Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Löpband: 16 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 29 maj 2019

Vill du komma igång med löpträningen men har inte tid att ta dig till löpspåret? Med ett löpband så har du alltid nära till löpträningen oavsett väder och var du bor. Vi har testat löpband och utser Sole Fitness F63 till bäst i test. Detta löpband har en hög byggkvalitet, rejäl löpyta och kraftig motor till ett svårslaget pris.

Bästa premiumval blir Sole Fitness F85 som erbjuder en mycket hög prestanda för ett löpband ämnat för hemanvändning. Bästa budgetval blir Master Fitness T25 med en för sin prislapp utmärkt löpyta, dämpning och motor.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Är displayen tillräckligt stor och tydlig? Finns det snabbknappar och i så fall var? Är löpbandet lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerat är löpbandet? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Hur bra dämpning har den? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte? Kan man justera lutningen? Hur många transporthjul finns det?

  • Prestanda: Hur kraftfull är motorn? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är löpytan? Hur hög är maxhastigheten och maxlutningen?

Vi har betygsatt löpbanden efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Sole Fitness F63 - BÄST I TEST LÖPBAND

Högpresterande mellanklassband med svårslaget prisvärde

Prisklass: Mellan Hastiget: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 10 st Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 3,0 hk Längd: 210 cm Bredd: 89 cm Höjd: 144 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 115 kg Maximal användarvikt: 147 kg Display: 9 tum bakgrundsbelyst Färg: Blå (Monokrom) Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Trådlöst pulsbälte : Montageinstruktion Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Sole Fitness F63

Sole F63 är en mellanklassversion av Soles flaggskeppsmodell F85 och utnämns till bäst i test. Likt sitt storasyskon har F63 en motoreffekt och byggkvalitet som få löpband kan mäta sig med i prisklassen. Två styrkor som tillsammans borgar för en mycket lång livslängd, även vid flitigt användande. Löpytan är bred och ovanligt lång, vilket gör löpningen mer avslappnad, speciellt vid höga hastigheter. Mest imponerar dock den fantastiska dämpningen, vars like är oöverträffad i mellanklassen och som ger en skön och skonsam löpning. Likt andra Sole-modeller har F63 en enkel, men samtidigt lättanvänd och användarvänlig träningsdator. Kontrollpanelen är tydlig med stora snabbknappar för bland annat lutning och hastighet. Det må vara petitesser, men vi hade gärna sett att snabbknapparna för hastighet sträckte sig ända upp till maxhastigheten. Vi hade också önskat att hyllplanet var placerat ovanför displayen, så att denna inte täcktes av en surfplatta.

Maskinvikten är hög, vilket får ses som en ofrånkomlig konsekvens av den höga byggkvaliteten och prestandan. Trots vikten så är F63 överraskande lättflyttat. Transporthjulen kunde dock varit bredare för att skona sköra golv. Löpbandet är lätt att fälla ihop och tack vare ett reglage i handhöjd även mycket enkelt att fälla ner. Bruksanvisningen är något slarvigt översatt med bitvis otydliga illustrationer, men detta vägs mer än väl upp av den utmärkta montagevideon (se länk i specifikation). Sole F63 passar löparen som vill ha högsta möjliga prestanda, byggkvalitet och komfort i mellanprisklassen.

KAMPANJ:

Rabattkoden SOLEF63V ger 1 000 kr rabatt på Sole Fitness F63 hos Träningspartner.se fram till 2019-07-23.

Utmärkt byggkvalitet & dämpningrymlig löpytakraftfull motorlättflyttadmontagevideopulsbälte ingår
Slarvigt översatt bruksanvisningnågot smala transporthjul

Bra pris hos:

Träningspartner.se

2. Sole Fitness F85 - BÄSTA PROFFSVAL

Lyxigt proffslöpband med fantastiskt prisvärde & prestanda

Prisklass: Proffs Hastiget: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 10 st Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 4 hk Längd: 207 cm Bredd: 93 cm Höjd: 144 cm Löpyta (L): 153 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 144 kg Maximal användarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 9 tum Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Pulsbälte, högtalare, flaskhållare Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Sole Fitness F85

Proffsklass-löpbandet F85 från Sole Fitness har en förstklassig prestanda till ett riktigt bra pris och blir därför bästa proffsval. Byggkvaliteten är förträfflig och motorn är mycket kraftfull vilket borgar för en lång livslängd, trots ständig, tuff belastning. Sole är så självsäkra på byggkvaliteten att de lämnar livstidsgaranti på ramen. Den extremt rymliga löpytan gör det tryggare att pressa sig till max under löpning. Dämpningen är fantastiskt bra vilket naturligtvis skonar knän och leder men framförallt gör löpningen skönare. Displayen är föredömligt stor och omges av praktiska snabbknappar för hastighet, lutning. Träningsdatorn är intuitiv och lättförstådd - även för otekniska personer - vilket gör det enkelt att komma igång med träningen.

Trots en mycket hög vikt är F85 förvånansvärt lättflyttad och enkel att fälla ihop. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta svagheter hos F85. Det lilla vi kan anmärka på är att transporthjulen kunde varit bredare för att skona sköra golv, samt att den svenska bruksanvisningen visserligen är tydlig, men samtidigt känns hastigt översatt.

KAMPANJ!

Rabattkoden SOLEF85V ger 1 000 kr rabatt på Sole Fitness F85 hos Träningspartner.se fram till 2019-07-23.

Svårslaget prisvärdeförträfflig byggkvalitet & dämpningmycket rymlig löpytakraftfull motorlättflyttad
Hastigt översatt bruksanvisningtransporthjulen kunde varit bredare

Bra pris hos:

Träningspartner.se

3. Master Fitness T25 - BÄSTA BUDGETVAL

Förvånansvärt högpresterande budgetlöpband

Prisklass: Budget Hastiget: 1-20 km/h Antal träningsprogram: 36 st Antal träningsprogram: 36 Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 2,5 Hk konstant effekt Längd: 172 cm Bredd: 37 cm Höjd: 137 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 88 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: Typ: LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: (LxBxH) 120x87x148 Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Master Fitness T25

Master Fitness T25 är ett budgetklasslöpband med hög prestanda i relation till sin vikt. Med sin sin kraftfulla motor accelererar löpbandet snabbt upp till sin höga maxhastighet, utan att låta för högt eller kännas instabilt. T25 har både en inbyggd pulsmätare och snabbknappar för såväl lutning som hastighet, så att du med endast ett fåtal knapptryckningar kan komma igång att träna. Vill du springa på ett mer varierat sätt har du alla möjligheter, då det finns en mängd olika förprogrammerade träningsprogram att välja på. Dessa beskrivs tydligt bredvid displayen. Displayen kan tyckas vara något liten, men är ändå användarvänlig och lätt att läsa av. Det finns goda förvaringsmöjligheter för nycklar och vattenflaska samt en hållare för läsplatta.

Dämpningen är riktigt bra för ett budgetlöpband. Likaså är lutningen och längden på löpbandet över förväntan. Även bredden är god för prisklassen, men löpytan kan likväl upplevas smal vid högre hastigheter. Ytan vid sidan av löpmattan är också smal, men gör samtidigt att löpbandet tar mindre plats. Dessutom är det enkelt att fälla ihop och flytta.

