Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa dagkrämen: 10 produkter i test

Profilbild

Uppdaterad 1 november 2019

Letar du efter den perfekta dagkrämen? Vi har testat krämer som återfuktar rejält, och utser Acasia 24 H Repair Cream till bäst i test – en dagkräm som förutom att tillföra fukt, även skyddar och lugnar huden.

Så gjorde vi testet

I testet har dagkrämerna använts dagligen i minst en månad av personer som är vana och intresserade användare av dagkrämer och hudvårdsprodukter överlag. Produkterna har använts enligt anvisningarna på förpackningarna. Dagkrämerna har använts som del av morgonrutinen. De har applicerats efter att ansiktet tvättats, en liten stund innan sminket har lagts.

Vi har utgått från följande testparametrar

  • Användning: Känns dagkrämen behaglig i ansiktet? Absorberas den snabbt?

  • Doft och förpackning: Är förpackningen användarvänlig och hygienisk? Är det mycket onödigt emballage? Känns doften irriterande?

  • Resultat: Håller produkten vad den lovar? Blir huden irriterad? Hur känns huden före och direkt efter dagkrämen använts? Hur känns huden efter regelbunden användning?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen av dagkrämerna. Upplevelsen har vägts mot priset på produkten och ett betyg har därefter satts.

1. Acasia 24 H Repair Cream – BÄST I TEST

Dagkräm som återfuktar och lugnar till ett riktigt bra pris

Förpackning: Tub Mängd: 50 ml Hudtyp: Alla hudtyper (inklusive känsliga) Prisklass: Mellan

Acasia Skincare 24H Repair Cream 50ml

Här har vi ett riktigt kraftpaket när det kommer till dagkrämer. Acasia 24 H Repair Cream är en produkt som är mångsidig nog att användas av alla, samtidigt som den är tillräckligt mild att användas av personer med känslig hud.

24 H Repair Cream är rik på fuktgivande ingredienser. Provitamin B5, rapsolja, jojobaolja, E-vitamin, hyaluronsyra och nyponfröolja jobbar alla sida vid sida för att både agera som en skyddande barriär på huden, samtidigt som krämen går ned och återfuktar på djupet.

Denna dagkräm, som även fungerar alldeles utmärkt att använda på natten, absorberas snabbt och ger en omedelbar känsla av att huden blivit rejält återfuktad. Huden känns också lugn, vilket säkert beror på provitamin B5, också känt som panthenol. Panthenol hjälper till att dämpa klåda, rodnader och inflammationer, vilket gör det till en utmärkt ingrediens i just lugnande syfte.

ansiktskram-acasia.jpg

Acasia 24 H Repair Cream har en ganska lättflytande konsistens, vilket innebär att den är väldigt enkel att applicera utan överdrivet kladd. Förpackningen är snygg i all sin enkelhet och är neutral nog för att falla även män i smaken. Inte minst är tuben praktisk att använda. Det är lätt att kräma ur de allra sista dropparna, vilket innebär att svinnet blir minimalt.

Det krävs inte mycket produkt för att räcka till både ansikte, hals och dekolletage, och tack vare krämens barriärskyddande egenskaper, är Acasia 24 H Repair Cream en alldeles utmärkt följeslagare under vintersäsongen. Samtidigt som den fungerar härligt lugnande och återfuktande efter en dag på stranden under sommaren.

Acasia 24 H Repair Cream är helt enkelt en snäll, mångsidig och effektiv dagkräm, till ett pris som är riktigt överkomligt.

Lugnar braåterfuktar rejältbra prisdryg
Förpackningen ser lite trött ut efter ett tag

2. M Picaut Rose Quartz Supreme Probiotic Rich Cream – BÄSTA ANTI-AGE

Vaniljdoftande dagkräm som får huden att kännas smidig

Förpackning: Pumpflaska Mängd: 50 ml Hudtyp: Normal, känslig eller obalanserad hud Prisklass:Premium

M Picaut Rose Quartz Supreme Probiotic Rich Cream 50ml

Gillar du inte vanilj? Då kommer denna kräm från M Picaut troligtvis inte falla dig i smaken. Men för den som inte har något emot en mild och mjuk doft av just vanilj, kommer M Picaut Rose Quartz Supreme Probiotic Rich Cream vara en ljuv upplevelse.

M Picaut är ett svenskt märke med grundfilosofin att ”less is more”. Innehållet är ekologiskt och kommer från hållbara odlingar, inga produkter testas på djur och nästan alla är veganska – så även denna kräm.

M Picaut Rose Quartz Supreme Probiotic Rich Cream ska vara särskilt effektiv på hud som är mogen och där användaren söker efter anti-age egenskaper. Upplevelsen av denna kräm är att den helt klart lämnar huden smidigare och rejält återfuktad, och som rynkkräm har den uppskattats av just den anledningen.

Detta är, precis som namnet antyder, en rik kräm. Rika krämer kan ofta ta tid att absorberas och i värsta fall lämna en fet hinna på huden. Så är inte fallet med denna. Krämen går in i huden på ett kick och det är inget problem att sminka sig strax efter insmörjning.

Det här är en hudkräm som innehåller många bra ingredienser: lågmolekylär hyaluronsyra som ger fukt på djupet, fuktbindaren pentavin som hjälper till att fylla ut fina linjer, prebiotika som balanserar, probiotika som stärker, squalan för fukt och elasticitet och inte minst rosenkvarts, som ju är något av ett dragplåster redan i namnet. Halvädelstenar har blivit en riktigt populär ingrediens i hudvård. Just rosenkvarts ska lugna huden.

Detta är, för att sammanfatta, en riktigt bra dagkräm, särskilt för den som söker efter en ansiktskräm mot rynkor. Huden känns mjuk, följsam och väldigt nöjd efter regelbunden användning. Och doften är rent ut sagt ljuvlig.

Bra ingredienserpraktisk pumpfint resultat
Dyr

3. Dermalogica Intensive Moisture Balance

Rejält återfuktande dagkräm för kraftigt uttorkad hud

Förpackning: Tub Mängd: 50 ml Hudtyp: Torr till mycket torr hud Prisklass: Premium

Dermalogica Intensive Moisture Balance 100ml

Dermalogica Intensive Moisture Balance är en ansiktskräm för torr till mycket torr hud. Dermalogica är ett märke som alltid känns tryggt att använda. Produkterna håller ständigt samma höga kvalitet och känns aldrig retande på huden.

Trots att denna kräm riktar sig till de torraste ansiktena, är det ingen match att smörja in sig med den. Den absorberas riktigt snabbt av huden och ger en omedelbar känsla av att huden är mindre torr. Dermalogica Intensive Moisture Balance lämnar heller ingen kladdig hinna på huden, vilket gör att det är lätt att omedelbart följa med eventuellt smink för den som så önskar.

Förpackningen är en praktisk och stöttålig tub. Dermalogica har en väldigt neutral förpackningsdesign överlag, och så är även fallet med denna dagkräm. Den är så pass neutral att den inte riskerar att skrämma bort personer som ogillar pråliga produkter. Och doften är lika diskret som förpackningen, något som torra hudar tackar lite extra för.

Den enda egentliga nackdelen med Dermalogica Intensive Moisture Balance är priset. Det går inte att komma ifrån att det svider till på kontot när man köper denna fuktbomb till ansiktet. Har man däremot en torr och känslig hud som gärna protesterar om en kräm är för doftrik, då kan det vara väl investerade slantar att köpa denna.

Mildrejält återfuktandeabsorberas snabbt
Dyr

4. Lancome Génifique Youth Activating Cream

Lyxig dagkräm som tar sig an ålderstecken

Förpackning: Burk Mängd: 50 ml Hudtyp: Anti-ageing Prisklass: Premium

Lancôme Génifique Night Cream 50ml

Lancome Génifique Youth Activating Cream är en dagkräm som i första hand riktar sig till personer med begynnande ålderstecken.

Detta är en len och otroligt lättabsorberad kräm som får huden att kännas glad och nöjd. Men hur känns en hud som är glad och nöjd egentligen? Lugn, mjuk och utan att vare sig strama av torrhet eller drabbas av olika utbrott.

Lancome Génifique Youth Activating Cream har en väldigt lätt formula som sugs upp av huden på ett ögonblick. Doften är mild och överväldigar inte på något sätt luktsinnet. Det är en fin linje att doftsätta ansiktskrämer, då doften inte får vara alltför stark eller påträngande. Här har man lyckats att på ett bra sätt skapa en elegant men diskret doft, som adderar en känsla av lyx utan att upplevas som retande eller i vägen.

Burken, som visserligen är snygg och matchar den eleganta doften väl, är dock inte den mest praktiska förpackningen. Visserligen kommer den med en liten spatel, men spatlar kommer nästan alltid bort i ett badrumsskåp. Till slut står man med andra ord där och gräver med fingrarna i burken, vilket inte är optimalt ur ett hygieniskt perspektiv. Det är också lätt att använda för mycket produkt utan en bättre dosering, och med tanke på priset är det synd att slösa.

Men förpackningen och priset är de enda nackdelarna med Lancome Génifique Youth Activating Cream, som annars är en ren fröjd att använda. Huden känns välmående, fantastiskt len och får en fin lyster.

Fint resultatmild doft
Bökig förpackningdyr

5. Apoliva Anti-age advanced dagkräm

Plånboksvänlig dagkräm med mild och god doft

Förpackning: Burk med pump Mängd: 50 ml Hudtyp: Torr/Normal hy Prisklass: Budget

Apoliva Anti Age Advanced Dagkräm SPF15 50ml

Att hitta en effektiv dagkräm med anti-rynkegenskaper till ett riktigt bra pris, kan kännas som en utmaning. Men det är precis vad man får med Apoliva Anti-age advanced dagkräm.

Det ser ut som att denna kräm kommer i en traditionell burk, men burken är faktiskt utrustad med en praktisk pump. Att slippa stoppa fingrarna i krämburken, innebär att rynkkrämen kommer hålla längre. Det är inte bara bakterierna på dina fingrar som ställer till det för en kräm nämligen. Så fort en förpackning öppnas och luft kommer i kontakt med den här typen av produkt, påbörjas oxidationsprocessen. Detta innebär, rent krasst, att produkten härsknar snabbare ju mer luft (och solljus) den utsätts för. Med andra ord är en pumpförpackning ett utmärkt sätt att hålla krämen fräsch längre.

Apoliva Anti-age advanced dagkräm är en milt parfymerad och rejält rik kräm. Detta innebär att den återfuktar huden väl, samtidigt som den vare sig känns fet eller kladdig efteråt. Att en dagkräm inte lämnar huden alltför glatt är viktigt för att sminket sedan ska sitta bra. Apoliva Anti-age advanced dagkräm visar sig fungera utmärkt under make-up.

Doften är alldeles lagom mild, precis som texten på burken utlovar. Krämen absorberas snabbt och lämnar huden len som en barnrumpa. Förpackningen är snygg, även om pumpen känns något plastig. Men det faktum att det är en pump, väger tyngre än känslan av den. Extra plus för att Apoliva Anti-age advanced dagkräm inte lämnar händerna kladdiga, för kladdiga händer är ett riktigt otyg i morgonbestyren.

Bra förpackningåterfuktandepriset
Lite ranglig pump

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

6. Björk & Berries Face Forest Extract Rich Cream

Ekolyxig dagkräm som känns fräsch på huden

Förpackning: Glasflaska med pump Mängd: 50 ml Hudtyp: Torr/Normal hy Prisklass: Mellan

Björk & Berries Forest Extract Rich Cream 50ml

I en lyxig och frostad glasflaska med pump, kommer denna rika men samtidigt lätta dagkräm från Björk&Berries.

Björk & Berries är ett svenskt märke med en tydlig ekologisk prägel. Björk, som till och med är en del av märkets namn, är naturligtvis en återkommande ingrediens i många av deras produkter i olika forme. Så även i Björk & Berries Face Forest Extract Rich Cream där

Krämen är hyfsat tjock till sin konsistens. Men det gör den luckligtvis inte svår att massera in i huden. Istället absorberas den snabbt och resultatet är en härligt mjuk hud som känns återfuktad och nöjd.

Det är värt att nämna förpackningen med ytterligare ett par ord. Den är som sagt gjord i frostat glas och känns lyxigt tung i handen samtidigt som den livar upp vilken badrumshylla som helst. Men man får vara försiktig så den inte möter sitt öde för tidigt genom att ramla ned i ett kaklat badrumsgolv.

Absorberas lättåterfuktandefräsch doft
Ömtålig flaska

7. Lixirskin Universal Emulsion

Multifunktionell dagkräm i stilren och snygg förpackning

Förpackning: Tub Mängd: 50 ml Hudtyp: Torr/Normal hy Prisklass: Mellan

Lixirskin Universal Emulsion 50ml

Lixirskin menar att det inte behövs olika krämer för dagen och natten, och ur en budgetsynpunkt känns detta påstående naturligtvis lockande. Lixirskin Universal Emulsion är därför tänkt att användas både på dagtid och under natten. Vi upplevde dock att en något rikare kräm var att föredra just till natten.

Lixirskin Universal Emulsion är en lättapplicerad kräm med en diskret doft av ros och ylang ylang, som känns omedelbart återfuktande. Den innehåller SPF 10, som visserligen känns i snålaste laget men samtidigt är bättre än ingenting alls.

Detta är en perfekt produkt att använda om man känner sig mätt på k-beautys populära 10-stegsrutin som vunnit mark senaste åren. Att ägna en halvtimme åt hudvård kan vara härligt, men går sällan särskilt väl ihop med hur vardagen ser ut. Barn som ska få frukost eller nattas, tv-serier att titta på, tidspress för att hinna med tåget – det finns helt enkelt inte alltid ork eller intresse för att ägna sig åt en hudvårdsrutin som innehåller ett tiotal produkter.

Lixirskins filosofi är lika avskalad som designen på deras förpackningar är – ett minimalt antal produkter ska ge maximalt resultat. Lixirskin Universal Emulsion ska därför inte bara kunna ersätta nattkräm, utan även serum. Det är givetvis individuellt hur väl man känner att denna kräm gör sitt jobb och om det är läge ersätta både dagkräm, nattkräm och serum med bara en produkt. Dock upplevde vi, att den fungerar alldeles utmärkt att använda som en kombinerad dagkräm och serum.

Huden känns fuktpackad och följsam. Inget kli, inget som stramar, bara en mjuk och nöjd hud. Hålet i tuben hade gärna fått vara lite mindre, för det är lätt att klämma fram lite väl generöst med produkt. Men utöver det, är Lixirskin Universal Emulsion en riktigt trevlig dagkräm, som också ser snygg ut på badrumshyllan.

Känns smidig på hudenfunkar bra under smink
Lite för stort hål i tuben

8. Pixi Rose Ceramide Cream

En svalkande dagkräm med diskret doft av ros

Förpackning: Tub Mängd: 50 ml Hudtyp: Torr/normal Prisklass: Mellan

Pixi Rose Ceramide Cream 50ml

Pixi Rose Ceramide Cream är en dagkräm, som trots att den är riktigt rik, ändå har konsistensen av en hybrid mellan kräm och gel. Lätt och svalkande på huden, har den en lätt doft av ros. Produkter som luktar ros kan ibland lukta alltför starkt, men här är doften faktiskt snarare rätt mild med en dragning åt det örtiga hållet.

Tuben är gjord av aluminium, vilket gör det enkelt att krama ur även de sista dropparna. Det innebär dock att du får lov att tänka till när dagkrämen är slut – tuben slänger du i metallåtervinningen, medan locket sorteras som plast.

Trots att krämen är relativt rik, upplevs det ändå att huden absorberar den relativt snabbt. Som namnet antyder, är detta en produkt som innehåller ceramider. Ceramider är något som förekommer helt naturligt i huden och agerar som hudens byggstenar. I takt med att vi åldras, minskar nivåerna av ceramider i huden, vilket innebär att hudens barriär blir svagare. Detta i sin tur, kan medföra att huden bland annat blir torr.

Pixi Rose Ceramide Cream är som sagt ett mellanting mellan kräm och gelé, vilket gör den lättapplicerad och snabbabsorberad. Det innebär dock också att den inte känns riktigt lika återfuktande som flera av de andra krämerna i testet. Det behöver inte nödvändigtvis vara något negativt dock. Till sommaren, eller om man helt enkelt har en hud som inte är knastertorr, kan detta vara ett riktigt trevligt alternativ.

Snygg tubsvalkande konsistens
Hade kunnat återfukta något mer

9. Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream

En dagkräm med vispad konsistens som smälter på huden

Förpackning: Burk Mängd: 60 ml Hudtyp: Torr Prisklass: Mellan

Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream 60ml

Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream är en rejält återfuktande dagkräm, med flera charmerande egenskaper. Tyvärr faller den lite på mållinjen.

Hudvårdsprodukter i burk är sällan en fullpoängare rent förpackningsmässigt, oavsett om ett verktyg för att få upp produkten medföljer eller inte. Förpackningen från Cremorlab är dock så söt, att man nästan är beredd att förlåta att det är en burk det handlar om.

Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream har en konsistens som bäst kan liknas vid vispad. Den är fluffig och mysig att applicera. Precis som namnet skvallrar om, smälter formulan sedan in i huden. Tyvärr absorberas den inte helt och hållet, vilket lämnar huden med en något hal yta. Att huden känns glättig efter applicering, är inte optimalt inför att eventuellt smink ska läggas. Det är inte heller särskilt skönt, om man inte råkar lida av exceptionellt torr hud.

En annan sak som förvånar med Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream, är hur pass starkt doftsatt den är. Vad som beskrivs som en ”lätt blommig doft”, är i själva fallet en hyfsat skarp lukt. Doftkänsliga personer bör därför provsniffa innan.

Är man en riktigt torris med ett doftsinne som inte har något emot lite starkare dofter, kan Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream vara precis den fuktbomb man behöver.

Återfuktar brahärlig konsistens
Lämnar hal ytaskarp doft

10. Moyana Corigan Royal Face Organic Argan Facial Cream Anti Age

En bra ekologisk dagkräm som dock absorberas lite för långsamt

Förpackning: Pumpflaska Mängd: 60 ml Hudtyp: Alla typer Prisklass: Mellan

Moyana Corigan Royal Organic Argan Facial Cream 60ml

Det är fel att döma en produkt efter hur förpackningen ser ut, men ibland är det svårt att bortse från. Moyana Corigan Royal Face Organic Argan Facial Cream Anti Age har en flaska som inte bara ser daterad ut, den ser dessutom rätt billig ut. Den känns även ganska billig att hantera.

Krämen i sig, är det inget fel på. Med flera olika typer av oljor: arganolja, gurkörtsölja, jojobaolja, avokadoolja och nyponrosfröolja, återfuktar dagkrämen från Moyana Corigan bra. Konsistensen är lite ganska lös, men trots detta upplevs det att den inte helt går in i huden. I alla fall inte så raskt som är önskvärt. Det finns kvar en film då sminket ska läggas, vilket får det att kännas som att sminket riskerar att komma på glid under dagen.

Detta är en ekologisk dagkräm och förpackningen innehåller lite mer än vad de allra flesta krämer gör. Detta innebär att, även om prislappen liknar många dagkrämer i samma prissegment, är den faktiskt lite mer prisvärd.

Förpackningen och pumpen må inte vara de tjusigaste, men samtidigt fyller pumpen sin funktion väl. Man slipper onödigt kladd med händerna och pumpen håller trots allt bra, även om den känns lite billig.

På det stora hela är detta en helt okej dagkräm, även om den inte bjuder på några stora aha-upplevelser som får en att brista ut i en högljudd lovsång.

Återfuktar välbra pump
Absorberas långsamttrist förpackning

Allt om dagkräm

Dagkräm är kanske en av de första hudvårdsprodukterna vi kommer i kontakt med. Det känns nästan instinktivt att smörja sin hy i ansiktet efter rengöring och innan smink. Under de kalla månaderna är det många som aldrig skulle kunna tänka sig att vara utan en bra dagkräm. Men även sommarhuden vill ha fukt. Under de varmare månaderna, kan det vara en god idé att satsa på en lättare formula på sin hudkräm. På vintern, när torr hud kommer som ett brev på posten, är det däremot inte så dumt att dra nytta av det tunga artilleriet och spana in rikare krämer.

Vilken dagkräm ska jag välja?

Det primära syftet med en dagkräm är att skydda huden i ansiktet mot yttre påfrestningar, samtidigt som den tillför fukt. Det är inte heller en dum idé att använda en ansiktskräm som innehåller SPF. Om ens dagkräm inte innehåller solskydd, bör man komplettera med en produkt som skyddar huden mot solens strålar. Detta gäller oavsett om det är sommar eller vinter.

Vad har du för hudtyp?

För att hitta rätt dagkräm, är det viktigt att ha en uppfattning om vilken hudtyp man har. Har man en torr hud som stramar, då är det viktigt att satsa på en kräm som kommer fuktboosta huden. Tycker man snarare att huden lätt känns oljig och fet så kanske man vill ha en kräm med färre oljor och bör istället titta efter en produkt med gelliknande formula. Känner du att det är en anti-rynkkräm du vill testa, spana efter krämer med anti-age i namnet. För män finns det naturligtvis särskilda herrkrämer, men de allra flesta dagkrämer kommer passa oavsett om du är kvinna eller man. Mest handlar skillnaden om doftsättning och förpackningsdesign.

Läs produktbeskrivningarna

Om du shoppar en dagkräm på nätet, se till att läsa produktbeskrivningarna av de olika krämerna. På detta sätt höjer du förutsättningarna för att hitta en dagkräm som passar just dig.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar
Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!