• Rea
 • Guider
 • Om oss
 1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Köpguide: Robotgräsklippare

Olle Wemne

En robotgräsklippare är en intelligent självgående gräsklippare som friserar din gräsmatta utan att du behöver göra något — utöver installation och underhåll. Läs vår guide för att hitta rätt modell till just din gräsmatta.

Köpguide: Så väljer du rätt robotgräsklippare

Vi vet. Det kan vara svårt att navigera i floran av robotgräsklippare. Därför ska vi utforska de viktigaste egenskaperna för att hitta en modell som passar din trädgård, behov och budget. Vi går bland annat igenom gräsmattans förutsättningar, teknik och säkerhet — så att du kan njuta av en perfekt gräsmatta genom minsta möjliga ansträngning.

Gräsmattans storlek och förutsättningar

Hur stor (och besvärlig) är din gräsmatta? Olika robotgräsklippare är anpassade för att klara av olika stora ytor, vilket normalt mäts i kvadratmeter. Det är lätt att få en överblick över hur stor din gräsmatta är med Google Earth . Med några få klick kan du göra en mätning av ytan din robot ska klippa. Klicka på ikonen med linjalen och skapa en linje runt din trädgård. När ändarna av linjerna möter varandra kan du avläsa områdets storlek.

På bilden nedan har vi med 5 klick mätt Kongens Have i Köpenhamn. Skärmbild av Kongens Have i Köpenhamn från Google Earth

Naturligtvis är det lättast att mäta när trädgården är helt rektangulär och utan hinder eller områden där roboten inte ska kunna komma fram. Och här kommer en tumregel:

"Ju svårare det är att mäta gräsets område, desto mer avancerad bör roboten normalt också vara."

Smala passager, rabatter och andra hinder kräver nämligen mer av robotens förmåga att hitta vägen och lösa problem.

Om vi antar att din trädgård är en standard villaträdgård på 500 kvadratmeter, helt fri från hinder, höjningar och smala passager till andra områden, skulle i princip alla robotar klara av uppgiften, men med något varierande resultat. Så tänk igenom gräsmattans storlek, trädgårdens lutning och eventuella svårigheter som gropig gräsmatta. Utifrån dina mätningar kan du enkelt filtrera passande modeller.

Batterikapacitet och motoreffekt

Hur lång tid behöver robotgräsklipparen spendera på gräsmattan och hur ofta måste den åka ut och klippa? En robotgräsklippare laddas vanligtvis i en laddstation som den automatiskt återvänder till när batteriet blir lågt. Ett kraftigare batteri innebär oftast att den kan vara ute och klippa längre och därmed avverka en större yta.

Klippning

En större klippbredd innebär att en större yta kan klippas på kortare tid, medan en mindre bredd är att föredra i trädgårdar med trånga och ojämna ytor. Utöver klippbredden så kan klipphöjden också variera mellan olika modeller. 3-5 centimeter är att rekommendera för de flesta ändamål, men tänk på att längre gräs ger en fylligare och tåligare matta.

Ljudnivå

Om du vill klippa gräset ofta och ändå behålla grannsämjan, så bör du välja en modell med en tystgående motor — gärna under 60 decibel.

Väder och grästyper

Kan robotgräsklipparen klara av olika sorters mark och gräs, inklusive långt, grovt och vått gräs? Har den en regnsensor och fungerar den i blött höstväder eller i den torra högsommaren? Läs produktbeskrivningen men även användarrecensioner som beskriver liknande förhållanden.

Här är några exempel som lämpar sig väl för den mindre trädgården:

Tekniska funktioner

Mobilapplikation, röstassistent, Wifi, Bluetooth, GPS ... listan över tekniska funktioner kan göras lång. Här gäller det att se över dina behov — exempelvis om den ska integreras med ditt smarta hem. Smidiga applikationer kan vara till stor hjälp för att detaljstyra när-, var- och hur ofta roboten ska arbeta.

Applikationer kan underlätta installation av robotgräsklippare

Många upplever att installationen av robotgräsklippare kan vara besvärlig, särskilt då du behöver dra en begränsningskabel för att inhägna området som ska klippas. Det slipper du med vissa modeller som helt förlitar sig på GPS-navigering och andra avancerade system.

Här är några exempel på robotgräsklippare utan begränsningskabel:

Underhåll — knivbyte och förvaring

Inför ditt köp bör du överväga dina möjligheter att underhålla roboten korrekt. Robotens knivar ska helst bytas med ett par månaders intervall, men avgörs såklart av hur ofta och under vilka förhållanden som den körs i. En matta med mycket kottar och kvistar kommer exempelvis kräva tätare byten. De flesta robotarna medför relativt enkla byten, medan andra kräver professionell hjälp — vilket kan bli kostsamt i längden.

Robotgräsklippare behöver byta eller slipa sina blad med olika intervall

Utöver detta krävs även korrekt vinterförvaring, inklusive rengöring och nödvändiga programuppdateringar. Idealt bör enheten förvaras frostfritt för ökad livslängd. Faktorer som dessa kan vara värda att inkludera när du väljer modell.

Rätt vinterförvaring ökar livslängden på din robotgräsklippare

Säkerhet och stöldskydd

När det gäller säkerhet för barn, djur och föremål kan hålla utkik efter dessa funktioner:

 • Kollisionssensorer upptäcker hinder så att roboten kan ändra riktning.
 • Lyftsensorer känner av när klipparen lyfts upp och automatiskt stänger av knivarna för att skydda både djur och människor från skador.
 • Inbyggda kameror hjälper roboten att identifiera hinder och undvika mindre djur.

Vissa robotgräsklippare erbjuder funktioner för att skydda maskinen mot stöld. PIN-kod är ett vanligt exempel som gör att enheten endast kan användas tillsammans med sin unika laddstation. Det finns även funktioner i form av tjutande larm då den lyfts upp. Avancerade GPS-modeller kan även skicka notiser vid oförutsedd förflyttning. Det viktigaste tipset är förmodligen att använda en dold placering av laddstationen för att inte locka till sig tjuvar.

En robotgräsklippare kan locka till sig tjuvar

Rätt pris

Att köpa en robotgräsklippare handlar oftast inte om att spara pengar — utan att spara tid. Många gånger är det billigare att behålla sin traditionella gräsklippare. För även om de årliga elkostnaderna för en robotgräsklippare är låga, så behöver bladen bytas några gånger per säsong. Därtill kommer övriga underhållskostnader, vinterförvaring och eventuella kostnader för installation.

Om du vill ha mest robot för pengarna bör du inte köpa den senaste modellen under april eller maj - såvida du inte hittar ett riktigt bra erbjudande. Det kan finnas pengar att spara på föregående års modeller när återförsäljarna vill bli av med dem innan de nya modellerna dyker upp. De stora skillnaderna mellan nya och äldre modeller är främst inom mjukvaran, och oftast kommer även de äldre modellerna klara av klippningen med ett fullgott resultat.

Om du är tålmodig kan du skapa en prisbevakning på den eller de robotar som du helst vill ha. Kanske störtdyker priset lagom till Black Friday eller vid någon annan tidpunkt?

Här är några av de populäraste budgetmodellerna:

Vilken är den bästa robotgräsklipparen?

Det tråkiga svaret är att det "beror på". Ett flertal välrenommerade märken erbjuder robotgräsklippare, såsom Husqvarna, Gardena, Biltema, Worx, Stihl, Ryobi, Grouw, Stiga och Bosch. Vilket märke och modell som lämpar sig bäst beror helt på dina förutsättningar. Det är inte alltid robotgräsklipparen sparar dig pengar — men förhoppningsvis en hel del tid.

Oavsett vilken modell du väljer, tänk på följande:

 • Säkerställ installationen genom att följa tillverkarens anvisningar.
 • Ha en plan för korrekt vinterförvaring.
 • Underhåll din robotgräsklippare regelbundet för att öka dess livslängd.
 • Ta hänsyn till barn, husdjur och känsliga föremål.

Lycka till!