Mycket prispressatför prisklassen utmärkt löpyta & dämpning & motor
Något liten displaylöpytan smal vid maxhastighet

4. Bowflex BXT226

Kraftfullt löpband med USB-uttag och förstklassig dämpning

Prisklass: Proffs Hastiget: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 9 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 3.75 Längd: 215 cm Bredd: 92 cm Höjd: 140 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 127 kg Maximal användarvikt: 170 kg Display: 7,4 tum bakgrundsbelyst Maximal ljudnivå: 61,5 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Tillbehör: Pulsband ingår Videoklipp: Video

Bowflex BXT226

Bowflex BXT226 är ett kraftigt premium-löpband med generös löpyta och riktigt skön dämpning. Dess design är futuristisk men samtidigt stilren och därför lätt att tycka om. Tack vare hyllan för surfplatta och USB-uttag så riskerar du aldrig att få slut på batteri under löppasset. Till skillnad från många andra löpband så är hyllan dessutom placerad så att surfplattan inte täcker displayen. En robust konstruktion i kombination med kraftfull motor gör att BXT226 passar utmärkt för tuffare intervallpass. Den starka motorn möjliggör nämligen en hög maxhastighet och snabb hastighetsjustering. Dessutom underlättar den väl tilltagna löpytan att löpningen känns tryggare när det går som fortast. Sin höga maskinvikt till trots så gör de fyra transporthjulen det lätt att flytta bandet.

BXT226 har en lättanvänd träningsdator med ett tilltalande användargränssnitt. Det finns flera olika träningsprogram och pulsbälte är inkluderat i priset. Efter träningen kan du föra över din data via Bluetooth till diverse gratisappar. Det förekommer ljudeffekter vid några av valen vilket kan bli tröttsamt i längden om man stör sig på sådant, lyckligtvis går ljudet att stänga av helt. Vi saknar tyvärr snabbknappar i handtagen för smidig småjustering av hastighet och lutning. Dessutom behöver varje ändring på konsolen bekräftas med ytterligare ett tryck på en annan knapp vilket är irriterande, särskilt vid tuffa intervallpass när man vill ha total fokus på löpningen. Vi är rätt imponerade av de förhållandevis starka högtalarna som du kan koppla ihop med din telefon eller surfplatta via en vanlig ljud-kabel. Konsolen har fem lättillgängliga fack där man med fördel förvarar nycklar, telefon etc. Likt många andra löpband har BXT226 en pliktskyldig men underdimensionerad fläkt som inte ens på högsta effekt ger särskilt mycket svalka. Bowflex BXT226 riktar sig till löpare som är ute efter en påkostad, snygg, robust och bekväm träningsplattform med moderna funktioner såsom anpassning för att kolla på surfplattan under passet.

Hylla för surfplatta som ej skymmer displayskön dämpningusb-uttagpulsbälte ingår
Inga snabbknappar i handtagenonödig "konfirmera val"-funktion

Bra pris hos:

Sport-Tiedje

5. Titan Life Athlete T74

Stabilt löpband med användarvänlig träningskonsol och mjuk dämpning

Prisklass: Mellan Hastiget: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 24 st Lutning: 0-9 % i 15 steg Motoreffekt: 3 hk Längd: 188 cm Bredd: 86 cm Höjd: 142 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 85 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 1 år (för privat bruk) Tillbehör: Appen “Fitshow”

Titan Life Athlete T74

Titan Life Athlete T74 är ett riktigt trevligt löpband i mellanklassen med generös löpyta och skön dämpning. Löpbandet kommer i ett stort paket och innehåller endast ett fåtal delar som behöver monteras. Bruksanvisningen är tydlig och för en nybörjare så tar det max 30 minuter att göra löpbandet klart för användning.

Stark motor men låg maskinvikt

Athlete T74 har en för sin prisklass förhållandevis låg maskinvikt men är trots detta stabil. Det har en frikostig löpyta och även vid höga hastigheter så står bandet stadigt på marken. För att ge en ännu säkrare löpträning hade vi dock gärna sett att handtagen varit längre. Eftersom maskinvikten är låg så är T74 relativt lätt att flytta.

T74 är utrustad med en stark DC-motor på 3 hk vilket innebär att den snabbt ökar och sänker hastigheten efter önskemål. Den har en maxhastighet som räcker för de allra flesta men för att kvala in som riktigt vass så hade vi velat att den kunde erbjuda en brantare maxlutning. Lutningen har 15 nivåer men det är ganska små avstånd mellan varje nivå och maxlutningen är mindre än många andra modeller i prisklassen. Det är anmärkningsvärt att den inte har stöd för trådlös pulsmätning.

Stöd för surfplatta men spartansk träningsdator

Vi uppskattar de finesser som finns på träningskonsolen. Såsom hylla för surfplatta, USB-uttag för laddning och anslutning till de integrerade högtalarna. Dessutom är prestandan på högtalarna ovanligt hög. Det är lätt att navigera sig fram till önskat träningsprogram och datorn har utrymme för tre olika användare. Programmen är i enklaste laget och erbjuder egentligen bara olika typer av hastighetsförändringar, längden på passet anger du själv. Tyvärr finns inte möjligheten att modifiera egna intervallpass men det går bra att använda sig av snabbknapparna vid träningskonsolen för att snabbt justera hastighet och lutning. Vi hade önskat att den även hade snabbknappar i handtagen på sidorna. Eftersom displayen är bakgrundsbelyst och stor till ytan så ger det dig en utmärkt överblick över träningspasset.

Sammantaget är Titan Life Athlete T74 ett för sin prislapp riktigt kompetent löpband med många trevliga detaljer. Det lämpar sig extra väl för dig som vill använda din surfplatta under träningspasset, men har även fina löpegenskaper såsom utmärkt dämpning och generös löpyta.

Hylla för surfplattaUSB-uttagskön dämpning
Saknar snabbknappar i handtagensaknar trådlös pulsmottagaresnål maxlutning

6. Finnlo Technum IV

Elegant löpband med utmärkt dämpning och USB-uttag

Prisklass: Budget Hastiget: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 11 st Antal träningsprogram: 11 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 1,75 hk Längd: 179 cm Bredd: 80 cm Höjd: 138 cm Löpyta (L): 142 cm Löpyta (B): 50 cm Maskinvikt: 82 kg Maximal användarvikt: 135 kg Display: 5,4 tum bakbelyst LCD Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 3 år Tillbehör: Pulsband köpes separat Bruksanvisning: PDF

Finnlo Technum IV

Finnlo Technum IV är ett prisvärt löpband med flera bra finesser som t.ex. USB-uttag och hylla för surfplatta och utnämns till bästa budgetval. Löpbandet har en utmärkt dämpning vilket är en bidragande faktor för att undvika belastningsskador. Technum IV har en - för sin prisklass - rymlig löpyta, vilket gör träningen mer lätthanterlig, speciellt i högre hastigheter. Träningsdatorn är förhållandevis lättanvänd och det går snabbt att komma igång med träningen. Praktiska snabbknappar för hastighet och lutning finns placerade på såväl kontrollpanel som handstöd. De möjliggör smidiga snabbjusteringar under träningspasset så att du kan fokusera mer på löpningen. Träningsprogrammen är välavvägda och den väl tilltagna maxlutningen förbättrar möjligheten till riktigt tuffa löppass.

Technum IV har fyra transporthjul men det är framförallt de två i fronten som används, eftersom bandet med fördel flyttas när det är hopfällt. Tyvärr är bandet tungt att flytta, särskilt om det står trångt då det behöver tippas framåt för att transporthjulen ska aktiveras. Bredvid displayen finns det två fack som passar till förvaring av vattenflaska. Det finns två ytterligare fack, men de är svåra att använda då vinkeln är aningen för brant och plasthöljet gör att ytan blir hal. Detta medför tyvärr att saker som placeras där tenderar att glida ur. Tack vare USB-uttaget så slipper du åtminstone riskera att surfplattan dör under träningspasset. Finnlo Technum IV passar dig som söker ett billigare löpband där man lagt krutet på en rymlig löpyta och riktigt bra dämpning.

Hylla för surfplatta/mobilenutmärkt dämpningsnabbknapparUSB-uttag
Tung att flyttafeldesignade förvaringsfack

Bra pris hos:

Sporttema.se

7. ProForm Power 995i

Spännande löpband med skön dämpning och hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Hastiget: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 30 st Lutning: 0-12% Motoreffekt: 3 hk Längd: 188 cm Bredd: 91 cm Höjd: 149 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 51 cm Maskinvikt: 92 kg Maximal användarvikt: 135 kg Display: 5,4 tum bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 64 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år Tillbehör: Pulsband köpes separat Bruksanvisning: PDF

Pro-Form Power 995i

ProForm Power 995i är ett starkt och snabbt löpband med ett stort antal träningsprogram och stöd för ett flertal appar. Maxhastigheten är hög både i absoluta tal och för prisklassen. Den har också en generös löpyta vilket gör din träning säkrare i höga hastigheter. Tyvärr så upplevs knappar vara av sämre kvalitet och det är inte alltid ett tryck får direkt respons. Dessutom är fläkten usel, vilket i och för sig snarare är regel än undantag i budgetklassen. Löpbandet levereras med en begriplig bruksanvisning som har tydliga illustrationer och är lätt att följa. 995i är enkel att fälla ihop och har som de allra flesta andra löpband en hydraulisk broms, vilket innebär att löpdelen bromsas upp om man skulle tappa taget vid hopfällning. Bandet har bara två transporthjul, så för att flytta det behöver man vicka upp det, något som kan vara svårt med tanke på den höga vikten. Speciellt om bandet står i ett trångt utrymme. Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Dessutom finns hylla för surfplatta vilket är ett stort plus om man t.ex. använder någon av träningsapparna. Det finns tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Tyvärr saknas dock snabbknappar för justering av hastighet och lutning i sidohandtagen.

995i är utrustad med ändamålsenliga träningsprogram för flera olika träningstyper, såsom intervaller, backlöpning och pulsträning. Träningsdatorn stödjer trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. ProForm Power 995i passar bäst för löpare som söker ett starkt och riktigt snabbt löpband med lagom mjuk dämpning och en mjukvara som stöder ett flertal spännande appar.

Stark motorhylla för surfplattahög hastighet
Opålitliga knappar

Bra pris hos:

Träningspartner.se

8. Hammer Life Runner LR22i

Praktiskt löpband med hög maxhastighet och skön dämpning

Prisklass: Mellan Hastiget: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 19 st Lutning: 0-12% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 195 cm Bredd: 85 cm Höjd: 135 cm Löpyta (L): 150 cm Löpyta (B): 52 cm Maskinvikt: 103 kg Maximal användarvikt: 150 kg Display: 6,5 tum bakgrundsbelyst Maximal ljudnivå: 64 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Tillbehör: Pulsband köpes separat Bruksanvisning: PDF (engelska)

Hammer Life Runner LR22i

Hammer Life Runner LR22i är ett snyggt, snabbt löpband med effektiv dämpning och vi utnämner det till bästa mellanklassval. Maxhastigheten är hög både i absoluta tal och för prisklassen. Det är också riktigt stabilt vid höga hastigheter, vilket i kombination med den generösa löpytan bidrar till hög komfort och säkerhet. LR22i levereras utan svensk bruksanvisning - finns dock på engelska - och saknar även tydliga illustrationer, vilket gör monteringen svårare. När löpbandet väl är monterat så är det enkelt att fälla ihop och har hydraulisk broms, det innebär att det bromsas upp om man skulle tappa taget vid hopfällning. För att rulla iväg löpbandet behöver det tiltas upp, vilket är rätt bökigt då det väger så mycket. Speciellt om bandet står i ett trångt utrymme. Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Tyvärr saknas hylla för surfplatta. Däremot finns tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Dessutom finns praktiska snabbknappar för justering av hastighet och lutning i sidohandtagen.

LR22i är utrustad med ändamålsenliga träningsprogram för flera olika träningstyper, såsom intervaller, backlöpning och pulsträning. Träningsdatorn stöder trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. Hammer Life Runner LR22i passar bäst för löpare som söker ett bekvämt och riktigt snabbt löpband med skön dämpning och praktiska funktioner såsom snabbvalsknappar och genomtänkta träningsprogram. Den mycket höga maxhastigheten gör det dessutom extra intressant om du planerar att köra särskilt snabba intervallpass.

Skön dämpningrejäl maxhastighetpraktiska snabbvalsknappar
Ingen hylla för surfplattatung att flyttaej svensk bruksanvisning

Bra pris hos:

Sporttema.se

9. Abilica Stream TM X

Robust proffsband med bluetooth och appstöd

Prisklass: Mellan Hastiget: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 12 st Antal träningsprogram: 12 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 180 cm Bredd: 83 cm Höjd: 150 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 50 cm Maskinvikt: 83 kg Maximal användarvikt: 125 kg Display: 6,5 tum bakbelyst LCD Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Inbyggda högtalare Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream TM X

Abilicas Stream TM X är uppföljare till den tidigare testvinnaren Trex 8 och blir tack vare pågående priskrig även den bäst i test. En kraftigare motor gör att TM X nu kan mäta sig med konkurrerande modeller i sin prisklass. Löpytan är rymlig och underlättar en bekvämare löpning, speciellt i högre hastigheter. Träningsdatorn är relativt enkel och gör det lätt att komma igång. Snabbknappar för hastighet och lutning finns på såväl kontrollpanel som handstöd. Väl avvägda träningsprogram och en rejäl maxlutning möjliggör en utmanande och varierad löpning. Dämpningen är mycket god. Tyvärr har TM X bara två transporthjul, vilket gör löpbandet onödigt svårflyttat. Nytt är Bluetooth-anslutning och möjligheten att använda gatuvy-appar på både iOS och Android-enheter.

Denna teknologi är fortfarande i sin linda och ska man under löpning följa sin framfart på en läsplatta, upplevs skärmen lätt liten. Kan man däremot strömma sin läsplatta/smartphone till en TV-skärm överkoms detta.

Robustrymlig löpytamycket bra dämpningtydlig displaybluetoothapp-stöd
Onödigt svårflyttat

Bra pris hos:

Trimdax

10. Sole Fitness TT8

Lyxigt elitlöpband för maratonlöparen

Prisklass: Proffs Hastiget: 0-20 km/h Antal träningsprogram: 10 st Antal träningsprogram: 10 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 3 hk (AC) Längd: 207 cm Bredd: 93 cm Höjd: 144 cm Löpyta (L): 152 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 144 kg Maximal användarvikt: 150 kg Minsta takhöjd: Kroppslängd + 30 cm Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 9 tum Hopfällbar: Ja Transporthjul: 4 st Garanti: 2 år (Ram: Livstid) Inkluderade tillbehör: Pulsbälte, högtalare, flaskhållare Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Sole Fitness TT8

Sole Fitness TT8 är storasyskon till det omåttligt populära löpbandet F85 och utnämns till bästa proffsval. Även om de båda löpbanden prestandamässigt är lika varandra så finns det emellertid några avgörande skillnader. TT8 är nämligen byggt för betydligt längre löppass än F85. Detta kommer främst av att TT8 har en induktions-motor, som visserligen inte är lika stark som F85:s, men som samtidigt är bättre lämpad att användas flera timmar. TT8:s tänkta användningsområde är alltså maratonlöpning, snarare än intervall-löpning. Detta gör att bandet främst riktar sig till elitlöpare eller till gym där flera användare tillsammans gör att det brukas flitigt. För detta är TT8 väl lämpat med sin höga byggkvalitet, sin synnerligen rymliga löpyta och sin mycket användarvänliga träningsdator. Dämpningen är föredömlig, även om den känns något stummare än F85:s. Maskinvikten är mycket hög, vilket vittnar om hur gediget byggt TT8 är. Samtidigt är löpbandet förvånansvärt lätt att flytta tack vare transporthjulen, som dock kunde varit bredare för att skydda sköra golv. Kontrollpanelen har hylla för läsplatta och det finns ordentliga fack för vattenflaska, nycklar etc. Än så länge finns tyvärr ingen svensk bruksanvisning. TT8:s saftiga prislapp gör att den är utom räckhåll för de flesta, men har man råd och behöver ett löpband som håller "kommersiell" standard är detta ett mycket prisvärt val.

Utmärkt byggkvalitet & dämpningmycket rymlig löpytatålig motor
Ingen svensk bruksanvisningtransporthjulen kunde varit bredare

Bra pris hos:

Träningspartner.se

11. Race Runner 2000i

Avskalat löpband med utmärkt dämpning

Prisklass: Budget Hastiget: 0-20 km/h Lutning: 0-12% Motoreffekt: 2 hk Längd: 172 cm Bredd: 69 cm Höjd: 133 cm Löpyta (L): 135 cm Löpyta (B): 42 cm Maskinvikt: 69 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 63 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år för privat bruk Tillbehör: Pulsband köpes separat

Hammer Race Runner 2200i

Race Runner 2000i är ett väldämpat budgetklasslöpband som är förhållandevis yteffektivt och lätt att stuva undan, trots rejäl maxhastighet och maxlutning. Löpbandet levereras med en utmärkt bruksanvisning och även för en lekman tar det inte mer än tjugo minuter att montera. 2000i är även enkelt att fälla ihop och de välplacerade transporthjulen i kombination med den förhållandevis låga vikten gör det lättförflyttat. Löpbandet tar inte speciellt mycket plats och det är en stor fördel för dig som har ett begränsat utrymme.

Enkel kontrollpanel

Kontrollpanelen är spartansk med endast ett fåtal knappar, vilket gör det enkelt att navigera. Det finns två tydliga och välplacerade snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Vi hade önskat att det fanns några fler val än bara två men samtidigt så finns knapparna för manuell styrning precis bredvid vilket innebär att det är enkelt att finjustera detta själv. En positiv detalj är att det även finns snabbknappar för hastighet och lutning i sidohandtagen.

Konsolen har två fack som passar till förvaring av vattenflaska och mindre tillbehör. Tyvärr saknas hylla för surfplatta vilket är ett klart minus om du vill kunna kolla på den under träning. Det finns anslutning för musikspelare samt integrerade högtalare. Dessvärre är ljudkvalitén usel och ljudet blir bättre med en vanlig mobiltelefons egna högtalare.

2000i har stöd för flera olika träningstyper, såsom intervaller och pulsträning. Träningsdatorn stödjer trådlös pulsmätning men pulsband köps separat. Race Runner 2000i passar bäst för dig som särskilt söker ett yteffektivt löpband med effektiv dämpning samt god prestanda och som inte använder surfplatta under passet.

Effektiv dämpning för prisklassenlättflyttatutmärkt bruksanvisning
Saknar hylla för surfplatta

12. Masterfit TM 100

Prisvärt löpband med stor display och integrerade högtalare

Prisklass: Budget Hastiget: 0-18 km/h Antal träningsprogram: 14 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2,5 hk Längd: 183 cm Bredd: 87 cm Höjd: 142 cm Löpyta (L): 140 cm Löpyta (B): 50 cm Maskinvikt: 84 kg Maximal användarvikt: 130 kg Display: 7,1 tum bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 65 dB Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Tillbehör: Pulsband köpes separat Bruksanvisning: PDF

Masterfit TM100

Masterfit TM 100 är ett löpband i budgetklassen med flera egenskaper som man annars mest hittar i de högre prisklasserna. Den har snabbknappar i handtagen för justering av lutning samt hastighet och maxlutningen är i klass med ett proffslöpband. Det är enkelt att komma igång med löpningen eftersom träningsdatorn är lätt att förstå sig på. Det finns snabbvalsknappar för hastighet samt lutning och precis nedanför finns två handtag som används för pulsmätning. TM 100 stöder trådlös pulsmätning, men pulsband ingår ej. I själva datakonsolen finns även integrerade högtalare som är förvånansvärt kraftfulla. Konstruktionen är stabil och den har en hylla för placering av surfplatta, tyvärr kommer den skymma displayen vilket innebär att det blir svårare att överblicka sin träning. Löpytan är bra för att vara ett löpband i budgetklassen och det finns även långa handtag på sidorna vilket bidrar till att öka tryggheten. Tyvärr är dämpningen uttalat stum. Detta tycker vissa är skönt, men kan samtidigt ge besvär om man har känsliga leder eller inte är van att springa på hårt underlag.

TM 100 har två transporthjul och det kan därför bli lite trixigt att stuva undan det i ett trängre utrymme då man måste vicka bandet för att hjulen ska rulla fritt. Det är däremot lätt att fälla ihop löpbandet. Masterfit TM 100 passar bäst för dig som söker ett löpband i budgetklassen med en särskilt stabil konstruktion för trygga träningspass samt med rejäl maxlutning vilket möjliggör tuffare backintervaller. Det är en fördel om du är van vid att springa på hårt underlag eftersom dämpningen är stummare än medel.

Rejäl maxlutningkraftiga högtalare
Stum dämpning

Bra pris hos:

Träningspartner.se

13. Abilica Trex 7

Aggressivt prissatt budgetklass-modell

Prisklass: Budget Hastiget: 0-16 km/h Antal träningsprogram: 12 st Antal träningsprogram: 12 st Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 1,75 hk Längd: 170 cm Bredd: 73 cm Höjd: 148 cm Löpyta (L): 130 cm Löpyta (B): 40 cm Maskinvikt: 63 kg Maximal användarvikt: 115 kg Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 6.9 Ljudnivå: Över medel Hopfällbar: Ja Transporthjul: 2 Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Trex 7

Nylanserade Abilica Trex 7 är ett budgetklass-löpband med en imponerande kombination av byggkvalitet, funktionalitet och design till ett överkomligt pris. Med sin för prislappen kraftiga motor kommer Trex 7 snabbt upp i sin maxhastighet. Den robusta ramen gör löpbandet stabilt, även om man lutar överkroppen mot stödarmarna vid högsta hastigheten. Löpplattans dämpning är god för ett budgetband och den maximala lutningen är hög. Likt för andra budget-löpband kan löpytan upplevas som smal av ovana motionärer, åtminstone vid höga hastigheter. Displayen är användarvänlig och smidig med smarta snabbknappar för både hastighet och lutning samt en tydlig och klar skärm. Träningsdatorn har flera väl avvägda program för en omväxlande träning. Dessutom går hastighet och lutningen enkelt att justera via praktiska snabbknappar på armstöden.

Trex 7 är både hopfällbar och hjulförsedd vilket gör den mycket lättflyttad.

Lågt prisrobuststilrenbra displaygod dämpning
Ganska smal löpyta

Bra pris hos:

Trimdax

14. Masterfit TP 900

Välbyggt med rejäl löpyta och AC-motor

Prisklass: Proffs Hastiget: 0-22 km/h Antal träningsprogram: 22 st Lutning: 0-15% Motoreffekt: 2.5 hk (AC) Längd: 209 cm Bredd: 81 cm Höjd: 145 cm Löpyta (L): 156 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 150 kg Maximal användarvikt: 180 kg Display: 5,3 tum bakgrundsbelyst LCD Maximal ljudnivå: 62 dB Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Garanti: 2 år

Masterfit TM 900

Masterfit TP 900 är ett synnerligen robust och rymligt premiumlöpband och konstruerat för frekventa och långa löppass. Det är utrustat med växelström-motor - också kallad AC-motor - som tål längre träningspass än en vanlig likström-motor. TP 900 har en lättnavigerad träningsdator med ett flertal snabbval av olika förprogrammerade träningsprogram. Pulsen mäts enkelt genom att placera händerna på de handtag som finns placerade nedanför datorenheten, man kan även köpa till ett pulsband och då mäts pulsen trådlöst. Under displayen finns en hylla, ex. för surfplattor. Tyvärr gör dess placering att surfplattan täcker viktiga träningsdata, så du får välja mellan dessa. TP 900 har två fack där vattenflaska, telefon etc. kan placeras och två rejäla armstöd som gör att din träning kommer kännas säker även vid intensiva pass. Tyvärr så saknar vi knappar för justering av hastighet och lutning i armstöden, de hittar vi istället längre fram i höjd med nödstoppet. TP 900 har en mycket rymlig löpyta, vilket bidrar till en positiv löpupplevelse.

Som med de flesta tyngre löpband så går det dessvärre inte att fälla ihop och att det dessutom är tungt gör det svårflyttat. Dämpningen är aningen stum vilket är vanligt på löpband som är byggda för att användas ofta och länge. Har du känsliga leder och knän så kan det därför faktiskt vara bättre med en billigare modell med mjukare dämpning. TP 900 riktar sig till långdistanslöpare som söker ett riktigt robust löpband för extra långa pass. Det lämpar sig bäst för permanent placering i bostadsrättens gym, eller i det påkostade hemmagymmet. Om man inte har något emot att springa på lite hårdare underlag så kommer det att tåla flitigt användande i flera år framöver.

AC-motorhög användarvikt
Stum dämpningej hopfällbart

Bra pris hos:

Träningspartner.se

15. Master T865

Snyggt och slitstarkt löpband med stor löpyta

Prisklass: Proffs Hastiget: 0,8-22 km/h Antal träningsprogram: 7 st Antal träningsprogram: 7 Lutning: 0-15 % Motoreffekt: 2 hk (AC) Längd: 207 cm Bredd: 92 cm Höjd: 140 cm Löpyta (L): 154 cm Löpyta (B): 56 cm Maskinvikt: 160 kg Maximal användarvikt: 180 kg Färg: Blå Hopfällbar: Nej Transporthjul: 4 Garanti: 1 år

Master Fitness T865

Master Fitness T865 är ett proffsklass-löpband som är byggt för att användas ofta och länge. Det har nämligen en induktionsmotor som tål att användas många timmar i rad utan att överhettas. T865 passar därför bra i företagsgymmet, bostadsrättföreningsgymmet eller för den som springer riktigt långa pass, exempelvis inför ett maraton. Designen är modern och dämpningen är utmärkt. Löpytan är väl tilltagen och passar därför ovana löpare, som ofta känner sig tryggare på en större löpyta, men även snabba löpare som kräver en längre löpmatta. Handstöden har praktiska knappar för hastighet och lutning. Kontrollpanelen har en relativt liten men samtidigt högupplöst och informativ display som visar tid, distans, hastighet, lutning, kcal, stegfrekvens samt puls. Det finns ett hyllplan, men lägger man en läsplatta på detta så täcker det displayen. Träningsdatorn stöder Bluetooth och appar som Run On Earth, vilket möjliggör fler träningsalternativ än de förprogrammerade programmen. Under displayen finns snabbknappar för lutning och hastighet. Snabbknapparna för hastighet går emellertid endast upp till 10 km/h, vilket känns fjuttigt då den maximala hastigheten är mer än dubbelt så hög. Det krävs därför mycket knapptryckande för att få upp löpbandet i maxhastigheten. Kontrollpanelens knappar är så blanka att de kan vara något svåra att läsa av. Löpbandet är utrustat med en vattenflaskhållare som tyvärr sitter relativt långt ned på ena sidan, vilket gör den svår att komma åt. Det finns tyvärr inga förvaringsutrymmen för exempelvis nycklar och telefon.

Uthållig motorsnygg designbra dämpningstor löpyta
Dysfunktionella & svåravlästa snabbknappar för hastighetdåligt med förvaringsutrymmen

16. Speedfit SPT1000D

Stabilt och tåligt löpband för snabba intervaller

Prisklass: Proffs Hastiget: Ej tillämpbar Antal träningsprogram: Inga Lutning: Ej tillämpbar Motoreffekt: Självgenererande Längd: 162 cm Bredd: 76 cm Höjd: 113 cm Löpyta (L): 157 cm Löpyta (B): 44 cm Maskinvikt: 135 kg Maximal användarvikt: 180 kg Display: Fem mindre informationsrutor Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Garanti: 3 år (hemmabruk) Videoklipp: Produktdemo

Speedfit SPT1000D är ett robust proffs-löpband som är vanligt på gym för uppvärmning och crossfit-träning. Det sticker ut genom att tåla mycket hård belastning samt är extremt snabbt att komma igång med då det designats för att man ska slippa att spilla dyrbara sekunder på knapptryck. Något som är viktigt i crossfit-träning. SPT1000D skiljer sig från ett normalt löpband på så sätt att det inte har någon motor utan drivs av löparens egna rörelseenergi. Trots avsaknaden av motor så är maskinvikten hög, vilket är en konsekvens av den bastanta konstruktionen. Denna avspeglas också i en mycket hög maximal användarvikt och att Speedfit lämnar hela tre års garanti. I likhet med många andra proffs-modeller är SPT1000D inte hopfällbart och tar relativt mycket plats. Man kan visserligen flytta löpbandet men storleken och vikten gör att det krävs mycket kraft att tilta upp det på transporthjulen.

SPT1000D har en unik metod för justering av hastighet. Istället för att som ett konventionellt löpband reglera hastigheten med knapptryckningar så görs detta istället genom att man antingen lutar sig lätt framåt eller bakåt. I kombination med att löpytan är konkav så tar det ett tag att lära sig löpa som avsett på bandet. Dämpningen är stum men detta spelar mindre roll då SPT1000D är avsett att användas till kortare intervaller. För längre löppass är det inte lämpligt då det sliter hårt på knä och leder. Av samma anledning så saknas både flaskhållare och hylla för surfplatta/telefon. Träningsdatorn är mycket primitiv och den icke bakgrundsbelysta displayen består av fem mindre rutor som var och en visar specifika träningsdata. Här finns ingen möjlighet att ställa in förprogrammerade träningsprogram och liknande. Det är blott "på" eller "av" som gäller. Speedfit SPT1000D passar bäst för crossfit-träning där momentet löpning är en del av en "Wod" eller cirkelträning där det är av stor vikt att komma igång snabbt med varje intervall.

Mycket robustomedelbar startsjälvgenererandeflexibel hastighethög användarvikt
Stum dämpningtungtej hopfällbartprimitiv träningsdatorej bakgrundsbelyst display

Allt om löpband

Löpbandet och promenadbandet är tillsammans med crosstrainern de idag mest populära träningsmaskinerna för den som vill träna hemma. Detta är inte så konstigt då kroppen ju är byggd för att både springa och gå regelbundet. Då många idag har stillasittande arbeten är löpbandet och promenadbandet därför utmärkta redskap för att ändå åstadkomma den rörelse vi är byggda för och behöver.

Det är lätt att tänka att man lika gärna kan promenera eller springa utomhus, men verkligheten är ofta en annan. Inte minst då det nordiska klimatet ofta bjuder på kyla, mörker, regn och rusk. Värst är i regel vinterhalvåret där isigt underlag och snö ökar halkrisken, den kalla luften retar luftrören och mörkret ökar utsattheten för överfall. Sommarhalvåret är istället värst för många allergiker. Man kan visserligen använda löpband på gym, men gymkort är dyra och kostar ofta ca 7 000-8 000 kr per år. Dessutom är gymmet ofta fullpackat då man ska träna eftersom de flesta vill träna vid samma tidpunkt, vilket resulterar i att det blir kö till löpbanden. Detta är troligen bara några av anledningarna till varför löpband i hemmet är så populära idag och dessutom ständigt ökar i popularitet.

Löpband eller promenadband?

Det är viktigt att tänka till innan man köper ett löpband eller promenadband. Ska bandet användas för löpning eller gång? Hur ofta kommer motionsbandet att användas? Kanske kommer flera personer att nyttja det? Hur hög ska prestandan vara? Vad får det kosta? Detta är de viktigaste frågorna man som köpare bör ställa sig. Löpbandet är den i särklass dyraste typen av träningsmaskin och även enklare modeller innebär en betydande investering för de flesta. Under recensionerna nedan kan du läsa vår guide till vad som är viktigt på ett löpband, så att du väljer rätt löpband för just dig och dina behov.

För motionärer som endast planerar att gå eller jogga på sitt motionsband är det betydligt billigare promenadbandet troligen ett mer ekonomiskt alternativ. Detta gäller naturligtvis även de som helt enkelt inte har råd med ett riktigt löpband. Tror du att ett promenadband passar dig bättre kan du läsa vårt promenadband-test här.

Bästa valet för dig

Vi har valt ut de bästa och de mest populära löpbanden som säljs på marknaden just nu. Löpbanden är indelade i 3 prisklasser enligt följande.

Budget-klass: Under 11 000 kr

Karaktäriseras av enklare, mindre robusta löpband. De har en relativt låg vikt, mindre stabil ram samt en begränsad löpyta. De har har enklare stötdämpning och mindre kraftfulla motorer, i regel under 2 hk.

Mellan-klass: ca 11 000-14 000 kr

Karaktäriseras av tysta, tunga, mycket välbyggda och stabila löpband som klarar regelbunden användning under lång tid samt tål en mycket hög användarvikt. De har kraftigare motorer som genererar mycket höga maxhastigheter och en generös löpyta som ger en bekvämare och tryggare löpning. Med sina påkostade träningsdatorer och trådlösa sensorer har de också specialfunktioner såsom pulskontroll eller inbyggda högtalare. Dessutom har de ofta snygga displayer med lättförstådda användargränssnitt och stora skärmar för visualisering.

Proffs-klass: Över 14 000 kr

Karaktäriseras av löpband i elitnivå för mycket tuff och regelbunden träning. Detta är löpband goda nog för maratonlöpare och andra som kräver extra hög kvalitet och prestanda. Löpytan är ofta mycket rymlig, motorn kraftfull och dämpningen riktigt bra. En mycket hög byggkvalitet gör löpbandet robust och borgar för att det ska klara intensiv användning av flera användare under mycket lång tid. Byggkvaliteten gör också att är den maximala användarvikten ofta blir synnerligen hög.

Så väljer du rätt löpband/promenadband

Den som ska köpa löpband bör först ställa sig några grundläggande och viktiga frågor:

  • Kommer jag att löpa eller gå på bandet?

Det är stor skillnad på löpband och så kallade promenadband/gåband, inte minst vad gäller priset. Ett löpband måste vara betydligt mer robust än ett promenadband, då löpning innebär mycket större påfrestningar på bandets konstruktion än vad gång gör. Många nöjer sig dock med att promenera på bandet eller på sin höjd jogga, vilket ofta gör att man kommer undan med att köpa ett betydligt billigare promenadband. Om man inte vet huruvida man kommer att gå eller löpa på bandet bör man köpa ett löpband, då detta ju möjliggör såväl gång som löpning.

  • Hur ofta kommer jag att använda bandet?

Ju mer man använder en träningsmaskin, desto mer slits den. Detta är speciellt sant för löpbandet, då löpningen medför sådana påfrestningar på det. Planerar man att använda löpbandet flera gånger i veckan bör man därför köpa ett tåligare, mer gediget löpband av högre byggkvalitet då dessa klarar betydligt många fler timmars slitage. Ofta är man flera som planerar att använda löpbandet, till exempel en hel familj. Även om detta gör att löpbandet används oftare gör det kanske även att man kan ta sig råd att köpa ett dyrare, bättre och mer robust löpband, då man är fler som kan bidra till köpet med sin träningsbudget.

  • Vilka förväntningar har jag på löpbandets prestanda?

Löpbandens prestanda skiljer sig åt på flera områden. Viktigast är löpytan, hastigheten, displayen/träningsdatorn, motoreffekten, ramen, stötdämpningen, lutningen samt den maximala användarvikten men också säkerheten. Naturligtvis innebär en högre prestanda även ett högre pris men också möjlighet till en roligare, mer varierad och effektiv träning. Samtidigt duger ett billigt löpband med sin lägre prestanda för vissa.

När man funderat igenom de tre ovanstående frågorna är det dags att ställa sig den sista och kanske mest avgörande frågan.

  • Hur mycket pengar är jag villig att lägga på min träning?

När man är klar över ungefär hur stor budget man har för sitt inköp av löpband/promenadband vet man också i regel vilken typ av löpband som är aktuell att titta på. Detta då de skiftar enormt mycket i pris. Billiga promenadband kan fås för drygt 3 000 kr medan ett billigt löpband värt namnet oftast kostar minst 6000 kr. De dyraste, mest exklusiva löpbanden kan kosta över 100 000 kr. De löpband vi testat kostar mellan ca 3 000-20 000 kr och inkluderar både mycket enkla och billiga promenadband men även mycket exklusiva löpband för elitidrottare. För att hjälpa dig att snabbt se vilken prisklass ett löpband ligger i har vi delat upp dem i tre olika prisklasser.

19 viktiga egenskaper hos ett löpband

I vårt löpband test har vi tagit hänsyn till en rad viktiga egenskaper uppdelade i olika kategorier. Dessa är listade i bokstavsordning nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikt

Denna egenskap är naturligtvis speciellt viktig för tyngre användare. Man kan vara tung beroende på att man är tjock, muskulös (muskler väger mycket), lång etc. men oavsett varför man väger mycket, så är det viktigt att man köper ett löpband som klarar av den användarvikt den faktiskt ska användas för. Är man flera som planerar att använda löpbandet så måste man naturligtvis köpa en träningsmaskin som är konstruerad för att klara den tyngsta användaren. Förenklat kan man säga att ju dyrare typ av löpband, desto högre användarvikt klarar det ofta av.

Byggkvalitet

En mycket viktig egenskap för ett löpband är dess byggkvalitet och orsakerna är flera. Den kanske viktigaste anledningen är att ett robust löpband i regel har en betydligt längre livslängd än ett vekare löpband. Detta då ett välkonstruerat löpband med gedigen ram, mekanik och elektronik inte bara kommer att ge en mer stabil löpning. Det kommer dessutom att klara av den långa och hårda belastning som ett välanvänt löpband utsätts för. Detta gäller i synnerhet ifall löpbandet används av tunga personer som kör hårda löp-pass. Detta återspeglas inte minst i att ett löpband av bättre byggkvalitet ofta har en hög användarvikt. Priset för ett robust löpband är dock att det normalt tar upp mer plats än en mindre robust träningsmaskin, att det väger mer och kanske framför allt att det är dyrare.

Även kvaliteten på löpbandets matta skulle kunna sägas tillhöra byggkvaliteten då en rejäl löpmatta är tillräckligt tjock och slitstark för att klara en omfattande nötning innan den måste bytas ut. En löpmattas tjocklek är är oftast "bara" mellan 1-2 mm, men en löpmatta på 2 mm är i regel en mycket rejält tjock matta som tar lång tid att slita ner.

Design

Även om designen normalt inte påverkar funktionaliteten så mycket spelar den faktiskt fortfarande en viktig roll för väldigt många som vill träna hemma. Ett billigt löpband har ofta hjul och kan därför flyttas och gömmas undan i något skrymsle när det inte används, men dyra och tunga löpband är varken byggda eller tänka för att flyttas omkring. Då löpbandet därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man gärna att det passar in med omgivningen. Helst vill man nog att löpbandet ska vara snyggt, precis som man vill med övrig träningsutrustning och annan inredning. Man skulle kunna hävda att designen påverkar funktionaliteten om man ser till displayens design. En väldesignad display är nämligen i regel även lätt att använda och gör att man kan fokusera mer på löpningen än på att knappa på runt på displayen.

Display

Ett löpbands display har ofta en LCD-skärm, på vilken man inte bara kan läsa av siffror också text, utan även kan se en visualisering över puls, lutning, tillryggalagd sträcka, tid etc. Den kanske viktigaste egenskapen för en display är att den är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att ”hitta” de program, inställningar och kommandon man är ute efter. En bra display får också gärna ha snabbknappar med förinställda hastigheter och lutningar för att minimera knapptryckandet. Man vill verkligen undvika att bli distraherad under löpningen av att man måste lägga sin fokus på att försöka hitta runt i menyer och funktioner.

Garanti

Det genomsnittliga löpbandet kostar idag mellan 7 000-13 000 kr (promenadband är billigare) vilket för många innebär en betydande investering. Därför är det viktigt att man kan lita på att det är hållbart och kommer att kunna ge en trogen tjänst i flera år. Om det av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera löpbandet. Även billiga löpband och promenadband har inte sällan generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man ska komma ihåg att man vid en reparation i regel själv får stå för alla kostnader att transportera löpbandet till reparationsverkstaden eller för att en servicetekniker kommer till hemmet och reparerar löpbandet på plats. Detta innebär i sig en inte obetydlig kostnad i tid och/eller pengar.

Hastighet

Hastigheten är en egenskap nära besläktad med motorn då det framför allt är motoreffekten som avgör hur snabbt ett löpband är. Löpbands hastighet brukar anges med dess hastighetsintervall, exempelvis 0-16 km/h. Promenadband kan ha en maxhastighet på upp till ca 8-10 km/h och redan vid 6-7 km/h brukar de flesta föredra att börja springa istället för att gå. Detta gör att de snabbaste promenadbanden också duger till att jogga på.

För ett löpband ska maxhastigheten helst ligga på minst 15 km/h. Dyrare löpband kommer ofta upp i hela 20 km/h vilket är en hastighet som är tillräckligt snabb för de allra flesta. Ju högre hastighet man springer i, desto större löpyta behöver man. Om man ska löpa i en hög hastighet på exempelvis 18-20 km/h, krävs därför en rejält tilltagen löpya för att löpningen ska kännas bekväm och säker.

Ljudnivå

En låg ljudnivå är i synnerhet viktigt för hemmaanvändare då man inte vill störa andra i bostaden mer än ett minimum. Ofta står löpbandet dessutom i ett TV-rum och man vill då inte att ljudet från löpbandet ska störa ut det från TV:n, speciellt om man är flera som tittar.

Ett löpbands ljudnivå beror främst på tre faktorer, hur robust det är, hur tyst motorn är och hur bra dämpningen är. Ett löpband som är robust, med en kraftfull samt tyst motor och som dessutom har en god dämpning kan vara förvånansvärt tyst vid löpning.

Om man bor i lägenhet i ett lyhört bostadshus med känsliga grannar som kan störa sig på dunkandet från när man springer på löpbandet. Denna typ av störande ljud kommer av vibrationerna som löpbandet sprider till golvet under det och som sedan fortsätter ut i resten av huset. Detta oljud minimeras genom ett löpband som är robust och som har god dämpning, då dessa egenskaper absorberar vibrationerna mer effektivt. Om man vill minimera ev. dunkande ännu mer kan man även köpa en dämpningsmatta, som normalt finns att köpa där man köper träningsmaskiner.

Lutning

De flesta löpband kan lutas för att skapa ett sluttande plan och göra löpningen mer ansträngande och bara några procents vinkling gör löpningen betydligt mycket tuffare. Lutningen kan antingen justeras manuellt eller automatiskt. De bättre löpbanden har automatiskt lutningsjustering och kan i regel även justeras under löpningen. Vinkelintervallet sträcker sig upp till ca 15 % för de bästa löpbanden.

Löpyta

En tillräckligt stor löpyta är viktig för att man ska ha en tillräckligt stor yta att röra sig hit och dit på under löpningen. Ju mindre löpyta bandet har, desto mer måste man fokusera på att hålla sig kvar på löpytan, på bekostnad av fokuseringen på löpningen. Ju snabbare man löper, desto svårare blir det dessutom att hålla sig på samma punkt, speciellt på längden. Man kan därför något förenklat säga att ju snabbare man tror sig kommer att löpa på bandet, desto större löpyta måste löpbandet ha. Löpytan är dock en av de saker man måste betala för med en högre prislapp på löpbandet och stora rymliga löpytor är normalt förunnat endast de dyrare löpbanden.

Manual

En bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin träningsmaskin. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop löpbandet, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr fallerar många tillverkare en del på denna punkt, även de som säljer lite dyrare modeller. Numera tycker vi att det förutom en pappersmanual även borde medfölja en digital manual, gärna som PDF-dokument eller annat standard-format som gör att det är lätt att öppna och läsa. Om inte annat borde man kunna ladda ner manualen på tillverkarens hemsida, vilket idag bra nog blir allt vanligare. Att spara små PDF-filer på några megabyte på sin dator är dessutom betydligt mindre utrymmeskrävande än att lagra pappersmanualer som för många dessutom har en tendens att slarvas bort.

Maskinvikt

Liksom för ramstorlek så finns det även för maskinvikten generellt ett motsatsförhållande där en högre vikt ger ett mer stabilt och gediget löpband som tål hårdare belastning och tyngre användare, medan ett lättare löpband generellt är mindre slitstarkt och robust. Liksom för ramstorleken väger de billigare löpbanden (och i synnerhet promenadbanden) mindre än de dyrare, vilket ofta är passande för den som har ont om plats och behöver kunna flytta sitt löpband före och efter träningen. Har man däremot både pengar och utrymme är ett tyngre löpband generellt sett någonting positivt då det oftast medför en högre kvalitet på löpbandet.

Mobilitet

Riktigt gedigna och tunga löpband är inte tänkta att flyttas omkring, men de flesta löpband som är gjorda för hemmaanvändare brukar faktiskt vara hopfällbara, ha transporthjul och vara relativt enkla att flytta. Detta förutsätter dock att man är tillräckligt stor och stark, eller att man är två personer som flyttar löpbandet, så att man kan ta tag på varsin sida. Promenadband och enklare löpband brukar dock vara så lätta att de utan problem kan rullas omkring av en person. En faktor tillverkare tyvärr ofta missar är att hjulen lätt kan göra märken i golvet om de är för små, löpbandet är tungt och golvet är skört, såsom exempelvis ett parkettgolv kan vara.

Montage

Montaget av ett löpband är lyckligtvis normalt en ganska enkel procedur då bandet i regel levereras relativt färdigmonterat. Detta är i synnerhet sant för hopfällbara löpband som tar upp minsta möjliga plats när de är hopmonterade och hopfällda. Det handlar ofta om att armstöden som ska monteras ihop med ramen och sladdar för elektroniken som ska kopplas ihop. Jämfört med monteringen av andra träningsmaskiner brukar detta dock vara enkelt.

Motor

Till skillnad från t.ex. en träningscykel eller crosstrainer så driver användaren normalt inte löpbandet (förutom på en del billiga promenadband) utan denna drivs av en motor. Ju kraftigare motor, desto mer effekt och arbete kan den generera. Mer effekt innebär också att motorn klarar att driva bandet i en högre hastighet samtidigt som den även förser dess elektronik med ström. Även accelerationen är mycket beroende av motoreffekten och om man planerar att träna mycket intervallträning är det viktigt att man har en motor som är tillräckligt kraftfull. Detta då den i så fall måste klara av att snabbt accelerera upp i hastighet. En kraftigare motor ökar dessutom rent generellt ett löpbands livslängd, inte minst då den är skonsammare mot all elektronik under maxbelastningen och på så sätt borgar för att elektroniken håller längre.

Billiga löpband och promenadband har ofta en motorkraft på knappt 1 hästkraft (förkortat hk) medan de bästa (och dyraste) löpbanden för hemmabruk kan ha en motorkraft på upp till 3 hk. Vad gäller motorkraft är det viktigt att man skiljer på toppeffekt och kontinuerlig effekt. Toppeffekten är ofta den effekt som anges då den har ett värde som är betydligt högre än den kontinuerliga effektens värde, i regel ca 40% eller mer.

Drivremmen med vilken motorn överför sin rörelseenergi till löpbandet är annars den maskindel som är svårast att förhindra slitage på och är även den del som efter ett antal år till slut går av, oavsett hur mycket och hårt man använt löpbandet. Detta beror på att remmen är gjort av gummi som efterhand torkar och därmed förlorar sin elasticitet, vilket till slut resulterar i att den går av. Detta fenomen är detsamma som får gamla gummisnoddar att lätt gå sönder, oavsett om de använts eller ej.

Pris

Priset är naturligtvis en mycket viktig faktor vid de allra flesta köp av träningsutrustning. Speciellt då priset skiljer sig extremt mycket mellan de billigaste och de dyraste modellerna. De billigaste banden kostar ca 2 000-3 000 kr, fast då är det egentligen inte fråga om några löpband utan om de billigare promenadbanden. De typer av löpband som man använder på gym ligger oftast på 50000 kr och uppåt. 100 000 kr är t.ex. inte ett ovanligt pris på ett sådant löpband. Dessa löpband är dock byggda för att användas extremt ofta, mycket och länge. Man behöver däremot som hem-användare i regel inte betala så mycket för ett fullgott löpband med god byggkvalitet, funktion och livslängd.

Storlek

Bor man i en lägenhet eller annan bostad där ytan för att placera ett löpband ofta är mycket begränsad, vill man troligen av naturliga skäl att löpbandet inte tar upp mer plats än nödvändigt. Samtidigt måste ett bra löpband få ta upp sin beskärda yta, då det är just den stora löpytan möjliggör en snabbare, bekvämare och säkrare löpning. Kompromissen är därför i ofta ett hopfällbart löpband som man endast tar fram vid träningstillfället eller som man ställer bort när man behöver löpbandets yta till annat. Är ytan inte en begränsande faktor kan man lite förenklat säga att ju större ramstorleken är, desto bättre ur kvalitetssynpunkt. Detta då ett stort och ordentligt löpband inte bara har en större löpyta, utan även är mer stabilt, robust och håller längre.

Stötdämpning

En annan viktig egenskap för ett löpband är dess stötdämpning som gör löpningen bekväm och mer skonsam mot kroppen, då den skapar ett mjukare underlag att springa på. En god dämpning minskar även eventuella oljud och vibrationer, vilket är extra viktigt ifall man planerar att löpa framför TV:n, har lyhörda grannar eller på annat sätt vill att löpbandet ska låta så lite som möjligt.

Det finns olika dämpningssystem och vanligast är dämpkuddar gjorda av gummi där fler kuddar generellt ger bättre dämpning än färre. Även andra dämpningsmekansim, såsom fjäderupphängning förekommer dock och vilken stötdämpningsteknik som är bäst går inte generellt att säga.

Säkerhet

En god säkerhet är viktig för ett löpband, inte minst då man ofta faktiskt kommer upp i höga hastigheter under löpning. För att man inte ska ramla av löpbandet om det går för fort, ska det därför vara utrustat med ett nödstopp, ett så kallat ”dödmansgrepp”. Detta består av en magnet som i ena änden (genom magnetism) är fäst på löpbandet och i andra änden är fäst i ett snöre. Snöret har en clip i sin andra ände, vilken man knipsar fast på kläderna. Håller man på att ramla av bandet så sträcks snöret och magneten lossnar från löpbandet som då nödbromsar.

En annan bra säkerhetsfunktion är så kallad dämpad fällning. När bandet fälls ihop hålls det upprätt av en låsning. När man ska fälla ner löpbandet för att använda det är mycket viktigt att det inte faller ner och skadar någon eller något som råkar komma i vägen. Därför finns på bättre löpband en hydralisk dämpning som gör att bandet sakta men säkert fälls ner när det kopplas loss från låsningen, även om ingen håller emot. Denna säkerhetsfunktion är speciellt viktigt på stora och tunga löpband och är just därför som vanligast på just dessa.

Träningsdator

En bra träningsdator är en viktig egenskap för ett löpband. Den får gärna ha flera förprogrammerade träningsprogram, som intervallträning, fettförbränning, maraton etc. Även billigare löpband har idag ett flertal olika program att välja mellan men viktigare än antalet program är deras innehåll, dvs. hur bra och varierad träning de ger. En bra träningsdator får dessutom gärna ge möjligheten att lägga in användarens vikt och ålder för att justera de olika programmen med en lämplig belastning för att åstadkomma bästa möjliga träningsresultat. Träningsdatorn får även gärna ha funktionaliteten att kunna spara sina egna träningsprogram med alldeles egna inställningar.

Många löpband har pulsmätning för att användaren under träningen ska få en bättre känsla för hur hårt han/hon egentligen pressar sig. Pulsen mäts oftast via mätare på handtagen men även trådlös pulsmätning är idag vanligt. För att träningsdatorn ska kunna ta emot pulsinformationen trådlöst behöver man i regel köpa till ett pulsbälte som man får sätta på sig.

Pulskontroll är ett träningsprogram som finns på de bästa träningsdatorerna. Pulskontroll, eller pulsstyrning som det också kallas, hjälper användaren att hålla den ansträngningsnivå han/hon är ute efter. Detta sker genom att träningsdatorn mäter användarens puls och sedan kontinuerligt anpassar löpbandets hastighet så att användarens puls hålls konstant till ett förinställt värde.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem