Skydda dig mot nätbedrägerier

Det blir allt vanligare att vi väljer att handla på nätet istället för att gå till en fysisk butik. Det är det både enkelt och smidigt, och du slipper även trängas med folk i butikerna. Utbudet av nätbutiker blir större och större, och i samband med detta ökar tyvärr även nätbedrägerierna. Det är därför extra viktigt att du läser på ordentlig innan du väljer att genomföra ett köp på en för dig okänd webbplats. Här nedan vi igenom några av de vanligaste typerna av nätbedrägerier, och delar med oss av våra tips för hur du handlar tryggt online.

Syna bluffen

Det första och viktiga steget när du ska handla online är att du bekräftar att hemsidan är autentisk. Är det för dig ett helt nytt företag? Gör research! Googla företaget, läs recensioner och kolla hur andra konsumenter beskriver sin upplevelse. Du kan även söka upp företaget på sociala medier, där brukar du snabbt få en indikation på hur trovärdigt företaget är. Är det ett företag du känner till sedan tidigare? Då är det viktigt att du dubbelkollar att webbadressen är korrekt (för folk som inte vet, hur kollar man det.

Även om vi på PriceRunner inte kan garantera att alla våra listade butiker faktiskt är seriösa, arbetar vi aktivt med att ta bort butiker som vi vet inte är det. Eftersom våra användare även kan recensera butiker, kan dessa hjälpa dig att få en bild av butiken.

Bluffutskick

De flesta av oss har någon gång drabbats av ett bluffutskick, och det blir tyvärr mer vanligt med tiden. De kommer ofta som mejl, men förekommer även som sms eller till och med som telefonsamtal. Ofta handlar det om att någon vill lura dig på kontouppgifter, inloggningar eller andra personuppgifter, som sedan används för att utföra bedrägerier. Därför är det viktigt att du är försiktig med vad du klickar på, och att du inte lämnar ut känsliga uppgifter som till exempel kontonummer eller inloggningsuppgifter.

6 tips för att minska risken att bli bedragen:

  1. Kolla noga på avsändaren av mejlet eller smset. Bedragare vill ofta försöka efterlikna seriösa företag.
  2. Lämna aldrig ifrån dig känsliga personuppgifter på mejl, sms eller i telefon.
  3. Lämna aldrig ifrån dig inloggningsuppgifter till din internetbank eller ditt BankID.
  4. Klicka aldrig på länkar och öppna inte bilagor i mejl som du inte vet helt säkert att du kan lita på.
  5. Delta inte i tävlingar som kommer från okända avsändare.
  6. Låter erbjudandet för bra för att vara sant? Då är det i regel oftast det.

Prisbluff

Känslan av att hitta det man är ute efter till ett riktigt fyndpris, den känslan är det inte mycket som slår! Ibland kan priset till och med kännas lite för bra för att vara sant, och då är det tyvärr ofta fallet. När du hittar en webbutik som erbjuder en produkt till ett orimligt lågt pris, kan syftet istället vara att försöka lura dig på personlig information, istället för att sälja något. Om du misstänker att något är lite för bra för att vara sant, då är det ännu viktigare att du gör research på företaget innan du genomför ett köp.

En annan typ av prisbluff är att en produkt ser ut att vara nedsatt i pris, men i själva verket har butiken valt att höja priset under en period innan priset därefter sänks. För oss besökare verkar det då som att produkten är nedsatt, trots att den egentligen har samma pris som tidigare. Den här typen av prisbluff förekommer särskilt ofta inför Black Friday. På PriceRunner erbjuder vi våra användare en funktion där du kan se produktens prishistorik för olika butiker. Det gör att du snabbt och enkelt kan veta om du gör en bra deal eller inte. Läs mer om hur prishistorik fungerar här!

Kortbedrägeri

När du fyller i dina kortuppgifter online är det viktigt att du ser till att informationen skickas krypterat. Detta innebär att dina kortuppgifter inte skickas i klartext, och kan därför inte samlas upp av någon. Så, hur vet du om är krypterat? Jo, de webbadresser som använder sig av kryptering inleds alltid med “https”. Utöver det använder sig nästan alla säkra webbplatser av en ikon i form av ett hänglås vid sidan av webbadressen. Genom att klicka på ikonen kan du läsa mer information om certifikatet. Så om symbolen inte finns är det inte helt säkert att webbadressen går att lita på.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss