Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide: Billiga och bra crosstrainers 2020

Profilbild
Uppdaterad 19 januari 2020

Planerar du att köpa en billig och bra crosstrainer för hemmabruk? Då är denna guiden för dig. Fördelen med crosstrainers är att även billiga modeller kan ha ett svänghjul som är tillräckligt tungt för att ge en naturlig respons i motståndet. En billig crosstrainer kan därför ge fullt tillräcklig motion- och styrketräning för nybörjare, seniorer eller personer med liten budget.

Den här guiden fokuserar på crosstrainers för hemmabruk, snarare än professionella och kommersiella träningsmaskiner. Den ger dig också hjälp om du är osäker på att köpa en crosstrainer eller motionscykel.

Att använda en crosstrainer kan jämföras med längdskidåkning, och de är antingen framhjulsdrivna eller bakhjulsdrivna (det sistnämnda är vanligast för billiga modeller). En framhjulsdriven ger en mjukare, mer elliptisk rörelse som kan liknas vid längdskidåkning. En annan viktig sak är crosstrainerns q-värde, vilket beskriver hur långt fötterna är ifrån varandra och därmed hur bredbent man står på träningsmaskinen. Är fötterna brett isär så kan rörelsen kännas onaturlig, åtminstone innan man vant sig.

En billig crosstrainer behöver inte vara dålig

En billig crosstrainers funktionalitet kan mycket väl vara acceptabel, trots det lägre priset, och kan därför passa bra för nybörjare eller den med liten budget. Motståndet är ofta fullgott och svänghjulet är i många fall tillräckligt tungt för för nybörjare eller pensionärer. Du får nästan alltid en träningsdator och pulsmätare, även om de sistnämnda inte alltid är så exakta på billiga modeller. Vissa modeller har justerbar steglängd och kan även anslutas till en smartphone med bluetooth, så är dock inte fallet med de tre modellerna i den här guiden.

Det kan vara bra att tänka på att konstruktionen på maskinen inte alltid är lika stabil som på dyrare, tyngre modeller, och billiga crosstrainers kan upplevas som vingliga, speciellt om du är stor och tung. På billiga modeller är det därför viktigt att efterdra skruvarna med jämna mellanrum för att minimera skrangligheten.

Ett redskap som rätt använd ger goda resultat

Precis som andra typer av träningsredskap väger ofta billiga crosstrainers mindre än dyrare motsvarigheter, vilket är en klar fördel om du har för avsikt att stuva undan maskinen mellan användningarna. Vissa crosstrainers är till och med hopfällbara, vilket är en klar fördel då möjligheten att fälla ihop maskinen gör den enklare att förvara. Billiga crosstrainers lär inte bli “bäst i test”, men de har ändå några fördelar som gör dem värda att överväga. Om du ska köpa en crosstrainer så finns det gott om återförsäljare där du kan köpa eller hyra en crosstrainer, och det går även ofta att få tag på en begagnad.

För löpare och personer som kör styrketräning (exempelvis crossfit) kan en crosstrainer kännas ovan att använda, men det kan vara ett användbart verktyg för överviktiga personer som vill gå ner i vikt. Med rätt övningar kan man bränna mycket bukfett och uppnå en viktnedgång, och maskinen är bra för knäna, ryggen och konditionen. Som med all motion är det dock viktigt att göra en ordentlig uppvärmning. Om du har specifika mål med din träning, exempelvis att träna bröstmusklerna eller träna bort magen kan du få träningstips på ditt lokala gym, särskilt viktigt om du lider av höftproblem eller ryggskott, för att minimera skador.

Läs även våra guider om billiga löpband och billiga crosstrainers.


Titan Life Athlete C55

Antal motståndsnivåer: 15 st Steglängd: 40 cm Max användarvikt: 120 kg Antal program: 12 st Vikt svänghjul: 8 kg Totalvikt: 55 kg Mått: 156x72x169 cm

Titan Life Athlete C55

Vikten på en crosstrainers svänghjul är en av de saker som har störst påverkan på hur en crosstrainer känns att använda, och just den här modellen har ett väl tilltaget sådant med en vikt på 8 kg, vilket bör vara mer än tillräckligt för de flestas behov.

Du får också gott om motståndsnivåer att välja mellan, hela 15 stycken. Det är annars inte helt ovanligt med budgetmodeller att du får “nöja dig” med tio olika motståndsnivåer. Tolv olika inbyggda träningsprogram ger dig också många valmöjligheter och variation i din träning.

Montaget av den här crosstrainern ska inte vara något större problem. Det är inte särskilt många delar som ska monteras ihop och alla verktyg du behöver följer med. Manualen är också förhållandevis lättläst, vilket underlättar en del. Som vi nämner ovan så är det inte alltid en självklarhet med billiga modeller att manualen är enkel att följa.

