: 140 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (ingår) Garanti: 2 år Motståndstyp: Permanent Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Sole Fitness B94

Sole Fitness B94 är en påkostad motionscykel i proffsklassen och avsedd för den målinriktade konsumenten som bestämt sig för att inte kompromissa med kvalitén. Designen är modernt sportig, men också diskret och stilren, varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler. Motionscykelns konstruktion är mycket robust och gedigen, vilket avspeglas i en hög maskinvikt. Materialvalen är genomgående höga och tål flitig användning. Den enda avvikelsen är plastkåporna som täcker fötterna. De har visserligen bara en estetisk funktion, men kan likväl gå sönder och lossna ifall de utsätts för kraftfulla stötar. Sadeln har god dämpning, är lagom hård och är dessutom lätt att ställa in både våg- och lodrätt. Utformningen av styret möjliggör flera olika grepp och därmed en mer varierad träning. Med ett flertal snabbknappar på kontrollpanelen är det enkelt för konsumenten att snabbt komma igång med rätt träningsprogram. Träningsdatorn är lättanvänd och erbjuder ett omväxlande urval av träningsprogram samt flera motståndsnivåer.

Den bakgrundsbelysta displayen gör det enkelt att överblicka sitt träningspass i mörker. Under displayen finns en hylla för läsplatta. Även om displayen är stor, täcks den av en normalstor läsplatta, vilket gör det bökigare att titta på läsplattan och överblicka träningspasset samtidigt. Denna svaghet är dessvärre snarare regel än undantag bland motionscyklar. B94 har transporthjul i fronten och ett stabilt handtag bak, vilket gör cykeln lättflyttad. Manualen finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. B94 är ett utmärkt val för den flitige och kräsne motionären, då den ger så mycket kvalitetscykel för pengarna.

Mycket hög byggkvalitetutmärkt bekvämlighetlättanvänd träningsdator
Ingen svensk manualsurfplatta kan täcka displayennågot sköra fotkåpor

Bra pris hos:

Best Gym Equipment

3. Sole Fitness LCB Bike

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 8,6 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 144 cm Bredd: 74,4 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Sole Fitness LCB

LCB Bike från Sole Fitness är en snygg proffs-motionscykel av mycket hög klass med ett riktigt bra pris och utnämns därför till bästa proffsval. Sadeln är rymlig och dess gel-foder gör den snäll mot baken. Den justeras smidigt både lod- och vågrätt så att man enkelt hittar bästa träningsställning, oavsett sin längd. Styret är robust med flera möjliga handgrepp samt skönt att både hålla sig i och luta sig mot. Motionscykelns konstruktion är mycket stabil och det rejäla svänghjulet ger ett föredömligt motstånd. Den stora, bakgrundsbelysta displayen är lätt att läsa av, även i ett nedsläckt rum. Otekniska användare som annars lätt förbryllas av träningsdatorer kommer att gilla LCB Bike. Med flera och stora snabbvalsknappar samt ett intuitivt användargränssnitt är träningsdatorn mycket lätt att förstå sig på. Då motionscykeln är självgenererande slipper man strömsladd vilket gör den enklare att placera. Pausar man i träningen nollställs inte träningsdatorn utan minns var man slutade. LCB Bike:s svagheter är mycket små och få, men vi hade föredragit en mer upprätt mugghållare och kraftigare transporthjul.

Extremt prispressadbekvämrobustlättanvänd träningsdator
Taniga transorthjullite väl lutande mugghållare

Bra pris hos:

Best Gym Equipment

4. Abilica WinTech

Prisklass: Mellan Svänghjul: 10 kg Display: Bakbelyst färg-LCD Typ: Motionscykel (Ergometer) Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 300 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 38 kg Max-användarvikt: 130 kg Bredd: 54 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Trådlös (och pulsstyrning) Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Wintech

Abilica WinTech är en lika populär som högpresterande motionscykel i mellanprisklassen. Den unika, kaxigt röda designen sticker ut på en motionscykel-marknad annars dominerad av habiliterings-vitt. Men WinTech är inte bara yta, den har även en hög byggkvalitet och är skön att cykla på. Sitsen är rejält bred och ger gott om plats, även för stora bakar. Sadeln är både lod- och vågrätt justerbar och styret kan vridas upp och ner. Detta gör att såväl kort som lång, smal som tjock sitter bekvämt. Maxmotståndet är rejält och mer än tillräckligt för de allra flesta. Transporthjulen är gedigna och gör WinTech förvånansvärt lättflyttad. Träningsprogrammen är både tillräckligt många och varierande för en omväxlande träning. Träningsdatorn kunde emellertid varit mer lättnavigerad och displayen lite större.

Snygg designhög byggkvalitetbred & skön sits
Lite ointuitiv träningsdator & liten display

Bra pris hos:

Panthera

5. Finnlo Exum

Stabil konstruktion med bred, mjuk sadel och elektromagnetiskt motstånd

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: Bakbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 18 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 9 cm Maskinvikt: 39 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 125 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Finnlo Ergometer Exum 3

Exum är en tyst och välbyggd motionscykel från tyska Finnlo och blir med sitt nuvarande pris bäst i test. Byggkvaliteten är god, med en stabil och robust konstruktion som klarar en hög användarvikt. Svänghjulets vikt är något under medel, men det har ingen märkbar effekt på motståndet. Samtidigt har Exum ett elektromagnetiskt (EMS) motstånd, vilket man normalt bara ser hos betydligt dyrare modeller i proffsklassen. EMS-motstånd har i regel längre hållbarhet än vanliga permanentmagnetiska motstånd. Exum har en bred, relativt mjuk sadel som främst är avsedd för större stussar, men även passar mindre. Liksom styret är sadeln lätt att ställa in i för användare av olika längd. Motionscykelns design är av traditionellt kontinental typ, vilket av vissa skandinaver nog kan upplevas som lite tråkig. Displayen är bakgrundsbelyst, vilket är nödvändigt för att den ska kunna läsas av i ett mörkt rum, exempelvis framför TV:n. Träningsdatorn är lättanvänd, när man väl lärt sig hur menysystemet och knapparna fungerar. Ett watt-program är bekvämt nog förvalt vilket gör det snabbt att komma igång. Tyvärr finns inget hyllplan för ex. läsplatta. Förutom pulsmätare i handtaget får man även med en öronsnibb-pulsmätare.

Denna blir lätt irriterande att ha i örat, men med tanke på att den ingår utan extra kostnad så är det svårt att klaga. Dessutom stöder Exum trådlöst pulsbälte. Vi skulle gärna sett en svensk manual utöver den engelska.

God byggkvalitetrobust & stabilEMStyst
Ingen hylla för surfplatta

Bra pris hos:

Sporttema.se

6. Hammer Cross-Motion BT

Snygg motionscykel med bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 22 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt 25 cm / Vågrätt 8 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 102x50x128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: Finns ej digitalt

Hammer Cross-Motion BT

Hammer Ergo-Motion BT har ett tilltalande prisvärde och design. Den har en skön sadel samt ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket minskar risken för skador. Det finns möjlighet att köra riktigt tungt då det magnetiska maxmotståndet är mycket kraftigt. Även vid högsta belastning så jobbar cykeln nästan ljudlöst, främst tack vare det magnetiska motståndet.

Estetiskt tilltalande med stabil konstruktion

Ergo-Motion BT är stabil och svajar inte ens vid riktigt hög belastning. Den har justerbara fötter som gör den stabil vid placering på ojämnt underlag. Sadel är helt ok och styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Motionscykeln är utrustad med sköna trampor som dessutom erbjuder möjlighet att spänna fast fötterna med ett enklare spänne. Eftersom den har två transporthjul och är förhållandevis lätt så är det enkelt att flytta Ergo-Motion BT.

Snygg träningskonsol med USB-uttag

Träningsdatorn är lagom komplicerad och vi gillar hur lätt det är att navigera sig fram. Knapparna på konsolen är genomtänkta och det är bra med ett vred för att snabbare kunna hitta rätt. Ergo-Motion BT har stöd för trådlös pulsmätning, men pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Du kan även ladda ned gratisappen iConsole för att få en ännu bättre överblick. Appen speglar samma värden som du ser på displayen fast med en annan grafik i telefonen. Konsolen har en hylla för telefon och surfplatta som dessvärre skymmer displayen om man ställer dem där. Detta gör det svårt att överblicka träningen, såvida du inte använder appen på surplattan förstås. Det är ett stort plus att den även har ett USB-uttag så att din mobila enhet inte riskerar att få slut på batteri under träningspasset.

Hammer Ergo-Motion passar dig som är ute efter en modern mellanklass-motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Smidig träningsdatorrejält motståndUSB-uttaghylla för surfplatta/telefon

Bra pris hos:

Träningsmaskiner

7. Christopeit Sport AL2 - BÄSTA BILLIGA MOTIONSCYKEL

Robust och stabil motionscykel med rejält svänghjul och ett svårslaget pris

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: LCD Träningsprogram: 17 st Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport AL2

Christopeit Sport AL2 kombinerar ett mycket konkurrenskraftigt pris med en för prisklassen genomgående god prestanda och utnämns därför till bästa budgetval. Svänghjulet är rejält tilltaget för prisklassen och bidrar till ett jämnt motstånd. Antalet motståndsnivåer är stort, så det finns goda möjligheter att finjustera motståndet. Därtill är det maximala motståndet tillräckligt starkt för att ge även vältränade personer ett utmanande träningspass. AL2 har ett skönt styre med bra handgrepp, pulsavläsning och är likt sadeln vinkelbart. Sadeln kan dessutom enkelt justeras både lod- och vågrätt. Denna flexibilitet gör det mycket lättare att hitta en sittställning som passar just dig.

Träningsdatorn har flera olika träningsprogram med funktioner såsom pulskontroll, recovery och kroppsfetts-program. Displayen är visserligen på engelska men ändå enkel att förstå. En underlighet är emellertid att displayens "+"-knapp tvärtemot praxis sitter till vänster om "-"-knappen. Displayen är inte bakgrundsupplyst, vilket dessvärre innebär att det blir svårt att läsa av den om belysningen är otillräcklig. Vidare har konsolen ingen hylla för surfplatta eller mobil, så vill du kolla på något när du tränar så får du ställa motionscykeln framför en TV. Christopeit Sport AL2 passar bäst för vardagsmotionärer som är priskänsliga, som planerar att cykla i ett upplyst rum och som kollar på TV snarare än surfplatta eller mobil när de tränar.

Relativt robust & stabilrejält svänghjul för prisklassen
Ej bakgrundsupplyst displayingen hylla för surfplatta

Bra pris hos:

Sporttema.se

8. Hammer Cardio XT5

Snygg och prisvärd motionscykel med bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 17 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 260 W Sätesjustering: Lodrätt 22 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 30 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 113 cm Bredd: 54 cm Höjd: 133 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Hammer Cardio XT5

Hammer Cardio XT5 är en riktigt snygg och prisvärd motionscykel. Den är utrustad med ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket ger bra ergonomiska förutsättningar. Cykeln har magnetiskt motstånd och maxbelastningen är tillräcklig för de allra flesta. Det magnetiska motståndet gör träningen till nästintill ljudlös. Vid tyngre belastning kan motståndet upplevas som aningen hackigt vilket är ett minus.

Enkel men genomtänkt design

XT5 är robust och den står stabilt på marken även vid hård belastning. Den har en stor och rejäl sadel som inte är alltför mjuk, vilket gör att du sitter skönt även på längre träningspass. Handtagen är tillverkade med greppvänligt material och själva styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Cykeln är lätt att flytta eftersom den är utrustad med två bra transporthjul. Du tippar cykeln enkelt upp på hjulen med hjälp av styret och sen är det bara att rulla iväg den till önskad plats. Tyvärr saknas både hållare för vattenflaska samt hylla för telefon eller surfplatta.

Avancerad träningsdator för prisklassen

Träningsdatorn är förhållandevis komplicerad för att vara en budgetmodell. Förutom standardprogram som recovery och puls så finns även tolv förinställda träningsprogram. Knapparna på konsolen samt mjukvaran är tydliga och enkla att förstå och på bara några få knapptryck så är träningen igång. XT5 har stöd för trådlös pulsmätning, pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Tyvärr så är displayen inte bakgrundsbelyst vilket gör det ansträngt eller omöjligt att läsa av träningsinformationen i ett mörk rum.

Hammer Cardio XT5 riktar sig främst till dig som är mån om prislappen och letar efter en snygg motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Snygg designrelativt avancerad träningsdator
Saknar vattenflaskhållare & hylla för surfplattaej bakgrundsbelyst display

Bra pris hos:

Hammer

9. Abilica Stream UB X

Modernt designad motionscykel med EMS-motstånd, app-stöd och ett rejält svänghjul

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 16 st Maskinvikt: 46 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 95 cm Bredd: 51 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream UB X

Abilica Stream UB X är en mer påkostad version av sin syskonmodell UB V, men utseendemässigt identisk med denna. Båda motionscyklarna är mycket tysta, har hög komfort och deras design är sobert grå med drag av skandinavisk minimalism. UB X fördelar gentemot sitt småsyskon består dels i en högre maxanvändarvikt, men framförallt i ett elektromagnetiskt motstånd. Denna typ av motstånd slits mindre än ett vanligt permanentmotstånd, vilket normalt ger motionscykeln en längre livslängd. UB X konstruktion är robust och stabil, vilket den synnerligen höga maximala användarvikten och motståndet vittnar om. Kontrollpanelen är med sin bakgrundsbelysta färgdisplay både snygg och tydlig. Den har en användbar beteckning över de olika träningsprogrammen men också en praktisk hylla för exempelvis läsplattor. Träningsdatorn inkluderar ett pulsstyrt träningsprogram, är utrustad med bluetooth och stöder förutom trådlöst pulsbälte även appar via surfplatta eller smartphone. Än så länge är app-utbudet begränsat till den ganska outvecklade appen iConsole, men på sikt kommer både app-utbud och nyttan av dem av allt att döma att explodera. Tills dess duger den inbyggda träningsdatorn gott, även om vi skulle önskat att den hade en retur-knapp.

Modern designrejäl svänghjulsviktrobust & stabiltystEMS-motståndapp-stöd via bluetooth
Något omständlig träningsdatorpris över genomsnittet

10. Casall Infinity 1.3B

Välbyggd och tyst motionscykel med bra motstånd och pulsstyrning via bröstbälte

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 114 cm Bredd: 54,4 cm Höjd: 151 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.3B iConsole

Infinity 1.3B är den mest påkostade motionscykeln i Casalls Infinity-serie. Likt syskonmodellerna har den en stilren skandinavisk design som andas exklusivitet och som för att utmärka detta är den svart istället för vit. Prestandamässigt är Infinity 1.3B nästintill identisk med testvinnaren Infinity 1.2B. Den har en robust, stadig och tyst konstruktion. En skön och flexibel sadel. En bakgrundsbelyst och intuitiv display med lättanvänd träningsdator. Ett riktigt rejält maxmotstånd och en synnerligen generös maxanvändarvikt.

Unikt för Infinity 1.3B är dess pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Dessutom ingår ett trådlöst puls-bröstbälte i storlek medium. Likt övriga Infinity-modeller kunde Infinity 1.3B:s transporthjul varit lite kraftigare, främst för att skona sköra golv. Prispåslaget för pulsstyrningen uppfattas troligen som lite högt för många vanliga motionärer. För mer rutinerade cyklister som värdesätter pulsbaserad träning anses pulsstyrningen nog mer prisvärd.

Välbyggd & snyggtystbra träningsdatorbröstbälte med pulsstyrning
Små transporthjulbröstbältet för litet för mycket storvuxna användare

11. Schwinn Fitness Airdyne AD8 - BÄSTA PROFFSVAL

Intensiv intervallträning för hela kroppen

Prisklass: Proffs Display: Okomplicerad LCD-skärm Färg: Svart Träningsprogram: 9 st Motståndsnivåer: Luft Maskinvikt: 51 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 135 cm Bredd: 50 cm Höjd: 132 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband (tillbehör - köps separat) Garanti: 2 års hemmabruk. 1 års företagsbruk. 1 års kommersiellt bruk Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Schwinn Airdyne AD8

Schwinn Fitness Airdyne AD8 är en träningsmaskin för extremt tuffa intervaller och vi utnämner den till bästa proffsval. Motståndet är helt luftstyrt och regleras av hur intensivt du trampar och använder träningsarmarna. Vid hårt arbete blir således även motståndet väldigt högt. Resultatet blir en anmärkningsvärt hög kaloriförbränning som andra träningsmaskiner har mycket svårt att matcha.

AD8 är inte konstruerad för långa konditionspass och därför har Schwinn valt att hålla träningsdatorn relativt okomplicerad. Fokus ligger på att komma igång snabbt med träningen och därför finns det snabbknappar för de vanligaste intervallpassen. Denna typ av träningsmaskin med luftmotstånd passar sig särskilt bra för crossfit och cirkelträning med korta aktionstider.

Trots periodvis extremt hög frekvens under träningspasset så håller sig maskinen stabilt kvar med alla fyra fötterna på marken. Den förmedlar en känsla av kvalitet och har bra grepp i handtagen. Sadeln är riktigt skön men kan bli lite ranglig om den inte skruvas åt någon gång då och då. AD8 upptar inte mer utrymme än en vanlig träningscykel och den flyttas enkelt med de två transporthjulen som är placerade framför styret.

Det är svårt att överblicka all träningsdata på displayen eftersom upplösningen är låg och endast viss information lyfts upp inom ett visst tidsintervall. I ett mörkt rum är den nästintill oläslig. Vid högintensiv träning så ökar ljudnivån och även om det inte stör dig - eftersom du förmodligen kämpar för att överleva den högintensiva träningen - så kanske det stör din omgivning. För en precis pulsmätning rekommenderar vi att man använder en egen träningsklocka eftersom pulsen som anges via träningsdatorn inte är helt exakt.

Schwinn Fitness Airdyne AD8 riktar sig framförallt till dig som har begränsat med yta hemma, som vill köra högintensiva träningspass med korta aktionstider och inte avskräcks av en saftig prislapp.

Yteffektivskonsam
Högljuddinexakt pulsmätninghögt prissatt

Bra pris hos:

Träningspartner.se

12. Assault Fitness AirBike

Hybridmotionscykel för intensiv men skonsam helkroppsträning

Prisklass: Proffs Display: LCD Färg: Svart Träningsprogram: 3 st Motståndsnivåer: Steglöst luftmotstånd Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 130 cm Bredd: 60 cm Höjd: 123 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband Garanti: 1 år v Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Träningsinstruktion

Assault Fitness AirBike

Assault Fitness AirBike är en slags motionscykel som är framtagen för korta och intensiva intervallpass. Den passar särskilt bra som en del av ett högintensivt crossfitpass och ger därmed extremt tidseffektiv träning. Fördelen är att du aktiverar samtliga stora muskelgrupper och att träningsmomentet är skonsamt för knän och leder. Det krävs nästan ingen förinställning utan det är bara att hoppa upp på cykeln och efter några sekunder är du igång.

Design och konstruktion

Den är konstruerad för att lätt kunna flyttas och för att man ska komma igång med träningen så fort som möjligt. Det innebär att den har sparsamt med andra finesser som vi annars kan se på mer traditionella motionscyklar. Till exempel så är displayen inte bakgrundsbelyst, den finns endast ett fåtal träningsprogram och ingen avlastningsyta för vattenflaska eller telefon. Eftersom motståndet endast är luftstyrt så blir ljudnivån hög och den blir svårt att exempelvis se en film under träningspasset. Det finns även ett fotstöd där du kan placera fötterna om du bara vill använda armarna i träningen. Airbike står stabilt på marken även vid väldigt hög belastning och det finns justerbara skruvar under fötterna för att jämna ut ojämnt underlag.

Tidseffektiv kaloriförbränning

Det finns två förinställda träningsprogram med väldigt korta tidsintervaller, 20 sekunder träning och 10 sekunder vila samt tvärtom. Det går också att välja antal kalorier som målbild vilket innebär att du cyklar tills du uppnått det angivna antalet kalorier. Eftersom man använder både armar och ben i en hög frekvens så blir träningen oerhört energikrävande och mycket effektiv. Detta gör Airbike till kanske världens bästa motionscykel för tidseffektiv kaloriförbränning. Vi vill också ge ett plus i kanten för att det finns informativa intruktionsvideos – se specifikation – med tips på utmanande träningsprogram.

Assault Fitness Airbike riktar sig till ambitiösa motionärer som vill ha en okomplicerad cykel för riktigt tuffa intervallpass. Den passar utmärkt som en station kombinerat med flera andra högintensiva styrkeövningar.

Tidseffektivokomplicerad
Högljuddinga avlastningsytor, ej bakgrundsbelyst display

13. Abilica Winmag

Plånboksvänligt prissatt motionscykel med låg vikt som är lätt att flytta runt

Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 6 st Motståndsnivåer: 8 st Sätesjustering: Lod- och vågrät Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 100 cm Bredd: 59 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Abilica WinMag

Abilica Winmag är en ergometerklassad motionscykel i budgetklassen och Abilicas instegsmodell. Svänghjulet på 7 kg är helt i linje med vad man förväntar sig med tanke på prislappen och träningsdatorn likaså. Träningsprogrammen och motståndsnivåerna är inte många men väl avvägda och duger för den genomsnittlige motionären. Maskinvikten är ganska låg, vilket gör Winmag relativt enkel att flytta. Maxanvändarvikten är emellertid generösare än genomsnittet för budget-motionscyklar. Sadeln är skön och kan justeras både lod- och vågrätt för en bra sittställning. Åtminstone om man inte är kortare än ca 160 cm. Pedalgreppen är dock för små för fötter med en skostorlek större än 45. Sammantaget är Winmag ett skolexempel på vad man förväntar sig av en bra motionscykel i budgetklassen.

Plånboksvänligt prislåg vikt och lättflyttad
Ej justerbar för mycket korta användare

Bra pris hos:

Panthera

14. Abilica Stream RB X

Modern och robust motionscykel med EMS-motstånd och bakgrundsbelyst display

Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 32 st Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 165 cm Bredd: 66 cm Höjd: 116 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RB X

Abilica Stream RB X är en påkostad sittcykel för motionärer som vill ha maximal komfort under träningen, men passar även en utmärkt som rehabiliteringscykel. Den passar utmärkt för seniorer, gravida och överviktiga personer med sin robusta konstruktion, bakåtlutande sittställning, breda sadel och ovanligt generösa maximala användarvikt. Dessutom gör det låga insteget det lättare att kliva in och ur än en vanlig motionscykel. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är tydlig och går att vrida vertikalt för bästa betraktningsvinkel. Träningsdatorn är något omständlig men har stöd för appar – både iOS och Android - via Bluetooth. App-utbudet är än så länge tunt, men gör samtidigt motionscykeln mer framtidssäkrad. Sadeln är steglöst inställningsbar och tillsammans med det sköna ryggstödet och de flexibla fotstöden är detta onekligen en synnerligen komfortabel motionscykel.

RB X har samma sobert strama stil som övriga Stream-modeller, om än med en mer avlång design. Detta gör ofrånkomligen att den tar relativt stor plats, speciellt i en hemmamiljö. Samtidigt är transporthjulen rejäla vilket underlättar förflyttning. RB X har ett påkostat EMS motstånd som gör den nästintill ljudlös och har en längre livslängd än traditionella permanentmotstånd. Med tanke på det begränsade utbudet av sittcyklar för under 10 000 kr på den Skandinaviska marknaden är RB X ett högintressant alternativ i sin genre.

Modern designrejält svänghjulrobust & stabiltystEMS-motståndapp-stöd via bluetooth
Något omständlig träningsdator

Bra pris hos:

Motion Fitness

15. Titan Life Athlete B55

Billig motionscykel med hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 15 st Sätesjustering: Lodrätt 21 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 114 cm Bredd: 55 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år

Titan Life Athlete B55

Titan Life Athlete B55 är en enkel motionscykel utan några förprogrammerade träningsprogram. Den har en hylla för surfplatta vilket är utmärkt för användaren som inte har möjlighet att placera cykeln framför en tv. Tyvärr täcks dock displayen vid användning. B55 har magnetiskt motstånd och en maxbelastning som räcker gott även för en vältränad motionär.

Bekväm sadel men begränsad sitthöjd

Sadeln har en behaglig stoppning som känns bekväm, även under de lite längre träningspassen. Så länge man sitter ner så känns cykeln stabil, också vid hög belastning. Handtagen är greppvänliga och det går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. För användare som är över ca 185 cm kan sitthöjden kännas aningen kort, även när den är inställd på maxhöjden. Är du osäker rekommenderar vi att du testar cykeln först. B55 har en enkel design som rimmar väl med dess låga pris. Den blåa färgen kanske inte passar in överallt, vilket man såklart bör överväga innan köp. Tyvärr saknas hållare för vattenflaska.

Okomplicerad träningsdator

Träningsdatorn är mycket spartansk och innehåller inga träningsprogram. Den är däremot lättnavigerad och med endast några knapptryck ställer man in önskad träningstid eller distans och sen är man igång. Det är synd att displayen inte är bakgrundsbelyst eftersom det begränsar möjligheten att läsa av träningsinformationen i ett mörkt rum. I ett upplyst rum kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Motståndet regleras manuellt och det gör man genom att vrida på en ratt. Den är placerad nedanför träningskonsolen och det kan vara ett moment som upplevs krångligt när man är riktigt trött.

Titan Life Athlete B55 gör sig bäst för dig som har en mindre budget och använder surfplatta under träningspasset. Den har en förstklassig sadel och ett greppvänligt styre som går att vinkla men observera att personen som ska använda den ej bör vara längre än 185 cm.

Hylla för surfplattaskön sadel
Saknar hållare för vattenflaskamanuell justering av motståndej bakgrundsbelyst display

Allt om motionscykel

Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning.

Motionscykel eller spinningcykel?

En särskild variant av motionsscykel är spinningcykeln som ofta förknippas med så kallade spinningpass, vilka är en slags aerobicspass där man till musik cyklar i grupp. Spinningcykeln har emellertid på senare år blivit alltmer populär att använda i hemmet, då den har en rad fördelaktiga egenskaper. En spinningcykel är extra stabil, vilket gör att den tål hårdare tag som att stå och cykla på den. Den är strömlös med ett steglöst motstånd som efterliknar upp- och nedförsbacke väldigt väl och har ett extra tungt svänghjul. Dessutom går oftast både sadel och styre att justera såväl på höjden som framåt eller bakåt, vilket inte minst uppskattas av korta användare. Spinningcykeln har ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. utan motivation och tempo hålls istället uppe av att man cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot.

Vad är då bäst? Motionscykel eller spinningcykel? Svaret beror på vilken typ av träning du ska använda träningscykeln till. Förenklat kan man säga att motionscykeln passar bäst för mer lågintensiv träning medan spinningcykeln är för mer intensiv träning. Även om det främst är yngre som kör spinning passar träningsformen även äldre och otränade personer. Detta då man själv bestämmer tempo och motstånd efter hur mycket man orkar. Centralt i spinning är dess intensitet, vilket gör musiken så viktig för träningsformen. Motionscykeln däremot, kan visserligen ofta även den användas för hård träning men generellt tar man det lite lugnare på motionscykeln. Motionscykel-användare föredrar kanske att titta på TV eller lyssna på radio under passet istället för att fokusera helt på träningen och musiken.

Bästa valet för dig

I vårt test av motionscyklar har vi valt ut de populäraste motionscyklarna just nu. För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

  • Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
  • Vilka förväntningar har jag på motionscykelns kvalitet?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på motionscykeln?
  • Kommer flera att använda motionscykeln och vilka förväntningar har de på prestanda och funktionalitet?

När du fastställt detta vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav du ställer på motionscykeln. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på motionscykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in träningscyklarna i tre olika prisklasser enligt följande:

Budgetklassen: Under 3 500 kr Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller.

Mellanklassen: 3 500-7 000 kr "Mellan"-klassen karaktäriseras av mer gedigna konstruktioner, ofta med en bättre träningsdator.

Proffsklassen: Över 7 000 kr "Proffs"-klassen karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning.

Vi har poängsatt cyklarna efter hur prisvärda vi tycker att de är, det vill säga hur mycket motionscykel vi tycker att man får per spenderad krona.

Bra att veta om motionscyklar

I vårt test av motionscyklar har vi tagit hänsyn till ett flertal viktiga egenskaper. Några av dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikten

Användarvikten (eller egentligen maxanvändarvikten) är en viktig faktor för tyngre personer som väger runt 100 kg. Detta då långt från alla motionscyklar är konstruerade för att bära en person som väger mer än 100 kg. Om man är flera olika användare som kommer att använda motionscykeln är det naturligtvis viktigt att motionscykeln är anpassad att kunna bära upp även den tyngsta användaren. Generellt gäller regeln att ju mer robust (och därmed oftast dyr) motionscykeln är, desto högre användarvikt klarar den.

Byggkvalitet

En av de viktigaste egenskaperna hos en motionscykel är dess byggkvalitet. En god byggkvalitet gör inte bara träningsmaskinen mer robust utan förlänger i regel även livslängden då den klarar en högre belastning. Detta gäller i synnerhet välanvända motionscyklar, som används ofta av tunga och/eller starka motionärer. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer är robusta, mer stabila träningscyklar normalt inte mycket större än billigare och mindre stabila modeller.

Design

En träningsmaskins estetiska design ska inte påverka dess funktionalitet, åtminstone inte negativt. Designen upplevs ändå av många som viktig då motionscykeln ofta får stå framme i hemmet och blir då nästan en del av inredningen. Då de flesta vill ha ett snyggt inrett hem blir det därför viktigt att motionscykeln ser bra ut, eller åtminstone inte är iögonfallande ful. För de som väljer att bara ställa fram sin motionscykel när de ska träna, varefter de åter ställer tillbaka i sitt skrymsle, blir naturligtvis designen av mindre vikt.

Display

En motionscykel har normalt en display på vilken man kan avläsa information om sin träning och med vilken man reglera de olika funktionerna i träningsdatorn. En bra display får dessutom gärna ha en visualisering över träningen i form av staplar eller liknande där man kan se hur långt man cyklat, hur kraftigt motståndet är etc. Träningsdatorn ska naturligtvis vara lättnavigerad för att komma till användning. Fördelen med enkla träningsdatorer med enkel funktionalitet är att de är enklare att lyckas göra lättanvända, då användaren inte har så många val. För avancerade träningsdatorer är det däremot extra viktigt att tillverkaren verkligen tänkt igenom menysystemet för att användaren inte ska gå vilse bland alla funktioner.

Garanti

En motionscykel kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan motionscyklar gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en motionscykel kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin motionscykels byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare motionscyklar kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka motionscykeln med post.

Ljudnivå

Motionscykeln är tillsammans med crosstrainern de tystare träningsmaskinerna. Och väl är väl detta då motionscykel-användare ofta vill lyssna på musik eller titta på TV under träning. En fördel med motionscykel är att även billigare modeller oftast är relativt tysta. Förutom irriterande oljud finns det ytterligare en anledning till att en motionscykel inte bör gnissla. Likt för andra mekaniska konstruktioner är gnisslande ett tecken på hög friktion och hög friktion innebär högt slitage. Börjar motionscykeln gnälla är det samma medicin som för vanliga cyklar som gäller: olja på kedjan.

Motstånd

En motionscykel har antingen ett elektromagnetiskt motstånd eller ett permanentmagnetiskt. Elektromagnetiskt motstånd förkortas ofta EMS, vilket står för ElectroMagnetic Suspension och blir översatt till svenska elektromagnetisk upphängning. Denna typ av motstånd är överlägset ett permanentmagnetiskt då hållbarheten är mycket längre tack vare att det inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska motstånd är däremot billigare att tillverka vilket gör dem populära bland tillverkarna då man därmed kan hålla ett lägre försäljningspris. Permanentmagnetiska motstånd dominerar i budgetklassen och är vanliga i mellanklassen medan det är elektromagnetiska motstånd som gäller i premiumklassen.

Storlek

Motionscykeln är troligen den minst utrymmeskrävande av de vanligaste typerna av träningsmaskiner. Möjligen är den också den träningsmaskin-typ där storleken skiljer sig minst mellan dyr och billig modell. Även om motionscykeln ofta är mindre utrymmeskrävande än exempelvis ett löpband kan den i regel inte fällas ihop. Däremot kan de flesta motionscyklar flyttas och är utrustade med transporthjul.

Logga in

Bli medlem gratis