1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Kaffemaskin med kapslar: 8 modeller i test

PriceRunner

Tar bryggkaffet för lång tid? Vi har testat kapselmaskiner från tillverkare som Nespresso, Senseo och Dolce Gusto. För att en kaffemaskin ska kunna utses till bäst i test så måste den vara enkel att använda, brygga ett välsmakande kaffe och ha kaffe som kan anpassas efter egen smak.

Kaffemaskin bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. Vi har primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning.

  • Användarvänlighet: Är det lätt att förstå hur maskinen ska användas? Kommer man åt vattentanken på ett enkelt sätt? Fångar maskinen upp kapslarna?

  • Funktioner: Går det att välja storlek på koppen? Finns det möjlighet att skumma mjölk? Kan den brygga både kalla och varma drycker?

  • Kaffe: Hur är utbudet av kapslar? Är det lätt att få tag på kapslarna i butik? Hur smakar kaffet?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste kaffemaskiner. Jämför pris på samtliga listade kaffemaskiner på PriceRunner.

1. Nespresso Vertuo Plus - BÄST I TEST KAFFEMASKIN

Kapselmaskin som enkelt ger aromatiskt och krämigt kaffe

Volym: 1.2 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nespresso Vertuo Plus

Nespresso är mer eller mindre kapselmaskinernas urmoder, och de gör bra ifrån sig i test efter test. Nespresso Vertuo Plus är sannerligen inte något undantag. Precis som med de flesta andra kaffemaskiner från Nespresso, så är det lekande lätt att förstå hur Nespresso Vertuo Plus ska användas. ”Lätt att göra rätt” är ett begrepp som verkligen stämmer in på den här maskinen. Faktum är att det är svårt att över huvud taget göra fel.

Mycket enkel att förstå sig på

Alla moment från att packa upp den och montera, till att sätta igång bryggningen av ens första kopp kaffe går som på räls. Första gången ska man visserligen köra ett rengöringsprogram, men vore det inte för det hade man utan problem kunnat ha den första koppen med kaffe klar bara ett par minuter efter man tagit emot paketet från brevbäraren.

Det här är inte en maskin för den som vill ha en inbyggd möjlighet att skumma mjölk, då den saknar mjölkångare. Men inte ens den som uppskattar en krämig cappuccino blir besviken. Creman som Vertuo Plus levererar är nämligen utomordentligt fin och skvätter man i en aning mjölk får man ändå en härligt mjuk upplevelse.

Många olika inställningsmöjligheter

Det finns möjlighet till fem olika storlekar på kaffekoppen och storleken avgörs av vilken kapsel du köper. Det kan därför vara en bra idé att ha ett urval hemma, så man kan välja utifrån dagssuget. Den enda reservationen är samma som vanligt gällande Nespressos maskiner, nämligen bristen på kapslar i vanliga matvaruaffärer. Det är visserligen lätt att beställa hem via nätet, men man saknar det spontana i att passa på att köpa en ny sort att testa då man ändå veckohandlar.

Använda kapslar fångas automatiskt upp i en hållare på baksidan, som är lätt att plocka loss och tömma regelbundet. Även vattenbehållaren sitter bra till på sidan av maskinen, vilket gör det smidigt att fylla på med vatten då det börjar sina. Nespresso Vertuo Plus är en kapselmaskin som gör riktigt gott kaffe. Och det bästa av allt? Det är så enkelt att man fixar det även när man är så trött att man knappt kan hålla ögonen öppna.

Krämigt och aromatiskt kaffemöjlighet till 5 olika storlekar på koppenlekande lätt att använda
Lite bylsig på köksbänkenkapslarna måste köpas hos specialbutikeringen mjölkångare

Prisjämförelse

Jämför alla priser

KRUPS XN903110WP NESPRESSO Vertuo Plus Kaffemaskin Vit 1,2 L Ny Centrifusion-Teknik 5 Kaffestorlekar 3 Koppstorlekar Automatisk Avstängning

1 861 kr

Nespresso VertuoPlus Round Top Kaffemaskin Vit

1 999 kr

Nespresso Vertuo Plus White Kapselmaskin - Vit

2 057 kr

2. Nescafé Dolce Gusto Mini Me - BÄSTA BUDGETVAL

Platsbesparande kapselmaskin som enkelt gör både varm och kall dryck

Volym: 1 l Typ av kapslar: Nescafé Dolce Gusto Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Till utseendet hamnar den snabbt i blickfånget med sin spelpjäsliknande form; Nescafés Dolce Gusto Mini Me. Och genom sin kompakta design där formgivaren siktat på att bygga en kapselmaskin på höjden så finns det gott om plats kvar på bänkytan när Mini me har intagit köket, en egenskap som inte sällan uppskattas när köksmaskinerna börjar fylla upp skåpen.

Många olika sorters kapslar

Vilken sorts dryck du vill ha, och vilken storlek det ska vara på den, styrs med en joystick högst upp. Det finns sju olika storlekar, den minsta som är en espresso rymmer 35 ml och det som motsvarar en vanlig bryggkaffe hamnar på storlek sex och innehåller 180 ml.

Att kapslarna går att köpa i välsorterade mataffärer är ett stort plus. Den som inte dricker kaffe alls kommer också uppskatta Mini me, då det även finns kapslar även för te. För te- och kaffedrickaren som uppskattar kyld dryck finns det även iste- och iskaffe-kapslar. Sortimentet av kapslar är brett och bjuder på smaker med både karaktär och rundhet, och de doftar väldigt gott.

Ger utrymme för stora koppar

När det kommer till storlek på dryck så är den enkel att justera och dessutom har skaparna av Dolce Gusto Mini Me sett till att det även får plats höga koppar vid bryggningen, vilket uppskattas. Det är enkelt att ta loss och fästa vattenbehållaren i plast vars lite mörkare färg tyvärr gör det svårt att se vattennivån, något som det heller inte varnas för. För att veta vilken mängd vatten som krävs så finns det storlek angivet på kapseln.

Dolce Gusto Mini me gör riktigt gott vanligt kaffe med sina Zoégas-kapslar; Skånerost och Mollbergs blandning. I testet är det förmodligen dessa kapslar som mest av allt motsvarar den vanliga koppen med bryggkaffe, för den som föredrar det framför espresso. Genom sina smarta funktioner, sin användarvänlighet och platsbesparande design tillsammans med ett bra pris på såväl maskinen som kaffekapslarna så blir Nescafé Dolce Gusto Mini Me mycket prisvärd.

Tar lite platsgör bra bryggkaffe och både varm och kall dryck
Svårt att se vattennivån

3. Nespresso Vertuo Next

Intuitiv, snygg och högkvalitativ kaffemaskin som kan brygga en hel kanna kaffe

Vattentank: 1,1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 6 Kapsel: Nespresso Vertuo Snittpris per espressokapsel: 6 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja

Nespresso Vertuo Next

Nespresso Vertuo Next är kaffemaskinen för familjen eller arbetsplatsen som verkligen älskar sitt kaffe. Det här är nämligen en lika stor som gedigen kaffemaskin som kan brygga en hel kanna smarrigt kaffe samtidigt som den med sin tidlöst svala design smälter in i vilken köksmiljö som helst.

Imponerande storlek på vattentanken

Den som unnar sig en Nespresso Vertuo Next kommer snabbt att upptäcka att kvaliteten hos kaffemaskinen är riktigt hög. Både knappar, detaljer och design känns gediget välskapat och maskiner håller för en lång tids frekvent användning utan att visa minsta spår på vare sig slitage eller brister. Något annat som imponerar är storleken på tanken, som rymmer hela 1,1 liter och därmed knappast behöver påfyllning lika ofta som många konkurrenter på marknaden. Samma vattentank gör det möjligt att brygga en hel kanna kaffe i stället för att dutta med kopp efter kopp, vilket passar utmärkt i familjer som förbrukar många koppar varje morgon, eller varför inte den mindre arbetsplatsen?

Hos Nespresso Vertuo Next finns hela 6 koppstorlekar att välja på. Valet handlar förstås om hur stora koppar man föredrar och för de som är fler än 2 personer och dessutom gillar lite större koppar räcker en fylld vattentank gott och väl. De unika Vertuo-kapslarna som krävs för just den här kaffemaskinen är något större och dyrare än många andra kapslar. Efter användning ska de sorteras som metall.

Brygger snabbt, smakar magiskt

Hanteringen av Nespresso Vertuo Next är så enkel att du kan sätta din teknikfientliga mormor på uppgiften. Det är nästintill omöjligt att göra fel när kapseln ska sättas in i maskinen och maskinen läser själv via streckkoder av vilken typ av bryggning som behövs. När bryggningen är avslutad hamnar kapslarna automatiskt i en behållare som är både smidig och enkel att ta bort från maskinen för rengöring eller tömning.

Ytterligare en uppskattad egenskap hos Nespresso Vertuo Next är hur snabbt maskinen brygger. Allt man behöver göra är att välja den kapsel man är sugen på, trycka på en knapp och därefter kommer belöningen i form av ett härligt skummande kaffe med tydligt accentuerade smaker och en ljuvlig arom. Det här är kaffemaskinen för familjen som älskar sitt kaffe och inte nöjer sig med en minikopp varje morgon.

Kapacitet att brygga hela kannorenkel rengöringautomatiserade funktionerdelikat kaffesmak
Något kostsamma kapslarrelativt tung och otymplig

4. Nespresso Pixie

Användarvänlig kapselmaskin som tar liten plats och gör bra kaffe

Volym: 0.7 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nespresso Pixie Titan

Störst är inte alltid bäst ska det visa sig när vi provar lilla Nespresso Pixie. Maskinen har en snygg diskret design i svart och rostfritt som passar i de flesta moderna kök och fikarum, och de många genomtänkta funktionerna imponerar på testpanelen.

Okomplicerad att använda

För den som har en förkärlek till att lära sig på egen hand istället för att ta hjälp av medföljande instruktioner är Nespresso ett bra val då det mesta känns så logiskt att handboken sällan behöver plockas fram. När det kommer till själva bryggningen så är det väldigt enkelt att förstå proceduren, även för den som är helt ny på kapselmaskiner. Att hitta rätt kaffe är inga problem med tanke på Nespressos väldigt breda sortiment av olika kapslar, där även den mest kräsne barista kan hitta en ny favorit.

Belysningen i Nespresso Pixie gör att det är lätt att se innehållet i behållaren där de använda kapslarna samlas efter användning. Tömningen är smidig och behållaren plockas loss med ett enkelt handgrepp utan risk för stänk. Kapslarna behöver inte tvättas på något sätt utan återvinns som metallförpackning precis som de är.

Gott om smarta detaljer

Förutom att lillasyster Pixie fått ärva egenskaperna från sina större Nespresso-syskon så finns det även andra detaljer som gör helhetsupplevelsen lite större, till exempel att det finns en inbyggd belysning som med hjälp av olika färger varnar för låg vattennivå i tanken, eller att det är lätt att växla mellan koppstorlekar med hjälp av den fällbara mugghållaren.

Kaffet är smakrikt och balanserat med en djup och fyllig doft, och får ett härligt skum på ytan. Pixie får nästan maxpoäng då det enda som saknas är en bättre kapseltillgång, men tack vare sin användarvänliga profil kombinerad med sitt pris och goda kaffe så tar Nespresso Pixie definitivt hem bäst i test-titeln.

Liten och smidigsmarta funktioner och bra kaffe
Saknar bättre tillgång till kapslar

5. Nespresso Essenza Mini

Användarvänlig kapselmaskin i miniformat

Volym: 0.7 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nespresso Essenza Mini C30

Här har Nespresso tagit hela sin tanke med en bra kaffemaskin och koncentrerat ner den till ett smidigt miniformat. Nespresso Essenza Mini har två olika designer, en lite rundare och en mer rektangulär, båda lika små. För den lite mer avancerade kaffeälskaren som vill experimentera med sina egna inställningar är Nespresso Essenza Mini kanske inte det mest spännande alternativet, men de funktioner som finns duger gott och väl åt den som inte är så intresserad av det sista finliret.

Enkel att använda

För nybörjaren är det däremot en perfekt maskin där även den mest oerfarna kan stoltsera med sin första kaffe på bara några minuter från att lådan öppnats första gången. Instruktionsboken som förklarar hur man fyller på vatten eller var man sätter i kaffekapseln får förmodligen ligga kvar i kartongen då det är väldigt tydligt hur maskinen fungerar, och med ett enkelt knapptryck är kaffet snabbt klart.

Det är lätt att tro att storleken gjort att Nespresso tvingats göra avkall på något i sin funktion men så är alltså inte fallet här. Vattentanken som är på 7 deciliter behöver inte fyllas på direkt efter varje bryggning och det går att välja två olika koppstorlekar, så oavsett om du vill ha ett glas för din latte eller en liten kopp för din espresso så passar hållaren.

Perfekt för det lilla köket

Nespresso Essenza Minis stora styrka ligger just i dess platssparande design. För den som har ett litet kök, eller för den kaffeälskare som är på jakt efter en mer portabel maskin som lätt går att ta med till stugan är Mini perfekt då den gör skäl för sitt namn och tar upp minimalt med plats.

Precis som på de större modellerna så finns det en smart och kladdfri uppsamlare för de förbrukade kapslarna som är lätt att tömma. En liten maskin med ett litet pris – kombinerat med en större kaffemaskins egenskaper – gör definitivt Nespresso Essenza Mini till en prisvärd kapselmaskin.

Liten och smidigmycket enkel att förståprisvärd
Inga finjusteringar möjliga

6. Senseo Original Eco

Klimatsmart kaffemaskin som brygger välsmakande och prisvärt kaffe genom komposterbara kapslar

Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 Kapsel: Senseo pads Snittpris per espressokapsel: 1,5 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej

Senseo Original Eco HD6552

Till den som älskar kapselkaffe men får klimatångest av alla kapslar i plast och metall kommer Senseo här med goda nyheter. De har nämligen lyckats med konststycket att skapa en klimatsmart kaffemaskin som både gör smarrigt kaffe, är hållbar och prisvärd. Med en design som förvisso inte sticker ut och för somliga kan anses vara plastig, är Senseo Original Eco en maskin vars kapslar är komposterbara.

Kaffemaskinen för den miljömedvetne

Smaken av kaffet från Senseo Original Eco ligger i det svagare spannet, samtidigt som kaffet är imponerande välsmakande. Särskilt delikata är de pads som har lite mer styrka. Resultatet av en Extra Strong-kapsel blir ett lent och krämliknande kaffe med en fluffig mjukhet i smaken. Att efter den både prisvärda och smakrika koppen är uppdrucken kunna lägga paden i matkomposten gör upplevelsen till ännu mer angenäm.

Padsen till Senseo Original Eco finns i två olika storlekar, en för större koppar och en för mindre. Att växla mellan storlekarna kräver att man byter munstycke på maskinen, en procedur som går förhållandevis smidigt. Däremot lämnar vattentanken vissa detaljer att önska. Att den monteras i ett snett läge gör att det lätt blir spill när tanken är fylld till maxgränsen, vilket räcker till ungefär tre koppar och därmed gör behållaren till förhållandevis liten jämfört med många andra kaffemaskiner.

Prisvärd och kraftfull

Precis som med andra kaffemaskiner har Senseo Original Eco en stunds startsträcka innan det heta kaffet hamnar i koppen. På den här maskinen måste vattnet värmas upp innan man kan trycka på knappen och upplevelsen är att Senseo Original Eco är något långsammare än flera av sina konkurrenter på det området. Är man inte snabb med att trycka på knappen när vattnet är uppvärmt stänger Senseo Original Eco av sig automatiskt, varför man helst ska hålla sig i närheten även under uppvärmningsprocessen för att slippa behöva börja om. När vattnet väl är upphettat går det däremot fortare när det är dags för nästa kopp.

Utöver de smärre detaljerna är Senseo Original Eco en riktigt prisvärd och kraftfull kaffemaskin som brygger mycket gott kaffe när man väl har hittat sin föredragna styrka i padsen. Dessutom värmer känslan av att inte bidra till vare sig metall- eller plastskrot nästan lika gott i magen som själva kaffet, vilket inte är fy skam.

Klimatsmarta kaffepadsvälsmakande kafferimligt pris
Något droppig vattentankbegränsat utbud av kaffesorter

7. Nescafé Dolce Gusto Stelia

Ett utseende utöver det vanliga och gott kaffe på köpet

Volym: 1 l Typ av kapslar: Nescafé Dolce Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

De'Longhi Stelia

Det är svårt att vid en första anblick säga om Nescafé Dolce Gusto Stelia är en kapselmaskin eller ett konstverk strategiskt placerat på diskbänken för gästerna att beundra. Det ska genast sägas att priset matchar designen och placerar Dolce Gusto Stelia i en högre prisklass än Nescafés mellanprismodeller.

Futuristisk design med pekskärm

Direkt när bryggningen startar så perforeras kapseln i maskinen utan att man själv behöver göra något. Det hade varit bättre om både kapselbehållaren och vattenbehållaren på Stelia hade haft någon form av små grepp då det var svårt att lyfta vattenfacket med fingertopparna och dessutom behövdes det lite balansträning för att hålla den rak när det var mycket vatten i. Det går dock att fylla på den baktill om det skulle behövas.

Det futuristiska från designen hänger även med i funktionen där man använder en touchdisplay för att styra vad maskinen ska göra. Den lilla skärmen är kvalitativ och följer lätt med när fingrarna förflyttas, när man till exempel ska ställa in vattenmängden eller ska växla mellan kalla och varma drycker.

Något sval bryggtemperatur

Trots sin storlek tar Nescafé Dolce Gusto Stelia inte jättestor plats på köksbänken så maskinen är smidig att arbeta med. Lösningen att kombinera muggställ med droppkoppen saknar dock något. Det skulle behövas att det fanns något att greppa tag i för att minska risken för spill och kladd.

Dolce Gusto Stelia hade som en del andra maskiner i testet en lite låg temperatur på kaffet när bryggningen var färdig, något som påverkar den som gärna häller någon form av mjölkdryck i kaffet då drycken blir svalare direkt. Kaffet blir dock väldigt gott, favoriterna är Nescafés Zoégas-bryggkapslar som smakar fylligt och håller hög kvalitet.

Designsnygggör gott kaffe och är lätthanterlig
Lite för svalt kaffelite för högt pris

8. Philips Senseo Switch 3-in-1 Kaffemaskin Base

Unik 3-i-1-maskin med kompakt storlek och ett uppskattat miljötänk

Volym: 1 l Typ av kapslar: Senseo pads Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Senseo Switch 3 in 1 Base+ HD6594/60

Philips Senseo Switch 3-in-1 är precis som namnet antyder en maskin med tre olika funktioner i en. Den gör inte bara kaffe med hjälp av kapslar utan kan även brygga en kopp kaffe på lite mer traditionellt vis, och med viss ombyggnation går det att brygga en hel kanna kaffe. Och där kommer några saker som sänker betyget - först och främst så blir det fler delar att hålla koll på, och tyvärr lämnar bryggkaffet en del att önska.

Kan byggas om till bryggare

Senseo Switch har tagit fram en teknik där kaffet är förpackat i pads gjorda av kaffefilter med endast en liten plastdetalj, alltså en väldigt mycket bättre lösning ur miljösynpunkt än plast- eller metallkapslar. Men det kräver lite fler steg i processen då storleken på paden först bestämmer vilken storlek du ska ha på kaffemuggen, och sedan finns det olika munstycken anpassade efter det. Och även om kaffet är gott så blir det för svagt, oavsett vilken rostning eller smak som testas.

Den som väljer att använda Senseo Switch till att brygga en hel kanna kaffe istället för endast en kopp kommer bli desto gladare för där blir kaffet riktigt bra, men då används den också på vanligt sätt med kaffe och filter. Det krävs tyvärr en mindre ombyggnation av maskinen först, och har du besök så lär du få förklara vad som händer i köket för den låter otroligt högt och dessutom går bryggandet långsamt.

Bra medföljande termoskanna

Designen på maskinen är snygg och den är kompakt trots sin många olika funktioner, vilket den som vill spara lite köksyta säkert uppskattar. Vattentanken tas enkelt loss och fylls på, den har plats för en liter vilket ger ungefär sju normalstora koppar vid en bryggning. Vid köpet av Philips Senseo Switch 3-in-1 medföljer även en termoskanna av god kvalitet, som håller värmen riktigt bra.

Men tyvärr väger det inte upp i längden då kaffet som görs med de så kallade padsen måste få bättre smak och styrka, och bryggkaffet måste göras på kortare tid och mycket tystare. Vi berömmer Senseo Switch för sina ambitioner med att skapa en maskin med många funktioner i en, och de ska även ha beröm för sin tanke med de miljövänliga padsen. Det krävs dock en uppgradering för att man inte ska välja en kapselmaskin istället.

Gedigen termoskannakaffepads som är snälla mot miljönbra format
Låter för högtkaffet blir svagtmånga olika delar att hålla reda på

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss