Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Handdammsugare: 3 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 7 oktober 2019

Handdammsugaren är det perfekta komplementet till din vanliga dammsugare och vi har testat de mest populära modellerna på marknaden. Einhell TE VC 18 LI blir bäst i test eftersom den är både smidig och stark.

Så gjorde vi testet

Vi testar alla våra produkter själva såsom de är tänkta att användas i vardagen. Varje handdammsugare har därför testats under en flera månader lång period, i de miljöer som den kan tänkas användas i - allt från köket till bilen.

Utöver att använda dammsugarna rent generellt gör vi även ett antal specifika tester. Exempelvis testar vi alla modeller på olika material, såsom kattsand, grus och smulor. Vi testar från olika avstånd och om möjligt med olika styrka. Vi mäter batteritid, ljudnivå och andra viktiga parametrar. Några av de faktorer vi väger in i bedömningen är:

  • Prestanda: Hur kraftfull är handdammsugaren? Var går gränsen för den rent prestandamässigt? Hur lång är batteritiden?

  • Användarvänlighet: Hur lätt är det att komma igång med dammsugaren från att du öppnar kartongen för första gången? Hur snabbt går det att ladda upp den? Hur enkel är den att förstå sig på?

  • Funktioner: Finns det extrafunktioner som andra handdammsugare i samma prisklass saknar? Klarar den att dammsuga fuktigt material? Går det att ställa sugstyrkan?

Andra viktiga faktorer som vi tar hänsyn till är byggkvalitet, ljudnivå, ergonomi och materialval. Slutligen väger vi samman hur handdammsugaren presterat i alla tester och jämför detta mot dess pris. Den mest prisvärda dammsugaren blir testvinnare.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste handdammsugare. Jämför pris på samtliga listade handdammsugare på Pricerunner.

1. Einhell TE VC 18 LI - BÄST I TEST HANDDAMMSUGARE

En svårslagen kombination av kraft och smidighet

Tvättbart filter: Ja Påslös: Ja Dammbehållarens volym: 0,54 l Borste: Ja Laddningsindikator: Ja Batteritid: 4 min / 2.0 Ah kontinuerlig drift (uppmätt) Ljudnivå: 75 dB (uppmätt) Vikt: 0,845 kg Övrigt: Power X-Change-stöd för att byta batterier mellan verktyg, säljs utan batteri och laddare

Einhell Li Solo TE-VC 18

Einhell TE VC 18 LI är en ganska stark handdammsugare som klarar både kattsand, gräs, grus och smulor utan problem. Däremot klarar den inte våtdammsugning, så att dammsuga i hallen efter blöta stövlar går ej.

Eftersom det följer med ett golvmunstycke kan du även städa golvet med den.

Vi tycker mycket om det spetsiga munstycket eftersom det gör det lätt att komma åt i glipor, exempelvis i bilen eller vid lister. De olika munstycken som medföljde gör den här dammsugaren väldigt smidig. Borsten och förlängaren var mycket smidigt att ha till lister och fönsterbrädor.

Designmässigt påminner TE VC 18 LI annars mer om något som passar i garaget än i köket - men det är förstås en smaksak som inte påverkar betyget. Desto viktigare är hur den är konstruerad och hur det förhåller sig med byggkvaliteten. Här kammar Einhell hem höga betyg. Sett till handdammsugarens pris känns den både stabil och välbyggd. Det förekommer inget glapp och inga missljud. Den är också helt klart driftsäker under det flera månader långa testet.

Enda nackdelen när det kommer till den här punkten är egentligen ljudnivån. Detta är inte dammsugaren du drar igång på kvällen om du har småbarn. Önskvärt hade varit om det gick att ställa sugstyrkan och på så vis även få ner ljudnivån något ifall du vill dammsuga kvällstid men det går tyvärr inte.

Bra filter som gör den lätt att tömma

Einhell TE VC 18 LI är lätt att stuva undan men det följer tyvärr inte med något väggfäste. Den har en fördel i att ha ett riktigt filter, ingen skumgummibit som är omöjlig att få ren, vilket tyvärr också gör den lite mindre användarvänlig. Filtrets design gör den lätt att tömma, men kräver lite mer omsorg vid ordentlig rengöring.

Batteritiden är godkänd. Vi mäter den till 15 minuter i kontinuerlig drift. Batteriet är på 2.0 Ah. Använder du TE VC 18 LI ett par korta gånger dagligen räcker den således utan problem i 2-3 dagar innan du behöver ladda den igen.

En fördel är att du kan använda andra 18-voltsbatterier från Einhell. Har du verktyg från tillverkaren finns det med andra ord en stor sannolikhet att du har fler batterier du kan varva mellan. Ytterligare en fördel är att dammsugaren är väldigt lätt så du blir inte trött i armen även om du dammsuger längre stunder.

Den här dammsugaren passar dig som söker en kraftfull handdammsugare som klarar det mesta i smutsväg, och gärna du som har andra 18-voltsmaskiner från Einhell så att du kan varva batterier mellan dem.

Mycket enkel att användaväger nästan ingentingsuger braHar fast av/på funktion
Något högljuddkomplicerat filter

2. Black and Decker Dustbuster

En tung flugviktare

Filtermetod: Skumgummi Tvättbart filter: Ja Påslös: Ja Borste: Ja Laddningsindikator: Nej Batteritid: 4 min/Ah (uppmätt) Ljudnivå: 72 dB (uppmätt) Övrigt: Medföljer skruv för att fästa laddstation på väggen, samt tre munstycken

Black & Decker WDB115WA

Black and Decker Dustbuster klarar av det mesta av de vardagliga bestyr du kan önska av en handdammsugare i den här prisklassen. Den suger upp både kattsand, vällingpulver, gräs och annat utan problem, dock bör du hålla munstycket relativt nära för fullgod effekt.

Det är lätt att tömma behållaren på smuts. I princip är det bara att lossa och tömma den eftersom behållaren är påslös. Dock har Dustbuster en stor nackdel i sitt filter.

Skumplast-filtret sitter i direkt anslutning till smutskammaren. Damm, hår och annat trist genomgår här en metamorfos till en solid, seg massa som endast med järnhård vilja och en liten uns magi går att få helt ren. Den blir inte helt igensatt tack vare den ändå ganska rejäla sugkraften, men det är väldigt retligt att bara nästan få helt rengjort, speciellt när det bara tar ett par sekunder att rensa resten. Hade dammfiltret haft ett galler eller ett separerande skikt av något slag som kunde samlat upp det värsta hade även filtret gått lika lätt att göra rent.

Kan hängas upp på väggen när den inte används

Dustbuster är en lätt och behändig handdammsugare på så vis att den inte väger särskilt mycket och heller inte tar någon större plats i hemmet. Den levereras med tre olika munstycken som det är enkelt att byta mellan.

Det spetsigare munstycket fokuserar sugkraften bäst, och det med borste på är bra när du vill dammsuga smulor från soffan. Munstycket av gummi passar bäst i kök/blöta utrymmen.

Batteritiden är ganska kort. På cirka fyra minuter är sugkraften helt borta och den behöver laddas igen. Fyra minuter är också maxgränsen för hur länge man kan hålla nere on-knappen med tummen innan man behöver en paus, vilket är en annan nackdel med Black & Decker Dustbuster.

När du är klar med dammsugningen hänger du smidigt upp enheten i laddningsdockan.

B&D Dustbuster passar dig som behöver en liten och enkel dammsugare till exempelvis köket, som det är lätt att hänga undan.

Stark (speciellt på nära håll)smidig & lätt med väggfäste
Dammfiltrets designsaknar hållfunktionkort batteritid

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

3. Electrolux Rapido ZB5003W

Filtermetod: Double Filtration Tvättbart filter: Nej Påslös: Ja Dammbehållarens volym: 0,5 l Borste: Nej Laddningsindikator: Ja Batteritid: 7,5 min (uppmätt) Vikt: 0,9 kg

Electrolux Rapido ZB5003W

Electrolux Rapido ZB5003W är en populär handdammsugare som kommer i ett kompakt format och med en lätt vikt. Den är mycket enkel att tömma på smuts, och likaså att byta och rengöra filter på. Detta är dess absolut största fördelar.

Tyvärr lämnar prestandan mycket att önska. Den orkar endast dammsuga det som är i dess munstyckes omedelbara närhet. Större bitar med lite tyngd går då bra, såsom brödsmulor och liknande. Men munstycket är ganska öppet och kort vilket gör det svårt att komma åt i hörn och vinklar så där följer smutsen inte med upp - och det medföljer heller inga extra munstycken med annan utformning.

Eftersom dammsugaren inte är särskilt kraftfull kommer endast lättare smuts att dammsugas upp från mer svåråtkomliga platser, exempelvis lösliggande hår från husdjur och ibland det övre dammskiktet. Men riktigt rent blir det aldrig.

electrolux-rapido-handdammsugare

Smarta plasthjul håller underlaget skyddat från repor

Trots att den inte är särskilt stark håller inte batteriet mer än sju och en halv minut. Å andra sidan använder du den endast korta sessioner så du behöver inte ladda den mer än cirka en gång varannan vecka. En lysdiod säger till när det börjar bli dags att sätta den i laddaren.

En bra funktion på Rapido är de två små plasthjulen som gör att du lätt rullar handdammsugarens munstycke relativt tätt mot underlaget utan att riskera att skada känsliga ytor.

Den här handdammsugaren passar dig som snabbt vill kunna dammsuga upp brödsmulor från köksbänkskivan. Men inte dig som även vill kunna dammsuga bilen, kattsand eller hörn.

Eftersom den är väldigt billig och har en så riktad målgrupp är den ändå ett ganska bra köp - under förutsättning att du enbart tänkt använda den för att snabbt dammsuga upp lättare torrt skräp i exempelvis köket.

Relativt tystgåendebehändiga plasthjul
Svagopraktiskt munstyckekort batteritid

Bra att veta om handdammsugare

Det är lätt att tro att bara för att du har en dammsugare hemma - oavsett om det är en traditionell dammsugare eller en robotdammsugare - så har du täckning för alla situationer. Men i nästan samtliga fall är det värt att komplettera med en handdammsugare.

Det beror på att den är så lätt att plocka fram, smidig att förvara, och kommer åt i hörn och liknande där du på andra dammsugare kanske inte alls kommer åt - eller där du först måste byta munstycke.

Handdammsugaren är exempelvis perfekt för småbarnsfamiljen som ofta behöver dammsuga bort smulor under stolar och bord, eller för den som snabbt vill få bort smulor från bänkskivorna i köket. Likaså är den ett behändigt verktyg när du ska städa bilen, eller till och med kattlådan.

När du är klar är den enkel att stuva undan eftersom du inte har en lång slang att böka med.

Välja handdammsugare

Dagens handdammsugare är ofta kombinerade våtdammsugare vilket gör att de även klarar av att dammsuga fuktigt material. Lite som en smidigare variant av grovdammsugaren. Därför kan du även dammsuga exempelvis kaffesump. Dock under förutsättning att handdammsugaren du köpt är tillräckligt stark.

Alla har dock inte våtsugfunktionalitet så se upp när du väljer modell om denna egenskap är viktig för dig.

Just kraften är något som ofta skiljer en hel del hos de olika modellerna på marknaden. Dels är det viktigt att förstå att de inte kommer att vara lika starka som en traditionell dammsugare, dels att tillverkarna specificerar produkterna olika. Vissa premierar exempelvis lång batteritid över kraft, andra tänker tvärtom. Detta gör att du som kanske bara dammsuger småsmulor på bänkskivan föredrar en lite mindre kraftfull modell med lång batteritid, medan du som även vill kunna dammsuga smågrus i bilen vill ha en mer kraftfull.

Väljer du en handdammsugare av samma märke som dina elverktyg kan du många gånger använda samma batterier och laddare som du redan har hemma. Men denna fördel finns inte hos alla märken, utöver att det är tillverkarspecifikt påverkar även produkternas spänning ifall det går att byta batterierna mellan enheterna.

Alternativet: Skaftdammsugare

Förutom rena handdammsugare finns också så kallade skaftdammsugare. De ser ut som en mix av handdammsugare och traditionell dammsugare på grund av att basen är en handdammsugare och därefter har man kopplat på ett skaft som gör att du kan stå upprätt och dammsuga.

Skaftdammsugaren är inte lika billig som den renodlade handdammsugaren, men har förstås fler användningsområden. Medan handdammsugaren är mer av en sladdlös, liten bordsdammsugare är skaftdammsugaren en sladdlös allround-dammsugare. Den mest uppenbara skillnaden är att du kan stå raklång och dammsuga golvet. Den kan alltså ersätta din traditionella dammsugare, förutsatt att du köper en tillräckligt kraftfull modell.

En av de mest populära skaftdammsugarna är Dyson V10 eftersom den är just lika kraftfull som en traditionell dammsugare samtidigt som den är smidig och kommer med massor av tillbehör. Du kan också koppla bort skaftet och sätta på ett annat munstycke för att därefter använda den som handdammsugare.

En annan populär skaftdammsugare är Ergorapido som är Electrolux Rapidos motsvarighet i skaftdammsugarform.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!