Uppdaterad 2 juli 2022

Pulsklocka: 51 modeller i test

Vill du komma igång med träningen? Ta träningen till nästa nivå? Maxa dig själv inför ett lopp? Oavsett nivå kan en pulsklocka med GPS vara ett ovärderligt hjälpmedel för att nå dina mål. Vi har hårdtestat en stor mängd smarta klockor från bland annat Garmin, Coros, Apple och Suunto i alla prisklasser för att hitta den bästa.

Bäst i test pulsklocka

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har testat pulsklockorna efter vad de är tänkta att klara av. Klockorna har testats av både en erfaren idrottare och en nybörjare för att få med båda aspekterna. Samtliga klockor har testats på merparten av de olika träningslägen de erbjuder och även i deras multisport-lägen i de fall det erbjuds. Då de flesta pulsklockor även erbjuder loggning av steg, sömn och liknande utanför träning har de även burits under en längre tid för att undersöka dessa funktioner.

Pulsklocka, GPS-klocka, löparklocka, multisportklocka

Alla klockor har testats utifrån vilken målgrupp de designats för och vi har tagit hänsyn till följande under våra tester.

  • Exakthet: De flesta pulsklockor har inbyggd GPS och möjlighet att mäta puls vid handleden. Dessa har jämförts mot kända sträckor och de mer exakta pulsbanden för att avgöra dess funktion.

  • Funktioner: Utöver att erbjuda ett antal sportlägen för löpning, simning, cykling och så vidare. Hur kan du ställa in dessa lägen efter dina behov? Hur funkar aktivitetsmätningen utanför träningen och vilka andra funktioner erbjuds.

  • Batteri och användning: Hur länge räcker klockans batteri vid såväl träning som i vardagen? Samtidigt är det viktigt att du i alla lägen har lätt att hantera klockan och dess funktioner.

  • Analys: Får du bara en tabell med data eller jobbar klockan faktiskt för att använda insamlad data för att tipsa dig om förbättringar du gjort eller förändr

Jämför pris på samtliga listade pulsklockor på Pricerunner.

Fler tester för att hålla ner pulsen

1. Garmin Venu 2 Plus - BÄST I TEST PULSKLOCKA

Uppgradering med smart funktion

GPS: Ja Skärmupplösning: Oled-skärm. 416x416 pixlar, 1,3 tum. Mått (BxHxD): 43,60x43,60x12,60 mm Vikt: 51 g Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+ Batteritid (GPS): 8 timmar (med musik), 24 timmar (utan musik) Batteritid (vila): 11 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Venu 2 Plus

Garmin Venu 2 Plus är på många sätt en rätt snål modell. I praktiken är det bara mikrofon och högtalare som tillkommit från föregångaren Venu 2. Samtidigt var Venu 2 en fantastisk allroundklocka för både träning och hälsa samt ett stort steg framåt för smarta klockor hos Garmin. Venu 2 Plus lägger till den enda stora funktion som vi egentligen känner saknades när det kommer till just smartwatch-delen. Plus-modellen lägger sig för övrigt mellan Venu 2S och 2 i storlek, men högtalaren gör den samtidigt till den tyngsta varianten i familjen.

Prata med klockan

En förvånansvärt användbar funktion hos Android-klockor och Apple Watch har varit möjligheten att ta samtal med klockan. Med högtalare och mikrofon inbyggt behöver vi inte ens hitta telefonen när någon ringer. Beroende på hur du använder dig av röstassistenter har såklart de klockorna funkat även med dessa.

Exakt det är vad som är nytt i Venu 2 Plus (Eller ja, hårdvaran för EKG-mätning finns också där, men är inte aktiverad). Kör du Iphone kan du aktivera Siri i klockan, eller Google Assistant om du kör Android. Vid sidan av det kan du även använda den som handsfree vid samtal och spela upp musik via den om du vill. Att aktivera röstassistent är dock ganska segt innan den kommer igång, men efter det har den aldrig problem att höra oss. Högtalare och mikrofon vid samtal är helt okej, om än med ganska låg högtalarvolym.

Mångkunnig fortfarande

Vid sidan av pratet är det en Venu 2. Det innebär en riktigt fin oled-pekskärm och, trots det, en helt okej batteritid. Träningslägena är många och väl detaljerade, och så är även all form av aktivitetsmätning.

Som tidigare nämnt går det att spela musik med klockan. Antingen via den lilla högtalaren eller bluetooth-headset, och det är ett av få klockmärken som är kompatibla för synkning med Spotify. Frånsett Spotify finns ett par andra streamingtjänster och även möjligheten att ladda in lokal musik. Vidare finns såklart även möjligheten att betala med klockan, även om det är en smula omständligt.

Garmin Venu 2 Plus har kanske inte exakt alla funktioner för träning som Garmins dyrare klockor kan skryta med, men den räcker gott och väl för de flesta. Vid sidan av det känns det som att den har stöd för det mesta du kan vilja ha, utom just en aktiverad EKG-sensor. Handsfree-funktionen kan alltid bli bättre, men är ett otroligt välkommet inslag.

Funktionsfylldspotify-stödinbyggd handsfree
Ej EKG-läsningI princip en ny grej från föregångaren

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Klockmagasinet

Garmin venu 2 Plus with Black Slate, leather 010-02496-15

3 960 kr
Bikeshop.se Logotyp

Garmin Venu 2 Plus GPS-Klocka Cream Gold

3 966 kr
Power SE Logotyp

GARMIN VENU 2 PLUS SMARTKLOCKA LJUS SAND/LJUST GULD 43 MM

3 967 kr

2. Garmin Epix Gen 2 - BÄSTA PREMIUMVAL

Återupplivad klocka med lyxfunktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,3 tum amoled, 416x416 pixel Mått (BxHxD): 47x47x14,5 mm Vikt: 76 g Vattentät/Djup: 10 atm Trådlös teknik: Bluetooth, ant+ Batteritid (vila): upp till 16 dagar Batteritid (GPS): 24-75 timmar beroende på läge Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband (bluetooth eller Ant+)

Garmin Epix Gen 2

Om du varit “med i svängen” ett par år nu låter kanske Garmin Epix bekant? Den här klockan benämns stundtals som generation två av produkten, även fast de egentligen inte har något gemensamt. Det hindrar inte nya Garmin Epix från att vara en riktigt intressant pulsklocka i lyxklassen.

Perfekt för kartor

Den första Epix var en överdimensionerad kloss till klocka, lite som att du tagit en handhållen GPS och satt ett armband på den. Kartor var den stora grejen då och kartor fortsätter faktiskt att vara den stora grejen här. Utöver vanliga kartor, som blivit en vanlig funktion hos garmins dyrare klockor, finns såklart även golfkartor och nu även kartor över en mängd olika skidorter inbyggt. Det går att ladda ner extra kartor om du vill, gratis, men avsätt en eftermiddag eller två till det för processen är sjukt långsam.

Den stora skillnaden mellan Epix och systermodellen Fenix 7 är skärmen, vilket också spelar in på kartorna. Epix drar till med en Amoled-skärm och i runda slänga dubbla upplösningen mot Fenix. En skärm i fullfärg gör hela klockans system betydligt mer inbjudande att använda. Färgerna och upplösningen gör dessutom underverk för kartorna, som blir mycket mer användbara på den här klockan. Dessutom är pekskärmen hos Epix riktigt bra, till skillnad från den rätt sömniga varianten hos Fenix.

Du missar även solcellsladdning i Epix, men samtidigt är batteritiden både med och utan GPS så pass bra att det är ett mindre aber i de flesta lägen. Något vi däremot saknar från kusinen Venu 2 Plus är högtalare och mikrofon så att vi kan använda den som handsfree. Vågar vi hoppas på en Epix Plus inom kort?

Kan och gör allt

Sett till innehållet är annars Epix och Fenix närmast identiska, vilket i den här klassen av klockor betyder ungefär allt. GPS- och pulsmätning är det bästa Garmin kan erbjuda och frånsett EKG-mätning finns egentligen alla sensorer du kan begära inbyggt. Vidare finns såklart musiklagring med Spotify-stöd, multisport-stöd och fler sportlägen än du kan räkna med. Numera har Garmins mjukvara också börjat bli allt mer intelligent när det kommer till att räkna samman all din träning och aktivitet, för att på så sätt tipsa om träningsintensitet eller bara din hälsa i allmänhet.

Det är verkligen kul att se även Garmins mer avancerade klockor begåvas med mer avancerade skärmar. Garmin Epix är ytterligare ett steg för att närma sig traditionella smartklockor och om du är mer inriktad mot träning och bra batteritid är det här det kanske bästa valet just nu.

Skärmenfunktionernakul med kartor över skidorter
Saknar EKG och handsfreeingen solcellsladdning

3. Huawei Watch Fit - BÄSTA BILLIGA PULSKLOCKA

Riktigt billig nybörjarklocka med kul design

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,39 tum Mått (BxHxD): 46x30x10,7 mm Vikt: 21 g Vattentät/Djup: Ja/5 atm Batteritid: Upp till 12 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 10 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit är, oavsett version, ett riktigt billigt alternativ för dig som vill börja träna med pulsklocka och GPS. Klockan finns i en bunt olika färger, där några kostar ett par hundralappar mer men i övrigt har samma funktion.

Samtidigt är den hyfsat liten och smidig för att även kunna passa mindre handleder och lirar bra med både Android och Iphone.

pulsklocka-stegraknare-Huawei-watch-fit-001

Fin skärm

Huawei har klockor i rätt många prisklasser. Det är en fördel för Watch Fit, som fått ärva sina dyrare syskons gränssnitt mer eller mindre rakt av. Det gör att du har en väldigt stor uppsättning grundfunktioner och träningslägen redan från start.

Samtidigt saknas det en hel del när det kommer till inställningar av träningslägen, och du har ingen möjlighet att bygga ut med tredjepartsappar. För en nybörjare som bara vill doppa tårna i världen med smarta klockor och grundläggande träningsfunktioner räcker det däremot gott.

pulsklocka-stegraknare-Huawei-watch-fit-011

Det finns även några grundläggande träningsprogram att följa direkt i klockan om du skulle vara på det humöret. Klockan kan också mäta stressnivåer och hjälpa till med andningsövningar.

Styrningen sköts via pekskärm i stort sett uteslutande (en menyknapp finns) och själva skärmen är riktigt fin tack vare Amoled-tekniken.

pulsklocka-stegraknare-Huawei-watch-fit-0015

Innehåller mycket

En nackdel med Watch Fit är dock att den är lite nedlåst och begränsad. Utöver bristen på tredjepartsappar handlar det om rätt limiterad analysförmåga av aktiviteter samt enkla notiser. Det senare är knappast ovanligt, men med en så fin skärm och rappt system hade vi gärna sett möjligheten att agera på notiser lite bättre.

De data som samlas in under träning och vanlig aktivitetsmätning under dagen (steg, sömn, puls vid handleden) håller sig alla inom fullt rimliga gränser, så även GPS-mätningen under träning. Samtidigt får du en historik över insamlad data, men inte så mycket mer kring det.

pulsklocka-stegraknare-Huawei-watch-fit-0121

Beroende på hur du tränar, det vill säga använder GPS-delen, kan batteriet räcka upp till tio dagar. Verkligheten vid blandad användning handlar snarare om en till två laddningar i veckan, vilket fortfarande är ett riktigt bra resultat sett till både storlek och pris.

Huawei Watch Fit vinner väldigt mycket på att ha hämtat funktioner från företagets dyrare klockor och paketerat det i ett ruskigt prisvärt och smidigt paket. Därför är det en perfekt klocka för dig som vill börja träna, hålla koll på steg och sömn och börja ge dig in i smartklockornas värld.

Snygg designfin skärminnehåller väldigt mycket för prisetbra batteritid
Lite småtrista notiseraningen begränsad för dig som inte är nybörjare

4. Huawei Watch 3 Pro

Fantastiskt lyxig i titan eller keramiskt material

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,2 tum transreflektiv lcd, 240x240 pixel Mått (BxHxD): 45x45x14,50 mm (Instinct 2/ 2 Solar), 40x40x13,3 (Instinct 2S/2S Solar) Vikt: 42/43 g (Instinct 2S/Instinct 2S Solar), 52/53 g (Instinct 2/Instinct 2 Solar) Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 28 dagar, oändlig med sol+batterisparläge (endast Instinct 2 Solar) Batteritid (GPS): 48/370 timmar (maxläge + solladdning) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband via ANT+ och Bluetooth

Huawei Watch 3 Pro Classic

Huawei Watch 3 Pro är den mest välbyggda och den absolut lyxigaste smarta klockan du kan köpa just nu. Ett kaxigt påstående, men inte desto mindre sant. Den här gången har Huawei valt att göra två till det yttre helt olika klockor för de två storlekar (46 och 42 mm) som erbjuds. Den större klockan har ett titanskal, medan den mindre är i vitt keramiskt material.

Otroligt kvalitetskänsla

Vi skulle egentligen kunna ägna hela den här texten åt materialvalen för klockorna, för vid sidan av storlek och batteritid är de identiska. Samtidigt nöjer vi oss med att konstatera att vi inte testat en puls- eller smartklocka som ens är i närheten av den här kvalitetskänslan. Det kommer även igen i skärmen, som snyggt smälter in i resten av designen och levererar en riktigt bra upplevelse nästan konstant. Inne i menyerna mitt under strålande sol kan det kännas en smula mörkt dock, men urtavlor och träningslägen har tillräckligt hög kontrast för att det inte ska märkas där.

Innehållsmässigt är det ganska lika tidigare modellerna Watch 3, Watch GT 3 och GT Runner, som alla bygger på samma serie, även om den förstnämnda och Pro-modellen har ett annat operativsystem. De stora nyheterna här är stöd för fridykning och golf bland träningslägena. Med dessa kommer även tålighet mot saltvatten och, i ett senare skede, förinstallerade golfbanor.

Vill mer än den kan

Den stora nyheten från Huaweis sida är annars möjligheten att mäta EKG. Funktionen är inte lanserad än, utan ska komma under tredje kvartalet 2022. Vi har fått testa funktionen och kan konstatera att den fungerar på ungefär samma sätt som hos andra aktörer. Samtidigt är det ganska lite som görs med informationen, vilket Huawei knappast är ensamma om.

Att göra något med sensordata och träning är annars lite av bristvaran här. För löpning finns det många funktioner för återhämtning och träningsprogram, men annars är det lite tomt. Något annat som är väldigt tomt är appbutiken, som i stort sett inte förändrats sedan Huawei lanserade Watch 3 för nästan ett år sedan. Det har såklart mycket att göra med Huaweis allmänna svårigheter med Google-blockeringen, men i dagsläget är appbutiken så pass tom att det helt enkelt är poänglös.

Två saker som annars behöver understrykas är den fantastiska batteritiden på upp till 14 dagar för den större modellen (halva för den mindre) och handsfree-funktionen för samtal.

Huawei Watch 3 Pro är som sagt marknadens mest välbyggda smarta klocka, med mängder av funktioner. Samtidigt är det just bland funktionerna som vi gärna sett en större utveckling. Men vill du ha en supersnygg klocka med riktigt stabila grundfunktioner är det här ett riktigt bra val.

Kvalitetskänslanbatteritidenhandsfree-funktionen
Mindre modellen är fortfarande väldigt storpoänglös appbutikbehöver ett större helhetsperspektiv för hälsodata

5. Garmin Forerunner 945

Allt du vill ha i en träningsklocka utan att det blir för stort

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 47x47x13,7 mm Vikt: 50 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 36 timmar med GPS, 10 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 kommer i exakt samma skal som föregångaren. Enda skillnaden är några detaljfärger som ändrats (till det sämre tyvärr). Således känns den rätt tråkig till en början, men oj vad den växer. Så pass mycket att vi inte har några problem att utnämna Garmin Forerunner 945 till bästa premiumval för sin enorma mängd vettiga funktioner.

Musik, simpuls, kartor

Vad Garmin i praktiken har gjort här är att ta en Fenix 5 Plus och trycka in hela det paketet i samma smidiga form som Forerunner 935. Till det har de även lagt till lite nya funktioner som bara till viss del verkar komma till den äldre Fenix-modellen.

Lagring av musik finns inbyggt, med stöd för bluetooth-lurar och offlinelistor från Spotify. Det funkar på samma klanderfria sätt som hos andra Garmin-klockor med det stödet, om än lite långsamt i musiköverföringen.

Kartor finns numera på plats också. Det är knappast den mest detaljerade, överskådliga eller lättanvända navigeringen i en klocka. Men det finns och har du inte telefonen med dig är det en riktigt nyttig funktion.

Garmin Forerunner 945

Eftersom det är en multisportklocka har du stöd för egentligen alla sporter du kan komma på. Nytt för denna gång är att Garmin även lagt till stöd för att mäta puls direkt från klockan när du simmar. Andra tillverkare har haft det, men nu när Garmin petar in det i sina klockor upplever vi det som en aning stabilare mätningar. Givetvis hittar vi inga problem när det kommer till GPS-exakthet och liknande, precis som vi förväntar oss av Garmin.

Smidigt format

Till skillnad från Fenix-serien är Forerunner 945 betydligt sportigare i sitt utförande, vilket gör att den kanske inte passar alla livsstilar. Men den är samtidigt förhållandevis nätt och smidig för att innehålla så pass mycket som den faktiskt gör. Det lite mindre formatet gör såklart att du inte har all batteritid i världen, särskilt inte om du har musik igång. Men utan musik har du absolut batteritid nog för att hinna med både ett och två marathon.

Utöver standardfunktioner som mobilnotiser, stegräkning, sömnmätning och liknande har klockan även fått in bättre funktioner för att mäta stress samt värden för hur mycket din sömn och träning påverkar din energi (Body Battery på Garmin-språk). Det är inte lika ingående som det Polar gör med sin Ignite-klocka, men förvånansvärt överensstämmande med hur vi känner oss och fullt tillräckligt ur ett vardagligt perspektiv. Garmin Forerunner 945 kanske inte passar alla sett till sin design och det finns klockor med bättre batteritid. Men av de lyxigare pulsklockorna på marknaden är det riktigt svårt att hitta den här kombinationen av funktioner och storlek till samma pris. Det gör klockan klart värdig att utnämnas till bästa premiumval.

Alla träningsfunktioner du behöverRiktigt bra aktivitetsmätningBra musikspelareMäter puls även vid simning
Musikuppspelning drar väldigt mycket batteri

6. Garmin Forerunner 45/45s

Garmin börjar äntligen ta sin billiga löparklocka på allvar

GPS: Ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar Mått (BxHxD): 39,5 x 39,5 x 11,4 mm (Forerunner 45S), 42 x 42 x 11,4 mm (Forerunner 45) Vikt: 32 g (Forerunner 45S), 36 g (Forerunner 45) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 13 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Forerunner 45

Garmin Forerunner 45 och den mindre modeller Forerunner 45S är lika mycket ett stort steg framåt som Forerunner 245/945 sett till vad de klarar av jämfört med föregående modeller. Helheten med smidigt format och bra plattform gör den till ett riktigt kompetent budgetval.

Samtidigt är det ett enormt steg uppåt i kvalitet och funktioner från Garmins tidigare löparklockor i budgetsegmentet.

Just skillnaden mellan Forerunner 45 och 45S är lite lustig. S-modellen är lite mindre med sina 39,5 millimeter i diameter mot den ‘vanliga’ 45:ans 42 millimeter. Det är samtidigt det enda som skiljer dem åt. Skärmstorlek, upplösningen på skärmen och framförallt batteritiden är identisk. Forerunner 45S har lite smalare ram bara, that’s it!

Funktioner från dyrare klockor

Till skillnad från föregångaren Forerunner 35 (och 25 innan den) behöver den här modellen inte dras med något specialsystem som ytterligare understryker budgetstämpeln. Istället känner vi igen de stora dragen i gränssnittet från alla Garmins dyrare klockor. Något som gör Forerunner 45 enormt mycket enklare att använda.

Garmin Forerunner 45 med Orange band

Vi gillar särskilt att knappen för att slå på skärmbelysningen dubblerar som en väg in till snabbmenyn, där du hittar nödfunktionen, stoppur och allt annat som inte nödvändigtvis är träningsrelaterat.

Just nödfunktionen är ny för i år och kan, om du har en telefon med dig, användas för att tala om för närstående om du kraschat. Antingen manuellt eller automatiskt, även om vi inte kraschat nog för att testa det senare.

Klockan i sig är väldigt liten och nätt, vilket gör att den även passar smalare handleder utan att se groteskt ut. Trots priset känns den heller inte överdrivet plastig.

Funktionsfylld för motionären

När det kommer till funktioner saknas såklart en hel del mot dyrare klockor från Garmin, men samtidigt känner vi, äntligen, att vi inte saknar allt för mycket. Löpning är såklart huvudmomentet, med flest funktioner och stöd för Garmins gratis träningsprogram.

Utöver det finns ett fullt godkänt cykelläge, en handfull inomhussporter och även en väldigt enkel mätning av simning. Långt mycket mer än vad vi fått tidigare helt enkelt. Att hitta GPS går snabbt och vi kan inte klaga på exaktheten hos varken den eller den inbyggda pulsmätaren.

De flesta funktioner för daglig aktivitetsspårning finns med också. Steg, sömn och puls med lite ytterligare analysfunktioner för stress och liknande. Riktigt välkommet.

Klockan pratar såklart även med mobilen. Dels för att synka pass, men också för att visa notiser från mobilen. Som just notisfunktion funkar det bra, även om lite mer avancerade funktioner för att svara på samtal och liknande saknas. Via mobilen kan du även komma åt appbutiken ConnectIQ, som ger dig nya urtavlor, träningsformer och datasidor till klockan.

Garmin Forerunner 45 och Forerunner 45S är helt enkelt en klockren instegsklocka med det mesta du kan behöva. Även om det såklart saknas funktioner som dyrare klockor har känner vi ändå att den här inte känns skruttig budget, utan faktiskt riktigt prisvärd.

Väldigt litenfunktionsfylld sett till prisetbra funktioner i appen
Onödig uppdelning i stor och liten modell

7. Garmin Venu 2 & Venu 2S

På många sätt Garmins första riktiga smartwatch

GPS: Ja Skärmupplösning: Oled-skärm. Venu 2: 416x416 pixlar, 1,3 tum. Venu 2S: 360x360 pixlar, 1,1 tum. Mått (BxHxD): 40,40x40,40x12,10 mm (Venu 2S), 45,40x45,40x12,20 mm (Venu 2) Vikt: 38,2 g (Venu 2S), 49 g (Venu 2) Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+ Batteritid (GPS): 7 respektive 8 timmar (Venu 2S & Venu 2) Batteritid (vila): 11 respektive 12 dagar (Venu 2S & Venu 2) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Venu 2S

Garmin Venu 2 och lillasyster Garmin Venu 2S är identiska syskonmodeller. Skärm, batteri och den fysiska storleken skiljer dem åt, men klockorna är i övrigt likadana. Venu 2S är den mindre av de två och har ett skal på 40 millimeter, en skärm på 1,1 tum och en smula kortare batteritid än Venu 2. Venu 2 har i sin tur ett skal på 45 millimeter och en skärm på 1,3 tum. Bägge har pekskärm av oled-typ, inbyggt stöd för Spotify och en hel del funktioner inriktade mot “daglig hälsa” tillsammans med ett mestadels nytt gränssnitt.

Äntligen på rätt spår

Garmins första Venu var ett glatt försök att göra en Garmin-klocka som kändes mer Apple Watch och mindre superdetaljerad sportklocka. Samtidigt kändes gränssnittet en aning förvirrat och den nya oled-skärmen gjorde att batteritiden var helt åt skogen. Budget-uppföljaren Venu SQ löste många av problemen och Venu 2-serien bygger vidare på konceptet. Egentligen skulle vi säga att Garmin bara saknar EKG-mätning numera, men det gäller å andra sidan alla deras klockor.

Nyheterna här, förutom ett batteri som faktiskt fungerar, är bland annat lite biffigare hårdvara för att allt ska gå lite snabbare, en bättre inbyggd pulsmätare, mer inbyggd lagring för musik och en något uppdaterad skärm. Små uppdateringar över hela brädet helt enkelt och ett bra exempel där många små saker adderas till stora förbättringar.

Utöver tekniska aspekter har de även snyggat till designen och erbjuder ett helt gäng olika färger och material som faktiskt ser riktigt snygga ut.

Gamin-Venu-2-2S

Allt ligger i mjukvaran

När det kommer till träning känner vi igen oss. En hel del data samlas in och kan visas både under och efter passet på mer eller mindre vilket sätt du vill. Antalet träningsformer täcker in det mesta, inklusive golf, och den fina skärmen i kombination med ett gränssnitt som faktiskt börjar kännas riktigt fräscht får vi numera ut riktigt användbara informationsskyltar på klockan. Nyheter inom träning är även HIIT-läge samt uppdaterade animationer för yoga och styrketräning för att visa hur du ska utföra övningar.

För löpning kan du både följa träningsprogram och låta klockan tipsa dig om vad du ska träna och det spiller över en del till området för “daglig hälsa”. Där hittar vi saker som steg, puls, sömn, stress och liknande. Pekskärmen gör att vi enkelt kan fylla i mätaren för vätskeintag och liknande. Garmins Body Battery har gjort om helt och känns numera faktiskt rätt överensstämmande med hur pigg du känner dig. Bland träningslägena hittar du, lite förvirrande, både andningsterapi och “Hälsobild”. Den senare bränner på alla sensorer klockan har under två minuter för att ge dig ett helt batteri av hälsodata, där egentligen bara EKG saknas.

Det är faktiskt ganska svårt att hitta några avgörande nackdelar med Venu 2 och Venu 2S. Dyrare Garmin-klockor kan skryta med kartor och bättre batteritid. Men för dig som vill ha all den avancerade träningsmätning som erbjuds här tillsammans med en klocka som smälter in riktigt bra i vardagen är det faktiskt svårt att hitta något bättre än Garmin Venu 2.

Många och smarta träningsfunktionerspotify-stödriktigt bra gränssnitt
Bra batteritid, men inte toppklasssmartphone-notiser skulle kunna bli bättre

8. Garmin Forerunner 245 Music

Ruskigt komplett löparklocka som inte sparar in på detaljerna

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 42,3x42,3x12,2 mm Vikt: 38,5 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 24 timmar med GPS, 8 timmar med GPS & musik Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Forerunner 245 Music

Garmin Forerunner 245 tar ett stort kliv upp från den mer budgetfokuserade föregångaren och rakt in som bäst i test. Den smidiga klockan har inte precis alla funktioner, men tillräckligt många för att vi inte ska känna oss utelämnade. Faktum är att Garmin spelar ett farligt spel med att konkurrera med sina egna, dyrare klockor.

Smidigt format med allt utom multisport

Garmin 245 Music I en jämförelse med den närmast dubbelt så dyra syskonmodellen Forerunner 945 är det förvånansvärt lite som saknas ur ett rent träningsperspektiv. Höjdmätare och simning i öppet vatten saknas, däremot finns stöd för poolsimning.

Eftersom det i första hand är en löparklocka har du inget smidigt läge för att snabbt växla mellan sporter, som exempelvis i triathlon. Du saknar även de allra mest avancerade data som den dyrare modellen klarar av att samla in, men det är samtidigt data som många klarar sig alldeles utmärkt utan. Garmin 245 Music Löpning, cykling, simning i pool och en lagom mängd inomhusaktiviteter finns på plats i klockan. Tillsammans med enklare navigering (utan karta), gratis träningsprogram för nybörjare på löpning och även Garmins nya funktioner för att visa andra var du befinner dig och om du råkar ut för en olycka, känns träningsdelen riktigt komplett.

Samtidigt har du i stort sett hela batteriet av mätdata (utom höjdmål) utanför träningen med steg, puls, sömn, stress, återhämtning och mycket mer. Klockan i sig är samtidigt riktigt smidig och passar även mindre handleder utan att för den sakens skull kännas gigantisk.

Musik äter batteritid

Garmin forerunner 245 Allt kopplas så klart till Garmins app, där klockan även fått funktioner för att avvisa samtal med meddelande, något som endast dyrare modeller haft tidigare. Detta tillsammans med en allt mer kompetent notishantering från telefonen och möjligheten att installera nya appar och urtavlor via Garmins appbutik.

Den stora nyheten är såklart inkluderingen av musik i en, för Garmin, lite billigare klocka. Antingen vanliga musikfiler från datorn, eller offlinelistor från bland annat Spotify. Att synka våra Spotify-listor går riktigt enkelt, om än inte blixtsnabbt, och vi har hittills inte stött på några problem att ansluta bluetooth-hörlurar till klockan. Helt enkelt riktigt smidigt om du vill ha musik på löprundan utan att behöva släpa med dig telefonen (vilket du å andra sidan behöver om olycksrapporteringen ska fungera). garmin forerunner 245 music Ett billigare pris i kombination med nätt storlek avspeglas dock i batteriet. Utan musik behöver du vara ultralöpare för att klockan ska somna under ett träningspass och detsamma gäller även i vanligt klockläge. Med musik igång käkas däremot minst 20 procent av batteriet upp per timme, vilket är förståeligt men värt att ha i åtanke.

Garmin Forerunner 245 Music är perfekt för dig som tränar olika sporter utan att för den sakens skull ha behov av en dedikerad multisportklocka. Inkluderingen av musikspelare i den här prisklassen är välkommen och Garmin Forerunner 245 är liten och funktionsfylld nog att utnämnas till bäst i test.

Smidigt formatbra musikspelare med Spotifymånga träningsformer
Halvdan batteritid vid musikspelning

9. Polar Vantage V2

Vill testa dig på all träning

GPS: Ja Skärmupplösning: 280 x 280 pixlar, 1,4 tum Mått (BxHxD): 51x51x14,9 mm Vikt: 71 g Vattentät/Djup: Ja/10 ATM Batteritid: Upp till 80 timmar med GPS (95 dagar i expeditionsläge, 300 timmar i lågfrekvent läge) Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 65 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Polar Vantage V2

Polar Vantage V2 bygger vidare på vad Vantage V innebar för Polar. Jämför du hur Vantage V såg ut från början med uppföljaren är skillnaderna enorma, men samtidigt har den äldre modellen fått en hel del av de nya funktionerna genom uppdateringar under åren. Vad som står klart är att om du vill mäta dig själv i olika situationer är V2 något för dig.

Pulsklocka-gps-multisport-polar-vantage-v2-0040

Snygg multisport

Armbandet är ärligt talat astråkigt. Så, nu har vi gått igenom de negativa aspekterna av klockans yttre. I övrigt är den nämligen enormt välbyggd och med hög kvalitetskänsla rakt igenom.

Ser vi till klockans mer dagliga funktioner ser det ut ungefär som tidigare. Notiser från telefonen och synk av träningspass med densamma är fortfarande ruskigt haltande, men numera kan du styra mobilens musik med klockan i alla fall. Steg, sömn och puls sköter sig däremot riktigt bra.

Polar-Vantage-V2-01

Efter att ha burit klockan ett par dagar kickar branschens kanske mest genomgående analysfunktioner igång för olika aspekter av detta.

Analys överallt

Tittar vi på nya funktioner hos V2 är det just analys som återkommer. Du har ett läge för att mäta löparprestanda, ett för att mäta cyklingsprestanda och faktiskt även ett benövningstest för att se hur pass återhämtade dina ben är sedan senaste passet. I andra änden av spektrat finns en näringsguide för långrundor som påminner dig om när det är dags att fylla på med energi.

Pulsklocka-gps-multisport-polar-vantage-v2-0095

Givetvis finns alla funktioner för sport och multisport kvar i samma eller aningen förbättrad form sedan föregående modell. Det enda vi kan sura lite över är att klockan inför vissa pass tar ett par minuter att hitta GPS (oftast tar det under en halv minut dock).

Polar Vantage V2 är en riktigt stark insats från Polar. Analysfunktionerna skiljer sig rätt mycket från konkurrenterna och ger klockan en helt annan vinkel än konkurrenterna (även om andra har olika sorters analysfunktioner också). Samtidigt är den ganska svag i sidofunktioner som mobilkoppling, musik, kartor och liknande. Så det handlar mycket om vilken din infallsvinkel är. Ett dåligt val för den seriösa motionären och uppåt är det absolut inte i alla fall.

Många bra analysfunktionervälbyggdbra batteritid
GPS-mottagning segar stundtalstrist armbandrätt begränsad utanför träning och aktivitetsmätning

10. Garmin Forerunner 745

Allt i ett för multisportaren utan kartkrav

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 43,8x43,8x13,3 mm Vikt: 47 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 16 timmar med GPS, 6 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Forerunner 745

Garmins Forerunner 945 är lite av klockan för multisportaren som vill ha allt. Men om du kan klara dig med nästan allt då? Sätt 945 på en lättare bantningskur och skala bort kartorna så får du en klocka som är ungefär tusenlappen billigare, säg hej till Garmin Forerunner 745.

Garmin-Forerunner-745

Smidigt format

Ovanstående är faktiskt merparten av hela historien. Det är en något mindre variant av 945, samtidigt då med lite kortare batteritid, lite mindre minne eftersom den inte behöver lagra kartor och samtidigt har de slängt bort golfläget. Samtidigt har Garmin snott “Track mode” från Coros, vilket innebär att klockan närmast millimeterpassar GPS-spårningen om du springer på löparbana utomhus. En riktigt trevlig funktion, oavsett klockan som använder den.

Samtidigt kommer nog storleken att vara det som tilltalar flest, då storebror 945 i likhet med Fenix-serien definitivt kan kännas stor ibland. Samtidigt kan vi tycka att Garmin kanske borde uppdatera såväl form som gränssnitt en smula, för det har sett hemskt likt ut under flera år nu.

Garmin-Forerunner-745-2

Allt finns på plats

Men i grund och botten är 745 en triathlon- och multisportklocka. På det området är Garmin veteraner och ganska svårslagna. Utöver just kartor och golfläge är det dessutom inget annat som skalats bort i form av sensorer eller avancerade analysfunktioner. Det gör att du får hela Garmins batteri med sånt, bland annat den riktigt trevliga återhämtningsfunktionen. Nytt är även förslag på vad du borde träna. Om klockan anser att du borde vila benen från löpning kan den exempelvis föreslå styrketräning.

Garmin-Forerunner-745-3

Garmins plattform i övrigt ser ut som den brukar, vilket i dagsläget är en riktigt stabil historia med många funktioner utöver träningen. Du har musik inbyggt, mobila betalningar, notiser från telefonen och all form av aktivitetsmätning under hela dygnet som du kan önska dig.

Ska vi vara ärliga är vi en smula skeptiska till den verkliga användarnyttan med kartor i ett så litet format som en klocka, därför känns Forerunner 745 som det mer naturliga valet till ett lite mer förnuftigt pris för multisportaren. Men för dig som vill ha “allt” är den dyrare varianten fortfarande högst aktuell.

Exakt och bra GPS- och pulsmätningsmidigt formatotroligt många funktioner
Batteritiden är lite kort för de allra mest krävande

11. Garmin Fenix 7 Solar

Extra allt med solceller

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,3 tum amoled, 416x416 pixel Mått (BxHxD): 47x47x14,5 mm Vikt: 73 g Vattentät/Djup: 10 atm Trådlös teknik: Bluetooth, ant+, wifi Batteritid (vila): upp till 18 dagar (22 med sol) Batteritid (GPS): 23-136 timmar beroende på läge (26-289 timmar med sol) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband (bluetooth eller Ant+)

Garmin Fenix 7 Solar

Om du vill ha en klocka med de flesta funktioner Garmin kan åstadkomma har Fenix-serien länge varit det enkla valet. Den nya trion som utgör Garmin Fenix 7 är på vissa sätt fortfarande det, på andra sätt inte.

Tre modeller

Precis som tidigare kommer Fenix 7-serien i tre storlekar, Fenix 7s på 42 millimeter, Fenix 7 på 47 millimeter och Fenix 7x på 51 millimeter. Denna gång kommer alla tre modellerna i tre utföranden, vilket ger totalt nio klockor. Enklaste modellen saknar solcellsladdning, mellanmodellen har det och lyxmodellen slänger på ett safirglas också. Fenix 7x har även en inbyggd ficklampa, men i övrigt är det bara batteritid och skärmstorlek som skiljer dem åt.

Den här gången har dock Fenix-serien fått lite intern konkurrens i form av Oled-modellen Epix (utan solceller) och Venu 2 Plus (med högtalare och handsfree-funktion). Det gör att du får välja innan om den extra batteritiden som kommer med solcellerna, och den enklare skärmen, är för dig eller om någon av de andra funktionerna väger över.

Sopig pekskärm

Sett till just funktioner är Fenix- och Epix-modellerna närmast identiska. Det innebär såklart alla funktioner Garmin kan peta in i en klocka för tillfället. Bland nyheterna hittar vi bland annat kartor över skidbackar från en stor mängd skidorter, en energimätare som visar hur mycket kraft du har kvar under ett lopp eller pass och en riktigt väl utvecklad analysfunktion som blivit flera steg bättre än sist.

Det enda vi egentligen har att klaga på är pekskärmen, även det en nyhet. På Epix och Venu fungerar den riktigt snabbt och responsivt, medan den på Fenix 7 verkar sova hälften av tiden. Som tur är fungerar knappnavigeringen lika bra som alltid. Just knapparna har även en liten ram runt sig som ska skydda från feltryckningar från exempelvis en jackärm eller liknande.

Garmin Fenix 7 är en riktigt grym multisportklocka. Valet från din sida är om du väljer en bättre skärm (Epix) eller längre batteritid (Fenix). Vid sidan av det är båda modellerna riktigt bra.

Solcellsladdningvälbyggdmånga funktioner
Lite låg upplösning för kartorseg pekskärm

12. Xiaomi Watch S1

Halvbakade funktioner i välbyggt skal

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,43 tum Amoled, 466 x 466 pixlar Mått (BxHxD): 46,5 x 46,5 x 11 mm Vikt: 36 g Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): Upp till 12 dagar Batteritid (GPS): 10 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Xiaomi Watch S1

Xiaomi Watch S1 följer en trend som blir allt vanligare hos smarta klockor. De mer traditionella träningsklockorna fortsätter se ut som just träningsklockor, medan de mer avancerade smarta klockorna rullar på i sina klassiska hjulspår sett till design. De som hamnar lite mellan de två kategorierna har i stället börjat satsa mer och mer på design och att se ut som traditionella armbandsur.

Fint bygge

I och med S1 har Xiaomi tagit sig rejält i kragen när det kommer till design och byggkvalitet jämfört med tidigare klockor. Armbandet som medföljer är av läder och går fint ihop med en riktigt snygg, klassisk klockdesign. Sett till material och byggkvalitet är Xiaomi ett par steg bakom Huawei på den här punkten, men samtidigt är klockan billigare.

Klockan i sig skryter med en batteritid på uppåt 12 dagar, sju enligt våra tester – något som är en av dess stora fördelar. Den kopplar utan problem upp sig mot både Androidtelefoner och Iphones, och det finns både högtalare och mikrofon i den för att den ska fungera som handsfree. Dumt nog kan du inte ringa med den, bara besvara samtal, och volymen på högtalaren är väldigt låg.

Spretig insida

Till skillnad från Apple Watch, Android Wear och till viss del en del av de renodlade sportklockorna finns här ingen appbutik. I stället är du låst till de funktioner som finns förinstallerade.

Systemet i Xiaomi S1 är närmast identiskt med företagets tidigare klockor. Det innebär att du trots allt har en väldigt lång lista med funktioner som borde tillfredsställa de flesta av dina behov. Viktigast är såklart notiser, som är av det enklare slaget här, och utöver att svara på samtal kan du egentligen inte göra mer än att läsa av notiserna från klockan.

Merparten av funktionerna är relaterade till träning och hälsa. Här finns möjlighet att logga de flesta sporter du kan tänka dig och såväl GPS och pulsmätning håller sig inom rimliga nivåer. Samtidigt är stegräknaren ofta lite glad i att räkna steg, sömnmätningen sticker iväg åt olika håll beroende på natt och utöver insamling av data finns inte supermycket som faktiskt binder ihop och analyserar det hela. Sett till funktioner skiljer sig Xiaomi S1 på många sätt inte mycket från företagets aktivitetsband, men här finns de presenterade med ett bättre gränssnitt till följd av den större skärmen och i ett riktigt trevligt skal.

Xiaomi Watch S1 är en snygg smartklocka med bra batteritid. Den tävlar inte om mest avancerade funktioner eller mest detaljerade träningsanalyser, utan erbjuder ett ganska bra mellanting till ett helt okej pris.

Fin byggkvalitethelt okej puls- och GPS-mätningmånga träningslägen
Låg volym på högtalarenvarierande sömnmätning

13. Suunto 5 Peak

Enklare klocka som tar flera steg framåt

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,1 tum, 218x218 pixel Mått (BxHxD): 43x43x12,9 mm Vikt: 39 g Vattentät/Djup: 30m Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): Upp till 12 dagar Batteritid (GPS): 20/40/100 timmar beroende på läge Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband (bluetooth)

Suunto 5 Peak

Suunto 9 Peak var ett stort steg framåt för det finska klockföretagets flaggskeppsmodell och inte helt oväntat får även de enklare modellerna samma behandling. Suunto 5 Peak är på många sätt en förfining av den redan existerande Suunto 5, samtidigt som den släpps ut i en ännu hårdare prisklass än vad storasyskonet spelar i.

Tunnare

Precis som med 9 Peak har den här modellen i första hand fått ett nytt yttre. Bland annat har tjockleken bantats en hel del, vilket gör den betydligt smidigare att ha med sig. Det finns numera även stöd för vanliga klockarmband i standardbredd (22 mm). Det du förlorar hårdvarumässigt gentemot 9 Peak är barometern och en hårsmån mindre skärm utan pekfunktion.

På det stora hela har Suunto lyckats med designen här, med skärmen som enda undantag. Utöver att vara en väldigt enkel skärm i gråskala är det något med urtavlan och skyddsglaset som känns väldigt ihåligt när vi tar på den. Vi får inte samma känsla när vi tar i klockans sidor dock, men det känns som sagt ihåligt. Något som är lite konstigt, eftersom en av de stora nyheterna här är en riktigt imponerande batteritid. Slår du på det som kallas “Tour Mode” får du en batteritid med GPS på upp till 100 timmar, vilket helt klart är imponerande. Under mer normala förhållanden, med mer exakt GPS, ligger batteritiden på 20 timmar med GPS (10 dagar som klocka).

Mjukvaran är bekant

Om det är något Suunto är bra på, oftast bättre än huvudkonkurrenten Garmin, så är det att uppdatera klockorna under lång tid. Det gör dock också att många av “nyheterna” i Peak-modellen är sådana som förvisso inte fanns i vanliga femman när den kom, men som lagts till med tiden. Bland dessa hittar vi exempelvis att GPS-mätningen “snäpper fast” vid en väg när du tittar på resultatet, något som ger ett mer exakt resultat efter ett löppass. Vidare finns såklart stöd för Suuntos nyligen lanserade appbutik.

Klockan i sig klarar av att logga multisport, som triathlon, och en hel drös sporter vid sidan av det. GPS-mätningen, åtminstone i standardläge, sköter sig riktigt bra och så gör även pulsmätningen. Gillar du att hålla din träning någorlunda enkel är det här ett riktigt bra alternativ, helt enkelt för att Suunto inte har i närheten av lika många funktioner som varken Polar eller Garmin. Samma sak kan såklart också vara en nackdel, beroende på hur du ser på saken. Som daglig klocka gör den ett godkänt jobb, med logg av steg och sömn samt enklare notiser.

Suunto 5 Peak känns som en bra uppdatering till det yttre gentemot föregångaren. Mjukvaran och gränssnittet är väldigt lätt att hantera, mycket till följd av att det är ganska slimmat med funktioner. Om det är en för- eller nackdel är mest upp till dig som bärare, för det klockan kan gör den riktigt bra.

Bra batteritidsmidigt formatlätt att hantera
Få funktioner sett till prisetkänns stundtals ihålig

14. Garmin Instinct 2 Solar

Upp till oändlig batteritid

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,2 tum transreflektiv lcd, 240 x 240 pixel Mått (B x H x D): 45 x 45 x 14,50 mm (Instinct 2/ 2 Solar), 40 x 40 x 13,3 (Instinct 2S/2S Solar) Vikt: 42/43 g (Instinct 2S/Instinct 2S Solar), 52/53 g (Instinct 2/Instinct 2 Solar) Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): Upp till 28 dagar, oändligt med sol + batterisparläge (endast Instinct 2 Solar) Batteritid (GPS): 48/370 timmar (maxläge + solladdning) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ka, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband via ANT+ och bluetooth

Garmin Instinct 2 Solar

Det är minst sagt uppkäftigt att släppa en pulsklocka där tillverkaren hävdar oändlig batteritid, men med Garmin Instinct 2 har det faktiskt hänt. Listan över saker du måste tänka på för att uppnå den batteritiden är såklart milslång, men det går.

Många olika versioner

Grundklockan kommer i två utgåvor: 40 millimeter (Instinct 2s) och 45 millimeter (Instinct 2). Bägge går att få med solpaneler inbyggda, vilket är nyckeln till den där batteritiden. Utöver det finns det i runda slängar nuttifjutton olika varianter av ovanstående med olika färg på klockan eller armbandet.

Vid sidan av sin något unika “Casio-form”, med en liten rund extradisplay inuti den vanliga skärmen, är Instinct 2 lite som en korsning mellan multisportklockorna och den uthålliga Enduro från Garmin. Från Enduro kommer en enklare displayteknik med gråskala. Tyvärr verkar den också ha ärvt Enduros sega hårdvara, för det är väldigt ofta som det tar en sekund eller två från att vi tryckt på en knapp till att det händer något. Bägge delar bidrar dock till batteritiden.

Fullt av funktioner

Funktionsmässigt hittar vi en fullfjädrad multisportklocka som summa summarum ligger på ungefär samma nivå som Forerunner 700- och 900-serien. Du tappar alla funktioner relaterade till kartor, golf, musikuppspelning och wifi i syfte att spara batteri, men frånsett det finns det mesta. Det gäller både för träning och aktivitetsmätning utanför träningen. Något vi däremot noterar är att antalet urtavlor och appar i Connect IQ-butiken är betydligt färre, något som har att göra med den lite udda “display-i-display”-formen.

Den första Garmin Instinct var en lite udda fågel som mest verkade rikta in sig på dem som gillar Casios G-Shock-klockor men vill ha en mer modern GPS-klocka. Även om det låter som en väldigt begränsad målgrupp gissar vi att det, i kombination med att klockan har en ganska unik och retrocool design, gjorde den till en tillräckligt stor hit för att ge plats åt uppföljaren.

Vi ska erkänna att uppföljaren känns precis lika märklig i sitt bulliga och överdimensionerade plastskal. Men Garmin Instinct 2, åtminstone versionerna med solceller, ger mer fog för den till synes gammalmodiga formen och skärmen. Under vår tid med klockan har solen inte varit på vår sida riktigt, men vi får ut förvånansvärt mycket batteritid ur den ändå. För att uppnå den beryktade oändliga batteritiden behövs dock både batterisparläge och hyfsat konstant sol, men det går i alla fall. I soligare länder, under sommarhalvåret här och om du inte springer ett maraton varje dag kan vi faktiskt köpa påståendet om oändlig batteritid. Men det kräver såväl sol som att du gillar den lite ålderdomliga formen.

Batteritidenrätt unik designbra solcellsladdning
Designen är hata eller älskabitvis seglite trist skärm

15. Suunto 9 Peak

En rejäl uppryckning från Suunto

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,2 tum transreflektiv lcd, 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 43 x 43 x 10,6 mm Vikt: 62 g Vattentät/Djup: 100 m Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): Upp till 14 dagar Batteritid (GPS): 25–170 timmar Höjdmätare (barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband via bluetooth

Suunto 9 Peak

Finska Suunto ligger ofta varmt om hjärtat för vana användare av pulsklockor, och historiskt sett har det absolut funnits fog för favoriseringen. Även om grundfunktionerna har fortsatt vara riktigt stabila har de knappast hängt med i funktionsutvecklingen på samma sätt som exempelvis Garmin. Även design- och materialmässigt har de kanske inte varit lika mycket i framkant. Därför är Suunto 9 Peak en väldigt trevlig bekantskap som lägger en riktigt bra hårdvarugrund för kommande mjukvara.

Rejäl uppryckning i byggkvalitet

Suunto 9 Peak må dela större delen av namnet med gamla Suunto 9-serien,. Mycket av utseendet känns också igen, men det är betydligt mer trimmat. Peak kommer i två varianter: antingen med titanskal eller stålskal, där vi testat den senare. Det, i kombination med en betydligt tunnare profil, gör att Peak känns som en klocka från ett helt annat företag och med en rejäl uppryckning på designfronten.

Även skärmen är uppdaterad, om än lite mindre än klockan i övrigt. Bakom pekskärmen hittar vi en transreflektiv skärm som funkar utan problem i solljus. Däremot har den varken upplösningen eller färgskalan hos mer avancerade konkurrenter. Såväl klockan som dess interna hårdvara i form av pulsmätare och GPS är på det hela taget riktigt bra.

Blir långsamt bättre

När det gäller mjukvaran har Suunto under lång tid varit tydliga med att de håller sig till sportfunktionerna och tar det lugnt med övriga funktioner. Med en sådan pass uppryckning på hårdvarusidan hade vi samtidigt hoppats på något liknande för mjukvaran. Även om det är många bekanta delar för vana användare börjar gränssnittet kännas ganska gammalt och i behov av en uppfräschning. På ett sätt verkar det dock vara på gång, för Suunto har varit riktigt aktiva med uppdateringar för alla klockor i både fem- och nio-serien, även om det går långsamt framåt.

Som träningsklocka har du många av funktionerna för triatlon och sporterna inom det. Däremot saknar vi en del analys- och återhämtningsfunktioner som andra klockor erbjuder. På samma sätt finns mätning av daglig aktivitet, som steg och sömn, men även den delen känns en smula grund i sitt utförande.

Suunto 9 Peak är en rejäl uppryckning hårdvarumässigt, det är bara synd att vi verkar få vänta på samma uppryckning när det kommer till mjukvaran.

Formatetbyggkvalitetenöverlag bra hårdvarugrund
Gränssnittet känns gammaltskärmen kunde varit roligareen smula funktionsfattig

16. Apple Watch Series 7

Större skärm enda nyheten

GPS: ja Skärmupplösning: 484x396 pixlar, 45 mm Mått (BxHxD): 45x38x10,7 mm (45 mm) Vikt: 38,8 g (45 mm) Vattentät/djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth, Wifi Batteritid (vila): upp till 18 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Apple Watch Series 7 45mm Aluminium Case with Sport Band

Apple Watch Series 7 är lite av en paradox i det att du som redan äger en Apple-klocka egentligen inte behöver bry dig om att uppdatera, samtidigt som det är den största uppdateringen av klockan någonsin. För även om vi fått en stor uppdatering rent fysiskt är det inte riktigt den uppdateringen vi ville ha eller som betyder något.

Större skärm

Apple Watch 7 har fått en tjugo procent större skärm än tidigare. Klockans design och yttre format håller ungefär samma stuk som tidigare och den större skärmen kommer enbart från att ramarna kring den skalats ner en del. Med ungefär samma yttermått gör det också att alla gamla klockarmband även passar till Apple Watch Series 7.

Större skärm ger möjligheten till större text och grafiska element, vilket är särskilt välkommet om du ser lite sämre. Samtidigt ger en större skärm nyheter i andra änden av det spektrumet också. Bland annat går det numera att svara på sms med ett skärmtangentbord. Det är rätt pilligt och av utrymmesskäl finns bara amerikanskt tangentbord. Men det går, även om diktering via Siri är hundra gånger smidigare.

I övrigt finns det inte mycket till nya funktioner direkt, utan allt ser ut och fungerar som det gjorde på föregående generations klocka. Eventuella nyheter kommer i stället genom operativsystemet WatchOS, men de är ju samma till både den här och föregångaren.

Klockan har fått stöd för dammsäkring (IP6X) och kan laddas snabbare, men det är detaljer i sammanhanget. Än bättre hade varit om klockan haft stöd för vanlig trådlös laddning via QI-tekniken och kanske Apples eget Magsafe ovanpå det. Då hade vi inte varit lika låsta till Apples laddare. För laddaren behövs fortfarande, eftersom du behöver ladda minst en gång per dag.

Samma träning

Som smartklocka kopplad mot Iphone är Apple Watch oslagbar. Tekniska förutsättningar som GPS-mätning och pulsmätare är också bland de bästa i branschen. Utöver en ny funktion för att automatiskt känna av när du cyklar är dock träningsdelarna av klockan samma som tidigare.

Det innebär en närmast fånigt platt sömnmätning, en ganska bra mätning av vardagsaktiviteter och en mätning av träning som i alla fall täcker grundläggande behov. Fördelen här är att du enkelt kan utöka det som saknas via tredjepartsappar. Det gör Apple Watch till en riktigt mångsidig träningspartner. Samtidigt gör batteritiden att vi knappast kan rekommendera den för längre träningspass och lopp, men för mer vardaglig motion och träning räcker den gott. Dessutom kompletteras den fint av klockans övriga appstöd och funktioner.

Riktigt bra puls- och GPS-mätningbra appstödoslagbar integration mot Iphone
Samma trista batteritidingen vanlig trådlös laddning eller Magsafefå nyheter mot föregångaren

17. Huawei Watch GT Runner

Långlivad med löparfokus

GPS: Ja Skärmupplösning: 466x466 pixlar, 1,46 tum Amoled Mått (BxHxD): 46,4x46,4x11 mm Vikt: 38,5 g Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): Upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch GT Runner

Huawei Watch GT Runner är Huaweis första nischade pulsklocka, mot löpare om namnet inte avslöjade det. Mycket av grunden kommer från systermodellen Watch GT3, men det finns ändå tillräckligt många nyheter här för att de två ska kännas som helt olika klockor.

På de flesta sätt är faktiskt GT Runner den bättre av de två klockmodellerna.

Lägger till utan att ta bort

Frågar du vilken annan tillverkare av pulsklockor som helst betyder oftast löparklocka en lite enklare modell med många funktioner bortskalade. Huawei har tydligen inte hört talas om det, för det är snarare tvärtom med GT Runner. Mjukvarumässigt är det i princip samma klocka som GT3, men med ytterligare funktioner pålagda som riktar sig mot just löpare.

Främst handlar det om djupare analysfunktioner för att bedöma din form för löpning. En virtuell coach som anpassar sig till träningen finns sedan tidigare.

Just eftersom GT Runner lägger till funktioner i stället för att ta bort innebär det att alla övriga sportlägen finns kvar, tillsammans med daglig aktivitetsmätning, hälsofunktioner och så vidare, vilket gör det här till den kanske mest funktionsrika klockan inriktad mot löpare på marknaden.

Övriga funktioner fungerar på det stora hela riktigt bra. Kopplingen mot telefonen är lite vassare mot Android än Iphone, men det ligger utanför vad Huawei kan rå på. Fortfarande är det riktigt trist att appen helt saknar stöd för vänner och interaktion med dessa.

Ny GPS-antenn

Likt systermodellen bjuds du på en avancerad pulsmätare och GPS med dubbla band för bättre mottagning. Den senare har flyttat antennerna ut till fästet för armbandet, där det påstås bli bättre mottagning. Klockan hittar position snabbt och visst blir det exakt, men dual band-GPS är knappast en revolution än så länge. Den här klockan är för övrigt i ett plastmaterial och inte metall som GT3, vilket gör den betydligt lättare och även en smula tunnare.

Pulsmätaren har däremot skärpt sig från tidigare modell. Nu visar den hyfsat korrekt under hela passet (Föregångaren var rätt seg i starten). Däremot visar den tendenser att överdriva när pulsen höjs mycket – något som säkerligen kommer rättas till i kommande mjukvaruuppdateringar. Inbyggt finns även mikrofon och högtalare för handsfree-samtal. Medan mottagaren hör oss helt okej är maxvolymen på högtalaren långt ifrån vad andra klockor levererar.

Batteritiden påstås vara upp till två veckor, vilket säkert stämmer. Men om du ställer skärmen till att alltid vara på (som en klocka ska) får du snarare räkna med en batteritid på omkring fem dagar, vilket ändå är bra.

Huawei Watch GT Runner lyckas ganska bra med att ge värde till löpare, utan att för den sakens skull ta bort något annat. Den entusiastiska pulsmätaren lär bli bättre inom kort, men handsfree-funktionen får du nog mest se som användbar i nödfall.

Bra batteritidmånga funktionerbra GPS
Riktigt svag högtalareingen vänfunktion i appenstundtals lite överenergisk pulsmätare

18. Garmin Forerunner 55

Garmins billigaste blir bara bättre

GPS: Ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar, 1,04 tum Mått (BxHxD): 42x42x11,6 mm Vikt: 37 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 20 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55 fortsätter på spåret som föregångaren Forerunner 45 påbörjade. Då handlade mycket om att Garmins billigaste klockor äntligen hamnade på samma plattform som resten av deras träningsklockor och inte kändes som något hafsverk. Nu handlar det i stället om att bygga på den grunden till något som börjar bli riktigt intressant.

Mycket ny mjukvara

Till det yttre är det inga alarmerande nyheter direkt, utan det är väl i det närmaste en utmaning att se skillnad på Forerunner 55 och dess föregångare. Men, men – laga inte det som inte är trasigt helt enkelt, för designen fungerade absolut sedan tidigare. Det är en ganska liten klocka överlag som varken tynger ner armen eller sticker ut på något negativt sätt.

Pulsklocka-loparklocka-garmin-forerunner-55-01

I stället är det mycket som dykt upp under huven. För löpare har både track mode och återhämtningstid lagts till. Den sistnämnda beräknar hur lång tid du borde vila mellan passen och track mode ger än mer exakta längder om du springer på löparbana.

Om du gör mer än att bara springa har Garmin även petat dit poolsimning och HIIT-träning bland de nya träningslägena.

I övrigt bibehåller klockan i stort sett alla funktioner den tidigare hade – något som gör den riktigt välmatad för nybörjarlöpare och fullt godkänd om du även vill slänga in lite cykling eller styrketräning också. Samtidigt har batteritiden förbättrats rejält över hela brädet, med faktiskt en fördubbling i vanligt smartwatch-läge (från en till två veckor).

Pulsklocka-loparklocka-garmin-Forerunner-55-005

Mäter andning

Även utanför träningen har klockan uppdaterats en smula. Precis som tidigare mäter den bland annat steg, puls och sömn. Nyheter denna gång är att den även håller koll på din andningsfrekvens under dagen. Den har också en funktion för att hålla koll på menscykeln, som tidigare funnits i Garmins lite dyrare klockor.

Ur perspektivet billig pulsklocka är det egentligen inbyggt stöd för musik vi saknar. Den lite mer smartwatch-inriktade Garmin Venu SQ säljs med musikstöd och skillnaden i pris är inte allt för stor, vilket gör att Garmin lite konkurrerar med sig själv här. Samma sak med musikutgåvan av Forerunner 245, som hunnit sjunka en hel del i pris.

Forerunner 55 är ett fantastiskt förstagångsval med mängder av funktioner som kommer att ge blodad tand, om du vill prova på att träna med en löparklocka och känner att du absolut inte vill ha stöd för Spotify i den. Samtidigt behöver du inte lägga så många extrakronor för att få just musikstödet, vilket gör valet lite knivigare.

Bra batteritidmånga funktioner för prisetsmidigt format
Kunde gott haft en utgåva med musikstöd

19. Huawei Watch GT 3 46 & 42 mm

Ruskigt snygg klocka med de flesta funktioner du behöver

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,43 tum (46mm), 1,32 tum (42 mm) Mått (BxHxD): 45,9x45,9x11 mm (46 mm), 42,3x42,3x10,2 mm (42 mm) Vikt: 42,6 (46mm), 35 g (42 mm) utan armband Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth 5.2 Batteritid (vila): upp till 14 dagar (46 mm), upp till 7 dagar (42 mm) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch GT 3 46mm

Huawei Watch GT 3 är lika delar en utbyggnad som ett litet steg tillbaka, precis som GT-serien brukar vara för Huawei. Medan Huawei Watch 3 slår på stora trumman med deras eget Harmony OS, 4G, wifi, appbutik och en massa annat är Watch GT 3 mer back to basics, men ett riktigt genomtänkt sådant steg.

Funktionsfylld

Huawei Watch GT3, som vi haft möjlighet att testa i båda tillgängliga storlekar, 42 och 46 millimeter, håller den smarta delen av klockan tillbaka en del. Här är det bluetooth-koppling mot telefonen som uteslutande gäller. Det fungerar fint mot såväl Android som Iphone och de allra flesta funktioner finns med oavsett telefon du kopplar upp dig mot. Under den tid vi kört klockorna mot en Iphone verkar den dock tappa lite av den konstanta uppkopplingen, vilket gör att “hitta min telefon”-funktionen ganska sällan funkar… trots att notiser fortfarande levereras. Samma problem finns däremot inte mot de android-telefoner vi kopplar upp klockan mot. Kopplad mot en Iphone verkar även emojis i notiser slarvas bort av någon anledning.

Pulsklocka-smartwatch-gps-h%E2%80%A6watch-gt-3-46mm-44mm-030

Funktionsmässigt är det däremot hyfsat fullspäckat. Alla typer av klockfunktioner du förväntar dig finns där, plus barometer och möjlighet att använda GPS-data för att hitta tillbaka om du gått vilse. Det finns även mikrofon och högtalare för att du ska kunna sköta samtal via klockan. Det funkar absolut, men även på maxvolym är ljudet för både oss och mottagaren väldigt lågt.

Allt styrs via antingen pekskärmen eller kronan på klockans ena sida. Den senare är smidig för att enkelt rulla igenom exempelvis träningsdata efter ett pass, men är annars mestadels där av designskäl.

Superdesignad

För det är just designen som är halva grejen här. funktionsmässigt är de båda storleksvarianterna av Watch GT 3 identiska, utöver en mindre skärm och kortare batteritid hos den mindre då. Bägge klockorna är extremt välbyggda i rostfritt stål och en otrolig kvalitetskänsla rätt igenom. Skärmen har samtidigt gjorts större och täcker mer eller mindre hela urtavlan, vilket bidrar till premiumkänslan.

Pulsklocka-smartwatch-gps-h%E2%80%A6watch-gt-3-46mm-44mm-027

Den andra halvan är träningen. Här har Huawei byggt in en ny pulsmätare och en satellitmottagare som både ska plocka upp fem olika positioneringssystem (GPS, Glonass, Beidou, Galileo och Qzss) och hålla koll på positionen dubbelt upp.

Under vår tid med klockorna kan vi konstatera att positioneringen är exakt överlag, även om det inte innebär några revolutionerande nyheter direkt. Pulsmätaren är exakt. Vid gång, olika inomhusträningar och cykling visar den det vi mäter upp med pulsband. Vid löpning är den första kilometern under samtliga pass katastrof, för att sedan rätta till sig och bli exakt. Första kilometern är däremot alltid långt över sanningen och klockan varnar ideligen, skumt nog. Rimligen är det något som rättar till sig i framtida mjukvaruuppdateringar. Även om löpning är den mest utbyggda delen finns det en rik flora av andra träningslägen och sporter också.

Vid sidan av träning finns det återhämtningsdata, analys av din löparstatus, träningsprogram för löpning och såklart allsköns mätning av puls, steg och sömn när du inte tränar. Medan löparanalys och återhämtning fungerar riktigt bra saknar vi däremot en bättre översikt av historiska data i Huaweis hälsoapp. Det är samtidigt närmast oförsvarbart att den tjänsten varken har stöd för olika vänfunktioner eller en vettig export av tränings- och hälsodata.

Huawei Watch GT 3, i både 42 och 46 millimetersutförande, är en otroligt snygg och väldesignad klocka med mängder av funktioner utan att kännas överlastad. Tränings- och hälsodelen funkar riktigt bra i de flesta fall, men samtidigt behöver Huaweis tillhörande app för klockan rycka upp sig en hel del.

Ruskigt snygg och välbyggdbra batteritidmånga funktioner
Stundtals knäpp pulsmätare vid löpninghuawei Health är rätt tristlåg volym vid handsfree-samtal

20. Garmin Venu SQ

Riktigt trevligt försök att modernisera sig från Garmin

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,3 tum Mått (BxHxD): 40,6x37,0x11,5 mm Vikt: 37,6 g Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+ Batteritid (GPS): 14 timmar Batteritid (vila): 6 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Venu Sq

Främsta visuella skillnaden mellan en smart klocka och en klassisk löparklocka? Skärmen. Medan Apple Watch och den ligan har fantastiskt fina skärmar dras merparten av klockorna från Garmin, Suunto, Polar och liknande med ganska trista sådana. Anledningen stavas såklart batteritid, där de senare ligger mil före. Men hur blir det om de två världarna skulle kombineras? Garmin Venu SQ är Garmins andra försök till detta.

Fyrkantig

Eller ja, andra med färgskärm. Venu-serien ligger i samma nisch som företagets Vivo-klockor, som vill försöka brygga avståndet mellan löparklockan och “lifestyle-klockan”.

Venu SQ och Venu SQ Music (identiska så när som på stödet för musik och trådlösa hörlurar) är en bantad variant av den runda Venu med OLED-skärm som släpptes tidigare. Nu är skärmen av LCD-typ och dessutom fyrkantig. Batteritiden överlag ligger på samma som storebror, men är något kortare med GPS aktiverat.

I vanlig ordning har du hela paketet för att mäta puls, steg, sömn och så vidare inbyggt, tillsammans med mobila betalningar, Spotify och ett visst stöd för appar. Du missar däremot inbyggda höjdmätaren och animationer för bland annat yoga i den här billigare modellen.

Samtidigt kan vi konstatera att batterihanteringen blivit betydligt bättre, särskilt med “always on-läget”, som hela tiden visar klockan. Nu får vi faktiskt ut ett par dagars batteritid ur klockan, till skillnad från vad vi fick med Venu.

Träningsmonster ändå

Utseendet är helt klart mer Apple Watch än Forerunner. Men det är fortfarande Garmin under ytan. Det innebär långt många fler funktioner relaterade till träning än vad utseendet vill påvisa. Olika former av strukturerade träningspass, enorma möjligheter att skapa egna sådana och relativt stabila analysfunktioner gör att klockan skiner på den fronten. Vi saknar återhämtningsfunktionerna och de än mer avancerade träningsdelarna som Forerunner- och Fenix-klockorna har, men för de allra flesta är det här rejält avancerat. GPS- och pulsmätning håller riktigt bra klass även de och det går fort att få låsning på GPS-delen inför ett pass.

Garmin har även blivit betydligt bättre på pekskärmsgränssnitt. Det är inte det vackraste, men numera känns det logiskt att använda hyfsat genomgående och som backup, och när du har vantar, finns två fysiska knappar att tillgå.

Garmin Venu SQ är rejält funktionsfylld sett till sitt pris, bland annat med ett ganska ovanligt Spotify-stöd. Samtidigt har den en design och skärm som passar dig som tycker att deras vanliga klockor ser för mossiga ut.

Bra puls- och GPS-mätningfunktionsfylld för prisetriktigt bra träningsfunktioner
Rätt trist gränssnittmer avancerade analysfunktioner saknas

21. Apple Watch Series 6

Finslipning av bra smartklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 368x448 pixlar, 44 mm Mått (BxHxD): 44x38x10,4 mm Vikt: 36,5/47,1/41,3 g (aluminium/stål/titan) Vattentät/Djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth, Wifi Batteritid (vila): upp till 18 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2020

Apple Watch Series 6 44mm Aluminium Case with Sport Band

Apple Watch Series 6 innebär en trygg men väldigt familjär uppdatering av Apples smarta klocka. Är du intresserad av en Apple Watch, eller om du har en med några år på nacken, innebär det en uppgradering. För dig som skaffade fjolårets modell är det däremot svårt att hitta allt för uppenbara skillnader.

Smart smartklocka

Apples inställning till smarta klockor hör till branschens bästa, förutsatt att du kör iPhone då eftersom klockan är låst till just sådana telefoner. Inbyggda funktioner som handsfree för telefonen, eller walkie talkie med andra Appleklockor, fungerar klockrent.

Samtidigt är tredjepartsappar riktigt snabba på att både starta och langa fram den information du vill. Å andra sidan tillåter Apple endast sin egen musikapp för offlinelagring av musik, så kontentan är att det antingen fungerar klockrent, eller inte alls.

Nytt sedan förra året, och även närvarande i Series 6, är att skärmen alltid är på. Det är för att klockan på armen ska fungera som en faktisk klocka utan att du behöver göra ett trumsolo på skärmen för att väcka den. Apple watch 6 Nackdelen är batteriet, som behöver laddas minst en gång per dag. Till följd av nya funktioner blir detta ännu mer av ett stressmoment.

There’s an app for that

Inställningen Apple har till hälsa, träning och aktivitet skiljer sig samtidigt från någon slags branschstandard. I fallet aktivitet är detta en bra sak. Istället för steg, som faktiskt är rätt svårt att hitta, bygger det hela på tre ringar som ska fyllas: Ståmål, aktivitet och träning. Att fylla ringarna varje dag känns både mer varierat och motiverat än det klassiska stegmålet, eftersom det i fallet Apple Watch räknas mer på helheten av vad du gör.

I fallet hälsa är det däremot lite knöligare. Inställningen är att om inget är fel behöver du inget veta. Du kan ta ditt EKG och även mäta syrenivån i blodet, vilket är den stora nya funktionen för Series 6. Samtidigt får du liksom inte ut något av värdena såvida det inte verkar som om något är fel. Apple watch 6 Hälsa-appen i både klockan och på iPhone är ohyggligt rörig. Både att se historik över det du gjort och att få ut tips och råd för att förbättra sig är närmast omöjligt.

Detsamma gäller tyvärr även den nya sömnmätningen. Sömn är ingen exakt vetenskap, men det enda du faktiskt får ut av Apples sömnmätning är när du somnade och när väckarklockan på klockan ringde på morgonen. Lätt/djupsömn, nattliga toabesök eller någon bedömning om sömnkvalitet (som Polar gör briljant) saknas helt. Dock finns det tredjepartsappar som löser den biten bättre.

Sömnläget gör dock att du gärna laddar klockan en extra gång under dagen för att den inte ska dö under natten.

Appar är lite det som gäller för träning också. Grunderna finns där, men har du minsta krav utöver tid, sträcka och puls är Apples träningslägen allt för enkla. Det gör att du snabbt har ett gäng extra appar som mäter olika träningsformer som du vill, men fortfarande samma sopiga sammanställning av allt i Apples Hälsa-app. Syremätning I blodet hos Apple Watch 6 När det kommer till att utnämna den absolut bästa smartklockan är det ingen som kommer i närheten av Apple Watch, dess inbyggda funktioner och hur väl tredjepartsapparna fungerar. Ett öppnare ekosystem för apparna hade däremot inte skadat. När det kommer till träning och hälsa känns aktivitetsmätningen motiverande och klockan är bra på att varna för oegentligheter i din hälsa, medan precis allt annat är rörigt, saknas eller löses bättre via tredjepartsappar. Sedan var det ju det där med batteritiden och den ständiga stressen att behöva ladda...

Långtidsuppdatering: Efter att ha använt Apple Watch 6 regelbudet i ungefär ett halvår kan vi konstatera att även om batteriproblemet kvarstår upplevs problemet ändå som en smula mindre eftersom klockan laddas fort. Bästa hade såklart varit om den hade kunnat laddas på alla trådlösa laddare, men sån lyx har vi inte. Vi har använt aluminiumversionen av klockan och kan tyvärr konstatera att åtminstone skärmen är enormt känslig för repor. Är du spekulant på en Apple Watch skulle vi i så fall råda dig att kanske lägga de extra pengarna på stål-utgåvan, som har mer reptåligt glas, eller direkt köpa till skärmskydd till klockan.

Bra och exakt puls- och stegmätningfantastiskt bra integration mot telefonenbra inbyggda funktioner
Batteritidenrörig sammanställning av träning och hälsafånigt enkel sömnmätning

22. Huawei Watch GT2 Pro (46 mm)

Enkel klocka i premiumskrud för dig som vill ha mer lyx än funktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,39 tum Mått (BxHxD): 46,7x46,7x11,4 mm Vikt: 52 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 30 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth 5.2 Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2020

Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT2 Pro är den tredje utgåvan i GT2-serien, efter den första modellen och den lite enklare GT2e. Det börjar tyvärr märkas eftersom det på många sätt är materialvalet som blivit “pro” med den här modellen gentemot tidigare varianter.

Samtidigt är det en bra klocka för dig som vill ha något enklare.

Titan och safir

Klockan kommer i två varianter, Sport och Classic, där det egentligen är materialet på armbandet som är den stora skillnaden. Classic är den modell vi fått in för test och som verkligen imponerar kvalitetsmässigt med sitt titanskal. Huawei Watch GT2 Pro Skärmen täcks av safirglas för att tåla repor bättre och under den hittar vi en riktigt fin skärm som kan ställas till att alltid vara påslagen för att faktiskt fungera som en klocka. Samtidigt handlar det om en stor klocka och denna gång finns det inte en mindre modell att välja på. Klockan kräver helt enkelt sin underarm för att passa bra. Huawei Watch GT2 Pro

I övrigt bibehålls samma fina batteritid på upp till 14 dagar som tidigare versioner. Det i sig kommer med sina begränsningar, men vi väljer hellre lång batteritid över avancerade funktioner. Huawei Watch GT2 Pro

Hälsa, hälsa och hälsa

För klockan i sig lever i sitt eget ekosystem, utan nedladdningsbara appar (däremot fler än 150 urtavlor, så du lär inte tröttna). Notiser är just bara enkla notiser och det är sällan du kan göra så mycket med dem. Musik kan laddas ner till klockan, men då bara i form av MP3-filer, så glöm synk mot Spotify och liknande.

Med musik på klockan kan du spela upp den via headset eller klockans förvånansvärt bra inbyggda högtalare. I den finns även den fenomenala funktionen att klockan kan användas som handsfree vid telefonsamtal, något alla klockor borde ha. Tyvärr gäller det bara så länge som klockan är i närheten av telefonen, eftersom det inte finns någon utgåva med eSIM.

Annars är det träning som gäller. Klockan är ganska avancerad i sin sömnmätning, håller koll på steg och stress via pulsen. Det ger en ganska bra grund för det vardagliga och när det kommer till träningsformer har du en stor flora att välja mellan. Vi hade gärna sett större anpassningsmöjligheter i vad som visas under träningen däremot. Huawei Watch GT2 Pro

GPS-mottagningen är snabb på att låsa och i de flesta fall fullt korrekt. Det finns även en funktion för att hitta tillbaka hem om du sprungit vilse. All data synkas sedan mot Huawei Health, som agerar hubb på telefonen och som börjar bli allt bättre på att dela data med tredjepartstjänster, även om det finns en del att jobba på där.

Huawei Watch GT2 Pro köper du om du har armstorleken för det, vill ha en klocka med premiummaterial och bra batteritid. Övriga funktioner är något begränsade jämfört med smartare klockor, men gör ett fullt dugligt jobb åtminstone.

Långtidsuppdatering: Något som ännu så länge inte hunnit ge allt för mycket genomslag, men som verkar lovande, är att Huawei sedan i slutet av februari 2021 faktiskt tillåter tredjepartsappar att installeras på klockan. Det förutsätter såklart att de finns i Huaweis egen appbutik Appgallery och i skrivande stund handlar det om försvinnande få appar med stöd för klockan. Men det är en bra utveckling som kan ge Huaweis klockor en välbehövlig boost i extrafunktioner.

Bra batteritidstandard QI-teknik för trådlös laddninghög kvalitetskänsla
Lite trista notisfunktionerfå anpassningsmöjligheter för träning

23. Coros Apex Pro

Maratonlöpare med ögon enbart för sporten och en batteritid att dö för

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 47x47x13,4 mm Vikt: 59 g Vattentät/Djup: Ja/10ATM Batteritid: 40 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetoothi, ANT+ Batteritid (vila): 30 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2019

Coros Apex Pro

I Sverige är Coros en ganska liten spelare och även globalt är de ett rätt ungt företag. Coros Apex Pro är toppmodellen sett till multisportklockor. Vad du får är en i många fall välfungerande klocka med fantastisk batteritid, men där mjukvaran inte alltid hänger med.

Galen batteritid

Till det yttre är Apex Pro en bastant historia som påminner en del om Garmins Fenix-serie. Den främsta skillnaden sitter i scrollhjulet, som används för att navigera i menyer istället för med knappar för upp och ner. En för det mesta riktigt smidig lösning, förutom när du har handskar på dig. Ganska ofta känns det dock som att hjulet missar ett hack och du får snurra på det lite extra för att komma dit du vill. Coros Apex Pro Byggkvaliteten är det däremot inget fel på – klockan är lika välbyggd som den är bastant och trots ett par månaders omild behandling ser vårt testexemplar ut som nytt.

Vad som är ännu roligare är batteritiden. 30 dagar som klocka och 40 timmar med GPS. Eller helt enkelt, så pass lång att vi ofta glömt vart vi lade laddsladden mellan gångerna, för så bra är den. Coros Apex Pro

Enbart sport

Coros är uttalat ute efter mer seriösa idrottare. Därför har de helt hoppat över “lyxfunktioner” som betalningar, musik och liknande. Väldigt enkla notiser från mobilen finns, och den räknar steg och sömn fullt dugligt. Däremot hittar du inte någon vettig sammanställning av sådana data, stressvarningar och liknande.

Istället är det sport som gäller. Det finns lägen för ett tjugotal sporter, tyvärr utan möjlighet att ställa in egna varianter. Samtidigt finns de vanligaste lägena, inklusive simning och utförsåkning, så det mesta är med.

Nyligen tillkom ett omfattande läge för styrketräning, som visar stor potential i sin ambition, men som inte är riktigt där i logiken ännu. De har även ett speciellt Track Mode, som bättre håller koll på dig när du springer på löparbana. En funktion som faktiskt fungerar riktigt bra. Coros Apex Pro

Tekniskt sköter sig klockan fullt dugligt. GPS-mätningen i samtliga lägen utom just Track Mode är konsekvent 1-200 meter kortare än vad Polars och Garmins klockor uppfattar. Simning utomhus fungerar, men det uppritade spåret “darrar” som en EKG-mätare av någon anledning.

Pulsmätning vid handleden (externt band via ANT+ och Bluetooth går också) fungerar bra. Pulsmätare är däremot konsekvent dubbelt så seg på att låsa sig vid ett värde än vad den inbyggda GPS:en är, vilket är lite störande när alla andra klockor redan har koll på din puls.

Mobilappen är även den lite sparsmakad. Du får all träningsinformation, men inte så mycket mer. Ett läge för att visa hur din kondition utvecklas finns, men verkar ge en närmast slumpmässig kurva.

Coros Apex Pro är ett intressant val i en ännu mer intressant prisklass. Hårdvaran, främst batteritiden, är ruggigt bra. Däremot är mjukvaran inte uppe på samma nivå. Om ambitionsnivån på det nya styrkeläget är en indikator kommer de dock snabbt höja nivån även där.

Långtidsuppdatering: Vi har, även efter ett halvår, problem att minnas var laddaren tagit vägen eftersom batteriet räcker så otroligt länge. Samtidigt är det tydligt att Coros inte lämnar sina klockor i sticket. Utöver att släppa enorma mängder specialutgåvor och andra kosmetiskt förändrade versioner tuggar uppdateringarna på i stadig takt. Vi väntar fortfarande på mer omfattande analysfunktioner, men med jämna mellanrum trillar det in en uppdatering som lägger till någon skojig funktion här och där.

Vansinnig batteritidbra bygge och hårdvarufunktionerutvecklas snabbt
GPS:en mäter lite kortsegstartad pulsmätarelite för grundläggande mobilapp

24. Garmin Fenix 6 Pro Solar

Lite extra kraft från solen men annars rätt få nyheter i Garmins toppmodell

GPS: Ja Skärmupplösning: 260x260 pixlar, 1,3 tum Mått (BxHxD): 47x47x15,1 mm Vikt: 85 g Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+, Wifi Batteritid (vila): 14 dagar (16 med sol) Batteritid (med GPS): 36 timmar (40 med sol) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Fenix 6 Pro Solar

Garmin Fenix 6 Pro Solar är exakt allt som Fenix 6 Pro var, fast med inbyggda solceller för en extra batteriboost. På ett sätt gör det klockan till en lite tråkig uppdatering, samtidigt som den redan innehåller allt du kan tänkas behöva för träning.

Alla solar sig

Med Fenix 6 Pro-serien var det bara den största modellen, 6X, som begåvades med solceller och hela den här uppdateringen går egentligen ut på att Garmin knölat in samma teknik även i de två mindre modellerna i serien. Visst, det har tillkommit stöd för bouldering bland träningslägen också, men i praktiken är det solcellerna i såväl boetten som under skärmglaset som är hela grejen här.

Har du då en klocka som ger dig oändligt många användningstimmar så länge du befinner dig i solen? Inte riktigt. Fenix 6 Pro har redan mer batteritid än vad de flesta vanliga dödliga behöver för ett träningspass. Vad solpanelen gör är att lägga till ett par timmar på det.

Tränar du någon timme per dag och använder klockan dygnet runt i övrigt räcker batteriet ungefär en vecka istället för fem dagar, på den nivån ungefär. Mer nice to have än något som räddar ditt liv när du gått bort dig på hajk.

Det mest störande med det hela är att du måste ha en speciell urtavla för att se hur mycket juice solcellerna genererar, eftersom den mätaren inte får vara med som ett vanligt datafält.

Välfyllt

I övrigt är det samma lika klocka som Fenix 6 Pro. Det vill säga förbättrad och riktigt bra pulsmätare, snabb och exakt GPS samt alla andra sensorer du vill ha. Kartor och musik från bland annat Spotify finns inbyggt, plus aktivitetsmätning, mobila betalningar och fler träningslägen än du hört talas om.

Träningen analyseras noggrant, medan vi gärna sett samma gedigna nivå för aktivitetsmätning, sömn och hälsa. Den finns där, men känns inte lika utvecklad.

Står du i valet mellan Fenix 6 Pro och Fenix 6 Pro Solar handlar det mest om en skrytfunktion som kanske behöver någon generation till på sig för att bli riktigt användbar. Med det sagt är det fortfarande en av de allra mest fullfjädrade träningsklockorna vi testat.

Kul med solcellerbra batteritidriktigt funktionsrik
Solcellerna gör knappast batteritiden oändliganalysfunktioner för hälsa och aktivitet kunde varit mer detaljerade

25. Garmin Fenix 6s Pro

Med allt du behöver i ett förvånansvärt kompakt format

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 42x42x13,8 mm Vikt: 61 g Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+, Wifi Batteritid (vila): 9 dagar Batteritid (med GPS): 25 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Fenix 6S Pro

Garmin Fenix 6s Pro är den minsta modellen i Pro-familjen för Fenix 6-serien. För en gång skull är skillnaderna mellan liten/mellan/stor (6S/6/6X) mestadels storlek och batteritid och inga andra funktioner, förutom brottarmodellen 6X som även har inbyggda solpaneler då.

Utrustad med allt

Lägger du den förhållandevis beskedliga summan som en Fenix-klocka kräver kan du förvänta dig i stort sett allt Garmin har att erbjuda och det stämmer även här. En vansinnig mängd träningslägen, kompass, höjdmätare och uppdaterad inbyggd pulsmätare sällskapas av ett rejält inbyggt minne för både (enklare) kartnavigering och musiklagring från exempelvis Spotify. Saknar du något finns det oftast att hitta via appbutiken Connect IQ.

Det är just vid träningen som Garmin skiner som aldrig förr. De allra flesta träningslägen känns rejält genomtänkta och via Garmin Connect-appen i telefonen får du ut såväl all data som väldigt mycket analys av din träning. Sett till helheten, med steg och sömn, har Polar ett bättre helhetsgrepp och Apple Watch är bättre på att guida dig när det kommer till hälsa kopplat till puls, men för träning är det ingen som slår Garmins Fenix-serie.

Rejäl batteritid

Även minstingen 6S Pro som vi haft inne för test imponerar med sin batteritid. Inte på samma vansinnesnivå som Coros modeller, men sett till hur många funktioner som finns inbyggt håller den riktigt bra.

Samtidigt känns det lite som att Garmin borde börja snegla med på Polar och Apple för helheten. Visst kan du få pulsvarningar även utanför träningen och visst loggas din sömn, men vi hade gärna sett att den gedigna analysfunktionen för träning avspeglade sig mer även på hela mätningsområdet så att säga. Detsamma gäller notifikationer och andra typiska smartklockefunktioner, där Garmin helt klart kommit längst av de klassiska tillverkarna av pulsklockor, men ändå känns en aning mossiga.

Fenix 6S Pro är hårdträning rakt igenom och på den fronten står den sig riktigt stark. Samma sak gäller navigering och utflykter i skog och mark, som är där Fenix-serien började, och även på golfbanan. Nu hoppas vi bara att Garmin tar nästa steg också när det gäller hälsa och smartklockefunktioner.

Inbyggd musik & kartorotroligt många träningsfunktionerbra analysfunktioner
Musik äter väldigt mycket batteribegränsad som smartklocka

26. Polar Vantage V

Lyxig multisport med rejäla analysfunktioner och en del konkurrens

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 46x46x13 mm Vikt: 66 g Vattentät/Djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth smart Batteritid (vila): 7 dagar Batteritid (med GPS): 40 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband lanseringsår: 2018

Polar Vantage V

Polars lite äldre klockor i sortimentet har mått bra av att få mogna med tiden. Samtidigt har Polar Vantage V kanske inte utvecklats så mycket som den borde. Men är det enbart träning du är ute efter kan den vara intressant.

Välbyggd

Likheterna med lillasyster Vantage M är ytterst påtagliga. Lägger man dem bredvid varandra ser de i stort sett identiska ut. Den stora skillnaden är att Vantage V är byggd i robust metall. Knäppt nog har den däremot inte samma standardiserade system för att byta armband som den billigare modellen, å andra sidan är medföljande band otroligt bekvämt och stabilt. Polar Vantage V En ganska poänglös extrafunktion är pekskärmen. Den finns, men är klokt nog låst under träning och fungerar i övriga fall aldrig bättre än vad de fysiska knapparna gör. Ett kul men därmed onödigt tillskott. Vidare har Polar valt att placera såväl meny- som backfunktion på samma knapp, vilket är förvirrande.

Vad som däremot är trevligt med Vantage V är dess inbyggda funktioner för kraftmätning vid löpning och ett rejält utökat system för att hålla koll på återhämtning i förhållande till din träning. Det i kombination med de fenomenala analysfunktionerna som först introducerades i budgetklockan Ignite ger dig en väldigt bra överblick över din träning.

Vi tycker att återhämtningen även kunde ha följt med i M-modellen eftersom det bara är en mjukvarufunktion, men hos V får du även höjdmätare vilket ger mer exakta data om du springer i berg eller åker utför. Just utförsdelen av klockans sportfunktioner är dock betydligt mer datafattig än vad motsvarande funktion hos Garmins klockor är.

Hård konkurrens

Polar Vantage V

Som en multisportklocka i mellansegmentet har Vantage V en helt annan konkurrens än vad dess billigare syskon har. Det råder ingen brist på funktioner eller sportlägen här, men de återfinns till största del även i den billigare modellen. Med tiden har även prisbilden sänkts något, vilket är positivt. Även GPS-mottagningen både under pass och i efterhand håller sig till verkligheten, där den billigare modellen betedde sig något onyktert.

Men vid sidan av analysfunktionerna, som förvisso är riktigt bra, sticker inte Vantage V ut riktigt mot konkurrenterna. ANT+ saknas för den som har många externa sensorer med den tekniken. Batteritiden är bra, men inget utöver normalen i klassen. Extrafunktioner vid sidan av träning sträcker sig till andningsövningar och enkla notiser från mobilen. Synkronisering av pass och inställningar är fortfarande en manuell historia. Vill du ha musik inbyggt får du titta åt annat håll.

Polar Vantage V är väldigt bra på att mäta träning i alla former, övrig aktivitet under dagen och sömn. Den är riktigt bra på att omsätta såväl sömn som träning till användbara tips och har inbyggda träningsprogram för att stötta den biten. Det är helt enkelt en enormt trevlig klocka som både är bekväm, om än lite stor för mindre armar, och funktionsfylld. Samtidigt är budgetversionen Vantage M enormt likvärdig på merparten av alla punkter och konkurrenterna i samma prisklass erbjuder fler sidofunktioner om det tilltalar dig mer. Polar Vantage V är en riktigt bra träningsklocka, vars gloria falnar lite väl mycket av polars egna produkter och vad konkurrenterna i samma prisklass hittar på.

Bra byggkvalitetRiktigt bra analysfunktioner av träningenBra inbyggd pulsmätare
Poänglös pekskärmLite klumpig navigering

27. Garmin Fenix 5X Plus

Toppmodellen för både multisport och vandring som kan allt utan att skryta

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 51 x 51 x 17,5 mm Vikt: 96 g Vattentät/Djup: Ja/10 ATM Batteritid: 32 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 20 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2018

Garmin Fenix 5X Plus Sapphire

Garmin Fenix 5X Plus representerar i stort sett allt Garmin kan trycka in i en klocka. Men medan Fenix 5-seriens X-modell bjöd på nya funktioner är skillnaderna mindre i 5 Plus-serien. Alla tre klockor i serien ( Fenix 5/5S/5X Plus) har fått stöd för kartor och navigering (tidigare bara tillgängligt i Fenix 5X), musikuppspelning (lokalt eller med Spotify), mobila betalningar med Garmin Pay, integrerade golfbanor och förbättrad batteritid (av de stora nyheterna). Den här gången är de tekniska skillnaderna i specifikation begränsade till värden för acklimatisering på höga höjder (ja, så små är skillnaderna).

Istället handlar Plus-serien om olika storlekar för olika användare. Med en större storlek kommer bättre batteritid, där 5X Plus är klart bäst (och långt bättre än den redan uthålliga föregångaren).

Extra allt plus

Här har du således allt inbyggt. Kartor för enklare navigering (skärmen är rätt liten) och alla typer av verktyg för vandring, fiske och vildmark du kan tänka dig (Fenix-serien började ju ändå som en vildmarksklocka snarare än multisport). Musik till Bluetooth-lurar finns inbyggt, där vi även har stöd för Spotifys offlinelistor numera och där allt fungerar över förväntan smidigt att få igång. Garmin Pay fungerar hyfsat smidigt och stödet för olika kort och betalförmedlare börjar bli riktigt bra.

Träningslägen, scheman, interna och externa sensorer, mätpunkter och data in absurdum för alla former av träning finns såklart. Saknas något börjar Garmins app-affär bli hyfsat välfylld med både träningslägen, urtavlor och specialfält för träning. Ja och så ett solitt paket med aktivitetsmätarfunktioner och enormt stabil koppling mot mobilen för notiser och träningsanalys såklart.

Bastant men ändå smidig

Fler funktioner än vad de allra flesta kommer att ha användning för helt enkelt, men de finns där och är bara ett par knapptryckningar bort. Den främsta surpucken bland alla funktioner är att notiser från mobilen fortfarande är lite begränsade, men numera finns åtminstone möjlighet att skicka förhandsskrivna SMS-svar.

Alltihop sitter i en av Garmins större klockor med en omkrets på stabila 51 millimeter (de mindre modellerna ligger på 42 respektive 47 millimeter). Det är stort, men samtidigt väldesignat och paradoxalt nog rätt smidigt. Det är sällan vi faktiskt upplever att klockans storlek är i vägen, vilket är positivt.

För dig som vill ha den bästa batteritiden

Att försöka täcka in allt som Garmin Fenix 5X Plus klarar av kräver en betydligt längre text än så här. Men vill du ha en klocka för alla former av träning som dessutom klarar de viktigaste funktionerna hos en smartwatch är det svårt att gå fel med den här. Känns den för stor kan du samtidigt gå ner till systermodellerna utan att känna att du förlorar några funktioner.

Bra batteritidsmidig musikhanteringhelt vansinnigt många välbyggda funktioner
Ganska begränsade smartwatch-funktionerflera större musiktjänster saknas

28. Suunto 9

Multisportare som känner av tidens tand

GPS: Ja Skärmupplösning: 320x300 pixlar, Mått (BxHxD): 50x50x19 mm Vikt: 81 g Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): Upp till 14 dagar Batteritid (GPS): Upp till 25 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via Bluetooth Smart-pulsband

Suunto 9

Suunto 9 är lika delar kompetent multisportklocka och halvt uppdaterad skåpmat. Utseendemässigt och sett till många av funktionerna är den enormt lik Suunto Spartan, men nu omdöpt till Suunto 9 för att positionera den i toppsegmentet bland Suuntos klockor. Till det yttre är det utbytbara armband och mindre kosmetiska förändringar som skiljer de båda klockorna åt. I övrigt är de förvillande lika.

Nu med appar

Medan Suunto 9 har ett par år på nacken och även fått sällskap av sitt lite modernare syskon Suunto 9 Peak hänger den fortfarande med mjukvarumässigt i det Suunto gör. Utöver mjukvaruuppdateringar rent allmänt introducerades även enklare appar under 2022 under namnet Suuntoplus. Företaget var en gång först med appar i pulsklockor, men tog bort funktionen för att nu återigen lägga till dem.

Vid sidan av mjukvaruuppdateringar måste vi ändå säga att skärmen är klockans svaga punkt. Medan du har både pekskärm och knappar att styra med är själva skärmen lite väl enkel och känns en smula billig. Lite trist eftersom resten av klockan känns väldigt välbyggd.

Stabil men krånglig

När det kommer till såväl träning som daglig aktivitet håller Suunto 9 rätt bra. Den har inte lika många analysfunktioner som landsmannen Polar och inte lika många funktioner i allmänhet som Garmin. Men samtidigt gör Suunto ett riktigt bra jobb med såväl pulsmätare som GPS-mottagning. Med färre funktioner och en enklare skärm får du samtidigt mycket bra batteritid.

Samtidigt fungerar gränssnittet i klockan på ett lite eget sätt som inte alltid känns fullt logiskt om du kommer från en annan plattform. Att du kan navigera med både knappar och pekskärm hjälper en del och efter ett par dagar har du ändå fått grepp om var alla funktioner ligger någonstans.

Som träningsklocka, särskilt för multisport, är Suunto 9 lite billigare och lite enklare än många av konkurrenterna. Den är absolut inte dålig och har visat sig vara väldigt långlivad i många avseenden, men samtidigt känns den något enkel i jämförelse med konkurrenternas motsvarigheter.

Bra byggkvalitetGPS-mottagningenbra batteritid
Ganska trist skärmförhållandevis få funktioner

29. Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Lika många steg framåt som bakåt

GPS: ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar, 1,04 tum Mått (BxHxD): 45,5x45,5x11 mm (46 mm), 41,9x45,7x12,7 mm (42 mm) Vikt: 52 g (46 mm) 46,5 g (42 mm) Vattentät/djup: ja/50 m Batteritid: 26–29 timmar Trådlös teknik: bluetooth (4G LTE-version finns också) Höjdmätare (barometrisk): ja Kompass: ja Vibrationslarm: ja Pulsmätning: ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46mm Bluetooth

Samsung Galaxy Watch 4 Classic är den dyrare och lite lyxigare av Samsungs två nya smartklockor. Till det yttre har inte så mycket hänt, men på insidan är allt nytt – på både gott och ont.

Classic-varianterna av Samsungs smarta klockor har mer eller mindre följt samma designmönster sedan starten. Den populära funktionen där du kan snurra på boettringen för att scrolla i menyer är nu tillbaka, vilket är den största skillnaden mellan Samsungs två varianter av Watch 4.

Pulsklocka-smartwatch-andro-watch-4-classic-0001

Tillbaka till Google

Störst nyhet, som ändå inte märks allt för mycket vid daglig användning, är att klockan kör Google Wear OS 4. Nästan alla Samsungs smarta klockor har tidigare kört det egna Tizen-systemet, men nu har de varit med och tagit fram den senaste versionen av Googles eftersatta klocksystem. För Google är det perfekt, eftersom Wear OS numera känns lika modernt som Samsungs klockor gjort länge. För Samsung skulle vi nog vilja påstå att det är ett markant steg tillbaka. Utöver en långsiktig strategi att slippa underhålla sitt eget operativsystem är det knappast som att Samsungs klockor fått en uppsjö nya funktioner i och med bytet.

I stället landar vi med ett stundtals fånigt segt system. Både direkt efter omstart och när batterinivån blir låg segar klockan ner sig ordentligt, trist nog. Batterinivån sjunker också oroväckande fort och ger oss ungefär ett dygns användning innan det är dags att ladda. Tidigare Samsung-klockor hade oftast inga problem att gå åtminstone två–tre dagar innan de behövde laddas.

Mest för Samsung-ägare

I och med bytet av system stryks stödet för Iphone ur ekvationen och nu är det enbart Android som gäller. Kör du vilken Android-telefon som helst innebär det en fånigt lång process för att komma igång med Samsungs klock- och hälsoappar. Det krävs inte mindre än elva inloggningar (!) på ditt Samsung-konto innan apparna är nöjda. Då märker du även snabbt att en rejäl portion av de hälsofunktioner som finns helt enkelt är avstängda eftersom du inte har en Samsung-telefon. Den insikten lämnar en sur eftersmak genom hela systemet. Har du en Samsung-telefon är däremot både inloggning och funktioner på topp.

Av de funktioner som finns tillgängliga för alla användare kan vi inte klaga. Appar går att hämta hem (Spotify bland annat), notiser är hyfsat avancerade och alla önskvärda tränings- och hälsofunktioner finns där. En nyhet, som gäller för alla användare, är att klockan även kan mäta din kroppssammansättning, ungefär som smarta personvågar ofta gör. Låt klockan analysera en stund och sedan får du fram ett hyfsat korrekt värde för din fettmängd i kroppen.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic är, oavsett om du kör 4G eller bluetooth-versionen, en väldigt kompetent smartklocka med bra hälso- och träningsfunktioner. Samtidigt är det lite av en förstagenerationsprodukt som bara kan bli bättre med tiden. Det gäller dock inte batteritiden, som är ett tydligt steg bakåt jämfört med Samsungs tidigare klockor.

Kul mätning av kroppssammansättningganska prisvärdmånga funktioner
Rätt sopig batteritidväldigt låst till Samsungkrångligt att komma igång

30. Huawei Watch 3

Premiumklocka med en eventuellt lovande framtid

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,39 tum Mått (BxHxD): 46,7x46,7x11,4 mm Vikt: 52 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 30 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth 5.2 Batteritid (vila): Upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch 3 Active

Huawei Watch 3 bygger vidare på mycket av det vi sett i tidigare klockor från företaget. Fortfarande ligger fokus på batteritid och byggkvalitet, samtidigt som de gamla nackdelarna finns kvar. Med ett nytt operativsystem kommer även en möjlighet som kan göra klockan mer intressant framöver.

Först ut med Harmony

Om du vet hur Huaweis klockor sett ut tidigare och inte hört något av storyn kring det hela kommer Watch 3 mest kännas som en naturlig vidareutveckling. Lite djupare under huven handlar det däremot om ett byte till Huaweis eget operativsystem Harmony OS.

För en klocka innebär det inte så mycket i dagsläget, men framöver ska det ge betydligt större möjligheter till samkörning och hopkoppling av en mängd olika enheter.

Halvnytt är även appbutiken Appgallery (introducerades redan i smyg i föregångaren). Det öppnar upp för möjligheten att ladda ner appar och därmed utöka funktionaliteten. Svenska Huawei lovar att mycket kommer att hända på det området, men i dagsläget är det väldigt skralt och väldigt lite som känns anpassat för vår marknad. Potentialen finns där dock, men då måste både Appgallery till klockan och mobilen utvecklas mer. Kör du Iphone blir du dock helt utan Appgallery, eftersom det krävs att samma butik är installerad på telefonen.

Vid sidan av det har Huawei proppat klockan full med funktioner för att avsaknaden av appar inte ska kännas av så mycket, vilket å andra sidan gällde föregångarna också.

Samtidigt finns det mycket kul teknik i själva klockan också. Givetvis kan du använda den som högtalartelefon till din vanliga mobil och det finns även stöd för eSIM för att kunna ge dig ut helt utan telefonen.

Huawei-Watch-3

Premium och batteri

Det senare går ihop bra med träningsdelen. Hela paketet med övervakning av träning och hälsa är ganska väl utvecklat och detaljerat i själva klockan och Huaweis app. Däremot ligger allt det låst inom sitt eget system och att dela data eller pass utanför det är i det närmaste omöjligt. Även det är något som appbutiken teoretiskt skulle kunna göra något åt.

Klockan i sig följer trenden som Huawei haft i många år nu. Det innebär en riktigt fin skärm, vars pekskärm tillsammans med de två sidoknapparna utgör navigationen. Klockan i sig är ett bastant bygge, både till storlek och byggkvalitet och känns riktigt lyxig (men också rätt stor om du har mindre handleder).

Batteritiden ligger på omkring 2-3 dagar vid normal användning, vilket får ses som fullt godkänt. Däremot är det sämre än vad tidigare modeller kunnat skryta med.

Huawei Watch 3 kan vara ett intressant alternativ för dig som kör Android och vill ha en riktigt välbyggd klocka. Konkurrensen från såväl Googles nya smartklockor (med fler appar) och renodlade träningsklockor från exempelvis Garmin (med bättre träningsfunktioner) är dock tydlig och då gäller det att du förälskat dig i designen hos Huawei Watch 3, som å andra sidan är ganska lätt att älska.

Bra byggkvalitet och designmånga funktionerhelt okej batteritid
Än så länge skral appbutiklite inlåst tränings- och hälsodel

31. Fitbit Sense

Hälsofokuserad minsting

GPS: Ja Skärmupplösning: 1,58 tum Amoled, 300x300 pixel Mått (BxHxD): 40,4x40,4x12,4 mm Vikt: 38,8 g (45 mm) Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth, Wifi Batteritid (vila): upp till 6 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Fitbit Sense

Många produkter brukar ha flashiga namn som får dem att låta som mer än vad de är. Fitbit Sense kan vara den mest korrekt namngivna produkten på länge. Detta eftersom mer eller mindre alla funktioner, särskilt de som introducerades i samband med klockan, enbart handlar om att hämta in data från sensorer, eller “känna” om du så vill.

Förutom att vara en klocka med de sedvanliga sensorerna för puls, GPS och steg finns det ett imponerande batteri av data som samlas in här. Klockan samlar in data och håller koll på syremättnad, andningsfrekvens, hudtemperatur, EKG, EDA (electrodermal activity), pulsvariation samt Fitbits eget “Daily readiness score” och en bunt mindfulness- och stresshanteringsbitar.

Världens bästa väckarklocka

Sensorn för hudtemperatur här ovan är fortfarande rätt ovanlig, vilket gör att Fitbit är ganska ensamma med EDA-data och liknande. I övrigt är det inte direkt några superunika funktioner, men det visar ändå riktigt bra varför Sense heter som den gör.

Utöver detta mäter den såklart steg och sömn på ett gäng olika sätt, precis som Fitbit alltid har gjort. Just sömnmätningen kommer med en funktion för smart väckning. Du ställer helt enkelt in ett väckningsfönster på en halvtimme och väcks när du sover som lättast under den perioden. Det funkar fantastiskt bra och borde vara standard på alla klockor, ändå är Fitbit en av få tillverkare som erbjuder funktionen.

Alla sensorer till trots är det en riktigt liten enhet vi har på oss. Skärmen är av Amoled-typ, men gränssnittet känns en aning torftigt för att färgerna ska komma till sin rätt. Med skärmen konstant påslagen får vi ut ungefär två dagars batteritid ur klockan och ungefär det dubbla när vi ställer skärmen till att tändas när vi tittar på klockan. Rätt bra, helt enkelt.

Rörig data

Det som är lite problemet med all data som Fitbit samlar in är att de oftast inte riktigt vet hur de ska visa det. Steg, puls, kalorier, sömn och liknande som de “alltid” haft med syns tydligt direkt i klockan. En del övrig data syns också där, men det mesta återfinns i appen. Där är det lite hela havet stormar kring gränssnittet. Data som faller under prenumerationstjänsten ligger i de flesta fall separerat från övrig data och det är inte helt logiskt att hitta till butiken för appar och urtavlor. Utöver grafer erbjuds heller ingen djupare analys av insamlad data. Daily Readiness score ska hjälpa en del med att göra dina data begripliga och hjälpsamma, men vi upplever det som ett rätt trubbigt verktyg för att se hur återhämtad du egentligen är.

Samtidigt som vi oftast inte har något problem med GPS-mottagningen verkar pulsmätaren vara rätt sömnig. Till vardags sköter den sig som den ska, men under träning känns det som att den hela tiden ligger ett par minuter efter verkligheten. Spring upp för en riktig mördarbacke och pulsmätaren visar förhöjd puls först hundra meter efter att du passerat toppen.

Fitbit Sense vill väldigt mycket och känns som ett mer lätthanterat val jämfört med den något överlastade Charge 5, som har liknande funktioner i formen av ett aktivitetsband. Men vi hade gärna sett en piggare pulsmätare och betydligt fler praktiska användningsområden för all insamlad data.

Väckarklockansmidigt formatmånga datapunkter
Seg pulsmätarerörig appdålig sammanfattning av insamlad data

32. Samsung Galaxy Watch 4

Det sansade alternativet

GPS: Ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar, 1,04 tum Mått (BxHxD): 45,5x45,5x11 mm (46mm), 41,9x45,7x12,7 mm (42mm) Vikt: 52 g (46mm) 46,5 g (42 mm) Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 26-29 timmar Trådlös teknik: Bluetooth (4G LTE-version finns också) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Samsung Galaxy Watch 4 40mm Bluetooth

Samsung Galaxy Watch 4 är “budgetvarianten” av Samsungs senaste Wear OS-klockor. Prisskillnaden är förvisso i det närmaste obefintlig mellan Watch 4 och Watch 4 Classic dock. Med mindre prislapp blir du utan roterande boett, men får samtidigt lite tåligare skärmglas. Det gör Samsung Galaxy Watch 4 till det givna valet av företagets nya klockor.

Mäter kroppsfett

Samsung Galaxy Watch 4 satsar, precis som vanligt, hårt på hälsa och träning. Samsung Health är lite halvdålig på att dela med sig av dina data till externa tjänster, men den tillsammans med klockan håller koll på steg, puls, syresättning i blodet, sömn och mycket mer. En häftig funktion är att den kan mäta kroppssammansättning. På samma sätt som en fettvåg mäter klockan hur stor del av din kroppsvikt som består av bland annat fett och det funkar faktiskt riktigt bra.

Äger du en Samsung-telefon får du ytterligare ett batteri av funktioner, blodtryck bland annat. Andra Android-telefoner blir trist nog snuvade på extrafunktionerna och Iphones kan inte ansluta alls den här gången. Icke-Samsung telefoner har dessutom en närmast fånigt lång process för att installera och koppla upp sig mot klockan, där vi bland annat räknar det till elva (!) inloggningar mot Samsung-kontot innan vi är igång.

Vid sidan av hälsofunktioner är även träningsdelen hyfsat bra utbyggd och frånsett batteritiden lär de flesta ha alla funktioner de behöver här.

Det blir nog bra till slut

Precis som Classic-modellen är det Wear OS 4 som gäller här. Senaste versionen av Googles system för smarta klockor och en välbehövlig uppdatering av det systemet. Utöver att få vara ensamma på den versionen något halvår eller så verkar Samsung inte vinna så mycket på det dock. Tizen-systemet de kört på tidigare var väldigt välutvecklat, hade avancerad notishantering och massvis med funktioner och en riktigt bra app-affär. Det är ungefär detsamma här, men nu dras klockorna med typ ett dygns batteritid. Det är på en höft en tredjedel av vad Tizen-klockorna fixade och de tuffade dessutom på riktigt snabbt. Samsung Galaxy Watch 4 drabbas å sin sida av en hel del lagg och seghet, särskilt direkt vid uppstart och även när batteriet är lågt.

Samtidigt är det, logiskt nog, till Wear OS 4 som all utveckling kommer att ligga, vilket gör att det är helt poänglöst att köpa någon annan äldre Wear OS-klocka. I dagsläget ser det mörkt ut för uppdateringar till dessa, så i skrivande stund är Samsungs klockor det enda framtidssäkra valet.

Samsung Galaxy Watch 4 är en bra träningsklocka, en bra hälsokompis och en bra smartwatch. Nackdelen är mest att det känns som ett tydligt steg bakåt, främst med batteritiden, jämfört med tidigare modeller från Samsung. Samtidigt är det den vanliga Watch 4 du bör välja sett till priset.

Många hälsofunktioneravancerade funktionerkul mätning av kroppssammansättning
Krångligt att komma igång på icke-Samsung telefonertrist batteritidmånga funktioner faller bort om du inte kör Samsung-telefon

33. Xiaomi Mi Watch

Billig pulsklocka med enorm bredd men inget djup

Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,39 tum Mått (BxHxD): 45,9x53,3x11,8 mm Vikt: 32 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: Upp till 50 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 16 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Xiaomi Mi Watch

Xiaomi Mi Watch, ibland även känd som Mi Watch Sport beroende på vilken del av den tillhörande appen du frågar, är en riktigt billig pulsklocka. Vid första anblick har den allt som pulsklockor för fem gånger priset kan skryta med. Men när vi börjar gräva märker vi snabbt att mycket bara är yta.

Tom app

Vi väntar med klockan en stund och börjar med den tillhörande appen. Den finns till både Android och Ios. Till en början lyckas vi bara para den med Android. Det är först efter att vi startat upp det hela via Android och nollställt klockan som den ens vill kännas vid vår Iphone.

Pulsklocka-xiaomi-mi-watch-sport-01

Appen i sig borde vara Mi fit, Xiaomis väletablerade hälsoapp för deras aktivitetsarmband. Den appen har någorlunda stöd för delning av aktiviteter och data samt ett halvdant stöd för vänner. Eller så kan vi ju köra Xiaomi-ägda Amazfits app, med riktigt bra delningsfunktioner... Men nej. De apparna var tydligen för bra, så istället ska vi använda oss av Xiaomi Wear, som bara fungerar mot företagets klockor, tvingar på oss en mycket ful avatar som inte går att ändra, saknar vänfunktioner och saknar delningsfunktioner så när som på att dela en bild på dina träningsdata via Facebook… Ogenomtänkt så att det skriker om det.

De data som samlas in är bitvis helt okej. Sömn och steg fixar den fullt godkänt. Puls, stress och den något odefinierade “Energy” verkar hoppa lite upp och ner. Beräkningen av VO2Max visar sådana glädjesiffror att vi nästan skickar in vår anmälan till landslaget. Ingen av de insamlade datapunkterna används sedan för att hjälpa dig eller guida dig i din träning.

Pulsklocka-xiaomi-mi-watch-sport-03

Brett och tunt

Klockan i sig är en ganska enkel och smidig historia med riktigt bra batteritid. Pekskärmen och de två knapparna ger smidig navigering som för det mesta känns logisk. Du får även grundläggande notiser från telefonen och en hel del widgets för att kolla väder, styra kameran med mera.

Klockan låser GPS ganska fort, strax under minuten som värst. Mätningen håller sig även någorlunda under kortare sträckor. Efter omkring fem kilometer börjar den däremot tröttna och halkar stadigt nedåt i inspelad distans jämfört med våra referensklockor.

Pulsklocka-xiaomi-mi-watch-sport-04

Klockan kommer med hundratalet träningslägen, men det är egentligen bara löpningen som innebär någon slags valmöjlighet. De flesta lägen är antingen kopior av ett annat, eller bara ett glorifierat tidtagarur.

Vill du ha en riktigt billig pulsklocka för att testa på konceptet kan Xiaomi Mi Watch vara ett intressant val. I det läget skulle vi i så fall rekommendera den något billigare Lite-versionen från samma företag. Så snart du lärt dig vad det handlar om kommer du däremot att vilja gå upp till något mer mångsidigt.

Bra batteritidprisetfin skärm
Trist appgrunda träningslägenlåst system

34. Huawei Watch GT2 (46 mm)

Fenomenal batteritid i smidig och lite enklare klocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar Mått (BxHxD): 45,9x45,9x10,7 mm Vikt: 41 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 17 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth 5.1 Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Huawei Watch GT 2 46mm Classic Edition

Huawei Watch GT2 Satsar allt på batteritiden och lyckas slå de flesta med god marginal. Den sportinriktade klockan är inte helt och hållet problemfri, särskilt just kring sport, men Huawei har kommit en bra bit sedan första generationen av Watch GT.

Vansinnig batteritid

Träningsklockor är som du säkert vet tänkta att bäras dygnet runt numera för att kunna mäta sömn, steg och allt annat även när du inte tränar. Standard ligger kring fyra dagar och en vecka, lite beroende på klocka och hur hårt du använder den. Huawei tar och smäller till med två veckor istället.

Det är dock med skärmen avstängd, så den tänds när du höjer armen. Det finns ett läge där skärmen alltid är påslagen med en enklare analog eller digital urtavla (med rätt stark belysning också). Då varnar klockan om att batteritiden halveras. Men när det innebär att du, inklusive träning, behöver ladda klockan en gång i veckan är det fortfarande ruskigt bra.

Som sagt är batteritiden lika bra även under träning. Just träningen har förbättrats genom att främst erbjuda mätning av puls från handleden även under simning. Utöver simning finns de vanligaste inom- och utomhussporterna att välja mellan. Men gymråttor får även denna gång förpassa styrketräning till klockans ‘övrigt’ kategori, surt.

Fler funktioner

Vissa sporter kan du anpassa vad som visas på skärmen, tyvärr måste du ha startat en aktivitet för att kunna göra det istället för att fixa det innan. Du har heller inga möjligheter att ansluta externa sensorer till klockan. Däremot plockar den upp GPS-position och puls via handleden fullt godkänt under våra pass. Just pulsen är ganska seg på att komma igång, men väl där ligger den inom vettiga nivåer. Även steg utanför träning plockas upp riktigt bra.

Efter träningen kan du dela ditt pass med en bild, sen tar det stopp. Synkronisering med något annat än Huaweis egen app eller nedladdning av Fit/Gpx-filer går inte för sig.

Klockan har även stöd för notiser från telefonen, sömnlogg samt ett läge för andningsövningar. Efter träning får du en statusrapport om effekt och återhämtning, men en något grund sådan som hade kunnat vara bättre.

Klockan har även inbyggd MP3-spelare om du har några sådana filer liggande. Dessa kan spelas upp via bluetooth-hörlurar eller via högtalaren. För klockan kan användas som högtalartelefon till mobilen, vilket funkar och låter riktigt bra faktiskt.

Huawei Watch GT2 har notiser och högtalartelefon, men resten av klockan är hårt inriktad på sport och hälsa samt batteritiden. Den klarar av de grundläggande funktionerna inom det galant, men hoppar över det flesta mer avancerade funktionerna. Men vill du ha en enklare träningsklocka med fenomenal batteritid är Huawei Watch GT2 ett riktigt intressant val.

Fenomenal batteritidpuls även under simningbra handsfreefunktion
Väldigt grundläggande sportfunktioner

35. Polar Vantage M

Plastig klocka med väldigt många bra mjukvarufunktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 46x46x12,5 mm Vikt: 45 g Vattentät/Djup: 30 m Trådlös teknik: Bluetooth Smart Batteritid (vila): 5 dagar Batteritid (med GPS): 30 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2018

Polar Vantage M

Polars nuvarande utbud av pulsklockor är verkligen en serie produkter som mått bra av att ha fått växa till sig lite. När vi testar Polar Vantage M har den ett par säsonger på nacken, men har samtidigt hunnit växa till sig en hel del på mjukvarusidan. Däremot återstår ett par orosmoment.

Pappersarmband

Men om vi börjar med det yttre. Vantage M är en attraktivt prissatt multisportklocka med väldigt många av de funktioner du förväntar dig och, mjukvarumässigt, väldigt lik företagets betydligt dyrare Vantage V. Polar Vantage M test Klockan i sig är väldigt lätt och, även om diametern kan vara i det större laget för mindre armar. Vikten kommer av att större delen av skalet är av plast, vilket tyvärr ger en lite billig känsla. Armbandet är än värre, då det känns lite som att det är gjort av strävt papper. Turligt nog är det enkelt att byta ut armbandet mot något bättre, även om du måste betala extra för det.

Klockan i sig har en halv ljusramp med lysdioder på baksidan för att mäta pulsen (10 totalt, även om bara 9 används), vilket ger en riktigt bra pulsmätning även utan externt pulsband. Däremot saknas pekskärm och höjdmätare som du får på den dyrare modellen om det känns viktigt för dig. Utförsåkning blir då lite mindre exakt med kartornas höjdangivelser exempelvis. Istället navigerar du med knapparna på sidan vilket för det mesta fungerar bra, enda ologiska är att back- och menyknapp är samma. Polar Vantage M test

Det finns en rejält mängd sportprofiler att använda sig av, där du genom appen i mobilen markerar vilka favoriter som ska vara enkelt tillgängliga i klockan. Det är även i mobilen du får sköta det mesta av inställningarna för klockan. Stöd för mätning av simning i öppet vatten finns också, inte helt vanligt i prisklassen. Däremot får du klara dig utan pulsmätningen då klockan bara kör Bluetooth för externa tillbehör (ANT+ fixar simning).

GPS-mottagning är däremot lite av en blandad kompott. Slutresultatet brukar vara någorlunda rätt på våra uppmätta rutter, även om den har svårt att ge ungefär 100 meter för mycket eller för lite. Däremot lever rutten på kartan lite av sitt eget liv, oftast ett par meter ifrån spåret vi springer på. Ibland drar den iväg på något eget äventyr ett slag innan den är med i matchen igen. Eftersom slutresultatet i snitt ligger någorlunda nära verkligheten duger det, men det ser rätt komiskt ut i efterhand.

Bra app, dålig mobilkoppling

När det kommer till kringliggande mjukvara har Vantage M mått enormt bra av att få växa till sig. De riktigt utförliga analysfunktioner av såväl träning som sömn och daglig aktivitet som introducerades i budgetklockan Ignite finns nu med även här. Notiser från mobilen likaså, även om de titt som tätt slutar fungera både på Iphone och Android när vi testar. Samtidigt finns ingen “fast uppkoppling” mot mobilen, utan avslutade pass måste du manuellt synkronisera över till telefon eller dator (med sladd). Polar Vantage M test

Just analysfunktionerna förtjänas att lyftas fram. För när det gäller sömnmätning är det ingen som är lika detaljerad som Polar. Det i kombination med inbyggda pass i klockan för stretchning, enklare styrketräning och kondition, baserat på hur klockan tycker du mår och tränat är riktigt bra.

Mycket av funktionaliteten har tillkommit under åren för Vantage M och som såväl pulsklocka som daglig hjälpreda för aktiviteter har den blivit både riktigt smart och prisvärd. För vardagsidrottaren finns egentligen allt du behöver här, men vill du ha en bättre koppling mot mobilen eller en knivskarp exakthet i hur GPS-rutter spelas in är den tyvärr lite efter. Trots allt är detta en väldigt kompetent pulsklocka med tillhörande app, och sett till priset utgör den ett bra val för den med något tajtare budget.

Väldigt funktionsfylldbra pulsmätarebra analysfunktioner
Hiskeligt plastigt armbandlite småknasig GPS-mätninginte helt klockren mobilkoppling

36. Suunto 5

Multisportklocka till mellanpris där Suunto tar i från tårna

GPS: Ja Skärmupplösning: 218 x 218 pixlar Mått (BxHxD): 46 x 46 x 14,9 mm Vikt: 66 g Vattentät/Djup: Ja/50 Batteritid: 20 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Suunto 5

Suunto 5 är mellanmodellen i Suuntos nya serie klockor, men slår ändå storebror Suunto 9 på fingrarna i en hel del fall. Det är en multisportklocka som gör en hel del med dina vardagsdata också.

Vek skärm och halvdan batteritid

Klockan i sig håller sig i ungefär samma storleksklass som många andra multisportklockor. Designen känns modern, däremot är skärmen ganska dålig på betraktningsvinklar. Rakt framifrån syns den tydligt i alla miljöer, men värre blir det med lite vinkel.

För att avhandla alla nackdelar på en gång kan det även nämnas att gränssnittet känns en smula långsamt och batteriet kanske inte håller fullt så länge som konkurrenterna om du kör många pass med klockan. Ingen katastrof direkt, men med full aktivitet är det någon dag eller två kortare än snittet.

Trots att Suunto en gång i tiden var först med appar i pulsklockor saknas all sådan funktionalitet i deras nuvarande klockor, vilket är riktigt trist. Det gäller även för urtavlor och de som ingår är lite väl få till antalet för att passa alla lägen.

Fullmatad för vardagsaktiviteter

På det stora hela är ovanstående mer störande moment än dealbreakers. För det är en riktigt intressant klocka ändå. För utomhusaktiviteter hittar den GPS fort och sparar rundor exakt. Det finns en hel del sporter att välja mellan och att skapa nya är inga problem. I jämförelse mot storebror Suunto 9 är det egentligen inbyggd höjdmätare som saknas, så i praktiken är det väldigt lite du saknar.

Samtidigt får du en hel del extradata för vardagsprylar som puls och steg som Suuntos dyrare klocka saknar. Steg, sömn och puls håller den koll på under hela dagen, som väntat. I Suunto 5 används dessa data för att visa hur stressad du är, hur utvilad du egentligen är och liknande. Riktigt trevligt. Även träningspass bakas in, med bland annat återhämtningstid, träningsprogram och liknande.

Samtidigt som de data du får ut är mer än nog för de flesta har du inte samma stora mängd data och funktioner som Garmins klockor. Du har heller inte riktigt samma möjligheter till inställningar och lyxfunktioner som mobila betalningar eller inbyggd musikspelare saknas helt. Men är det just multisportläget du är ute efter, där du kan ha flera aktiviteter i ett och samma pass utan att behöva avsluta och påbörja flera under samma träning eller tävling, kommer du betydligt billigare undan med Suunto 5 är de flesta av Garmins motsvarigheter.

Suunto 5 är en väldigt trevlig bekantskap, som klarar av det mesta och faktiskt gör något av de data som samlas in. Den är inte perfekt, men klarar sig riktigt långt för en fullt rimlig prislapp.

Bra användning av vardagsdatavälutrustad
Ingen klockren betraktningsvinkel på skärmen

37. Garmin Forerunner 735XT

Smidig multisportklocka med det mesta som behövs

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Mått (BxHxD): 44,5 x 44,5 x 11,9 mm Vikt: 40,2 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 14 timmar Trådlös teknik: ANT+, Bluetooth Batteritid (vila): 11 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning:* Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2016

Garmin Forerunner 735XT

Garmin är knappast främmande för multisportklockor. Men vid sidan av Fenix-serien, som officiellt landar i friluftsfacket, var Forerunner 735XT den första renodlade multisportklockan från Garmin på länge när den lanserades. Här är det tydligt hur tekniken gått framåt sedan toppmodellen Forerunner 920X, både hård- och mjukvara. Till det yttre ger den visuellt ett aningen plastigt intryck och är nästan förvillande lik den renodlade löparklockan Forerunner 235, men kvalitetskänslan rent fysiskt är det inga som helst fel på.

Smidigt format

Yttermåtten är samtidigt extremt nätta för den här typen av klockor och det känns aldrig som en klumpig klocka att ha på sig. Samtidigt finns det inte mycket att sakna i klockan heller. Visst, det saknas höjdmätare och inbyggd termometer, men åtminstone det senare går att lösa med en lös sensor.

Satsar du på någon av Garmins lyxigare pulsband samtidigt får du allt från pulsmätning under simning till fler data om ditt löpsteg än vad du rimligen kommer behöva. Klockan i sig hittar GPS snabbt och mäter rundor exakt och den inbyggda pulsmätaren sällan gör bort sig. Skärmen saknar pekfunktion, men är skarp och tydlig.

Välfyllt med aktiviteter

Det smidiga formatet till trots är även batteriet kraftigt nog för att orka med alla dina pass och tiden däremellan utan att behöva laddas mer än en eller två gånger per vecka. Bland tillgängliga sporter finns mer eller mindre något för alla. Skulle något saknas finns såväl extra träningsprofiler som nya urtavlor och extrafunktioner att ladda ner via dator eller mobil. Det senare är att föredra, då du även får alla dina träningspass, steg och även sömndata automatiskt synkat mot telefonen. Åt andra hållet visar klockan även upp notiser från telefonen, vilket fungerar riktigt smidigt. Det finns helt enkelt väldigt mycket att gilla hos Forerunner 735XT. Vill du ha fler möjligheter än en renodlad löparklocka är det här både ett smidigt och relativt prisvärt alternativ för att täcka in de flesta behov.

Långtidsuppdatering: Forerunner 735 kan inte riktigt ses som en aktuell klocka i dagsläget, sett till att den har många år på nacken. Men däremot har den sjunkit enormt i pris, så om du inte kräver de allra senaste funktionerna är det ett bra val för att komma billigt undan med en multisportklocka.

Smidigt formatbra mobilkopplingbra batteritid
Inte världens lyxigaste utseendesaknar höjd- och temperatursensor

38. Garmin Forerunner 935

Smidig multisportklocka som står emot tidens tand

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 47 x 47 x 13,9 mm Vikt: 49 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 24 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband lanseringsår: 2017

Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935 har några år på nacken och har fått sällskap av sin efterträdare. Det gör däremot inte Forerunner 935 till en förlegad produkt. Tvärtom har den stått emot tidens tand riktigt bra, tack vare solid hårdvara och kontinuerliga uppdateringar.

Smidig multisport

Precis som föregångaren Forerunner 735 och den lite dyrare “göra allting”-serien Fenix från Garmin är det fokus på många olika sporter och en kombination av dessa som är fokus. Du skulle kunna kalla det för triathlonklocka istället för multisport om du vill, men du kan utan problem komponera ihop allsköns kombinationssporter.

Garmin Forerunner 935

Jämfört med föregångaren Forerunner 735 har bland annat höjdmätare, stöd för fler sensorer och fler sportlägen byggts till. Jämför du istället med uppföljaren Forerunner 945 blir du utan musikuppspelning, betalfunktioner och en bunt med ytterligare detaljerade träningsdata.

Därmed inte sagt att Forerunner 935 känns gammal. Tvärtom är det en riktigt smidigt GPS-klocka, smidigare än Fenix-serien, som lämnar ytterst lite att önska när det kommer till träning. Samtidigt börjar priset bli riktigt konkurrenskraftigt.

Klockan i sig är utan tvekan den mest slimmade vi sett i 900-serien bland Forerunner-klockor. Trots att den är helt gjord i plast och väldigt lätt känns den aldrig billig eller plastig.

Är med dig hela dagen

Utöver att spela in alla träningspass du kan tänka dig kan du såklart ladda ner fler via Garmins appbutik, där du även hittar urtavlor och nya sätt att visualisera träningsdata. Precis som egentligen alla Garmins klockor numera får du även notiser från mobilen och koll på din puls under dagen, automatisk sömnmätning och såklart stegräkning. Via mobilappen kan du även haka på olika träningsprogram för löpning.

Garmin Forerunner 935

Batteriet håller riktigt bra sett till storleken, oavsett om du tränar eller bara har den för att räkna steg och ta emot mobilnotiser. Samtidigt har vi inget att anmärka på när det kommer till exaktheten för alla olika sensorer. Den hittar GPS snabbt, mäter puls vid handleden korrekt (om du bär den korrekt) och håller rätt på antal klivna steg inom rimliga gränser.

Det är helt enkelt en riktigt smidig klocka för alla typer av sporter, men snabb låsning mot GPS och riktigt bra batteritid både under och efter träningen. Garmin Forerunner 935 är, tack vare sitt prisvärde bäst i test i kategorin pulsklockor för multisport.

Bra batteritidsmidigt formatmånga funktioner
Inte supermycket nytt från föregångaren

39. Garmin Vivoactive 3 Music

Sportklockan som klarar både musik och betalningar

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 43,1 x 43,1 x 13,6 mm Vikt: 39 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 5 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Smart, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2017

Garmin Vivoactive 3 Music

Garmin har lite målat in sig i ett hörn med sina Vivo-modeller, som sträcker sig från enklaste aktivitetsmätare upp till Vivoactive. Det är helt enkelt fantastiskt förvirrande med flera serier av helt olika modeller som börjar på Vivo, följt av Smart, Sport, Fit, Active eller liknande.

Vivoactive 3 är ändå att anses som toppmodellen och är faktiskt riktigt kompetent samtidigt som den gör ett försök att se mer diskret ut än många andra varianter i segmentet. Bygget är inte i samma klass som betydligt dyrare Fenix 5-serien, men riktigt bra trots alls, särskilt sett till priset.

Klockan navigeras både med hjälp av fysiska knappar och en pekskärm och tyvärr är det just det senare som Garmin alltid haft svårt att får till rätt. Det blandas friskt mellan svepgester, skärmtryck och ibland blandas även knapparna in, vilket gör navigeringen inkonsekvent. Samtidigt är skärmen och alla dess animationer betydligt mer levande än vad vi sett tidigare, vilket får tidigare nämnda Fenix-serie att kännas föråldrad.

Funktionsfyllt och inbyggd musikspelare

Funktionsmässigt bjuds vi på en hel del. Snabb och exakt GPS tillsammans med en hel drös träningsformer att välja mellan, från löpning och cykling till simning och styrketräning. Surt nog klarar bara simningen av mätning inomhus i pool, medan de dyrare modellerna greppar även utomhussimning riktigt bra.

Klockan kopplas mot mobilen för synkronisering av pass, steg, sömn och även notiser, men den är även fristående i avseendet att den klarar av musik på egen hand. Para ett bluetooth-headset med klockan, ladda ner musik och lämna mobilen hemma helt enkelt. Det fungerar utmärkt så länge du har fysiska MP3-filer att ladda in fortfarande. Streamingtjänster är det skralt med, men alldeles nyligen fick den stöd för Spotify, vilket täcker in en ganska stor mängd användare.

Betala med klockan

Du har även tillgång till Garmin Pay, vilket innebär att du kan knyta ditt betalkort till Garmin och betala via klockan istället för att hala upp kortet, precis som det fungerar när du betalar med mobilen eller “blippar” med lite modernare betalkort. Efter att länge enbart godkänt kreditkort för koppling av tjänsten har tjänsten numera även stöd för vanliga debitkort.

Vivoactive 3 Music är helt enkelt en klocka som kan förvånansvärt mycket i ett prisvärt paket. Batteritid och några av de extrafunktioner eller mer detaljerade data som dyrare modeller erbjuder är lite bantat, men för det allra flesta erbjuder Garmin ganska mycket av ett heltäckande paket här.

Äntligen musik i en Garminklocka! många funktionerSpotifysnyggt gränssnitt
Saknar många större musiktjänsterinkonsekvent navigationbra men inte fantastisk batteritid

40. Huawei Watch GT2e

Kan vara den smartwatch du egentligen vill ha

Typ: Träningsklocka Mått: 53 x 46,8 x 10,8 mm Vikt: 43 gram SIM-kortplats: Nej Skärm: 1,39-tums AMOLED, kapacitiv. OS: Huaweis egna Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer, kompass, SpO2 Batteri: 455 mAh Övrigt: Stöd för över 80 träningsformer, inbyggd GPS, 16 MB arbetsminne Lanseringsår: 2020

Huawei Watch GT 2e

Huawei har på senare år blivit ett riktigt populärt varumärke bland framför allt motionärer, då man med sina smartwatch-enheter under namnet Watch GT har erbjudit prismässigt mycket konkurrenskraftiga klockor med ett tydligt träningsfokus. Huawei har valt att inte gå samma väg som till exempel Samsung och Apple har gjort, med renodlade smartwatch-enheter som i någon mån ska vara en förlängning eller rent av en ersättare till en smartphone.

En GT-klocka från Huawei kan primärt visa notifieringar från olika appar, men har utöver träningsbiten ingen annan nämnvärd funktionalitet. Och faktum är att det sannolikt är precis vad folk vill ha rent generellt. För just den där träningsbiten har man lyckats väldigt bra med.

Med Huawei Watch GT2e tar man konceptet ytterligare ett steg på den inslagna banan och nu kan man registrera över 80 olika träningsaktiviteter med den här klockan. I princip allt du kan tänka dig finns representerat, eller vad sägs om magdans och parkour, till exempel (nej, just dessa aktiviteter har vi inte testat) En annan trevlig aspekt med GT2e är att den – precis som de tidigare enheterna i GT-serien – har en exceptionellt fin batteritid. Under vårt en månad långa test behövde vi ladda klockan en(!) gång. Detta trots att den satt på handleden större delen av dagen och fick följa med på löprundor och cykelturer fem gånger i veckan. I jämförelse med den batteritid som många andra tillverkares smarta klockor levererar så är det här helt fantastiskt, och att inte behöva oroa sig för huruvida klockan är laddad när man ska ut på en löptur är oerhört skönt. Man vänjer sig dock snabbt vid det här, så när den väl laddar ur blir överraskningen desto större. Huawei Watch GT2e Klockan är ganska stor, dock inte otymplig. Designen är ganska rättfram och basic, med en rund och väl tilltagen AMOLED-skärm på 1,39 tum, som dels tack vare storleken, dels till följd av en riktigt imponerande kontrast, alltid är lättavläst. Även när solen ligger rakt på så är det inga problem att konstatera hur plågsamt långsamt man faktiskt springer.

Som en smidigare GT2

Det här är en mer sportfokuserad utveckling av föregångaren GT2, så det saknas en del finesser. Det finns till exempel ingen inbyggd högtalare, så man kan inte genomföra samtal direkt via handleden, något som i ärlighetens namn dock känns mer som en gimmick än som någonting man gör på regelbunden basis. Vi noterar också att man förändrat armbandet. Det nya bygger på mängder av perforerade hål och ger förutom ett sobert visuellt och sportigt intryck även en något bekvämare upplevelse, då man ackumulerar betydligt mindre svett under armbandet.

Klockan har alldeles utmärkt pulsmätning och den klarar även att hålla koll på blodets syresättningsnivå. Vi har använt den väldigt sparsamt nattetid, men kan ändå konstatera att sömnmätningen tycks ligga på par med vad andra wearable tech-enheter presterar (läs: vi får samma resultat). Även den inbyggda GPS:en levererar som den ska och klockan tycks även hålla korrekt koll på steg, stressnivå, syreupptagningsförmåga, kaloriförbränning och andra detaljer.

Letar man efter en smartwatch som primärt ska kunna ge goda indikationer på hur det står till med konditionen och hälsan så är det svårt att hitta någon enhet som kommer i närheten av Watch GT2e i den här prisklassen. Man får snarare börja titta på betydligt dyrare klockor från tillverkare som Garmin och Suunto. Fitbit Versa 2 är det närmaste vi kommer en konkurrerande produkt, men den saknar å andra sidan inbyggd GPS.

Är man ute efter en mer regelrätt smartwatch så finns betydligt mer intressanta alternativ på marknaden. Ingen är måhända lika prismässigt överkomlig som den här enheten, men man får förstås en helt annan nivå av smartwatch-funktionalitet om man lägger lite mer pengar. Man bör dock fråga sig själv hur mycket man verkligen utnyttjar den. Kanske är det här precis vad du egentligen är ute efter?

Utmärkt träningsklockafantastisk batteritid
Ingen fullfjädrad smartwatch

41. Garmin Forerunner 235

Billig pulsklocka för löparen som klarar sig utan extrafunktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 11,7 mm Vikt: 42 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 11h Trådlös teknik: ANT+, Bluetooth Batteritid (vila): 9 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband Lanseringsår: 2015

Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235 har ett par år på nacken, men har numera sjunkit så pass i pris att det kan vara en intressant modell för dig som söker något billigare. Även om de senaste funktionerna inte finns klarar den sig nämligen väl.

Liten pulsklocka med GPS

Forerunner 235 är ganska nätt och smidig till formatet. Trots det finns både GPS och pulsmätare inbyggt. Precis som andra klockor i Garmins Forerunner-serie är den samtidigt designad för att se väldigt sportig ut, vilket kan avskräcka de som vill ha klockan på sig hela tiden.

Däremot är det inga problem att just ha den på sig hela tiden. Klockan klarar utan problem av att mäta dina steg, din puls och hur du sover. Det ger en bredare bild av din aktivitet under dagen än bara det du gör under träningspass.

Främst för löpning

Medan nyare Garmin-klockor i de längre prissegmenten har börjat bli riktigt bra på att inkludera en större mängd sporter märks det här att det är löpning som är i fokus. Utomhuslöpning är det som ger dig flest val och möjligheter, men också mest data efter passet. Bland annat genom att skapa egna pass direkt i klockan. Omständligt men fungerande dock.

Du kan även använda klockan för cykling, inomhuslöpning och ett fåtal andra sporter. Men det är tydligt att det är just löpning det handlar om främst. Samma sak märks under vardagsaktiviteter, där nyare klockor har både fler sätt att mäta på och ger dig rekommendationer utifrån dina prestationer.

Garmin Forerunner 235 är sammantaget en bra löparklocka i smidigt format. Letar du efter en billig pulsklocka är den ett riktigt intressant alternativ. Nyare klockor har däremot fler funktioner som kan vara intressant under både träningspass och i vardagen.

Bra grundfunktionerlitet format
Nyare mellanprisklockor har roligare funktioner

42. Garmin Enduro

Räcker hur länge som helst om du orkar med lagg

GPS: Ja Skärmupplösning: 280 x 280 pixlar, 1,4 tum Mått (BxHxD): 51x51x14,9 mm Vikt: 71 g Vattentät/Djup: Ja/10 ATM Batteritid: Upp till 80 timmar med GPS (95 dagar i expeditionsläge, 300 timmar i lågfrekvent läge) Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 65 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Garmin Enduro

Uppstickaren Coros har några klockor med “jag har glömt bort var jag lade laddaren”-lång batteritid. Så kan vi ju inte ha det, verkar Garmin ha tänkt och slängde ihop Garmin Enduro nästan enbart i syfte att få till fånigt lång batteritid. Just den biten fungerar alldeles utmärkt, om du vill ha en klocka som verkligen pallar ett ultramarathon eller loggning av långa fjällvandringar. Men det kommer med ett pris.

Pulsklocka-garmin-enduro

Fenix 6 på långbänk

Vad snackar vi om då? I stort en riktigt biffig multisportklocka, med samma slags solpaneler inbyggda som i Garmins Solar-klockor. Hela skalet är faktiskt mer eller mindre en Fenix 6X Pro Solar. En bunt batterikrävande funktioner, som musik och kartor, har tagits bort och så har Garmin skruvat en hel del på insidan med både hård- och mjukvara.

Resultatet är 50-65 dagar (beroende på solmängd) som smartwatch kopplad till din telefon, 70-80 timmar vanlig GPS-tid eller 200-300 timmar med GPS på någorlunda sparläge. För skojs skull slänger de med ett expeditionsläge som kan tuffa på i 65-95 dagar.

Pulsklocka-garmin-enduro-05

Jättestor klocka och fånigt lång batteritid helt enkelt. Även om vi förstår de batterisparande egenskaperna hade vi däremot gärna sett kartor med i paketet också. Samtidigt förstår vi varför det tagits bort när vi testar prestandan.

Seg som sirap

Utöver musik och kartor tappar du animationer för styrketräning och de mer avancerade golffunktionerna mot de kralligare Fenix-klockorna. Annars finns allt där i form av daglig aktivitetsmätning, träningslägen och multisport.

Pulsklocka-Garmin-Enduro-weights-05

Samtidigt kan vi tycka att Garmin skruvat lite för mycket på hård- och mjukvaran. Ungefär hälften av gångerna vi trycker på en knapp tar det nämligen en till två sekunder innan något händer. I många fall störs vi inte enormt av det, men att behöva vänta på reaktion vid intervallträning eller för att mata in vikt och reps under styrketräning lämnar en fruktansvärt sur eftersmak. Priset vi får betala för en närmast oändlig batteritid är helt enkelt en klocka som inte gärna vill pillas på.

Starta träningen och rör inte klockan förrän träningen är slut (oavsett om det är efter en halvtimme eller tre dagar) och du är nöjd. Har du inte fullt så extrema behov av batteritid som Garmin Enduro erbjuder kommer du få ut betydligt mer ur en Fenix-klocka för ungefär samma pris, utan lagg.

Extremt lång batteritidväldigt funktionsfylld
Ruskigt segkunde gott haft kartor inbyggt

43. Samsung Galaxy Watch Active

Trevlig träningskompis med osäker batteritid som sänker upplevelsen

GPS: Ja Skärmupplösning: 360x360 pixlar Mått (BxHxD): 39,5x39,5x10,5 mm Vikt: 25 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: upp till 2 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Samsung Galaxy Watch Active

Samsung Galaxy Watch Active är lika delar en uppföljare till företagets toppmodell Galaxy Watch, som lanserades förra året, och en billigare systermodell till densamma. I en jämförelse rör det sig i första hand om en betydligt mindre och lättare modell, med samma hårdvara men ungefär halva batteritiden.

Liten och snygg smartklocka

I sig själv är Samsung Galaxy Watch Active en liten och väldigt smidig klocka med en stor mängd tränings- och hälsofunktioner inbyggt. Den har inbyggd GPS, mäter din puls från handleden (enbart) och håller koll på allt från steg till sömn under dagen.

Klockan drivs av Samsungs eget Tizen-system, som på alla sätt är ett fullfjädrat system för smartklockor. Det gör bland annat att du kan ladda ner Spotify direkt till klockan, men också att det finns en stor mängd andra appar för en rad ändamål.

Klockan i sig tillhör faktiskt en av de mest lättnavigerade på marknaden. Det mesta sköts via pekskärmen eller någon av klockans två knappar och det är sällan vi känner oss förvirrade över hur något ska göras eller vart vi hittar en specifik funktion. Givetvis synkar den konstant med din telefon, både för avancerad notishantering och för att ladda upp dina hälsodata till Samsungs träningstjänst. Att dela träningsdata är för det mesta en riktigt smidig historia också, något inte alla smarta klockor alltid hanterar så bra.

Klockan är dessutom riktigt snabb att använda. Dock är “höj handleden för att väcka klockans skärm”-rörelsen lika opålitlig som hos alla andra tillverkare.

Varierande batteritid

Träning och hälsa är i fokus här, vilket hörs på namnet. För det mesta innebär det riktigt bra alternativ för träning med relativt stora möjligheter att redigera vad som visas. Det finns en mängd träningsformer att välja mellan, både för inomhus och utomhusbruk. Enda konstiga är att ett standardläge för styrketräning saknas. istället finns det en liten uppsättning enskilda övningar, vilket knappast är ett smidigt förfarande.

Klockan laddas trådlöst, antingen via laddpucken eller en telefon ur Galaxy S10-serien. Däremot, knäppt nog, inte från vanliga trådlösa laddare för telefoner.

Batteritiden när du inte tränar räcker utan problem i två dagar med alla notisfunktioner påslagna. Använder du appar eller tränar varierar den däremot kraftigt. Ena dagen tar en halvtimmes cykeltur med GPS påslaget tio procent av batteriet, andra dagar halva batteriet… trots att sträckan är identisk. Det gör att du sällan känner att du riktigt kan lita på klockan, utan bär hela tiden med dig laddsladden.

Den udda batteritiden är ett stort problem för Samsung Galaxy Watch Active. För vid sidan av det är det en ytterst trevlig bekantskap som utan tvekan tillhör bland de bästa smarta klockor du kan köpa idag.

Bra gränssnittmånga funktionerbrett apputbud
Inkonsekvent batteritidvissa saknade träningsformer

44. Wahoo Elemnt Rival

Lång väg kvar för mjukvaran, riktigt bra hårdvara

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 46,5x46,5x15,3 mm Vikt: 54 g Vattentät/Djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+ Batteritid (GPS): 24 timmar Batteritid (vila): 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2020

Wahoo Elemnt Rival

Wahoo har för vana att vända uppochner på segment de går in i. Deras pulsband förändrade spelplanen. Likaså har tillverkarens cykeldatorer och trainers för det mesta varit riktigt vassa och så vidare.

Wahoo Elemnt Rival är företagets första pulsklocka och därmed högintressant. Tyvärr faller de dels på sin egen strategi och dels på mognadsgraden.

Plattformslös

Grejen med Wahoo har ändå från början varit att de leker snällt med alla andra. De har haft en app med inställningar och grundläggande funktioner för att spara data, men tanken har hela tiden varit att slanga vidare den datan till den tjänst du använder. Wahoo Elmnt Rival Lite samma sak gäller med Rival. Appen sparar dina träningspass och sköter inställningar. Appen sparar däremot inte stegräknardata längre än en vecka, ingen puls utanför träningarna, inga sömndata och så vidare.

Lite samma sak gäller för mjukvaran på klockan i sig. Fullt fokus ligger på träningspass, och även om sensorerna finns på plats är det inte mycket mer än dagens steg och aktuell puls du har nytta av utanför passen. Grundläggande stöd för telefonnotiser finns, även om den verkar missa hälften. Stöd för widgets finns, men knappt några sådana att visa upp.

Faktum är att allt handlar om dina träningspass och det pass du precis avslutat, något som tyvärr gör navigeringen via klockans fem knappar otroligt rörig och förvirrande på en nivå som de lätt hade kunnat undvika. Wahoo Elmnt Rival

Samtidigt har du oväntat få funktioner kring just träningspass. Möjligheten att automatiskt känna av växling mellan sporter i duathlon/triathlon är rätt kul, Men du saknar analys, återhämtningsguide, puls/kadenslarm och annat som är standard idag. Utanför träning saknas även en hel del funktioner, vissa så grundläggande som klocklarm.

Bra hårdvara

Många delar kan åtgärdas via uppdateringar och kommer troligen att göra det med tiden. Men sett till prislappen känns mjukvaran ganska fattig och lätt ofärdig. Lyxfunktioner som kartor, musik eller betalningar är det inte tal om.

Det är trist, eftersom hårdvaran är det inget fel på. Klockan känns och ser ut som något ur Garmins lyxiga Fenix-serie och ger ett liknande kvalitetsintryck. Väl inne i träningspass får vi riktigt bra exakthet för såväl den inbyggda pulsmätaren som GPS-inspelningen. Batteritiden är kanske inte på nivå med Coros klockor, men fullt duglig för att hålla både under flera längre pass och som klocka däremellan. Wahoo Elmnat Rival

Som det är i dagsläget är dock Wahoo Elemnt Rival en jämförelsevis enkel klocka i lyxig förpackning. Du kan få betydligt fler funktioner för ett betydligt lägre pris och samtidigt en betydligt mer mogen plattform kring klockan. Även om du inte ser nyttan i sådana extrafunktioner innehåller de dessutom fler rent träningsrelaterade funktioner och smådetaljer. Rival kan säkert komma dit med tiden, men än så länge kan den lite för lite sett till sitt pris.

Välbyggdbra triathlonfunktionerbra puls- och GPS-mätning
Få träningsfunktionersaknar även grundläggande funktionersparsmakad mobilapp

45. Samsung Galaxy Watch Active 2

Inbjudande som klocka, men inte för träning

GPS: Ja Skärmupplösning: 360 x 360 pixlar, 1,2/1,35 tum (40/44mm) Mått (BxHxD): 40 x 40 x 10,9 mm (40 mm), 44 x 44 x 10,9 mm (44mm) Vikt: 37/44 g (40/44mm) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Trådlös teknik: Bluetooth, LTE (vissa modeller) Batteritid (vila): 24-60 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Samsung Galaxy Watch Active 2 40mm Bluetooth Aluminium

Att Samsung släppte Galaxy Watch Active 2 bara ett halvår efter föregångaren känns som att någon på företaget inte tänkte hela vägen. Även om skillnaderna är rätt små mellan de två är Watch Active 2 ändå den bättre klockan – men den har fortfarande en bit kvar.

Snygg med vacker skärm

Modellen vi tagit in för test är 40-millimetersutgåvan och den mindre varianten. Samma klocka finns även i diametern 44 millimeter, med något större skärm och ett lite större batteri.

Utöver ett armband som känns väldigt billigt handlar det om en riktigt snygg och diskret klocka. Skärmen kan vara på i ett lite enklare läge hela tiden så att du alltid kan se tiden. Väl i full gång är skärmen riktigt vacker och Samsung har byggt gränssnittet för att verkligen dra nytta av de fina färgerna som Amoled-skärmen medför. Den fungerar även hyfsat bra i direkt solljus.

Runt skärmen sitter en touchsensor som agerar styrning vid sidan av pekskärmen. Några generationer bak hade Samsungs klocka ett fysiskt hjul runt skärmen för navigering och det här är ett halvt steg tillbaka till det. Efter viss inlärningskurva fungerar det riktigt bra.

Snedträning

Klockan passar bra ihop med de flesta Android-telefoner, även om det finns flest funktioner och bäst integration mot Samsungs lurar. Iphone fungerar den också med, men den har då något begränsat med funktioner.

Som smartwatch är den riktigt kompetent, med många bra appar och smarta notiser. Vi saknar dock en bra kart-app och en vettig röstassistent (inbyggda Bixby gör ingen glad).

Som träningsklocka är den däremot ganska opålitlig – precis som föregångaren var. Den mindre modellen vi testar har lite kortare batteritid än den större, såklart. Däremot varierar batteritiden kraftigt även under någorlunda identiska dagar. Allt mellan en halv dag till en och en halv pallar den med. En cykeltur eller löprunda kan dra allt från en bråkdel av batteriet till mer än hälften, trots identisk sträcka.

Efter träningen kan vi konstatera att GPS-mätningen är väldigt överentusiastisk. Halvmilslånga löprundor blir ofta så mycket som en halv kilometer längre med klockan och cykelturer ligger i samma härad. Även stegräkningen ligger en bra bit över andra mätare, bra mycket högre än vad som kan anses vara variationer i tillverkarens algoritmer.

EKG skulle för övrigt vara en stor grej med den här klockan. Men under vår testperiod var det aldrig en funktion som aktiverades.

Samsung Galaxy Watch Active 2 är en snygg och riktigt kompetent smartwatch. För träning och aktivitetsmätning lämnar den däremot en hel del att önska.

Kul hjulstyrningSnygg designBra notisfunktioner
GPS mäter för långtFör många steg i stegräkningenOpålitlig batteritid

46. Amazfit Stratos

Budgetklocka som vill allt och nästan lyckas

GPS: Ja Skärmupplösning: 320 x 300 pixlar Mått (BxHxD): 46 x 46 x 13,9 mm Vikt: 70 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 35 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 11 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2018

Amazfit Stratos

Amazfit är kanske inget märke bland klockor du hört talas om tidigare? Det må vara hänt, men bakom namnet står kinesiska jätten Xiaomi. Av någon anledning har de dock valt att lägga sina pulsklockor under eget märke och det krävs en hel del grävande i menyer för att ens hitta någon koppling.

Ha din egen musik direkt i klockan

Stratos är företagets toppmodell och följer på ytan samma devis som Xiaomis övriga produkter, det vill säga rejält med funktioner till ett väldigt attraktivt pris. Här handlar det om en GPS-klocka med både inbyggd pulsmätare och möjlighet att lagra musik direkt i klockan för uppspelning via Bluetooth-hörlurar under träningen. Klockan har även stöd för det mesta i träningsväg, med allt från triathlon och skidåkning (längd och utför) till löpning och cykling både inom- och utomhus.

Utöver det har du mängder av funktioner, som steg- och sömnmätning, notiser från telefonen, möjlighet att exportera träningspass (en förvånansvärt ovanlig funktion hos billigare klockor) och även en batteritid på upp till 11 dagar. Såväl Bluetooth-koppling som GPS-exakthet och steg/sömnmätning sköter sig samtidigt riktigt bra.

Många funktioner saknas

Samtidigt är allt inte guld och gröna skogar. Vill du koppla in ett mer exakt pulsband, eller någon annan extern sensor tar det stopp. Några streamingtjänster för musik är det inte tal om. Även om hopprep finns bland inkluderade sporter är det omöjligt att hitta ett läge för styrketräning eller ens någon “övrigt”-lösning.

Datafälten som visas är extremt låsta och går i stort sett inte att ändra på, samma sak med de olika urtavlorna och informationen de visar. Samtidigt går vissa delar av klockan otroligt långsamt. När vi hittat GPS-position inför en löprunda och trycker på start slocknar hela klockan ett par sekunder innan räkneverken rullar igång.

Största nackdelen ligger i gränssnittet. Egentligen är det inget större fel på just gränssnittet, även om det råder viss förvirring om när pekskärm kontra knappar ska eller kan användas. Gränssnittet i klockan tyngs istället ner av en pekskärm som reagerar lite som den vill. Sveprörelser blir klick och tvärtom och många gånger reagerar skärmen inte alls på tilltal.

Amazfit Stratos är en klocka som vill och kan väldigt mycket och många gånger gör saker riktigt bra. Samtidigt är det minst lika många gånger som det tar tvärstopp för att funktionen vi förväntar oss inte finns där.

Många träningsformermusik i klockanbra batteritid
Klumpigt gränssnitt och pekskärmfå inställningsmöjligheter för träninginget stöd för externa sensorer

47. Huawei Watch GT

Löparklockan som byter spår helt och nästan lyckas

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar Mått (BxHxD): 46.5 x 46.5 x 10.6 mm Vikt: 46 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 22 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch GT Sport

Huawei har gjort en rad riktigt schyssta smartklockor med Googles Wear OS under huven, bland de bästa på marknaden. Därför var det lite uppseendeväckande att Huawei Watch GT helt och hållet skippade Google operativsystem för klockor till förmån för Huaweis egenutvecklade. Anledningen är enkel: En klocka med Wear OS pallar ungefär en dag eller två innan batteriet storknat. Watch GT hävdar upp till två veckor på en och samma laddning beroende på användning. Något som faktiskt stämmer in ganska hyfsat på verkligheten också.

För att uppnå den batteritiden är operativsystemet extremt avskalat jämfört med Wear OS. Du har stegräkning, pulsmätning, sömnmätning och notifikationer från mobilen igång hela tiden. Skärmen tänds när du vrider på handleden (fungerar i hälften av fallen, som alltid med den tekniken tyvärr) och slocknar snabbt för att spara ström.

Har tappat många funktioner

Utöver tidtagarur och liknande är det inte mycket kvar av smartwatch-funktionerna från förr. istället har fokus lagts på hälsa och träning. GPS finns inbyggt för att kunna mäta löprundor och liknande utomhus och det finns ett fåtal andra sportval för den som tränar inomhus. Exaktheten hos GPS-mätningen är fullt godkänd och även pulsmätaren i klockan håller sig inom rimliga nivåer (någon separat pulsmätare finns inte stöd för). Det finns även mätning av VO2Max och återhämtning inbyggt, tillsammans med en löparcoach för alla nivåer.

Stegräkningen och sömnmätningen håller bra nivå också. Nackdelen är att appen i telefonen om du kör Android kräver att alltid synas i statusfältet. Där räknar den steg med hjälp av telefonens sensorer, vilket gör att det alltid är ett par hundra stegs felsynk mellan klockan och det som visas i telefonen.

Bra träning utan inställningsmöjligheter

Själva träningen är, så länge sporterna finns, bra som sagt. Men det saknas helt möjlighet att ställa in vad som ska visas på skärmen under träning. Efter träningen är delningsmöjligheterna pinsamt dåliga och det är en utmaning att plocka ut dina data.

Nackdelarna fortsätter i mjukvaran. De begränsade funktionerna gör gränssnittet lättnavigerat, men du kan inte ställa in vilka data som ska visas på de olika urtavlorna. Notiser fungerar lite sådär också. Ibland syns namn eller nummer på den som ringer, ibland inte. Ibland visas vilken app det är som pockar på din uppmärksamhet, ibland inte. Ibland visas själva notisen, ibland inte.

Huawei Watch GT gör ett modigt sidosteg genom att börja på något helt nytt från tidigare modeller. Men klockan känns samtidigt alldeles för tidig i utvecklingen för att kunna ge varken smarta klockor eller rena pulsklockor en seriös match då det största plustecknet är batteritiden.

Bra batteritidenkelt gränssnittdiskret formgivning
Inkonsekventa notiserextremt få inställningsmöjligheterfå funktioner

48. Suunto 7

Bra tanke som fastnat mellan två världar

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,39 tum Mått (BxHxD): 50x50x15,3 mm Vikt: 70 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: Upp till 12 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 2 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Suunto 7

Suunto 7 är egentligen en bra idé på pappret. Operativsystemet Android Wear, nyligen stärkt av Fitbit-köpet, kombinerat med Suuntos långa expertis av sportklockor och träning. I praktiken är det däremot lite av en annan historia.

Det är en hårdvarumässigt riktigt fin klocka, särskilt den titanutgåva vi fått in för test. Material och armband är det enda som skiljer den från vanliga Suunto 7. Den har en fin skärm och fullgod GPS-mottagning.

Den inbyggda pulsmätaren är däremot rätt trög på att registrera förändringar både upp och ner jämför med konkurrenternas motsvarigheter. Precis som alla andra klockor med Android Wear får du även hålla koll på att batteritiden i snitt ligger på en dag. Använder du GPS blir den mycket kortare, kör du den bara som klocka för notiser kan den räcka två dagar, men den snittar runt en dag. Trist nog känns det inte som att processorn på insidan är riktigt modern dock, för det är ganska ofta det går rätt långsamt.

Pulsklocka-gps-android-wear-suunto-7-01

Suunto under uppbyggnad

Under de senaste åren känns det lite som att Suunto börjat på ny kula vid varje större klockrelease. Det är lite extra tydligt här, då Suuntos del på mjukvarusidan utgörs av deras egen träningsapp. Synkar du mot webbtjänst heter den däremot Sports tracker (som ägs av samma företag). Samtidigt fick den appen nyligen stöd för sömnmätning, men många lite mer avancerade analys- eller återhämtningsdata saknas.

Utöver den fysiska genvägsknappen till Suuntos app känns det samtidigt inte som att du missar något genom att ladda in exempelvis Strava i klockan och enbart köra den appen istället.

Vissa delar känns det som om Suunto lassat över på Android Wear och Google Fit-appen, som finns inbyggt i klockan. Tyvärr lämnar den appen mycket att önska, då det inte känns som att den uppdaterats sedan den släpptes för sex år sen.

Pulsklocka-gps-android-wear-suunto-7

Android Wear under uppbyggnad

Statusen för Google Fit känns ungefär som Android Wear i stort. Utvecklingen har i princip avstannat helt de senaste åren. Gränssnittet känns en aning virrigt och utöver träningsappar är det rätt skralt med appar överlag. Googles köp av Fitbit har inte riktigt slagit igenom ännu, men samtidigt känns det som att mång av de funktionerna, när de väl kommer, konkurrerar direkt med Suuntos egen app. Wear OS bjuder dock på en riklig mängd urtavlor för dig som vill leka runt med sådana

Samtidigt är det Wear OS det handlar om, vilket för oss in på vad som egentligen är klockans största problem. Subtrahera Suuntos app ur ekvationen och du får en Wear OS-klocka med i stort sett identiska specifikationer för två tredjedelar eller halva priset. Även om Suuntos träningsapp var ganska bra från start och har blivit bättre under det senaste året är det fortfarande en svår prisekvation att få ihop för Suunto 7. Än mer när Suunto 5 är en tusenlapp billigare för samma sportfunktioner och Suunto 9 i sin billigaste form ger betydligt fler sportfunktioner för samma pris.

Bra byggkvalitetfin design
Wear OS känns underutvecklatförhållandevis jättedyrosäker pulsmätare

49. Fitbit Versa Lite

Smart klocka utan GPS och en genomusel lösning på det problemet

GPS: Nej (kopplas via telefonen) Skärmupplösning: 300 x 300 pixlar Mått (BxHxD): 39,35x39,5x11,24 mm Vikt: 38 g Vattentät/Djup: Ja/50m Trådlös teknik: Bluetooth, Batteritid (vila): upp till 4 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Fitbit Versa Lite

Fitbit Versa Lite är en lite billigare smartwatch med huvudfokus mot träning. Precis som namnet antyder är det en bantad variant av Fitbit Versa. I korthet blir du utan höjdmätare, musikuppspelning och funktioner för att mäta simning.

Strulig Bluetooth ger trasslig GPS

Den något egensinniga designen hos Versa Lite är något du antingen kommer att älska eller hata, vi gillar i alla fall de färger som klocka och armband kommer i. Den sitter däremot bekvämt på armen och håller batteri i ungefär en halv vecka innan den behöver laddas. Varken fenomenalt eller uselt, utan ganska normal batteritid helt enkelt.

Fitbit Versa Lite har inte någon inbyggd GPS i klockan, utan kan istället utnyttja din telefons GPS-chip för löprundor och liknande. Det innebär såklart att du måste ha telefonen med dig under träningen, vilket blir en grej extra att släpa på.

Medan telefonen inte har några större problem att mäta en exakt GPS-rutt via någon av de otaliga träningsappar som finns är det tyvärr värre med Versa Lite. Uppkopplingen är riktigt instabil oavsett vilken telefon vi testar med. Det märks inte så ofta i vanligt klockläge, men under en löprunda kan uppkopplingen spontant dö och då ‘glömmer’ klockan att spela in hela eller delar av sträckan som avverkades under radiotystnaden. Riktigt dåligt och något som gör att du hellre använder Runkeeper eller liknande app i telefonen istället för klockan.

Smart och heltäckande

Det är synd, för klockan i övrigt är riktigt smart. Data för puls, steg och sömn samlas in riktigt exakt och Fitbits app har länge varit en av de bästa för att visualisera dina data på ett snyggt sätt. Klockan har även koll på din stressnivå och erbjuder andningsövningar för att lugna ner dig.

För träning finns ett tillfredsställande antal träningslägen för allt mellan simning och cykel till löpning och styrketräning. De som inte förlitar sig på mobilens GPS-täckning fungerar riktigt bra, även om vi gärna sett fler inställningsmöjligheter för respektive träningsform.

Det finns även en appbutik med en stor mängd appar för allsköns ändamål. Fitbit köpte för en tid sedan upp smartklocketillverkaren Pebble och mycket av utbudet och gränssnittet verkar ha lyfts över rakt av till Fitbit. Här hittar du en hel del traditionella smartwatch-appar för att styra smarta lampor och liknande utöver de mer träningsrelaterade apparna. Något som däremot saknas helt är möjligheten att lagra och spela upp musik via klockan. Eftersom tanken ändå är att du ska ha din telefon med dig ut är det ingen större minuspunkt, men det känns lite konstigt när appfloran är så pass stor i övrigt.

Vill du ha ett aktivitetsband med extra allt är Fitbit Versa ett riktigt intressant alternativ. Är det däremot en riktig träningsklocka för dina löprundor du är ute efter bör du däremot titta åt något annat håll.

Bra apputbudExakt mätning av steg, puls och sömnÖverskådlig och lättanvänd app
Halvdan batteritidOpålitlig lösning för GPS-mätning av träning

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

50. Garmin Venu

Snygg skärm sänker smart sportklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 390 x 390 pixlar Mått (BxHxD): 43,2 x 43,2 x 12,4 mm Vikt: 46,3 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 6 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Venu

Garmin Venu är ett vågat sätt att försöka brygga världarna mellan smarta klockor och traditionella träningsklockor. Medan den lyckas med vissa bitar faller däremot andra fullständigt platt, och den känns i slutändan mest frustrerande. Den är samtidigt närmast identisk med Vivoactive 4/4S, som slipper det största bekymret med skärmen.

Funktionsfylld för vardagen

Garmin Venu Men om vi börjar med det positiva. Venu (eller Vivoactive 4) är Garmins ‘träningsklocka för vanlig folk’ på ett ungefär. Smidigt format, enkel och diskret design men samtidigt fylld av funktioner.

I det här fallet finns de flesta träningsformer du kan tänka dig: stegräknare, sömnmätning, puls, stressmätning, andningsövningar, vätskelogg, logg för menscykel, mobila betalningar, musikstöd med bland annat Spotify och en del annat (puh!). Garmin Venu

Det som egentligen saknas är multisportlägen, simning i öppet vatten och återhämtningstimern som de mer avancerade klockorna har. Den sistnämnda delen känns som att den borde ha passat klockrent in i det här paketet.

Nytt är bland annat en riktigt bra logg för intag av vätska och inbyggda yogaprogram komplett med animeringar på klockan. Garmin Venu

Skärmen förstör

När det kommer till mätning av alla grejer klockan klarar av att mäta är det lika bra som tidigare hos Garmins klockor. Puls är exakt, GPS hittas fort och så vidare.

Men problemen uppdagar sig med klockans främsta funktion, skärmen. Även om Garmin kommit väldigt långt när det gäller att hantera pekskärmar (något de varit notoriskt usla på genom åren) är logiken inte alltid med dem. Exempelvis styrs start och varv/set under aktivitet enbart med de två knapparna, men att avsluta en aktivitet kan bara göras genom knappen på pekskärmen. Garmin Venu

Skärmen i sig är en supersnygg Oled-skärm med fina färger och grym skärpa. även om Garmin gjort mycket för att dra nytta av den känns dock gränssnittet fortfarande väldigt svartvitt i många fall.

Den stora nackdelen är just Oled-tekniken istället för en transreflektiv LCD-skärm som hos företagets andra klockor (dock med fördelen att den alltid är på och har många dagars batteritid). Du kan ställa den till att alltid vara på (det är den inte, men oftast), men då med nackdelen att du får ut knappt två dagars användning utan träning. Strax över ett dygn med GPS under träningspass.

Ställer du den istället till att slockna efter en stund är batteritiden i nivå med många av Garmins andra klockor. Då blir istället problemet att du aldrig ser notiser eller vad klockan är. Detta eftersom den automatiska tändningen av skärmen är, för att uttrycka det i mildaste ordalag, ett skämt. Garmin Venu

Att tända skärmen via någon av knapparna går, men den ena knappen leder dig direkt in i träningsdelen och den andra agerar backknapp. Att trycka på den senare när du får en notis från telefonen leder således till att du stänger ner notisen du ville se, men inte fick eftersom skärmen vägrade tända sig.

Det är helt enkelt en studie i frustration. Vilket är väldigt synd eftersom det är en väldigt trevlig klocka i övrigt. Men som Garmin Venu fungerar i dagsläget är den billigare och närmast identiska Garmin VivoActive 4 ett rejält mycket bättre köp.

Massor med träningsfunktionerMassor med hälsofunktionerMassor med extrafunktioner
Välj mellan värdelös skärm eller värdelös batteritid

51. Polar Ignite

Billig klocka med fenomenala idéer och usel hårdvara

GPS: Ja Skärmupplösning: 204 x 204 pixlar Mått (BxHxD): 43x43x8,5 mm Vikt: 35 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 17 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 5 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Polar Ignite

Polar Ignite innebär en nytändning för det klassiska sportföretaget. Samtidigt gör kombinationen av gammalt slask och ett billigt pris sig alldeles för väl påmint.

Otroligt bra analys

Om vi börjar med det positiva. Polar började en gång i tiden med att göra pulsmätare och i Ignite syns det tydligt. Deras kunnande i kombination med en avancerad pulsmätare gör en hel del skillnad. Först ombeds du bära klockan, och sova med den, ett par dagar för att den ska lära sig dina mönster.

Väl där bjuds du på en enormt avancerad sömnanalys som använder flera parametrar för att avgöra hur du sovit och hur det antagligen kommer påverka din dag. I åtminstone nio fall av tio stämmer det riktigt bra med hur vi känner oss i verkligheten.

Den analysen kombineras sedan med din träning som du spelar in med klockan. Därefter får du rekommendationer om vad du bör ägna dig åt för träning framöver, uppdelat på kondition, styrka och rörlighet. De övningar som rekommenderas är anpassade efter dig, snarare än några stela mallar som andra klockor kan ha. Ruskigt bra, användarvänligt och något som vi hoppas blir standard för branschen omgående.

Otroligt dålig klocka

Klockan i sig är liten och smidig, men det medföljande armbandet känns ungefär som att ha en pappskiva runt handleden. Batteritiden är helt okej och mätningen av steg och aktiviteter utan GPS sköter sig fullt godkänt. GPS-delen är däremot oväntat dålig. Nästan varje pass får med en eller två avstickare på kartan som vi inte alls var i närheten av. Slutsumman blir hyfsat korrekt, men mätningen är knappast det.

Antalet sporter är ganska bra. Men för att ändra något med den, som ordning eller vad som visas på klockan under träning, måste du gå till Polars hemsida, ändra där och hoppas att ändringen kommer med i åtminstone någon av kommande synkningar (sker väldigt sporadiskt). Varför det inte kan göras i klockan eller i appen är helt obegripligt.

Appen är å andra sidan långt ifrån hemsidan i användarvänlighet och informationsuppvisning. Dessutom händer det oroväckande många gånger att synkronisering mellan klocka och app slutar funka och inte vaknar igen förrän efter en omstart. Väl uppkopplad kan den skicka aviseringar från telefonen. Du har inget att säga till om vilka, något som innebär att den till Android meddelar dig om precis allt. Det är nästan så att vi tror att vibratorn i klockan ska gå sönder när telefonen uppdaterar ett tiotal appar och klockan liverapporterar om det under hela förloppet.

Mest irriterande är dock displayen. Den är inte på hela tiden, utan aktiveras när du höjer klockan för att titta på den… ibland… och alltid efter tre sekunder… förutom när du ligger i sängen och den tycker att det är dags att leka ficklampa. Samma sak gäller under träning trots att vi väljer att skärmen alltid ska vara på. Dessutom är pekskärmen riktigt dålig och kräver alltid flera svep eller tryck för att reagera.

Polar Ignite är definitivt något på spåren med sina avancerade analysfunktioner. Nu väntar vi bara på att få se det i en klocka som inte är lika frustrerande att använda.

Enormt bra analysfunktionerfantastiska träningstipsbra pulsmätare
Extremt seg skärmtändningusel pekskärminstabil synkroniseringkrångliga inställningar

Bra att veta när du ska köpa pulsklocka

Pulsklockor och GPS-klockor har blivit riktigt populära under de senaste åren för att hjälpa folk i sin träning, oavsett vilken nivå de ligger på. Vill du ha en djupare genomgång av pulsklockor kan vi rekommendera att du kollar in vår stora guide om pulsklockor.

Samtidigt är det ett väldigt suddigt gränsland mellan vad som är en pulsklocka och en smart klocka, varpå vi såklart även har en djupare guide för smarta klockor.

Vad som passar dig är mycket tycke och smak. För de mer träningsinriktade klockorna har du samtidigt mer funktioner riktade mot just träning och ofta coachfunktioner som gör att du får lite av en personlig tränare runt handleden.

Viktigt att tänka på vid köp

När du väljer pulsklocka är det såklart viktigast att du anpassar den efter den träning du utför. Ska du springa eller cykla är GPS såklart en viktig funktion, medan du inte nödvändigtvis behöver det om du bara hänger på ett gym.

Vissa klockor har stöd för att spåra simning, antingen inomhus eller i vissa fall även utomhus med GPS. Är simning din grej är det således ditåt du ska titta. På senare år har det just för simning blivit allt vanligare med klockor som kan hålla koll på din puls i vattnet (just vatten brukar annars röra till den mätningen), så om det är viktigt kan du även kika på det.

Välj klocka efter vilken sport du främst kommer utföra helt enkelt. De allra flesta klockor har däremot en hel uppsjö sporter, så du behöver inte känna dig låst om du vill variera dig.

Samtidigt är det just löpning, cykling och simning som varit med längst och är mest utvecklade. Många pulsklockor har stöd för Crossfit, gymträning, skidåkning, SUP och så vidare. Med det sagt är det inte säkert att det är ett superdetaljerat träningsläge, utan det kan i många fall röra sig om namnet på träningsformen kopplat till enbart tidtagarur och pulsmätning.

Samma tillvägagångssätt kan du även använda själv i många fall. Många Garmin-klockor exempelvis ger dig möjlighet att skapa egna träningsformer. Vill du ha en pulsklocka för orientering kan du via den funktionen ta löparläget som bas och lägga till de funktioner du vill ha. Efter det syns sporten som en egen kategori i alla sammanställningar, så att den inte blandas ihop med ett vanligt löppass. På samma sätt kan du, via cykelläget, skapa träningslägen för enduro, downhill eller bara vanlig skogscykling exempelvis. Eller kanske fotboll baserat på löparläget (om du spelar utomhus).

Golf är annars en populär kategori och där är läget lite annorlunda. Det finns en hel del klockor med stöd för golf i olika nivåer. I sin enklaste form spelar de in ett träningspass med GPS. De allra mest avancerade har detaljerade kartor för en enorm mängd golfbanor världen över och kan även analysera dina slag.

Tittar du på pulsklockor mer anpassade för långvandringar och liknande brukar det även dyka upp olika lägen, eller nedladdningsbara appar, för såväl jakt som fiske.

Allt mer mätning utanför träningen

I stort sett alla pulsklockor idag är tänka att bäras dygnet runt, även när du sover.

Detta för att de vill vara en ständig följeslagare i din träning och hälsa. Utanför träningspassen mäter de flesta hur många steg du tar och hur mycket du sover. Beroende på klocka kan du även få mängder av extra information, som antal trappor du gått uppför (om klockan har höjdmätare), syresättning i blodet, mjölksyratröskel eller VO2Max (kort förklarat hur bra form du är i).

På senare tid har den informationen även börjat användas och analyseras för att ge dig fördelar i vardagen. Vissa klockor håller koll på hur länge du behöver återhämta dig efter ett träningspass för att inte skada dig. Andra funktioner kan vara att ta hänsyn till hur du sovit och rekommendera träning efter hur pigg klockan tror att du är. En annan vanlig funktion är att klockan kan varna dig vid för hög eller låg puls, som kan vara relaterat till såväl stress som mer allvarliga åkommor.

Genom att hålla koll på pulsen kan klockan se om du är stressad och be dig utföra avslappningsövningar för att lugna ner dig. Samma pulsmätning kan även användas för att varna om pulsen är för låg eller hög och därmed förhindra att du svimmar eller liknande.

Det har även börjat titta upp pulsklockor som kan mäta EKG. Här blir det däremot ännu mer av en djungel, mest för att tillverkarna då är inne på området medicinsk utrustning. Både Apple Watch och Samsungs Fit och Active-klockor (bland annat) har hårdvaran för att mäta blodtryck vid armen. Däremot krävs godkännande från lokala hälsomyndigheter för att klockan ska få marknadsföras med funktionen. Av den anledningen kan funktionen vara påslagen i Sydkorea (för Samsungs del) exempelvis, men inte dyka upp i något annat land.

Utöka träningen med sensorer

Det sitter redan en myriad sensorer i moderna pulsklockor. Men har du väl börjat snöa in dig på siffror kring din träning vill du gärna ha mer. Därför kan många klockor utöka sin datainsamling med hjälp av externa sensorer.

Här är det viktigt att hålla koll på två saker. Dels vilka sensorer som din klocka har stöd för, det varierar kraftigt mellan modellerna. Dels måste du även veta vilken trådlös teknik som gäller.

När det gäller uppkoppling finns det idag två tekniker, ANT+ och Bluetooth Smart. Bägge fungerar likvärdigt, men är inte kompatibla med varandra så det gäller att du köper rätt saker.

När det gäller sensorer finns det en uppsjö olika att titta på:

  • Pulsband: Oftast i form av ett elastiskt band du trär runt bröstkorgen. Är till sin natur mer exakt, särskilt vid snabba förändringar, än den optiska pulsmätare som sitter inbyggt i klockan. Det finns även pulsband anpassade för simning och pulsband med inbyggda sensorer för att analysera ditt löpsteg. De som mäter puls vid simning har ett inbyggt minne och lagrar pulsdata där, för att sedan överföra det till klockan efter passet. Detta eftersom trådlösa signaler har i stort sett noll räckvidd under vatten.
  • Kadensmätare: Cyklar du är en kadensmätare bra att ha. Den håller koll på hur fort ditt bakhjul snurrar och hur snabbt du trampar. På så sätt kan du se tydligare hur mycket du ansträngt tid i förhållande till hastigheten.
  • Kraftmätare: Finns både till cykel och för löpning. Till cykeln ersätter de ofta dina vanliga pedaler, medan löparvarianten ofta är en liten puck du sätter på skon. Mäter hur hårt du tar i, exempelvis när du trampar, för att ge dig ytterligare parametrar att analysera och förbättra.
  • Temperatur: Kanske inte världens nödvändigaste sensor, men en kul extragrej. Vissa klockor har termometer inbyggt, men eftersom den sitter så nära huden eller under kläder kan den ofta visa fel. En temperatursensor sätter du utanpå kläderna och kan få en mer exakt bild av vädret du tränat i.
  • Fotsensor: En sensortyp som på senare år ersatts av kraftmätaren, den inbyggda stegräknaren eller analysfunktionerna för löpsteg i pulsbandet. Även om det finns modernare varianter med ovanstående funktioner inbyggt används den klassiska fotsensorn för att räkna steg. Bland annat för att kolla hur många steg i minuten du tar, vilket är ett vanligt mål att träna efter.

Pulsklockor med GPS

Idag är det snarare regel än undantag att pulsklockorna har inbyggd GPS, även om det finns ett par undantag. Med en GPS inbyggt kan klockan enkelt 'spela in' vart du sprungit, hur långt och hur mycket uppför respektive nedför. Det senare baserat på kartdata, men i mer avancerade klockor även kompletterat av höjdmätare.

Att ha GPS:en igång drar en hel del extra batteri. Även om den biten blivit betydligt bättre under åren får du räkna med att ladda din klocka oftare om du är ute och springer än om du gömmer dig bland vikterna på ett gym.

Det finns ett fåtal klockor på marknaden, vissa klockor från Fitbit bland annat, som inte har en GPS inbyggd. Det gör dem ofta en smula billigare och för att kunna mäta hur långt du sprungit pratar de gärna med din telefon och använder den inbyggda GPS:en där. Det gör såklart att du måste ha telefonen med dig på löprundan, men kan också innebära att ditt inspelade pass blir korrupt om kopplingen mellan telefon och klocka avbrutits under passet.

Musik och aviseringar i klockan

Numera är den vanligaste vägen för att synka dina pass, steg, sömn och annat att koppla dem till din telefon och en tillhörande app. Dina data synkas då med telefonen över bluetooth och du kan, oftast, göra inställningar på den större mobilskärmen och överföra dem till klockan.

Närmast standard är då också att du kan få aviseringar från telefonen till klockan. Exempelvis om någon ringer eller om du får ett mail. Hur det ser ut och vad du kan göra med den informationen varierar kraftigt mellan både tillverkare och modeller. I vissa fall kan du inte ens välja vilka aviseringar som ska visas, i andra fall kan du både svara på SMS och använda klockan som högtalartelefon.

En funktion som många länge efterfrågat är musik i klockan. Genom att koppla ett par trådlösa hörlurar till din klocka behöver du inte släpa med dig en telefon ut på löprundan för att kunna lyssna på musik eller podcasts medan du tränar. Det har funnits länge i smarta klockor, men har blivit allt vanligare nu under senare tid till pulsklockor.

Här gäller det dock att ha tungan rätt i mun och välja en klocka med rätt stöd. Eftersom vi i stor utsträckning lyssnar på musik via olika streamingtjänster som exempelvis Spotify vill du ju såklart att klockan även ska ha stöd för den tjänst du använder.