Av Klarna
Många upplever att det är svårare än någonsin att hitta en bra TV — utbudet är enormt och tekniken har tagit rejäla kliv framåt. Förr om åren räckte det med ett besök i en elektronikaffär där en säljande expedit lurade dig att köpa en betydligt dyrare TV än du planerat.
Idag kan du, i lugn och ro, jämföra modeller, funktioner och priser online innan du slår till.
Här är några generella råd om vad du bör överväga inför ditt TV-inköp:
Pris: Det är en god idé att sätta en budget för att sedan utforska vad du kan få inom den prisklassen. Det är lätt att frestas av nya teknologier såsom löften om knivskarpa bilder och biografljud — men med en fast budget vet du var din smärtgräns går. Läs mer om priser längre ned i guiden.
Skärmstorlek: Innan du börjar leta bör du också undersöka det rum där din TV ska vara. Hur många tum skärmen ska vara väljs utifrån hur stort rummet är och avståndet till soffgruppen (eller den tänkta sittytan). Vi återkommer till detta.
Skärmteknologi: När du har en budget och en tilltänkt skärmstorlek kommer frågan om skärmteknologi. Ska du gå för LCD, LED, OLED eller QLED? De nyaste teknologierna är naturligtvis dyrast — men det är inte alltid de ryms inom din budget.
Upplösning: Välj mellan HD, Full HD, 4K eller till och med 8k-upplösning. Ju högre upplösning, desto skarpare och krispigare bild har du att vänta. Tänk på att det totala antalet pixlar, eller upplösning, bör öka i takt med skärmens storlek. En liten skärm kommer oftast undan med lite lägre upplösning eftersom bildens brister blir svårare att upptäcka. Tänk därför "stor skärm = hög upplösning".
Anslutningsmöjligheter: Behöver du ansluta andra enheter till din TV? Kanske Chromecast, Apple TV, soundbar eller spelkonsol? Kontrollera att rätt anslutningar finns, exempelvis HDMI, USB, Wifi och Bluetooth.
Ljudkvalitet: Om du inte vill ansluta en extern ljudenhet till din TV bör du också undersöka om det inbyggda ljudsystemet lever upp till dina krav. Inte vill du väl ha burkigt ljud när du dunkar melodifestivalen på högsta volym?
Om du tittar mycket på sport så bör du också komma ihåg att titta efter:
Uppdateringshastighet: Sport innebär snabba rörelser och för att skärmen ska hålla jämna steg krävs en hög uppdateringshastighet.
HDR (High Dynamic Range): Med HDR-teknologi förbättras kontrasten och färgerna på skärmen, vilket gör bilden mer realistisk. När du tittar på sport i HDR kan du uppleva att bilden är mer detaljerad.
TV:ns ljudkvalitet är avgörande om du tittar mycket på musik-TV, till exempel konserter eller musikvideor. Men det finns också andra saker att bejaka:
Färgåtergivning och kontrast: En TV med bra färgåtergivning och kontrast kan göra musikvideor och livekonserter mer visuellt imponerande. Du kan till exempel leta efter en tv med local dimming. Vissa TV-apparater har lokal dimningsteknik för att justera bakgrundsbelysningen i olika områden av skärmen. Det hjälper till att förbättra kontrasten och är framförallt användbart när du ser på mörka filmer i ett nedsläckt rum.
HDR (High Dynamic Range): Precis som med sport-TV kommer HDR-teknik att förbättra bildkvaliteten och göra färger och kontrast mer levande. Därmed blir musikvideor med visuella effekter mer storslagna.