Maskinen är lämplig att användas av personer som väger upp till 120 kg, vilket gör att den passar en bred målgrupp. Steglängden är fullt godkänd, 40 cm, men maskinen kan upplevas som något vinglig på högsta motståndsnivån. Det finns en praktiskt hylla för din mobiltelefon eller surfplatta. Dock är displayen på träningsdatorn helt eller delvis skymd om du ställer något på hyllan.

Bästa pris hos: CDON.com


Christopeit Sports CS 5

Antal motståndsnivåer: 8 st Steglängd: 31 cm Max användarvikt: 150 kg Antal program: Inga Vikt svänghjul: 8 kg Totalvikt: 40 kg Mått: 140x59x161 cm

Christopeit Sports CS 5

Christopeit Sports CS 5 är en crosstrainer i budgetprisklassen som har en god byggkvalitet trots sitt låga pris. Den har en imponerande hög maximal användarvikt, 150 kg, och har dessutom ett svänghjul med en fullt godkänt vikt, 8 kg.

Steglängden på 31 cm är kanske inte helt optimal då det gör att den här crosstrainern passar mindre bra för längre personer. Men om du inte är särskilt lång kan den ändå duga bra. Både styret och handtaget är sköna att hålla i och sitter på en bra höjd.

Magnetmotståndet i åtta steg ställs in med ett vred på staget, men den inbyggda träningsdatorn lämnar dock en del att önska. Den saknar förinstallerade träningsprogram och förkortningarna är på tyska, vilket gör den mindre lättanvänd än datorer på andra modeller. Både datorn och displayen är dock väldigt enkla i sitt upplägg, så detta behöver inte nödvändigtvis vara ett stort problem.

Det här är en förhållandevis kompakt maskin, och hela maskinen väger inte mer än 40 kg. Den har dessutom inbyggda transporthjul, så att flytta på den ska inte vara något som helst problem även om du inte nödvändigtvis orkar lyfta sådana vikter.


Titan Life S Line 450

Antal motståndsnivåer: 8 st Steglängd: 33 cm Max användarvikt: 120 kg Antal program: 5 st Vikt svänghjul: Ingen uppgift Totalvikt: 26,5 kg Mått: 117x63x164 cm

Titan Life S Line 450

Det här är en perfekt modell på crosstrainer om du specifikt är ute efter en som tar så lite plats som möjligt. Den tar inte upp särskilt mycket golvyta, och även om du skulle känna att den står lite tokigt vid något tillfälle så gör en förhållandevis blygsam vikt på 26,5 kg och inbyggda transporthjul att den är enkel att flytta på. Att lägga en matta under kan dock vara en bra idé för att undvika skador på din parkett.

Träningsdatorn är väldigt enkelt utformad, med en display och endast en knapp för att göra eventuella inställningar. Motståndet är inställbart i åtta olika steg. Detta justeras genom ett vred precis under färddatorn, så det är lättåtkomligt på bästa möjliga ställe när du ska träna.

Hela maskinen står väldigt stadigt på golvet och ger ett gediget intryck. Även handtagen känns väldigt rejäla och sett till kvalitetsintrycket så är det ingenting som skriker ut att det här skulle vara en billig crosstrainer. Detta gör den här modellen till ett bra val om du vill ha en crosstrainer för hemmabruk som ger bra träning.

LCD-skärmen på träningsdatorn ger dig all information du behöver; hur länge du har använt maskinen, hastighet, hur många kalorier du har förbränt och hur hög din puls är. Pulsen mäter du med hjälp av inbyggda pulsmätare i handtagen. Den kan dock inte mäta antal steg, vilket kan göra det svårare att väga resultaten jämfört med löpning.


Kayoba YK-BK8729H

Antal motståndsnivåer: 8 Steglängd: Ingen uppgift Max användarvikt: 120 kg Antal program: 8 st Vikt svänghjul: 7 kg Total vikt: 44,5 kg Mått: 135x67x167 cm

Kayoba YK-BK8729H

Det här är den dyrare av de två modeller av trappmaskin från Kayoba som säljs på Jula, men den har också en klart annorlunda design och några små finesser som kanske kan få dig att känna att den saftigare prislappen känns motiverad.

Medan den billigare modellen har en enkel design i grått och svart sticker den här ute lite med blå detaljer i den i övrigt svarta designen. Den högblanka träningsdatorn är mer påkostad, då den har en större display och ett hjul som används för att justera motståndet. Det sistnämnda görs på många andra modeller med ett vred på staget och inte på träningsdatorn.

Den stora displayen gör att det inte är några som helst problem att ta del av informationen som träningsdatorn ger dig, såsom avverkad distans och hur många kcal du har förbränt, så länge rummet är tillräckligt belyst. I vanlig ordning kan du också se hur hög din puls är med hjälp av de inbyggda pulsmätarna i de fasta handtagen. Det här är en bra stepmaskin för konditionsträning, då den har ett speciellt program för det.

Det 7 kg tunga svänghjulet borde fungera för nybörjare med grundläggande behov, då ett svänghjul på 6-7 kg får anses vara minimum på moderna crosstrainers. Sett till måtten är maskinen tämligen kompakt, men den väger en del med en vikt på 44,5 kg. Detta gör dock att den står riktigt stadigt på golvet.


Kayoba (4 kg svänghjul)

Antal motståndsnivåer: 8 st Steglängd: Ingen uppgift Max användarvikt: 110 kg Antal program: Ingen uppgift Vikt svänghjul: 4 kg Totalvikt: 30,5 kg Mått: 110x55x160 cm

Kayoba

Ett tyngre svänghjul på en crosstrainer medför en jämnare och behagligare gång. Det rekommenderas att svänghjulet ska väga minst 6 kg för att ge en bra respons i motståndet. Svänghjulet på just den här modellen är dock något lättare, 4 kg, men det kan ändå fungera för dig med lägre krav och framförallt kan den vara bra för hemmabruk.

På det främre staget sitter reglaget för motståndet som har åtta olika nivåer. Placeringen av reglaget gör det lättåtkomligt även mitt under träningspasset. Träningsdatorn har den sedvanliga, praktiska placeringen mellan handtagen.

Apropå träningsdatorn så kan den ge dig all den information du kan tänkas behöva under träningspasset, såsom passerad tid, avverkad distans och förbrända kalorier. Träningsdatorn är väldigt lättnavigerad med få knappar som låter dig välja till exempel ett schema för fettförbränning eller ett för intervallträning.

Utöver att den är utrustad med rörliga handtag finns det även två fasta handtag som också har inbyggda pulsmätare. Maskinen är sett till storleken liten och smidig, men är ändå rejält byggd och står stadigt på golvet med sina 30,5 kg i vikt. Den är avsedd för personer med en vikt på upp till 110 kg.


Master Fitness Ministepper S10

Antal motståndsnivåer: 1 Steglängd: Ingen uppgift Max användarvikt: 100 kg Antal program: Inga Vikt svänghjul: Ingen uppgift Totalvikt: 13 kg Mått: 122x45x70 cm

Master Fitness Ministepper S10

Det som främst slår en med Master Fitness Minstepper S10 är att det är en väldigt avskalad och kompakt maskin. Vissa återförsäljare beskriver den här modellen som en trappmaskin snarare än en crosstrainer, men det kan ändå vara en perfekt maskin för dig beroende på dina behov.

En väldig tydlig fördel är att det kompakta formatet gör att du inte behöver bo i ett hus med gott om ledig golvyta för att ha plats med den hemma. Skulle du behöva flytta på den så kan det vara värt att tänka på att den inte har några transporthjul, men en låg vikt på 13 kg (de flesta crosstrainers väger betydligt mer) gör att den ändå inte bör vara alltför svår att flytta på.

Ministeppers enkla utformning ger avtryck även på träningsdatorn. Den är i högsta grad avskalad och visar ingen annan information än antal steg du har tagit under träningen. Detta kan dock ses som en fördel om du är ute efter en maskin med en så enkel träningsdator som möjligt. Med just den här modellen så kommer du aldrig gå vilse bland en myriad av undermenyer eller ha svårt att göra rätt inställningar.

Det går heller inte att justera motståndet på den här maskinen. I slutändan är det här kanske lämpligast som en rehabmaskin, snarare än en maskin för tung träning. Den kan också vara lämplig för äldre personer som vill ha en billig, enkel maskin hemma som de kan få lätt motion med.


Master Fitness CR25

Antal motståndsnivåer: 8 st Steglängd: 31 cm Max användarvikt: 150 kg Antal program: Inga Vikt svänghjul: 8 kg Totalvikt: 40 kg Mått: 140x59x161 cm

Master Fitness CR25

Master Fitness CR25 är en billig crosstrainer som ger dig mycket maskin för pengarna. Det är inte helt självklart att en billig maskin fungerar för alla typer av träning, men den här kan verkligen påstås vara en genuin träningsprodukt snarare än en återhämtningsmaskin eller ett rehabredskap.

Maskinen har en rejält stor, tydlig display och ett bra urval av program (åtta stycken). Det finns förvisso maskiner till motsvarande pris som har fler program, men för den genomsnittlige användaren har nog antalet program ingen större betydelse. Det finns inga inbyggda pulsmätare, men det finns stöd för trådlös avläsning av puls om du köper till ett pulsband.

Maskinen står stadigt på golvet och den klarar av att bära upp personer som väger så mycket som 130 kg. Detta innebär att du kan jobba rätt hårt när du står på den här maskinen utan att den börjar kränga fram och tillbaka.

Svänghjulet väger 6 kg och du får en steglängd på 33 cm, vilket borde ge en god träningsupplevelse för de flesta. Även mer avancerade användare bör känna att motståndet är tillräckligt för deras behov och det går att justera i åtta nivåer.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!