Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Motionscykel: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 2 augusti 2019

Vill du komma igång med motionsträning utan att behöva ta dig ut i löparspåret? Med en motionscykel så slipper du lämna hemmet och kan träna framför favoritprogrammet. Vi har testat motionscyklar och utser Christopeit Sport AL2 till bäst i test. Den har god användarvänlighet till ett överkomligt pris.

Bästa proffsval blir Spirit Fitness CU800 som är yteffektiv och skonsam.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är motionscykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är motionscykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder motionscykeln trådlöst pulsbälte?

  • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt motionscyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Christopeit Sport AL2 - BÄST I TEST MOTIONSCYKEL

Robust och stabil motionscykel med rejält svänghjul och ett svårslaget pris

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: LCD Träningsprogram: 17 st Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport AL2

Christopeit Sport AL2 kombinerar ett mycket konkurrenskraftigt pris med en för prisklassen genomgående god prestanda och blir därför bäst i test. Svänghjulet är rejält tilltaget för prisklassen och bidrar till ett jämnt motstånd. Antalet motståndsnivåer är stort, så det finns goda möjligheter att finjustera motståndet. Därtill är det maximala motståndet tillräckligt starkt för att ge även vältränade personer ett utmanande träningspass. AL2 har ett skönt styre men bra handgrepp, pulsavläsning och är likt sadeln vinkelbart. Sadeln kan dessutom enkelt justeras både lod- och vågrätt. Denna flexibilitet gör det mycket lättare att hitta en sittställning som passar just dig.

Träningsdatorn har flera olika träningsprogram med funktioner såsom pulskontroll, recovery och kroppsfetts-program. Displayen är visserligen på engelska men ändå enkel att förstå. En underlighet är emellertid att displayens ”+”-knapp tvärtemot praxis sitter till vänster om ”–”-knappen. Displayen är inte bakgrundsupplyst, vilket dessvärre innebär att det blir svårt att läsa av den om belysningen är otillräcklig. Vidare har konsolen ingen hylla för surfplatta eller mobil, så vill du kolla på något när du tränar så får du ställa motionscykeln framför en TV. Christopeit Sport AL2 passar bäst för vardagsmotionärer som är priskänsliga, som planerar att cykla i ett upplyst rum och som kollar på TV snarare än surfplatta eller mobil när de tränar.

Relativt robust & stabilrejält svänghjul för prisklassen
Ej bakgrundsupplyst displayingen hylla för surfplatta
4,5

Bra pris hos:

Cdon

2. Spirit Fitness CU800 - BÄSTA PROFFSVAL

Självgenererande motionscykel med hög byggkvalitet och lättanvänd träningsdator

Prisklass: Proffs Svänghjul: 13,5 kg Display: 6,3 tum Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 6,3 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 40 st Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 108 cm Bredd: 55 cm Höjd: 136 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1-2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Spirit Fitness CU800

Spirit Fitness CU800 är en påkostad motionscykel i den övre proffsklassen och är främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Designen är exklusiv, men också diskret och stilren varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler. CU800 är mycket robust med en gedigen konstruktion. Sadeln har utmärkt dämpning, är lagom hård och är lätt att ställa in både våg- och lodrätt. Styret möjliggör för användaren att variera mellan flera olika grepp och förbättrar därigenom komforten. CU800 är självgenererande, något som fungerar bra och förenklar placeringen samt gör att man slipper strömkablar. Kontrollpanelen har ett begränsat antal knappar som hjälper till att göra den lättöverskådlig.

Träningsdatorn är okomplicerad och intuitiv samt erbjuder ett omväxlande urval av träningsprogram och många motståndsnivåer. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi gärna sett en mer högupplöst skärm. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten ger en lätt svalka men går inte att rikta och träffar därför i bröstet på längre personer. CU800 har transporthjul men för att kunna använda hjulen måste man lyfta upp bakdelen och det är svårt att få något grepp där. Tillsammans med den höga maskinvikten gör detta motionscykeln svårflyttad.

Mycket hög byggkvalitetlättanvänd träningsdatorsjälvgenererande
Ingen svensk manuallågupplöst displayfläkt ej justerbar
4,0

Bra pris hos:

Best Gym Equipment

3. Titan Life Athlete B55

Billig motionscykel med hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 15 st Sätesjustering: Lodrätt 21 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 114 cm Bredd: 55 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år

Titan Life Athlete B55

Titan Life Athlete B55 är en enkel motionscykel utan några förprogrammerade träningsprogram. Den har en hylla för surfplatta vilket är utmärkt för användaren som inte har möjlighet att placera cykeln framför en tv. Tyvärr täcks dock displayen vid användning. B55 har magnetiskt motstånd och en maxbelastning som räcker gott även för en vältränad motionär.

Bekväm sadel men begränsad sitthöjd

Sadeln har en behaglig stoppning som känns bekväm, även under de lite längre träningspassen. Så länge man sitter ner så känns cykeln stabil, också vid hög belastning. Handtagen är greppvänliga och det går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. För användare som är över ca 185 cm kan sitthöjden kännas aningen kort, även när den är inställd på maxhöjden. Är du osäker rekommenderar vi att du testar cykeln först. B55 har en enkel design som rimmar väl med dess låga pris. Den blåa färgen kanske inte passar in överallt, vilket man såklart bör överväga innan köp. Tyvärr saknas hållare för vattenflaska.

Okomplicerad träningsdator

Träningsdatorn är mycket spartansk och innehåller inga träningsprogram. Den är däremot lättnavigerad och med endast några knapptryck ställer man in önskad träningstid eller distans och sen är man igång. Det är synd att displayen inte är bakgrundsbelyst eftersom det begränsar möjligheten att läsa av träningsinformationen i ett mörkt rum. I ett upplyst rum kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Motståndet regleras manuellt och det gör man genom att vrida på en ratt. Den är placerad nedanför träningskonsolen och det kan vara ett moment som upplevs krångligt när man är riktigt trött.

Titan Life Athlete B55 gör sig bäst för dig som har en mindre budget och använder surfplatta under träningspasset. Den har en förstklassig sadel och ett greppvänligt styre som går att vinkla men observera att personen som ska använda den ej bör vara längre än 185 cm.

Hylla för surfplattaskön sadel
Saknar hållare för vattenflaskamanuell justering av motståndej bakgrundsbelyst display
3,0

Bra pris hos:

FitnessSport

4. Casall Infinity 1.2B

Stadig och stilren motionscykel, välkonstruerad med bra prisvärde och träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm | Vågrätt: 7,5 cm Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 114 cm Bredd: 54,4 cm Höjd: 151 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo

Casall Infinity 1.2B

Casall Infinity 1.2B är en stilren mellanklass-motionscykel och ingår likt lillasyskonet 1.1B i Casalls Infinity-serie. Syskonmodellerna är lika men Infinity 1.2B:s kraftigare ram gör den större, robustare och stadigare. Något den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Det tyngre svänghjulet ger en jämnare, skönare gång och det rejälare handtaget ett bättre grepp. Infinity 1.2B passar därför både kortare och längre användare vilket gör den till en utmärkt motionscykel för hela familjen. Designen känns Apple-inspirerad och exklusiv. Displayens bakgrundsbelysning kommer väl till pass i mörka TV-rum. Träningsdatorn är lättanvänd med en varierande uppsättning träningsprogram och ett lättnavigerat menysystem. Kontrollpanelen saknar en hylla för läsplattor och liknande. Något som annars börjar bli allt vanligare, även på motionscyklar. Maxmotståndet är ovanligt starkt och duger även för mycket vältränade användare. Sadeln är bekväm och går att justera både lod- och vägrätt. Detta möjliggör en god sittställning för både långa och korta motionärer. Bruksanvisningen är föredömlig med detaljerade montageinstruktioner och många illustrationer.

Högt prisvärdestadig konstruktionstilren designbra träningsdator
Saknar hylla för surfplatta
4,0

5. Schwinn Fitness Airdyne AD8

Intensiv intervallträning för hela kroppen

Prisklass: Proffs Display: Okomplicerad LCD-skärm Färg: Svart Träningsprogram: 9 st Motståndsnivåer: Luft Maskinvikt: 51 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 135 cm Bredd: 50 cm Höjd: 132 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband (tillbehör - köps separat) Garanti: 2 års hemmabruk. 1 års företagsbruk. 1 års kommersiellt bruk Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Schwinn Airdyne AD8

Schwinn Fitness Airdyne AD8 är en träningsmaskin för extremt tuffa intervaller och vi utnämner den till bästa proffsval. Motståndet är helt luftstyrt och regleras av hur intensivt du trampar och använder träningsarmarna. Vid hårt arbete blir således även motståndet väldigt högt. Resultatet blir en anmärkningsvärt hög kaloriförbränning som andra träningsmaskiner har mycket svårt att matcha.

AD8 är inte konstruerad för långa konditionspass och därför har Schwinn valt att hålla träningsdatorn relativt okomplicerad. Fokus ligger på att komma igång snabbt med träningen och därför finns det snabbknappar för de vanligaste intervallpassen. Denna typ av träningsmaskin med luftmotstånd passar sig särskilt bra för crossfit och cirkelträning med korta aktionstider.

Trots periodvis extremt hög frekvens under träningspasset så håller sig maskinen stabilt kvar med alla fyra fötterna på marken. Den förmedlar en känsla av kvalitet och har bra grepp i handtagen. Sadeln är riktigt skön men kan bli lite ranglig om den inte skruvas åt någon gång då och då. AD8 upptar inte mer utrymme än en vanlig träningscykel och den flyttas enkelt med de två transporthjulen som är placerade framför styret.

Det är svårt att överblicka all träningsdata på displayen eftersom upplösningen är låg och endast viss information lyfts upp inom ett visst tidsintervall. I ett mörkt rum är den nästintill oläslig. Vid högintensiv träning så ökar ljudnivån och även om det inte stör dig - eftersom du förmodligen kämpar för att överleva den högintensiva träningen - så kanske det stör din omgivning. För en precis pulsmätning rekommenderar vi att man använder en egen träningsklocka eftersom pulsen som anges via träningsdatorn inte är helt exakt.

Schwinn Fitness Airdyne AD8 riktar sig framförallt till dig som har begränsat med yta hemma, som vill köra högintensiva träningspass med korta aktionstider och inte avskräcks av en saftig prislapp.

Yteffektivskonsam
Högljuddinexakt pulsmätninghögt prissatt
3,5

Bra pris hos:

Träningspartner

6. Assault Fitness AirBike

Hybridmotionscykel för intensiv men skonsam helkroppsträning

Prisklass: Proffs Display: LCD Färg: Svart Träningsprogram: 3 st Motståndsnivåer: Steglöst luftmotstånd Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 130 cm Bredd: 60 cm Höjd: 123 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband Garanti: 1 år v Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Träningsinstruktion

Assault Fitness AirBike

Assault Fitness AirBike är en slags motionscykel som är framtagen för korta och intensiva intervallpass. Den passar särskilt bra som en del av ett högintensivt crossfitpass och ger därmed extremt tidseffektiv träning. Fördelen är att du aktiverar samtliga stora muskelgrupper och att träningsmomentet är skonsamt för knän och leder. Det krävs nästan ingen förinställning utan det är bara att hoppa upp på cykeln och efter några sekunder är du igång.

Design och konstruktion

Den är konstruerad för att lätt kunna flyttas och för att man ska komma igång med träningen så fort som möjligt. Det innebär att den har sparsamt med andra finesser som vi annars kan se på mer traditionella motionscyklar. Till exempel så är displayen inte bakgrundsbelyst, den finns endast ett fåtal träningsprogram och ingen avlastningsyta för vattenflaska eller telefon. Eftersom motståndet endast är luftstyrt så blir ljudnivån hög och den blir svårt att exempelvis se en film under träningspasset. Det finns även ett fotstöd där du kan placera fötterna om du bara vill använda armarna i träningen. Airbike står stabilt på marken även vid väldigt hög belastning och det finns justerbara skruvar under fötterna för att jämna ut ojämnt underlag.

Tidseffektiv kaloriförbränning

Det finns två förinställda träningsprogram med väldigt korta tidsintervaller, 20 sekunder träning och 10 sekunder vila samt tvärtom. Det går också att välja antal kalorier som målbild vilket innebär att du cyklar tills du uppnått det angivna antalet kalorier. Eftersom man använder både armar och ben i en hög frekvens så blir träningen oerhört energikrävande och mycket effektiv. Detta gör Airbike till kanske världens bästa motionscykel för tidseffektiv kaloriförbränning. Vi vill också ge ett plus i kanten för att det finns informativa intruktionsvideos – se specifikation – med tips på utmanande träningsprogram.

Assault Fitness Airbike riktar sig till ambitiösa motionärer som vill ha en okomplicerad cykel för riktigt tuffa intervallpass. Den passar utmärkt som en station kombinerat med flera andra högintensiva styrkeövningar.

Tidseffektivokomplicerad
Högljuddinga avlastningsytor, ej bakgrundsbelyst display
3,5

Bra pris hos:

Cdon

Allt om motionscykel

Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning.

Motionscykel eller spinningcykel?

En särskild variant av motionsscykel är spinningcykeln som ofta förknippas med så kallade spinningpass, vilka är en slags aerobicspass där man till musik cyklar i grupp. Spinningcykeln har emellertid på senare år blivit alltmer populär att använda i hemmet, då den har en rad fördelaktiga egenskaper. En spinningcykel är extra stabil, vilket gör att den tål hårdare tag som att stå och cykla på den. Den är strömlös med ett steglöst motstånd som efterliknar upp- och nedförsbacke väldigt väl och har ett extra tungt svänghjul. Dessutom går oftast både sadel och styre att justera såväl på höjden som framåt eller bakåt, vilket inte minst uppskattas av korta användare. Spinningcykeln har ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. utan motivation och tempo hålls istället uppe av att man cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot.

Vad är då bäst? Motionscykel eller spinningcykel? Svaret beror på vilken typ av träning du ska använda träningscykeln till. Förenklat kan man säga att motionscykeln passar bäst för mer lågintensiv träning medan spinningcykeln är för mer intensiv träning. Även om det främst är yngre som kör spinning passar träningsformen även äldre och otränade personer. Detta då man själv bestämmer tempo och motstånd efter hur mycket man orkar. Centralt i spinning är dess intensitet, vilket gör musiken så viktig för träningsformen. Motionscykeln däremot, kan visserligen ofta även den användas för hård träning men generellt tar man det lite lugnare på motionscykeln. Motionscykel-användare föredrar kanske att titta på TV eller lyssna på radio under passet istället för att fokusera helt på träningen och musiken.

Bästa valet för dig

I vårt test av motionscyklar har vi valt ut de populäraste motionscyklarna just nu. För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

  • Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
  • Vilka förväntningar har jag på motionscykelns kvalitet?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på motionscykeln?
  • Kommer flera att använda motionscykeln och vilka förväntningar har de på prestanda och funktionalitet?

När du fastställt detta vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav du ställer på motionscykeln. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på motionscykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in träningscyklarna i tre olika prisklasser enligt följande:

Budgetklassen: Under 3 500 kr Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller.

Mellanklassen: 3 500-7 000 kr "Mellan"-klassen karaktäriseras av mer gedigna konstruktioner, ofta med en bättre träningsdator.

Proffsklassen: Över 7 000 kr "Proffs"-klassen karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning.

Vi har poängsatt cyklarna efter hur prisvärda vi tycker att de är, det vill säga hur mycket motionscykel vi tycker att man får per spenderad krona.

Bra att veta om motionscyklar

I vårt test av motionscyklar har vi tagit hänsyn till ett flertal viktiga egenskaper. Några av dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikten

Användarvikten (eller egentligen maxanvändarvikten) är en viktig faktor för tyngre personer som väger runt 100 kg. Detta då långt från alla motionscyklar är konstruerade för att bära en person som väger mer än 100 kg. Om man är flera olika användare som kommer att använda motionscykeln är det naturligtvis viktigt att motionscykeln är anpassad att kunna bära upp även den tyngsta användaren. Generellt gäller regeln att ju mer robust (och därmed oftast dyr) motionscykeln är, desto högre användarvikt klarar den.

Byggkvalitet

En av de viktigaste egenskaperna hos en motionscykel är dess byggkvalitet. En god byggkvalitet gör inte bara träningsmaskinen mer robust utan förlänger i regel även livslängden då den klarar en högre belastning. Detta gäller i synnerhet välanvända motionscyklar, som används ofta av tunga och/eller starka motionärer. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer är robusta, mer stabila träningscyklar normalt inte mycket större än billigare och mindre stabila modeller.

Design

En träningsmaskins estetiska design ska inte påverka dess funktionalitet, åtminstone inte negativt. Designen upplevs ändå av många som viktig då motionscykeln ofta får stå framme i hemmet och blir då nästan en del av inredningen. Då de flesta vill ha ett snyggt inrett hem blir det därför viktigt att motionscykeln ser bra ut, eller åtminstone inte är iögonfallande ful. För de som väljer att bara ställa fram sin motionscykel när de ska träna, varefter de åter ställer tillbaka i sitt skrymsle, blir naturligtvis designen av mindre vikt.

Display

En motionscykel har normalt en display på vilken man kan avläsa information om sin träning och med vilken man reglera de olika funktionerna i träningsdatorn. En bra display får dessutom gärna ha en visualisering över träningen i form av staplar eller liknande där man kan se hur långt man cyklat, hur kraftigt motståndet är etc. Träningsdatorn ska naturligtvis vara lättnavigerad för att komma till användning. Fördelen med enkla träningsdatorer med enkel funktionalitet är att de är enklare att lyckas göra lättanvända, då användaren inte har så många val. För avancerade träningsdatorer är det däremot extra viktigt att tillverkaren verkligen tänkt igenom menysystemet för att användaren inte ska gå vilse bland alla funktioner.

Garanti

En motionscykel kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan motionscyklar gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en motionscykel kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin motionscykels byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare motionscyklar kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka motionscykeln med post.

Ljudnivå

Motionscykeln är tillsammans med crosstrainern de tystare träningsmaskinerna. Och väl är väl detta då motionscykel-användare ofta vill lyssna på musik eller titta på TV under träning. En fördel med motionscykel är att även billigare modeller oftast är relativt tysta. Förutom irriterande oljud finns det ytterligare en anledning till att en motionscykel inte bör gnissla. Likt för andra mekaniska konstruktioner är gnisslande ett tecken på hög friktion och hög friktion innebär högt slitage. Börjar motionscykeln gnälla är det samma medicin som för vanliga cyklar som gäller: olja på kedjan.

Motstånd

En motionscykel har antingen ett elektromagnetiskt motstånd eller ett permanentmagnetiskt. Elektromagnetiskt motstånd förkortas ofta EMS, vilket står för ElectroMagnetic Suspension och blir översatt till svenska elektromagnetisk upphängning. Denna typ av motstånd är överlägset ett permanentmagnetiskt då hållbarheten är mycket längre tack vare att det inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska motstånd är däremot billigare att tillverka vilket gör dem populära bland tillverkarna då man därmed kan hålla ett lägre försäljningspris. Permanentmagnetiska motstånd dominerar i budgetklassen och är vanliga i mellanklassen medan det är elektromagnetiska motstånd som gäller i premiumklassen.

Storlek

Motionscykeln är troligen den minst utrymmeskrävande av de vanligaste typerna av träningsmaskiner. Möjligen är den också den träningsmaskin-typ där storleken skiljer sig minst mellan dyr och billig modell. Även om motionscykeln ofta är mindre utrymmeskrävande än exempelvis ett löpband kan den i regel inte fällas ihop. Däremot kan de flesta motionscyklar flyttas och är utrustade med transporthjul.

Vanliga frågor om motionscyklar

I den här guiden har vi samlat de vanligaste frågorna konsumenter ställer om motionscyklar.

Hur långa träningspass bör man cykla på en motionscykel?

Det finns inga generella rätt och fel över hur långt ett träningspass på motionscykel ska vara. Det beror mycket på vad du vill få ut av din träning. Är du en ovan cyklist och mycket otränad då kan det vara lagom att börja mycket lugnt och kanske bara köra tio minuter första gången. Är du däremot normaltränad och vill förbättra din kondition så rekommenderar vi att du siktar på att minst cykla trettio minuter inklusive uppvärmning.

Vilken typ av träningspass ska jag köra?

Vi rekommenderar att börjar med att försöka komma fram till vilket mål man har med sin träning eller det specifika träningspasset. Känner du för att köra samma belastning och hastighet under hela passet eller vill du köra intervaller som innebär att du ökar och sänker både hastighet och belastning flera gånger under passet. Båda alternativen passar lika bra att köra på en motionscykel. När du bestämt dig vilken typ av pass du vill köra så bestämmer du hur länge du vill cykla. Därefter väljer du önskat träningsprogram på din motionscykel och knappar in hur länge du vill köra. Ofta finns det ett flertal olika program förprogrammerade vilket ger variation till din träning.

Vilka muskler tränas på en motionscykel?

Vid cykelträning är det framförallt underkroppens muskler som används. Det innebär sätesmusklerna, mer specifikt Gluteus maximus, Gluteus medius och Gluteus minimus. På baksidan av benet sitter Hamstring som består av Biceps femoris, Semitendinosus och Semimembranosus, samt den stora Quadriceps-muskeln som egentligen är en samling av fyra muskler (närmare bestämt Vastus lateralis, Rectus femoris, Vastus medialis och Vastus intermedialis) och sitter på lårets framsida. Även ljumskarna (Adductor) och vaderna (Gastrocnemius och Soleus) är engagerade under hela cykelrörelsen. Vaderna fungerar mer som en stöttande roll när kraften ska förflytta från Quadriceps till fötterna.

Hur många kalorier förbränner man på en motionscykel?

Kaloriförbränningen vid motionscykling är helt avgörande av hur intensivt du cyklar. Enligt Harvard medical school bränner en person som väger 83 kg ca 311 kalorier på ett medelhårt cykelpass i 30 minuter. Det kan jämföras med ett löppass med samma intensitet som bränner 444 kalorier eller en stakmaskin som bränner 422.

Hur gör man för att sitta bekvämt på en motionscykel?

Sadeln på en motionscykel är generellt sett mjukare än på en spinningcykel. Ändå kan den kännas obekväm under längre träningspass. Med rätt inställningar får man bättre förutsättningar att sitta bekvämt. Börja med att ställa in sadeln på den höjd du tror är rätt och provsitt sedan på cykeln. När du har fötterna på tramporna och ena trampan befinner sig klockan 6 (det vill säga så nära golvet den kommer), då ska vinkeln på knät vara mellan 15 och 30 grader. Om det även går att justera sadeln i horisontellt läge så ska man försöka se till att spetsen på knät ligger precis ovanför den tjockaste delen på foten när man tittar ovanifrån.

När man sedan har gjort rätt inställningar så kan man ändå uppleva att sadeln känns obekväm. Då behöver man vänja rumpan och det tar olika lång tid från person till person.

Var köper man en motionscykel?

Motionscykel går alldeles utmärkt att köpa över nätet. Marknaden för motionscyklar är hårt prispressad och många butiker på nätet säljer cyklar till kraftigt rabatterade priser. Ofta är det dessutom fri frakt. Motionscykeln brukar komma i ett kolli och den kräver inte speciellt mycket vana att montera. Verktygen som behövs för en smidig montering brukar följa med i paketet men räkna med att skruvandet tar en till två timmar.

Vad är skillnaden mellan en motionscykel och spinningcykel?

Motionscykel är mera lämpad för lågintensiv konditionsträning till skillnad från spinningcykeln som är mycket stabilare och byggd för att tåla snabba positionsförändringar och höga hastigheter. Motionscykeln upplevs ofta som mer behaglig att köra längre pass på och det brukar dessutom finnas en träningsdator med ett antal träningsprogram att välja ifrån. Vissa har en hylla för surfplatta vilket underlättar att exempelvis se på teve samtidigt som man cyklar.

Spinningcyklar är ofta byggda för att efterlikna riktiga tävlingscyklar vilket innebär att den har fler inställningsmöjligheter och en mycket smalare, hårdare sadel.

Varför är träning med motionscykel bra?

Träning med motionscykel är mycket skonsam och passar i stort sett alla personer oavsett ålder, vikt och träningsbakgrund. Den ger låg belastning på dina knän och leder samtidigt som den stärker upp lår, vader och höft. Träningen är bra för fettförbränning och förbättrar effektivt konditionen utan att du riskerar att skada dig. Jämfört med många andra träningsformer så är träning på motionscykel mycket säkert.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!