1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Foundation: 16 produkter i test

PriceRunner

Känner du dig vilse bland marknadens alla foundations? Vi har testat ett brett urval foundations från märken som Dior, Babor och Clinique. För att en foundation ska utses till bäst i test, måste den ge ett jämnt resultat, hålla hela dagen och vara lätt att applicera.

foundation bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av foundation har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

  • Användning: Hur känns konsistensen? Hur lätt eller svår är den att applicera? Och hur dryg är produkten? Vilka hudtyper passar den bäst?

  • Resultat: Vad blir effekten? Hur mycket täcker den och hur ser finishen ut? Och hur länge håller resultatet?

  • Förpackning: Vad lovar produkten? Hur är flaskan eller tuben utformad och hur enkel är den att dosera?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser och solskydd, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste foundations. Jämför pris på samtliga listade foundations på PriceRunner.

Andra produkter för sommar-glow

1. Make the make Squalane Melting Foundation SPF 30 – BÄST I TEST FOUNDATION

En innovativ foundation som vårdar och ger nära nog perfekt finish

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 6 gram

MAKETHEMAKE Squalane Melting Foundation SPF30 N2

En foundation av puder som smälter till en silkig kräm vid applicering på huden låter kanske komplicerat att använda, men faktum är att Make the make Squalane Melting Foundation är en av de mest användarvänliga produkterna på länge.

Enkel applicering med puderborste

För att applicera denna puderfoundation, används en puderborste. Borsten doppas i pudret och sedan sveper man penseln över ansiktet och arbetar in pudret med cirkulära rörelser. Pudret smälter på huden och finishen liknar den man får av en mjuk kräm, och långt ifrån det torra resultatet man kan få av andra puderprodukter.

Precis som namnet antyder, innehåller denna foundation squalane, vilket är en uppmjukande och återfuktande ingrediens. Detta känns verkligen vid användning; huden känns mjuk och följsam och man slipper helt den strama känslan som puderfoundations ibland lämnar i ansiktet.

Resultat med glow

Resultatet blir naturligt och lysterrikt. Det är inte på något sätt så att den glittrar, utan snarare ser man härligt glowig och pigg ut, inte minst blir ens selfies fenomenala med denna som bas.

Att Make the make Squalane Melting Foundation innehåller SPF 30 är en härlig bonus, och även om man på varma dagar kunde önska att den gjorde att porerna såg lite mindre ut så håller denna foundation sig riktigt bra.

Nyansutbudet hade kunnat vara något bredare, men i övrigt lämnar Make the make Squalane Melting Foundation ingenting att önska. Det är en lättarbetad produkt som lämnar ett fantastiskt fint slutresultat för den som inte vill ha en täckande finish.

Vårdar hudenger vacker lysternaturlig finishlätt att applicera
Ett bredare utbud av mörka nyanser hade varit önskvärt

Prisjämförelse

Jämför alla priser

MAKETHEMAKE - Squalane Melting Foundation SPF30 N2 på Skincity.com

299 kr

2. Clarins Everlasting Youth Fluid - BÄST I TEST

En foundation för den med mogen hud

Clarins Everlasting Youth Fluid SPF15 PA+++ #103 Ivory

Clarins Everlasting Youth Fluid är en foundation som riktar sig mot personer med en per mogen hud. Detta innebär att den ska fungera bra även med rynkor, linjer och lite större porer. Foundations kan nämligen ha en tendens att lägga sig i just linjer och porer, men med denna foundation är detta inte något problem.

Clarins Everlasting Youth Fluid är en foundation som är realtivt täckande. Lägger man den med en pensel, täcker den riktigt väl. Vill man istället ha en mer skir finish, går det alldeles utmärkt att blanda ut den med lite vanlig dagkräm. Resultatet blir glowigt och huden både känns och ser fuktmättad ut.

Foundation som ger jämn hudton

Detta är en foundation som effektivt jämnar ut hudtonen och döljer små finnar med lätthet. Produkten ligger snyggt på huden hela dagen och ser nästan lika snygg ut när man kommer hem från jobbet, som den gjorde när man lämnade hemmet på morgonen.

Clarins Everlasting Youth Fluid är väldigt dryg och man kommer långt med bara en liten pump ur flaskan. Ta lite i taget, så du inte riskerar att slösa på dessa droppar i onödan. Den kommer snabbt bli en favorit och en foundation man gärna köper igen på grund av den nästan felfria finishen.

Snygg finishåterfuktarlägger sig jämnt
Något dyr

3. Lumene Blur Longwear Foundation SPF 15 – BÄSTA BILLIGA FOUNDATION

En täckande foundation som minskar intrycket av porer till mycket bra pris

Förpackning: Tub Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml

Lumene Blur 16H Longwear Foundation SPF15 #0.5 Fair Nude

En högtäckande foundation som lovar att sudda ut porer och hålla upp emot 16 timmar – låter nästan för bra för att vara sant. Men faktum är att detta är ett riktigt kraftpaket till foundation, och dessutom med en prislapp som inte tömmer bankkontot.

Täcker väl och gömmer plitor

Lumene är ett finskt märke som imponerar stort varje gång man testar och Lumene Blur Longwear Foundation är sannerligen inget undantag. Detta är en foundation som täcker väl och effektivt gömmer små plitor och ojämnheter. Löftet om att den ska sudda ut och minimera porer sviker inte heller. Slutresultatet med Lumene Blur är en jämn hud, där porerna tar mindre plats. Den fungerar dessutom utmärkt även på en mogen hud med fina linjer – produkten samlas inte i rynkorna, ett problem som annars inte är helt ovanligt när huden börjar visa tecken på livserfarenhet.

Även på torr hud, fungerade Lumene Blur bra, men det är alltid bäst att grunda med en återfuktande kräm innan man lägger sin foundation för att minska risken att torra flagor framhävs.

Sitter snyggt hela dagen

Om den sitter i de utlovade 16 timmarna vågar testpanelen inte svara på, men däremot visade det sig att underlaget fortfarande satt snyggt framåt läggdags då det var dags att sminka av. Detta säger en hel del, då många foundations har en tendens att sakteliga försvinna under dagens gång.

Detta är en riktigt bra foundation för den som vill ha ett täckande, lent och hållbart resultat för en rimlig peng.

Sitter längesnygg finishtäcker bra
Ett bredare utbud av mörka nyanser hade varit önskvärt

4. Clinique Even Better Makeup SPF15 30ml

Hållbar flytande foundation som ger en täckande, naturlig finish, bra utbud av färger

Förpackning: Flaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml

Clinique Even Better Makeup SPF15 CN 52 Neutral

Flytande foundation som enligt marknadsföringen främst ska jämna ut bruna pigmentfläckar, men som fungerar fint på alla sorters ojämnheter och hudtyper. Bara den allra torraste kan vilja ha något mer återfuktande.

Hög täckningsgrad med naturligt resultat

Täckningsgraden är hög, samtidigt blir resultatet otroligt naturligt och aldrig kakigt. Sätter sig matt, men samtidigt med en vacker, subtil lyster – en perfekt finish för att dölja fläckar och fräscha upp en grå hudton. Solen är den största orsaken till pigmentfläckar och Cliniques Even Better innehåller solskyddsfaktor 15, dock hade vi önskat att den hade något högre SPF just eftersom den enligt marknadsföringen riktar sig till de med pigmentproblem. Nu rekommenderar vi att man kompletterar med en skyddande dagcrème om man ska vistas i solen.

Fantastiskt hållbar

Hållbarheten är fenomenal, även på fetare hudtyper sitter den utan problem i åtta timmar. Clinique må ligga i premiumsegmentet, men detta är en produkt där man helt klart får valuta för pengarna man betalar.

Täckandenaturlig finishhållbarbra färgutbud
Låg SPF

5. glominerals Pressed Base Powder Foundation

Snabb och smidig foundation vars täckningsgrad enkelt kan varieras

Förpackning: Dosa Konsistens: Pressat puder Mängd: 9,9 ml

Glo Skin Beauty Pressed Base SPF18 Natural Fair

När det kommer till mineralfoundations är den allra vanligaste typen lösa puder. Därför kan det kännas ovant med en mineralfoundation i pressad form, särskilt när det mest ser ut som vilket puder som helst i sin svarta och inte särskilt iögonfallande dosa. Men samtidigt som glominerals Pressed Base Powder Foundation kanske inte sticker ut på hyllan, så gör den det onekligen när man börjar använda den.

Väldigt lätt att jobba med

Att den är pressad innebär att den är supersmidig att arbeta med - inte minst för att man slipper molnet av puder som fläckar ned mörka kläder. Den är så lättanvänd att man efter ett par gånger knappt ens behöver en spegel för att få ett fint resultat, vilket är perfekt om morgonen tillbringas med barn som ska kläs på och utfodras samtidigt som man själv försöker sminka sig och dricka morgonkaffet på en och samma gång. Det tar verkligen inte mer än någon minut att få ett fint resultat.

Enkelt att variera täckningsgraden

Täckningsgraden är helt beroende på hur mycket produkt som används och den går även att variera med hjälp av olika verktyg. Det går till och med bra att ersätta concealers med glominerals Pressed Base Powder Foundation. Använd då en smalare pensel och dutta på områden som behöver extra täckning. Glominerals ett stort utbud av nyanser - hela 21 stycken finns det att välja på. Tack vare att produkten är så dryg blir priset per användning riktigt lågt. Kort och gott, glominerals Pressed Base Powder Foundation är en riktigt vinnare i kampen mot både klockan på morgonen och pengarnas flykt från lönekontot.

Snabbsmidig och super på alla sätt
Är man torr kan huden strama lite - lös detta med en ansiktsmist

6. Jane Iredale Amazing Base Loose Powder

Lös mineralfoundation med hög solskyddsfaktor, brett färgsortiment och bra hållbarhet

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 10,5 g

Jane Iredale Amazing Base Loose Mineral Powder SPF20 Bisque

Lös mineralfoundation med mjuk textur som lägger sig skirt och döljer skavanker naturligt. Önskar du mer täckning går det att bygga upp. Pudret ska gå att blanda med en kräm och sedan smörjer sig med, men vi upplever att bästa resultat uppnås med hjälp av en tät borste som fångar upp pudret direkt från burken.

Matt finish utan skimmer

Finishen blir fint matt och skiljer sig från Bareminerals originalfoundation som skimrar och kan ge intrycket av glansig hud. Innehåller heller inte bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som kan kännas stickande på huden. Däremot har den spf 20 vilket ger pluspoäng.

Brett nyansutbud

I sortimentet finns många nyanser, dock kan de mörkare färgerna upplevas som lite askiga, ett vanligt problem bland rena mineralfoundation. Den är generellt lite dyrare än andra mineralfoundation men är dryg och håller en evighet att är därför klart värd sitt pris.

Hög solskyddsfaktorbra hållbarhetbrett färgsortiment
Några av de mörkare nyanserna drar åt grått

7. L'Oreal Paris True Match Liquid Foundation

Prisvärd foundation som ger ett naturligt resultat, mattar ned och slätar ut

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Låg

L'Oréal Paris True Match Liquid Foundation 2N Vanilla

Flytande foundation med silkeslen konsistens som smälter in huden på ett naturligt sätt. Täckningen är skir och tillåter att huden lyser igenom samtidigt som den döljer mindre fel och rodnader.

Matt finish som inte funkar med torr hud

Finishen är matt, och det är först här som det uppstår ett litet problem. Har du torr hud kan den pudriga ytan framhäva torra områden och rynkor på ett osmickrande sätt. Är din hud normal till fet är det inga problem.

Dåligt färgutbud i norden

Färgsortimentet är tyvärr inte komplett här i Norden, utomlands är den känd för sin stora palett. Nyanserna som finns här är fina och naturliga men vi hade önskat att även fler mörka alternativ fanns.

Naturligprisvärdhållbarmattar ner
Framhäver torrhetdåligt färgutbud

8. Maybelline New York Fit Me Foundation

Lätt, flytande och mycket prisvärd foundation som känns fuktgivande på huden

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Medel

Maybelline FIT Me Foundation #105 Natural Ivory

Lätt, flytande foundation som låter huden lysa igenom och ger en daggfrisk finish. Huden ser naturlig ut – bara vackrare. Även om den är skir går det att bygga upp en högre täckningsgrad.

Ovanligt stilren flaska

Flaskan är ovanligt stilren och snygg för att vara budget, det ser proffsigt ut vilket vi gillar. Den fuktiga finishen passar en torr till normal hudtyp, de i testpanelen med fet – och blandhy upplevde den som väldigt kladdig på huden.

Svår på fet hud

Hudtypen var också avgörande för hållbarheten, de med fet hy tyckte att den halkade av efter halva dagen medan andra med torr hy tyckte den satt perfekt till läggdags. Färgutbudet är naturligt men vi saknar de mörkare nyanser som inte finns i tillgängliga i sortiment i Norden.

Naturligprisvärdfuktgivande
För glansig på vissa hudtyperdåligt färgutbud

9. Wet n Wild Photo Focus Stick Foundation

En täckade foundation i stiftform

Wet N Wild Photo Focus Stick Foundation 852B Soft Ivory

Wet n Wild är ett varumärke som går att hitta på bland annat stormarknader. Man kan fråga sig om det är värt att köpa en foundation på Ica. Svaret är ja – det finns flera bra produkter att shoppa på mataffären: Wet n Wild photofocus Stick Foundation är just en sådan.

Krämig stiftfoundation

Foundations i stiftform kan ofta dras med problemet att vara väl tjocka och svåra att applicera. Inte Wet n Wild Photo Focus Stick Foundation. Detta är ett krämigt stift som är lätt att sminka sig med och få ett snyggt och jämnt resultat.

Täckningsgraden kan variera från medel till hel täckning, beroende på hur mycket du använder. Krämen är lätt att blenda och tona, och man slipper helt skarpa och fula kanter – särskilt om man tar hjälp av en BeautyBlender, en så kallad äggsvamp.

Bäst finish med pensel eller svamp

Även om det naturligtvis går att dutta produkten direkt på huden, får man allra bäst finish om man använder sig av en pensel eller en svamp. Och vad du än gör – dra inte produkten direkt på ansiktet i stora drag. Då blir det nämligen svårt att få till ett naturligt och snyggt resultat.

Stiftfoundations har en tendens att bli något kladdiga sett till förpackningen efter ett tag. Så glöm inte att skruva ned stiftet ordentligt och torka av hyslan, för att hålla ditt smink fräsch och användarvänligt så länge som möjligt.

Otroligt prisvärdtäckningsgraden går att varieramjuk men täckande formula
Förpackningen blir lite skitigluras inte till att använda utan redskap

10. Max Factor Face Finity All Day Flawless 3 in 1 Foundation

Täckande och utjämnande foundation som håller länge, till en prisvärd kostnad

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml

Max Factor Facefinity All Day Flawless 3 in 1 Foundation SPF20 #55 Beige

Mjuk, flytande konsistens som är enkel att applicera och få jämn. Går att göra relativt transparent men man kan också jobba upp en täckning.

Matt resultat som håller hela dagen

På plats sätter den sig matt och håller sig hela dagen. Inte ens de mest oljiga hudtyper behövde pudra näsan fören framåt eftermiddagen. Däremot kan den kännas lite uttorkande på väldigt torr hud. Innehåller solskyddsfaktor vilket alltid är en stor fördel.

Begränsat utbud av färger

Enda större invändningen vi har är utbudet av färger, det finns för få, speciellt i den mörkare skalan och de flesta nyanser drar mot rosa vilket är osmickrande på de allra flesta.

Täckande och utjämnandesolskyddsfaktorhållbarprisvärd
För få färgeruttorkande på torr hud

11. Dior DreamSkin Perfect Skin Cushion

Lyxig foundation som ger fin finish och kan fyllas på

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm

Christian Dior Capture Dreamskin SPF50 PA+++ #020 Light Beige

En av marknadens dyraste cushionfoundations men priset är faktiskt inte helt omotiverat eftersom man får med en extra refillförpackning vid köpet. Dessutom går det att köpa ytterligare påfyllning när den extra kudden tagit slut.

Lyxkänsla som inte går av för hackor

Lyxkänslan är också obestridlig. Dosan är vacker och rejäl med en fluffig, foundationfylld kudde och en puff som ger perfekt, jämnt resultat i ett svep. Precis som många andra dyrare cushion-varianter (Lancôme, Pür och Babor) har Diors kudde små porer till skillnad från billigare produkter som har färre och större hål. Enligt marknadsföringen ska det ge ännu jämnare och mer finfördelad applicering men i praktiken är skillnaden väldigt liten.

Hudvårdande ingredienser och SPF

Diors foundation innehåller en del hudvårdande ingredienser och dessutom solskyddsfaktor 50, vilket drar upp betyget rejält. Solskydd är en dyr ingrediens, vilket också är en anledning till det höga priset. Tyvärr finns den bara i tre nyanser och inget för mörkare hudfärger. Hållbarheten är bland de bättre i sitt slag.

Naturlig täckningfin finishlyxig känslapåfyllningsbar
Få färgerdyr

12. Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation SPF 20

Mycket lättarbetad foundation som ger en otrolig lyster och fint glow

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 30 ml

Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF20 Fair

Dagarna då en matt bas suktades efter är sedan länge över. Nu är det istället glow som gäller. Letar man efter en foundation som ger just detta är Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation definitivt en bra kandidat att uppfylla alla ens drömmar om en pigg och lysterrik hud.

Lätt foundation med mycket lyster

Detta är en lätt foundation med medeltäckning - med andra ord så låter den ens hud glimta igenom och resultatet blir levande istället för platt. Precis som namnet utlovar ger den verkligen en rejäl dos lyster, men utan att man för den sakens skull känner sig som en discokula. Produkten är lätt att applicera och beroende på vilket verktyg man använder sig av går det lätt att variera från ett skirt resultat som handlar mest om glow, till en mycket mer täckande sådant. Basen blir jämn och huden känns mjuk och fin. Efter några timmar kan man dock uppleva att produkten lägger sig i porer och fina linjer, och har man torra partier så framhävs dessa då på ett sätt som man helst undviker.

Snålt färgutbud och med en tendens att oxidera

Samtidigt som Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation är lätt att arbeta med så har den en tendens att oxidera, vilket innebär att färgen förändrar sig. Den drar lite åt det mörkare hållet ett par minuter efter att den har kommit i kontakt med luften och huden. Och på tal om nyanser, så är utbudet tyvärr snålt. Med bara 6 färger att välja på kommer detta vara en produkt som många måste välja bort. Har man torr hud eller upplever att foundation gärna hamnar i porerna är detta fel val. Men är man ute efter glow så är Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation en produkt att satsa på.

Otrolig lysterlättarbetad
För få nyanser

13. Idun Minerals Norrsken Pure Mineral

Skonsam för huden och mycket täckande

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Hög

Idun Minerals IDUN Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation #212 Ingrid

Iduns produkter är speciellt framtagna för att vara bra för huden och har man problem med akne kan detta vara en räddare i nöden. Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation täpper inte till och förstärker på så vis inte finnar. Istället hjälper den huden att andas.

Mycket täckande med mjuk konsistens

Krämen är väldigt täckande utan att vara kakig, vilket också gör att den passar bra för problemhy. Konsistensen är mjuk, varken tunn eller kladdig, och Norrsken ger en matt finish. Ett lager räcker och det behövs knappt bättras på med concealer.

Lämnar ojämnt resultat

Tyvärr blir resultatet ibland ojämnt. Krämen har nämligen en tendens att samla sig runt ögonbryn och hårfästet om man inte är försiktig vid applicering. Även vid torra partier kan det bli ojämt. Därmed bör man vara medveten om att slutfinishen inte alltid blir perfekt. Väl på plats sitter dock Idun Minerals Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation väldigt bra.

Skonsam för hudenmycket täckandesmidig konsistens
Lite klurigt att få bra resultatdyr

14. Babor Age Id Cushion Foundation

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 10 ml

Babor Age Id Cushion Foundation #02 Natural

Flytande kompaktfoundation i en så kallad ”Cushion”. Formulan är skir och känns först lite blöt på huden, men torkar sedan in och finishen blir fint satin-lik.

Innehåller antioxidanter och vitaminer

Babor är först och främst ett hudvårdsföretag med inriktning på salonger och har därför inkorporerat vårdande ingredienser, bland annat antioxidanter som flavonoider och vitaminer, som skyddar huden och motverkar förtidigt åldrande. Dock är det inte i några större mängder utan man bör bara se den som ett komplement till sin hudvård.

Inte ett komplett solskydd

Tyvärr innehåller denna foundation inte ett komplett solskydd utan endast ett filter som i första hand skyddar mot enbart UVB-strålar. Med tanke på priset hade vi hoppats på ett bättre skydd och ännu mer hudvårdande egenskaper. Dosan är snygg, men innehåller endast 10 ml och finns inte som refill. Konsistensen är transparent vilket gör att den ser bra ut på många hudfärger, men vi hade ändå önskat en större färgskala. Nu finns den tyvärr bara i tre nyanser.

Naturlig täckningfin finish
Ej påfyllningsbarfå färgerdyr

15. Lily Lolo Mineral Foundation Spf 15

Prisvärd, matt och tunn foundation med många ljusa färger, innehåller säkra mineraler

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 10 g

Lily Lolo Mineral Foundation SPF15 Neutral In The Buff

Lily Lolo har utvecklat mineralmakeupen och gjort den ännu ”renare” än föregångarna, bland annat uteslutit bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många upplever stickande och skapar irritation.

Skir och matt finish

Doseringen av de lösa mineralerna fungerar felfritt och dessutom är burken snyggt frostad. Täckningen är väldigt skir och finishen matt och den påminner mer om ett vanligt löspuder än foundation. Många bleka tjejer är fan av den här för att det finns ett så stort urval av ljusa nyanser.

Dåligt utbud av mörkare nyaner

Tyvärr är utbudet av mörka färger inte lika bra, utan där rekommenderar vi att kolla hos konkurrenterna. Prisvärd med tanke på att burken innehåller 10 gram jämfört med Bareminerals 8 gram.

Säkra mineraler
Tunn täckninglitet utbud av färger

16. L’Oréal Infaillible 24 H Fresh Wear Foundation in a powder

En puderfoundation för TikTok-generationen

L'Oréal Paris Infaillible 24H Fresh Wear Foundation in a Powder #130 True Beige

Det finns ingenting som får en sminkprodukt att sälja slut så snabbt, som när den blir viral. Detta är tveklöst fallet för L’Oréal Infaillible 24 H Fresh Wear Foundation in a powder – en foundation som helt klart hade flugit under radarn, om det inte hade varit för TikTok.

Puderfoundation som framhäver problemområden

Puderfoundations är långt ifrån ett nytt koncept. Dock dras de oftast med samma problem år efter år: är inte basen perfekt, blir resultatet därefter. Vad menar vi nu med en perfekt bas? Jo en slät hud utan minsta tendenser till yttorrhet. Låter det som ett drömscenario? Ja, vi håller med. Det är få förunnat att ha en hud som vare sig har problem med yttorrhet, små finnar, ytliga porer eller linjer av varierande omfång. Men är man den personen som har en perfekt bas, då kommer L’Oréal Infaillible 24 H Fresh Wear Foundation in a powder passa perfekt. Ja, så länge du har en hudfärg i den ljusaste färgskalan – färgutbudet är nämligen dystert litet och riktigt exkluderande.

Dystert exkluderande färgutbud

Om man då har en slät felfri hud som är ljus i tonen, då fungerar denna puderfoundation fantastiskt effektivt. Den täcker bra och är lätt att applicera. Men har man en perfekt hud, kanske det ändå inte finns så mycket att täcka?

Har man däremot lite torr hud, eller djupare porer, eller linjer runt ögonen – ja, då stöter man på problem. Detta puder fångar upp alla dessa småsaker, och förstorar dem. Torr hud ser knastrande torr ut, linjer ser djupare ut, porerna lyfts fram ännu mer.

Detta är en väldigt täckande foundation för en målgrupp med perfekt hud – en oxymoron om något.

Täcker bralätt att applicera
Kräver en felfri hud för ett bra resultat

Allt om foundation

För många är foundation den absolut viktigaste makeupprodukten och utvecklingen av dessa har varit lavinartad de senaste tio åren – foundationtekniken har förfinats fler gånger om och ger idag ett väldigt verklighetstroget resultat. När du väljer foundation ska du först bestämma vilken effekt du vill ha, ska den göra huden matt, ge lyster eller vara heltäckande? Idag passar de flesta foundations till alla hudtyper så det är viktigare att fokusera på resultat snarare än på hudtyp. Har du oljig hy kan du dock vilja ha en matt finish för att få ett mer hållbart resultat och en torr hud ser oftast bäst ut med lystergivande och återfuktande foundation. Det finns också en poäng att ha flera foundations för olika tillfällen, förslagsvis en lätt, naturlig makeup till vardags och en mer täckande och hållbar till fest.

Olika sorters foundation – vilken typ passar för dig?

Konsistensen hänger ofta ihop med resultatet. Vill du ha en foundation som knappt syns ska du ha en flytande foundation. För ett mer täckande resultat kan du välja en mousse eller en puderbaserad bas. Ju tjockare konsistens desto mer täckande, är en enkel regel att gå efter om du är osäker på en foundations täckningsgrad.

”Cushion” är den senaste förpackningstrenden och ett foundationfenomen som ursprungligen kommer från Sydkorea, men som nu är här för att stanna. Det senaste året har det lanserats ett stort antal nya produkter på den europeiska marknaden. ”Cushion” betyder en flytande foundation i kompaktformat. Foundationkrämen ligger i en svamp och man applicerar den med hjälp av en speciell puff som ligger med i dosan. Fördelen med den här typen av foundation är att resultatet blir naturligt skirt, men det går även i vissa fall att bygga upp ytterligare täckning. Dessutom är dosan är också smidig att använda, med spegel i locket, och enkel att plocka upp och bättra på makeupen med under dagen. Priserna på den här typen av foundation ligger oftast högre om man jämför milliliterpriset och man betalar mycket för själva förpackningstekniken. Dock behöver man inte alltid köpa en helt ny förpackning utan de flesta märken erbjuder påfyllningslösningar.

Välj alltid foundation efter din hudton, det är viktigt att den inte är för mörk eller ljus. Hitta rätt nyans genom att testa i dagsljus. Lägg foundation vid käklinjen så ser du hur nyansen är mot både ansikte och hals. Rätt nyans ska synas minst och smälta in i huden utan att du behöver sudda ut den för mycket. Poängen med foundation är att jämna ut huden, inte ge färg. Om du vill få huden att till exempel se mer solbränd ut gör du det med hjälp av ett bronspuder och inte med en foundation. Tänk också på att din hudton kan ändras, ofta beroende på säsong och vara noga med att testa nyansen inför varje nytt köp.

Så applicerar du foundation så att den ligger bra

Se till att huden är ren och återfuktad och applicera eventuellt en primer innan foundation. Pensel, svamp eller fingrarna – vad du väljer att applicerar din foundation med är en ren smaksmak (undantaget är lösa mineralpuder som kräver en tät borste för att du ska kunna applicera den rätt). Fingrarna är ett utmärkt redskap och värmen från händerna gör att färgen smälter in naturligt i huden. Rengör händerna alltid noggrant innan, men tänk på att vi alltid har lite naturliga oljor kvar på huden som ibland kan ”störa” formulan. En pensel gör det lättare att jobba i lager på lager med och en svamp är bra att sudda ut skarpa kanter med. Tvätta redskapen så ofta du kan, både för att förlänga livslängden på dina borstar och för att få bort bakterier som kan leda till infektioner.

En foundation ska inte täcka allt och du behöver inte ha den i hela ansiktet. Fokusera på områden där du behöver, oftast är det i mitten av ansiktet, runt näsan och på hakan. Fortsätt sedan att sudda ut mot hårfästet och käklinjen. Lägg i skira lager och jobba in din foundation ordentligt så att den fördelar sig jämnt.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss