1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Därför ska du köpa iPhone 13 istället för 14

Matilda Hansson

Det var många som nog hade förväntat sig mer när Apple presenterade iPhone 14. Efter att ha jämfört specifikationer och pris med iPhone 13-modellerna kan vi konstatera att iPhone 14 helt enkelt inte är värd en uppgradering.

Därför är det inte lönt att uppgradera till iPhone 14

Apples event Far Out fick vi se en hel serie av nya iPhones - närmare bestämt iPhone 14 i 4 nya varianter. Även om det bjöds på ett maffigt förinspelat event där både 2:a generationen av AirPods Pro, Apple Watch Series 8 och även nya Apple Watch Ultra visades upp, så var avslöjandet av nya iPhonen helt enkelt lite utav en besvikelse. Med få uppdateringar för de nya modellerna och bara några mindre skillnader för Pro verkar den generella uppfattningen vara att det inte är värt att uppgradera till iPhone 14. Istället kan iPhone 13 vara ett bra alternativ. Vi har jämfört alla varianter av iPhone 14 med föregångaren iPhone 13 för att du lättare ska kunna fatta ett beslut om du står i valet och kvalet inför att köpa nytt.

Tips! Öka livslängden på din mobil oavsett modell med ett skal eller fodral.

  

iPhone 13 vs iPhone 14

Om vi börjar med standardmodellerna kan vi först och främst se en stor skillnad när det kommer till priset. När iPhone 13 släpptes kostade den från 9 790 kr, och efter nya releasen från 8 990 kr. Priset för iPhone 14 är istället från 11 990 kr. Du kan alltså spara ca 3 000 kr genom att välja iPhone 13 istället.

Skillnaden när det kommer till specifikationer är inte särskilt stor. Det som sticker ut mest för de nya modellerna är en något större och starkare sensor för huvudkameran samt säkerhetsegenskaper i form av Emergency SOS och Crash Detection. Men för första gången uppgraderar inte Apple chippet för iPhone 14 och iPhone 14 Plus, utan de kommer istället att behålla A15 Bionic (om än något uppgraderat). Utöver detta är iPhone 13 och iPhone 14 i princip samma telefon, så om du inte lägger stor vikt vid de mindre uppdateringarna är det helt klart värt att välja den tidigare modellen.

Se hela jämförelsen >

Bästa priset just nu

  

iPhone 13 Pro vs iPhone 14 Pro

iPhone 13 Pro 128 GB kostar för tillfället ca 11 960 kr, och började säljas för ca 12 290 kr. iPhone 14 Pro 128 GB kostar 14 990 kr. När det kommer till skillnader är det främst i Pro-modellen som iPhone 13 och 14 skiljer sig åt. Här får vi i nya modellen en något förfinad design, nya färger, förbättrad batteritid och kamera - vilket också är uppgraderingar som kan förväntas för varje ny generation. Några lite mer unika och intressanta uppdateringar som kan fånga potentiella köpare är den nya "always on"-skärmen som gör att du alltid ser viss information, även i viloläget. Även om många efter ivriga rykten förväntade sig att designen med en en liten skåra skulle försvinna så gjorde Apple istället en helomvändning och satte full fokus på den. Detta kallas nu Dynamic Island, och är ett dynamiskt litet hål som skiftar genom att reflektera olika statusindikatorer. Utöver detta kommer du också få ett nytt kraftfullt A16 chip, samt Emergency SOS och Crash Detection.

Även med alla dessa uppgraderingar är iPhone 13 Pro fortfarande ett utmärkt val när det gäller premiumtelefoner, och helt enkelt ett lite mer prisvärt alternativ till iPhone 14 Pro. Om du redan äger iPhone 13 Pro är det bättre att vänta tills nästa iPhone-släpp, där vi förhoppningsvis kommer få se större uppdateringar.

Se hela jämförelsen >

Bästa priset just nu

  

iPhone 13 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max

iPhone 13 Pro Max 128 GB kostar just nu ca 12 800 kr, och började säljas för 13 490 kr. iPhone 14 Pro Max 128 GB kostar 16 490 kr.

Med Pro Max ser vi liknande uppgraderingar som med Pro-modellen. Något uppgraderad design, kamera, nya färger och även om alla iPhone 14 har fått en uppgradering när det gäller batteri kommer iPhone 14 Pro Max faktiskt att ha 29 mAh färre än iPhone 13 Pro Max. Det nya A16-chippet kommer dock att kompensera för minskningen och faktiskt med största sannolikhet att resultera i att den nya modellen får en något längre batteritid. Utöver detta kommer den stora skillnaden givetvis att vara Dynamic Island och nödsatellitfunktioner samt "always on"-funktionen.

iPhone 13 Pro Max är en grym premiumtelefon och en av de bästa på marknaden, som står sig bra mot iPhone 14 Pro Max, trots små förbättringar. Kanske kommer du dock i det här fallet, om du väljer mellan iPhone 13 Pro Max och iPhone 14 Pro Max, att tjäna på att välja den nya modellen, särskilt eftersom det ursprungliga priset är detsamma och priset på 13 Pro Max inte har minskat nämnvärt.

Se hela jämförelsen >

Bästa priset just nu

  

iPhone Mini 13 vs iPhone 14 Plus

Det blir inte helt rättvist att jämföra de två modellerna eftersom iPhone 13 Mini var en budgetversion av iPhone 13, medan iPhone 14 Plus är ett steg över iPhone 14. Men det kan iallafall ge någon form av förståelse genom prisminskningen av mini samt för om Plus-modellen är bättre än iPhone 14 eller inte. iPhone 13 Mini säljs nu från ca 7 990 kr och kostade vid lansering 8 590 kr. iPhone 14 Plus kostar från 13 490 kr.

Utöver den uppenbara storleksskillnaden finns det faktiskt också många likheter mellan de två modellerna: liknande kamera, funktioner och batteritid. Båda kommer också med A15-chippet. Plus kommer precis som de andra 14-modellerna med Emergency Satellite-funktionen, och "always on"-displayen gör att Plus i princip ger dig Phone 14 Pro Maxs storlek utan att behöva betala för dess avancerade funktioner som förbättrad skärm och kamerauppsättning. iPhone 14 Plus är i princip som iPhone 14 med större storlek, batterikapacitet och högre pris.

Se hela jämförelsen >

Bästa priset just nu

De senaste produktnyheterna

Apple släpper med jämna mellanrum nyheter, och vi har naturligtvis sammanfattat allt du behöver veta. Dessutom hittar du senaste ryktena om iPhone 15.

Senaste nytt från Apple

Fynda mobiltelefoner på rea

Apple har sällan några större rabatter under Black Friday eller Cyber Monday, men däremot kan du hitta många andra märken. Du kan dessutom hitta rea på mobiltelefoner året runt på vår deals-sida!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss