1. Start
 2. Bäst i test

Uppdaterad  

Motionscykel: 16 modeller i test

Daniel Agerhult

Dags att utöka hemmaträningsmöjligheterna med en motionscykel? Vi har testat motionscyklar från märken som Masterfit, Finnlo och Spirit Fitness. För att en motionscykel ska utses till bäst i test, måste den vara välkonstruerad och hållbar, ha bra och lättanvänd träningsdator och passa både långa och korta motionärer. Den får också gärna vara lätt att flytta på.

motionscykel bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

 • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är motionscykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

 • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är motionscykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

 • Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder motionscykeln trådlöst pulsbälte?

 • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt motionscyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Andra tester för vardagsmotionen

1. UB500 JTC Sport - BÄST I TEST MOTIONSCYKEL

Påkostad motionscykel med modern teknik

Prisklass: Proffs Svänghjul: 6,5 kg Display: 6,1" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 35 st Motståndsnivåer: 32 st Motstånd: Magnetiskt Max motstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 32 cm / Vågrätt 10 cm Maskinvikt: 43,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 92 cm Bredd: 50 cm Höjd: 149 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

JTC SPORT UB500

UB500 från svenska JTC Sport är en prisvärd motionscykel med påkostade materialval och modern teknik. Den är utrustad med bluetooth och är kompatibel med appen Zwift, som är en av världens mest populära träningsappar.

Lätt svänghjul men tillräckligt motstånd

Vid jämförelse av specifikationer mellan olika motionscyklar upptäcker vi att UB500 har något mindre vikt på svänghjulet än andra modeller. Det intressanta är att vi knappt märker någon skillnad på motståndet mellan denna och modeller med tyngre svänghjul. Vi har tyvärr inte haft möjlighet att montera isär cyklarna för att mäta exakt vad respektive svänghjul väger. Det viktiga i det här fallet är att vi kan konstatera att UB500 erbjuder tillräckligt tungt motstånd, även för vältränade användare.

Träningsappar höjer motivationen

Via bluetooth kan man koppla upp sig mot olika träningsappar, vilket vi gillar. Vi har testat UB500 ihop med appen Zwift. Kortfattat erbjuder Zwift realistisk cykelträning i en virtuell miljö ihop med andra cyklister runt om i världen som också kopplat upp sig i realtid. Att träna med hjälp av träningsappar ser vi som ett stort plus eftersom det är en rolig motivationshöjare. Dock saknas USB-uttag för laddning vilket är särskilt viktigt om man kör sin träning via appar.

Påkostade materialval

Flera delar i konstruktionen, som exempelvis vevarmar och sadelstolpe, är tillverkade i aluminium vilket är ett dyrare och mer hållbart material än vanlig metall. Vi tycker därför att detta borde synas på garantilängden, men den är bara på ett år.

Träningskonsolen har en smart hylla där man kan placera sin surfplatta eller telefon. Vi gillar att den mobila enheten inte skymmer displayen, vilket annars brukar vara vanligt på motionscyklar som har liknande lösningar. Dock saknar vi en hållare för vattenflaska.

Prisvärd motionscykel

Sammanfattningsvis är UB500 från JTC Sport påkostad och därför prisvärd. Den är ett särskilt intressant alternativ för dig som gillar att träna cykling med andra i den virtuella miljön som Zwift erbjuder.

Kvalitetsdelarkompatibel med Zwifthylla för surfplatta/telefon
Ingen hållare för vattenflaskainget USB-uttagkort garanti

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Motionscykel UB500, JTC Sport

8 999 kr

Motionscykel UB500 *Bäst i test 2023*, JTC Sport

8 999 kr

Motionscykel UB500 *Bäst i test 2023*, JTC Sport

8 999 kr

2. Christopeit Sport AL2 - BÄSTA BILLIGA MOTIONSCYKEL

Robust och stabil motionscykel med rejält svänghjul och ett svårslaget pris

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: LCD Träningsprogram: 17 st Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport AL2

Christopeit Sport AL2 kombinerar ett mycket konkurrenskraftigt pris med en för prisklassen genomgående god prestanda och blir därför bäst i test. Svänghjulet är rejält tilltaget för prisklassen och bidrar till ett jämnt motstånd. Antalet motståndsnivåer är stort, så det finns goda möjligheter att finjustera motståndet. Därtill är det maximala motståndet tillräckligt starkt för att ge även vältränade personer ett utmanande träningspass. AL2 har ett skönt styre men bra handgrepp, pulsavläsning och är likt sadeln vinkelbart. Sadeln kan dessutom enkelt justeras både lod- och vågrätt. Denna flexibilitet gör det mycket lättare att hitta en sittställning som passar just dig.

Träningsdatorn har flera olika träningsprogram med funktioner såsom pulskontroll, recovery och kroppsfetts-program. Displayen är visserligen på engelska men ändå enkel att förstå. En underlighet är emellertid att displayens ”+”-knapp tvärtemot praxis sitter till vänster om ”–”-knappen. Displayen är inte bakgrundsupplyst, vilket dessvärre innebär att det blir svårt att läsa av den om belysningen är otillräcklig. Vidare har konsolen ingen hylla för surfplatta eller mobil, så vill du kolla på något när du tränar så får du ställa motionscykeln framför en TV. Christopeit Sport AL2 passar bäst för vardagsmotionärer som är priskänsliga, som planerar att cykla i ett upplyst rum och som kollar på TV snarare än surfplatta eller mobil när de tränar.

Relativt robust & stabilrejält svänghjul för prisklassen
Ej bakgrundsupplyst displayingen hylla för surfplatta

3. Masterfit TP200

Funktionell motionscykel i mellanklassen med en modern, lättmanövrerad träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 7 kg Display: LCD Färg: Vit Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt: 31 cm | Vågrätt: 8,5 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 91 cm Bredd: 58 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Masterfit TP200

Masterfit TP200 är en lättmanövrerad och funktionell motionscykel i nedre mellanklassen. Designen är snygg med en för prisklassen stabil konstruktion. Trots att träningsdatorn faktiskt är rätt avancerad så är den ändå lättmanövrerad och har ett flertal träningsprogram. Denna användarvänlighet gör att det går snabbt att komma igång med träningen även för ovana användare. Färgdisplayen är bakgrundsbelyst och visar information om distans, hastighet, motstånd, pulskontroll, recovery och kroppsfett. Displayen har dessutom utrymme för fyra olika användarprofiler. Genom att hålla händerna på pulsavkännaren på styret så hittar träningsdatorn snabbt den aktuella pulsen. Dessutom är styret bekvämt med ett bra handgrepp och det är lätt att vinkla till önskat läge. Detta gör i kombination med möjligheten att justera sadeln såväl lod- som vågrätt att både korta och långa motionärer lättare kan få till en optimal sittställning. Vidare är sadeln bred och passar därför bäst för större stussar. De många motståndsnivåerna gör att det är lätt att finjustera motståndet och maxmotståndet är tillräckligt starkt också för vältränade personer.

TP200 har hylla för surfplatta, vilket blir en allt viktigare egenskap när alltfler överger teven för paddan. Tyvärr är dock hyllan placerad direkt under displayen, vilket gör att denna skyms av en eventuell surfplatta. Man måste därför välja mellan att se på sin padda eller kunna följa träningen på displayen. Detta är alltjämt en vanlig designmiss på den minoritet motionscyklar som överhuvudtaget utrustats med hylla. Vi skulle också gärna sett att TP200 fått en flaskhållare. Masterfit får en eloge för att man översatt manualen till svenska och dessutom försett den med tydliga instruktioner för både montage och träningsdator. Masterfit TP200 riktar sig till vardagsmotionären som är ute efter en funktionell och användarvänlig mellanklassmodell och som ämnar kolla på sin surfplatta under träningen.

Användarvänligt styrebakgrundsbelyst displaylättanvänd träningsdator
Saknar hylla för surfplattaingen flaskhållare

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. Hammer Cardio Motion BT

Finessrik motionscykel med generös garanti

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: 6,1" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 22 st Motståndsnivåer: 16 st Motstånd: Magnetiskt Max motstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 27 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 110 cm Bredd: 52 cm Höjd: 140 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Hammer Cardio Motion BT

Hammer Cardio Motion BT är en praktisk motionscykel med flera användbara finesser som exempelvis USB-uttag, hylla för surfplatta/telefon och en smart ratt för navigering mellan de olika träningsprogrammen. Hammer erbjuder dessutom en generös garanti på tre år.

Enkel montering

När Cardio Motion anländer till din dörr så är det mesta redan monterat. Med rätt handlag så monteras cykeln ihop under timmen, och de verktyg som behövs följer med i leveransen. Den har en tydlig och bra bruksanvisning som även finns tillgängliga att läsa på nätet. Instruktionerna finns dock inte på svenska vilket drar ner betyget något.

Kompakt och smart konsol

Konsolen är inte stor men är utrustad med flera användbara funktioner. Vi gillar särskilt den smarta ratten som gör det lättare att navigera i träningsdatorn och justera motstånd under själva träningspasset. Under displayen hittar vi en gummerad hylla där man kan placera sin surfplatta eller telefon under cykelturen. Det finns även ett USB-uttag längst upp på konsolen som kan användas för att ladda sin mobila enhet.

Många träningsprogram och okej motstånd

Cardio Motion BT erbjuder mjuk och följsam cykling. Det finns flera inställningsmöjligheter som gör det lätt att sitta ergonomiskt rätt. Vi upplever sadeln som något hårdare än andra modellers i testet, men det är givetvis en smaksak vad man föredrar. Den här motionscykeln är fullproppad med olika träningsprogram och det enkelt att navigera mellan dem. Via bluetooth-funktionen går det även att koppla ihop cykeln med olika träningsappar som exempelvis Kinomap.

Utöver det erbjuder Cardio Motion BT ett helt okej motstånd, även om det kan vara i lägsta laget för dig som är riktigt vältränad.

En prisvärd och mångsidig motionscykel

Hammer Cardio Motion BT är ett riktigt bra val för dig som önskar en mångsidig motionscykel till ett rimligt pris. De många träningsprogrammen kommer även hjälpa dig att hålla träningsgnistan tänd. Den generösa garantin borgar för hög kvalitet och vi tycker att Cardio Motion är ett mycket bra köp.

Smart rullknappUSB-uttagmånga träningsprogramgenerös garanti
Hård sadellåg maxbelastning

5. Titan Life Bike B65

Välutrustad motionscykel med mjuk sadel och lågt insteg

Prisklass: Mellan Svänghjul: 5 kg Display: 5,3" Träningsprogram: 21 st Motståndsnivåer: 16 st Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt 18 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 30 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 133x63x99 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Titan Life B65

Titan Life Bike B65 är en stilrent designad motionscykel som är rikligt utrustad med både trådlös pulsmottagare och flertalet träningsprogram. Den har ett svänghjul med låg vikt men med hjälp av ett speciellt drivkraftsystem är det upplevda motståndet betydligt tyngre.

Motionscykel med stor display

B65 har enkla men snygga former och har ett lågt insteg vilket underlättar en säker på- och avstigning. Den generösa displayen har ett användarvänligt gränssnitt och visar all viktig träningsinformation. Med lite övning så navigerar du snabbt bland de många träningsprogrammen. Det finns bland annat program för både puls och kroppsfett. Dessvärre är displayen inte bakgrundsbelyst och i ett nedsläckt rum är siffrorna svåra att överblicka .

Det är smidigt att justera sadelhöjden med hjälp av en stor fjäderbelastad skruv, samtidigt noterar vi att höjden är för kort för användare som är runt 190 cm. Sadeln går även att flytta i vågrät riktning även om det bara är några centimeter. Vi gillar den mjuka stoppningen som är bekväm att sitta på även under de lite längre träningspassen.

Lättmonterad motionscykel

Cykeln monteras i fyra steg och monteringsprocessen är förhållandevis enkel. Alla verktyg som behövs följer med i paketet och bruksanvisningen på svenska är tydlig och guidar dig steg för steg.

Titan Life B65 passar utmärkt för dig som söker en snygg och välutrustad motionscykel med lågt insteg. Om du också uppskattar kombinationen av en mjuk sadel och ett utmanande motstånd så tror vi att det här kan vara motionscykeln för dig. Det här är ett prisvärt alternativ i mellanklassen.

Flera träningsprogramlågt instegstilren design
Ej bakgrundsbelyst displaykort sadelhöjd

6. Epsilon Exceed MX90

Elegant motionscykel med fint prisvärde och tungt svänghjul

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 32 st Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt 24 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (Längd: 109 cm Bredd: 56 cm Höjd: 149 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Sportig.Se Epsilon MX90

Epsilon Exceed MX90 är en för prisklassen välutrustad motionscykel med både bakgrundsbelyst display och hylla för surfplatta/telefon. Denna prisvärda modell är riktigt elegant, samtidigt som den erbjuder tufft motstånd och fina inställningsmöjligheter.

Ergonomiska inställningsmöjligheter

För att få en så skonsam cykling som möjligt är det viktigt att hitta ergonomiskt bra inställningar. Här finns goda möjligheter till det eftersom sadeln går att flytta både horisontellt och vertikalt, med förhållandevis generöst intervall. Sadeln är något hårdare än andra modeller och materialet upplevs vara av billigare material, och därmed sämre hållbarhet. Som på de flesta andra motionscyklar går styret inte att justera vertikalt, men det går däremot fint att vinkla.

Lättnavigerad träningsdator och tungt svänghjul

MX90 har en snygg och enkel konsol. Den är utrustad med endast fem knappar som både är tydliga och enkla att förstå sig på. Under konsolen finns en hållare för surfplatta och nedanför displayen kan man placera sin telefon, vilket känns mycket praktiskt! Under displayen finns även de tolv träningsprogrammen illustrerade i form av bilder, och man navigerar snabbt och smidigt mellan de olika träningsprogrammen med hjälp av den praktiska ratten.

Cykeln är dessutom utrustad med ett tungt svänghjul som ger utmanande motstånd, även för vältränade personer. Det vinklingsbara styret har ett skönt grepp och även sensorer för pulsmätning. För ett högre betyg hade vi önskat bluetooth, så att möjligheten till att sammankoppla enheten med ett pulsband hade funnits.

Prisvärd modell med mycket innehåll

Epsilon Exceed MX90 är verkligen prisvärd. Den passar särskilt bra för dig som söker efter en något billigare motionscykel, utan att behöva tumma på innehållet. Här får du tolv träningsprogram, pulsmätning och en smidig hylla där du kan placera din surfplatta under cykelpasset.

Hylla för surfplattabra prisvärdeutmanande motstånd
Ingen bluetoothhård sadel

7. DKN Exercise Bike AM 3i

Elegant motionscykel med skön sadel och Bluetooth

Prisklass: Mellan Svänghjul: 11 kg Display: 5,5" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 32 st Motstånd: Magnetiskt Max motstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 23 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 38 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 100x57x134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

DKN AM-3i

DKN Exercise Bike AM 3i har en integrerad gelkudde i sadeln och den detaljen bidrar till riktigt skön cykelträning. För dig som gillar att bli underhållen under träningspasset finns en praktisk hylla för placering av surfplatta och ett intilliggande USB-uttag för laddning.

Diskret design och greppvänligt styre

Den diskreta men elegant svarta designen är tilltalande och bör smälta in fint i många hem. Du har bra möjligheter att hitta rätt inställning eftersom sadeln går att justera i höjdled inom ett brett intervall. Den går dessutom att flytta både vertikalt och horisontellt. På en motionscykel är det viktigt att försöka hitta en bra ergonomisk inställning för att minimera skaderisken. Styret på den här cykeln går inte att justera i höjdled men däremot går det bra att vinkla det till önskat läge. Dessutom är styret bekvämt att hålla i och greppet är bra även när händerna är fuktiga av svett.

Vi saknar dock en hållare för vattenflaska, något som är önskvärt vid varma och svettiga träningspass.

Enkel träningsdator och Bluetooth

AM 3i är utrustad med en enkel men funktionell träningsdator som är lätt att förstå sig på. Den har endast fem knappar och träningsprogrammen visas tydligt med bilder nedanför displayen. Med några få knapptryck är du i gång med träningspasset. Det går såklart lika bra att köra ett manuellt program där du själv sänker och höjer motståndet. Enheten har Bluetooth och med den funktionen kan du koppla upp din telefon eller surfplatta mot någon av de träningsappar som finns på marknaden. Det kan vara både roligt och motivationshöjande. Du kan även para ihop cykeln med ett trådlöst pulsband för en mer exakt pulsmätning. Pulsband ingår dock inte i priset.

Bekväm motionscykel

För dig som är ute efter en stilren och bekväm motionscykel kan DKN Exercise Bike AM 3i vara ditt val. Du får en praktisk träningsdator och vi gillar att du kan koppla upp dig mot spännande träningsappar för förhöjd träningsmotivation.

Skön sitshylla för surfplattabluetooth
Ingen hållare för vattenflaskapulsband ingår ej

8. Casall EB300

Motionscykel med träningsprogram och bakgrundsbelyst display

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6 kg Display: 5,3" Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 32 st Motstånd: Elektroniskt Sätesjustering: Lodrätt 27 cm / Vågrätt 6,5 cm Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 96x59x134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Casall EB300

Casall EB300 är en smidig motionscykel med en läcker konsol och användarvänlig träningsdator. Displayen är bakgrundsbelyst och har ett lättöverskådligt gränssnitt. Nedanför displayen finns en hylla där man kan placera sin surfplatta/mobiltelefon. Cykeln är utrustad med tolv förinställda träningsprogram och det är lätt att navigera fram till önskat program och komma i gång med träningen.

Bekväm sadel och robust konstruktion

EB300 är en stadig motionscykel som står stabilt på backen även när belastningen ökar och man måste stå upp och trampa. Den är utrustad med justerbara fötter både fram och bak vilket bidrar till ökad stabilitet. Eftersom sadeln är mjuk och bred ger det förutsättningar till en komfortabel träningsupplevelse. Den har ett lågt insteg vilket underlättar för personer som annars har svårt att tag sig upp på sitsen. Det går att justera sitsen både våg- och lodrätt. Vi rekommenderar att personer som är över 185 cm provar cykeln innan köp eftersom det är gränsfall att sitsen blir för låg. Under träningspasset är det lätt att nå vattenflaskan som finns placerad i hållaren under styret. Man trär i fötterna i två plastbyglar som sitter fast på tramporna och det gör att man kan använda benen både när man trampar ner och upp. Det leder till att man använder större delar av benmuskeln.

Generöst med träningsprogram

Gränssnittet är enkelt och användarvänligt. På bara några få knapptryck är man igång med träningen. Konsolen har sex tydliga knappar och genom att antingen prova sig fram eller lägga fem minuter på att läsa bruksanvisningen (svenska) så förstår man vad varje knapp har för uppgift. Under träningspasset får du en suveränt bra överblick eftersom alla siffror är stora och belysta. Men det gäller inte om du placerar din surfplatta/mobiltelefon på hyllan som finns precis nedanför displayen, då riskerar du att inte se någonting alls i stället.

Motionscykeln för hela familjen

Casall EB300 är en prisvärd motionscykel för hemmabruk med flera trevliga detaljer. Detta är en bekväm och smidig cykel som är utrustad med flera motiverande träningsprogram. Den passar en bred användarskara som exempelvis en familj eftersom den erbjuder allt från mycket lätt till rejält med motstånd om man så önskar. Notera dock att man inte bör vara för lång. Testpersonen är 187 cm och det var på gränsen att hen var för lång.

Lättläst displaybakgrundsbelysthylla för surfplatta/mobiltelefonjusterbara fötter
Beakta längden för användarenskymd display

9. Hammer Ergo-Motion BT

Snygg motionscykel med bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 22 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt 25 cm / Vågrätt 8 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 102x50x128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: Finns ej digitalt

Hammer Ergometer Ergo-Motion BT

Hammer Ergo-Motion BT har ett tilltalande prisvärde och design. Den har en skön sadel samt ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket minskar risken för skador. Det finns möjlighet att köra riktigt tungt då det magnetiska maxmotståndet är mycket kraftigt. Även vid högsta belastning så jobbar cykeln nästan ljudlöst, främst tack vare det magnetiska motståndet.

Estetiskt tilltalande med stabil konstruktion

Ergo-Motion BT är stabil och svajar inte ens vid riktigt hög belastning. Den har justerbara fötter som gör den stabil vid placering på ojämnt underlag. Sadel är helt ok och styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Motionscykeln är utrustad med sköna trampor som dessutom erbjuder möjlighet att spänna fast fötterna med ett enklare spänne. Eftersom den har två transporthjul och är förhållandevis lätt så är det enkelt att flytta Ergo-Motion BT.

Snygg träningskonsol med USB-uttag

Träningsdatorn är lagom komplicerad och vi gillar hur lätt det är att navigera sig fram. Knapparna på konsolen är genomtänkta och det är bra med ett vred för att snabbare kunna hitta rätt. Ergo-Motion BT har stöd för trådlös pulsmätning, men pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Du kan även ladda ned gratisappen iConsole för att få en ännu bättre överblick. Appen speglar samma värden som du ser på displayen fast med en annan grafik i telefonen. Konsolen har en hylla för telefon och surfplatta som dessvärre skymmer displayen om man ställer dem där. Detta gör det svårt att överblicka träningen, såvida du inte använder appen på surplattan förstås. Det är ett stort plus att den även har ett USB-uttag så att din mobila enhet inte riskerar att få slut på batteri under träningspasset.

Hammer Ergo-Motion passar dig som är ute efter en modern mellanklass-motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Smidig träningsdatorrejält motståndUSB-uttaghylla för surfplatta/telefon
Ingen vattenflaskhållare

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Finnlo Exum

Stabil konstruktion med bred, mjuk sadel och elektromagnetiskt motstånd

Svänghjul: 8 kg Display: Bakbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 18 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 9 cm Maskinvikt: 39 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 125 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Finnlo Exum III

Exum är en tyst och välbyggd motionscykel från tyska Finnlo och blir med sitt nuvarande pris bäst i test. Byggkvaliteten är god, med en stabil och robust konstruktion som klarar en hög användarvikt.

Elektromagnetiskt motstånd

Svänghjulets vikt är något under medel, men det har ingen märkbar effekt på motståndet. Samtidigt har Exum ett elektromagnetiskt (EMS) motstånd, vilket man normalt bara ser hos betydligt dyrare modeller i proffsklassen. EMS-motstånd har i regel längre hållbarhet än vanliga permanentmagnetiska motstånd.

Bred och mjuk sadel

Exum har en bred, relativt mjuk sadel som främst är avsedd för större stussar, men även passar mindre. Liksom styret är sadeln lätt att ställa in i för användare av olika längd. Motionscykelns design är av traditionellt kontinental typ, vilket av vissa skandinaver nog kan upplevas som lite tråkig. Displayen är bakgrundsbelyst, vilket är nödvändigt för att den ska kunna läsas av i ett mörkt rum, exempelvis framför TV:n. Träningsdatorn är lättanvänd, när man väl lärt sig hur menysystemet och knapparna fungerar. Ett watt-program är bekvämt nog förvalt vilket gör det snabbt att komma igång. Tyvärr finns inget hyllplan för ex. läsplatta. Förutom pulsmätare i handtaget får man även med en öronsnibb-pulsmätare.

Denna blir lätt irriterande att ha i örat, men med tanke på att den ingår utan extra kostnad så är det svårt att klaga. Dessutom stöder Exum trådlöst pulsbälte. Vi skulle gärna sett en svensk manual utöver den engelska.

God byggkvalitetrobust & stabilEMStyst
Ingen hylla för surfplatta

11. Casall Easy Step EB100

Användarvänlig motionscykel med bred och skön sits

Svänghjul: 6 kg Display: 3,5" Träningsprogram: - Motståndsnivåer: 8 st Maxmotstånd: - Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt 23 cm / Vågrätt 5 cm Maskinvikt: 31 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 96x59x134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Casall Easy Step EB100

Casall Easy Step EB100 har en snällt anpassad utformning som gör det lätt att kliva av och på cykeln. Den har en extra bred sits som gör den mycket bekväm att sitta på. Motionscykeln är utrustad med en enklare display som har en integrerad hylla för mobiltelefon. Träningsdatorn är lättnavigerad med endast ett fåtal knappar. Tyvärr är texten på displayen i minsta laget vilket gör den svår att läsa av.

Stabil motionscykel för en bred målgrupp

EB100 är stabil och den breda sitsen förstärker det intrycket ytterligare. Denna motionscykel lämpar sig särskilt bra för äldre och rehabiliteringsträning men såklart även till de som söker enklare pulsträning till hemmet. Även vid hög belastning står cykeln stabilt på marken och den är dessutom utrustad med justeringsskruvar vid fötterna bak för att säkerställa en säker cykelträning även om underlaget är ojämnt. Den har bekväma pedaler som är utrustade med ett spänne som gör det möjligt att spänna fötterna under cykelpasset. På styrstången under styret är flaskhållaren placerad och den är lätt att nå samtidigt som man cyklar.

Enkel träningsdator med hylla för mobiltelefon

Det går snabbt att förstå hur träningsdatorn fungerar och displayen är endast utrustad med fyra knappar. Det gör att du snabbt kan komma igång med din träning. Vi konstaterar att den saknar förinstallerade träningsprogram men är samtidigt medvetna om att det enkla ibland är det bästa. Under träningspasset kan du läsa av den vanligaste träningsinformationen. Tyvärr är det bara ett värde som visas i stor text, all annan träningsdata finns att läsa längst ned i displayen men texten är så liten så det är nästan omöjligt att se. Vi hade även önskat en bakgrundsbelyst display eftersom träningsinformationen är omöjlig att läsa av i ett mörkt rum.

###Smidig och funktionsduglig Casall Easy Step EB100 är en lättanvänd och funktionell motionscykel som kan bidra till att öka motivationen till träning i hemmet. Den har låg maskinvikt och blir därför förhållandevis lätt att rulla undan med hjälp av transporthjulen som är placerade i fronten. Det här är motionscykeln för dig som har som mål att påbörja en rehabilitering med hjälp av cykel eller helt enkelt vill utföra lättare träning hemma. EB100 är en lämplig startmodell eftersom prislappen är snäll i förhållande till vad den levererar.

Enkel träningsdatorlätt att kliva ur och avhylla för surfplatta/mobiltelefon
Ej bakgrundsbelyst displaysmå siffror på displayen

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

12. Schwinn Fitness Airdyne AD8

Intensiv intervallträning för hela kroppen

Display: Okomplicerad LCD-skärm Färg: Svart Träningsprogram: 9 st Motståndsnivåer: Luft Maskinvikt: 51 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 135 cm Bredd: 50 cm Höjd: 132 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband (tillbehör - köps separat) Garanti: 2 års hemmabruk. 1 års företagsbruk. 1 års kommersiellt bruk Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Schwinn Airdyne AD8

Schwinn Fitness Airdyne AD8 är en träningsmaskin för extremt tuffa intervaller och vi utnämner den till bästa proffsval. Motståndet är helt luftstyrt och regleras av hur intensivt du trampar och använder träningsarmarna. Vid hårt arbete blir således även motståndet väldigt högt. Resultatet blir en anmärkningsvärt hög kaloriförbränning som andra träningsmaskiner har mycket svårt att matcha.

Enkel träningsdator

AD8 är inte konstruerad för långa konditionspass och därför har Schwinn valt att hålla träningsdatorn relativt okomplicerad. Fokus ligger på att komma igång snabbt med träningen och därför finns det snabbknappar för de vanligaste intervallpassen. Denna typ av träningsmaskin med luftmotstånd passar sig särskilt bra för crossfit och cirkelträning med korta aktionstider.

Trots periodvis extremt hög frekvens under träningspasset så håller sig maskinen stabilt kvar med alla fyra fötterna på marken. Den förmedlar en känsla av kvalitet och har bra grepp i handtagen. Sadeln är riktigt skön men kan bli lite ranglig om den inte skruvas åt någon gång då och då. AD8 upptar inte mer utrymme än en vanlig träningscykel och den flyttas enkelt med de två transporthjulen som är placerade framför styret.

Lågupplöst display

Det är svårt att överblicka all träningsdata på displayen eftersom upplösningen är låg och endast viss information lyfts upp inom ett visst tidsintervall. I ett mörkt rum är den nästintill oläslig. Vid högintensiv träning så ökar ljudnivån och även om det inte stör dig - eftersom du förmodligen kämpar för att överleva den högintensiva träningen - så kanske det stör din omgivning. För en precis pulsmätning rekommenderar vi att man använder en egen träningsklocka eftersom pulsen som anges via träningsdatorn inte är helt exakt.

Schwinn Fitness Airdyne AD8 riktar sig framförallt till dig som har begränsat med yta hemma, som vill köra högintensiva träningspass med korta aktionstider och inte avskräcks av en saftig prislapp.

Yteffektivskonsam
Högljuddinexakt pulsmätninghögt prissatt

13. Assault Fitness AirBike

Hybridmotionscykel för intensiv men skonsam helkroppsträning

Prisklass: Proffs Display: LCD Färg: Svart Träningsprogram: 3 st Motståndsnivåer: Steglöst luftmotstånd Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 130 cm Bredd: 60 cm Höjd: 123 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband Garanti: 1 år v Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Träningsinstruktion

Assault Fitness Air Bike

Assault Fitness AirBike är en slags motionscykel som är framtagen för korta och intensiva intervallpass. Den passar särskilt bra som en del av ett högintensivt crossfitpass och ger därmed extremt tidseffektiv träning. Fördelen är att du aktiverar samtliga stora muskelgrupper och att träningsmomentet är skonsamt för knän och leder. Det krävs nästan ingen förinställning utan det är bara att hoppa upp på cykeln och efter några sekunder är du igång.

Design och konstruktion

Den är konstruerad för att lätt kunna flyttas och för att man ska komma igång med träningen så fort som möjligt. Det innebär att den har sparsamt med andra finesser som vi annars kan se på mer traditionella motionscyklar. Till exempel så är displayen inte bakgrundsbelyst, den finns endast ett fåtal träningsprogram och ingen avlastningsyta för vattenflaska eller telefon. Eftersom motståndet endast är luftstyrt så blir ljudnivån hög och den blir svårt att exempelvis se en film under träningspasset. Det finns även ett fotstöd där du kan placera fötterna om du bara vill använda armarna i träningen. Airbike står stabilt på marken även vid väldigt hög belastning och det finns justerbara skruvar under fötterna för att jämna ut ojämnt underlag.

Tidseffektiv kaloriförbränning

Det finns två förinställda träningsprogram med väldigt korta tidsintervaller, 20 sekunder träning och 10 sekunder vila samt tvärtom. Det går också att välja antal kalorier som målbild vilket innebär att du cyklar tills du uppnått det angivna antalet kalorier. Eftersom man använder både armar och ben i en hög frekvens så blir träningen oerhört energikrävande och mycket effektiv. Detta gör Airbike till kanske världens bästa motionscykel för tidseffektiv kaloriförbränning. Vi vill också ge ett plus i kanten för att det finns informativa intruktionsvideos – se specifikation – med tips på utmanande träningsprogram.

Assault Fitness Airbike riktar sig till ambitiösa motionärer som vill ha en okomplicerad cykel för riktigt tuffa intervallpass. Den passar utmärkt som en station kombinerat med flera andra högintensiva styrkeövningar.

Tidseffektivokomplicerad
Högljuddinga avlastningsytor, ej bakgrundsbelyst display

14. Titan Life Athlete B55

Motionscykel i mellanklassen med hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 15 st Sätesjustering: Lodrätt 21 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 114 cm Bredd: 55 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år

Titan Life Athlete B55

Titan Life Athlete B55 är en enkel motionscykel utan några förprogrammerade träningsprogram. Den har en hylla för surfplatta vilket är utmärkt för användaren som inte har möjlighet att placera cykeln framför en tv. Tyvärr täcks dock displayen vid användning. B55 har magnetiskt motstånd och en maxbelastning som räcker gott även för en vältränad motionär.

Bekväm sadel men begränsad sitthöjd

Sadeln har en behaglig stoppning som känns bekväm, även under de lite längre träningspassen. Så länge man sitter ner så känns cykeln stabil, också vid hög belastning. Handtagen är greppvänliga och det går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. För användare som är över ca 185 cm kan sitthöjden kännas aningen kort, även när den är inställd på maxhöjden. Är du osäker rekommenderar vi att du testar cykeln först. B55 har en enkel design som rimmar väl med dess låga pris. Den blåa färgen kanske inte passar in överallt, vilket man såklart bör överväga innan köp. Tyvärr saknas hållare för vattenflaska.

Okomplicerad träningsdator

Träningsdatorn är mycket spartansk och innehåller inga träningsprogram. Den är däremot lättnavigerad och med endast några knapptryck ställer man in önskad träningstid eller distans och sen är man igång. Det är synd att displayen inte är bakgrundsbelyst eftersom det begränsar möjligheten att läsa av träningsinformationen i ett mörkt rum. I ett upplyst rum kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Motståndet regleras manuellt och det gör man genom att vrida på en ratt. Den är placerad nedanför träningskonsolen och det kan vara ett moment som upplevs krångligt när man är riktigt trött.

Titan Life Athlete B55 gör sig bäst för dig som har en mellanbudget och använder surfplatta under träningspasset. Den har en förstklassig sadel och ett greppvänligt styre som går att vinkla men observera att personen som ska använda den ej bör vara längre än 185 cm.

Hylla för surfplattaskön sadel
Saknar hållare för vattenflaskamanuell justering av motståndej bakgrundsbelyst display

15. BH Fitness TFB Dual

Proffsig motionscykel med superb app-funktionalitet och lättjusterad sadel

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5 tum Träningsprogram: 12 st Antal nivåer: 24 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 53 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 130 cm Bredd: 62 cm Höjd: 156 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år (Ram: 5 år) Videoklipp: Produktdemo : i-Concept

BH Fitness i.TFB Dual

TFB Dual är en proffsmodell från världskända BH Fitness. Konstruktionen är stabil och den maximala användarvikten känns därför rimlig. Clips gör att man kan fästa fötterna på ett bra sätt i pedalerna och ett förenklat insteg gör det lättare för personer med begränsad rörlighet att sätta sig. Styret har en bra utformning som möjliggör olika handgrepp och handtagen är sköna att greppa. Sadeln kan ställas in såväl lod- som vägrätt och är föredömligt lätt att justera.

Kontrollpanelen är av enklare typ men utstrålar samtidigt kvalitet. Den har ett hyllplan som man kan lägga en surfplatta på. Detta passar utmärkt då TFB Dual inkluderar en liten bluetooth-modul som gör den kompatibel med en rad appar. De bästa apparna kostar visserligen pengar men är också prisvärda. Vi gillar speciellt appen BH by Kinomap som visualiserar (POV) en mängd verkliga sträckor i Europa på surfplatta. Även utan sin bluetooth-modul har TFB Dual en duglig träningsdator med varierande träningsprogram och många motståndsnivåer. Prismässigt ligger TFB Dual ett par tusenlappar över konkurrensen, så man ska vara medveten om att man betalar extra för app-funktionaliteten. Denna motionscykel gör sig därför bäst för teknikintresserade motionärer som verkligen använder apparna.

Marknadens bästa app-funktionalitetförenklat insteglättjusterad sadelväldesignat styre
Högt pris om man inte använder apparna

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

16. Tunturi Cardio Fit B40

Enkel motionscykel med bekväm sadel och lågt insteg

Prisklass: Budget Svänghjul: 6 kg Display: 3,5 " ej bakgrundsbelyst LCD Motståndsnivåer: 8 st Motstånd: Magnetiskt Max motstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 24 cm / Vågrätt 4 cm Maskinvikt: 22 kg Max-användarvikt: 110 kg Mått (LxBxH): 103x50x130 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Filmklipp: YouTube

Tunturi Cardio Fit B40

Tunturi Cardio Fit B40 erbjuder bra motstånd som regleras av en magnetisk broms och justeras manuellt i åtta nivåer. Den är även utrustad med handpuls och en hylla för surfplatta och telefon. Eftersom den har ett lågt insteg kan cykeln passa särskilt bra för rehabiliteringsträning.

Användbar hylla för telefon och surfplatta

På den mindre displayen, som inte är bakgrundsbelyst, kan du läsa av den viktigaste träningsinformationen. Det finns inga förprogrammerade träningsprogram och det går därför snabbare att komma i gång med träningen. Hållaren till displayen och materialvalen upplevs dock som något plastiga.

Om du önskar underhållning under cykelpasset så går det bra att placera en telefon eller surfplatta på den praktiska hyllan som finns placerad nedanför displayen. Du behöver dock vara medveten om att konsolen är så pass liten att den mobila enheten med säkerhet kommer skymma displayen, vilket medför att du inte kan se träningsinformationen om du väljer att placera enheten här.

Cykeln har dock ingen hållare för vattenflaska vilket hade varit önskvärt.

Bekväm sadel och rejält svänghjul

Cardio Fit B40 kommer med ett för prislappen rejält svänghjul och erbjuder motstånd i upp till åtta nivåer. Det funkar fint för vanliga motionären, men kan vara i minsta laget om du är vältränad.

Med ett par enkla handgrepp justerar man sadeln och vi gillar att den går att justera både horisontellt och vertikalt. Därefter är det bara att börja trampa! Du sitter skönt och sadeln håller hög bekvämlighetsnivå även under de längre träningspassen.

Enkel men prisvärd

Tunturi Cardio Fit B40 är den enkla men ändå praktiska motionscykeln för dig som söker bekväm träning eller rehabilitering i hemmamiljö. Om du gillar att se på film eller YouTube samtidigt som du tränar är hyllan där du kan placera din mobila enhet perfekt. Vår bedömning är att detta är en prisvärd modell i budgetklassen, även om vi sätter ett litet frågetecken på kvaliteten.

Hylla för surfplattaskön sadellågt insteg
Frågetecken på kvalitetenej bakgrundsbelyst displaysaknar hållare för vattenflaska

Allt om motionscykel

Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning.

Motionscykel eller spinningcykel?

En särskild variant av motionsscykel är spinningcykeln som ofta förknippas med så kallade spinningpass, vilka är en slags aerobicspass där man till musik cyklar i grupp. Spinningcykeln har emellertid på senare år blivit alltmer populär att använda i hemmet, då den har en rad fördelaktiga egenskaper. En spinningcykel är extra stabil, vilket gör att den tål hårdare tag som att stå och cykla på den. Den är strömlös med ett steglöst motstånd som efterliknar upp- och nedförsbacke väldigt väl och har ett extra tungt svänghjul. Dessutom går oftast både sadel och styre att justera såväl på höjden som framåt eller bakåt, vilket inte minst uppskattas av korta användare. Spinningcykeln har ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. utan motivation och tempo hålls istället uppe av att man cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot.

Vad är då bäst? Motionscykel eller spinningcykel? Svaret beror på vilken typ av träning du ska använda träningscykeln till. Förenklat kan man säga att motionscykeln passar bäst för mer lågintensiv träning medan spinningcykeln är för mer intensiv träning. Även om det främst är yngre som kör spinning passar träningsformen även äldre och otränade personer. Detta då man själv bestämmer tempo och motstånd efter hur mycket man orkar. Centralt i spinning är dess intensitet, vilket gör musiken så viktig för träningsformen. Motionscykeln däremot, kan visserligen ofta även den användas för hård träning men generellt tar man det lite lugnare på motionscykeln. Motionscykel-användare föredrar kanske att titta på TV eller lyssna på radio under passet istället för att fokusera helt på träningen och musiken.

Bästa valet för dig

I vårt test av motionscyklar har vi valt ut de populäraste motionscyklarna just nu. För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

 • Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
 • Vilka förväntningar har jag på motionscykelns kvalitet?
 • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på motionscykeln?
 • Kommer flera att använda motionscykeln och vilka förväntningar har de på prestanda och funktionalitet?

När du fastställt detta vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav du ställer på motionscykeln. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på motionscykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in träningscyklarna i tre olika prisklasser enligt följande:

Budgetklassen: Under 3 500 kr Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller.

Mellanklassen: 3 500-7 000 kr "Mellan"-klassen karaktäriseras av mer gedigna konstruktioner, ofta med en bättre träningsdator.

Proffsklassen: Över 7 000 kr "Proffs"-klassen karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning.

Vi har poängsatt cyklarna efter hur prisvärda vi tycker att de är, det vill säga hur mycket motionscykel vi tycker att man får per spenderad krona.

Bra att veta om motionscyklar

I vårt test av motionscyklar har vi tagit hänsyn till ett flertal viktiga egenskaper. Några av dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikten

Användarvikten (eller egentligen maxanvändarvikten) är en viktig faktor för tyngre personer som väger runt 100 kg. Detta då långt från alla motionscyklar är konstruerade för att bära en person som väger mer än 100 kg. Om man är flera olika användare som kommer att använda motionscykeln är det naturligtvis viktigt att motionscykeln är anpassad att kunna bära upp även den tyngsta användaren. Generellt gäller regeln att ju mer robust (och därmed oftast dyr) motionscykeln är, desto högre användarvikt klarar den.

Byggkvalitet

En av de viktigaste egenskaperna hos en motionscykel är dess byggkvalitet. En god byggkvalitet gör inte bara träningsmaskinen mer robust utan förlänger i regel även livslängden då den klarar en högre belastning. Detta gäller i synnerhet välanvända motionscyklar, som används ofta av tunga och/eller starka motionärer. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer är robusta, mer stabila träningscyklar normalt inte mycket större än billigare och mindre stabila modeller.

Design

En träningsmaskins estetiska design ska inte påverka dess funktionalitet, åtminstone inte negativt. Designen upplevs ändå av många som viktig då motionscykeln ofta får stå framme i hemmet och blir då nästan en del av inredningen. Då de flesta vill ha ett snyggt inrett hem blir det därför viktigt att motionscykeln ser bra ut, eller åtminstone inte är iögonfallande ful. För de som väljer att bara ställa fram sin motionscykel när de ska träna, varefter de åter ställer tillbaka i sitt skrymsle, blir naturligtvis designen av mindre vikt.

Display

En motionscykel har normalt en display på vilken man kan avläsa information om sin träning och med vilken man reglera de olika funktionerna i träningsdatorn. En bra display får dessutom gärna ha en visualisering över träningen i form av staplar eller liknande där man kan se hur långt man cyklat, hur kraftigt motståndet är etc. Träningsdatorn ska naturligtvis vara lättnavigerad för att komma till användning. Fördelen med enkla träningsdatorer med enkel funktionalitet är att de är enklare att lyckas göra lättanvända, då användaren inte har så många val. För avancerade träningsdatorer är det däremot extra viktigt att tillverkaren verkligen tänkt igenom menysystemet för att användaren inte ska gå vilse bland alla funktioner.

Garanti

En motionscykel kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan motionscyklar gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en motionscykel kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin motionscykels byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare motionscyklar kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka motionscykeln med post.

Ljudnivå

Motionscykeln är tillsammans med crosstrainern de tystare träningsmaskinerna. Och väl är väl detta då motionscykel-användare ofta vill lyssna på musik eller titta på TV under träning. En fördel med motionscykel är att även billigare modeller oftast är relativt tysta. Förutom irriterande oljud finns det ytterligare en anledning till att en motionscykel inte bör gnissla. Likt för andra mekaniska konstruktioner är gnisslande ett tecken på hög friktion och hög friktion innebär högt slitage. Börjar motionscykeln gnälla är det samma medicin som för vanliga cyklar som gäller: olja på kedjan.

Motstånd

En motionscykel har antingen ett elektromagnetiskt motstånd eller ett permanentmagnetiskt. Elektromagnetiskt motstånd förkortas ofta EMS, vilket står för ElectroMagnetic Suspension och blir översatt till svenska elektromagnetisk upphängning. Denna typ av motstånd är överlägset ett permanentmagnetiskt då hållbarheten är mycket längre tack vare att det inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska motstånd är däremot billigare att tillverka vilket gör dem populära bland tillverkarna då man därmed kan hålla ett lägre försäljningspris. Permanentmagnetiska motstånd dominerar i budgetklassen och är vanliga i mellanklassen medan det är elektromagnetiska motstånd som gäller i premiumklassen.

Storlek

Motionscykeln är troligen den minst utrymmeskrävande av de vanligaste typerna av träningsmaskiner. Möjligen är den också den träningsmaskin-typ där storleken skiljer sig minst mellan dyr och billig modell. Även om motionscykeln ofta är mindre utrymmeskrävande än exempelvis ett löpband kan den i regel inte fällas ihop. Däremot kan de flesta motionscyklar flyttas och är utrustade med transporthjul.

Vanliga frågor om motionscyklar

I den här guiden har vi samlat de vanligaste frågorna konsumenter ställer om motionscyklar.

Hur långa träningspass bör man cykla på en motionscykel?

Det finns inga generella rätt och fel över hur långt ett träningspass på motionscykel ska vara. Det beror mycket på vad du vill få ut av din träning. Är du en ovan cyklist och mycket otränad då kan det vara lagom att börja mycket lugnt och kanske bara köra tio minuter första gången. Är du däremot normaltränad och vill förbättra din kondition så rekommenderar vi att du siktar på att minst cykla trettio minuter inklusive uppvärmning.

Vilken typ av träningspass ska jag köra?

Vi rekommenderar att börjar med att försöka komma fram till vilket mål man har med sin träning eller det specifika träningspasset. Känner du för att köra samma belastning och hastighet under hela passet eller vill du köra intervaller som innebär att du ökar och sänker både hastighet och belastning flera gånger under passet. Båda alternativen passar lika bra att köra på en motionscykel. När du bestämt dig vilken typ av pass du vill köra så bestämmer du hur länge du vill cykla. Därefter väljer du önskat träningsprogram på din motionscykel och knappar in hur länge du vill köra. Ofta finns det ett flertal olika program förprogrammerade vilket ger variation till din träning.

Vilka muskler tränas på en motionscykel?

Vid cykelträning är det framförallt underkroppens muskler som används. Det innebär sätesmusklerna, mer specifikt Gluteus maximus, Gluteus medius och Gluteus minimus. På baksidan av benet sitter Hamstring som består av Biceps femoris, Semitendinosus och Semimembranosus, samt den stora Quadriceps-muskeln som egentligen är en samling av fyra muskler (närmare bestämt Vastus lateralis, Rectus femoris, Vastus medialis och Vastus intermedialis) och sitter på lårets framsida. Även ljumskarna (Adductor) och vaderna (Gastrocnemius och Soleus) är engagerade under hela cykelrörelsen. Vaderna fungerar mer som en stöttande roll när kraften ska förflytta från Quadriceps till fötterna.

Hur många kalorier förbränner man på en motionscykel?

Kaloriförbränningen vid motionscykling är helt avgörande av hur intensivt du cyklar. Enligt Harvard medical school bränner en person som väger 83 kg ca 311 kalorier på ett medelhårt cykelpass i 30 minuter. Det kan jämföras med ett löppass med samma intensitet som bränner 444 kalorier eller en stakmaskin som bränner 422.

Hur gör man för att sitta bekvämt på en motionscykel?

Sadeln på en motionscykel är generellt sett mjukare än på en spinningcykel. Ändå kan den kännas obekväm under längre träningspass. Med rätt inställningar får man bättre förutsättningar att sitta bekvämt. Börja med att ställa in sadeln på den höjd du tror är rätt och provsitt sedan på cykeln. När du har fötterna på tramporna och ena trampan befinner sig klockan 6 (det vill säga så nära golvet den kommer), då ska vinkeln på knät vara mellan 15 och 30 grader. Om det även går att justera sadeln i horisontellt läge så ska man försöka se till att spetsen på knät ligger precis ovanför den tjockaste delen på foten när man tittar ovanifrån.

När man sedan har gjort rätt inställningar så kan man ändå uppleva att sadeln känns obekväm. Då behöver man vänja rumpan och det tar olika lång tid från person till person.

Var köper man en motionscykel?

Motionscykel går alldeles utmärkt att köpa över nätet. Marknaden för motionscyklar är hårt prispressad och många butiker på nätet säljer cyklar till kraftigt rabatterade priser. Ofta är det dessutom fri frakt. Motionscykeln brukar komma i ett kolli och den kräver inte speciellt mycket vana att montera. Verktygen som behövs för en smidig montering brukar följa med i paketet men räkna med att skruvandet tar en till två timmar.

Vad är skillnaden mellan en motionscykel och spinningcykel?

Motionscykel är mera lämpad för lågintensiv konditionsträning till skillnad från spinningcykeln som är mycket stabilare och byggd för att tåla snabba positionsförändringar och höga hastigheter. Motionscykeln upplevs ofta som mer behaglig att köra längre pass på och det brukar dessutom finnas en träningsdator med ett antal träningsprogram att välja ifrån. Vissa har en hylla för surfplatta vilket underlättar att exempelvis se på teve samtidigt som man cyklar.

Spinningcyklar är ofta byggda för att efterlikna riktiga tävlingscyklar vilket innebär att den har fler inställningsmöjligheter och en mycket smalare, hårdare sadel.

Varför är träning med motionscykel bra?

Träning med motionscykel är mycket skonsam och passar i stort sett alla personer oavsett ålder, vikt och träningsbakgrund. Den ger låg belastning på dina knän och leder samtidigt som den stärker upp lår, vader och höft. Träningen är bra för fettförbränning och förbättrar effektivt konditionen utan att du riskerar att skada dig. Jämfört med många andra träningsformer så är träning på motionscykel mycket säkert.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss