Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Allt du behöver veta om Chromecast (2019)

Profilbild
Uppdaterad 19 december 2019

Google Chromecast är ett billigt och enkelt sätt att få innehåll från mobilen på din Tv. Här kan du läsa allt om tekniken och hur du ’castar’ såväl semesterbilder som Netflix och Youtube från mobilen.

Så länge du har ett hyfsat wifi-nät hemma är steget inte långt för att kunna visa allt från streamingtjänsternas innehåll till egna bilder eller hela datorskärmen på din Tv. Lösningen kallas Chromecast och är ett riktigt billigt sätt att göra vilken Tv som helst riktigt smart.

Vad är Chromecast?

Chromecast är enkelt förklarat en mottagare för exempelvis din TV eller stereo. Det är en liten dosa du kopplar in för att sedan enkelt kunna spela upp film, bilder, musik och liknande från din mobil, surfplatta eller dator. Själva användningen av tekniken brukar kallas för att “casta”, från engelskans casting som i sin tur kommer från just Cast-delen av namnet.

Chromecast

Chromecast är namnet på de fysiska enheter du kopplar in i dina teknikprylar, medan tekniken som de använder sig av heter Google Cast (eller Chromecast built-in i vissa fall). Vissa TV-apparater, högtalare och liknande produkter har inbyggt Cast-stöd och behöver därmed ingen fysisk Chromecast-dongel, men i de flesta fall råder motsatt förhållande – alltså att du behöver du en Chromecast-dongel för att kunna använda dig av tekniken.

I vardagen fungerar det som exempel på följande vis:

  • Du har en Chromecast-dongel ansluten till Tv:ns HDMI-ingång.
  • Du startar en streamingtjänst i din mobiltelefon och hittar exempelvis en serie på Netflix eller ett klipp på Youtube som du skulle vilja spela upp på hemmets stora TV istället för mobilens lilla skärm.
  • Då trycker du på Cast-ikonen i appen, väljer vart uppspelningen ska ske och ögonblicket senare börjar klippet spela på din TV.
  • I appen på mobilen kan du pausa eller spola i klippet och även ordna med ljudalternativ eller undertexter.

Däremot sker inte nödvändigtvis uppspelningen direkt från din telefon. Bilder och sådant som finns lagrat på din telefon strömmas såklart därifrån, men uppspelning av filmer från Youtube, Netflix eller andra streamingtjänster initieras av mobilen, medan det tyngre jobbet med själva uppspelningen sköts av Chromecasten. Din telefon (eller surfplatta/dator) fungerar då lite som en fjärrkontroll för valt klipp, samtidigt som du kan gör annat med den om så önskas. Du kan således avsluta exempelvis Netflix utan att uppspelningen av serien för den sakens skull avslutas. För att avsluta uppspelningen måste du stoppa den medvetet i appen.

Vad skiljer en Chromecast från en mediaspelare?

En fristående mediaspelare, som exempelvis en Apple TV, eller de inbyggda apparna I en smart-tv kör allt från just den enheten. Aktuell app finns installerad på enheten, du loggar in separat på den enheten och allt styrs med tillhörande fjärrkontroll.

En Chromecast fungerar mer som en ren mottagare. För sig självt gör den egentligen inget och har ingen direkt möjlighet att installera appar och liknande. Istället väljer du vad som ska spelas upp på skärmen från en annan enhet och väljer vilken mottagare (Chromecast) som ska spela upp det.

Hur styr jag Chromecast?

Du styr vanligen din Chromecast från en mobil, surfplatta eller dator. Om det är en Mac, PC, Iphone eller Androidmobil spelar oftast mindre roll eftersom det i de flesta fall handlar om att den aktuella appen ska ha stöd för att casta.

Chromecast Cast Leta efter ikonen som syns i övre högra hörnet här i den app du vill visa material ifrån för att Casta.

Utöver det behöver din mobil, surfplatta eller dator också vara uppkopplad på samma nätverk som Chromecasten, vilket rimligen är ditt wifi hemma om du befinner dig hemma helt enkelt.

Du kan också styra uppspelningen via din smarta högtalarassistent.

Vad kan jag spela upp med en Chromecast?

I de flesta fall behöver du inte bekymra dig om det som ska spelas upp fungerar eller ej. Appar som Netflix, Viaplay, SVT Play och liknande har inbyggt stöd och sköter allt det där åt dig. Kolla här för en lista med Googles egna tips på appar med cast-stöd.

Detsamma gäller material som finns sparat på din telefon eller surfplatta. Vill du Casta bilder och dina egna filmer så är exempelvis Google Photos förberedd med Cast-stöd. Många appar för att spela upp lokalt lagrad film eller musik har även de stöd för att casta materialet.

Använder du Google Chrome som webbläsare på en dator kan du välja att casta hela webbläsarfönstret till en närbelägen Chromecast. Detta gör du genom att trycka på de tre prickarna längst upp till höger och sedan välja "Casta" i menyn.

Androidtelefoner har, utöver inbyggt cast-stöd i appar, möjligheten att casta hela skärmen till en Chromecast. En användbar funktion om du vill spela ett spel på stor skärm eller om aktuell app inte har inbyggt stöd för Chromecast.

Vad är skillnaden mellan Chromecast och Chromecast ultra?

Chromecast för ljud och bild har under åren kommit i fyra olika versioner. Tre av dem är uppdateringar av det som helt enkelt heter Chromecast, där varje version blivit lite snabbare och fått lite fler funktioner än föregående modell.

Tredje generationens Chromecast (eller Chromecast 3) är en rund, mattsvart puck (andra generationen hade blank yta) med en kort HDMI-kabel fastmonterad och ett micro USB-uttag för ström. Du kopplar in pucken i ett ledigt HDMI-uttag på din TV eller förstärkare och ger enheten ström via micro USB-uttaget för att kunna köra den. Uppkoppling mot nätet sker via wifi.

Chromecast Ultra har ett snarlikt utseende i form av en blanksvart puck med HDMI-sladd (yttermåtten är lite större dock). Skillnaden mot den vanliga Chromecast är att den har lite kraftigare hårdvara inbyggt för att klara av videouppspelning i 4K-upplösning (vanliga Chromecast stödjer upp till Full HD 1080P). Även här behövs ström via micro USB och uppkoppling sker över Wifi. Chromecast Ultra har samma stöd för casting som den vanliga Chromecast, men kan även spela upp material i 4K-upplösning från exempelvis Netflix och Youtube.

Vad är Chromecast Audio?

En tredje variant av Chromecast är Chromecast Audio. Den hanterar enbart ljud – vilket du antagligen hör på namnet. Den har sedan början av 2019 slutat tillverkas av Google, men går fortfarande att hitta i butik om du är intresserad.

Du kopplar in den till en stereos eller högtalares aux-port (eller optiska ingång om den har en sådan) och kan på så sätt koppla upp även äldre enheter. Du gör med andra ord om din gamla högtalare till en smarthögtalare. Perfekt om du har en fullt fungerande, men gammal, stereo som du vill modernisera och kunna styra via mobilen.

Chromecast audio

Chromecast Audio är snarlik vanliga Chromecast i utseende, men har såklart ingen inbyggd HDMI-kontakt utan enbart ljudutgångar. Även denna kopplar upp sig mot wifi och drivs med ström via micro USB-uttag.

Har du flera Chromecast Audio i hemmet kan du även välja att gruppera dem och spela upp musik i alla rum, inte alls olikt hur Sonos system - och andra multirumssystem - fungerar.

Går det att använda Chromecast utan wifi?

Om du inte har ett speciellt snabbt wifi-nätverk hemma, eller om mottagningen är dålig just där en Chromecast ska monteras finns möjligheten att koppla in en Chromecast med trådbundet nätverk. Det kräver dock att du köper till en adapter. Den ser ut som en vanlig nätadapter med micro-USB i ena änden. Skillnaden är att det sitter ett nätverksuttag i själva nätadapterdelen.

Inbyggd Chromecast

TV-apparater, soundbars och högtalare med inbyggt stöd för Chromecast har blivit relativt vanliga.

Chromecast built in Bildtext: Loggan många enheter med Chromecast stoltserar med.

När det gäller högtalare har idag många wifi-uppkopplade modeller stöd för en mängd olika tekniker för strömmat ljud, där Chromecast finns med - ofta i kombination med Spotify Direct, Apples Airplay eller liknande. Högtalare från JBL, Marshall, Sony och många fler finns idag på den marknaden.

Det finns även soundbars för din TV med Chromecast inbyggd. De fungerar ofta på samma sätt som högtalare med inbyggd Chromecast och klarar relativt sällan av att även hantera videoströmmar.

Även TV-apparater finns med inbyggt stöd för Chromecast. I de flesta fall handlar det om de TV-apparater som kör Googles Android TV som med det även får inbyggt Chromecast-stöd på köpet. Som en inbyggd funktion i Android TV finns stödet för att casta video som i de lösa donglarna, men det är inte alla versioner av operativsystemet som får med sig alla funktioner. Främst brukar strömsparläget kunna förhindra att Tv:n slås på via Chromecast.

Mediaspelare med Chromecast inbyggt är en aning mer ovanligt, men det finns. Ett exempel är Xiaomi Mi Box S, som utöver att vara en fullfjädrad mediaspelare även har en inbyggd Chromecast Ultra.

Chromecast och Google Home

Även om det är bekvämt att kunna casta material från en telefon till din TV blir det ännu lite roligare när du kan säga det.

Smarta högtalare med röstassistenten Google Assistant inbyggd, som exempelvis Googles egna Home-högtalare, pratar nämligen gärna med Chromecast. I fallet med Chromecast Audio kan du säga åt assistenten att spela upp din musik i ett valt rum. Chromecasts som kopplas till en TV klarar såklart av att starta videoklipp (och även slå på din TV om den har stöd för det). Då kan du säga åt assistenten att spela upp ett Youtubeklipp på din TV i vardagsrummet.

Google home Bildtext: Chromecast och Google home är riktig bra kompisar och ger en hel del kul funktioner.

Ännu häftigare blir det med exempelvis Netflix, där du kan ange vilket konto som hör till din röst. På så sätt kan du säga till assistenten att du vill fortsätta titta på din favoritserie och rätt skärm drar igång rätt avsnitt från rätt konto utan att du behöver lyfta ett finger.

Med Google Assistant kan du även pausa uppspelningen och liknande med hjälp av rösten.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!