Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Crosstrainer: 20 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 10 oktober 2018

Är du ute efter en träningsmaskin som låter dig motionsträna både över- och underkroppen? Då bör du överväga att köpa en crosstrainer. Vi har testat crosstrainers och utser Xterra Fitness FS3.9E till bäst i test. Det är en framdriven crosstrainer med fin stegrörelse och utmärkt träningsdator.

Bästa elitval blir Sole Fitness E35 med sin höga byggkvalitet och exemplariska stegrörelse. Bästa premiumval blir Abilica Stream FC X som har en stilren design och robust konstruktion. Bästa budgetval blir Casall Infinity 1.1X med en snygg design och ett kraftigt maxmotstånd.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är crosstrainern lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är crosstrainern? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Har crosstrainern frontdrift eller bakdrift? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte?

  • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är steglängden? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt varje crosstrainer efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Xterra Fitness FS3.9E - BÄST I TEST CROSSTRAINER

Exklusivt designad, robust crosstrainer med fin stegrörelse och utmärkt träningsdator

Prisklass: Mellan Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 46 cm Svänghjul: 8,6 kg Träningsprogram: 15 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 70 kg Maxanvändarvikt: 148 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,4 tum Längd: 166 cm Bredd: 56 cm Höjd: 163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Xterra Fitness FS3.9E

FS3.9E från Xterra Fitness utnämns till bäst i test tack vare sin kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den mest uppenbara styrkan hos FS3.9E är att den trots ett pris i mellanklassen är frontdriven. Frontdrift ger en finare, mer elliptisk stegrörelse och finns normalt bara i dyrare prisklasser. Frontdriften gör också att fötterna kommer naturligt nära varandra, vilket bidrar till den skonsamma längdskidåkningsliknande rörelsen. Konstruktionen är påtagligt stabil, vilket talar för en lång hållbarhet. Steglängden är något kortare än på frontdrivna premium-modeller men samtidigt mycket generös för en mellanklassmodell. Träningsdatorns menysystem är lättnavigerat och utbudet av förprogrammerade träningsprogram räcker för en varierad träning. Displayen är påtagligt modern med både färg och bakbelysning.

Kontrollpanelens styrka är dess mycket praktiska hjulreglage, som är förvånansvärt praktiskt. Inte minst för snabbjusteringar under träning. Kontrollpanelens svaghet är att den saknar hylla för läsplatta. Handtagen har ett bra grepp, en ergonomisk form och passar korta och normallånga användare. Är du längre än ca 185 cm kan de dock kännas korta. Designen är väldigt genomarbetad och utstrålar både kvalitet och exklusivitet. Bruksanvisningen är utförlig med bitvis detaljerade illustrationer. Xterra Fitness FS3.9E passar bäst för motionärer som vill ha en frontdriven crosstrainer med dess fördelar, utan att behöva betala ett pris i premiumklassen.

Utmärkt prisvärderobustframdrivenfin stegrörelseutmärkt träningsdator
Ingen hylla för läsplatta

Bra pris hos:

Träningspartner.se

2. Sole Fitness E35 - BÄSTA ELITVAL

Den mest högpresterande crosstrainern för de mest krävande användarna

Prisklass: Elit Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 50 cm Svänghjul: 10,4 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 20 st Ramlutning: 0-30° Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 105 kg Maxanvändarvikt: 170 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 7,5 tum Längd: 209 cm Bredd: 55 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Fläkt, högtalare, ljudingång, lutbar ram Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte, vattenflaska Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion Bruksanvisning: PDF

Sole Fitness E35

Sole Fitness har med sina lika högkvalitativa som aggressivt prissatta träningsmaskiner transformerat hela världsmarknaden och E35 är deras mest hyllade crosstrainer. E35 är synnerligen påkostad med en robust och bekväm konstruktion samt en snygg, modern design. Ett mycket rejält svänghjul i kombination med utmärkt steglängd säkerställer en exemplarisk stegrörelse av den eftertraktade längdskidåkningstypen. Träningsdatorn ger många valmöjligheter men är samtidigt lättanvänd, med smidiga snabbknappar och en stor bakgrundsbelyst display. Träningsprogrammen är väl avvägda och möjliggör en varierande träning. Handtagens innovativa D-form ger förbättrat handgrepp och de har förutom pulsmätare även praktiska snabbknappar för justering av motstånd och lutning. Ramlutningsmöjligheten gör E35 till mer än en vanlig crosstrainer och adderar något av en trappmaskin-funktionalitet.

Utpräglade lyxfunktioner såsom inbyggda högtalare, anslutning för mp3-spelare och fläkt är visserligen trevliga men nyttjas troligen sällan av gemene man. Efter månaders användning är det närmaste en svaghet vi identifierat den höga maskinvikten vilken begränsar mobiliteten. Sammantaget är E35 synnerligen prisvärd och utnämns därför till bästa elitval.

KAMPANJ:

Rabattkoden TPE35V ger 1 500 kr rabatt på Sole Fitness E35 hos Träningspartner.se fram till 2019-07-23.

Svårslaget prisvärderobustbekväm & innovativ konstruktionexemplarisk stegrörelseutmärkt träningsdator
Hög maskinvikt begränsar mobiliteten

Bra pris hos:

Träningspartner.se

3. Hammer Pro Line EX100

Frontdriven med exklusiv design och utmärkt träningsdator

Prisklass: Mellan Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: 25 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 250 W Maskinvikt: 49 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Display: 5,4 tum Bakgrundsbelyst med två färger Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 160 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: Svenska

Hammer EX7

Hammer Pro Line EX100 är en stilren crosstrainer med frontdrift, en genomtänkt träningsdator och en rimlig steg- och armlängd. Frontdrivna crosstrainers finner man normalt i betydligt dyrare prisklasser, vilket gör att EX100 sticker ut. Frontdriftens konstruktion ger ett jämnare motstånd och därmed en skönare stegrörelse än bakdrift. Handtagen har ett skönt grepp och armarna är tillräckligt långa för att även högväxta användare ska få en bra handposition. Maxmotståndet räcker gott och väl för intensiva träningspass, även för den vältränade. EX100 känns modern i sin design både vad det gäller konstruktion och display. Det finns en hylla för surfplatta men tyvärr så täcks hela displayen vid användning och omöjliggör då att följa sin träning. Även nybörjaren navigerar sig fram snabbt i träningsdatotorn och det är enkelt att komma igång med träningen. På den bakgrundsbelysta displayen visas den viktigaste träningsdatan. Med ett knapptryck så skiftar du snabbt mellan olika mätetal. Inställningar såsom motstånd och träningsprogram justeras smidigt under gång.

EX100 har transporthjul men de känns bräckliga och på ett hårt underlag är det svårt att flytta maskinen. Tyvärr saknar den hållare för vattenflaska. Däremot har den högtalare, men dessa är tyvärr riktigt underdimensionerade och du får bättre ljud genom att använda telefonens högtalare. Hammer Pro Line EX100 kombinerar en för prislappen hög prestanda med en god användarvänlighet. Den passar dig som letar efter en snygg och frontdriven crosstrainer till ett riktigt lågt pris.

Exklusiv designgenomtänkt träningsdatorfrontdriven
Bräckliga transporthjulej vattenflaskhållare

Bra pris hos:

Sportgymbutiken.se

4. Master Fitness CR40

Stabil konstruktion och mycket generös steglängd

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 46 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanent Magnet Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 75 kg Maxanvändarvikt: 140 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 140 cm Bredd: 70 cm Höjd: 155 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Master Fitness CR40

CR40 från Master Fitness är en robust och stabil mellanklassmodell med ett för prisklassen tungt svänghjul och en rejäl steglängd. De långa, bekväma handtagen samt det låga insteget underlättar påstigning och ger ett gott handgrepp, för såväl korta som långa användare. Kontrollpanelen har ett hyllplan för böcker, läsplattor etc., däremot saknas en vattenflaskhållare. Stegrörelsen är inte riktigt så jämn som vi förväntat oss av en crosstrainer med en så väl tilltagen steglängd. Liksom andra bakdrivna crosstrainers är det relativt brett mellan pedalerna, vilket kan vara bra att tänka på för korta användare.

Det finns flera varierande träningsprogram att välja på och datorn sparar information från fem olika användare. För den som vill lägga till ytterligare en dimension till träningen så går det att köpa till trådlöst pulsbälte. Träningsdatorns användargränssnitt är tydligt och gör det enkelt att läsa av puls, tid och kcalförbrukning. Transporthjulen är något tröga, vilket gör förflyttning svårare. Samtidigt är designen så tilltalande att träningsmaskinen gärna kan stå framme.

Prisvärdstabilhylla för läsplatta
Svår att förflyttasaknar vattenflaskhållare

Bra pris hos:

Träningspartner.se

5. Abilica Stream FC X - BÄSTA PREMIUMVAL

Framdriven premiummodell med modern design och riktigt bra funktion

Prisklass: Premium Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 51 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Längd: 170 cm Bredd: 65 cm Höjd: 183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Bluetooth Bruksanvisning: PDF

Abilica FC X

FC X är den mest högpresterande modellen i Abilicas nya Stream-serie och vi utnämner den till bästa premiumval. Fronthjulsdriften ger i kombination med den ovanligt generösa steglängden och det kraftiga svänghjulet en föredömlig stegrörelse. FC X har till skillnad från sitt lillasyskon FC V ett elektromagnetisk motstånd och detta ger framförallt en betydligt längre livslängd. Träningsdatorn är densamma som på övriga crosstrainers i Stream-serien och kan uppfattas som något omständlig. Samtidigt är den hyggligt lättanvänd med ett brett urval av träningsprogram. Dessa inkluderar pulsstyrda program och för detta ändamål finns stöd för trådlöst pulsbälte. Färgdisplayen är tydlig och likaså kontrollpanelen. FC X är utrustad med Bluetooth för trådlös kommunikation med surfplattor och smartphones. Även om det nuvarande app-utbudet är magert, så gör det FC X mer framtidssäker. Redan på ett par års sikt kommer apparna troligen ha utvecklats till den grad att man föredrar att använda sin surfplatta som kontrollpanel.

Handtagen är långa och har ett skönt grepp, vilket tillsammans med de rejäla fotstöden gör att FC X passar alltifrån korta till mycket resliga användare. De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock mer anpassade för långa användare är för normallånga eller korta. Transporthjulen är ovanligt gedigna vilket gör dem hållbara och skonar känsliga golv.

Konkurrenskraftigt prisutmärkt steglängd & svänghjulsviktrobust & stabilstilren design
Något omständlig träningsdatorde inre handtagens något höga vinkel

6. Casall Infinity 1.2X

Väldesignad, robust och mycket prisvärd mellanklassmodell

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,3 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) | Storlek: 5,6 tum Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.2X

Casall Infinity 1.2X ingår tillsammans med sitt lillasyskon Infinity 1.1X i Casalls relativt nya Infinity-serie. Även om de två modellerna till synes är förvillande lika finns det främst två avgörande styrkor som gör Infinity 1.2X överlägsen sitt lillasyskon: Längre steglängd och tyngre svänghjul. Dessa båda nyckelegenskaper ger Infinity 1.2X en rejälare och skönare stegrörelse. Även om 5 cm längre steglängd låter futtigt gör den stor skillnad, speciellt för lite längre användare. Maxanvändarvikten är hög och det mycket kraftiga maxmotståndet utmanar även den vältränade.

Exklusiv design är Casalls signum och med rådande prispress betalar man just nu inte extra för den. Den bakgrundsbelysta displayen är liksom träningsdatorn lättanvänd. Likt alla andra Infinity-modeller hade vi gärna sett kraftigare transporthjul och EMS-bromsar. Då detta är de enda svagheter vi lyckats hitta hos Infinity 1.2X är detta en mycket prisvärd crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa mellanklassval.

Robustbra steglängd & träningsdatorsnygg designkraftigt motstånd
Saknar hylla för surfplatta

Bra pris hos:

Sporttema.se

7. Casall Infinity 1.3X

Exklusivt designad crosstrainer med pulsstyrning och bröstbälte

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,5 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) Storlek: 5.6 Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.3X iConsole

Infinity 1.3X är den mest påkostade crosstrainern i Casalls nyligen uppdaterade Infinity-serie. Den har samma smakfulla skandinaviska design som sina syskonmodeller men är, som för att utmärka sin exklusivitet, svart istället för vit. Infinity 1.3X har en rad styrkor. Den har en robust och stabil konstruktion. Den har även en rejäl steglängd och ett kraftigt svänghjul som ger en ordentlig, behaglig stegrörelse. Handtagen är greppvänliga och sköna. Nytt för årets modell av Infinity 1.3X är en ny och i flera avseenden förbättrad träningsdator. Displayen är bakbelyst och menysystemet är okomplicerat. Kontrollpanelen har ett hjulreglage som gör den smidigare att använda, exempelvis för att justera motstånd under träning. Längst upp på kontrollpanelen så finns alla träningsprogram listade, vilket ger en bättre översikt över vilka träningsprogram som finns att välja mellan.

Det finns också en hylla för exempelvis läsplattor samt stöd för appen iConsole. Både maxmotstånd och maxanvändarvikt är mycket kraftiga. Utöver detta är Infinity 1.3X dessutom utrustad med pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Man får även med ett trådlöst puls-bröstbälte i mediumstorlek. Det är inte lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.3X, det närmaste vi kan komma är att det inkluderade bröstbältet är för litet för bredbröstade användare.

Snygg designutmärkt träningsdatorbröstbälte inkluderatpulsstyrning
saknar hylla för surfplatta

8. Abilica Stream RC X

Påkostad mellanklassmodell med EMS och stöd för appar

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Längd: 145 cm Bredd: 58 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RC X

Stream RC X är tillsammans med sin billigare syskonmodell RC V uppföljare till Abilicas populära CrossTech. Alla är de lika varandra men RC X är tveklöst den främsta av de tre. Den har en påtagligt robust och stabil konstruktion som klarar hård träning. Detta återspeglas i en synnerligen hög maxanvändarvikt och ett högt maxmotstånd. Steglängden är rejäl och svänghjulet väl tilltaget, vilket ger en ordentlig stegrörelse. Till skillnad från sin billigare syskonmodell har RC X ett elektromagnetiskt motstånd och detta gör den tyst samt borgar för en extra lång hållbarhet. Handtagen är långa nog för riktigt resliga användare och handgreppet är skönt. Medan föregångaren CrossTech var vågat vinröd är RC X:s mörkgråa färg betydligt diskretare. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är snygg samt tydlig att avläsa. Kontrollpanelen har en praktisk beteckning över de olika träningsprogrammen, men saknar en retur-knapp. Detta gör den annars välfungerande träningsdatorn något bökig.

RC X är utrustad med Bluetooth för användning med exempelvis surfplattor. Det nuvarande app-utbudet lämnar en del att önska, men om ett par år kommer apparna troligen att vara både fler och bättre. Prestandamässigt är RC X en värdig arvtagare till sin populära föregångare, men prismässigt ligger den än så länge för högt för att matcha dess prisvärde.

Modern designrejäl steglängd & svänghjulsviktrobust & stabiltystEMS-motstånd
Något omständlig träningsdatorpris över genomsnittet

9. Masterfit TP500

Mellanklassmodell med högt prisvärde och utmärkt steg- och armlängd

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 250 W Maskinvikt: 51 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Display: Tid, hastighet, distans, watt, puls Längd: 165 cm Bredd: 62 cm Höjd: 157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Nej

Master Fitness TP500

Masterfit TP500 är en gedigen crosstrainer med ett högt prisvärde och en utmärkt steg- och armlängd. Den svenska bruksanvisningen är mycket tydlig vilket gör att det snabbt att lära sig maskinens olika finesser. Handtagen har ett skönt grepp och armarna är tillräckligt långa för att även högväxta användare ska få en bra handposition. Maxmotståndet är genomsnittligt, men räcker gott och väl för intensiva träningspass, även för den vältränade. Bakdrivna crosstrainers har relativt brett mellan fotstegen jämfört med framdrivna och detta gäller även TP500. TP500 känns relativt modern i sin design utan att sticka ut. Den saknar tyvärr plats för både surfplatta och vattenflaska. Även nybörjaren navigerar sig enkelt fram i träningsdatorn och det går snabbt att komma igång med träningen.

På den bakgrundsbelysta displayen visas den viktigaste informationen, så du slipper distraherande knapptryckningar under hårda träningspass. Inställningar såsom motstånd och träningsprogram justeras smidigt under gång. TP500 har stora transporthjul vilket gör den lättflyttad, men hjulen känns plastiga och potentiellt bräckliga. Bruksanvisningen är tydlig och dessutom på svenska. Masterfit TP500 är en stabil crosstrainer som längtar efter att få leverera många tuffa träningstimmar till en flitig användare. Det finns en bra bruksanvisning på svenska och träningsdatorn är enkel men funktionell vilket gör att även mer ovana användare kan lära sig funktionerna snabbt på denna crosstrainer.

Rejäl steg-och armlängdtydlig bruksanvisning
Saknar plats för surfplatta & vattenflaskaplastiga transporthjul

Bra pris hos:

Träningspartner.se

10. Spirit Fitness CE800

Mycket hög byggkvalitet och utmärkt stegrörelse

Prisklass: Elit Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 50 cm Svänghjul: 13,5 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 40 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 109 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 198 cm Bredd: 70 cm Höjd: 170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 2 år för hemmabruk | 1 år för kommersiellt bruk Extrafunktioner: Högtalare Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Spirit Fitness CE800

Spirit Fitness CE800 är en crosstrainer i elitklassen främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Trots sin höga prislapp är CE800 faktiskt relativt billig då modeller av denna kaliber ofta kostar dubbelt så mycket. Prestandamässigt har CE800 föga förvånande en mycket hög standard. Steglängden är ordentlig, likaså svänghjulet och de bidrar tillsammans med de stabila handtagen till en rejäl, stadig och skön stegrörelse. Kännetecknande för en elitmodell är den mycket höga maskinvikten och den ännu högre maximala användarvikten. Ett mycket starkt maximalt motstånd gör att även riktigt vältränade personer kan få ett tufft träningspass på CE800. Designen är genomtänkt, diskret och stilren och smälter därför in väl såväl i hemmamiljö som i kommersiella lokaler.

Detta gäller även kontrollpanelen som har ett begränsat antal knappar vilket hjälper till att göra den lättöverskådlig. Träningsdatorn är okomplicerad och lätt att lära sig men har ändå ett omväxlande urval av träningsprogram. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi velat se mer högupplöst grafik. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men desto viktigare är den tydlig givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten är som på alla andra crosstrainers vi testat tanig och ger därför en mycket begränsad svalka. Sammantaget är CE800 ett utmärkt alternativ till betydligt dyrare modeller för verksamheter som använder sina träningsmaskiner flitigt.

Utmärkt stegrörelsemycket hög byggkvalitetlättanvänd träningsdator
Ingen svensk manuallågupplöst displaytanig fläkt

Bra pris hos:

Träningspartner.se

11. Finnlo Loxon XTR

Prisklass: Mellan Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maskinvikt: 66 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 148 cm Bredd: 58 cm Höjd: 158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo : Instruktion Bruksanvisning: PDF

Finnlo Loxon XTR

Finnlo Loxon XTR är en stilren och tyst crosstrainer med hög prestanda. Med sitt unika utseende, generösa maxmotstånd och god mobilitet är det här ett bra val till hemmaträningen. Tack vare en hög tillåten maxvikt, långa handtag och god steglängd passar maskinen de flesta användare, oavsett längd. Loxon XTR har ett elektromagnetiskt motstånd, vilket normalt ger en mycket lång livslängd. Steglängden är bra för prisklassen och ger en behaglig och effektiv träningsupplevelse. Loxon XTR känns visserligen stadigt byggt, men själva skalet ger en lite plastig känsla.

Träningsdatorn är simpel men kräver ändå lite tid att bemästra för den som vill mer än bara trampa i ett manuellt program. Kontrollpanelen är tydlig och informativ med en bra bakgrundsbelysning. Det saknas dock både en retur-knapp och ok-knapp samt en hylla för surfplatta. På styret finns handpulssensorer och för den som vill få ut mer av sin träning så finns det pulsprogram så att du kan skräddarsy din träning. Manualen är lättförståelig men finns tyvärr bara på engelska.

Bra steglängdEMSstadig
Saknar hylla för surfplattanågot osmidig kontrollpanel

12. FINNLO Ellypsis E3000

Välbyggd med kraftigt motstånd och USB-uttag

Prisklass: Premium Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 50 cm Steglängd: 50 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 7 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 15 st Maskinvikt: 70 kg Maxanvändare: 2 st Vikt: 150 kg Display: 5,3 tum, bakgrundsbelyst Längd: 165 cm Bredd: 55 cm Höjd: 158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (stöd för trådlöst pulsmätning) Kraftkälla: Nätel Garanti: 3 år Video: Demo

Finnlo Ellypsis E3000

FINNLO Ellypsis E3000 är en frontdriven premiumklassmodell med modern design och USB-uttag för laddning av mobil/surfplatta under träning. Under displayen finns ett hyllplan för surfplatta. Därför täcker tyvärr en surfplatta displayen, vilket offrar möjligheten att överblicka träningen. USB-uttaget gör åtminstone att surfplattan inte riskerar att få slut på batteri under ett pass. Du ändrar motstånd under träningspasset med två knappar som är placerade under displayen tillsammans med alla andra knappar som hör till träningsdatorn. Det hade varit bättre om de istället placerats enskilt, så att du lätt hittar dem även när du är väldigt trött. Ovanför kontrollpanelen finns en fläkt som tyvärr är underdimensionerad och ger minimal svalka. Det hade varit smartare att istället placera hyllplanet här, då detta inneburit att displayen inte kunnat bli täckt.

Ellypsis E3000 är robust och har en ordentligt tilltagen steglängd. Frontdriften möjliggör en bättre, mer elliptisk stegrörelse jämfört med bakhjulsdrivna crosstrainers. Det maximala motståndet är kraftigt och det går utmärkt att köra riktigt tuffa pass. Crosstrainern står dessutom stadigt på marken även vid maxbelastning, vilket på mindre stabila modeller kan vara ett problem. E3000 är utrustad med stora transporthjul av plast som funkar acceptabelt på mjukare underlag. På hårdare underlag som parkettgolv är de dessvärre värdelösa och förflyttning kan resultera i repor i golvet. Trots anmärkningarna så är E3000 sammantaget en välbyggd crosstrainer som klarar tuffa pass.

Rejält motståndUSB-uttag
Surfplatta skymmer displayensvag fläktbristfälliga transporthjul

Bra pris hos:

Sportgymbutiken.se

13. Bowflex Max Trainer M7

Häftig träningsmaskin för tuffa intervaller och hög förbränning

Prisklass: Elit Typ: FramhjulsdrivenTräningsprogram: 11 Motståndstyp: Motoriserat magnetmotstånd Motståndsnivåer: 20 st Maskinvikt: 135 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Display: Dubbla LCD / LED-skärmar Längd: 117 cm Bredd: 64 cm Höjd: 165 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls + pulsbälte (ingår) Kraftkälla: Näte Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Bowflex Max Trainer M7

Bowflex Max Trainer M7 är en hybrid av en crosstrainer och en trappmaskin vilket innebär att den kan erbjuda riktigt hård träning för hela kroppen. Det motoriserade magnetmotståndet kan ge ett extremt tungt motstånd vilket är önskvärt vid framförallt tuffa intervaller. Samtidigt är maskinen skonsam mot knä och leder eftersom den fångar upp kraften från kroppsvikten och fördelar den över rörelsen på ett balanserat sätt. M7 kännetecknas av genomgående högkvalitativa materialval men också en förhållandevis låg maskinvikt. Bowflex erbjuder dessutom en generös garanti på tre år för privat bruk. Designen är tilltalande och som på många av Bowflex andra konditionsmaskiner så är konsol med display futuristisk. Träningsdatorn är lätt att förstå sig på och Bowflex har en egen gratisapp där användaren via bluetooth-funktionen enkelt kan föra över och följa upp sin träning. Detta bidrar tillsammans med tydliga och lagom stora knappar samt få initiala inställningar till att det går snabbt att komma igång med träningen. Det finns även snabbknappar lättillgängliga på två ställen för reglering av motståndet.

M7 är utrustad med både flaskhållare samt hylla för surfplatta, tyvärr så täcker en eventuell surfplatta träningsdisplayen och det gör det nästan omöjligt att överblicka sin träning. På plussidan så skickar Bowflex med ett trådlöst pulsbälte, något man får köpa till separat på de flesta crosstrainers. M7 sticker ut med sitt lätta svänghjul, vilket normalt är förknippat med en sämre motståndsprofil. Istället roterar svänghjulet extra snabbt för att kompensera för den lägre vikten. Detta ställer betydligt högre krav på byggkvalitet för att tåla den ökade påfrestning som den snabbare rotationen innebär. Eventuella brister med denna konstruktion kan dröja år innan de märks, men den mycket höga byggkvaliteten i övrigt talar för att det inte blir ett problem. Bowflex Max Trainer M7 är en gedigen och skonsam träningsmaskin för hela kroppen. Dess saftiga prislapp avskräcker troligen de flesta och den riktar sig därför till resursstarka motionärer som har ont om tid och plats, men ambitiösa träningsmål.

Hög kvalitetyteffektivtungt motstånd
Högt prissattsurfplatta täcker display

Bra pris hos:

Träningspartner.se

14. Abilica E-Glide

Påkostad elitmodell med hög prestanda men ännu högre prislapp

Prisklass: Elit Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 50 cm Svänghjul: 13,5 kg Träningsprogram: 8 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 20 st Maskinvikt: 85 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Längd: 174 cm Bredd: 60 cm Höjd: 167 cm Transporthjul: Ja Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Abilica E-Glide

Abilica E-Glide är något så sällsynt som en helt självgenererande crosstrainer i lyxklassen. Designen är unik med en ovanligt stor maskinkropp och en vågad, minimalistiskt design. Som väntat i prisklassen har E-Glide framhjulsdrift för att åstadkomma bästa möjliga stegrörelse. Stegrörelsen känns också mjuk och skön med en mycket väl tilltagen steglängd. Även handtagen är riktigt sköna och ger både korta och långa användare ett stadigt grepp. Då E-Gide är självgenererande kräver den varken nätström eller batteri vilket inte bara sparar energi utan även gör att man slipper strömsladdar. Träningsdatorn är simpel vilket gör den lättanvänd. Vi hade dock önskat oss en större, modernare display och en mer sofistikerad träningsdator med tanke på priset. Inte minst därför ter sig E-Glide väl högt prissatt.

Mycket bra stegrörelsesköna handtaglättanvänd träningsdator
Högt prissattsimpel träningsdator & display

Bra pris hos:

Cdon

15. Bowflex MaxTrainer M5I

Snygg och kompakt crosstrainer av hög byggkvalitet och med innovativ funktionalitet

Prisklass: Elit Typ: FramhjulsdrivenSteglängd: 28 cm Q-faktor: 28 Träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 500 W Maskinvikt: 64 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Rekommenderad användarlängd: 160 – 200 cm Minsta takhöjd: Kroppslängd + 38 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå Längd: 177 cm Bredd: 64 cm Höjd: 160 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Bowflex MaxTrainer M5i

Bowflex MaxTrainer M5i blev troligen världens mest omtalade träningsmaskin 2015 och med god anledning. MaxTrainer är ingen konventionell crosstrainer, utan en hybrid mellan crosstrainer och trappmaskin. Grundidén är att maskinen ska ge en så effektiv träning att det räcker med ett 14 minuter långt intervallpass. Detta får man sägas ha lyckats med då träningen med de tuffaste inställningarna blir extremt intensiv, även för vältränade användare. Det finns självklart också lågintensiva program. MaxTrainer är märkbart påkostad med exklusiv design, som dessutom tar liten plats. Byggkvaliteten är genomgående hög, ner till detaljer som gummit på handtagen. Konstruktionen förblir stabil även vid hård träning av storvuxna användare. Träningsdatorn är hyggligt lättnavigerad, men man kunde gjort det enklare att justera träningstiden.

Det går dock snabbt att komma igång med MAX-programmet och vill man logga sin träning finns gratis appar för både Android och iOS. En analog kalorimätare sporrar att hålla förbränningen uppe. Luftmotståndet är onekligen effektivt men samtidigt tillräckligt högljutt för att överrösta en TV. Anledningen till att vi inte ger MaxTrainer ett högre betyg beror ingalunda på otillräcklig funktionalitet eller kvalitet, utan på det höga priset jämfört med andra träningsmaskiner med liknande prestanda. För köpstarka konsumenter med ont om tid och/eller utrymme, som eftersträvar en tidseffektiv och utmanande workout hemma, borde MaxTrainer däremot vara ett högintressant alternativ.

Hög byggkvalitetinnovativ funktionalitetsnyggtar liten platsapp-stöd
Saftig prislapphögljudd

Bra pris hos:

Träningspartner.se

16. BH Fitness Khronos

Bakhjulsdriven prestandamodell för professionella gym

Prisklass: Elit Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 51 cm T**räningsprogram: 16 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 74 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5 Längd: 190 cm Bredd: 64 cm Höjd: 170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 5 år Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte

BH Fitness Khronos GSG

BH Fitness Khronos är en mycket välbyggd och snyggt designad crosstrainer i elitklassen. Den mycket höga byggkvaliteten gör att Khronos är väl rustad för att användas mycket flitigt, exempelvis på ett företagsgym eller i en bostadsrättsförening. Steglängden är föga förvånande mycket väl tilltagen och ger en väldigt mjuk och fin stegrörelse. Ett tydligt tecken på att detta är en toppmodell är det smala steget med minimalt avstånd mellan fotplattorna. Något som bidrar till den föredömliga stegrörelsen.

Maxbelastningen är inte rekordstor men fullt tillräcklig för de allra flesta. Varken kontrollpanel eller träningsdator är speciellt självförklarande, men med lite tålamod lär man sig dem skapligt snabbt. Khronos är självgenererande vilket gör den lättare att placera, då man inte behöver ta hänsyn till kabeldragning. Andra styrkor inkluderar en välavvägd variation av förprogrammerade träningsprogram, en mycket tyst gång, många motståndsnivåer samt medföljande pulsbälte. På minuskontot noterar vi en ganska svåråtkomlig flaskhållare, avsaknad av snabbknappar i handtagen och att Khronos är relativt bökig att flytta.

Mycket hög byggkvalitetutmärkt steglängdväldigt fin stegrörelsesjälvgenererandetyst
Svåråtkomlig flaskhållareinga snabbknappar i handtagensvårflyttad

Bra pris hos:

Sportgymbutiken.se

17. Casall Infinity 1.1X - BÄSTA BUDGETVAL

Robust och stilrent designad mellanklassmodell

Prisklass: Budget Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 35 cm Svänghjul: 7 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 44,6 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) Storlek: 5.6 Längd: 132 cm Bredd: 62 cm Höjd: 162 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.1X

Infinity 1.1X är den billigaste crosstrainern i Casalls helt nya Infinity-serie. Som vanligt har Casall lagt ner möda på designen som känns mycket stilren och klart Apple-inspirerad. Trots en beskedlig maskinvikt känns Infinity 1.1X stabil och tyst vilket borgar för en lång hållbarhet. Att den är robust konstruerad visar sig också i dess maximala användarvikt som är hög för prisklassen. Handtagen är riktigt greppvänliga och givet att man inte är alltför lång ger Infinity 1.1X en skön och bra träningsrörelse. Träningsdatorn är lättanvänd, displayen är bakbelyst och har dessutom en smakfullt enkel design. Casall är ett premium-märke och Infinity 1.1X är prissatt därefter. Ska crosstrainern stå framme blir den nästan en del av möblemanget och detta är skäl nog för många att betala lite mer för en exklusiv design.

Robuststabil,tysbra träningsdatorkraftigt motstånd
Något högt prissatt för design-ointresserade

Bra pris hos:

Gymgrossisten.com

18. Christopeit Sports CS5

Prispressad budgetmodell med förvånansvärt hög prestanda

Prisklass: Budget Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 31 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 1 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 8 st Maskinvikt: 40 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Längd: 140 cm Bredd: 59 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport CS 5

Tyska Christopeit Sports CS5 är med sitt pris i nedre budgetklassen otroligt prispressad. Byggkvaliteten är god för en budget-crosstrainer, vilket den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Steglängden räcker för medellånga kvinnor, men är väl kort för längre män. Styre och handtag är sköna med en bra höjd. CS5 har ett permanent magnetmotstånd och behöver därför inte strömsladd. Tillsammans med transporthjulen och den låga maskinvikten gör detta CS5 lättflyttad. Träningsdatorn saknar förprogrammerade träningsprogram och motståndet justeras manuellt med ett litet hjul. Displayen är mindre intuitiv, då förkortningarna är på tyska. Då både träningsdator och display är mycket simpla blir dock detta inte något reellt problem, och många användare föredrar nog till och med denna enkelhet.

Mycket lågt prislättanvändsladdfrihög maxanvändarvikt
Sparsam steglängdmindre intuitiv display

Bra pris hos:

Sporttema.se

19. Abilica WinElip Plus

Robust mellanklass-modell med bra motstånd

Prisklass: Mellan Steglängd: 32 cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 53 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Längd: 108 cm Bredd: 64 cm Höjd: 150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel eller Batteri Bruksanvisning: PDF

Abilica WinElip Plus

Abilica WinElip Plus är en crosstrainer i lägre mellanklassen och har en enkel men tilltalande design, sköna handtag samt en mjuk rörelse som gör den skön att gå på. Steglängden är dock i minsta laget för sin prisklass och likaså svänghjulsvikten. Det mycket kraftfulla motståndet är elektromagnetiskt (EMS) för högsta livslängd och har ett brett motstånds-spann med många motståndsnivåer. Träningsdatorn är simpel men har ett klart godkänt antal förprogrammerade träningsprogram och det finns även möjlighet att spara ett eget träningsprogram. WinElip Plus kan gå på batterier och är utrustad med transporthjul vilket gör den mycket mobil, även om det kräver en del styrka att flytta den.

Robustsnygg designbatteridrivenmycket kraftigt maxmotstånd
Kort steglängdmedioker svänghjulsvikt

Bra pris hos:

Trimdax

20. Keiser M5

Okomplicerad crosstrainer med fantastisk byggkvalitet

Prisklass: Elite Steglängd: 34 cm Svänghjul: Lättvikts aluminium Träningsprogram: Inga Typ: Bakhjulsdriven Motståndstyp: Magnetisk Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 61 kg Maxanvändarvikt: 127 kg Display: 3,3"ej bakgrundsbelyst Längd: 120 cm Bredd: 71 cm Höjd: 183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (Pulsband köpes separat) Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Video

Keiser M5 är en imponerande välbyggd elitklass-modell med hög kvalitet i samtliga byggdelar. Den är självgenererande och behöver därmed inte kopplas till något eluttag. Designen är stilren och den smälter utan problem in i de flesta miljöer. Dessutom ska den enligt Keiser vara nästintill underhållsfri. M5 är minimalistisk i sin design och det innebär att den är yteffektiv men saknar en hel del annars vanligt förekommande tillbehör. Exempelvis har den varken hållare för vattenflaska, hylla för surfplatta, fack för nycklar och telefon, snabbknappar på handtagen eller fläkt. Däremot har M5 väl avvägda transporthjul och är relativt enkel att förflytta. Den är också härligt följsam och nästan helt tyst.

M5 har tre olika grepp att välja på, något som är relativt ovanligt för en crosstrainer. Ovanlig är också stegrörelsen som är något mer vertikal och upplevs som en blandning av en trappmaskin och crosstrainer. Det gör att steglängden blir avsevärt kortare och därmed blir stegrörelsen mindre elliptisk, vilket går stick i stäv med vad man normalt eftersträvar hos en crosstrainer. Detta då det är skonsammare mot leder och knän med en uttalat elliptisk stegrörelse. M5 är utrustad med en avskalad träningsdator som saknar förinställda träningsprogram och den visar bara den viktigaste informationen. Tyvärr saknar displayen bakgrundsbelysning vilket gör den svårläsbar i svagt ljus, exempelvis framför teven i vintermörkret. Det finns däremot många olika motståndsnivåer vilket på sitt sätt ger förutsättningar till att skapa variation i träningen.

Keiser M5 riktar sig till dig som söker en påkostad men samtidig avskalad, okomplicerad och och underhållsfri crosstrainer att träna på under många år. Är du däremot ute efter hög prestanda, funktionalitet och bekvämlighet så finns det lämpligare modeller för en betydligt billigare peng.

Mycket hög byggkvalitetyteffektivnästintill underhållsfrisjälvgenererande
Medioker träningsdatorvarken fack eller hyllakort steglängd

Bra pris hos:

Träningspartner.se

Allt om crosstrainer

Crosstrainer är ett träningsredskap som blivit mycket populärt de senaste åren. Detta är inte så konstigt då en crosstrainer möjliggör en typ av träning som passar en väldigt bred målgrupp. Crosstrainerns vinnande egenskaper är exempelvis att hela kroppen får arbeta under träningen, att den ger både motions- och styrketräning, att denna typ av träningsmaskin ger en mjuk träning som är skonsam mot leder, rygg och knän, samt att den trots detta ger möjlighet till väldigt tuff träning för den som föredrar detta. Crosstrainer-träning är till skillnad från t.ex. löpbandsträning mycket skonsam mot leder och knän, tack vare den elliptiska benrörelsen som jämnar ut belastningen över hela rörelsen.

Träning med Crosstrainer jämförs ofta med längdskidåkning då den tränar såväl ben, armar, mage, bröst som axlar. Denna allsidiga träning bygger inte bara upp dessa muskelgrupper, den gör även att kroppen förbränner extra många kalorier vilket gör crosstrainern mycket lämplig för den som vill gå ner i vikt. Då man själv har goda möjligheter att kontrollera motstånd och tempo är möjligheten att variera sin träningsintensitet utmärkt. En crosstrainer utsätts ofta för tuff belastning, speciellt om användaren väger mycket och/eller kör hårdare träning. Därför är det viktigt att man köper en crosstrainer av hög kvalitet för att den inte snabbt ska slitas ut och gå sönder.

Välj rätt crosstrainer

Den som funderar på att köpa sig en crosstrainer bör ställa sig några grundläggande frågor:

  • Hur ofta kommer jag att använda crosstrainern?
  • Vilka förväntningar har jag på crosstrainerns kvalitet och funktion?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att lägga ner?

När man funderat igenom detta så vet man ungefär hur stor budget man har och vilka krav man ställer på sin blivande crosstrainer. Detta är viktigt att veta då priset för en crosstrainer skiftar enormt beroende på byggkvalitet, funktion, design, märke etc. De crosstrainers vi testat kostar mellan ca 1 500-20 000 kr. Inte oväntat vänder sig en crosstrainer för t.ex. 1 500 kr till en helt annan kundgrupp än en crosstrainer som kostar 20 000 kr.

Bästa valet för dig

Vi har valt ut de bästa och populäraste modellerna från marknadens ledande tillverkare. Här finns något för de flesta plånböcker då vi har delat in modellerna i hela 4 olika prisklasser enligt följande.

"Budget"-klassen: Under 4 500 kr Här finner vi enklare, lättare och mindre robusta crosstrainers, vilket exempelvis innebär en lägre maskinvikt och svänghjulsvikt, men även enlägre användarmaxvikt. Budget-modeller behöver generellt mer underhåll än dyrare modeller, tål hårdare påfrestningar sämre och låter mer.

"Mellan"-klassen: 4 500 - 9 000 kr Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har en längre steglängd, en bättre och mer elliptisk rörelse samt bättre träningsdator. Ofta är mellanklass-modeller även tystare och har en snyggare design. På grund av sitt överkomliga pris med ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste prisklassen och de flesta crosstrainers som säljs tillhör denna prisklass.

"Premium"-klassen: 9 000 - 15 000 kr Utmärks av stora och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Såväl maskinvikt som maximal användarvikt är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Steglängden är i regel rejält tilltagen vilket bidrar till en ofta föredömlig stegrörelse. Framhjulsdrivna modeller är vanligast i denna prisklass då de generellt anses överlägsna bakhjulsdrivna modeller. Träningsdatorerna är vanligen betydligt mer påkostade och nyttiga specialfunktioner såsom pulskontroll är standard.

"Elit"-klassen: Över 15 000 kr Toppklassen i vilken man finner de mest påkostade maskinerna med den allra högsta prestandan. Modellerna i denna prisklass förväntas tåla kommersiellt bruk, vilket innebär att de skulle platsa på ett gym där de dagligen används flitigt av ett flertal olika personer. En crosstrainer i lägre elitklassen är ofta ett utmärkt val för företagsgymmet eller för den finare bostadsrättsföreningens gym. Detta beror på att en crosstrainer i denna typ miljö inte sällan ser flitig användning på daglig basis, vilket ställer helt andra krav på hållbarhet än på en crosstrainer ämnad för hemanvändning. Samtidigt är nötandet inte lika extremt som för en crosstrainer på ett välbesökt storstadsgym och prislappen behöver därför inte heller bli extremt hög.

Allt du behöver veta om crosstrainers

I vårt crosstrainer test har vi tagit hänsyn till 19 viktiga egenskaper. Dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Pris

Som alltid är priset den kanske viktigaste faktorn. Tillverkarna av crosstrainers vänder sig till helt olika målgrupper för sina produkter och därför varierar priset enormt där de billigaste kostar knappt 2000 kr och de allra dyraste lätt kan kosta mer än 50000 kr. Den extrema skillnaden i pris avspeglar väl den enorma skillnad i kvalitet på de olika modeller som säljs på marknaden. Generellt kan man säga att de dyrare typerna av crosstrainers, förutom att ha överlägsen byggkvalitet och funktion, även har en betydligt längre livslängd än de billigare. Däremot är en dyrare crosstrainer långt ifrån alltid bättre än en lite billigare modell i samma ”liga”. Väljer man en ”Budget”-modell får man vara beredd på att den känns lite instabil jämfört med de crosstrainers man är van vid på gymmet.

Display

De allra flesta crosstrainers har idag en display på vilken man inte bara kan läsa av siffror och text, utan även får en visualisering över motstånd, tillryggalagd sträcka etc. Det är viktigt att en display är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att ”hitta” de inställningar och kommandon man är ute efter. Man vill verkligen inte bli ståendes och försöka hitta klura ut olika menyer mitt under en träning när man har ångan uppe!

Träningsdator

En bra crosstrainer ska ha en bra träningsdator. Det är denna som möjliggör för olika förprogrammerade träningsprogram, t.ex. intervallträning, fettförbränning, maraton etc. Även billigare crosstrainers har idag ett flertal olika program att välja mellan så viktigare än antalet program är deras innehåll, dvs. hur bra träning de egentligen ger. Man lägger ofta även in användarens vikt och ålder för att justera de olika programmen med en lämplig belastning för bästa träningsresultat.

Pulskontroll

Pulskontrollen är egentligen kanske en del av träningsdatorn men då funktionen långt ifrån alltid finns med i träningsdatorn på många av de crosstrainers som säljs har vi redovisat denna funktionalitet separat. Pulskontrollen mäter användarens puls, vanligen via handtagen, och skickar denna information till träningsdatorn som sedan redovisar den på displayen.

Pulskontrollen är så bra för att den hjälper användaren att behålla den typ av ansträngning denna är ute efter. Kanske är det en jämn puls för fettförbränning eller kanske intervaller med olika puls man är ute efter. En mycket praktisk användning av pulskontrollen som medel-modeller och dyrare modeller ofta möjliggör är att hålla koll på användarens puls och hela tiden reglera motståndet så att användarens puls är så hög som man vill att den ska vara. Detta är alltså tvärtemot hur motstånd traditionellt används där just motståndet är ledande och pulsen går upp och ner trots att man oftast vill ha en så jämn belastning som möjligt.

Att variera motståndet efter pulsen ger istället i regel en mycket mer effektiv träning då den är den bästa indikatorn för att mäta hur hårt kroppen får jobba och ses därför ofta av mer seriösa motionärer som ett måste för en så effektiv träning som möjligt. Köper man en crosstrainer av bättre modell anser många därför att pulskontroll med automatisk motståndsjustering är lite av ett måste.

Framhjulsdrift eller bakhjulsdrift

En crosstrainer är antingen fram- eller bak-driven. En framhjulsdriven crosstrainer är i regel att föredra då den ger en planare rörelse än en bakhjulsdriven. Den eftertraktade plana rörelsen, som påminner om längdskidåkning, innebär en skonsam belastning av knän och är en av de styrkor som gjort crosstrainern så populär, speciellt bland överviktiga och äldre motionärer.

Bromstyp

En crosstrainer har antingen elektromagnetiska bromsar/motstånd eller permanentmagnetiska. Generellt kan man säga att elektromagnetiska bromsar idag är att föredra framför permanentmagnetiska då elektromagnetiska bromsar inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska bromsar är däremot oftast billigare att tillverka och är därför vanliga på billigare modeller medan elektromagnetiska bromsar är vanligare i de högre prisklasserna.

Pedaler

För att få en bra belastning på fötterna är det viktigt att pedalerna följer fötterna genom hela den elliptiska rörelsen, så att trycket mot foten blir så jämnt och stabilt som möjligt. Dessutom ska pedalernas höjd kunna justeras så att den passar den individuella motionärens längd.

Storlek

Har man en liten bostad med en mycket begränsad yta för sin crosstrainer, så vill man av naturliga skäl ofta att den ska ta så lite plats som möjligt. Priset man får betala för detta är dock i regel en mindre stabil crosstrainer som inte klarar av en lika stor belastning som en mer utrymmeskrävande modell gör. Detta gör den mer vinglig och minskar livslängden. Billigare crosstrainers brukar ta upp mindre yta än dyrare, vilket passar många då de dels har mindre pengar att lägga på sin crosstrainer och dels bor i en liten bostad. För de med större budget men ont om yta, blir däremot ramstorleken ofta ett problem då de dyrare, mer gediget byggda crosstrainers tar upp mer plats.

Är yta inte en begränsning kan man generellt säga att ju större ramstorleken är, desto mer stabil blir också crosstrainern. Observera att crosstrainern utöver ramstorleken dessutom behöver ha fria ytor på upp till en halv meter i varje riktning då många delar rör sig avsevärt under användning.

Maskinvikt

I likhet med ramstorlek så finns det för maskinvikt generellt ett motsatsförhållande där större vikt ger en mer stabil och gedigen maskin som tål hård belastning och tunga personer medan en lättare crosstrainer är mer instabil, mindre hållbar, kanske gnisslar etc. Liksom för storlek väger de billigare modellerna mindre än de dyrare vilket är bra om man har ont om plats och vill kunna flytta crosstrainern ofta. Har man dock råd och plats är högre vikt oftast någonting positivt då du får en crosstrainer av högre kvalitet om den väger mer.

Användarvikt

Denna egenskap är extra viktigt för crosstrainers som ska komma att användas av tyngre användare. Man kan vara tung beroende på att man är tjock, muskulös (muskler väger mycket!), lång etc. men oavsett varför så är det viktigt att man köper en modell som är konstruerad för att klara av den användarvikt den faktiskt ska användas för. Är man flera som planerar att använda crosstrainern så måste man naturligtvis köpa en modell som är konstruerad för att kunna bära den tyngsta användaren.

Generellt kan man säga att ju dyrare typ av crosstrainer, desto högre användarvikt klarar den av. Vi vill uppmärksamma tyngre personer på att det kan vara farligt att använda sig av en crosstrainer som inte är konstruerar att klara av den vikt man belastar den med. Detta då en kraftigt överbelastad crosstrainer, riskerar att haverera mitt under ett träningspass, varpå användaren kan falla och skada sig allvarligt.

Svänghjul

En viktig del av crosstrainerns mekanik är svänghjulet då trampandet får svänghjulet att snurra. För att göra det jobbigare att hålla hjulet i rörelse, och på så sätt ge kroppen sin träning, omges svänghjulet av magneter som bromsar det. För att få ett stabilt och jämnt motstånd ska svänghjulet vara så tungt som möjligt. Därför kan man generellt säga att ju högre vikt svänghjulet har desto bättre.

Steglängd

För att kunna få en bra och skön träning med ordentliga elliptiska benrörelser är det viktigt att steglängden är tillräckligt stor. Annars blir det lätt för små rörelser som ger en sämre och mindre rolig träning. Billigare modeller har i regel kortare steglängd på ca 30-40 cm och dyrare modeller en steglängd från ca 40 upp till 50 centimeter eller mer. Generellt kan man säga att ju längre du är, desto större steglängd ska du ha. Är du väldigt kort kan det faktiskt vara att föredra en kortare steglängd på kanske 30 centimeter. Är du däremot längre än 160 cm bör du inte ha en steglängd under 40 centimeter.

Design

Även om designen normalt inte påverkar funktionaliteten nämnvärt spelar den faktiskt fortfarande en stor roll för många. En billig crosstrainer kan ofta lätt flyttas och därför gömmas undan i något skrymsle när den inte används, men mer gedigna crosstrainers är varken byggda för, eller tänka att flyttas omkring. Då crosstrainern därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man inte behöva skämmas för den pga. att den ser bedrövlig ut. En crosstrainer måste kanske inte vara en skönhet men den bör åtminstone ha en sådan acceptabelt OK design att det inte gör ont att titta på den.

Robusthet

En mycket viktig egenskap på en crosstrainer är robusthet och det finns flera orsaker till detta. Den kanske viktigaste orsaken är att en robust crosstrainer troligen kommer ha en längre livslängd än en mindre robust då dess välkonstruerade och gedigna ram, mekanik och elektronik kommer att klara av den långa och hårda belastning som en crosstrainer ofta utsätts för. Detta gäller speciellt om den används ofta, om den används av tunga personer och om användaren/användarna köra hårda träningsprogram. En bättre robusthet innebär normalt även att crosstrainern klarar en högre användarvikt. Priset för en robust crosstrainer är dock att den oftast tar upp mer plats än en mindre robust, att den väger mer och kanske framför allt att den är dyrare.

Garanti

En crosstrainer innebär ofta en lite större investering för de flesta och därför är det viktigt att man kan lita på att den är hållbar och kommer att kunna ge trogen tjänst i flera år. Om den av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera crosstrainern. Även billigare modeller kan ha ganska generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man bör ha i åtanke att man som kund vid reklamation ofta för stå för alla kostnader att transportera crosstrainern till en reparationsverkstad eller returnera den med post. Detta innebär ju i sig i regel en inte obetydlig kostnad i både tid och pengar. Vi rekommenderar därför att man vid köp av crosstrainer har detta i åtanke.

Montage

Om man köper en crosstrainer online via Internet/postorder (vilket är väldigt vanligt även för dyrare modeller då man normalt får ett bättre pris i Internetbutikerna) och hemleverans och montage inte ingår (vilket de ibland gör för dyrare modeller) är det viktigt att själva montaget av crosstrainern inte är alltför komplicerad.

Manual

En bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin crosstrainer. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop crosstrainern, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr fallerar många crosstrainer-tillverkare en del på denna punkt, även de som säljer lite dyrare modeller. Numera tycker vi att det förutom en pappersmanual även ska medfölja en digital manual, gärna som PDF-dokument eller annat känt format som gör att det är lätt att öppna och läsa. Att spara en liten PDF-fil på under 1 MB på sin dator är dessutom betydligt mindre utrymmeskrävande än att lagra en pappersmanual som dessutom brukar ha en tendens att slarvas bort.

Ljudnivå

Ljudnivå är kanske inte det första man tänker på när man ska köpa en crosstrainer. En crosstrainer ska vara tyst och inte föra några irriterande gnäll-ljud eller liknande. Dels då det ofta stör träningen genom att man kanske inte vågar ta i tillräckligt av rädsla för att crosstrainern ska haverera, dels då den kan störa den fokus man vill ha i sin träning oavsett om fokusen fås genom att lyssna på musik eller titta på TV. Det finns dock även ett annat skäl till att en crosstrainer inte ska gnissla.

Precis som för andra mekaniska konstruktioner innebär ett gnisslande att det förekommer en hög friktion vid användningen och att crosstrainern därför slits ut snabbt. Detta vill man undvika då en bra crosstrainer ska kunna användas dagligen i flera år innan den är utsliten. Gnisslar däremot crosstrainern slits den därför kanske ut så snabbt att den är söndersliten efter bara några månaders användning.

Mobilitet

Mer gedigna crosstrainers är inte tänkta att flyttas omkring men för billigare modeller med låg vikt är det vanligt att man förvarar crosstrainern i ett skrymsle när den inte används. I så fall kan det vara viktigt att crosstrainern är byggd för att lätt kunna flyttas omkring så att man inte skadar den eller sig själv under flytten. En del billigare modeller har därför hjul för att öka dess mobilitet.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem