Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Foundation: 22 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 2 mars 2020

Känner du dig vilse bland alla olika sorters foundations? Du är inte ensam. I det här testet har vi satt allt från mineralfoundations till moderna cushions på prov. Bäst i test blir glominerals Pressed Base Powder Foundation, en mineralfoundation så lättanvänd att det går att sminka sig med ögonen stängda.

Är man istället sugen på en klassisk foundation med modern twist, utmärker sig Lancôme Miracle Cushion Foundation med sitt lätta och naturliga resultat.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av foundation har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

  • Användning: Hur känns konsistensen? Hur lätt eller svår är den att applicera? Och hur dryg är produkten? Vilka hudtyper passar den bäst?

  • Resultat: Vad blir effekten? Hur mycket täcker den och hur ser finishen ut? Och hur länge håller resultatet?

  • Förpackning: Vad lovar produkten? Hur är flaskan eller tuben utformad och hur enkel är den att dosera?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser och solskydd, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.

1. glominerals Pressed Base Powder Foundation - BÄSTA MINERALFOUNDATION

Snabb och smidig foundation vars täckningsgrad enkelt kan varieras

Förpackning: Dosa Konsistens: Pressat puder Mängd: 9,9 ml Prisklass: Mellan

Glo Skin Beauty Pressed Base SPF18 Natural Fair

När det kommer till mineralfoundations är den allra vanligaste typen lösa puder. Därför kan det kännas ovant med en mineralfoundation i pressad form, särskilt när det mest ser ut som vilket puder som helst i sin svarta och inte särskilt iögonfallande dosa. Men samtidigt som glominerals Pressed Base Powder Foundation kanske inte sticker ut på hyllan, så gör den det onekligen när man börjar använda den.

Att den är pressad innebär att den är supersmidig att arbeta med - inte minst för att man slipper molnet av puder som fläckar ned mörka kläder. Den är så lättanvänd att man efter ett par gånger knappt ens behöver en spegel för att få ett fint resultat, vilket är perfekt om morgonen tillbringas med barn som ska kläs på och utfodras samtidigt som man själv försöker sminka sig och dricka morgonkaffet på en och samma gång. Det tar verkligen inte mer än någon minut att få ett fint resultat.

Täckningsgraden är helt beroende på hur mycket produkt som används och den går även att variera med hjälp av olika verktyg. Det går till och med bra att ersätta concealers med glominerals Pressed Base Powder Foundation. Använd då en smalare pensel och dutta på områden som behöver extra täckning. Glominerals ett stort utbud av nyanser - hela 21 stycken finns det att välja på. Tack vare att produkten är så dryg blir priset per användning riktigt lågt. Kort och gott, glominerals Pressed Base Powder Foundation är en riktigt vinnare i kampen mot både klockan på morgonen och pengarnas flykt från lönekontot.

Snabbsmidig och super på alla sätt
Är man torr kan huden strama lite - lös detta med en ansiktsmist
4,5

Bra pris hos:

Luxplus SE

2. Lancôme Miracle Cushion Foundation - BÄSTA CUSHIONFOUNDATION

Ger naturlig täckning och finns i många färger

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 15 ml Prisklass: Premium

Lancôme Miracle Cushion Foundation - Beige Moka

En av de allra första med cushiontekniken på den västerländska marknaden och fortfarande oerhört populär. Kudden med foundation och appliceringspuffen gör jobbet smidigt. Lätt och fräsch konsistens som ger huden en skön, återfuktad känsla och lämnar en svag, lystrig finish på huden. Resultatet är transparent men med några extra varv går det att jobba upp en bättre täckning. Hållbarheten är sådär, men ändå bland de bästa när man jämför liknande cushionfoundations. Vi behövde vänta ungefär fem timmar på en normal hy innan vi var tvungna att bättra på igen. Dosan är snygg och det finns möjlighet att köpa påfyllning av innehållet – bra både för miljön och ekonomin! Däremot är den fortfarande dyr med tanke på att man endast får 15 ml. Denna foundation finns i många färger, även för de allra mörkaste hudtonerna, och den breda färgskalan ger definitivt pluspoäng. Det vi saknar är solskydd, men Lancôme Miracle Cushion Foundations många fördelar väger över och blir därför vårt val av bästa cushionfoundation.

Naturlig täckningpåfyllningsbar och många färger
Dyrsaknar solskydd
4,5

Bra pris hos:

Look Fantastic

3. Clinique Even Better Makeup SPF15 30ml - BÄSTA PREMIUMFOUNDATION

Hållbar flytande foundation som ger en täckande, naturlig finish, bra utbud av färger

Förpackning: Flaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Mellan

Clinique Even Better Makeup SPF15 Neutral

Flytande foundation som enligt marknadsföringen främst ska jämna ut bruna pigmentfläckar, men som fungerar fint på alla sorters ojämnheter och hudtyper. Bara den allra torraste kan vilja ha något mer återfuktande. Täckningsgraden är hög, samtidigt blir resultatet otroligt naturligt och aldrig kakigt. Sätter sig matt, men samtidigt med en vacker, subtil lyster – en perfekt finish för att dölja fläckar och fräscha upp en grå hudton. Solen är den största orsaken till pigmentfläckar och Cliniques Even Better innehåller solskyddsfaktor 15, dock hade vi önskat att den hade något högre SPF just eftersom den enligt marknadsföringen riktar sig till de med pigmentproblem. Nu rekommenderar vi att man kompletterar med en skyddande dagcrème om man ska vistas i solen. Hållbarheten är fenomenal, även på fetare hudtyper sitter den utan problem i åtta timmar.

Täckandenaturlig finishhållbarbra färgutbud
Låg SPF
4,5

Bra pris hos:

Shopping4net SE

4. Jane Iredale Amazing Base Loose Powder

Lös mineralfoundation med hög solskyddsfaktor, brett färgsortiment och bra hållbarhet

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 10,5 g Prisklass: Premium

Jane Iredale Amazing Base Loose Mineral Powder Foundation Bisque

Lös mineralfoundation med mjuk textur som lägger sig skirt och döljer skavanker naturligt. Önskar du mer täckning går det att bygga upp. Pudret ska gå att blanda med en kräm och sedan smörjer sig med, men vi upplever att bästa resultat uppnås med hjälp av en tät borste som fångar upp pudret direkt från burken. Finishen blir fint matt och skiljer sig från Bareminerals originalfoundation som skimrar och kan ge intrycket av glansig hud. Innehåller heller inte bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som kan kännas stickande på huden. Däremot har den spf 20 vilket ger pluspoäng. I sortimentet finns många nyanser, dock kan de mörkare färgerna upplevas som lite askiga, ett vanligt problem bland rena mineralfoundation. Den är generellt lite dyrare än andra mineralfoundation men är dryg och håller en evighet att är därför klart värd sitt pris.

Hög solskyddsfaktorbra hållbarhetbrett färgsortiment
Några av de mörkare nyanserna drar åt grått
4,5

Bra pris hos:

Luxplus SE

5. L’Oréal True Match Super Blendable Foundation 30m

Prisvärd foundation som ger ett naturligt resultat, mattar ned och slätar ut

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Låg Prisklass: Budget

L'Oreal Paris True Match Liquid Foundation 2N Vanilla

Flytande foundation med silkeslen konsistens som smälter in huden på ett naturligt sätt. Täckningen är skir och tillåter att huden lyser igenom samtidigt som den döljer mindre fel och rodnader. Finishen är matt, och det är först här som det uppstår ett litet problem. Har du torr hud kan den pudriga ytan framhäva torra områden och rynkor på ett osmickrande sätt. Är din hud normal till fet är det inga problem. Färgsortimentet är tyvärr inte komplett här i Norden, utomlands är den känd för sin stora palett. Nyanserna som finns här är fina och naturliga men vi hade önskat att även fler mörka alternativ fanns.

Naturligprisvärdhållbarmattar ner
Framhäver torrhetdåligt färgutbud
4,5

Bra pris hos:

DermaStore

6. Maybelline New York Fit Me Foundation

Lätt, flytande och mycket prisvärd foundation som känns fuktgivande på huden

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Medel Prisklass: Budget

Maybelline FIT Me Foundation #105 Natural Ivory

Lätt, flytande foundation som låter huden lysa igenom och ger en daggfrisk finish. Huden ser naturlig ut – bara vackrare. Även om den är skir går det att bygga upp en högre täckningsgrad. Flaskan är ovanligt stilren och snygg för att vara budget, det ser proffsigt ut vilket vi gillar. Den fuktiga finishen passar en torr till normal hudtyp, de i testpanelen med fet – och blandhy upplevde den som väldigt kladdig på huden. Hudtypen var också avgörande för hållbarheten, de med fet hy tyckte att den halkade av efter halva dagen medan andra med torr hy tyckte den satt perfekt till läggdags. Färgutbudet är naturligt men vi saknar de mörkare nyanser som inte finns i tillgängliga i sortiment i Norden.

Naturligprisvärdfuktgivande
För glansig på vissa hudtyperdåligt färgutbud
4,5

Bra pris hos:

MEDS

7. Pür Minerals Air Perfection Cushion Foundation

Har högt solskydd och vårdande ingredienser

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 10 ml Prisklass: Premium

Snygg och rejäl dosa med fluffig, foundationfylld kudde. Konsistensen är lätt och mousseliknande. Först känns den lite kladdig på huden men efter några sekunder har den torkat in snyggt. Finishen sätter sig halvmatt, vilket vi gillar bland raden av lystergivande cushionfoundations. Med hjälp av kudden går den att få jämn i ett enda svep. Den ger en naturlig känsla men är samtidigt en av de cushionfoundations som passar dig med lite mer täckningsbehov och fetare hy. En extra refill medföljer, dock innehåller den bara 8 gram per kudde vilket gör den till en av de dyraste i testet. Efter att de båda kuddarna är slut går det inte att fylla på utan man måste köpa en helt ny. Denna foundation finns i fyra färger och vi gillar att de mörkare hudfärgerna inte glömts bort. Vi gillar också att den innehåller solskyddsfaktor 50, samt en rad hudvårdande ingredienser som Niacinamide (Vitamin B3) och hyaluronsyra. Visserligen i små mängder men det ger ändå pluspoäng i sammanhanget.

Vårdande ingrediensersolskydd finns i mörka färger
Få färgerdyr
4,0

8. Sensai Total Finish Natural Matte SPF 15

Vältäckande och dryg som är lätt att applicera

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 12 g Prisklass: Premium

Sensai Total Finish Natural Matte TM02 Apricot Beige Refill

Sensai Total Finish Natural Matte SPF 15 puderfoundation från Sensai imponerar direkt genom att vara mycket lätt att applicera. Duttar man pudret över ansiktet med en tät puderborste får man en väldigt matt, jämn och fin finish. En mindre och mer kompakt borste kan med fördel användas för att täcka blemmor, utslag och till och med mörka ringar under ögonen. Sensai Total Finish Matte är ett hållbart puder som trots många fall i badrumsgolvet inte fått sig minsta skråma. Andra, liknande puder kan spricka redan när första olyckan är framme. Priset är dock relativt högt och utöver det marknadsför Sensai också att man ska köpa till ett etui att förvara sin foundation i. Den utgiften kan man bespara sig då det går lika bra att förvara den i den ursprungliga kartongen.

Sensais puderfoundation håller länge och är speciellt framtagen för fet hy. Det gör att den täcker glans väldigt bra, men efter en lång dag på jobbet kan det behövas en uppfräschning innan AWn. Pudret har tyvärr även en tendens att smula. Efter en sminkning i sista minuten en solig morgon på tåget ser du tydliga spår efter produkten både i knät och i solskenet. Produkten finns tillgänglig i fem nyanser och förpackningen innehåller 12 gram puderfoundation, vilket kan verka snålt. Det räcker dock med en väldigt liten mängd för ett bra resultat så Sensai Total Finish Mattes dryghet gör den ändå prisvärd. Ett annat plus i kanten är att den har SPF 15 och att etuiet är väldigt klassiskt och stilrent.

Vältackandedryg och lätt att applicera
Smular mycketdyrfå nyanser
4,0

9. Bareminerals Bareskin Pure Brightening Serum Foundation

Skir foundation med solskyddsfaktor och återfuktande egenskaper, bra utbud av färger

Förpackning: Flaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Mellan

BareMinerals BareSkin Pure Brightening Serum Foundation SPF20 Natural

Flytande foundation med vattnig konsistens. Smidig att sprida och få jämn över ansiktet. Formulan är dryg och bara några droppar behövdes för hela ansiktet. Täckningen är först skir men med lite jobb går det att bygga upp täckningen. Känns återfuktande och finishen är lystrig, på gränsen till för glansig på vissa. Att de satt ”serum” i namnet är mest ett marknadsföringsknep, den innehåller visserligen vårdande ingredienser men absolut inte i nivå med serum. Dock är solskyddet komplett vilket är en viktig del i en förebyggande vård. Det enorma utbudet av färger gör det lätt att hitta en perfekt nyans. Bareminerals säljer en tillhörande borste men det går lika bra med andra penslar och svampar.

Solskyddstort utbud av färgeråterfuktande
Glansig finishinget serum som hävdas
4,0

10. Clarins Everlasting Foundation Spf 15

Foundation som håller hela dagen, lättjobbad känsla och dryg formula som räcker länge

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Premium

Clarins Everlasting Foundation+ SPF 15 #110,5 Almond

Den flytande texturen är täckande men lättjobbad och det är inte svårt att få den att smälta in naturligt. Finishen är matt men inte platt och vi anar en subtil lyster som gör huden slät och helt perfekt. Den är dryg, bara ett pumptryck behövs till hela ansiktet. Enligt marknadsföringen ska den håll upp till 18 timmar, det är att stretcha på sanningen, speciellt om du har en fet hy, men hela dagen sitter den snyggt. Färgutbudet är bra med åtminstone en mörk nyans. Tyvärr oxiderar färgen efter ett tag på huden så var nog med att prova innan du gör ett köp. Fin flaska och fräsch doft förhöjer upplevelsen.

Färgutbudhållbarhet
Färgen oxiderar en aning
4,0

Bra pris hos:

eleven.se

11. Estelle & Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer

Utjämnande foundation som kommer i praktisk pumpflaska och ger ett naturligt resultat

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 50 ml Prisklass: Mellan

Estelle & Thild Biohydrate All in One Tinted Moisturizer #01 Light 50ml

Detta är en foundation, eller snarare en färgad dagkräm, för den som vill ha minimal täckning, en något utjämnande effekt samt lyster. Produkten är oerhört lättarbetad och funkar bra även om det är dålig belysning i badrummet eller om ögonen är så trötta att de inte riktigt orkar fokusera sig i badrumsspegeln. Man pratar ofta om intuitiva datorprogram som ska vara lätta att förstå och att använda. Om foundations kunde vara intuitiva skulle Estelle & Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer vara just det. Den är så enkel att sminka sig med att det nära nog inte går att göra fel.

Att produkten innehåller hyaluronsyra är tydligt, för den fungerar som en verklig fuktbomb för ansiktet. Hyaluronsyra är en fuktbindande sockerart och finns naturligt i kroppen. Den tillsätts i hudvårdsprodukter för att just återfukta och i den här produkten är tillskottet av hyaluronsyra en riktig vinst. Har man väldigt torr hud behöver man troligtvis komplettera med en dagkräm under, men kniper det med tid så klarar sig huden utmärkt med fuktboosten som denna foundation ger.

Flera av ingredienserna är ekologiska och produkten har en Ecocert-certifiering. Dessutom är innehållet veganskt och förpackningen återvinningsbar. Tyvärr är färgutbudet riktigt dåligt med bara två nyanser att välja på. Och det spelar ingen roll hur skir produkten än är, det behövs fler färger än ”ljus” och ”medium”. Söker man efter en lätt och ljus bas med naturligt resultat kombinerat med en god dos fukt till huden, är Estelle & Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer definitivt en foundation att testa.

Fint naturligt resultatpraktisk pumpflaska
Dåligt färgutbud
3,5

12. IsaDora Nude Cushion Foundation

Prisvärd foundation som håller länge och finns i många nyanser

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 15 ml Prisklass: Mellan

Isadora Nude Cushion Foundation #10 Nude Porcelain

Kudden som är fylld med foundation är fluffig och levererar lagom mängd färg för ett jämnt och naturligt resultat. Färgen sätter sig semimatt och håller sig fin hela dagen, även på hud som har en tendens att bli oljig. Det finns ett stort urval av nyanser, förutom för de allra mörkaste hudfärgerna. Dock drar de ljusaste färgerna lite mycket åt gult vilket kan vara osmickrande. IsaDora är ett märke i budgetsegmentet, men med sin cushionfoundation lägger de sig snäppet högre prismässig än normalt och det beror helt och hållet på förpackningen. Den håller också hög standard och kan definitivt mätas sig kvalitetsmässigt med de dyrare varianterna i testet. I kompaktdosan ligger deras flytande foundation Nude Super Fluid Foundation som i vanliga fall säljs på flaska med 30 ml. När man köper kompaktdosan får man 15 ml men betalar samtidigt nästan 4 gånger mer per ml. IsaDora erbjuder inte refill på sin Cushion Foundation utan tipsar om att man ska köpa Nude Super Fluid Foundation och hälla på kudden i dosan för att fylla på. Det gäller dock att ta ut kudden och tvätta den ordentligt mellan varje påfyllning för att hålla allt rent och hygienisk. När man har gjort det några gånger tappar tyvärr kudden sin spänst och man måste vara beredd att köpa en helt ny dosa så småningom.

Prisvärdhållbarmånga färger
Ej utbytbar kuddeljusaste nyanserna drar åt gultinget solskydd
3,5

Bra pris hos:

Bangerhead

13. Bareminerals Original Foundation Spf 15

Krämig foundation som är lätt att applicera och ger en vacker lyster

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 8 g Täckningsgrad: Hög Prisklass: Mellan

BareMinerals Original Foundation SPF15 #12 Medium Beige

En numera smått ikonisk foundation som banade vägen för den enorma succé som märket Bareminerals har blivit.Pudret är lätt att jobba in i huden med en borste. Finishen skimrande, på gränsen till glittrig, vilket gör att den inte passar på oljig hy, men är inte perfekt på torr hud heller eftersom den upplevs som lite uttorkande och lätt kakar sig. Bra urval av färger men vissa hudtoner får en osmickrande, askig ton. Innehåller bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många upplever stickande på huden. Innehåller solskyddsfaktor men endast spf 15 och det är svårt att applicera så mycket som det behövs för att solskyddet ska vara tillräckligt.

Krämiglättappliceralystergivande
Innehåller bismuth oxychloride
3,5

Bra pris hos:

Babyface

14. Max Factor Face Finity All Day Flawless 3 in 1 Foundation

Täckande och utjämnande foundation som håller länge, till en prisvärd kostnad

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

Max Factor Facefinity All Day Flawless 3 in 1 Foundation SPF20 #55 Beige

Mjuk, flytande konsistens som är enkel att applicera och få jämn. Går att göra relativt transparent men man kan också jobba upp en täckning. På plats sätter den sig matt och håller sig hela dagen. Inte ens de mest oljiga hudtyper behövde pudra näsan fören framåt eftermiddagen. Däremot kan den kännas lite uttorkande på väldigt torr hud. Innehåller solskyddsfaktor vilket alltid är en stor fördel. Enda större invändningen vi har är utbudet av färger, det finns för få, speciellt i den mörkare skalan och de flesta nyanser drar mot rosa vilket är osmickrande på de allra flesta.

Täckande och utjämnandesolskyddsfaktorhållbarprisvärd
För få färgeruttorkande på torr hud
3,5

Bra pris hos:

Happy-Discounts

15. Dior DreamSkin Perfect Skin Cushion

Lyxig foundation som ger fin finish och kan fyllas på

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Prisklass: Premium

Christian Dior Capture Dreamskin SPF50 PA+++ #020 Light Beige

En av marknadens dyraste cushionfoundations men priset är faktiskt inte helt omotiverat eftersom man får med en extra refillförpackning vid köpet. Dessutom går det att köpa ytterligare påfyllning när den extra kudden tagit slut. Lyxkänslan är också obestridlig. Dosan är vacker och rejäl med en fluffig, foundationfylld kudde och en puff som ger perfekt, jämnt resultat i ett svep. Precis som många andra dyrare cushion-varianter (Lancôme, Pür och Babor) har Diors kudde små porer till skillnad från billigare produkter som har färre och större hål. Enligt marknadsföringen ska det ge ännu jämnare och mer finfördelad applicering men i praktiken är skillnaden väldigt liten. Däremot innehåller Diors foundation en del hudvårdande ingredienser och dessutom solskyddsfaktor 50, vilket drar upp betyget rejält. Solskydd är en dyr ingrediens, vilket också är en anledning till det höga priset. Tyvärr finns den bara i tre nyanser och inget för mörkare hudfärger. Hållbarheten är bland de bättre i sitt slag.

Naturlig täckningfin finishlyxig känslapåfyllningsbar
Få färgerdyr
3,5

16. The Ordinary Serum Foundation

Lättarbetad, dryg och prisvärd foundation som ger ett fint resultat

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

The Ordinary Serum Foundation SPF15 3.0Y Medium Dark

The Ordinary släppte sina foundations till en väntlista på över 25,000 personer och med ett utbud på 21 nyanser, två olika finishes och ett sällan skådat lågt pris är det lätt att förstå varför många var intresserade.

The Ordinary Serum Foundation är en väldigt lätt foundation och när man pumpar ut produkten i handen slås man av hur lättflytande den är. Den appliceras med fördel direkt och är otroligt lätt att arbeta in. Man kommer långt med en liten klick, ojämnheter i huden döljs effektivt. Produkten lämnar efter sig en sammetslen yta. Är man sugen på mer lyster kan man med blanda i en droppe ansiktsolja, vilket också råder bot på denna foundations största tillkortakommande: den fungerar inte toppen på torr hud. Har man minsta tendens till att vara torr så framhäver denna produkt dessvärre alla fnasiga ytor.

När en produkt är så omtalad är det ibland lätt att glömma hur billig den faktiskt är, och ser man till priset så är The Ordinary Serum Foundation trots allt en foundation som är värd att köpa. Speciellt för den som inte lider av torr hud.

Lättarbetadfint resultatdryg och billig
Svårt att få tag på alla nyanserframhäver torr hud
3,0

Bra pris hos:

Look Fantastic

17. Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation SPF 20

Mycket lättarbetad foundation som ger en otrolig lyster och fint glow

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation SPF20 #05 Golden

Dagarna då en matt bas suktades efter är sedan länge över. Nu är det istället glow som gäller. Letar man efter en foundation som ger just detta är Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation definitivt en bra kandidat att uppfylla alla ens drömmar om en pigg och lysterrik hud.

Detta är en lätt foundation med medeltäckning - med andra ord så låter den ens hud glimta igenom och resultatet blir levande istället för platt. Precis som namnet utlovar ger den verkligen en rejäl dos lyster, men utan att man för den sakens skull känner sig som en discokula. Produkten är lätt att applicera och beroende på vilket verktyg man använder sig av går det lätt att variera från ett skirt resultat som handlar mest om glow, till en mycket mer täckande sådant. Basen blir jämn och huden känns mjuk och fin. Efter några timmar kan man dock uppleva att produkten lägger sig i porer och fina linjer, och har man torra partier så framhävs dessa då på ett sätt som man helst undviker.

Samtidigt som Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation är lätt att arbeta med så har den en tendens att oxidera, vilket innebär att färgen förändrar sig. Den drar lite åt det mörkare hållet ett par minuter efter att den har kommit i kontakt med luften och huden. Och på tal om nyanser, så är utbudet tyvärr snålt. Med bara 6 färger att välja på kommer detta vara en produkt som många måste välja bort. Har man torr hud eller upplever att foundation gärna hamnar i porerna är detta fel val. Men är man ute efter glow så är Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation en produkt att satsa på.

Otrolig lysterlättarbetad
För få nyanser
3,0

18. L’Oréal Paris Nude Magique Cushion Foundation

Lystergivande foundation som ger naturlig täckning och innehåller solskydd

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 15 g Prisklass: Budget

L'Oreal Paris Nude Magique Cushion Foundation #7 Golden Beige

Kompaktdosa med flytande foundation som ligger i en svamp. Formulan är tunn och lätt att jobba ut. Täckningen är transparent och det finns ingen risk för att den någonsin ser kakig ut på huden. Med lite jobb går det att få upp ytterligare täckning, men den är inget för dig som vill dölja mycket. Den liknar Lancômes variant men finishen är ännu glansigare. Tyvärr kan den skinande effekten göra att ojämnheter framhävs mer istället för att täckas. Formulan innehåller SPF 29 och ingrediensen titandioxid garanterar ett brett skydd. Vi fick den att hålla ungefär 4 timmar på huden och sedan behövde den bättras på. Dosan känns mindre gedigen än IsaDoras men så är den också billigare. Dock går det inte att köpa påfyllning utan man måste köpa en hel ny förpackning när den tagit slut. Förpackningen innehåller 14,6 gram vilket är normalt i cushionsammanhang men ganska lite om man jämför med vad man får om man köper en flaskfoundation. Den finns i många nyanser, men tyvärr inte för de mörkaste hudfärgerna.

Solskyddlystergivandenaturlig täckning
Ej påfyllningsbarfå mörka färgerkort hållbarhet
3,0

Bra pris hos:

Fyndiq

19. Idun Minerals Norrsken Pure Mineral

Skonsam för huden och mycket täckande

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Hög Prisklass: Premium

Idun Minerals IDUN Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation 212 Ingrid

Iduns produkter är speciellt framtagna för att vara bra för huden och har man problem med akne kan detta vara en räddare i nöden. Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation täpper inte till och förstärker på så vis inte finnar. Istället hjälper den huden att andas. Krämen är väldigt täckande utan att vara kakig, vilket också gör att den passar bra för problemhy. Konsistensen är mjuk, varken tunn eller kladdig, och Norrsken ger en matt finish. Ett lager räcker och det behövs knappt bättras på med concealer. Tyvärr blir resultatet ibland ojämnt. Krämen har nämligen en tendens att samla sig runt ögonbryn och hårfästet om man inte är försiktig vid applicering. Även vid torra partier kan det bli ojämt. Därmed bör man vara medveten om att slutfinishen inte alltid blir perfekt. Väl på plats sitter dock Idun Minerals Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation väldigt bra.

Skonsam för hudenmycket täckandesmidig konsistens
Lite klurigt att få bra resultatdyr
3,0

Bra pris hos:

MEDS

20. Babor Age Id Cushion Foundation

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 10 ml Prisklass: Premium

Babor Age Id Cushion Foundation #02 Natural

Flytande kompaktfoundation i en så kallad ”Cushion”. Formulan är skir och känns först lite blöt på huden, men torkar sedan in och finishen blir fint satin-lik. Babor är först och främst ett hudvårdsföretag med inriktning på salonger och har därför inkorporerat vårdande ingredienser, bland annat antioxidanter som flavonoider och vitaminer, som skyddar huden och motverkar förtidigt åldrande. Dock är det inte i några större mängder utan man bör bara se den som ett komplement till sin hudvård. Tyvärr innehåller denna foundation inte ett komplett solskydd utan endast ett filter som i första hand skyddar mot enbart UVB-strålar. Med tanke på priset hade vi hoppats på ett bättre skydd och ännu mer hudvårdande egenskaper. Dosan är snygg, men innehåller endast 10 ml och finns inte som refill. Konsistensen är transparent vilket gör att den ser bra ut på många hudfärger, men vi hade ändå önskat en större färgskala. Nu finns den tyvärr bara i tre nyanser.

Naturlig täckningfin finish
Ej påfyllningsbarfå färgerdyr
3,0

Bra pris hos:

Skincity SE

21. Lily Lolo Mineral Foundation Spf 15

Prisvärd, matt och tunn foundation med många ljusa färger, innehåller säkra mineraler

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 10 g Prisklass: Mellan

Lily Lolo Mineral Foundation SPF15 Neutral In The Buff

Lily Lolo har utvecklat mineralmakeupen och gjort den ännu ”renare” än föregångarna, bland annat uteslutit bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många upplever stickande och skapar irritation. Doseringen av de lösa mineralerna fungerar felfritt och dessutom är burken snyggt frostad. Täckningen är väldigt skir och finishen matt och den påminner mer om ett vanligt löspuder än foundation. Många bleka tjejer är fan av den här för att det finns ett så stort urval av ljusa nyanser. Tyvärr är utbudet av mörka färger inte lika bra, utan där rekommenderar vi att kolla hos konkurrenterna. Prisvärd med tanke på att burken innehåller 10 gram jämfört med Bareminerals 8 gram.

Säkra mineraler
Tunn täckninglitet utbud av färger
3,0

Bra pris hos:

Look Fantastic

22. Glominerals Luxe Liquid Foundation Spf 15

Täckande och utjämnande foundation som ger lyster och är lätt att applicera

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Premium

Glo Skin Beauty Luxe Liquid Foundation SPF15 Cafe

Flytande foundation med täckande effekt. Formulan är väldigt dryg och bara en liten droppe behövs till hela ansiktet. Lätt att applicera och få jämn men är man ovan med den täckande konsistensen kan den kännas lite seg att sudda ut. Ger en kompakt lyster med hjälp av bland annat diamantpulver och den skimrande finishen uppskattades framför allt bland testdeltagare som har torr och/eller äldre hud. Förutom ädelstenar innehåller den solskydd och en rad vårdande och hudförbättrande antioxidanter. Det märks att Glominerals jobbat för att få fram en lyxig känsla, priset är också därefter, men de misslyckades med flaskan som inte känns härligare än budgetdeltagarna i det här testet.

Täckande och utjämnandeger lyster
Trög konsistenstråkig flaskadyr
3,0

Bra pris hos:

Baresso

Allt om foundation

För många är foundation den absolut viktigaste makeupprodukten och utvecklingen av dessa har varit lavinartad de senaste tio åren – foundationtekniken har förfinats fler gånger om och ger idag ett väldigt verklighetstroget resultat. När du väljer foundation ska du först bestämma vilken effekt du vill ha, ska den göra huden matt, ge lyster eller vara heltäckande? Idag passar de flesta foundations till alla hudtyper så det är viktigare att fokusera på resultat snarare än på hudtyp. Har du oljig hy kan du dock vilja ha en matt finish för att få ett mer hållbart resultat och en torr hud ser oftast bäst ut med lystergivande och återfuktande foundation. Det finns också en poäng att ha flera foundations för olika tillfällen, förslagsvis en lätt, naturlig makeup till vardags och en mer täckande och hållbar till fest.

Olika sorters foundation – vilken typ passar för dig?

Konsistensen hänger ofta ihop med resultatet. Vill du ha en foundation som knappt syns ska du ha en flytande foundation. För ett mer täckande resultat kan du välja en mousse eller en puderbaserad bas. Ju tjockare konsistens desto mer täckande, är en enkel regel att gå efter om du är osäker på en foundations täckningsgrad.

”Cushion” är den senaste förpackningstrenden och ett foundationfenomen som ursprungligen kommer från Sydkorea, men som nu är här för att stanna. Det senaste året har det lanserats ett stort antal nya produkter på den europeiska marknaden. ”Cushion” betyder en flytande foundation i kompaktformat. Foundationkrämen ligger i en svamp och man applicerar den med hjälp av en speciell puff som ligger med i dosan. Fördelen med den här typen av foundation är att resultatet blir naturligt skirt, men det går även i vissa fall att bygga upp ytterligare täckning. Dessutom är dosan är också smidig att använda, med spegel i locket, och enkel att plocka upp och bättra på makeupen med under dagen. Priserna på den här typen av foundation ligger oftast högre om man jämför milliliterpriset och man betalar mycket för själva förpackningstekniken. Dock behöver man inte alltid köpa en helt ny förpackning utan de flesta märken erbjuder påfyllningslösningar.

Välj alltid foundation efter din hudton, det är viktigt att den inte är för mörk eller ljus. Hitta rätt nyans genom att testa i dagsljus. Lägg foundation vid käklinjen så ser du hur nyansen är mot både ansikte och hals. Rätt nyans ska synas minst och smälta in i huden utan att du behöver sudda ut den för mycket. Poängen med foundation är att jämna ut huden, inte ge färg. Om du vill få huden att till exempel se mer solbränd ut gör du det med hjälp av ett bronspuder och inte med en foundation. Tänk också på att din hudton kan ändras, ofta beroende på säsong och vara noga med att testa nyansen inför varje nytt köp.

Så applicerar du foundation så att den ligger bra

Se till att huden är ren och återfuktad och applicera eventuellt en primer innan foundation. Pensel, svamp eller fingrarna – vad du väljer att applicerar din foundation med är en ren smaksmak (undantaget är lösa mineralpuder som kräver en tät borste för att du ska kunna applicera den rätt). Fingrarna är ett utmärkt redskap och värmen från händerna gör att färgen smälter in naturligt i huden. Rengör händerna alltid noggrant innan, men tänk på att vi alltid har lite naturliga oljor kvar på huden som ibland kan ”störa” formulan. En pensel gör det lättare att jobba i lager på lager med och en svamp är bra att sudda ut skarpa kanter med. Tvätta redskapen så ofta du kan, både för att förlänga livslängden på dina borstar och för att få bort bakterier som kan leda till infektioner.

En foundation ska inte täcka allt och du behöver inte ha den i hela ansiktet. Fokusera på områden där du behöver, oftast är det i mitten av ansiktet, runt näsan och på hakan. Fortsätt sedan att sudda ut mot hårfästet och käklinjen. Lägg i skira lager och jobba in din foundation ordentligt så att den fördelar sig jämnt.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!