1. Bäst i test

Kaffemaskin med kapslar: 15 modeller i test

Brian Sommer

Uppdaterad 6 januari 2021

Tycker du att det tar för lång tid att brygga en kopp kaffe? En kaffemaskin med kapslar är så enkelt som det kan bli. Vi har testat en rad olika modeller och Nespresso Vertuo Plus blir bäst i test. Den är lättanvänd, har ett kompakt format och gör gott kaffe.

Kaffemaskin bäst i test

Nespresso Lattissima Touch blir bästa premiumval då även den brygger riktigt gott kaffe och dessutom kan skumma mjölk.

Bästa budgetval blir Nescafé Dolce Gusto Mini Me, en kaffemaskin som inte tar mycket plats och som kan göra både varma och kalla drycker.

Så gick det till när vi testade

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. Vi har primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning.

  • Användarvänlighet: Är det lätt att förstå hur maskinen ska användas? Kommer man åt vattentanken på ett enkelt sätt? Fångar maskinen upp kapslarna?

  • Funktioner: Går det att välja storlek på koppen? Finns det möjlighet att skumma mjölk? Kan den brygga både kalla och varma drycker?

  • Kaffe: Hur är utbudet av kapslar? Är det lätt att få tag på kapslarna i butik? Hur smakar kaffet?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste kaffemaskiner. Jämför pris på samtliga listade kaffemaskiner på PriceRunner.

Andra tester för högre temperatur

1. Nespresso Vertuo Plus - BÄST I TEST KAFFEMASKIN

Kapselmaskin som enkelt ger aromatiskt och krämigt kaffe

Volym: 1.2 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nespresso Vertuo Plus

Nespresso är mer eller mindre kapselmaskinernas urmoder, och de gör bra ifrån sig i test efter test. Nespresso Vertuo Plus är sannerligen inte något undantag.

Precis som med de flesta andra kaffemaskiner från Nespresso, så är det lekande lätt att förstå hur Nespresso Vertuo Plus ska användas. ”Lätt att göra rätt” är ett begrepp som verkligen stämmer in på den här maskinen. Faktum är att det är svårt att över huvud taget göra fel. Alla moment från att packa upp den och montera, till att sätta igång bryggningen av ens första kopp kaffe går som på räls. Första gången ska man visserligen köra ett rengöringsprogram, men vore det inte för det hade man utan problem kunnat ha den första koppen med kaffe klar bara ett par minuter efter man tagit emot paketet från brevbäraren.

Det här är inte en maskin för den som vill ha en inbyggd möjlighet att skumma mjölk, då den saknar mjölkångare. Men inte ens den som uppskattar en krämig cappuccino blir besviken. Creman som Vertuo Plus levererar är nämligen utomordentligt fin och skvätter man i en aning mjölk får man ändå en härligt mjuk upplevelse.

Den enda reservationen är samma som vanligt gällande Nespressos maskiner, nämligen bristen på kapslar i vanliga matvaruaffärer. Det är visserligen lätt att beställa hem via nätet, men man saknar det spontana i att passa på att köpa en ny sort att testa då man ändå veckohandlar.

Använda kapslar fångas automatiskt upp i en hållare på baksidan, som är lätt att plocka loss och tömma regelbundet. Även vattenbehållaren sitter bra till på sidan av maskinen, vilket gör det smidigt att fylla på med vatten då det börjar sina.

Det finns möjlighet till fem olika storlekar på kaffekoppen och storleken avgörs av vilken kapsel du köper. Det kan därför vara en bra idé att ha ett urval hemma, så man kan välja utifrån dagssuget.

Nespresso Vertuo Plus är en kapselmaskin som gör riktigt gott kaffe. Och det bästa av allt? Det är så enkelt att man fixar det även när man är så trött att man knappt kan hålla ögonen öppna.

Krämigt och aromatiskt kaffemöjlighet till 5 olika storlekar på koppenlekande lätt att använda
Lite bylsig på köksbänkenkapslarna måste köpas hos specialbutikeringen mjölkångare

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Power Logotyp

NESPRESSO VERTUO PLUS KAPSELMASKIN AV KRUPS, VIT

1 487 kr
Amazon.se Logotyp

Nespresso Vertuo Plus, av Magimix Inkluderar Aeroccino mjölkskummare Svart 11387 - 3 månader kaffe och en aeroccino Svart/Krom Vertuo Plus + mjölkskummare

1 534 kr
MediaMarkt Logotyp

NESPRESSO Vertuo Plus Titan D (GDB2-EU-TI-NE1) - Kapselmaskin

1 587 kr

2. Nespresso Lattissima Touch - BÄSTA PREMIUMVAL

Kvalitativ kapselmaskin som även skummar mjölk - lattefantastens favorit

Volym: 0.9 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Ja

Nespresso Lattissima Touch F521

Priset ligger i en lite högre klass, men Lattissima Touch ger definitivt valuta för den extra utgiften både funktions- och utseendemässigt. Den som föredrar att dricka sitt kaffe ihop med mjölk kommer dessutom inte bli besviken på kombinationen av mjölkskummare och kapselmaskin i ett.

För den som föredrar en slät svart kopp kaffe går det att hitta en maskin som gör ett lite mindre hål i kaffebudgeten, men för den som älskar latte, cappuccino eller bara uppskattar att dricka sitt kaffe ihop med varm mjölk så är Nespresso Lattissimia Touch en väldigt bra investering till hemmet.

Nespresso har ett brett sortiment av kaffe för alla smaker, oavsett om det är mörkare rostningar eller mer eleganta toner man som konsument är ute efter så går det att hitta en egen favorit. Handhavandet av maskinen är i grunden enkelt, det går lätt att ta av behållaren för vatten och uppsamlingslådan med förbrukade kapslar, men det är i extrafunktionerna som Lattissimia Touch hamnar i den övre betygsskalan.

Trots den inbyggda mjölkskummaren så tar Lattissimia Touch inte upp särskilt mycket plats på köksbänken utan behåller samma kompakta karaktär som Nespressos andra kapselmaskiner, vilket är uppskattat. Vi gillar även funktionen att mjölkbehållaren går att ta loss och ställa in i kylen, ett lätt sätt att vara lite svinnsmart när det blivit mjölk över.

När det kommer till utbudet av kaffekapslar så är det väldigt stort – men lite svårtillgängligt. Det hade verkligen uppskattats om det gick att hitta kapslarna i kaffehyllan sin vanliga matvarubutik.

I de hem där en latte väljs framför en espresso och där kaffet får lov att både kosta och smaka lite extra är Nespresso Lattissima Touch en självklar del i familjen och utses till testets bästa premiumval.

Ett väldigt gott kaffe och bra skummad mjölkfavoriten för latte- och cappucinoälskare
Dyronödigt svårt att köpa kapslarna

3. Nescafé Dolce Gusto Mini Me - BÄSTA BILLIGA KAFFEMASKIN

Platsbesparande kapselmaskin som enkelt gör både varm och kall dryck

Volym: 1 l Typ av kapslar: Nescafé Dolce Gusto Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nescafé Dolce Gusto Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Till utseendet hamnar den snabbt i blickfånget med sin spelpjäsliknande form; Nescafés Dolce Gusto Mini Me. Och genom sin kompakta design där formgivaren siktat på att bygga en kapselmaskin på höjden så finns det gott om plats kvar på bänkytan när Mini me har intagit köket, en egenskap som inte sällan uppskattas när köksmaskinerna börjar fylla upp skåpen.

Vilken sorts dryck du vill ha, och vilken storlek det ska vara på den, styrs med en joystick högst upp. Det finns sju olika storlekar, den minsta som är en espresso rymmer 35 ml och det som motsvarar en vanlig bryggkaffe hamnar på storlek sex och innehåller 180 ml.

Att kapslarna går att köpa i välsorterade mataffärer är ett stort plus. Den som inte dricker kaffe alls kommer också uppskatta Mini me, då det även finns kapslar även för te. För te- och kaffedrickaren som uppskattar kyld dryck finns det även iste- och iskaffe-kapslar. Sortimentet av kapslar är brett och bjuder på smaker med både karaktär och rundhet, och de doftar väldigt gott.

När det kommer till storlek på dryck så är den enkel att justera och dessutom har skaparna av Dolce Gusto Mini Me sett till att det även får plats höga koppar vid bryggningen, vilket uppskattas. Det är enkelt att ta loss och fästa vattenbehållaren i plast vars lite mörkare färg tyvärr gör det svårt att se vattennivån, något som det heller inte varnas för.

För att veta vilken mängd vatten som krävs så finns det storlek angivet på kapslarn. Dolce Gusto Mini me gör riktigt gott vanligt kaffe med sina Zoégas-kapslar; Skånerost och Mollbergs blandning. I testet är det förmodligen dessa kapslar som mest av allt motsvarar den vanliga koppen med bryggkaffe, för den som föredrar det framför espresso.

Genom sina smarta funktioner, sin användarvänlighet och platsbesparande design tillsammans med ett bra pris på såväl maskinen som kaffekapslarna så utser vi Nescafé Dolce Gusto Mini Me till bästa budgetval.

Tar lite platsgör bra bryggkaffe och både varm och kall dryck
Svårt att se vattennivån

4. Nespresso Expert & Milk

Enkel att använda men ändå lyxig med många inställningar

Volym: 1.1 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Ja

Nespresso Expert & Milk C85

För den som vill experimentera med sitt kaffe är Nespresso Expert & Milk ett bra val. Att skapa sitt bästa kaffe blir både enklare och roligare med de många funktioner som Expert & Milk erbjuder, till exempel så finns det tre olika nivåer för att kunna välja vilken värme man vill ha.

Maskinen känns väldigt lyxig redan från start då den kommer i en snygg förpackning, och den sofistikerade känslan fortsätter med inmatningen av kapslarna som för tankarna till att ladda ett tyst gevär. Nespresso Expert & Milk tar lite mer plats än sina konkurrenter men eftersom den även går att placera längs med väggen så kan det spara lite plats på bänkskivan.

Storleksmässigt bjuds det på fyra olika koppstorlekar och dessutom finns går det att starta bryggningen med hjälp av bluetooth. Maskinen kan även värma vatten för den som föredrar att dricka te. Tidigare fanns en funktion som gjorde att det gick att ändra sig i valet om vattenmängd efter att bryggningen påbörjats, men den funktionen finns inte längre vilket ger ett litet minus.

När det kommer till mjölken så går det att ställa in om man önskar löst eller lite hårdare skum. Det går även att skumma mjölken kall, vilket gör att det går snabbt att göra sig en islatte under varma sommardagar. Tyvärr går det inte att ställa in mjölkbehållaren med eventuella mjölkrester i kylen, något som testpanelen saknar.

Om vattnet är slut eller om kapselbehållaren är full lyser det en varningslampa. För att minska risken för kladd har behållaren för kapslar gjorts i två delar där den under samlar upp överbliven vätska. Att tömma behållarna är enkelt men kräver ett visst mått av balans för att inte hela härligheten ska hamna utanför.

Men sammantaget har Nespresso Expert & Milk fått precis den form av nya finesser som vi saknat och är den perfekta maskinen för hemmabaristan som tycker om att anpassa inställningarna själv, men ändå föredrar det smidiga med kapselkaffe.

Många manuella inställningar för den som villkan skumma såväl kall som varm mjölkenkel att använda men känns ändå lyxig
Går inte att spara överbliven mjölk i kylenrepas lättdyr

5. Nespresso Pixie

Användarvänlig kapselmaskin som tar liten plats och gör bra kaffe

Volym: 0.7 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nespresso Pixie Titan C61

Störst är inte alltid bäst ska det visa sig när vi provar Nespresso Pixie som är en värdig vinnare i testet trots sin storlek. Maskinen har en snygg diskret design i svart och rostfritt som passar i de flesta moderna kök och fikarum, och de många genomtänkta funktionerna imponerar på testpanelen.

För den som har en förkärlek till att lära sig på egen hand istället för att ta hjälp av medföljande instruktioner är Nespresso ett bra val då det mesta känns så logiskt att handboken sällan behöver plockas fram. När det kommer till själva bryggningen så är det väldigt enkelt att förstå proceduren, även för den som är helt ny på kapselmaskiner. Att hitta rätt kaffe är inga problem med tanke på Nespressos väldigt breda sortiment av olika kapslar, där även den mest kräsne barista kan hitta en ny favorit.

Belysningen i Nespresso Pixie gör att det är lätt att se innehållet i behållaren där de använda kapslarna samlas efter användning. Tömningen är smidig och behållaren plockas loss med ett enkelt handgrepp utan risk för stänk. Kapslarna behöver inte tvättas på något sätt utan återvinns som metallförpackning precis som de är.

Förutom att lillasyster Pixie fått ärva egenskaperna från sina större Nespresso-syskon så finns det även andra detaljer som gör helhetsupplevelsen lite större, till exempel att det finns en inbyggd belysning som med hjälp av olika färger varnar för låg vattennivå i tanken, eller att det är lätt att växla mellan koppstorlekar med hjälp av den fällbara mugghållaren.

Kaffet är smakrikt och balanserat med en djup och fyllig doft, och får ett härligt skum på ytan. Pixie får nästan maxpoäng då det enda som saknas är en bättre kapseltillgång, men tack vare sin användarvänliga profil kombinerad med sitt pris och goda kaffe så tar Nespresso Pixie definitivt hem bäst i test-titeln.

Liten och smidigsmarta funktioner och bra kaffe
Saknar bättre tillgång till kapslar

6. Nespresso Essenza Mini

Användarvänlig kapselmaskin i miniformat

Volym: 0.7 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nespresso Essenza Mini C30

Här har Nespresso tagit hela sin tanke med en bra kaffemaskin och koncentrerat ner den till ett smidigt miniformat. Nespresso Essenza Mini har två olika designer, en lite rundare och en mer rektangulär, båda lika små.

För den lite mer avancerade kaffeälskaren som vill experimentera med sina egna inställningar är Nespresso Essenza Mini kanske inte det mest spännande alternativet, men de funktioner som finns duger gott och väl åt den som inte är så intresserad av det sista finliret.

För nybörjaren är det däremot en perfekt maskin där även den mest oerfarna kan stoltsera med sin första kaffe på bara några minuter från att lådan öppnats första gången. Instruktionsboken som förklarar hur man fyller på vatten eller var man sätter i kaffekapseln får förmodligen ligga kvar i kartongen då det är väldigt tydligt hur maskinen fungerar, och med ett enkelt knapptryck är kaffet snabbt klart.

Det är lätt att tro att storleken gjort att Nespresso tvingats göra avkall på något i sin funktion men så är alltså inte fallet här. Vattentanken som är på 7 deciliter behöver inte fyllas på direkt efter varje bryggning och det går att välja två olika koppstorlekar, så oavsett om du vill ha ett glas för din latte eller en liten kopp för din espresso så passar hållaren.

Nespresso Essenza Minis stora styrka ligger just i dess platssparande design. För den som har ett litet kök, eller för den kaffeälskare som är på jakt efter en mer portabel maskin som lätt går att ta med till stugan är Mini perfekt då den gör skäl för sitt namn och tar upp minimalt med plats.

Precis som på de större modellerna så finns det en smart och kladdfri uppsamlare för de förbrukade kapslarna som är lätt att tömma.

En liten maskin med ett litet pris – kombinerat med en större kaffemaskins egenskaper – gör definitivt Nespresso Essenza Mini till ett av de mest prisvärda alternativ som går att hitta idag.

Liten och smidigmycket enkel att förståprisvärd
Inga finjusteringar möjliga

7. Nespresso U C50/D50

Lättanvänd kapselmaskin med ett stort kaffesortiment till ett bra pris

Volym: 0.7 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

U C50/D50 ligger lite lägre i pris än den lite mer påkostade Nespresso Inissia, vilket märks i de lite mer nedtonade funktionerna.

Nespressos kapslar har en bra storlek och bryggningen med U C50/D50 fungerar smidigt genom att den startar när spärren till kapselluckan stängs, så det går snabbt och smidigt att brygga en kopp.

Som vanligt för Nespressos maskiner så smakar kaffet väldigt bra och utbudet är stort och varierande, men vi hade önskat att det fanns mer lättillgängliga kapslar och att vi skulle slippa vara förpassade till webben eller deras brand stores.

Vattentanken är väldigt smart utformad då den enkelt tas loss genom att lyftas rakt upp, är vinkelbar och fästs dessutom till maskinen med hjälp av magneter, vilket även droppstället gör.

Behållaren där de förbrukade kapslarna samlas hade däremot kunnat fungera på ett smidigare vis då Nespressos kapslar upplevs som mer blöta än andra kapslar efter användning. Det kan göra att tömningen blir lite mer sölig och kräver mer rengöring.

För att välja bryggning så finns det knappar i tre storlekar som borde göra det omöjligt att misslyckas med att välja rätt storlek, och överlag är U C50/D50 en väldigt användarvänlig maskin som testpersonerna ofta föredrog framför de lite mer komplicerade modellerna av samma märke, kaffet är ju trots allt samma. För den som har ett väldigt litet kök så kan en dyrare och mindre modell vara ett bättre köp, men den här budgetmodellen står sig väldigt bra i konkurrensen för den som inte behöver snåla med ytan.

Användarvänligbra prislätt att ta på och av vattentanken
Otäta kaffekapslar genererar spillbegränsade inköpsställen för kapslar

8. Bosch Tassimo Charmy T55

Läser av kapseln med en streckkod och är lätt att göra ren

Volym: 1.4 l Typ av kapslar: Tassimo Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Bosch Tassimo Charmy T55

Med Charmy T55 blir det enkelt att förstå varför “kaffe utan filter” är den slogan som Tassimo använder, den är nämligen exakt lika lätt att använda som reklamen lovar.

Av alla maskiner som testpanelen använt är Charmy T55 faktiskt den som gör det mesta av jobbet med att fixa en god kopp kaffe. Steg ett och två är att fylla på vatten och stoppa in kapseln, sedan sköter Tassimo Charmy T55 resten själv.

Vill man ha en större kopp till sin dryck så går det lätt att ställa in att få mer vatten med ett knapptryck och med en snabb vridning bestäms höjden på koppstället. Kaffekapslarna hamnar inte i någon behållare när de är använda utan måste tas ur för hand, så det gäller att vara försiktig så att man inte bränner sig eller råka söla.

Vattentanken är enkel att ta loss när den ska fyllas på men kapselfacket kan däremot vara lite klurigt att komma åt. Bosch Tassimo Charmy T55 låter dig desstuom veta när den behöver bli rengjord, och det är lätt att komma åt alla delar eftersom den går att montera isär.

När det kommer till dryckerna så finns det förutom ett ganska modest grundsortiment av kaffe, men i gengäld har Tassimo många goda varianter av färdiga drycker av såväl kaffe och te som olika chokladdrycker. Kapslar med mjölk finns det är även för den som inte vill ha sitt kaffe svart, dock smakar de väldigt sött så den som vill ha sin mjölk smakfri får skumma egen vid sidan av.

Bosch Tassimo Charmy T55 vet hur du önskar få ditt kaffe genom att läsa av en streckkod på kapseln, så vill du själv vara med och experimentera så är det en annan maskin du ska leta efter. Men om grundutbudet som finns passar dig och du vill få en god kopp kaffe med minsta möjliga egna insats så är T55 maskinen för dig.

Lättförståelig maskinrengörs enkelt och är lätt att använda
Ingen uppsamlare för använda kapslarvissa knappar oklara

9. Nespresso Inissia C40

Elegant kapselmaskin med lättjusterad muggstorlek och ett stort sortiment av kapslar

Volym: 0,7 l Typ av kapslar: Nespresso Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

DeLonghi Inissia C40

Den som vill ha något riktigt snyggt att visa upp hemma i köket kan med gott samvete ge Inissia C40 en hedersplats bland köksprylarna. Nespresso är kända för sina många varianter av både maskiner och kaffekapslar, och i mellanprisklassen hittar just en kapselmaskin som till utseendet ser ut att vara mycket dyrare än vad den faktiskt är.

Det är lätt att ställa in vilken storlek på drycken du vill ha, och med ett enkelt handgrepp kan du justera höjden på muggstället beroende på om du vill placera en liten eller en stor kopp där. Nespressos kaffe är som vanligt smakrikt och utbudet väldigt stort, så det går alltid att hitta sitt favoritkaffe bland kapslarna.

Maskinen är i en väldigt behändig storlek och tar inte upp för mycket av bänkskivan. Vattenfacket sitter fast på ett slags krokar vilket gör att det kan bli lite klurigt att plocka loss, så det gäller att se till att det både tas av och sätts tillbaka i rätt position. Det är även viktigt att ha ett ganska tätt rengöringsintervall för behållaren för de använda kapslarna, då det kan bli lite söligt efter ett tag.

När det kommer till att köpa nya kapslar så är det tyvärr Nespressos egna butiker eller beställning från onlinebutik som gäller, då det ej går att köpa kapslarna i mataffären. Det är alltså en maskin som passar den spontane kaffedrickaren aningen sämre än den som alltid ser till att ha påfyllning i skafferiet. Och den som beställer eller köper hem kapslar med jämna intervaller har många goda kaffestunder att se fram emot med sin Nespresso Inissia C40.

Snyggtar liten platsbrett kapselsortimentlätt att välja koppstorlek
Kapslarna köps på speciella ställenlite söligt att ta bort använda kapslar

10. Nescafé Dolce Gusto Circolo Flow Stop

Stor vattentank, gör både kall och varm dryck och är lätt att förstå

Volym: 1.3 l Typ av kapslar: Nescafé Dolce Gusto Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Nescafé Dolce Gusto Circolo Automatic (FS)

När de flesta andra maskiner har en hel del likheter så sticker Nescafé Dolce Gusto Circolo Flow Stop ut i mängden med sin runda design där koppen är placerad i ”hålet” i mitten. Vid en första anblick ser den stor ut, men genom att den bygger på höjden så spar den mycket yta på köksbänken.

Överlag är Nescafé Dolce Gusto Circolo lätt att förstå sig på, till skillnad från bruksanvisningen som var onödigt krånglig i jämförelse med hur enkelt maskinen kunde användas.

Här har vi en maskin som inte bara bjuder på varma drycker, den har även en funktion att kunna brygga kallt, så att du kan servera dig själv och dina gäster både iskaffe och iste de dagar det passar. Du kan ha tre olika storlekar för dina koppar och koppstället lyses upp tjusigt från insidan, så du ser vad du gör även om det inte är helt ljust i rummet. På kapslarna finns information om hur Dolce Gusto Circolo Flow Stop bäst ska ställas in så det blir rätt storlek på drycken.

Vattenbehållaren är lätt att ta av när den ska fyllas på, och den rymmer hela 1.3 liter så det går att göra många bryggningar på en påfyllning.

För att bli av med kapslarna så slängs allt i återvinningen direkt från facket där de använda kapslarna hamnar efter bryggning. Behållaren är lätt att plocka loss och minskar risken för kladd. De många bra funktionerna väger upp helhetsintrycket och gör att Dolce Gusto Circolo känns som ett bra val trots att den runda formen kändes lite ovan i början. Variationen av kapslar är inte jättestort men det blir ett gott kaffe med gedigna smaker och ett lyxigt skum. Hos Dolce Gusto Circolo ligger pluspoängen dock i bredden på de olika sortens drycker, kalla som varma. För den som uppskattar att kunna göra både och är detta en lämplig kapselmaskin.

Lätt att förståstor tank för vattnetklarar även kalla drycker
Lite klumpig formhade velat ha större kapselsortiment

11. Bosch Tassimo Joy T43

Okomplicerad bryggning av en bastant maskin med rymlig vattentank

Volym: 1.4 l Typ av kapslar: Tassimo T-DISC Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Joy T43 från Tassimo har kombinerat både kvalitet och genomtänkt konstruktion med en ekonomisk nivå som är snäll mot plånboken.

Drycken går inte att storleksbestämma själv då det är streckkoden på kapseln som styr vilket kaffe det ska bli, men om man är beredd på att hela tiden stå bredvid maskinen och sedan trycka in den blinkande knappen när bryggningen nästan är avslutad så går det att manuellt fylla på med lite extra vatten.

Det är lätt att fylla på och sätta tillbaka den stora vattenbehållaren som rymmer hela 1.4 liter, maskinens mugghållare kräver dock lite finess då den behöver plockas bort från sin placering när höjden ska ändras, och risken finns då att det blir söligt från droppkoppen om man inte är försiktig.

Streckkodssystemet som läser av vilken kapsel du sätter i maskinen känns som en smart finess – så länge den fungerar ordentligt. Vid ett test stötte vi dock på patrull och var tvungna att manuellt rengöra läsaren för att maskinen skulle förstå att det låg en kapsel på plats redo att bli använd.

Med tanke på att Tassimo Joy T43 endast har ganska grundläggande funktioner är det lite svårt att motivera maskinens storlek, så den som vill prova lite nya varianter i bryggningen av sitt kaffe kan anse att Joy T43 är aningens trist. Den som uppskattar grundutbudet och inte alls är intresserad av några egna utsvävningar på kaffefronten skulle däremot absolut kunna få en ny prisvärd kompis i Joy T43.

Lättanvändstor vattentank
Tar platskräver lite knep för att få en större dryckinget automatiskt uppsamlande av använda kapslar

12. Nescafé Dolce Gusto Stelia

Ett utseende utöver det vanliga och gott kaffe på köpet

Volym: 1 l Typ av kapslar: Nescafé Dolce Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

DeLonghi Stelia

Det är svårt att vid en första anblick säga om Nescafé Dolce Gusto Stelia är en kapselmaskin eller ett konstverk strategiskt placerat på diskbänken för gästerna att beundra. Det ska genast sägas att priset matchar designen och placerar Dolce Gusto Stelia i en högre prisklass än Nescafés mellanprismodeller.

Direkt när bryggningen startar så perforeras kapseln i maskinen utan att man själv behöver göra något. Det hade varit bättre om både kapselbehållaren och vattenbehållaren på Stelia hade haft någon form av små grepp då det var svårt att lyfta vattenfacket med fingertopparna och dessutom behövdes det lite balansträning för att hålla den rak när det var mycket vatten i. Det går dock att fylla på den baktill om det skulle behövas.

Det futuristiska från designen hänger även med i funktionen där man använder en touchdisplay för att styra vad maskinen ska göra. Den lilla skärmen är kvalitativ och följer lätt med när fingrarna förflyttas, när man till exempel ska ställa in vattenmängden eller ska växla mellan kalla och varma drycker. Trots sin storlek tar Nescafé Dolce Gusto Stelia inte jättestor plats på köksbänken så maskinen är smidig att arbeta med.

Lösningen att kombinera muggställ med droppkoppen hade behövt ha något som gick att greppa tag i för att minska risken för spill och kladd.

Dolce Gusto Stelia hade som en del andra maskiner i testet en lite låg temperatur på kaffet när bryggningen var färdig, något som påverkar den som gärna häller någon form av mjölkdryck i kaffet då drycken blir svalare direkt. Kaffet blir dock väldigt gott, favoriterna är Nescafés Zoégas-bryggkapslar som smakar fylligt och håller hög kvalitet.

Designsnygggör gott kaffe och är lätthanterlig
Lite för svalt kaffelite för högt pris

13. Philips Senseo Switch 3-in-1 Kaffemaskin Base

Unik 3-i-1-maskin med kompakt storlek och ett uppskattat miljötänk

Volym: 1 l Typ av kapslar: Senseo pads Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Nej

Philips Switch 3 in 1 Base HD6593/20

Philips Senseo Switch 3-in-1 är precis som namnet antyder en maskin med tre olika funktioner i en. Den gör inte bara kaffe med hjälp av kapslar utan kan även brygga en kopp kaffe på lite mer traditionellt vis, och med viss ombyggnation går det att brygga en hel kanna kaffe. Och där kommer några saker som sänker betyget - först och främst så blir det fler delar att hålla koll på, och tyvärr lämnar bryggkaffet en del att önska.

Senseo Switch har tagit fram en teknik där kaffet är förpackat i pads gjorda av kaffefilter med endast en liten plastdetalj, alltså en väldigt mycket bättre lösning ur miljösynpunkt än plast- eller metallkapslar. Men det kräver lite fler steg i processen då storleken på paden först bestämmer vilken storlek du ska ha på kaffemuggen, och sedan finns det olika munstycken anpassade efter det. Och även om kaffet är gott så blir det för svagt, oavsett vilken rostning eller smak som testas.

Den som väljer att använda Senseo Switch till att brygga en hel kanna kaffe istället för endast en kopp kommer bli desto gladare för där blir kaffet riktigt bra, men då används den också på vanligt sätt med kaffe och filter. Det krävs tyvärr en mindre ombyggnation av maskinen först, och har du besök så lär du få förklara vad som händer i köket för den låter otroligt högt och dessutom går bryggandet långsamt.

Designen på maskinen är snygg och den är kompakt trots sin många olika funktioner, vilket den som vill spara lite köksyta säkert uppskattar.

Vattentanken tas enkelt loss och fylls på, den har plats för en liter vilket ger ungefär sju normalstora koppar vid en bryggning. Vid köpet av Philips Senseo Switch 3-in-1 medföljer även en termoskanna av god kvalitet, som håller värmen riktigt bra.

Men tyvärr väger det inte upp i längden då kaffet som görs med de så kallade padsen måste få bättre smak och styrka, och bryggkaffet måste göras på kortare tid och mycket tystare.

Vi berömmer Senseo Switch för sina ambitioner med att skapa en maskin med många funktioner i en, och de ska även ha beröm för sin tanke med de miljövänliga padsen. Det krävs dock en uppgradering för att man inte ska välja en kapselmaskin istället.

Gedigen termoskannakaffepads som är snälla mot miljönbra format
Låter för högtkaffet blir svagtmånga olika delar att hålla reda på

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

14. Italico Mivita

Volym: 0.85 l Typ av kapslar: Italico Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Kan köpas separat

Kaffemaskinen Mivita från Italic är liten modell som med sitt kompakta format passar bra för den som vill eller behöver spara plats i köket.

Mivita har två storlekar för koppar, för den som vill dricka något större än en espresso blir det dock lite krångligt eftersom det är svårt att placera en större kopp på hållaren då den inte är tillräckligt djup. Att välja storlek på drycken är å andra sidan väldigt enkelt då det endast finns en knapp för stor och en för liten. På tal om knappar så måste man vara uppmärksam på att på- och avknappen kan råka hamna lite snett när man trycker, vilket gör att den ibland inte startar eller stängs av direkt som den ska.

Italico Mivita kräver lite längre tid för att värma upp ordentligt, men serverar gott kaffe till rätt temperatur. Det finns fem olika smakfulla varianter av kapslar att välja på och styckpriset är det lägsta i testet.

Designen i svart och rostfritt känns enkel och är snygg att titta på. Det märks att vissa funktioner hänger med från märkets större modell av kaffemaskin, Bonviva, till exempel framdelen som fälls ut helt när en ny kapsel ska in. Det krävs lite träning för att få till momentet med att stänga luckan igen, då den behöver tryckas både ner och in samtidigt.

Tyvärr blir det lite att torka upp efter varje bryggd kopp då det stänker en del från kapslarna vid bryggningen, och det hände även att det blev extra kladdigt då kapslarna ibland inte slogs upp på rätt sätt med följden att strålen inte rann rakt ner i koppen utan spred ut sig lite mer. Trots att både maskinen och kapslarna har ett lågt pris så finns det en hel del funktioner som kräver en uppgradering för att Italico Mivita ska anses vara tillräckligt prisvärd jämfört med konkurrenterna.

Lågt pristestets billigaste kapslarbra temperatur på drycken
Blir lite söligt vid bryggningenlätt att på- och avknappen fastnar

15. Italico Bonviva

Volym: 1.5 l Typ av kapslar: Italico Auto-avstängning: Ja Mjölkångare: Kan köpas till

Bonviva från Italico tar upp en del plats, den är faktiskt störst i hela testet och brer ut sig på både höjden och bredden. Här krävs det att det finns gott om yta i köket eller i fikarummet på jobbet då den har vissa finesser inte ses så ofta på maskiner för hemmabruk – till exempel den hållare på sidan där man kan ställa pappmuggar och skedar.

Italico Bonviva har ett väldigt bra pris, och mätt mot konkurrenterna så är även kapslarna billiga. Att få in en kapsel i maskinen kräver ett visst mått av fingerfärdighet för att inte råka klämma sig när fronten fälls tillbaka efter laddning, en funktion som sticker ut lite från övriga kaffemaskiner i testet. Tyvärr startar sedan varje ny bryggning med att man får med sig ett par gamla kaffedroppar från tidigare använd kapsel ner i sin kopp. Användarvänligheten är annars hög, då det endas finns två knappar att välja på för de olika koppstorlekarna.

Vattentanken som rymmer hela 1.5 liter sitter på andra sidan maskinen, ihop med ett ställ för kaffekapslar som går att snurra på. Det går inte att spara på storleken genom att plocka bort något då tillbehören är fasta delar, vilket är synd då utrymmet kunde behövts på annat håll i maskinen. Det hade exempelvis behövts en större yta där koppen ställs, nu finns det inte riktigt plats för ett fullstort glas utan att en del av kanten sticker ut.

Italico Bonviva passar bäst för det lilla kontoret eller en annan verksamhet där den får vara ensam köksmaskin på bänken och bjuda på ett riktigt gott kaffe, men till ett vanligt hemmakök så finns det andra kapselmaskiner som passar bättre.

Passar på kontoretbra pris och prisvärda kapslar
Stor och otympligdålig plats på mugghållarendropp från föregående kapsel

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.