Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Löpband: 10 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 29 maj 2019

Vill du komma igång med löpträningen men har inte tid att ta dig till löpspåret? Med ett löpband så har du alltid nära till löpträningen oavsett väder och var du bor. Vi har testat löpband och utser Sole Fitness F63 till bäst i test. Detta löpband har en hög byggkvalitet, rejäl löpyta och kraftig motor till ett svårslaget pris.

Bästa Proffsval blir Sole Fitness F85 som erbjuder en mycket hög prestanda för ett löpband ämnat för hemanvändning.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Är displayen tillräckligt stor och tydlig? Finns det snabbknappar och i så fall var? Är löpbandet lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerat är löpbandet? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Hur bra dämpning har den? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte? Kan man justera lutningen? Hur många transporthjul finns det?

  • Prestanda: Hur kraftfull är motorn? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är löpytan? Hur hög är maxhastigheten och maxlutningen?

Vi har betygsatt löpbanden efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Sole Fitness F63 - BÄST I TEST LÖPBAND

Högpresterande mellanklassband med svårslaget prisvärde

Prisklass: Mellan Hastighet: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 10 st Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 3,0 hk Längd: 210 cm Bredd: 89 cm Höjd: 144 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 115 kg Maximal användarvikt: 147 kg Display: 9 tum bakgrundsbelyst Färg: Blå (Monokrom) Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Trådlöst pulsbälte : Montageinstruktion Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Sole Fitness F63

Sole F63 är en mellanklassversion av Soles flaggskeppsmodell F85 och utnämns till bäst i test. Likt sitt storasyskon har F63 en motoreffekt och byggkvalitet som få löpband kan mäta sig med i prisklassen. Två styrkor som tillsammans borgar för en mycket lång livslängd, även vid flitigt användande. Löpytan är bred och ovanligt lång, vilket gör löpningen mer avslappnad, speciellt vid höga hastigheter. Mest imponerar dock den fantastiska dämpningen, vars like är oöverträffad i mellanklassen och som ger en skön och skonsam löpning. Likt andra Sole-modeller har F63 en enkel, men samtidigt lättanvänd och användarvänlig träningsdator. Kontrollpanelen är tydlig med stora snabbknappar för bland annat lutning och hastighet. Det må vara petitesser, men vi hade gärna sett att snabbknapparna för hastighet sträckte sig ända upp till maxhastigheten. Vi hade också önskat att hyllplanet var placerat ovanför displayen, så att denna inte täcktes av en surfplatta.

Maskinvikten är hög, vilket får ses som en ofrånkomlig konsekvens av den höga byggkvaliteten och prestandan. Trots vikten så är F63 överraskande lättflyttat. Transporthjulen kunde dock varit bredare för att skona sköra golv. Löpbandet är lätt att fälla ihop och tack vare ett reglage i handhöjd även mycket enkelt att fälla ner. Bruksanvisningen är något slarvigt översatt med bitvis otydliga illustrationer, men detta vägs mer än väl upp av den utmärkta montagevideon (se länk i specifikation). Sole F63 passar löparen som vill ha högsta möjliga prestanda, byggkvalitet och komfort i mellanprisklassen.

KAMPANJ:

Rabattkoden SOLEF63V ger 1 000 kr rabatt på Sole Fitness F63 hos Träningspartner.se fram till 2020-06-02.

Utmärkt byggkvalitet & dämpningrymlig löpytakraftfull motorlättflyttadmontagevideopulsbälte ingår
Slarvigt översatt bruksanvisningnågot smala transporthjul
4,5

Bra pris hos:

Träningspartner

2. Sole Fitness F85 - BÄSTA PROFFSVAL

Lyxigt proffslöpband med fantastiskt prisvärde & prestanda

Prisklass: Proffs Hastighet: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 10 st Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 4 hk Längd: 207 cm Bredd: 93 cm Höjd: 144 cm Löpyta (L): 153 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 144 kg Maximal användarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 9 tum Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Pulsbälte, högtalare, flaskhållare Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Sole Fitness F85

Proffsklass-löpbandet F85 från Sole Fitness har en förstklassig prestanda till ett riktigt bra pris och blir därför bästa proffsval. Byggkvaliteten är förträfflig och motorn är mycket kraftfull vilket borgar för en lång livslängd, trots ständig, tuff belastning. Sole är så självsäkra på byggkvaliteten att de lämnar livstidsgaranti på ramen. Den extremt rymliga löpytan gör det tryggare att pressa sig till max under löpning. Dämpningen är fantastiskt bra vilket naturligtvis skonar knän och leder men framförallt gör löpningen skönare. Displayen är föredömligt stor och omges av praktiska snabbknappar för hastighet, lutning. Träningsdatorn är intuitiv och lättförstådd - även för otekniska personer - vilket gör det enkelt att komma igång med träningen.

Trots en mycket hög vikt är F85 förvånansvärt lättflyttad och enkel att fälla ihop. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta svagheter hos F85. Det lilla vi kan anmärka på är att transporthjulen kunde varit bredare för att skona sköra golv, samt att den svenska bruksanvisningen visserligen är tydlig, men samtidigt känns hastigt översatt.

KAMPANJ:

Rabattkoden SOLEF85S ger 1 000 kr rabatt på Sole Fitness F85 hos Träningspartner.se fram till 2020-06-02.

Svårslaget prisvärdeförträfflig byggkvalitet & dämpningmycket rymlig löpytakraftfull motorlättflyttad
Hastigt översatt bruksanvisningtransporthjulen kunde varit bredare
4,0

Bra pris hos:

Träningspartner

3. Master Fitness Wave Deck T5

Futuristiskt löpband med fantastisk dämpning

Prisklass: Proffs Hastighet: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 20 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2 hk Längd: 182,8 cm Bredd: 92,5 cm Höjd: 143,8 cm Löpyta (LxB): 140x50 cm Maskinvikt: 126 kg Maximal användarvikt: 120 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 63 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Garanti: 2 år för privat bruk Tillbehör: Pulsband köpes separat

Master Fitness Wave Deck T5

Master Fitness Wave Deck T5 är ett spännande löpband med en tämligen unik konstruktion där själva löpbordet har en mängd ribbor som i kombination med dess utformning ger en utomordentligt bra dämpning. Den har en futuristisk design med läckra former och en träningskonsol som hänger i luften tillsammans med en mindre arm som är fäst i konstruktionen.

Upp till tre användare och flera träningsprogram

Själva träningsdatorn levereras med tjugo förinstallerade träningsprogram och det finns möjlighet att registrera tre unika användare. Det kan vara bra om man är flera i familjen som vill träna på löpbandet och har olika preferenser. När du har bestämt vilken typ av löppass du vill köra är det förhållandevis enkelt att navigera rätt i träningsdatorn. Om du bara vill springa utan förinställt program så är du igång på ett par knapptryck. Vill du istället köra ett förinställt program är det några fler knapptryck men samtidigt enkelt att hitta rätt.

Snabbknappar och USB-uttag

Vid exempelvis intervallträning kan det vara en fördel om löpbandet är utrustat med snabbknappar som gör att man snabbt och säkert kan ändra hastighet och lutning. Ur säkerhetssynpunkt är det särskilt bra om dessa knappar är placerade i handtagen och detta har Wave Deck T5. Vi gillar att kontrollpanelen förutom hyllplan för exempelvis surfplatta även är utrustad med USB-uttag som gör det möjligt att ladda den under träningspasset. Tyvärr täcker dock en surfplatta displayen vilket gör att du inte ser träningsinformationen. Du måste därför välja om du vill kolla på surfplattan eller överblicka träningen.

Kompakt med fantastisk dämpning

Wave Deck T5 är kompakt i sin konstruktion och har en för prisklassen kort löpyta. Det kan upplevas som obehagligt om man är van vid att springa på ett stort löpband med gott om utrymme. Därför är det bra att det finns handtag och säkerhetsstopp som man fäster i tröjan, vilket gör att bandet stannar om man tappar balansen. För löpare som föredrar ett mjukt underlag så vill vi verkligen slå ett slag för detta löpband. Normalt är löpband stummare än löpning utomhus men detta är sannerligen ett undantag. Dämpningen är riktigt bra och ger ett skön känsla utan att bli som alltför mjuk.

Snyggt löpband för hemmabruk

Master Fitness Wave Deck T5 är löpbandet för dig som har begränsat med plats och föredrar ett mjukt underlag att springa på. Löpbandet är snyggt och smälter in fint i hemmamiljön. Trots att prislappen är förhållandevis hög så tycker vi att löpbandet har ett högt prisvärde. I den här prisklassen så är det ett av de bättre löpbanden vi testat.

Suverän dämpningyteffektivtUSB-uttag
Surfplatta täcker displayenkort löpyta
4,0

Bra pris hos:

Sportamore

4. Masterfit TM 100

Prisvärt löpband med stor display och integrerade högtalare

Prisklass: Budget Hastighet: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 14 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 183 cm Bredd: 87 cm Höjd: 142 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 50 cm Maskinvikt: 84 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: 7,1 tum bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 65 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Tillbehör: Pulsband köpes separat Bruksanvisning: PDF

Masterfit TM100

Masterfit TM 100 är ett löpband i budgetklassen med flera egenskaper som man annars mest hittar i de högre prisklasserna. Den har snabbknappar i handtagen för justering av lutning samt hastighet och maxlutningen är i klass med ett proffslöpband. Det är enkelt att komma igång med löpningen eftersom träningsdatorn är lätt att förstå sig på. Det finns snabbvalsknappar för hastighet samt lutning och precis nedanför finns två handtag som används för pulsmätning. TM 100 stöder trådlös pulsmätning, men pulsband ingår ej. I själva datakonsolen finns även integrerade högtalare som är förvånansvärt kraftfulla. Konstruktionen är stabil och den har en hylla för placering av surfplatta, tyvärr kommer den skymma displayen vilket innebär att det blir svårare att överblicka sin träning. Löpytan är bra för att vara ett löpband i budgetklassen och det finns även långa handtag på sidorna vilket bidrar till att öka tryggheten. Tyvärr är dämpningen uttalat stum. Detta tycker vissa är skönt, men kan samtidigt ge besvär om man har känsliga leder eller inte är van att springa på hårt underlag.

TM 100 har två transporthjul och det kan därför bli lite trixigt att stuva undan det i ett trängre utrymme då man måste vicka bandet för att hjulen ska rulla fritt. Det är däremot lätt att fälla ihop löpbandet. Masterfit TM 100 passar bäst för dig som söker ett löpband i budgetklassen med en särskilt stabil konstruktion för trygga träningspass samt med rejäl maxlutning vilket möjliggör tuffare backintervaller. Det är en fördel om du är van vid att springa på hårt underlag eftersom dämpningen är stummare än medel.

Rejäl maxlutningkraftiga högtalare
Stum dämpning
3,5

Bra pris hos:

Träningspartner

5. Master Fitness T70

Stabilt löpband med generös löpyta

Prisklass: Proffs Hastighet: 1,5-20 km/h Antal träningsprogram: 9 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 196 cm Bredd: 83 cm Höjd: 139 cm Löphöjd: 24 cm Löpyta (LxB): 145x52 cm Maskinvikt: 121 kg Maximal användarvikt: 145 kg Display: 14” upplyst med röd färg Maximal ljudnivå: 65 dB Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF Garanti: 1 år Tillbehör: Pulsband medföljer

Master Fitness T70

Master Fitness T70 är ett gediget löpband i proffsklassen. Den har en stabil konstruktion och en generös kontrollpanel med en väl tilltagen hylla för både surfplatta och telefon. Motorn är stark och ger förutsättningar för många olika typer av intervallpass.

Stor och stark

Konstruktionen har påkostade materialval vilket gör löpbandet stabilt men också tungt. Man löper utan att känna sig trängd eftersom löpytan är god. Däremot är dämpningen något stum vilket man bör beakta om man är känslig mot att springa på hårt underlag. T70 är tyvärr inte hopfällbart vilket innebär att det är svårt att stuva undan. T70 är utrustad med en stark motor och det märks särskilt vid intervallträning då hastigheten höjs och sänks kontinuerligt. Det går förhållandevis snabbt att accelerera upp bandet till rätt hastighet.

T70 har en relativt hög löphöjd, så ska löpbandet stå i källaren och du är lång så rekommenderar vi att du räknar på att rumshöjden är tillräcklig. Räkna med minst 20 centimeter mellan hjässa och tak för att det ska kännas avslappnat att springa.

Generös träningspanel trots avsaknaden av snabbknappar

T70 har en väl tilltagen display som är uppdelad i flera olika informationsrutor. Text och siffror lyser med röd färg i varje ruta och den är enkel att läsa av i ett mörkt rum. Träningsdatorn har nio förinstallerade träningsprogram som är förhållandevis enkla att hitta och förstå sig på. Det enklaste är dock själv att knappa in hur lång tid man vill löpträna och därefter höja och sänka både hastighet och lutning manuellt under träningspasset.

Tyvärr saknar armtagen snabbknappar för justering av hastighet och lutning vilket hade underlättat att på ett säkert sätt justera detta under löpträningen. Dessutom saknar konsolen snabbknappar med fasta värden. En annan svaghet är pulsmätningen som är inexakt, både via handtagen och det medföljande pulsbandet.

Konsolen är utrustad med hylla för surfplatta och telefon. T70 får ett plus för displayen är så pass stor att en surfplatta inte täcker alla mätetal, vilket gör att du kan titta på surfplattan och överblicka din träning rätt bra på samma gång. Däremot är flaskhållaren otillräcklig för att säkerställa att vattenflaskan hålls på plats. Det räcker att man höjer hastigheten några snäpp för att flaskan ska trilla i backen.

Master Fitness T70 är löpbandet för dig som har gott om plats och vet var du vill placera det. Det passar dig som springer mycket och tål lite stummare underlag. Det här är ett rejält löpband till ett riktigt bra pris.

Stabiltgenerös löpytahylla för surfplatta
Ej hopfällbartinexakt pulsmätningsaknar snabbknapparliten hylla för vattenflaska
3,5

Bra pris hos:

Cdon

6. Sole Fitness TT8

Lyxigt elitlöpband för maratonlöparen

Prisklass: Proffs Hastighet: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 10 st Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 3 hk (AC) Längd: 207 cm Bredd: 93 cm Höjd: 144 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 144 kg Maximal användarvikt: 150 kg Minsta takhöjd: Kroppslängd + 30 cm Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 9 tum Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Pulsbälte, högtalare, flaskhållare Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Sole Fitness TT8

Sole Fitness TT8 är storasyskon till det omåttligt populära löpbandet F85 och utnämns till bästa proffsval. Även om de båda löpbanden prestandamässigt är lika varandra så finns det emellertid några avgörande skillnader. TT8 är nämligen byggt för betydligt längre löppass än F85. Detta kommer främst av att TT8 har en induktions-motor, som visserligen inte är lika stark som F85:s, men som samtidigt är bättre lämpad att användas flera timmar. TT8:s tänkta användningsområde är alltså maratonlöpning, snarare än intervall-löpning. Detta gör att bandet främst riktar sig till elitlöpare eller till gym där flera användare tillsammans gör att det brukas flitigt. För detta är TT8 väl lämpat med sin höga byggkvalitet, sin synnerligen rymliga löpyta och sin mycket användarvänliga träningsdator. Dämpningen är föredömlig, även om den känns något stummare än F85:s. Maskinvikten är mycket hög, vilket vittnar om hur gediget byggt TT8 är. Samtidigt är löpbandet förvånansvärt lätt att flytta tack vare transporthjulen, som dock kunde varit bredare för att skydda sköra golv. Kontrollpanelen har hylla för läsplatta och det finns ordentliga fack för vattenflaska, nycklar etc. Än så länge finns tyvärr ingen svensk bruksanvisning. TT8:s saftiga prislapp gör att den är utom räckhåll för de flesta, men har man råd och behöver ett löpband som håller "kommersiell" standard är detta ett mycket prisvärt val.

Utmärkt byggkvalitet & dämpningmycket rymlig löpytatålig motor
Ingen svensk bruksanvisningtransporthjulen kunde varit bredare
3,5

Bra pris hos:

Träningspartner.se

7. Race Runner 2000i

Avskalat löpband med utmärkt dämpning

Prisklass: Budget Hastighet: 0-20 km/h Lutning: 0-12% Motoreffekt: 2 hk Längd: 172 cm Bredd: 69 cm Höjd: 133 cm Löpyta (L): 135 cm Löpyta (B): 42 cm Maskinvikt: 69 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 63 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år för privat bruk Tillbehör: Pulsband köpes separat

Hammer Race Runner 2200i

Race Runner 2000i är ett väldämpat budgetklasslöpband som är förhållandevis yteffektivt och lätt att stuva undan, trots rejäl maxhastighet och maxlutning. Löpbandet levereras med en utmärkt bruksanvisning och även för en lekman tar det inte mer än tjugo minuter att montera. 2000i är även enkelt att fälla ihop och de välplacerade transporthjulen i kombination med den förhållandevis låga vikten gör det lättförflyttat. Löpbandet tar inte speciellt mycket plats och det är en stor fördel för dig som har ett begränsat utrymme.

Enkel kontrollpanel

Kontrollpanelen är spartansk med endast ett fåtal knappar, vilket gör det enkelt att navigera. Det finns två tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Vi hade önskat att det fanns några fler val än bara två men samtidigt så finns knapparna för manuell styrning precis bredvid vilket innebär att det är enkelt att finjustera detta själv. En positiv detalj är att det även finns snabbknappar för hastighet och lutning i sidohandtagen.

Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Tyvärr saknas hylla för surfplatta vilket är ett klart minus om du vill kunna kolla på den under träning. Det finns anslutning för musikspelare samt integrerade högtalare. Dessvärre är ljudkvalitén usel och ljudet blir bättre med en vanlig mobiltelefons egna högtalare.

2000i har stöd för flera olika träningstyper, såsom intervaller och pulsträning. Träningsdatorn stödjer trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. Race Runner 2000i passar bäst för dig som särskilt söker ett yteffektivt löpband med effektiv dämpning samt god prestanda och som inte använder surfplatta under passet.

Effektiv dämpning för prisklassenlättflyttatutmärkt bruksanvisning
Saknar hylla för surfplatta
3,5

8. Spirit Fitness CT850

Tryggt löpband med stark motor och generös löpyta

Prisklass: Proffs Hastighet: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15% Motoreffekt:4 hk (AC) Längd: 216 cm Bredd: 89 cm Höjd: 147 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 180 kg Maximal användarvikt: 200 kg Display: 6,3" bakgrundsbelyst Maximal ljudnivå: 62 dB Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Spirit Fitness CT850

Spirit Fitness CT850 är ett extremt robust löpband som närmast går att likna vid en pansarvagn. Bandet utstrålar hållbarhet och möjlighet till många års flitig användning. Något den extremt höga maximala användarvikten avspeglar. CT850 har två stabila transporthjul men dessvärre är det inte möjligt att fälla ihop bandet vilket tillsammans med den mycket höga maskinvikten i praktiken gör det ogörligt att stuva undan. Bandet har en stark AC-motor som gör att det accelererar snabbt mellan olika hastigheter och växelströmmen gör att det tål riktigt långa löppass. Såklart är det även riktigt stabilt när man varierar hastigheten kraftigt, såsom vid intervallträning. Dämpningen är stum vilket ökar belastningen för knä och leder, detta blir särskilt känsligt för ovana löpare.

CT850 är utrustat med en högst ordinär träningsdator med tio olika träningsprogram. Det är förhållandevis lätt att navigera sig fram till det träningsprogram man önskar och därefter går det snabbt att komma igång med löppasset. Displayen är bakgrundsbelyst och dess storlek acceptabel. Att skärmen är monokrom och därmed bara visar en färg känns dock lite snålt för den här prisklassen, även om det bara är en petitess. Desto värre saknas hylla för placering av surfplatta samt snabbknappar i handtagen för reglering av hastighet och lutning. Detta är något som numera är vanligt även på billigare modeller och dess avsaknad får CT850 att framstå som mindre modernt. Det finns dock flera praktiska fack runt konsolen för placering av diverse småattiraljer såsom nycklar och telefon. Spirit Fitness CT850 passar främst den som söker ett löpband som tål mycket flitigt användande och som vill ha komfort och trygghet i sin löpträning. Dessutom måste man med tanke på priset vara beredd att betala ordentligt för dessa egenskaper. Målgruppen är därför främst företagsgym och bostadsrättsföreningar.

Oerhört stabiltstark & tålig AC-motorrymlig löpytaflera fack på konsolen
Ingen hylla för surfplattasaknar knappar i handtagenmonokrom display
3,5

Bra pris hos:

Träningspartner.se

9. Masterfit TP 900

Välbyggt med rejäl löpyta och AC-motor

Prisklass: Proffs Hastighet: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 22 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2.5 hk (AC) Längd: 209 cm Bredd: 81 cm Höjd: 145 cm Löpyta (L): 156 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 150 kg Maximal användarvikt: 180 kg Display: 5,3 tum bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 62 dB Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Garanti: 2 år

Masterfit TM 900

Masterfit TP 900 är ett synnerligen robust och rymligt premiumlöpband och konstruerat för frekventa och långa löppass. Det är utrustat med växelström-motor - också kallad AC-motor - som tål längre träningspass än en vanlig likström-motor. TP 900 har en lättnavigerad träningsdator med ett flertal snabbval av olika förprogrammerade träningsprogram. Pulsen mäts enkelt genom att placera händerna på de handtag som finns placerade nedanför datorenheten, man kan även köpa till ett pulsband och då mäts pulsen trådlöst. Under displayen finns en hylla, ex. för surfplattor. Tyvärr gör dess placering att surfplattan täcker viktiga träningsdata, så du får välja mellan dessa. TP 900 har två fack där vattenflaska, telefon etc. kan placeras och två rejäla armstöd som gör att din träning kommer kännas säker även vid intensiva pass. Tyvärr så saknar vi knappar för justering av hastighet och lutning i armstöden, de hittar vi istället längre fram i höjd med nödstoppet. TP 900 har en mycket rymlig löpyta, vilket bidrar till en positiv löpupplevelse.

Som med de flesta tyngre löpband så går det dessvärre inte att fälla ihop och att det dessutom är tungt gör det svårflyttat. Dämpningen är aningen stum vilket är vanligt på löpband som är byggda för att användas ofta och länge. Har du känsliga leder och knän så kan det därför faktiskt vara bättre med en billigare modell med mjukare dämpning. TP 900 riktar sig till långdistanslöpare som söker ett riktigt robust löpband för extra långa pass. Det lämpar sig bäst för permanent placering i bostadsrättens gym, eller i det påkostade hemmagymmet. Om man inte har något emot att springa på lite hårdare underlag så kommer det att tåla flitigt användande i flera år framöver.

AC-motorhög användarvikt
Stum dämpningej hopfällbart
3,0

10. Speedfit SPT1000D

Stabilt och tåligt löpband för snabba intervaller

Prisklass: Proffs Hastighet: Ej tillämpbar Antal träningsprogram: Inga Lutning: Ej tillämpbar Motoreffekt: Självgenererande Längd: 162 cm Bredd: 76 cm Höjd: 113 cm Löpyta (L): 157 cm Löpyta (B): 44 cm Maskinvikt: 135 kg Maximal användarvikt: 180 kg Display: Fem mindre informationsrutor Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Garanti: 3 år (hemmabruk) Videoklipp: Produktdemo

Speedfit SPT1000D är ett robust proffs-löpband som är vanligt på gym för uppvärmning och crossfit-träning. Det sticker ut genom att tåla mycket hård belastning samt är extremt snabbt att komma igång med då det designats för att man ska slippa att spilla dyrbara sekunder på knapptryck. Något som är viktigt i crossfit-träning. SPT1000D skiljer sig från ett normalt löpband på så sätt att det inte har någon motor utan drivs av löparens egna rörelseenergi. Trots avsaknaden av motor så är maskinvikten hög, vilket är en konsekvens av den bastanta konstruktionen. Denna avspeglas också i en mycket hög maximal användarvikt och att Speedfit lämnar hela tre års garanti. I likhet med många andra proffs-modeller är SPT1000D inte hopfällbart och tar relativt mycket plats. Man kan visserligen flytta löpbandet men storleken och vikten gör att det krävs mycket kraft att tilta upp det på transporthjulen.

SPT1000D har en unik metod för justering av hastighet. Istället för att som ett konventionellt löpband reglera hastigheten med knapptryckningar så görs detta istället genom att man antingen lutar sig lätt framåt eller bakåt. I kombination med att löpytan är konkav så tar det ett tag att lära sig löpa som avsett på bandet. Dämpningen är stum men detta spelar mindre roll då SPT1000D är avsett att användas till kortare intervaller. För längre löppass är det inte lämpligt då det sliter hårt på knä och leder. Av samma anledning så saknas både flaskhållare och hylla för surfplatta/telefon. Träningsdatorn är mycket primitiv och den icke bakgrundsbelysta displayen består av fem mindre rutor som var och en visar specifika träningsdata. Här finns ingen möjlighet att ställa in förprogrammerade träningsprogram och liknande. Det är blott "på" eller "av" som gäller. Speedfit SPT1000D passar bäst för crossfit-träning där momentet löpning är en del av en "Wod" eller cirkelträning där det är av stor vikt att komma igång snabbt med varje intervall.

Mycket robustomedelbar startsjälvgenererandeflexibel hastighethög användarvikt
Stum dämpningtungtej hopfällbartprimitiv träningsdatorej bakgrundsbelyst display
3,0

Allt om löpband

Löpbandet och promenadbandet är tillsammans med crosstrainern de idag mest populära träningsmaskinerna för den som vill träna hemma. Detta är inte så konstigt då kroppen ju är byggd för att både springa och gå regelbundet. Då många idag har stillasittande arbeten är löpbandet och promenadbandet därför utmärkta redskap för att ändå åstadkomma den rörelse vi är byggda för och behöver.

Det är lätt att tänka att man lika gärna kan promenera eller springa utomhus, men verkligheten är ofta en annan. Inte minst då det nordiska klimatet ofta bjuder på kyla, mörker, regn och rusk. Värst är i regel vinterhalvåret där isigt underlag och snö ökar halkrisken, den kalla luften retar luftrören och mörkret ökar utsattheten för överfall. Sommarhalvåret är istället värst för många allergiker. Man kan visserligen använda löpband på gym, men gymkort är dyra och kostar ofta ca 7 000-8 000 kr per år. Dessutom är gymmet ofta fullpackat då man ska träna eftersom de flesta vill träna vid samma tidpunkt, vilket resulterar i att det blir kö till löpbanden. Detta är troligen bara några av anledningarna till varför löpband i hemmet är så populära idag och dessutom ständigt ökar i popularitet.

Löpband eller promenadband?

Det är viktigt att tänka till innan man köper ett löpband eller promenadband. Ska bandet användas för löpning eller gång? Hur ofta kommer motionsbandet att användas? Kanske kommer flera personer att nyttja det? Hur hög ska prestandan vara? Vad får det kosta? Detta är de viktigaste frågorna man som köpare bör ställa sig. Löpbandet är den i särklass dyraste typen av träningsmaskin och även enklare modeller innebär en betydande investering för de flesta. Under recensionerna nedan kan du läsa vår guide till vad som är viktigt på ett löpband, så att du väljer rätt löpband för just dig och dina behov.

För motionärer som endast planerar att gå eller jogga på sitt motionsband är det betydligt billigare promenadbandet troligen ett mer ekonomiskt alternativ. Detta gäller naturligtvis även de som helt enkelt inte har råd med ett riktigt löpband. Tror du att ett promenadband passar dig bättre kan du läsa vårt promenadband-test här.

Bästa valet för dig

Vi har valt ut de bästa och de mest populära löpbanden som säljs på marknaden just nu. Löpbanden är indelade i 3 prisklasser enligt följande.

Budget-klass: Under 11 000 kr

Karaktäriseras av enklare, mindre robusta löpband. De har en relativt låg vikt, mindre stabil ram samt en begränsad löpyta. De har har enklare stötdämpning och mindre kraftfulla motorer, i regel under 2 hk.

Mellan-klass: ca 11 000-14 000 kr

Karaktäriseras av tysta, tunga, mycket välbyggda och stabila löpband som klarar regelbunden användning under lång tid samt tål en mycket hög användarvikt. De har kraftigare motorer som genererar mycket höga maxhastigheter och en generös löpyta som ger en bekvämare och tryggare löpning. Med sina påkostade träningsdatorer och trådlösa sensorer har de också specialfunktioner såsom pulskontroll eller inbyggda högtalare. Dessutom har de ofta snygga displayer med lättförstådda användargränssnitt och stora skärmar för visualisering.

Proffs-klass: Över 14 000 kr

Karaktäriseras av löpband i elitnivå för mycket tuff och regelbunden träning. Detta är löpband goda nog för maratonlöpare och andra som kräver extra hög kvalitet och prestanda. Löpytan är ofta mycket rymlig, motorn kraftfull och dämpningen riktigt bra. En mycket hög byggkvalitet gör löpbandet robust och borgar för att det ska klara intensiv användning av flera användare under mycket lång tid. Byggkvaliteten gör också att är den maximala användarvikten ofta blir synnerligen hög.

Så väljer du rätt löpband/promenadband

Den som ska köpa löpband bör först ställa sig några grundläggande och viktiga frågor:

  • Kommer jag att löpa eller gå på bandet?

Det är stor skillnad på löpband och så kallade promenadband/gåband, inte minst vad gäller priset. Ett löpband måste vara betydligt mer robust än ett promenadband, då löpning innebär mycket större påfrestningar på bandets konstruktion än vad gång gör. Många nöjer sig dock med att promenera på bandet eller på sin höjd jogga, vilket ofta gör att man kommer undan med att köpa ett betydligt billigare promenadband. Om man inte vet huruvida man kommer att gå eller löpa på bandet bör man köpa ett löpband, då detta ju möjliggör såväl gång som löpning.

  • Hur ofta kommer jag att använda bandet?

Ju mer man använder en träningsmaskin, desto mer slits den. Detta är speciellt sant för löpbandet, då löpningen medför sådana påfrestningar på det. Planerar man att använda löpbandet flera gånger i veckan bör man därför köpa ett tåligare, mer gediget löpband av högre byggkvalitet då dessa klarar betydligt många fler timmars slitage. Ofta är man flera som planerar att använda löpbandet, till exempel en hel familj. Även om detta gör att löpbandet används oftare gör det kanske även att man kan ta sig råd att köpa ett dyrare, bättre och mer robust löpband, då man är fler som kan bidra till köpet med sin träningsbudget.

  • Vilka förväntningar har jag på löpbandets prestanda?

Löpbandens prestanda skiljer sig åt på flera områden. Viktigast är löpytan, hastigheten, displayen/träningsdatorn, motoreffekten, ramen, stötdämpningen, lutningen samt den maximala användarvikten men också säkerheten. Naturligtvis innebär en högre prestanda även ett högre pris men också möjlighet till en roligare, mer varierad och effektiv träning. Samtidigt duger ett billigt löpband med sin lägre prestanda för vissa.

När man funderat igenom de tre ovanstående frågorna är det dags att ställa sig den sista och kanske mest avgörande frågan.

  • Hur mycket pengar är jag villig att lägga på min träning?

När man är klar över ungefär hur stor budget man har för sitt inköp av löpband/promenadband vet man också i regel vilken typ av löpband som är aktuell att titta på. Detta då de skiftar enormt mycket i pris. Billiga promenadband kan fås för drygt 3 000 kr medan ett billigt löpband värt namnet oftast kostar minst 6000 kr. De dyraste, mest exklusiva löpbanden kan kosta över 100 000 kr. De löpband vi testat kostar mellan ca 3 000-20 000 kr och inkluderar både mycket enkla och billiga promenadband men även mycket exklusiva löpband för elitidrottare. För att hjälpa dig att snabbt se vilken prisklass ett löpband ligger i har vi delat upp dem i tre olika prisklasser.

19 viktiga egenskaper hos ett löpband

I vårt löpband test har vi tagit hänsyn till en rad viktiga egenskaper uppdelade i olika kategorier. Dessa är listade i bokstavsordning nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikt

Denna egenskap är naturligtvis speciellt viktig för tyngre användare. Man kan vara tung beroende på att man är tjock, muskulös (muskler väger mycket), lång etc. men oavsett varför man väger mycket, så är det viktigt att man köper ett löpband som klarar av den användarvikt den faktiskt ska användas för. Är man flera som planerar att använda löpbandet så måste man naturligtvis köpa en träningsmaskin som är konstruerad för att klara den tyngsta användaren. Förenklat kan man säga att ju dyrare typ av löpband, desto högre användarvikt klarar det ofta av.

Byggkvalitet

En mycket viktig egenskap för ett löpband är dess byggkvalitet och orsakerna är flera. Den kanske viktigaste anledningen är att ett robust löpband i regel har en betydligt längre livslängd än ett vekare löpband. Detta då ett välkonstruerat löpband med gedigen ram, mekanik och elektronik inte bara kommer att ge en mer stabil löpning. Det kommer dessutom att klara av den långa och hårda belastning som ett välanvänt löpband utsätts för. Detta gäller i synnerhet ifall löpbandet används av tunga personer som kör hårda löp-pass. Detta återspeglas inte minst i att ett löpband av bättre byggkvalitet ofta har en hög användarvikt. Priset för ett robust löpband är dock att det normalt tar upp mer plats än en mindre robust träningsmaskin, att det väger mer och kanske framför allt att det är dyrare.

Även kvaliteten på löpbandets matta skulle kunna sägas tillhöra byggkvaliteten då en rejäl löpmatta är tillräckligt tjock och slitstark för att klara en omfattande nötning innan den måste bytas ut. En löpmattas tjocklek är är oftast "bara" mellan 1-2 mm, men en löpmatta på 2 mm är i regel en mycket rejält tjock matta som tar lång tid att slita ner.

Design

Även om designen normalt inte påverkar funktionaliteten så mycket spelar den faktiskt fortfarande en viktig roll för väldigt många som vill träna hemma. Ett billigt löpband har ofta hjul och kan därför flyttas och gömmas undan i något skrymsle när det inte används, men dyra och tunga löpband är varken byggda eller tänka för att flyttas omkring. Då löpbandet därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man gärna att det passar in med omgivningen. Helst vill man nog att löpbandet ska vara snyggt, precis som man vill med övrig träningsutrustning och annan inredning. Man skulle kunna hävda att designen påverkar funktionaliteten om man ser till displayens design. En väldesignad display är nämligen i regel även lätt att använda och gör att man kan fokusera mer på löpningen än på att knappa på runt på displayen.

Display

Ett löpbands display har ofta en LCD-skärm, på vilken man inte bara kan läsa av siffror också text, utan även kan se en visualisering över puls, lutning, tillryggalagd sträcka, tid etc. Den kanske viktigaste egenskapen för en display är att den är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att ”hitta” de program, inställningar och kommandon man är ute efter. En bra display får också gärna ha snabbknappar med förinställda hastigheter och lutningar för att minimera knapptryckandet. Man vill verkligen undvika att bli distraherad under löpningen av att man måste lägga sin fokus på att försöka hitta runt i menyer och funktioner.

Garanti

Det genomsnittliga löpbandet kostar idag mellan 7 000-13 000 kr (promenadband är billigare) vilket för många innebär en betydande investering. Därför är det viktigt att man kan lita på att det är hållbart och kommer att kunna ge en trogen tjänst i flera år. Om det av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera löpbandet. Även billiga löpband och promenadband har inte sällan generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man ska komma ihåg att man vid en reparation i regel själv får stå för alla kostnader att transportera löpbandet till reparationsverkstaden eller för att en servicetekniker kommer till hemmet och reparerar löpbandet på plats. Detta innebär i sig en inte obetydlig kostnad i tid och/eller pengar.

Hastighet

Hastigheten är en egenskap nära besläktad med motorn då det framför allt är motoreffekten som avgör hur snabbt ett löpband är. Löpbands hastighet brukar anges med dess hastighetsintervall, exempelvis 0-16 km/h. Promenadband kan ha en maxhastighet på upp till ca 8-10 km/h och redan vid 6-7 km/h brukar de flesta föredra att börja springa istället för att gå. Detta gör att de snabbaste promenadbanden också duger till att jogga på.

För ett löpband ska maxhastigheten helst ligga på minst 15 km/h. Dyrare löpband kommer ofta upp i hela 20 km/h vilket är en hastighet som är tillräckligt snabb för de allra flesta. Ju högre hastighet man springer i, desto större löpyta behöver man. Om man ska löpa i en hög hastighet på exempelvis 18-20 km/h, krävs därför en rejält tilltagen löpya för att löpningen ska kännas bekväm och säker.

Ljudnivå

En låg ljudnivå är i synnerhet viktigt för hemmaanvändare då man inte vill störa andra i bostaden mer än ett minimum. Ofta står löpbandet dessutom i ett TV-rum och man vill då inte att ljudet från löpbandet ska störa ut det från TV:n, speciellt om man är flera som tittar.

Ett löpbands ljudnivå beror främst på tre faktorer, hur robust det är, hur tyst motorn är och hur bra dämpningen är. Ett löpband som är robust, med en kraftfull samt tyst motor och som dessutom har en god dämpning kan vara förvånansvärt tyst vid löpning.

Om man bor i lägenhet i ett lyhört bostadshus med känsliga grannar som kan störa sig på dunkandet från när man springer på löpbandet. Denna typ av störande ljud kommer av vibrationerna som löpbandet sprider till golvet under det och som sedan fortsätter ut i resten av huset. Detta oljud minimeras genom ett löpband som är robust och som har god dämpning, då dessa egenskaper absorberar vibrationerna mer effektivt. Om man vill minimera ev. dunkande ännu mer kan man även köpa en dämpningsmatta, som normalt finns att köpa där man köper träningsmaskiner.

Lutning

De flesta löpband kan lutas för att skapa ett sluttande plan och göra löpningen mer ansträngande och bara några procents vinkling gör löpningen betydligt mycket tuffare. Lutningen kan antingen justeras manuellt eller automatiskt. De bättre löpbanden har automatiskt lutningsjustering och kan i regel även justeras under löpningen. Vinkelintervallet sträcker sig upp till ca 15 % för de bästa löpbanden.

Löpyta

En tillräckligt stor löpyta är viktig för att man ska ha en tillräckligt stor yta att röra sig hit och dit på under löpningen. Ju mindre löpyta bandet har, desto mer måste man fokusera på att hålla sig kvar på löpytan, på bekostnad av fokuseringen på löpningen. Ju snabbare man löper, desto svårare blir det dessutom att hålla sig på samma punkt, speciellt på längden. Man kan därför något förenklat säga att ju snabbare man tror sig kommer att löpa på bandet, desto större löpyta måste löpbandet ha. Löpytan är dock en av de saker man måste betala för med en högre prislapp på löpbandet och stora rymliga löpytor är normalt förunnat endast de dyrare löpbanden.

Manual

En bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin träningsmaskin. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop löpbandet, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr fallerar många tillverkare en del på denna punkt, även de som säljer lite dyrare modeller. Numera tycker vi att det förutom en pappersmanual även borde medfölja en digital manual, gärna som PDF-dokument eller annat standard-format som gör att det är lätt att öppna och läsa. Om inte annat borde man kunna ladda ner manualen på tillverkarens hemsida, vilket idag bra nog blir allt vanligare. Att spara små PDF-filer på några megabyte på sin dator är dessutom betydligt mindre utrymmeskrävande än att lagra pappersmanualer som för många dessutom har en tendens att slarvas bort.

Maskinvikt

Liksom för ramstorlek så finns det även för maskinvikten generellt ett motsatsförhållande där en högre vikt ger ett mer stabilt och gediget löpband som tål hårdare belastning och tyngre användare, medan ett lättare löpband generellt är mindre slitstarkt och robust. Liksom för ramstorleken väger de billigare löpbanden (och i synnerhet promenadbanden) mindre än de dyrare, vilket ofta är passande för den som har ont om plats och behöver kunna flytta sitt löpband före och efter träningen. Har man däremot både pengar och utrymme är ett tyngre löpband generellt sett någonting positivt då det oftast medför en högre kvalitet på löpbandet.

Mobilitet

Riktigt gedigna och tunga löpband är inte tänkta att flyttas omkring, men de flesta löpband som är gjorda för hemmaanvändare brukar faktiskt vara hopfällbara, ha transporthjul och vara relativt enkla att flytta. Detta förutsätter dock att man är tillräckligt stor och stark, eller att man är två personer som flyttar löpbandet, så att man kan ta tag på varsin sida. Promenadband och enklare löpband brukar dock vara så lätta att de utan problem kan rullas omkring av en person. En faktor tillverkare tyvärr ofta missar är att hjulen lätt kan göra märken i golvet om de är för små, löpbandet är tungt och golvet är skört, såsom exempelvis ett parkettgolv kan vara.

Montage

Montaget av ett löpband är lyckligtvis normalt en ganska enkel procedur då bandet i regel levereras relativt färdigmonterat. Detta är i synnerhet sant för hopfällbara löpband som tar upp minsta möjliga plats när de är hopmonterade och hopfällda. Det handlar ofta om att armstöden som ska monteras ihop med ramen och sladdar för elektroniken som ska kopplas ihop. Jämfört med monteringen av andra träningsmaskiner brukar detta dock vara enkelt.

Motor

Till skillnad från t.ex. en träningscykel eller crosstrainer så driver användaren normalt inte löpbandet (förutom på en del billiga promenadband) utan denna drivs av en motor. Ju kraftigare motor, desto mer effekt och arbete kan den generera. Mer effekt innebär också att motorn klarar att driva bandet i en högre hastighet samtidigt som den även förser dess elektronik med ström. Även accelerationen är mycket beroende av motoreffekten och om man planerar att träna mycket intervallträning är det viktigt att man har en motor som är tillräckligt kraftfull. Detta då den i så fall måste klara av att snabbt accelerera upp i hastighet. En kraftigare motor ökar dessutom rent generellt ett löpbands livslängd, inte minst då den är skonsammare mot all elektronik under maxbelastningen och på så sätt borgar för att elektroniken håller längre.

Billiga löpband och promenadband har ofta en motorkraft på knappt 1 hästkraft (förkortat hk) medan de bästa (och dyraste) löpbanden för hemmabruk kan ha en motorkraft på upp till 3 hk. Vad gäller motorkraft är det viktigt att man skiljer på toppeffekt och kontinuerlig effekt. Toppeffekten är ofta den effekt som anges då den har ett värde som är betydligt högre än den kontinuerliga effektens värde, i regel ca 40% eller mer.

Drivremmen med vilken motorn överför sin rörelseenergi till löpbandet är annars den maskindel som är svårast att förhindra slitage på och är även den del som efter ett antal år till slut går av, oavsett hur mycket och hårt man använt löpbandet. Detta beror på att remmen är gjort av gummi som efterhand torkar och därmed förlorar sin elasticitet, vilket till slut resulterar i att den går av. Detta fenomen är detsamma som får gamla gummisnoddar att lätt gå sönder, oavsett om de använts eller ej.

Pris

Priset är naturligtvis en mycket viktig faktor vid de allra flesta köp av träningsutrustning. Speciellt då priset skiljer sig extremt mycket mellan de billigaste och de dyraste modellerna. De billigaste banden kostar ca 2 000-3 000 kr, fast då är det egentligen inte fråga om några löpband utan om de billigare promenadbanden. De typer av löpband som man använder på gym ligger oftast på 50000 kr och uppåt. 100 000 kr är t.ex. inte ett ovanligt pris på ett sådant löpband. Dessa löpband är dock byggda för att användas extremt ofta, mycket och länge. Man behöver däremot som hem-användare i regel inte betala så mycket för ett fullgott löpband med god byggkvalitet, funktion och livslängd.

Storlek

Bor man i en lägenhet eller annan bostad där ytan för att placera ett löpband ofta är mycket begränsad, vill man troligen av naturliga skäl att löpbandet inte tar upp mer plats än nödvändigt. Samtidigt måste ett bra löpband få ta upp sin beskärda yta, då det är just den stora löpytan möjliggör en snabbare, bekvämare och säkrare löpning. Kompromissen är därför i ofta ett hopfällbart löpband som man endast tar fram vid träningstillfället eller som man ställer bort när man behöver löpbandets yta till annat. Är ytan inte en begränsande faktor kan man lite förenklat säga att ju större ramstorleken är, desto bättre ur kvalitetssynpunkt. Detta då ett stort och ordentligt löpband inte bara har en större löpyta, utan även är mer stabilt, robust och håller längre.

Stötdämpning

En annan viktig egenskap för ett löpband är dess stötdämpning som gör löpningen bekväm och mer skonsam mot kroppen, då den skapar ett mjukare underlag att springa på. En god dämpning minskar även eventuella oljud och vibrationer, vilket är extra viktigt ifall man planerar att löpa framför TV:n, har lyhörda grannar eller på annat sätt vill att löpbandet ska låta så lite som möjligt.

Det finns olika dämpningssystem och vanligast är dämpkuddar gjorda av gummi där fler kuddar generellt ger bättre dämpning än färre. Även andra dämpningsmekansim, såsom fjäderupphängning förekommer dock och vilken stötdämpningsteknik som är bäst går inte generellt att säga.

Säkerhet

En god säkerhet är viktig för ett löpband, inte minst då man ofta faktiskt kommer upp i höga hastigheter under löpning. För att man inte ska ramla av löpbandet om det går för fort, ska det därför vara utrustat med ett nödstopp, ett så kallat ”dödmansgrepp”. Detta består av en magnet som i ena änden (genom magnetism) är fäst på löpbandet och i andra änden är fäst i ett snöre. Snöret har en clip i sin andra ände, vilken man knipsar fast på kläderna. Håller man på att ramla av bandet så sträcks snöret och magneten lossnar från löpbandet som då nödbromsar.

En annan bra säkerhetsfunktion är så kallad dämpad fällning. När bandet fälls ihop hålls det upprätt av en låsning. När man ska fälla ner löpbandet för att använda det är mycket viktigt att det inte faller ner och skadar någon eller något som råkar komma i vägen. Därför finns på bättre löpband en hydralisk dämpning som gör att bandet sakta men säkert fälls ner när det kopplas loss från låsningen, även om ingen håller emot. Denna säkerhetsfunktion är speciellt viktigt på stora och tunga löpband och är just därför som vanligast på just dessa.

Träningsdator

En bra träningsdator är en viktig egenskap för ett löpband. Den får gärna ha flera förprogrammerade träningsprogram, som intervallträning, fettförbränning, maraton etc. Även billigare löpband har idag ett flertal olika program att välja mellan men viktigare än antalet program är deras innehåll, dvs. hur bra och varierad träning de ger. En bra träningsdator får dessutom gärna ge möjligheten att lägga in användarens vikt och ålder för att justera de olika programmen med en lämplig belastning för att åstadkomma bästa möjliga träningsresultat. Träningsdatorn får även gärna ha funktionaliteten att kunna spara sina egna träningsprogram med alldeles egna inställningar.

Många löpband har pulsmätning för att användaren under träningen ska få en bättre känsla för hur hårt han/hon egentligen pressar sig. Pulsen mäts oftast via mätare på handtagen men även trådlös pulsmätning är idag vanligt. För att träningsdatorn ska kunna ta emot pulsinformationen trådlöst behöver man i regel köpa till ett pulsbälte som man får sätta på sig.

Pulskontroll är ett träningsprogram som finns på de bästa träningsdatorerna. Pulskontroll, eller pulsstyrning som det också kallas, hjälper användaren att hålla den ansträngningsnivå han/hon är ute efter. Detta sker genom att träningsdatorn mäter användarens puls och sedan kontinuerligt anpassar löpbandets hastighet så att användarens puls hålls konstant till ett förinställt värde.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!