1. Guider

Billiga och bra motionscyklar

Daniel Agerhult

Uppdaterad 18 december 2019

Det finns väldigt många ställen där du kan köpa eller hyra en träningscykel (ibland kallad ergometer) för din hemmaträning, och ofta går det att få tag på en äldre modell begagnad på nätet för under 1 000 kronor. Vi försöker i den här guiden ge tips om den bästa motionscykeln till det billigaste priset från märken såsom Kayoba och Titan Life (ungefär samma prisklass som ProShape).

Billiga och bra motionscyklar

Det finns väldigt många ställen där du kan köpa eller hyra en träningscykel. Du kan köpa en ny på till exempel Intersport, eller köpa en begagnad på Blocket. Vi har dock i den här guiden försökt hitta den bästa motionscykeln till det billigaste priset från märken såsom Kayoba och Titan Life, snarare än dyrare motsvarigheter från exempelvis Casall eller Abilica. Tidigare kunde man köpa billiga maskiner på Rusta, men de har slutat sälja träningsmaskiner.

En motionscykel är lämpad för lättare workout än en spinningcykel, men ger fortfarande mer resultat under ett pass än en promenad. Att köpa en billig träningscykel istället för en dyr modell behöver inte nödvändigtvis vara en dålig idé. Jämfört med vissa andra typer av träningsmaskiner så förlorar du förhållandevis lite prestanda med en billig träningscykel jämfört med en dyr. Du kan få full godkänt prestanda även från de billigare varianterna och en budgetvariant behöver inte nödvändigtvis vara värdelös.

Skillnaden mot en dyr modell behöver inte vara så stor

En sak som är väl värd att tänka på är hur ofta du har tänkt använda den. Om du använder cykeln varje dag kommer den slitas ut tämligen fort, men om den används mer sällan så blir skillnaden gentemot en dyrare motsvarighet mindre påtaglig. En billig träningscykel kommer antagligen inte bli “bäst i test”, men den kan vara fullt tillräcklig beroende på dina behov, i synnerhet om du är nybörjare.

Även billiga motionscyklar har en träningsdator, skillnaden där är att en billigare modell inte alltid har en bakgrundsbelyst display, och att träningsdatorn inte är lika enkel att navigera på. Motståndet ska det inte vara någon skillnad på, då även billigare modeller oftas har rejält motstånd.

En fördel med en bra och billig motionscykel är att de ofta är lättare och mindre skrymmande än dyra modeller. Detta är en klar fördel då det gör cykeln lättare att förvara, i synnerhet om den är ihopfällbar. Billiga träningscyklar, liksom dyrare modeller, drivs inte på el, så det är väldigt flexibelt var de kan placeras. Dock är billiga modeller ofta något svårare att montera, då manualerna inte är lika utförliga.

Läs även våra guider om billiga löpband och billiga löpband.


Hammer Ergometer Ergo-Motion BT

Svänghjul: 8 kg Mått (BxHxL): 50x128x102 cm Maxbelastning: 130 kg Vikt: 35 kg Handpulsmätare: Ja

Hammer Ergometer Ergo-Motion BT

Hammer Ergmeter Ergo-Motion BT kan vara ett bra val av motionscykel om du är ute efter en modell med god komfort. Sadeln är skön att sitta på och det finns gott om inställningsmöjligheter, så du borde kunna sitta bra oavsett längd. Även pedalerna är bekväma.

Cykeln står riktigt stadigt oavsett underlag då den har justerbara fötter, och den svajar inte ens vid hög belastning. Motståndet justeras enkelt med ett vred på träningsdatorn, och det finns 16 program att välja mellan, varav fyra olika pulsprogram.

Apropå träningsdatorn så är den här motionscykeln kompatibel med appen iConsole+. Detta medför bland annat att du kan ansluta din mobiltelefon eller surfplatta till motionscykeln och sedan använda din enhet för att navigera menyerna.

Du får också praktiska avställningsytor för din mobiltelefon eller surfplatta, och träningsdatorn har också en USB-ingång som du kan använda för att ladda din enhet. Värt att tänka på där är att hyllan är placerad framför träningsdatorn, så displayen är något skymd om du ställer något där, i synnerhet om det är en surfplatta.


Christopeit Sport AL2

Svänghjul: 9 kg Mått (BxHxL): 59x134x96 cm Maxbelastning: 150 kg Vikt: 40 kg Handpulsmätare: Ja

Christopeit Sport AL2

I Christopeit Sport AL2 har du en träningscykel som kombinerar lågt pris med konkurrenskraftig prestanda. Svänghjulet väger 9 kg, vilket får anses vara väl tilltaget. Träningscykeln orkar bära upp användare som väger så mycket som 150 kg.

Den har hela 24 motståndsnivåer, vilket gör att det finns möjligheter till väldigt exakt finjustering för att passa just dina behov. Den här modellen kan också skryta med hela 17 stycken träningsprogram, så det finns stora möjligheter att variera träningen.

Handtaget på den här motionscykeln, liksom på många andra modeller, har inbyggda pulsmätare och är dessutom skönt att hålla i. Liksom sadeln går handtaget att vinkla, så det ska inte vara något problem att ställa in det så att det passar just dig.

Träningsdatorns display är tyvärr inte bakbelyst, vilket innebär att rummet som cykeln står i behöver vara någorlunda upplyst för att du ska kunna läsa av den. Du har inte heller någon avställningsyta för en mobiltelefon eller surfplatta.

Bästa pris hos: Sporttema.se
Bästa pris hos: CDON.com


Hammer Cardio XT5

Svänghjul: 8 kg Mått (BxHxL): 54x133x113 cm Maxbelastning: 130 kg Vikt: 30 kg Handpulsmätare: Ja

Hammer Cardio XT5

Det ska inte vara något problem att sitta bekvämt på den här motionscykeln. Sadeln är rejäl, men ändå inte alltför mjuk. Du bör kunna sitta skönt på den även en längre stund. Handtagen är gjorda av ett greppvänligt material och det finns flera olika positioner på styret att välja mellan.

Att flytta på den här motionscykeln är heller inga större problem. Den har inbyggda transporthjul och väger inte mer än 30 kg. Den saknar tyvärr sådana praktiska detaljer som avställningsyta för mobiltelefon och surfplatta, vilket vissa konkurrenter med liknande prisbild har. Dock finns det andra budgetmotionscyklar som också saknar avställningsytor.

Du får också gott om motståndsnivåer och träningsprogram att välja mellan, 16 respektive 17 stycken. Både knapparna på kontrollpanelen och mjukvaran i datorn är lättbegripliga, så att navigera bland alla funktioner ska inte vara något problem. Dock är displayen inte bakbelyst, så i ett alltför mörkt rum kan informationen vara svår att läsa av.

Svänghjulet väger 8 kg, vilket är mer än tillräckligt för att ge en mjuk och jämn cyklingsupplevelse. Motståndet är magnetiskt och cykeln är därför relativt tystlåten. Skulle golvet inte vara helt plant så kan cykeln ändå stå stadigt tack vare justerbara fötter.


Titan Life Athlete B55

Svänghjul: 9 kg Mått (BxHxL): 55x143x114 cm Maxbelastning: 120 kg Vikt: 40 kg Handpulsmätare: Ja

Titan Life Athlete B55

Titan life Athlete B55 är en avskalad, och även lättanvänd, motionscykel. Träningsdatorn ger dig information om hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls, men den saknar helt inbyggda träningsprogram. Detta kan ses som en fördel gentemot modeller med datorer som upplevs som alltför invecklade.

Vid träningsdatorn finns en liten hylla som du kan ställa din surfplatta eller mobiltelefon på, vilket är praktiskt om du till exempel gärna tittar på serier medan du cyklar. Om det däremot är en surfplatta som står där så skyms displayen, och det finns inte heller någon hylla för en vattenflaska.

Sadeln är bekvämt stoppad och även vid längre träningspass borde du kunna sitta bekvämt på den. Cykeln är utrustad med greppvänliga handtag och styret går att vinkla för att ge bästa möjliga sittposition. Om du är längre än 185 cm så kan möjligen sitthöjden kännas aningen kort, så det kan vara värt att ha i beaktande.

Svänghjulet har en mer än godkänd vikt på 9 kg, så det ska inte vara något problem att få till en jämn och fin gång på cykeln. Du som ska cykla på den bör inte väga mer än 120 kg, och cykeln i sig väger endast 40 kg. Detta, tillsammans med de inbyggda transporthjulen, innebär att det inte bör vara några större problem att flytta på cykeln.

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com


Titan Life 450

Svänghjul: 3 kg Mått (BxHxL): 50x137x86 cm Maxbelastning: 120 kg Vikt: 20,4 kg Handpulsmätare: Ja

Titan Life 450

Den här modellen från Titan Life är en smidig, förhållandevis lättviktig och liten träningscykel. Den är utrustad med transporthjul för att göra den enkel att flytta, men då den inte väger mer än 20,4 kg så går den också att lyfta om det skulle behövas. Det kan dock vara en bra idé att lägga en matta som underlag under motionscykeln för att undvika skador på golvet.

Du har åtta olika motståndsnivåer att välja mellan, och dessa justerar du genom ett vred på det främre staget. Vredets placering gör det enkel att ändra motståndet under cykelpasset utan någon större möda, väldigt praktiskt!

Träningsdatorn ger dig översikt över valt program, vilken hastighet du cyklar i, hur länge du har cyklat, förbrända kalorier (kan vara informativt om du försöker uppnå en viktnedgång) och även puls. Pulsen mäts med hjälp av inbyggda mätare i handtaget, så även det är väldigt enkelt att göra.

Detta är en stilren cykelmaskin i svart och vitt, och trots att den inte kan betraktas som överdrivet tung så står den ändå stadigt på plats. En bekväm sadel som är justerbar i höjdled och remmar över tramporna bidrar med mycket komfort. Använd gärna ett överdrag på sadeln mellan passen för att hålla den i bra skick längre!


Kayoba

Svänghjul: 4 kg Mått (BxHxL): 52x138x87 cm Maxbelastning: 110 kg Vikt: 21,5 kg Handpulsmätare: Ja

Kayoba

Det här är en träningscykel med snygg design från Kayoba som är utrustad med ett svänghjul på fyra kg. Kanske inte helt optimalt för dig som vill kunna trampa på ordentligt eller köra intervallträning, men om du gillar att ta långa “cykelturer” på träningscykeln så fungerar det alldeles utmärkt. Tyngre svänghjul är i regel inget man kan förvänta sig av en så pass billig motionscykel.

Motståndsnivån justeras enkelt med ett hjul på det främre staget, och på displayen får du all information du kan önska dig. Du navigerar enkelt bland alla funktioner och träningsprogram på träningsdatorn med hjälp av endast fem knappar.

Hur hög din puls är är en sak som kan vara bra att hålla koll på, exempelvis om du försöker köra effektiv fettförbränning för att gå ner i vikt. Du kan snabbt få koll på din puls genom att hålla händerna över cykelns integrerade pulsmätare i handtaget.

Givetvis får du även sådana grundläggande funktioner såsom att kunna justera höjden på cykelsadeln och att kunna spänna fast fötterna på pedalerna om det skulle behövas. Sadeln är bra stoppad och ska inte vara några problem att förbli sittande på längre stunder. Hela cykeln väger inte mer än dryga 20 kg, så var du ställer den där hemma är inget oåterkalleligt beslut.


Biltema

Svänghjul: Ingen uppgift Mått (BxHxL): 46,5x116x82 cm Maxbelastning: 110 kg Vikt: 16,4 kg Handpulsmätare: Ja

Biltema

Träningscykeln från Biltema passar bäst för dig som är ute efter en så kompakt modell som möjligt. Den tar upp väldigt lite plats i utfällt läge, men är även hopfällbar. När den fälls ihop blir den så kompakt att du med lätthet kan ställa undan den i ett hörn eller till och med skjuta in den under sängen (dock kanske inte under skrivbordet).

Motionscykeln har även en tämligen låg vikt på drygt 16 kg som gör att den inte är alltför otymplig att lyfta in en garderob eller ett förråd. Formatet är sådant att den är lämplig för såväl herrar som damer och för äldre personer att träna med.

Sadeln sitter man bekvämt på och du har en träningsdator som visar dig olika typer av data, till exempel tid, hastighet, kaloriförbränning och distans. I likhet med många andra träningscyklar så har den här modellen inbyggda pulsmätare i handtagen, så du kan kolla pulsen medan du tränar.

Motståndet justeras med ett vred på det främre staget. Kondicykeln i stort har en något annorlunda design gentemot andra träningscyklar, då den går i vita och orangea färger. Detta gör att den sticker ut på en marknad där de flesta träningscyklar är svarta eller någon nyans av grå. För övrigt lämnar Biltema två års garanti på den här hopfällbara konditionscykeln.


Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.