• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Trädgård & Utemiljö
  3. Grillar
  4. Smokers
  5. Smokers

Smokers

Filtrera
  • Grillar
  • Gasolgrillar
  • Pizzaugnar
  • Kolgrillar
  • Elgrillar
  • Smokers
  • Pelletgrillar
Specifikationer
Mått

43 produkter

Smokers Bradleysmoker BTDS108CE

Bradleysmoker BTDS108CE

Smoker, Rökskåp

6 350 kr
9+butiker
SMOKER

Vanliga frågor

En smoker, rök eller rökgrill på svenska, är en typ av grill där man röker maten på låg temperatur och under lång tid. Low and slow är ett motto för de som använder den här typen av grill. Det finns tre olika huvudtyper av smokers. De elektriska matas med färdiga puckar av pressad träflis som genererar värme och rök. Det finns även gasoldrivna modeller, och sedan finns de mer klassiska som eldas med ved eller kol och träflis. Gemensamt för alla typer är just att de snarare kan liknas vid ugnar som värms upp av het rök, där maten tillagas på ca 100 grader under lång tid.

Att laga mat i en smoker tar lång tid och ger bäst resultat med den typen av kött som kräver lång tillagning. Det är grillningens långkok. Lång tid, låg temperatur och mycket rök gör köttet mört, saftigt och med en speciell röksmak som inte går att åstadkomma på något annat sätt. Om du är en riktig grillfantast som älskar den rökta smaken är en rökgrill något som passar dig perfekt. Det går att röka i en vanlig klotgrill, men det är mycket svårare att hålla temperaturen på en lagom nivå under så lång tid som krävs.

Det finns som sagt tre huvudsakliga varianter. El, gas och kol/veddrivna smokers.

  • Fördelen med el och gas är främst enkelheten. Elsmokers fungerar i princip så att du slår igång den och sedan sköter den sig själv. Håller värmen och matar på en ny puck med rökspån när det är dags. Gas fungerar på ungefär samma sätt, men du behöver oftast fylla på rökspån själv med jämna mellanrum. Jämfört med elsmokers är en uppenbar fördel att du inte är beroende av eltillgången.
  • De klassiska kol/veddrivna smokergrillarna är de som kräver mest engagemang. Du måste övervaka den för att se till att att temperaturen är rätt och att du har rätt mängd rök. I gengäld har du samtidigt stora möjligheter att själv variera och experimentera mellan vilka träslag du röker med för att få fram den bästa smaken just för dig. Många entusiaster anser att smaken blir överlägsen i en klassisk smoker. Många klassiska smokers går även att använda som en vanlig kolgrill.
  • Fundera på vad som är viktigast för dig. Är du ute efter bekvämlighet ska du kolla på de elektriska eller gasdrivna varianterna, men vill du experimentera mer och kanske jaga det perfekta resultatet är det snarare de klassiska modellerna som gäller.
  • Köp inte en för liten smoker, väljer du mellan två storlekar så ta den större om du möjlighet och har råd.
  • Till sist är det såklart också en prisfråga. Det finns billiga smokers från 2000 kr och stora keramiska smokers som håller värmen otroligt bra för över 20.000 kr. Låt dina behov och din budget styra ditt val.
Annons