Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Roddmaskin: 10 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 1 september 2019

Är du ute efter en roddmaskin med vilken du både kan motionsträna och bygga muskler i såväl över- som underkropp? Då bör du överväga att köpa en roddmaskin. Vi har testat roddmaskiner och utser Concept2 Modell D till bäst i test. Den har en förstklassig roddrörelse, byggkvalitet och en intuitiv träningsdator.

Bästa budgetval blir Master Fitness R610 som trots sin ringa prislapp har ett rejält maxmotstånd och kan erbjuda såväl lätt och tung träning. Bästa mellanklassval blir Titan Life Rower Trainer R22 som har en snygg design och robust konstruktion.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Hur anpassad är den för att användas med en roddmaskin? Passar roddmaskinen både korta och långa användare? Är den lätt att flytta? Går den att fälla ihop? Hur tydlig är bruksanvisningen?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är roddmaskinen? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har roddmaskinen? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Stöder roddmaskinen trådlöst pulsbälte?

  • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet (vid magnetmotstånd)?

Vi har betygsatt roddmaskinerna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Concept2 Modell D - BÄST I TEST RODDMASKIN

Förstklassig byggkvalitet, roddrörelse och motstånd

Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Max-användarvikt: 225 kg Motståndstyp: Luft Display: Typ: LCD | Färg: Monokrom | Storlek: 4,3 tum Glidlängd: 99 cm Ljudnivå: ca 71 dB Längd: 240 cm Bredd: 61 cm Höjd: 51 cm Vikt: 29 kg Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 År Hopfällbar: Ja Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Concept 2 Modell D

Concept2 Modell D är lillasyskon till roddmaskinernas obestridda konung Concept2 Modell E. Trots att de två roddmaskinernas prestanda inte skiljer sig mycket åt, är Modell D flera tusen kr billigare än Modell E. Detta gör Modell D mer prisvärd än sitt dyrare storasyskon och vi utnämner den därför till bäst i test samt bästa elitval. Modell D är likt sitt syskon något av ett tekniskt mästerverk och har en superb byggkvalitet som tål lång och flitig användning. Ramen av aluminium ger Modell D en mycket låg maskinvikt och dess generösa längd lämnar gott om utrymme för såväl korta som mycket långa roddare. Ramhöjden är lägre än på Modell E, men detta är inget som försämrar prestandan. Då ramen enkelt tas isär i två delar är Modell D dessutom lätt att flytta och förvara.

Genomtänkt konstruktion och avancerad träningsdator

Modell D har en yteffektiv konstruktion och passar såväl långa distanspass som tuffa, korta intervaller. Träningsdatorn är ganska avancerad och har alla de program och funktioner en professionell roddare kan tänkas behöva. Mer spartansk är displayen som numera åtminstone är uppgraderad från en PM4 till en PM5-monitor. Detta innebär att den bland annat har bakgrundsbelysning och trådlös pulsmottagare. Med uppgraderingen kan träningsdatorn spara upp till 1000 träningspass i minnet och det är blivit mycket enklare att koppla ihop flera roddmaskiner, exempelvis vid tävling. Storleksmässigt är displayen i minsta laget, men ändå tillräckligt stor för att förbli tydlig genom hela roddrörelsen. Vi rekommenderar starkt att man lägger tid på att hitta rätt roddteknik för att få så effektiv och skonsam träning som möjligt. Vi kan exempelvis rekommendera det här videoklippet från Concept 2.

Concept 2 Modell D riktar sig främst till elitutövare samt vardagsmotionärer som kräver högsta kvalitet och är villiga att betala för det. Den är yteffektiv och passar såväl långa distanspass som tuffa, korta intervaller samt ger effektiv träning för hela kroppen.

Förstklassig roddrörelse & byggkvalitet samt motståndsofistikerad & intuitiv träningsdatorlåg vikt
Spartansk display
5,0

Bra pris hos:

Concept
BÄSTA MELLANKLASSVAL

2. Titan Life Rower Trainer R22 - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Prisvärd roddmaskin med vattenmotstånd

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: Inga Maxanvändarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Displaystorlek: 4,2 tum Glidlängd: 100 cm Ljudnivå: 60 dB Mått (LxBxH): 225x50x83 cm Vikt: 31 kg Hopfällbar: Ja Pulsmätare: Ja (köpes separat) Tillbehör: Nej Garanti: 1 år Videoklipp: Youtube Bruksanvisning: Ingen digital

Titan Life Trainer R22

Titan Life Rower Trainer R22 är en prispressad roddmaskin med vattenmotstånd. Det ger en genuin och skonsam roddrörelse med ett ljud som ger dig en känsla av att ro i vattnet.

Kompakt design med förstklassig sits

R22 är tillverkad av plast och aluminium vilket ger den en låg maskinvikt men tyvärr också ett billigt intryck. Tyngst på roddmaskinen är den vattenfyllda behållaren i fronten. Lyckligtvis är även transporthjulen placerade där vilket gör den okomplicerad att rulla runt. Du monterar lätt ihop R22 genom att byta plats på en skruv och fälla upp glidskenan. Uppfälld tar den lite utrymme i anspråk. Sitsen är mjuk och ovanligt skön att sitta på, även under riktigt långa pass. R22 är kompakt utan att tumma på glidlängden. Vid rätt tekniskt utförande så är den tillräckligt lång även för de som är längre än genomsnittet. Den kräver kontinuerligt underhåll samt rengöring av hjulen och glidskenan för att sitsen ska glida helt friktionsfritt.

Tystgående och okomplicerad

Till skillnad mot roddmaskiner med luftmotstånd så är R22 mycket tystare. Vattnets dova ljud ger faktiskt en nästintill meditativ upplevelse. Roddmaskinen är utrustad med en simpel träningsdator som tyvärr inte har några förprogrammerade träningsprogram. Vi är dessutom frågande till om värdena för hastighet och distans verkligen stämmer då de skiljer avsevärt jämfört med de modeller som är godkända som tävlingsmaskiner. Om du bara använder denna roddmaskin så gör det ju dock föga. Tyvärr är displayen inte bakbelyst vilket innebär att den inte går att läsa av om rummet inte är upplyst.

Högt prisvärde

Titan Life Rower Trainer R22 passar utmärkt för dig som söker effektiv men skonsam puls- och styrketräning till en låg prislapp. Vattenmotståndet bidrar till en skön ljudkuliss och det ger ett verklighetstroget roddrag.

Förstklassig sitsbra glidlängdkompaktvattenmotstånd
Något plastigdisplay ej bakgrundsbelystinexakt träningsdator
4,5

Bra pris hos:

Cdon

3. Master Fitness R610 - BÄSTA BILLIGA RODDMASKIN

Prispressad roddmaskin i budgetklass med rejält maxmotstånd och smart träningsdator

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: Inga Svänghjulsvikt: 7 kg Max-användarvikt: 110 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 8 st Displaytyp: LCD Längd: 202 cm Bredd: 53 cm Höjd: 67 cm Vikt: 28 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Nej Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF

Master Fitness R610

Master Fitness R610 är en enkel men prisvärd roddmaskin i budgetklassen. Tack vare pågående priskrig är den just nu otroligt prispressad och utnämns därför till bästa budgetval. Träningsdatorn är av enklare snitt och displayen simpel, men samtidigt tydlig och lättförstådd. R610 är magnetbromsad och svänghjulet levererar ett rejält maxmotstånd som klarar att ge även vältränade användare en riktigt hård träning. Motståndet regleras enkelt med en ratt. Fotplattorna är rörliga men man kan inte justera fotbandet efter fotlängd. Handgreppet är skönt och likaså sitsen som dessutom är bred, så att även bredare bakar får plats. Fotstödet vinklas så att fötterna följer med i dragrörelsen. Dragvajern är visserligen gjord av slittåligt fiber, men metall hade varit att föredra. Glidskenan har en bra längd, speciellt för en budgetmodell.

Otroligt prispressadrejält maxmotståndlättförstådd träningsdator
Fotplattor ej justerbara efter fotlängd
4,0

Bra pris hos:

Cdon

4. Master Fitness R6030

Prisvärd roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd, robust och stadig

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 7 kg Max-användarvikt: 135 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Gul & blå | Storlek: 5,5 tum Glidlängd: 91 cm Ljudnivå: ca 66 db(A)* Längd: 237 cm Bredd: 50 cm Höjd: 95 cm Vikt: 40 kg Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Specialfunktioner: Pulsstyrning Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Ägarhandbok: PDF Datorinstruktion: PDF

Master Fitness R6030

Master Fitness R6030 (även såld som Bodymax Fitness Infinity R90) är en Concept-inspirerad roddmaskin med ett rekommenderat pris i proffsklassen, men ett rådande lägstapris i övre mellanklassen. Designen är onekligen smakfull och kanske rent av den snyggaste roddmaskinen vi sett. R6030 har en god byggkvalitet med en kraftig, hög och lång aluminium-ram som faktiskt har exakt lika lång glidlängd som referensmodellen Concept E. Sitsen känns lagom hård och glider fram nästintill friktionsfritt. R6030 har ett kombinerat luft och magnetmotstånd och maxmotståndet räcker mer än väl för även de starkaste användare. Allt detta möjliggör en utmärkt roddrörelse för såväl kort som lång. Färgdisplayen är relativt stor och tydlig och syns tydligt under hela roddrörelsen.

Träningsdatorn är avancerad för en roddmaskin och ger faktiskt intrycket av att egentligen höra hemma på en crosstrainer. Detta gör träningsdatorn lite överkomplicerad med tanke på den typ av träningsprogram man normalt ser hos en roddmaskin. Samtidigt är mätningen av hastighet, tid och sträcka långt från exakt. Faktum är att dessa värden inte ens internt stämmer överens med varandra. R6030 har en föredömlig manual med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och med fyra transporthjul är den även smidig att flytta. R6030 har just nu ett lägre pris när någonsin och utnämns till bästa mellanklassval.

Robust & lätt konstruktionsnygg designbra displaylexibelt motstånddetaljerad manual
Överkomplicerad & inexakt träningsdator
4,0

Bra pris hos:

Cdon

5. Concept2 Modell E

Concept2 Modell E har avancerad träningsdator och roddrörelse i elitklass

Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Max-användarvikt: 227 kg Motståndstyp: Luft Display: Typ: LCD Färg: Monokrom Storlek: 4,3 tum Glidlängd: 99 cm Ljudnivå: ca 71 dB Längd: 244 cm Bredd: 61 cm Höjd: 51 cm Vikt: 29 kg Pulsmätare: Ja Inkluderade tillbehör: Pulsbälte (trådlöst), loggkort, kedjeolja, laddningsbart batteri Garanti: 2 År Hopfällbar: Ja Videoklipp: Produktdemo: Bruksanvisning: PDF

Concept 2 Modell E

Concept2 Modell E är världens i särklass mest kända träningsmaskin och den obestridliga referens-modellen för roddmaskiner. Naturligtvis finns det också en anledning till att elitroddare världen över genomgående använder Concept2 och att detta är modellen som används i roddmaskin-VM. Modell E är helt enkelt ett tekniskt mästerverk. Trots att Modell E nu funnits i flera år, känns den fortfarande påtagligt modern. Tåliga lättviktsmaterial såsom aluminium håller vikten till ett minimum och en ypperlig byggkvalitet borgar för en mycket lång maskinlivslängd. Då roddmaskinen därtill lätt tas isär till två delar är den exceptionellt lättflyttad för en elitmodell. Concept har försett Modell E med en riktigt lång ram som räcker för de längsta av roddare. Dragvajern är förkromad och dessutom inkapslad för att lättare kunna hållas ren.

Uppgraderad träningsdator gör skillnad

Displayen är lite spartansk för en roddmaskin i elit-klassen, men har nu åtminstone blivit uppgraderad från en PM4 till en PM5 monitor. Det innebär att den numera bland annat har bakgrundsbelysning och trådlös pulsmottagare. Med uppgraderingen kan den spara upp till 1000 träningspasset i minnet och det har blivit mycket enklare att koppla ihop flera roddmaskiner vid tävlingar. Däremot är storleken oförändrad vilket gör att bilden på displayen är i minsta laget, men tillräckligt stor för att synas tydligt under hela roddrörelsen. Träningsdatorn är avancerad men samtidigt lättförstådd och då den är självgenererande kan roddmaskinen placeras fritt utan hänsyn till eluttag.

Modell E har endast luftmotstånd – dvs. inget kombimotstånd – men likväl är mothugget förstklassigt liksom hela roddrörelsen. Prislappen är onekligen saftig, men så riktar sig också Concept2 Modell E till elitanvändare.

Förstklassig roddrörelse & byggkvalitet samt motståndavancerad & intuitiv träningsdatorlåg vikt
Spartansk display
4,5

Bra pris hos:

Concept

6. Casall R600

Casall R600 är robust med kombinerat luft- och magnetmotstånd

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 7 kg Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: Bakbelyst LCD Längd: 225 cm Bredd: 46 cm Höjd: 88 cm Vikt: 47 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja

Casall Rower R600

R600 är en mellanklassmodell med både luft och magnetmotstånd, vilket kombinerar styrkorna hos båda dessa motståndstyper. Detta ger en naturtrogen roddkänsla samtidigt som motståndet kan justeras kraftigt, vilket enkelt görs via den lättanvända träningsdatorn. Årets modell av R600 har fått en uppdaterad, mer modern design av skal och konsol. Fotstöden är föredömliga, framförallt vad gäller kardborrebanden som effektivt fixerar foten. Maxmotståndet är mycket kraftigt och duger för de starkaste av användare. Glidlängden är väl tilltagen men hjulhusets placering kan upplevas lite väl nära av långa användare och kan för dem hämma en fullständig roddrörelse. R600 låter ofrånkomligen en hel del, ett faktum som gäller alla roddmaskiner med luftmotstånd. Den bakbelysta LCD-displayen går att följa under hela roddrörelsen. R600 har en robust och stabil konstruktion som tål hårda tag, men är tyvärr inte hopfällbar. Däremot gör rejäla transporthjul att den är tämligen lättflyttad.

Bra priskombinerat luft- & magnetmotståndrobust & stadig
Ej hopfällbar
4,0

7. First Degree Apollo Hybrid AR

Exklusiv roddmaskin med träram och lyxigt vattenmotstånd

Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 2 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: Ej bakgrundsbelyst LCD Storlek: 4,2 " Glidlängd: 85 cm Ljudnivå: 62 dB Mått (LxBxH): 214x55x54 cm Vikt: 39 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Apollo Hybrid AR

Apollo Hybrid AR från First Degree Fitness är en exklusiv elitklassmodell med något så ovanligt som ett vattenmotstånd. Många föredrar vattenmotstånd framför luftmotstånd då de upplever att det ger en mer genuin vattenroddkänsla i draget. Dessutom upplevs vattenmotståndets ljud som diskretare och mer behagligt. Det är även häftigt att se vattnet yra i motståndets genomskinliga behållare. Vattenmotståndet bidrar också till en relativt hög maskinvikt, som tillsammans med gummibeklädda fotstöd gör att roddmaskinen står mycket stabilt på släta golv. Därför glider inte Apollo Hybrid AR vid intensiv rodd, något som annars är mycket vanligt, även bland elitklassmodeller. Sitsen är bekväm och hålls ordentligt fixerad på ramen med hjul både lodrätt och vågrätt. Glidet är riktigt bra och ramens glidlängd räcker till även för långa roddare. Fotstödet håller hög kvalitet med utmärkt fotfixering och smidig justering. Vattenmotståndet är justerbart, men justeringar har - till skillnad från luftmotstånd – en fördröjning på ett par drag. Bortsett från vattenmotståndet är Apollo Hybrid AR:s mest påtagliga styrka dess smakfulla och diskreta trädesign. Dessutom kan den lätt ställas upp lodrätt mot väggen. Detta gör att den passar bättre i vardagsrummet än kanske någon annan roddmaskin.

Även om Apollo Hybrid AR i det stora hela har en byggkvalitet i paritet med dess höga pris, så är vissa egenskaper knappast elitklass. Den har ett nylonbälte, vilka i och för sig är underhållsfria, men de slits samtidigt ut snabbare än kedjor. Sitsens hjul är av plast och den rullar på en plastskena. Vid långvarig användning kan dessa tänkas slitas ut. Träningsdatorn är medioker med en display som inte är bakgrundsbelyst, vilket gör att den inte går att läsa av i mörker. Manualen finns bara på engelska, men montageinstruktionen är föredömlig med tydliga bilder. Sammantaget är Apollo Hybrid AR trots sin saftiga prislapp mycket prisvärd för den som uppskattar smakfull design och vattenmotstånd.

Justerbart vattenmotståndexklusiv designstabilmycket bra glidbehagligt ljud
Vissa materialval inte elitklassmedioker träningsdatorej bakgrundsbelyst display
3,5

Bra pris hos:

Träningspartner

8. FINNLO Aquon Waterflow

Exklusiv elitmodell med vattenmotstånd och retrodesign

Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 1 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Displaystorlek: 4,2 tum Glidlängd: 85 cm Ljudnivå: 62 dB Längd: 205 cm Bredd: 50 cm Höjd: 60 cm Vikt: 42 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Nej Garanti: 3 År Hopfällbar: Nej Motivering: Se First degree.....

Finnlo Aquon Waterflow

FINNLO Aquon Waterflow är en roddmaskin i elitklassen och designad för att ge användaren en skön, ergonomisk träning. Designen är retro och tilltalande. Till skillnad mot många andra modeller skulle den inte göra bort sig i ett vardagsrum då den dessutom är enkel att ställa på högkant, vilket gör att den inte tar speciellt mycket plats. Den har ett exotiskt vattenmotstånd som ger ett nästintill meditativt brus vid varje drag. Du fäster dina fötter på två halksäkra fotplattor som enkelt justeras upp och ned, vilket är den enda inställningen du behöver göra innan du kör igång med ditt träningspass.

Aquon Waterflow är välbyggd med bra materialval och hög kvalitet på samtliga komponenter. Detta märks även på prislappen. Den har en svartlackerad stålram med riktigt bra glidlängd och en lång draglina vilket gör att den lämpar sig även till personer över två meter. Förutom att roddraget är utmärkt så sticker sitsen ut som den bästa vi testat. Aquons träningsdator förser utövaren med den vanligaste träningsinformationen men inkluderar bara ett träningsprogram. Den uppmätta hastigheten är vid samma ansträngning ungefär hälften jämfört med ett luftmotstånd, men vilket man får vänja sig vid om man är van vid luftmotstånd. Vi saknar en bakgrundsbelyst display, vilket gör att det inte går att följa sin träning i ett nedsläckt rum. FINNLO Aquon Waterflow riktar sig till motionärer som kan tänka sig att betala extra för kvalitet, design och komfort i toppklass.

Glidlängdexklusiv designutmärkt sitsbehagligt ljud
Medioker träningsdatorhögt prisej bakgrundsbelyst display
3,5

9. Masterfit R900

Concept 2-imitation med utsökt roddkänsla och telefonhållare

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Luft Display: 5,3 tum Glidlängd: 103 cm Ljudnivå: 69 Längd: 240 cm Bredd: 62 cm Höjd: 406 cm Vikt: 40 kg Max användarvikt: 150 kg Pulsmätare: Köpes separat Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Masterfit R900

Masterfit R900 är en billigare imitation av Concept2 Modell D och E, vilka förmodligen är världens mest kända träningsmaskiner och de obestridliga referens-modellerna för roddmaskiner. R900 har likt förlagan luftmotstånd och en väl tilltagen glidlängd. Vitala komponenter och detaljer är samtidigt inte av samma toppkvalitet som originalet. Exempelvis har R900 en ram av stål istället för aluminium och är därför betydligt tyngre än Concept 2. Roddrörelsen är skön genom hela draget och luftmotståndet ger en autentisk roddkänsla.

Den har inga träningsprogram inkluderade i träningsdatorn och tyvärr visar den inte aktuell hastighet vilket får anses vara ett klart minus. Displayen är bakgrundsbelyst i början men när man kört igång passet så försvinner ljuset efter en liten stund. Detta gör tyvärr att träningsinformationen blir oläsbar i ett mörkare rum. Vi gillar att det finns en hållare precis ovanför displayen där man kan fästa telefonen. Ett annat plus är att R900 är självgenererande vilket innebär att datorn inte behöver kopplas till ett eluttag för att fungera. Detta gör placeringen av roddmaskinen betydligt friare.

Motståndet justeras manuellt genom att man flyttar ett reglage vid luftintaget längst fram på roddmaskinen. Det går även att göra under själva träningspasset men eftersom reglaget är placerat så långt fram kan det vara trixigt att nå. För den här typen av roddmaskin brukar man dock inte reglera motståndet under passets gång, utan det är tempot som styr hur tufft passet blir. Vi upplever att svetsfogarna vid ramen är slarvigt utförda och sitsen glider inte helt friktionsfritt. Dessutom är handtaget tyngre än på Concept 2, vilket dock bara bör vara en vanesak. Ramen är lätt att fälla upp och roddmaskinen är lätt att rulla runt. Mest imponerade är vi dock av sitsen som faktiskt är skönare än Concepts! R900 är en bit ifrån originalet vad gäller byggkvalitet och funktionalitet, men är å andra sidan även några tusenlappar billigare. Den riktar sig därför till dig som söker en rejäl roddmaskin med förstklassig roddkänsla i varje drag och som inte har råd med en Concept 2.

Förstklassig sitshållare för telefonsjälvgenererande
Bristfälligt upplyst displayfunktionsfattig träningsdator
3,0

Bra pris hos:

Träningspartner

10. Abilica QuickRower

Yteffektiv och tyst roddmaskin för helkroppsträning

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: Inga Max-användarvikt: 110 kg Motståndstyp: Magnet Display: 3,4 tum ej bakgrundsbelyst Glidlängd: 79 cm Ljudnivå: 53 Längd: 180 cm Bredd: 51 cm Höjd: 73 cm Maskinvikt: 35 kg Max användarvikt: 120 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 2 År (hemmabruk) Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Abilica QuickRower

Abilica QuickRower är en nätt liten roddmaskin som ger effektiv puls- och muskelträning för hela kroppen. Maskinen är lätt att fälla ihop och storleken gör den enkel att stuva undan. Det magnetiska motståndet gör den också mycket tystgående. Detta i kombination med att synfältet framför användaren i stort sett är helt fritt gör det enkelt att t.ex. se på tv medan du ror. QuickRower är trots sin ringa storlek riktigt stabil även under hård belastning och den vadderade sitsen är bekväm. Roddmaskinen har dock aningen kort glidlängd vilket kan bli besvärligt för personer över ca 180 cm, som riskerar att inte kunna göra en fullgod roddrörelse. Bruksanvisningen finns till viss del på svenska och är väldigt kortfattad. Den visar likväl ganska tydligt med bild och engelsk text hur man monterar roddmaskinen. Manualen för hur träningsdatorn fungerar samt annan viktig information finns att läsa på svenska.

Tyvärr är träningsdatorn medioker och den erbjuder inte några förprogrammerade träningsprogram eller stöd för någon form av pulsmätning. Displayen visar den vanligaste träningsinformationen och inget mer. Då skärmen inte är bakgrundsbelyst så blir den oläslig i ett mörkt rum, vilket då gör det omöjligt att följa sin träning. Nackdelen med magnetiska motstånd är att de inte kan ge den där autentiska roddkänslan. Ur det perspektivet så känns QuickRower mer som en styrketräningsmaskin som också erbjuder pulsträning. Om man har rott på vatten eller är van vid en roddmaskin med vatten- eller luftmotstånd så finns det därför risk att man blir missnöjd med roddkänslan. Om detta inte är en stöttesten så är dock det magnetiska motståndet ett utmärkt budgetalternativ. Problemet för QuickRower är att den med tanke på sin låga prestanda är något högt prissatt.

Abilica QuickRower vänder sig till dig som söker en enkel men effektiv roddmaskin för helkroppsträning men som har begränsat med yta. Om du är över 180 cm bör du dock prova roddmaskinen innan, så att du är säker på att glidlängden inte är för kort.

Lätt att rulla iväg & stuva undanfri sikt framåtskön sitstyst
Primitiv träningsdatorej bakgrundsbelyst displayingen pulsmätare
2,5

Bra pris hos:

Sportamore

Allt om roddmaskin

Roddmaskin är ett allt populärare träningsredskap som effektivt aktiverar alla större muskelgrupper i kroppen. Roddträning stärker såväl hjärta som lungor och är mycket energi-intensiv, vilket bränner massor av kalorier. Roddmaskinen är därför inte bara en utmärkt träningsmaskin för den som vill bygga muskler. Den passar även de som vill gå ner i vikt. Roddmaskinen erbjuder även fantastisk konditionsträning vilket gjort att många idag använder den i hemmet istället för ett löpband eftersom den generellt har en lägre prislapp och är mera yteffektiv. Roddrörelsen är därtill unik och möjliggör en hård träning som samtidigt är skonsam mot leder och knän.

Roddmaskinen är ofta en del i ett hemmagym med en eller flera andra träningsmaskiner och/eller andra träningsredskap, såsom hantlar och skivstång. Den passar emellertid även utmärkt ensam och många föredrar roddmaskinen framför andra träningsmaskiner såsom crosstrainers. motionscyklar och löpband. Inte minst då den mer än dessa andra träningsredskap har egenskaper som involverar fler muskelgrupper och dessutom är relativt billig.

Ett populärt alternativ till löpbandet

Roddmaskinen är tillsammans med löpbandet de träningsmaskiner som verkligen kan ge en riktigt hög och bra träningspuls. Det genomsnittliga löpbandet kostar emellertid betydligt mer än den genomsnittliga roddmaskinen. Detta gör roddmaskinen till ett mer ekonomiskt alternativ än löpbandet för många tränings-entusiaster med begränsad budget. Den vanligaste typen av roddmaskin är uppbyggd av ett motstånd som är kopplat till ett handtag via en lina. Linan är i sin tur fäst på en maskinkropp (ram) tillsammans med fotstöd och en sits som kan röra sig fram och tillbaka på ramen. Motståndet är på mellan- och budget-modeller ofta magnetisk (med svänghjul) medan premiummodeller i regel har ett luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Träningen åstadkoms sedan genom att skjuta ifrån med benen och samtidigt dra i linan. Vi rekommenderar att lägga tid på att försöka hitta rätt teknik eftersom det är mer skonsamt och du får mer glädje av din träning. Den finns många bra instruktionsfilmer på nätet för den som vill hitta en bra roddrörelse, exempelvis den här från Concept 2.

Ett populärt alternativ till löpbandet

Roddmaskinen är tillsammans med löpbandet de träningsmaskiner som verkligen kan ge en riktigt hög och bra träningspuls. Det genomsnittliga löpbandet kostar emellertid betydligt mer än den genomsnittliga roddmaskinen. Detta gör roddmaskinen till ett mer ekonomiskt alternativ än löpbandet för många tränings-entusiaster med begränsad budget. Den vanligaste typen av roddmaskin är uppbyggd av ett motstånd som är kopplat till ett handtag via en lina. Linan är i sin tur fäst på en maskinkropp (ram) tillsammans med fotstöd och en sits som kan röra sig fram och tillbaka på ramen. Motståndet är på mellan- och budget-modeller ofta magnetisk (med svänghjul) medan premiummodeller i regel har ett luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Träningen åstadkoms sedan genom att skjuta ifrån med benen och samtidigt dra i linan. Vi rekommenderar att lägga tid på att försöka hitta rätt teknik eftersom det är mer skonsamt och du får mer glädje av din träning. Den finns många bra instruktionsfilmer på nätet för den som vill hitta en bra roddrörelse, exempelvis den här från Concept 2.

Bästa valet för dig

Vi har testat de mest populära och bästa roddmaskinerna som just nu finns på marknaden. För att bestämma vilken roddmaskin som är bäst för just dina behov bör du ställa dig några grundläggande frågor:

  • Hur ofta kommer roddmaskinen att användas?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på roddmaskinen?
  • Kommer roddmaskinen att ha flera olika användare?
  • Vilka är förväntningarna på roddmaskinens prestanda och funktionalitet?

När dessa frågor fastställts vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav som ställs på roddmaskinen. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på roddmaskinens byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in roddmaskinerna i fyra olika prisklasser enligt följande:

Budget: upp till 4 000 kr
Mellan: 4 000-7 000 kr
Premium: 7 000-10 000 kr
Elit: över 10 000 kr

"Budget"-klassen karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta roddmaskiner. Ibland med hydrauliskt eller gummibands-motstånd. "Mellan"-klassen kännetecknas av mer gedigna konstruktioner, oftast med magnetmotstånd. "Premium"-klassen präglas av mer påkostade och välbyggda roddmaskiner, ofta med luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. "Elit"-klassen är den absoluta toppklassen där roddmaskinernas prestanda bör duga för VM-atleter och som referensmodeller. Vi har poängsatt varje modell efter dess prisvärde, det vill säga hur mycket roddmaskin vi tycker att man får för pengarna. Ett högt pris innebär alltså högre förväntningar på prestanda, funktionalitet etc.

Viktiga egenskaper hos en roddmaskin

Användarvikt

Denna egenskap är främst viktigt för mycket tunga personer som väger över 120 kg då en roddmaskin i regel tål en användarvikt upp till detta. Är du kraftigt överviktig tycker vi att du bör överväga att köpa en crosstrainer då den förmodligen är den bästa träningsmaskinen för överviktiga. Är du mycket tung på grund av att du har mycket muskelmassa bör du dock tänka på att köpa en roddmaskin som klarar av din vikt. Generellt gäller en regel för träningsmaskiner som säger: ju dyrare roddmaskin, desto högre användarvikt ska den klara av.

Byggkvalitet

Byggkvaliteten är en mycket viktig egenskap för alla träningsmaskiner och så även för roddmaskiner. En robust roddmaskin klarar i regel en större belastning än en mindre robust modell och den bör dessutom ha en längre livslängd. Byggkvaliteten är extra viktig ifall den används ofta och ifall den används av starka personer med tungt motstånd. Priset för en hög byggkvalitet är att den oftast är dyrare och tyngre än en sämre roddmaskin, ett pris som är värt att betala för den som har budgeten.

Design

En roddmaskins design ska normalt inte påverka funktionaliteten hos en träningsmaskin men den har en desto viktigare estetisk funktion. Att roddmaskinen har en

snygg design som smälter in i omgivningen är viktigt för många, speciellt om den är stor och inte göms undan i en garderob mellan träningspassen.

Display

En bra roddmaskin ska ha en tydlig och användarvänlig display, gärna med visualisering över parametrar som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag.

Garanti

De flesta som köper en roddmaskin spenderar åtminstone några tusenlappar på den vilket normalt är en icke oansenlig summa för köparen. Därför vill man kunna använda sin träningsmaskin mycket och länge utan att den går sönder. En bra garanti är därför viktig för att öka sin trygghet. Även billigare roddmaskiner har ofta tämligen generösa garantitider, men man ska som konsument komma ihåg att man vid en reklamation normalt själv för betala transportkostnaden vid en retur. Denna kostnad kan vara hög i relation till vad roddmaskinen kostade ifall man köpt en mycket billig modell.

Ljudnivå

Det är ofrånkomligt att en roddmaskin låter under användande, inte minst då svänghjulet får sig en knuff för varje årtag. Däremot kan roddmaskinen låta mer eller mindre. Många tränar framför TV:n och att ljudet från TV:n då inte störs ut av roddmaskinen blir därför viktigt.

Maskinvikt

Även om roddmaskiner är bland de typer av träningsmaskiner som väger minst varierar fortfarande vikten en hel del mellan modeller. Oftast väger de dyrare, mer robusta modellerna mer än billigare roddmaskiner. Maskinvikten står alltså ofta i proportion till roddmaskinens robusthet men även till max-användarvikten. Detta då en gedigen och välbyggd träningsmaskin tål en större belastning än en lättare modell. Även om det naturligtvis är svårare att flytta en modell som väger dubbelt så mycket som en annan modell, brukar det gå förhållandevis bra att flytta roddmaskiner då de oftast har en maskinvikt under 40 kg.

Mobilitet

Roddmaskiner är förhållandevis lätta träningsmaskiner och de flesta budget- och mellanklassmodeller är idag hopfällbara och har transporthjul. Hur lätt roddmaskinen är att fälla ihop och transportera varierar dock mellan olika modeller. Det är dock långt ifrån alla roddmaskiner som är flyttbara. Premiummodeller saknar inte sällan transporthjul och kan inte heller fällas ihop. De är då i regel inte tänkta att flyttas omkring. Tvärtom kan premium-roddmaskiner istället ofta skruvas fast i golvet för att säkerställa stabilitet. Då en roddmaskin i premiumklassen normalt står mer permanent i ett gym (eller hemmagym) är behovet av att flytta den troligen litet.

Montage & manual

Att montera en roddmaskin är lyckligtvis ofta en relativt okomplicerat manöver. Ifall montaget är mer komplicerat måste dock manualen vara tillräckligt bra. Manualen ska vara tillräckligt detaljerad och tydlig, inte bara för montage utan även för hur man använder träningsdatorn och hur man underhåller roddmaskinen. Tyvärr kommer många manualer till korta på dessa punkter, även de som kommer med dyrare modeller. Något vi tycker borde vara standard idag är att manualerna även kommer i digitalt format exempelvis som PDF. Detta då det är så väldigt mycket lättare att spara en liten datafil på sin dator än att förvara och hålla reda på en ofta klumpig manual i papper.

Motstånd

Det finns tre olika typer av motstånd på roddmaskiner, ofta kombineras dock två av dessa för bästa funktionalitet.

Magnetiskt motstånd

Ett magnetiskt motstånd använder sig av elektromagnetism för att mekaniskt bromsa svänghjulet. Det magnetiska motståndet är den tystaste typen av motstånd då ingen fysisk kontakt sker vid bromsningen. Motståndets styrka är justerbart och energiåtgången kan mätas tämligen exakt. Svagheten med magnetiska motstånd är dock att motståndet är konstant. Vid verklig rodd varierar motståndet med hur hårt man ror, dvs. tar man i hårt ger vattnet också ett hårt motstånd och vice versa. På grund av denna svaghet kombineras magnetiska motstånd ofta med luftmotstånd, för att ge ett mer verklighetstrogen, varierande motstånd.

Luftmotstånd

Ett luftmotstånd använder sig av fläktliknande rotorblad på svänghjulet för att generera det önskade motståndet. Ju snabbare svänghjulet snurrar, desto kraftigare blir luftmotståndet. Ett lufthål används ibland för att justera luftflödet till rotorbladen och på så sätt variera motståndet. Även luftmotstånd möjliggör tämligen exakt mätning av energiförbränningen.

Vattenmotstånd

Vattenmotstånd fungerar på ungefär samma sätt som luftmotstånd men använder sig alltså av vatten istället för luft för att generera motståndet. Vattenmotstånd anses av dess förespråkare vara den typ av motstånd som bäst efterliknar motståndet vid verklig rodd. Samtidigt är denna typ av motstånd dyrare än ett luftmotstånd och är därmed mer sällsynt.

Pris

Priset är som alltid en viktigt faktor vid av träningsredskap och även om prisintervallet inte är riktigt lika brett som för exempelvis löpband eller crosstrainers, skiljer sig de dyrare och billigare modellerna sig åt avsevärt i pris. De billigaste roddmaskinerna kostar knappt 3000 kr medan de dyraste roddmaskinerna för hemanvändning kostar upp till 10 000 kr.

Ram

Ramen kallas den metallstång på vilken roddmaskinen är byggd och på vilken sitsen sitter. På roddmaskiner med rörlig sits glider användaren fram och tillbaka under träningsrörelsen sittandes på sitsen. Ramen är normalt gjord av stål eller aluminium och hållbarheten är därför i regel mycket gid. Istället är det ramens längd och friktionen gentemot sitsen som i praktiken är avgörande. Ju längre ramen är, desto längre kan sitsen normalt glida fram över ramen. Att sitsen kan glida tillräckligt långt är viktigt för att möjliggöra en tillräckligt stor roddrörelse. Ju längre användaren är desto större roddrörelse krävs, vilket innebär att ramen måste vara tillräckligt lång. Att ramen är tillräckligt lång är alltså viktigast för långa användare. Friktionen mellan ramen och sitsen avgör med vilken lätthet sitsen glider fram över ramen. En minimal friktion ger inte bara en lägre ljudnivå och ett lägre motstånd, den innebär även ett minimalt slitage på ramen och sitsen. Därför vill man ha en mycket liten friktion mellan ram och sits.

Storlek

Bor man trångt med begränsad yta för träningsutrustning, vill man i regel inte att den tar upp för stor plats. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer eller ett löpband skiljer sig dock inte storlekarna så väldigt mycket mellan olika modeller av roddmaskiner. Det som däremot kan skilja olika modeller åt avsevärt är (om det överhuvudtaget är möjligt) hur enkel roddmaskinen är att fälla ihop och flytta, det vill säga träningsmaskinens mobilitet. Mobiliteten kan därför vara en viktigt egenskap att ta hänsyn till, ifall man vill råda bot på utrymmesproblematiken genom att fälla ihop och flytta roddmaskinen när man inte använder den. Har man däremot gott om plats är roddmaskinens storlek av naturliga skäl ofta av mindre intresse.

Svänghjul

Roddmaskiner med magnetbroms (vilket idag innefattar de flesta roddmaskiner) har ett svänghjul som en del i bromsmekanismen. Svänghjulet är omgivet av magneter som bromsar upp det, vilket skapar det motstånd som gör rodden ansträngande. För att få ett bra motstånd behöver svänghjulet vara tillräckligt tungt. Därför kan man följa tumregeln ”ju tyngre svänghjul, desto bättre”.

Träningsdator

En bra roddmaskin bör även ha en bra träningsdator med tillräckligt många och varierande träningsprogram för att ge en omväxlande och rolig träning. Förutom förprogrammerade träningsprogram bör träningsdatorn även kunna mäta parametrar som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!