Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Surfplatta: 3 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 17 oktober 2019

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar givetvis alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Surfplattorna har använts i alla möjliga miljöer i vardagen, både hemma i soffan och i arbetet eller skolan. Vi har både använt plattorna till enklare webbsurning, mailande och videotittande som tyngre uppgifter som spel och redigering. I de fall vi haft några specifika tillbehör till hands har vi även testat dem för att se hur de fungerar med surfplattorna. Några av de faktorer vi har vägt in under testen av surfplattor är följande:

  • Byggkvalitet och format: Är surfplattan lagom tung, stor och tjock sett till storleken på skärmen? Känns den som en billig plastleksak eller känn den välbyggd?
  • Bildkvalitet: En surfplatta är krasst sett bara en stor skärm, så att den håller så bra kvalitet som möjligt är viktigt. Vi har vägt in upplösningen, färgåtergivning och svärta, uppdateringshastighet och alla eventuella extrafunktioner i vår bedömning.
  • Användarvänlighet: I grund och botten ser surfplattor rätt lika ut sett till gränssnitt. Men vilka extrafunktioner har tillverkaren lagt till och hur påverkar det upplevelsen? Sitter alla knappar, uttag och högtalare bra placerade?
  • Batteritid: Ska du använda din surfplatta en hel kväll framför teven eller kanske som anteckningsmaskin under en hel arbetsdag krävs det såklart att du får ut en bra batteritid oavsett miljö.

Vi har testat några av marknadens mest populära surfplattor. Jämför pris på samtliga listade surfplattor på Pricerunner.

1. Ipad Pro - BÄST I TEST SURFPLATTA

En överlägset kraftfull surfplatta

Prisklass: Premium Storlek: 11” (finns även som 12.9”) Upplösning: 2388x1668p Chip: A12X Bionic 64 bitars arkitektur Kamera: 12 MP, selfiekamera: 7 MP Videoinspelning: 4K In- och utgångar: 1 USB-C, mikrofoner **Lagringsutrymme: 64/256/512/1000 GB Högtalare: 4 st.

Apple iPad Pro 11" 256GB (1st Generation)

Ipad Pro är en extremt kraftfull surfplatta. Frågan är om det i dagsläget ens behövs så här mycket kraft i en surfplatta. De appar och spel vi testkör flyter på felfritt, men det gör de å andra sidan även i vår jämförande Ipad Pro med något år på nacken.

Skulle du dock behöva särskilt mycket kraft lär du inte slå i taket med senaste generationens Ipad Pro, för den är mer kraftfull än en genomsnittlig dator.

Ipad Pro kommer också med en knivskarp skärm med utmärkt färgåtergivning samt all teknik du förväntar dig i en surfplatta. Den har exempelvis ansiktsigenkänning, uppladdning via USB-C och mycket bra batteritid. Vi har inga problem att låta det gå 2-3 dagar mellan uppladdningen när vi använder den sparsamt.

Dock saknar vi en fingeravtrycksläsare eftersom ansiktsigenkänningen inte alltid är 100-procentig. Exempelvis har den problem att känna igen personer iklädda mössa och halsduk.

Vidare är inte kameran så bra som vi förväntar oss av en Appleenhet. Bilderna blir lätt gryniga i sämre belysning. I övrigt gör plattans storlek att den inte är lämplig för fotografering och det är heller inte dess primära syfte.

Snarare en kraftfull hybriddator

Storleksmässigt är Ipad Pro mycket inbjudande ur ett helt annat perspektiv, nämligen som underhållningsenhet. Vi testar 11-tumsversionen som med sin knivskarpa skärm och slimmade formgivning är ett ganska lagom alternativ ur surfplattesynpunkt. Formatet på den hade dock gärna fått vara ett mer filmvänligt sådant, exempelvis 16:9, eftersom vi tycker det lämpar sig bättre för en surfplattas användningsområde.

Ipad Pro

Är du ute efter ett alternativ till en hybriddator är Ipad Pro helt klart med i matchen, på många sätt är den till och med bättre än en hybriddator. Men som surfplatta är den onödigt kraftfull och dyr. Då rekommenderar vi snarare de vanliga Ipad-modellerna med betydlig lägre prislapp men ändå tillräckligt med kraft för nöjesdelen.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt många appar och spel ännu som behöver så här mycket kraft.

Ska du däremot använda den som studentdator, vilket den absolut klarar, bör du köpa till tangentbordet Smart Keyboard Folio - och eventuellt även pennan Apple Pencil - för att kunna anteckna snabbt. Tangentbordet dubblar då som skyddande fodral och ställ för din Ipad.

Har Apple passerat gränsen?

Det känns lite som att Apple har passerat gränsen både styrke- och prismässigt med sina två senaste paddor. För att få hyfsat med utrymme får du betala lika mycket som du får för en genomsnittlig dator. Ur synvinkeln surfplatta för underhållning hemma skulle vi därför inte rekommendera Ipad Pro. Det blir lite som att köpa en Ferrari och använda den som pendlarbil. Ska du däremot använda den som dator är den en fullpoängare.

Ipad Pro är en grym enhet, helt överlägsen alla andra, men den kostar därefter. Allt beror således på hur du tänkt använda den och hur tjock din plånbok är. Men oavsett vilket kommer du att bli nöjd med ditt köp när du väl har den i handen.

Extremt kraftfullsmidig storlekmycket bra skärm
Trist med 4:3-formatdyr
4,5

Bra pris hos:

Proshop

2. Apple Ipad (2018)

Surfplattan som utgör ett lyckat budgetval

Prisklass: Medel Storlek: 9,7 tum Upplösning: 1536x2048p Chip: A10 Fusion 2,34GHz Kamera: 8MP Videoinspelning: 1080p In- och utgångar: 1 Lightning, hörlursuttag Lagringsutrymme: 32/128 GB Högtalare: 2 st

Apple iPad 9.7" 128GB (6th Generation)

2018 års modell av Apple Ipad har en given plats i Ipad-familjen. Medan Pro-modellerna är tänkta just för professionellt bruk och årets Air-modell som den mer vuxna modellen är vanliga Ipad inkörsporten. Den är en enkel, billig väg in i Apples ekosystem och ett sätt att introducera Ipaden som ett verktyg i bland annat skolor.

Fullgod budget

Standardutgåvan av Ipad har uppdaterats med ett lite fräschare systemchip mot föregångaren, och har numera stöd för Apple Pencil (första generationens). Just pennan och stödet för den är för att det inte ska “saknas” någon funktion i instegsmodellen och möjliggöra mer avancerat ritande på plattan än vad fingrarna klarar av.

A10-chippet i Ipad var knappast det modernaste redan när plattan släpptes. Men det finns ändå gott om kraft för det mesta du vill göra och plattan upplevs inte som långsam. Spel laddar lite långsammare än hos de dyrare modellerna såklart, men för användningsområdet plattan är tänkt för räcker det gott.

Du missar egentligen inga av funktionerna i Ios, utan kan skriva, köra vissa appar samtidigt på skärmen och liknande. Givetvis inte med samma hastighet, men fullgott för de flesta.

Utöver snabbare processor kan dyrare och modernare ipads skryta med såväl den mer mångsidiga kontakten USB-C, en skärm som anpassar färgerna mot omgivande ljus och den speciella kontakten för Apples egna tangentbord (bluetooth-tangentbord funkar fortfarande lika bra). Sedan har du givetvis skillnaderna i skärmstorlek och upplösning gentemot Ipad Pro.

Bra vardags-Ipad

Det är viktiga aspekter att komma ihåg. För Ipad ser ut som den mer eller mindre alltid gjort, Ios ser ut och fungerar som det alltid gjort. Apples ekosystem, där App Store och mängden appar som anpassats för surfplattor fortfarande vida överglänser Android.

Ios för surfplattor är inte perfekt, specifikt saknas stöd för flera användare, men apparna gör Ipad riktigt tilltalande.

Samtidigt är det många som inte har behovet av en Ipad som ersättare för en bärbar dator och tungt jobb. För många är Ipad något att läsa på, kolla mailen, slösurfa, spela och liknande (eller som nöjesmaskin för barnen). För de uppgifterna sköter sig Apples billiga Ipad alldeles utmärkt och räcker absolut för de flesta. I en värld av stigande Apple-priser utgör den samtidigt det närmsta en budgetmodell du kan komma, men en bra sådan.

Apples 2018-utgåva av Ipad är fortfarande ett perfekt val för den vardagliga användaren, samtidigt som det inte känns som att allt för många viktiga funktioner saknas.

Prisetapparnapennstöd
Lite gammal hårdvarabara stöd för gamla Apple Pencil
3,5

3. Huawei Mediapad M5

Virrig platta med hjärtat på rätt ställe

Prisklass: Mellan Storlek: 10,8” Upplösning: 2560x1600p Chip: HiSilicon Kirin 960s Kamera: 13 MP, selfiekamera: 8 MP Videoinspelning: 1080p In- och utgångar: 1 USB-C, mikrofoner Lagringsutrymme: 64 GB Högtalare: 4 st.

Huawei MediaPad M5 10.8" 64GB

Huawei Mediapad M5 är lite av Huaweis försök att ge sig på Ipad Pro. På många sätt lyckas de, även om plattans design är en smula förvirrande.

Aldrig koll på knapparna

Plattans design känns både lyxig och välbyggd, med en stadig kombination av metall och glas. På baksidan återfinns fyra högtalare, som gör att du får riktigt bra ljud i alla lägen.

Vad som däremot är mindre bra är placeringen av loggan, kameran, knappar och anslutningar. Det är svårt att säga exakt vad det är, men under våra månader med plattan lär vi oss aldrig ryggradsmässigt var alla delar sitter på plattan.

Den är helt klart tänkt att användas i liggande läge, men hemknappen sitter placerad för att användas i stående läge. Laddkontakten är i sin tur placerad bredvid ström- och volymknapp, vilket också är en smula förvirrande.

Rejält med kraft

Turligt nog är det pekskärmen som du kommer att använda dig mest av. Den återfinns på en riktigt fin skärm. Kanske inte den absolut bästa skärm vi sett, men på alla sätt godkänd i såväl upplösning som färger och svärta.

På insidan hittar vi ett riktigt snabbt chip från Huaweis eget bolag Hisilicon, som utan problem ger kraft åt såväl arbete som spel.

Medan det finns stöd för minneskort i plattan tycker vi däremot att 64 gigabyte lagring känns en aning snålt. Däremot har vi inga anmärkningar på batteritiden, som utan problem räcker en arbetsdag om du skulle vilja använda plattan för det.

Att använda Android på en surfplatta har länge varit lite av ett irritationsmoment. Detta eftersom väldigt få appar är anpassade till formatet, till skillnad från hur det ser ut till Ipad. Det har dock blivit bättre med åren och i kombination med Huaweis eget gränssnitt över Android får det ses som överkomligt numera, men fortfarande är det oroväckande ofta som appar får konstig upplösning och liknande för att de inte anpassats till det större formatet.

Det är emellertid inte Huaweis fel, men det finns där. Huawei har heller inte lagt till riktigt lika många businessfunktioner och kopplingar mot datorer i Mediapad M5 som de gör i exempelvis Mate-serien av sina telefoner. Du kan köpa till ett tangentbord för att få mer av en laptop-upplevelse, men något stöd för en mer avancerad penna finns inte.

Huawei Mediapad M5 är otroligt välbyggd och riktigt snabb. Samtidigt känns den lite förvirrad i sin design, men är fortfarande ett riktigt bra val för dig som vill ha en surfplatta för främst nöjesanvändning.

Välbyggdsnabbbra batteritid
Virrig designAndroid på plattor är fortfarande eftersattsnålt med lagringsutrymme
3,5

Vad är en surfplatta?

Det är svårt att föreställa sig att surfplattor som vi känner dem idag inte ens har tio år på nacken. Även om formatet funnits förut var det till slut Apple med deras iPad som skapade det nya datorformatet.

Efter några hetsiga år där alla skulle göra surfplattor i alla möjliga format får det samtidigt ses som ett mognare och betydligt lugnare segment än tidigare. Idag är Apple fortfarande störst med sina olika modeller av iPad och det är ganska få tillverkare som är med och försöker konkurrera.

Samtidigt har lite mer renodlade datorer med Windows gått från att försöka göra surfplatta av allt (Windows 8), till att ha med surfplattan som en del av väldigt många olika möjliga datorvarianter.

Bra komplement till dator

Frågar du tillverkarna av surfplattor är det tydligt att de för länge sedan vuxit ifrån stämpeln som underhållningsmaskin. Idag trycker de flesta på hur produktiv du kan vara med en surfplatta, med allt från möjligheten att köra flera appar samtidigt till att koppla in tangentbord och köra riktiga appar för produktivitet. Apple har till och med grenat av mjukvaran för surfplattor. Från att ha kört iOS som i sina telefoner till att nu ha iPadOS som ett eget system för surfplattor.

På många sätt fungerar det ganska bra att jobba med en surfplatta som enda enhet. Förutsatt att ditt jobb baseras mycket kring att skriva, maila och använda webbläsaren. Har du specifika appar eller tjänster som krävs för ditt jobb tar det fortfarande ofta stopp väldigt fort.

Av den anledningen är en surfplatta ett smidigt verktyg i jobbet, men kanske som ett komplement till datorn. Den är ofta lättare att bära med sig för att föra anteckningar på ett möte med, eller för att sätta sig och skriva. Men när du behöver göra lite tyngre uppgifter kan du sätta dig vid en dator.

…men fortfarande är det en familjemaskin

Fortfarande är det i hemmet som surfplattor går hem allra bäst. Att sätta en surfplatta i händerna på ett barn är numera så pass vanligt att vi knappast ens tänker på det. Samtidigt är det smidigt med den större skärmen när du ligger i soffan och vill göra något samtidigt som du tittar på TV. Även om tillverkarna vill få det till att surfplattan vuxit upp till en arbetsmaskin är det fortfarande för den rena nöjeskonsumtionen som de fungerar allra bäst, oavsett om det är för dig i soffan eller sängen eller för att få en lugn stund med barn i närheten.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!