Uppdaterad  

Highlighter: 10 produkter i test

PriceRunner

Tycker du att huden ser lite för platt och matt ut? En highlighter kommer ge dig glowet du längtar efter. Vi har hårdtestat highlighters för att hitta vilken som är bäst i test. Vinnaren smeker din hud med ett gyllene skimmer utan att glittra som en discokula - precis som man önskar.

highlighter bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av highlighter har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

  • Användning: Vad har den för konsistens? Hur lätt eller svår är highlightern att applicera? Och hur dryg är den?

  • Resultat: Vad har den för färg? Vad lämnar den för lyster och finish? Och för vilka hudtyper passar den? Hur hållbart är resultatet?

  • Förpackning: Hur är förpackningen utformad och hur enkel är den att dosera? Har den några extra funktioner, till exempel en spegel?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.

Vi har testat ett urval av populära highlighters. Jämför pris på populära highlighters på Pricerunner.

Tester för ett skinande hem

1. The Balm Mary-Lou Manizer - BÄST I TEST HIGHLIGHTER

Highlighter av mjukt pressat puder som är lätt att använda och ger fantastisk finish

The Balm Highlighter Mary-Lou Manizer

The Balms produkter kommer alltid i fina förpackningar och Mary-Lou Manizer är inte något undantag. Med ett snyggt retroinspirerat tryck på locket och en skön tyngd på dosan väcks hoppet snabbt om att detta även kommer vara bra en bra produkt på insidan. Man blir inte besviken.

Gyllene skimmer utan glitter

Denna highlighter utgörs av pressat puder som ger en kyss av gyllene skimmer i ansiktet utan att för den sakens skull vara glittrig. En highlighter gör sig som allra bäst när de skimrande partiklarna är finmalda och man slipper se ut som om man vore på väg på mellanstadiedisco. Skulle det vara så att man faktiskt är på väg på ett mellanstadiedisco går det naturligtvis bra att komplettera med en faktisk glitterprodukt, men med Mary-Lou Manizer känner man aldrig behovet av att komplettera med särskilt mycket.

Mjukt puder som är lätt att applicera

Pudret är pressat, men ändå mjukt att använda. Men inte så mjukt att det smular sönder när man sätter penseln i det. Produkten ger en vacker glöd till ansiktet och inuti dosan finns även en spegel, vilket så klart underlättar touch ups. Det enda problemet med The Balm Mary-Lou Manizer är att den är så fin att man gärna vill vräka på lite extra, och ibland är det en fin linje mellan glow och en svettglansig look. Kan man stå emot den frestelsen så är detta en sann fullträff!

Fantastisk finishlätt att använda
Inga egentliga nackdelar

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Beauty Bam

the Balm Mary-Lou Manizer

139 kr
Cocopanda SE Logotyp

The Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g

157 kr
Barbershop Logotyp

the Balm Mary-Lou Manizer

159 kr

2. Rms Beauty Living Luminizer - BÄSTA PREMIUMVAL

Ekologisk highlighter som ger ett verklighetstroget glow

RMS Beauty Highlighter Living Luminizer

Rms är ett helt ekologiskt sminkmärke och innehållet i highlightern består av några få, milda ingredienser som kokosolja och mineralpigment vilket gör den idealisk för känslig och allergibenägen hud.

Fast kräm som smälter på huden

Konsistensen är en fast kräm, som smälter i kontakt med huden och är lätt att applicera. Lystern blir subtil och verklighetstrogen – en perfekt illusion av återfuktad, frisk hy. Nyansen kan beskrivas som pärlemor med en hint av champagne och eftersom den är så transparent passar den alla hudfärger. De flesta hudtyper drar även fördel av den. Bara personer med den allra glansigaste huden kan tycka att kokosoljebasen blir för fet och att produkten ”halkar av”. På normal till torr hud känns den återfuktande och håller minst fem timmar.

Lyxig glasburk med drygt innehåll

Produkt i burk är inte det optimala med tanke på att man ofta är nere och gräver med fingrarna och det kan lätt samlas bakterier, men burken är i glas och har en tyngd som känns lyxig. Samtidigt är den liten och relativt smidig att ha med och bättra på.

Burken innehåller 4,82 gram och det kan tyckas lite med tanke på priset, men det vägs upp av att den är oerhört dryg.

Verklighetstrogen lysterdrygallergivänligaterfuktande
Dyrtung burk

3. Makethemake Vitamin E Illuminating Balm + Hyaluronic Gloss Pot Duo

Två highlighters i en förpackning

MAKETHEMAKE Vitamin E & Hyaluronic Highlighter Duo

Två små burkar som skruvas ihop till ett litet torn får bäst beskriva hur makethemake Vitamin E Illuminating Balm + Hyaluronic Gloss Pot Duo fungerar. I den ena burken: en skimrande fast kräm som drar åt det rosa hållet. I den andra burken: ett genomskinligt gloss. Syftena med de två? Att maxa glowet.

Vackert och diskret skimmer

Den rosa krämen, som inte alls blir rosa då den landar på huden, ger ett fint och diskret skimmer. Resultatet är inte helt olikt det man får av kultprodukten från RMS, men denna bytta från makethemake är väsentligt billigare. Det är denna highlighter som har namnet Vitamin E Illuminating Balm.

Den genomskinliga produkten, glosset, är en produkt som man med fördel kan boosta den skimrande krämen med. Eller varför inte använda helt på egen hand för en mer diskret look. Den går även att smaska på ordentligt, om man längtar efter ett rejält catwalk-blänk till festen. Hyaluronic Gloss Pot heter detta gloss, som inte är helt olikt ett läppglans till utseendet, men tjockare.

Appliceras bäst med fingret

Båda produkterna är oerhört dryga och appliceras bäst med hjälp av fingret. Man kan säga vad man vill om produkter som man måste fiska upp med hjälp av fingrarna, men det blir onekligen ett snyggt resultat då man lägger dessa lystergivande produkter på just det viset. Krämerna fullkomligt smälter in i huden, ger ett otroligt fint resultat och sitter bra länge. Glosset sitter sämre än skimret, men är lätt att bättra på.

Dessa krämer blir fina att användas på så väl kindben som ögonbrynsbenet, kanske lite ovanför läpparnas amorbåge också. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Extra plus för att det verkligen skimrar snarare än glittrar – det uppskattas av alla som är äldre än 12 år. Känner man att antingen glosset eller det skimrande balmet är överflödigt, går båda produkterna att köpa var och en för sig också.

Två produkter i enoerhört drygamycket snygg lyster
Glosset försvinner lite väl snabbtförpackningen

4. Nyx Born To Glow Illuminator

Flytande highlighter förpackad i en greppvänlig tub.

NYX Born to Glow Liquid Illuminator Gleam

** Nyx Born To Glow Illuminator** har en krämig, lättarbetad konsistens som både kan bli både skir lyster och mer kompakt skimmer.

Sitter på plats ordentligt

Den går att applicera både under och över makeup och fungerar på all sorts bas. När den väl torkat in sitter den som berget. Ett tips är att även blanda den med foundation om man önskar ett mer subtilt skimmer. En testdeltagare använde denna highlighter som primer under foundation, både ensam eller utblandad med en vanlig ansiktskräm för en helhetslyster.

Flera nyanser att välja på

Den finns i flera nyanser och det gäller att välja den som matchar ens hudfärg bäst för ett så naturligt resultat som möjligt. Pärlemorskimrande nyansen ”Sunbeam” är egentligen den enda som passar ljus hy, de andra nyanserna har en mörkare färg i botten, vilket gör att de kan se onaturliga ut om de inte matchar hudtonen. Nyansen ”Pure Gold” är helt enkelt alldeles för guldig för att se naturlig ut.

Bredd på effektprisvärdhållbar och dryg
Mörkare färger i botten som är svåra att matcha.

5. NARS The Multiple

En otroligt dryg highlighter i stiftform

NARS The Multiple Orgasm

NARS The Multiple är ett highlighterstift som visserligen kostar en del, men är samtidigt så drygt att det räcker i en smärre evighet.

Flera färger att välja bland

Denna highlighter finns i flera olika färger. Den mest kända, och även den vi har testat, är nyansen Orgasm. Orgasm ger inte bara huden lyster, utan även en aning färg – en lätt rodnad som får en att se lika fräsch ut som en nyponros. Det gäller dock att vara varsam vid appliceringen, då stiftet är relativt rikt på pigment. Det bjuder dessutom på en del glitterpartiklar.

Stift som förvandlas till krämigt puder

Även om denna highlighter kommer i form av ett stift, landar produkten på huden som ett krämigt puder. The Multiple är lätt att arbeta med – stiftet går bra att stryka direkt på huden. Sedan arbetar man enklast in produkten med hjälp av fingrarna, då blir man snabbt av med eventuella kanter.

Förpackningen är snygg och stilren, men får ett något smutsigt utseende efter ett tag. Detta beror så klart på hur man förvarar stiftet. En sak att tänka på, är att då The Multiple är så oerhört dryg, kommer stiftet räcka längre än vad det kanske håller sig fräscht. Börjar det spricka eller lukta lite unket, då är det dags att vinka adjö.

Bra urval av färgerdrylättarbetat
Lite väl generös förpackninginnehåller en del glitter

6. NYX High Glass Illuminating Powder

En highlighter som glänser likt en stjärna i sminkväskan

NYX High Glass Illuminating Powder Moon Glow

High Glass är en kollektion med tre produkter från NYX som alla jobbar för att maxa glowet – primer, finishing powder och så denna: NYX High Glass Illumination Powder. Man kan naturligtvis använda alla tre tillsammans, eller så väljer man ut en av produkterna.

Kräm till puder-formula

NYX High Glass Illumination Powder är en traditionell highlighter med en kräm till puder-formula. Just formulan är något som en del tycker är lite svår att vänja sig vid. Vårt bästa tips är att testa ett par olika penslar tills du hittar rätt – vi tyckte att en så kallad fan brush (solfjäderspensel) gav det bästa resultatet.

Med tre olika nyanser att välja bland, ökar chansen att man hittar en färg som passar ens hud bra. NYX High Glass Illumination Powder ger ett snyggt glow som skimrar vackert utan att bli allt för intensivt. Vill man bygga upp intensiteten, kan man med fördel lägga på ett extra lager och även använda de övriga produkterna i serien. Grundar man med primern och avslutar med finishingpudret, är man redo för fest på ett kick.

Prisvärda produkter med hög kvalitet

Produkterna från NYX är alltid prisvärda, och High Glass-kollektionen är naturligtvis inget undantag. Det som är härligt med NYX är att de inte bara erbjuder billigt smink, det håller även hög kvalitet och bjuder på lekfull inspiration. Det känns med andra ord helt rätt, att de erbjuder denna kollektion som får dig att glänsa som ett glas efter en omgång i diskmaskinen med en dos spolglans.

Bra prissnyggt glowtre fina färger
Man behöver öva lite med formulan innan resultatet blir perfekt

7. PerriconeMD No Highlighter Highlighter

Highlighter som ger en känsla av hälsosam hud

Perricone MD No Makeup Highlighter 10ml

Det något motsägelsefulla namnet syftar på att produkten ger ett naturligt och verklighetstroget resultat – vilket den också levererar.

Modern applikator i retroflaska

Perricone är från början ett hudvårdsmärke och har inspirerats av dermatologin. Nu när märket gör makeup är de trogna sin estetik och flaskan är utformad lite som en gammaldags medicinflaska. I locket sitter däremot en modern applikator som hjälper till att dosera den tunna krämen.

Mycket diskret effekt

Highlightern finns i en enda färg, en svag rosa- och champagnefärg, som passar de flesta utom den mörkaste huden. Effekten är väldigt svag. Den ger mer en känsla av hälsosam hud än ett tydligt skimmer. Highlightern innehåller också vitamin C som har hudförbättrande egenskaper, till exempel uppljusande och utjämnande. Dock är mängden så liten att det inte kommer göra någon drastisk skillnad på huden. Men det ger ändå plus i kanten.

Naturlighudvårdande
Dyrför lite effekt

8. Ofra Cosmetics Highlighter

Väldigt mjuk och mycket lättanvänd highlighter med rikligt med lyster

Ofra Highlighter Rodeo Drive

Vid första ögonkast ser detta ut som en riktig budgetprodukt. Dosan är plastig och med en rätt tråkig design. Som tur är väger innehållet upp för den trista förpackningen. Är man ute efter att ge sitt ansikte rejält med glöd är Ofra Cosmetics Highlighter definitivt en produkt att testa. Pudret är pressat i dosan, men samtidigt så pass mjukt och medgörligt att man inte behöver kämpa för att få upp produkten på sin sminkborste. Om något får man se till att vara försiktigt, för det är lätt att få alldeles för mycket highlighter på borsten om den sätts i för hårt i pudret.

Mjukt puder är både styrka och svaghet

Mjukheten är faktiskt både den stora styrkan och svagheten hos Ofra Cosmetics Highlighter. För samtidigt som det gör att den är lätt att applicera till ett jämnt resultat, så blir pudret väldigt sårbart. Den här sårbarheten i kombination med att dosan är plastig och inte står emot stötar på ett bra sätt, innebär att pudret går i hundratals bitar om man råkar tappa ned den i handfatet eller, gud förbjude, i golvet. Det finns inget sätt att rädda den här highlightern om den krossats och att behöva kasta en annars väldigt bra highlighter för att förpackningen är undermålig, svider både i hjärtat och plånboken.

Bra nyansutbud

Ofra erbjuder flera olika färger på sin highlighter och det finns en nyans för alla. Med ett ömt handlag är Ofra Cosmetics Highlighter en produkt som erbjuder ett svårslaget glow, så det är verkligen synd att förpackningen inte håller samma kvalitet.

Lättanvänd med mycket lyster
Otroligt ömtåligdålig förpackning

9. Benefit Cosmetics High Beam

Hightlighter som ger ett lätt och naturligt glow

Benefit High Beam 13ml

Benefits High Beam fanns på marknaden många år innan begreppet strobing dök upp i sociala medier. High Beam är en flytande highlighter som kommer i en nagellacksliknande flaska med pensel i locket. Detta är en ljust rosa produkt som ger ett lätt och naturligt glow och fungerar lika bra på kindbenen som under ögonbrynen. Vill man istället få en mer diskret lyster, kan den appliceras under foundation.

Torkar ut snabbt i flaskan

Trots att High Beam är en klassiker, lämnar den lite att önska. Produkten torkar ut rätt snabbt, vilket särskilt märks vid flaskmynningen där den intorkade produkten samlas och lämnar klumpar på penseln vid användning. Använder man flaskan varje dag hinner detta säkert inte bli ett problem, men används highlightern lite mer sporadiskt kommer man få ägna någon minut åt att pilla bort torra rester.

Appliceras med hjälp av pensel

Flaskans utformning med penseln i locket må vara praktisk, men den är inte optimal om man är någon som oroar sig mycket över bakterietillväxt, då penseln är tänkt att användas direkt i ansiktet. Detta går naturligtvis att lösa genom att tvätta den, men i verkliga livet så är rengöring av sminkverktyg kanske inte något som toppar ens prioriteringslista på morgonkvisten.

Benefit High Beam är ändå en bra produkt som ger ett fint glow samtidigt som den är hyfsat lätt att använda, men frågan är om produkten hinner användas upp innan den torkar ut helt i flaskan?

Naturligt glow
Torkar ut snabbt

10. Anastasia Beverly Hills Moonchild Glow Kit

Glittrig highlighter med fantasifull färgpalett

De senaste åren har Anastasia Beverly Hills gått från att vara helt nischade på ögonbrynsprodukter till att även lansera väldigt eftertraktade highlighters. Inte minst har deras olika Glow kits varit oerhört populära. Man förväntar sig därför att märkets glowprodukter ska hålla hög standard.

Lekfulla nyanser som sticker ut

Moonchild-paletten med sina sex olika färger når dock inte riktigt hela vägen fram. Det är för all del inte en dålig produkt, tvärtom – det är sex fina och lekfulla nyanser med vilka det är enkelt att bygga upp intensiteten från skirt till en riktig strålkastareffekt. Men dessa highlighters snubblar på mållinjen då de helt enkelt är för glittriga för att vara riktigt så användningsbara som man skulle önska. Glitter kan vara kul på fest, men det gör produkten mer begränsad än om den hade haft en mer finmalen lyster. Dessutom har glitterpartiklarna en frustrerande tendens att släppa under dagen och ge sig iväg på utflykt i ansiktet. Ska man använda glitter så ska det veta sin plats och inte bestämma sig för att upptäcka världen utanför ansiktet på eget bevåg.

Passar kreativa sminkälskare

Fördelen med Moonchild Glow Kit är att flera av färgerna verkligen sticker ut och skiljer sig från de flesta andra highlighters på marknaden. Kreativa själar som gillar att snegla på youtube-tutorials och fantastieggande sminkningar i glansiga magasin, kommer ha jätteroligt med denna för att skapa iögonfallande make-uper. Men är man ute efter lite vanligt vardagsglow så är Anastasia Beverly Hills Moonchild Glow Kit inte rätt palett att investera i.

Annorlunda nyanser som sticker ut
För stora glitterpartiklar

Allt om highlighter

Highlighter är en ljusreflekterande produkt som finns i olika former –flytande, kräm, stift, pressat eller löst puder. Gemensamt för dem alla är att de ger huden en skimrande, fräsch lyster och verkar framhävande där du applicerar den, till exempel på kindben eller ögonlock.

Skimmer ska kännas skirt och lätt på huden, inte kakigt eller kletigt. En highlighter som är alltför täckande ska du därför akta dig för, eftersom det lätt bara ser onaturligt och översminkat ut. Highlighter ska heller inte glittra för mycket utan bara glänsa till när ljuset träffar.

Applicera på osminkad hud eller som sista steg i din basmakeup, efter foundation, bronzer och rouge. Har du ljus hy är en skirt pärlfärgad eller svagt gyllene champagnefärg ett perfekt val. Mörkare hy passar i nästan alla färger – även en djupare brons.

Så applicerar du highlighter

Fingrar är ett utmärkt redskap när du ska applicera highlighter, men önskar du jobba med penslar och borstar rekommenderas en mellanstorlek som ger bra kontroll, till exempel en mindre rougeborste eller en större ögonskuggspensel. En fluffigare borste ger en mer naturlig finish och en tätare pensel ger ett mer täckande resultat. Var noga med att sudda så inga onaturliga, skarpa kanter syns.

Contouring, strobing, draping – just nu cirkulerar det mängder av ord på internet som beskriver nya tekniker att använda higlighter och skuggor för att skulptera om ansiktet. Men om man strävar efter ett naturligt resultat behöver det inte vara komplicerat. Lite highlighter på kindbenen och ögonlocken är allt som behövs för att ge en fin glöd åt ansiktet. Önskar du ännu mer lyster suddar du ut highlightern längs kindbenen och upp mot tinningarna.

Applicera även längs näsryggen för att definiera näsans form och ovanför amourbågen för extra putiga läppar. En dutt highlighter i inre ögonvrån ger genast piggare blick och extra lyster strax under ögonbrynet ger hela ögat ett lyft. En del highlighters fungerar också fint mot mörka ringar, eftersom de innehåller ljusreflekterande pigment. Tänk dock på att de ska vara en aning ljusare än din hudfärg, annars ser du bara ännu tröttare ut.

Ibland kan det dock bli för mycket av det goda. Hudvård, primer och foundation innehåller ofta skimmer, men använd inte lystergivande produkter hela vägen om du inte vill se ut som en glittrande discokula. Att hålla sig vid en lystergivande produkt i din sminkrutin blir alldeles lagom.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss