Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Crosstrainer: 8 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 9 oktober 2019

Är du ute efter en träningsmaskin som låter dig motionsträna både över- och underkroppen? Då bör du överväga att köpa en crosstrainer. Vi har testat crosstrainers och utser Xterra Fitness FS3.9E till bäst i test. Det är en framdriven crosstrainer med fin stegrörelse och utmärkt träningsdator.

Bästa mellanklassval blir Abilica Stream RC X med sin bra steglängd & tränings. Bästa budgetval blir Titan Life Athlete C55 med en snygg design och ett kraftigt maxmotstånd.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

 • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är crosstrainern lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

 • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är crosstrainern? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

 • Funktionalitet: Har crosstrainern frontdrift eller bakdrift? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte?

 • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är steglängden? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt varje crosstrainer efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Xterra Fitness FS3.9E - BÄST I TEST CROSSTRAINER

Exklusivt designad, robust crosstrainer med fin stegrörelse och utmärkt träningsdator

Prisklass: Mellan Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 46 cm Svänghjul: 8,6 kg Träningsprogram: 15 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 70 kg Maxanvändarvikt: 148 kg Q-faktor: 8.5 cm Pedalhöjd: 37 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,4 tum Längd: 166 cm Bredd: 56 cm Höjd: 163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Xterra Fitness FS3.9E

FS3.9E från Xterra Fitness utnämns till bäst i test tack vare sin kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den mest uppenbara styrkan hos FS3.9E är att den trots ett pris i mellanklassen är frontdriven. Frontdrift ger en finare, mer elliptisk stegrörelse och finns normalt bara i dyrare prisklasser. Frontdriften gör också att fötterna kommer naturligt nära varandra, vilket bidrar till den skonsamma längdskidåkningsliknande rörelsen. Konstruktionen är påtagligt stabil, vilket talar för en lång hållbarhet. Steglängden är något kortare än på frontdrivna premium-modeller men samtidigt mycket generös för en mellanklassmodell. Träningsdatorns menysystem är lättnavigerat och utbudet av förprogrammerade träningsprogram räcker för en varierad träning. Displayen är påtagligt modern med både färg och bakbelysning.

Kontrollpanelens styrka är dess mycket praktiska hjulreglage, som är förvånansvärt praktiskt. Inte minst för snabbjusteringar under träning. Kontrollpanelens svaghet är att den saknar hylla för läsplatta. Handtagen har ett bra grepp, en ergonomisk form och passar korta och normallånga användare. Är du längre än ca 185 cm kan de dock kännas korta. Designen är väldigt genomarbetad och utstrålar både kvalitet och exklusivitet. Bruksanvisningen är utförlig med bitvis detaljerade illustrationer. Xterra Fitness FS3.9E passar bäst för motionärer som vill ha en frontdriven crosstrainer med dess fördelar, utan att behöva betala ett pris i premiumklassen.

Utmärkt prisvärderobustframdrivenfin stegrörelseutmärkt träningsdator
Ingen hylla för läsplatta
5,0

Bra pris hos:

Träningspartner

2. Sole Fitness E35 - BÄSTA ELITVAL

Den mest högpresterande crosstrainern för de mest krävande användarna

Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 10,4 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 20 st Ramlutning: 0-30° Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 105 kg Maxanvändarvikt: 170 kg Q-faktor: 10 cm Pedalhöjd: 42 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 7,5 tum Längd: 209 cm Bredd: 55 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Fläkt, högtalare, ljudingång, lutbar ram Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte, vattenflaska Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion Bruksanvisning: PDF

Sole Fitness E35

Sole Fitness har med sina lika högkvalitativa som aggressivt prissatta träningsmaskiner transformerat hela världsmarknaden och E35 är deras mest hyllade crosstrainer. E35 är synnerligen påkostad med en robust och bekväm konstruktion samt en snygg, modern design. Ett mycket rejält svänghjul i kombination med utmärkt steglängd säkerställer en exemplarisk stegrörelse av den eftertraktade längdskidåkningstypen. Träningsdatorn ger många valmöjligheter men är samtidigt lättanvänd, med smidiga snabbknappar och en stor bakgrundsbelyst display. Träningsprogrammen är väl avvägda och möjliggör en varierande träning. Handtagens innovativa D-form ger förbättrat handgrepp och de har förutom pulsmätare även praktiska snabbknappar för justering av motstånd och lutning. Ramlutningsmöjligheten gör E35 till mer än en vanlig crosstrainer och adderar något av en trappmaskin-funktionalitet.

Utpräglade lyxfunktioner såsom inbyggda högtalare, anslutning för mp3-spelare och fläkt är visserligen trevliga men nyttjas troligen sällan av gemene man. Efter månaders användning är det närmaste en svaghet vi identifierat den höga maskinvikten vilken begränsar mobiliteten. Sammantaget är därför E35 galet högpresterande och utnämns därför till såväl bäst i test som bästa elitval.

KAMPANJ:

Rabattkoden SOLEE35H ger 1 500 kr rabatt på Sole Fitness E35 hos Träningspartner.se fram till 2020-06-02.

Oslagbart prisvärderobustbekväm & innovativ konstruktionexemplarisk stegrörelseutmärkt träningsdator
Hög maskinvikt begränsar mobiliteten
5,0

Bra pris hos:

Träningspartner

3. Titan Life Athlete C55 - BÄSTA BUDGETVAL

Prispressad crosstrainer för hemmabruk

Prisklass: Budget Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Elektromagnestiskt Motståndsnivåer: 15 st Maxmotstånd: Ingen uppgift Maskinvikt: 55 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Display: 5,5" ej bakgrundsbelyst Längd: 156 cm Bredd: 72 cm Höjd: 169 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år

Titan Life Athlete C55

Titan Life Athlete C55 är en prispressad crosstrainer för hemmabruk. Trots sin beskedliga prislapp så är den utrustad med ett väl tilltaget svänghjul och tolv förprogrammerade träningsprogram.

Lättmonterad med billiga komponenter

C55 levereras i ett stort paket och det är inte speciellt många delar som ska monteras ihop. Bruksanvisningen är förhållandevis enkel att följa och de verktyg som behövs följer med. Om man ändå känner sig osäker så rekommenderar vi att anlita professionell hjälp. Föga förvånande speglar prislappen kvaliteten på komponenterna som delvis är plastiga. Vi har dock testat denna crosstrainer i ca sex månader och inte kunnat identifiera något större slitage eller trasiga delar.

Simpel träningsdator och hylla för surfplatta

Titan Life Athlete C55 är okomplicerad och genom att välja någon av de förprogrammerade träningsprogrammen så kommer du snabbt igång med din träning. Du kan även välja att manuellt konfigurera önskat program och då väljer du att köra antingen en viss tid eller en särskild distans. Det är ungefär samma som de förprogrammerade programmen erbjuder, så räkna inte med att kunna göra någon djupare analys av träningspasset. Displayen är liten och tyvärr inte bakgrundsbelyst, vilket gör den oläslig i mörker. C55 har en hylla för telefon/surfplatta men om den används täcks dessvärre displayen.

Bakhjulsdriven och instabil

C55 är utrustad med bakhjulsdrift vilket gör att den får ett sämre q-värde än framhjulsdrivna crosstrainers. Det innebär att fötterna hamnar lite bredare isär än vid naturlig gång. Crosstrainern har ett väl tilltaget svänghjul och även vältränade personer får kämpa rejält när motståndet vrids upp. Vid maxmotstånd blir dock C55 påtagligt vinglig. Vi har testat den på olika typer av underlag och även justerat nivåskruvarna, men det har endast minskat vingligheten marginellt. C55 är helt enkelt inte tillräckligt stabilt konstruerad i relation till sitt maxmotstånd. Crosstrainers i budgetklassen har dock generellt begränsad stabilitet.

Titan Life Athlete C55 riktar sig till dig som söker en crosstrainer med ett rejält svänghjul och inte störs av att fötterna hamnar något bredare isär. Steglängden är bra även för de som är något längre än medellängd. Om man är över 170 cm rekommenderar vi att man väljer en crosstrainer som har en steglängd på 40 cm eller mer, steglängden på denna är 40 cm. Har du en begränsad budget så kan denna prispressade crosstrainer vara ett bra alternativ.

Rejält svänghjulhylla för surfplatta
Liten & ej bakgrundsbelyst displaynågot vinglig
3,5

Bra pris hos:

Cdon

4. Abilica Stream RC X

Påkostad mellanklassmodell med EMS och stöd för appar

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Längd: 145 cm Bredd: 58 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RC X

Stream RC X är tillsammans med sin billigare syskonmodell RC V uppföljare till Abilicas populära CrossTech. Alla är de lika varandra men RC X är tveklöst den främsta av de tre. Den har en påtagligt robust och stabil konstruktion som klarar hård träning. Detta återspeglas i en synnerligen hög maxanvändarvikt och ett högt maxmotstånd. Steglängden är rejäl och svänghjulet väl tilltaget, vilket ger en ordentlig stegrörelse. Till skillnad från sin billigare syskonmodell har RC X ett elektromagnetiskt motstånd och detta gör den tyst samt borgar för en extra lång hållbarhet. Handtagen är långa nog för riktigt resliga användare och handgreppet är skönt. Medan föregångaren CrossTech var vågat vinröd är RC X:s mörkgråa färg betydligt diskretare. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är snygg samt tydlig att avläsa. Kontrollpanelen har en praktisk beteckning över de olika träningsprogrammen, men saknar en retur-knapp. Detta gör den annars välfungerande träningsdatorn något bökig.

RC X är utrustad med Bluetooth för användning med exempelvis surfplattor. Det nuvarande app-utbudet lämnar en del att önska, men om ett par år kommer apparna troligen att vara både fler och bättre. Prestandamässigt är RC X en värdig arvtagare till sin populära föregångare, men prismässigt ligger den än så länge för högt för att matcha dess prisvärde.

Modern designrejäl steglängd & svänghjulsviktrobust & stabiltystEMS-motstånd
Något omständlig träningsdatorpris över genomsnittet
4,0

Bra pris hos:

Cdon

5. Spirit Fitness CE800

Mycket hög byggkvalitet och utmärkt stegrörelse

Prisklass: Elit Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 50 cm Svänghjul: 13,5 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 40 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 109 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Q-faktor: 9.5 cm Pedalhöjd: 40 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 198 cm Bredd: 70 cm Höjd: 170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 2 år för hemmabruk | 1 år för kommersiellt bruk Extrafunktioner: Högtalare Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Spirit Fitness CE800

Spirit Fitness CE800 är en crosstrainer i elitklassen främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Trots sin höga prislapp är CE800 faktiskt relativt billig då modeller av denna kaliber ofta kostar dubbelt så mycket. Prestandamässigt har CE800 föga förvånande en mycket hög standard. Steglängden är ordentlig, likaså svänghjulet och de bidrar tillsammans med de stabila handtagen till en rejäl, stadig och skön stegrörelse. Kännetecknande för en elitmodell är den mycket höga maskinvikten och den ännu högre maximala användarvikten. Ett mycket starkt maximalt motstånd gör att även riktigt vältränade personer kan få ett tufft träningspass på CE800. Designen är genomtänkt, diskret och stilren och smälter därför in väl såväl i hemmamiljö som i kommersiella lokaler.

Detta gäller även kontrollpanelen som har ett begränsat antal knappar vilket hjälper till att göra den lättöverskådlig. Träningsdatorn är okomplicerad och lätt att lära sig men har ändå ett omväxlande urval av träningsprogram. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi velat se mer högupplöst grafik. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men desto viktigare är den tydlig givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten är som på alla andra crosstrainers vi testat tanig och ger därför en mycket begränsad svalka. Sammantaget är CE800 ett utmärkt alternativ till betydligt dyrare modeller för verksamheter som använder sina träningsmaskiner flitigt.

Utmärkt stegrörelsemycket hög byggkvalitetlättanvänd träningsdator
Ingen svensk manuallågupplöst displaytanig fläkt
4,0

Bra pris hos:

Best Gym Equipment

6. Casall Infinity 1.3X

Exklusivt designad crosstrainer med pulsstyrning och bröstbälte

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,5 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) Storlek: 5.6 Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.3X iConsole

Infinity 1.3X är den mest påkostade crosstrainern i Casalls nyligen uppdaterade Infinity-serie. Den har samma smakfulla skandinaviska design som sina syskonmodeller men är, som för att utmärka sin exklusivitet, svart istället för vit. Infinity 1.3X har en rad styrkor. Den har en robust och stabil konstruktion. Den har även en rejäl steglängd och ett kraftigt svänghjul som ger en ordentlig, behaglig stegrörelse. Handtagen är greppvänliga och sköna. Nytt för årets modell av Infinity 1.3X är en ny och i flera avseenden förbättrad träningsdator. Displayen är bakbelyst och menysystemet är okomplicerat. Kontrollpanelen har ett hjulreglage som gör den smidigare att använda, exempelvis för att justera motstånd under träning. Längst upp på kontrollpanelen så finns alla träningsprogram listade, vilket ger en bättre översikt över vilka träningsprogram som finns att välja mellan.

Det finns också en hylla för exempelvis läsplattor samt stöd för appen iConsole. Både maxmotstånd och maxanvändarvikt är mycket kraftiga. Utöver detta är Infinity 1.3X dessutom utrustad med pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Man får även med ett trådlöst puls-bröstbälte i mediumstorlek. Det är inte lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.3X, det närmaste vi kan komma är att det inkluderade bröstbältet är för litet för bredbröstade användare.

Snygg designutmärkt träningsdatorbröstbälte inkluderatpulsstyrning
saknar hylla för surfplatta
4,0

7. Finnlo Loxon XTR

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maskinvikt: 66 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 148 cm Bredd: 58 cm Höjd: 158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo : Instruktion Bruksanvisning: PDF

Finnlo Loxon XTR

Finnlo Loxon XTR är en stilren och tyst crosstrainer med hög prestanda. Med sitt unika utseende, generösa maxmotstånd och god mobilitet är det här ett bra val till hemmaträningen. Tack vare en hög tillåten maxvikt, långa handtag och god steglängd passar maskinen de flesta användare, oavsett längd. Loxon XTR har ett elektromagnetiskt motstånd, vilket normalt ger en mycket lång livslängd. Steglängden är bra för prisklassen och ger en behaglig och effektiv träningsupplevelse. Loxon XTR känns visserligen stadigt byggt, men själva skalet ger en lite plastig känsla.

Träningsdatorn är simpel men kräver ändå lite tid att bemästra för den som vill mer än bara trampa i ett manuellt program. Kontrollpanelen är tydlig och informativ med en bra bakgrundsbelysning. Det saknas dock både en retur-knapp och ok-knapp samt en hylla för surfplatta. På styret finns handpulssensorer och för den som vill få ut mer av sin träning så finns det pulsprogram så att du kan skräddarsy din träning. Manualen är lättförståelig men finns tyvärr bara på engelska.

Bra steglängdEMSstadig
Saknar hylla för surfplattanågot osmidig kontrollpanel
4,0

8. Viking Sport 305

Budgetmodell med svårslaget prisvärde

Prisklass: Budget Steglängd: 38 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 21 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 43 kg Maxanvändarvikt: 110 kg Längd: 130 cm Bredd: 68 cm Höjd: 157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Bruksanvisning: PDF

Viking Sport 305 - ofta förkortad som VS305 - är en mycket prisvärd budgetklass-crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa budgetval. Den är mycket lik sin föregångare VS304, men har även vissa uppgraderingar. VS305 är mycket stabil för sin prisklass och varken gnisslar eller knakar så länge den monteras korrekt. Detta är nu enklare än tidigare då bruksanvisningen förbättrats. Vi skulle dock fortfarande gärna sett lite fler och tydligare illustrationer. Glidet är bra och ger tillsammans med den - för prisklassen rekordlånga - steglängden en mjuk elliptisk benrörelse, vilket alltid eftersträvas med en crosstrainer. Träningsdatorn är förbättrad med ännu fler träningsprogram och motståndsnivåer, som möjliggör en varierad och stimulerande träning. Display-texten kan fortfarande uppfattas tanig, men faktumet att displayen nu är bakgrundsbelyst underlättar läsbarheten. Inte minst om man tränar framför teven i ett nedsläckt rum.

Svårslaget prisvärdeskönt glidstabiltystbra steglängd
Något tanig display-textmanualens halvdana illustrationer
3,5

Bra pris hos:

CDON.com

Allt om crosstrainer

Crosstrainer är ett träningsredskap som blivit mycket populärt de senaste åren. Detta är inte så konstigt då en crosstrainer möjliggör en typ av träning som passar en väldigt bred målgrupp. Crosstrainerns vinnande egenskaper är exempelvis att hela kroppen får arbeta under träningen, att den ger både motions- och styrketräning, att denna typ av träningsmaskin ger en mjuk träning som är skonsam mot leder, rygg och knän, samt att den trots detta ger möjlighet till väldigt tuff träning för den som föredrar detta. Crosstrainer-träning är till skillnad från t.ex. löpbandsträning mycket skonsam mot leder och knän, tack vare den elliptiska benrörelsen som jämnar ut belastningen över hela rörelsen.

Träning med Crosstrainer jämförs ofta med längdskidåkning då den tränar såväl ben, armar, mage, bröst som axlar. Denna allsidiga träning bygger inte bara upp dessa muskelgrupper, den gör även att kroppen förbränner extra många kalorier vilket gör crosstrainern mycket lämplig för den som vill gå ner i vikt. Då man själv har goda möjligheter att kontrollera motstånd och tempo är möjligheten att variera sin träningsintensitet utmärkt. En crosstrainer utsätts ofta för tuff belastning, speciellt om användaren väger mycket och/eller kör hårdare träning. Därför är det viktigt att man köper en crosstrainer av hög kvalitet för att den inte snabbt ska slitas ut och gå sönder.

Välj rätt crosstrainer

Den som funderar på att köpa sig en crosstrainer bör ställa sig några grundläggande frågor:

 • Hur ofta kommer jag att använda crosstrainern?
 • Vilka förväntningar har jag på crosstrainerns kvalitet och funktion?
 • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att lägga ner?

När man funderat igenom detta så vet man ungefär hur stor budget man har och vilka krav man ställer på sin blivande crosstrainer. Detta är viktigt att veta då priset för en crosstrainer skiftar enormt beroende på byggkvalitet, funktion, design, märke etc. De crosstrainers vi testat kostar mellan ca 1 500-20 000 kr. Inte oväntat vänder sig en crosstrainer för t.ex. 1 500 kr till en helt annan kundgrupp än en crosstrainer som kostar 20 000 kr.

Bästa valet för dig

Vi har valt ut de bästa och populäraste modellerna från marknadens ledande tillverkare. Här finns något för de flesta plånböcker då vi har delat in modellerna i hela 4 olika prisklasser enligt följande.

"Budget"-klassen: Under 4 500 kr Här finner vi enklare, lättare och mindre robusta crosstrainers, vilket exempelvis innebär en lägre maskinvikt och svänghjulsvikt, men även enlägre användarmaxvikt. Budget-modeller behöver generellt mer underhåll än dyrare modeller, tål hårdare påfrestningar sämre och låter mer.

"Mellan"-klassen: 4 500 - 9 000 kr Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har en längre steglängd, en bättre och mer elliptisk rörelse samt bättre träningsdator. Ofta är mellanklass-modeller även tystare och har en snyggare design. På grund av sitt överkomliga pris med ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste prisklassen och de flesta crosstrainers som säljs tillhör denna prisklass.

"Premium"-klassen: 9 000 - 15 000 kr Utmärks av stora och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Såväl maskinvikt som maximal användarvikt är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Steglängden är i regel rejält tilltagen vilket bidrar till en ofta föredömlig stegrörelse. Framhjulsdrivna modeller är vanligast i denna prisklass då de generellt anses överlägsna bakhjulsdrivna modeller. Träningsdatorerna är vanligen betydligt mer påkostade och nyttiga specialfunktioner såsom pulskontroll är standard.

"Elit"-klassen: Över 15 000 kr Toppklassen i vilken man finner de mest påkostade maskinerna med den allra högsta prestandan. Modellerna i denna prisklass förväntas tåla kommersiellt bruk, vilket innebär att de skulle platsa på ett gym där de dagligen används flitigt av ett flertal olika personer. En crosstrainer i lägre elitklassen är ofta ett utmärkt val för företagsgymmet eller för den finare bostadsrättsföreningens gym. Detta beror på att en crosstrainer i denna typ miljö inte sällan ser flitig användning på daglig basis, vilket ställer helt andra krav på hållbarhet än på en crosstrainer ämnad för hemanvändning. Samtidigt är nötandet inte lika extremt som för en crosstrainer på ett välbesökt storstadsgym och prislappen behöver därför inte heller bli extremt hög.

Köpguide: De 19 viktigaste egenskaperna att tänka på när du ska köpa en crosstrainer

I vårt crosstrainer test har vi tagit hänsyn till 19 viktiga egenskaper. Dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Pris

Som alltid är priset den kanske viktigaste faktorn. Tillverkarna av crosstrainers vänder sig till helt olika målgrupper för sina produkter och därför varierar priset enormt där de billigaste kostar knappt 2000 kr och de allra dyraste lätt kan kosta mer än 50000 kr. Den extrema skillnaden i pris avspeglar väl den enorma skillnad i kvalitet på de olika modeller som säljs på marknaden.

Generellt kan man säga att de dyrare typerna av crosstrainers, förutom att ha överlägsen byggkvalitet och funktion, även har en betydligt längre livslängd än de billigare. Däremot är en dyrare crosstrainer långt ifrån alltid bättre än en lite billigare modell i samma ”liga”. Väljer man en ”Budget”-modell får man vara beredd på att den känns lite instabil jämfört med de crosstrainers man är van vid på gymmet.

Display

De allra flesta crosstrainers har idag en display på vilken man inte bara kan läsa av siffror och text, utan även får en visualisering över motstånd, tillryggalagd sträcka etc. Det är viktigt att en display är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att ”hitta” de inställningar och kommandon man är ute efter. Man vill verkligen inte bli ståendes och försöka hitta klura ut olika menyer mitt under en träning när man har ångan uppe!

Träningsdator

En bra crosstrainer ska ha en bra träningsdator. Det är denna som möjliggör för olika förprogrammerade träningsprogram, t.ex. intervallträning, fettförbränning, maraton etc.

Även billigare crosstrainers har idag ett flertal olika program att välja mellan så viktigare än antalet program är deras innehåll, dvs. hur bra träning de egentligen ger. Man lägger ofta även in användarens vikt och ålder för att justera de olika programmen med en lämplig belastning för bästa träningsresultat.

Pulskontroll

Pulskontrollen är egentligen kanske en del av tärningsdatorn men då funktionen långt ifrån alltid finns med i träningsdatorn på många av de crosstrainers som säljs har vi redovisat denna funktionalitet separat. Pulskontrollen mäter användarens puls, vanligen via handtagen, och skickar denna information till träningsdatorn som sedan redovisar den på displayen.

Pulskontrollen är så bra för att den hjälper användaren att behålla den typ av ansträngning denna är ute efter. Kanske är det en jämn puls för fettförbränning eller kanske intervaller med olika puls man är ute efter. En mycket praktisk användning av pulskontrollen som medel-modeller och dyrare modeller ofta möjliggör är att hålla koll på användarens puls och hela tiden reglera motståndet så att användarens puls är så hög som man vill att den ska vara. Detta är alltså tvärtemot hur motstånd traditionellt används där just motståndet är ledande och pulsen går upp och ner trots att man oftast vill ha en så jämn belastning som möjligt.

Att variera motståndet efter pulsen ger istället i regel en mycket mer effektiv träning då den är den bästa indikatorn för att mäta hur hårt kroppen får jobba och ses därför ofta av mer seriösa motionärer som ett måste för en så effektiv träning som möjligt. Köper man en crosstrainer av bättre modell anser många därför att pulskontroll med automatisk motståndsjustering är lite av ett måste.

Front eller bakdrift

En crosstrainer är antingen fram- eller bakdriven. En frontdriven crosstrainer är i regel att föredra då den ger en planare rörelse än en bakdriven. Den eftertraktade plana rörelsen, som påminner om längdskidåkning, innebär en skonsam belastning av knän och är en av de styrkor som gjort crosstrainern så populär, speciellt bland överviktiga och äldre motionärer.

Bromstyp

En crosstrainer har antingen elektromagnetiska bromsar/motstånd eller permanentmagnetiska. Generellt kan man säga att elektromagnetiska bromsar idag är att föredra framför permanentmagnetiska då elektromagnetiska bromsar inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska bromsar är däremot oftast billigare att tillverka och är därför vanliga på billigare modeller medan elektromagnetiska bromsar är vanligare i de högre prisklasserna.

Pedaler

För att få en bra belastning på fötterna är det viktigt att pedalerna följer fötterna genom hela den elliptiska rörelsen, så att trycket mot foten blir så jämnt och stabilt som möjligt. Dessutom ska pedalernas höjd kunna justeras så att den passar den individuella motionärens längd.

Storlek

Har man en liten bostad med en mycket begränsad yta för sin crosstrainer, så vill man av naturliga skäl ofta att den ska ta så lite plats som möjligt. Priset man får betala för detta är dock i regel en mindre stabil crosstrainer som inte klarar av en lika stor belastning som en mer utrymmeskrävande modell gör. Detta gör den mer vinglig och minskar livslängden.

Billigare crosstrainers brukar ta upp mindre yta än dyrare, vilket passar många då de dels har mindre pengar att lägga på sin crosstrainer och dels bor i en liten bostad. För de med större budget men ont om yta, blir däremot ramstorleken ofta ett problem då de dyrare, mer gediget byggda crosstrainersarna tar upp mer plats.

Är yta inte en begränsning kan man generellt säga att ju större ramstorleken är, desto mer stabil blir också crosstrainern. Observera att crosstrainern utöver ramstorleken dessutom behöver ha fria ytor på upp till en halv meter i varje riktning då många delar rör sig avsevärt under användning.

Maskinvikt

I likhet med ramstorlek så finns det för maskinvikt generellt ett motsatsförhållande där större vikt ger en mer stabil och gedigen maskin som tål hård belastning och tunga personer medan en lättare crosstrainer är mer instabil, mindre hållbar, kanske gnisslar etc.

Liksom för storlek väger de billigare modellerna mindre än de dyrare vilket är bra om man har ont om plats och vill kunna flytta crosstrainern ofta. Har man dock råd och plats är högre vikt oftast någonting positivt då du får en crosstrainer av högre kvalitet om den väger mer.

Användarvikt

Denna egenskap är extra viktigt för crosstrainers som ska komma att användas av tyngre användare. Man kan vara tung beroende på att man är tjock, muskulös (muskler väger mycket!), lång etc. men oavsett varför så är det viktigt att man köper en modell som är konstruerad för att klara av den användarvikt den faktiskt ska användas för.

Är man flera som planerar att använda crosstrainern så måste man naturligtvis köpa en modell som är konstruerad för att kunna bära den tyngsta användaren. Generellt kan man säga att ju dyrare typ av crosstrainer, desto högre användarvikt klarar den av.

Vi vill uppmärksamma tyngre personer på att det kan vara farligt att använda sig av en crosstrainer som inte är konstruerar att klara av den vikt man belastar den med. Detta då en kraftigt överbelastad crosstrainer, riskerar att haverera mitt under ett träningspass, varpå användaren kan falla och skada sig allvarligt.

Svänghjul

En viktig del av crosstrainerns mekanik är svänghjulet då trampandet får svänghjulet att snurra. För att göra det jobbigare att hålla hjulet i rörelse, och på så sätt ge kroppen sin träning, omges svänghjulet av magneter som bromsar det. För att få ett stabilt och jämnt motstånd ska svänghjulet vara så tungt som möjligt. Därför kan man generellt säga att ju högre vikt svänghjulet har desto bättre.

Steglängd

För att kunna få en bra och skön träning med ordentliga elliptiska benrörelser är det viktigt att steglängden är tillräckligt stor. Annars blir det lätt för små rörelser som ger en sämre och mindre rolig träning. Billigare modeller har i regel kortare steglängd på ca 30-40 cm och dyrare modeller en steglängd från ca 40 upp till 50 centimeter eller mer.

Generellt kan man säga att ju längre du är, desto större steglängd ska du ha. Är du väldigt kort kan det faktiskt vara att föredra en kortare steglängd på kanske 30 centimeter. Är du däremot längre än 160 cm bör du inte ha en steglängd under 40 centimeter.

Design

Även om designen normalt inte påverkar funktionaliteten nämnvärt spelar den faktiskt fortfarande en stor roll för många. En billig crosstrainer kan ofta lätt flyttas och därför gömmas undan i något skrymsle när den inte används, men mer gedigna crosstrainers är varken byggda för, eller tänka att flyttas omkring. Då crosstrainern därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man inte behöva skämmas för den pga. att den ser bedrövlig ut.

En crosstrainer måste kanske inte vara en skönhet men den bör åtminstone ha en sådan acceptabelt OK design att det inte gör ont att titta på den.

Robusthet

En mycket viktig egenskap på en crosstrainer är robusthet och det finns flera orsaker till detta. Den kanske viktigaste orsaken är att en robust crosstrainer troligen kommer ha en längre livslängd än en mindre robust då dess välkonstruerade och gedigna ram, mekanik och elektronik kommer att klara av den långa och hårda belastning som en crosstrainer ofta utsätts för.

Detta gäller speciellt om den används ofta, om den används av tunga personer och om användaren/användarna köra hårda träningsprogram. En bättre robusthet innebär normalt även att crosstrainern klarar en högre användarvikt. Priset för en robust crosstrainer är dock att den oftast tar upp mer plats än en mindre robust, att den väger mer och kanske framför allt att den är dyrare.

Garanti

En crosstrainer innebär ofta en lite större investering för de flesta och därför är det viktigt att man kan lita på att den är hållbar och kommer att kunna ge trogen tjänst i flera år. Om den av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera crosstrainern.

Även billigare modeller kan ha ganska generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man bör ha i åtanke att man som kund vid reklamation ofta för stå för alla kostnader att transportera crosstrainern till en reparationsverkstad eller returnera den med post. Detta innebär ju i sig i regel en inte obetydlig kostnad i både tid och pengar. Vi rekommenderar därför att man vid köp av crosstrainer har detta i åtanke.

Montage

Om man köper en crosstrainer online via Internet/postorder (vilket är väldigt vanligt även för dyrare modeller då man normalt får ett bättre pris i Internetbutikerna) och hemleverans och montage inte ingår (vilket de ibland gör för dyrare modeller) är det viktigt att själva montaget av crosstrainern inte är alltför komplicerad.

Manual

En bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin crosstrainer. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop crosstrainern, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr fallerar många crosstrainer-tillverkare en del på denna punkt, även de som säljer lite dyrare modeller.

Numera tycker vi att det förutom en pappersmanual även ska medfölja en digital manual, gärna som PDF-dokument eller annat känt format som gör att det är lätt att öppna och läsa. Att spara en liten PDF-fil på under 1 MB på sin dator är dessutom betydligt mindre utrymmeskrävande än att lagra en pappersmanual som dessutom brukar ha en tendens att slarvas bort.

Ljudnivå

Ljudnivå är kanske inte det första man tänker på när man ska köpa en crosstrainer. En crosstrainer ska vara tyst och inte föra några irriterande gnäll-ljud eller liknande. Dels då det ofta stör träningen genom att man kanske inte vågar ta i tillräckligt av rädsla för att crosstrainern ska haverera, dels då den kan störa den fokus man vill ha i sin träning oavsett om fokusen fås genom att lyssna på musik eller titta på TV. Det finns dock även ett annat skäl till att en crosstrainer inte ska gnissla.

Precis som för andra mekaniska konstruktioner innebär ett gnisslande att det förekommer en hög friktion vid användningen och att crosstrainern därför slits ut snabbt. Detta vill man undvika då en bra crosstrainer ska kunna användas dagligen i flera år innan den är utsliten. Gnisslar däremot crosstrainern slits den därför kanske ut så snabbt att den är söndersliten efter bara några månaders användning.

Mobilitet

Mer gedigna crosstrainers är inte tänkta att flyttas omkring men för billigare modeller med låg vikt är det vanligt att man förvarar crosstrainern i ett skrymsle när den inte används. I så fall kan det vara viktigt att crosstrainern är byggd för att lätt kunna flyttas omkring så att man inte skadar den eller sig själv under flytten. En del billigare modeller har därför hjul för att öka dess mobilitet.

Vanliga frågor om crosstrainers

I den här guiden har vi samlat de vanligast frågorna konsumenter ställer king crosstrainers.

Hur långa pass ska man köra med crosstrainer för att det ska vara effektivt?

Eftersom du använder samtliga stora muskelgrupper när du tränar med crosstrainer så blir den mycket effektiv. Sen beror det såklart vilket typ av pass du väljer att köra. Alla möjliga träningspass passar att köra med crosstrainer. Om du väljer att köra ett intervallpass med hög intensitet så räcker det att köra 20-30 minuter, det ger samma kaloriförbränning som 60 minuter rask promenad.

Vilka muskler tränar man med en crosstrainer?

Vid ett normalt träningspass med crosstrainer så använder du samtliga stora muskelgrupper. Framförallt aktiveras benen och armarna samt hjärta och lungor. Med andra ord så tränas både muskler och kondition. Vill man ha högre belastning på överkroppen så använder man armarna mer än benen och vice versa. Det går även att få mer fokus på baksida ben genom att trycka igenom steget med hälen. Vill man istället koncentrera sig på vaderna så kan man välja att stå mer på tå och trycka genom steget.

Hur ofta kan man träna med en crosstrainer?

De flesta kan med fördel träna på sin crosstrainer varje dag. Vid kraftig muskulär belastning kan de berörda musklerna behöva vila någon dag mellan passen för att de ska hinna återhämta sig och byggas upp igen. Detta kan vara fallet om du är väldigt otränad och just börjat träna på din crosstrainer. Om så är fallet kan det vara bra att lyssna på sin kropp och ta det lite försiktigare i början. I normalfallet vänjer sig dock kroppen snart och du kan göra på varje dag.

Hur många kalorier bränner man på en crosstrainer?

Crosstrainern bränner generellt mer kalorier än många andra träningsredskap såsom promenader på löpband, motionscykel och trappmaskin eftersom du använder fler muskler vid användandet. Hur många kalorier du bränner beror på hur intensivt träningspasset är.

Grovt räknat så bränner man ca 600 kalorier på en timmes medelintensiv träning med crosstrainer. Jämförelsevis så bränner en medelintensiv promenad på två timmar eller en och en halvtimme cykelträning samma antal kalorier.

Ska crosstrainern ha svänghjulet fram eller bak?

Bakhjulsdrivna crosstrainerns är generellt sett dyrare än bakhjulsdrivna, men i de flesta fall även bättre. Det är alltså oftast för att komma ner i pris som man väljer en bakdriven modell. En annan vanlig anledning är pedalerna ofta är närmare golvet på bakdrivna crosstrainers. Detta kan vara avgörande om man är lång eller har lågt till tak i träningsrummet, något som exemplevis är vanligt i källare.

En nackdel med bakdrivna modeller är att de har en sämre Q-faktor. Q-faktorn är avståndet mellan pedalerna och ju lägre avstånd desto mer naturligt känns det. På framhjulsdrivna crosstrainers tillåter däremot konstruktionen i regel en mycket bra Q-faktor. Dessutom ger framdriften en mer elliptisk - det vill säga oval - rörelse som liknar den vid längdskidåkning. Det ger mindre belastning på knäna och träningsrörelse upplevs av de flesta som skönare.

Kan man montera crosstrainern själv eller behöver man köpa till den servicen?

Crosstrainern anländer oftast i ett stort paket. De flesta delarna är redan monterade vilket innebär, att i de flesta fall, så är det mycket lätt att montera den på egen hand.

En crosstrainer är ofta tung och svår att lyfta helt själv på ett säkert sätt, vi rekommenderar därför att man är två personer som lyfter den ur paketet och att man sedan hjälps åt att montera den. Oftast följer de verktyg som behövs för monteringen med i paketet men ett tips är att ha en välsorterad verktygslåda nära till hands för säkerhets skull. Det tar mindre än en timme att montera en normal crosstrainer.

Köpguide: Vilken crosstrainer är bäst för mig?

Det är viktigt att tänka till innan du gör ditt köp. Vilken crosstrainer som passar just dig bäst beror till största delen på dina personliga preferenser. För att ta reda på dessa rekommenderar vi att du ställer dig följande frågor:

 • Hur mycket pengar är du beredd att betala?
 • Hur ofta kommer crosstrainern att användas?
 • Vilket typ av träning kommer din crosstrainer att användas till?
 • Hur stort utrymme har du tillgänglig för crosstrainern och hur högt är det till tak?
 • Passar modellen ifråga med min längd?

Det skiljer mycket mellan de billigaste modellerna och de som ligger en bit över 10 000 kr. Om du med säkerhet vet att crosstrainern kommer användas frekvent så bör du överväga en modell från åtminstone 9 000 kr och uppåt, vad vi i detta test kallar premiumklassen.

De billigare modellerna har i regel inte samma stabilitet, funktionalitet eller hållbarhet som de dyrare. De dyrare modellerna har vanligtivs ett tyngre svänghjul vilket ger mer stabilitet i träningsrörelsen och en mer följsam samt finare gång, men även mindre mekaniskt slitage. Något som borgar för mindre underhåll och en längre livslängd.

Vissa crosstrainers är särskilt bra för till exempel intervallträning och vissa är sköna att köra lite längre pass på. Fundera över vilka typer av pass du tror att du kommer köra. Vissa är kompatibla med diverse träningsappar vilket kan ge extra motivation till din träning samt underlätta för registrering av träningspassen. Att registrera sin träning i en app visar sig för många ge en förvånansvärt stark motivation.

Om du kommer köra pulsbaserad träning så rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. De fasta pulssensorerna är ofta inte så precisa och mäter endast på ett fast ställe där du normalt inte har händerna under träningspasset.

Har du begränsat med utrymme rekommenderar vi att du kollar särskilt noga på hur måtten blir i ihopmonterat läge. Om du planerar att placera den i källaren vill vi påminna om att säkerställa så att det fungerar med takhöjden. De flesta crosstrainers har transporthjul men de kan ändå vara knöliga att stuva undan eftersom konstruktionen är otymplig. Det går heller inte att fälla ihop crosstrainers såsom man ofta kan med ett löpband eller roddmaskiner.

Om din längd är över cirka 170 cm är det viktigt att du kollar upp vilken steg- och armlängd din tilltänkta crosstrainer har. För optimal komfort rekommenderar vi att man letar efter en crosstrainer som har en steglängd på minst 40 cm. Är man osäker rekommenderar vi att man själv testar crosstrainern innan köp.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!