Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Pulsklocka: 17 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 22 april 2020

Oavsett om du är elitidrottare eller nybörjare är en pulsklocka ett bra hjälpmedel för att nå nästa nivå. Vi har testat ett stort antal pulsklockor och utser Garmin Forerunner 245 Music till bäst i test för sina många funktioner till rimliga prislapp. Vi utser även Garmin Forerunner 945 till bästa premiumval för sin stora mängd funktioner.

Så gjorde vi testet

Vi har testat pulsklockorna efter vad de är tänkta att klara av. Klockorna har testats av både en erfaren idrottare och en nybörjare för att få med båda aspekterna. Samtliga klockor har testats på merparten av de olika träningslägen de erbjuder och även i deras multisport-lägen i de fall det erbjuds. Då de flesta pulsklockor även erbjuder loggning av steg, sömn och liknande utanför träning har de även burits under en längre tid för att undersöka dessa funktioner.

Alla klockor har testats utifrån vilken målgrupp de designats för och vi har tagit hänsyn till följande under våra tester.

  • Exakthet: De flesta pulsklockor har inbyggd GPS och möjlighet att mäta puls vid handleden. Dessa har jämförts mot kända sträckor och de mer exakta pulsbanden för att avgöra dess funktion.

  • Funktioner: Utöver att erbjuda ett antal sportlägen för löpning, simning, cykling och så vidare. Hur kan du ställa in dessa lägen efter dina behov? Hur funkar aktivitetsmätningen utanför träningen och vilka andra funktioner erbjuds.

  • Batteri och användning: Hur länge räcker klockans batteri vid såväl träning som i vardagen? Samtidigt är det viktigt att du i alla lägen har lätt att hantera klockan och dess funktioner.

Jämför pris på samtliga listade pulsklockor på Pricerunner.


Lär dig mer i våra guider:

PriceRunners stora guide om pulsklockor.

PriceRunners stora guide om smartwatches.

1. Garmin Forerunner 245 Music - BÄST I TEST PULSKLOCKA

Ruskigt komplett löparklocka som inte sparar in på detaljerna

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 42,3x42,3x12,2 mm Vikt: 38,5 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 24 timmar med GPS, 8 timmar med GPS & musik Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Forerunner 245 Music

Garmin Forerunner 245 tar ett stort kliv upp från den mer budgetfokuserade föregångaren och rakt in som bäst i test. Den smidiga klockan har inte precis alla funktioner, men tillräckligt många för att vi inte ska känna oss utelämnade. Faktum är att Garmin spelar ett farligt spel med att konkurrera med sina egna, dyrare klockor.

Smidigt format med allt utom multisport

I en jämförelse med den närmast dubbelt så dyra syskonmodellen Forerunner 945 är det förvånansvärt lite som saknas ur ett rent träningsperspektiv. Höjdmätare och simning i öppet vatten saknas, däremot finns stöd för poolsimning.

Eftersom det i första hand är en löparklocka har du inget smidigt läge för att snabbt växla mellan sporter, som exempelvis i triathlon. Du saknar även de allra mest avancerade data som den dyrare modellen klarar av att samla in, men det är samtidigt data som många klarar sig alldeles utmärkt utan.

Löpning, cykling, simning i pool och en lagom mängd inomhusaktiviteter finns på plats i klockan. Tillsammans med enklare navigering (utan karta), gratis träningsprogram för nybörjare på löpning och även Garmins nya funktioner för att visa andra var du befinner dig och om du råkar ut för en olycka, känns träningsdelen riktigt komplett.

Samtidigt har du i stort sett hela batteriet av mätdata (utom höjdmål) utanför träningen med steg, puls, sömn, stress, återhämtning och mycket mer. Klockan i sig är samtidigt riktigt smidig och passar även mindre handleder utan att för den sakens skull kännas gigantisk.

Musik äter batteritid

Allt kopplas så klart till Garmins app, där klockan även fått funktioner för att avvisa samtal med meddelande, något som endast dyrare modeller haft tidigare. Detta tillsammans med en allt mer kompetent notishantering från telefonen och möjligheten att installera nya appar och urtavlor via Garmins appbutik.

Den stora nyheten är såklart inkluderingen av musik i en, för Garmin, lite billigare klocka. Antingen vanliga musikfiler från datorn, eller offlinelistor från bland annat Spotify. Att synka våra Spotify-listor går riktigt enkelt, om än inte blixtsnabbt, och vi har hittills inte stött på några problem att ansluta bluetooth-hörlurar till klockan. Helt enkelt riktigt smidigt om du vill ha musik på löprundan utan att behöva släpa med dig telefonen (vilket du å andra sidan behöver om olycksrapporteringen ska fungera).

Ett billigare pris i kombination med nätt storlek avspeglas dock i batteriet. Utan musik behöver du vara ultralöpare för att klockan ska somna under ett träningspass och detsamma gäller även i vanligt klockläge. Med musik igång käkas däremot minst 20 procent av batteriet upp per timme, vilket är förståeligt men värt att ha i åtanke.

Garmin Forerunner 245 Music är perfekt för dig som tränar olika sporter utan att för den sakens skull ha behov av en dedikerad multisportklocka. Inkluderingen av musikspelare i den här prisklassen är välkommen och Garmin Forerunner 245 är liten och funktionsfylld nog att utnämnas till bäst i test.

Smidigt formatbra musikspelare med Spotifymånga träningsformer
Halvdan batteritid vid musikspelning
4,5

Bra pris hos:

Löparshop

2. Garmin Forerunner 45/45s - BÄSTA BILLIGA PULSKLOCKA

Garmin börjar äntligen ta sin billiga löparklocka på allvar

GPS: Ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar Mått (BxHxD): 39,5 x 39,5 x 11,4 mm (Forerunner 45S), 42 x 42 x 11,4 mm (Forerunner 45) Vikt: 32 g (Forerunner 45S), 36 g (Forerunner 45) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 13 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Forerunner 45

Garmin Forerunner 45 och den mindre modeller Forerunner 45S är lika mycket ett stort steg framåt som Forerunner 245/945 sett till vad de klarar av jämfört med föregående modeller. Helheten med smidigt format och bra plattform gör att den får utnämnelsen bästa budgetval.

Samtidigt är det ett enormt steg uppåt i kvalitet och funktioner från Garmins tidigare löparklockor i budgetsegmentet.

Just skillnaden mellan Forerunner 45 och 45S är lite lustig. S-modellen är lite mindre med sina 39,5 millimeter i diameter mot den ‘vanliga’ 45:ans 42 millimeter. Det är samtidigt det enda som skiljer dem åt. Skärmstorlek, upplösningen på skärmen och framförallt batteritiden är identisk. Forerunner 45S har lite smalare ram bara, that’s it!

Funktioner från dyrare klockor

Till skillnad från föregångaren Forerunner 35 (och 25 innan den) behöver den här modellen inte dras med något specialsystem som ytterligare understryker budgetstämpeln. Istället känner vi igen de stora dragen i gränssnittet från alla Garmins dyrare klockor. Något som gör Forerunner 45 enormt mycket enklare att använda.

Vi gillar särskilt att knappen för att slå på skärmbelysningen dubblerar som en väg in till snabbmenyn, där du hittar nödfunktionen, stoppur och allt annat som inte nödvändigtvis är träningsrelaterat.

Just nödfunktionen är ny för i år och kan, om du har en telefon med dig, användas för att tala om för närstående om du kraschat. Antingen manuellt eller automatiskt, även om vi inte kraschat nog för att testa det senare.

Klockan i sig är väldigt liten och nätt, vilket gör att den även passar smalare handleder utan att se groteskt ut. Trots priset känns den heller inte överdrivet plastig.

Funktionsfylld för motionären

När det kommer till funktioner saknas såklart en hel del mot dyrare klockor från Garmin, men samtidigt känner vi, äntligen, att vi inte saknar allt för mycket. Löpning är såklart huvudmomentet, med flest funktioner och stöd för Garmins gratis träningsprogram.

Utöver det finns ett fullt godkänt cykelläge, en handfull inomhussporter och även en väldigt enkel mätning av simning. Långt mycket mer än vad vi fått tidigare helt enkelt. Att hitta GPS går snabbt och vi kan inte klaga på exaktheten hos varken den eller den inbyggda pulsmätaren.

De flesta funktioner för daglig aktivitetsspårning finns med också. Steg, sömn och puls med lite ytterligare analysfunktioner för stress och liknande. Riktigt välkommet.

Klockan pratar såklart även med mobilen. Dels för att synka pass, men också för att visa notiser från mobilen. Som just notisfunktion funkar det bra, även om lite mer avancerade funktioner för att svara på samtal och liknande saknas. Via mobilen kan du även komma åt appbutiken ConnectIQ, som ger dig nya urtavlor, träningsformer och datasidor till klockan.

Garmin Forerunner 45 och Forerunner 45S är helt enkelt en klockren instegsklocka med det mesta du kan behöva. Även om det såklart saknas funktioner som dyrare klockor har känner vi ändå att den här inte känns skruttig budget, utan faktiskt riktigt prisvärd.

Väldigt litenfunktionsfylld sett till prisetbra funktioner i appen
Onödig uppdelning i stor och liten modell
4,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

3. Garmin Forerunner 945 - BÄSTA PREMIUMVAL

Allt du vill ha i en träningsklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 47x47x13,7 mm Vikt: 50 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 36 timmar med GPS, 10 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 kommer i exakt samma skal som föregångaren. Enda skillnaden är några detaljfärger som ändrats (till det sämre tyvärr). Således känns den rätt tråkig till en början, men oj vad den växer. Så pass mycket att vi inte har några problem att utnämna Garmin Forerunner 945 till bästa premiumval för sin enorma mängd vettiga funktioner.

Musik, simpuls, kartor

Vad Garmin i praktiken har gjort här är att ta en Fenix 5 Plus och trycka in hela det paketet i samma smidiga form som Forerunner 935. Till det har de även lagt till lite nya funktioner som bara till viss del verkar komma till den äldre Fenix-modellen.

Lagring av musik finns inbyggt, med stöd för bluetooth-lurar och offlinelistor från Spotify. Det funkar på samma klanderfria sätt som hos andra Garmin-klockor med det stödet, om än lite långsamt i musiköverföringen.

Kartor finns numera på plats också. Det är knappast den mest detaljerade, överskådliga eller lättanvända navigeringen i en klocka. Men det finns och har du inte telefonen med dig är det en riktigt nyttig funktion.

Eftersom det är en multisportklocka har du stöd för egentligen alla sporter du kan komma på. Nytt för denna gång är att Garmin även lagt till stöd för att mäta puls direkt från klockan när du simmar. Andra tillverkare har haft det, men nu när Garmin petar in det i sina klockor upplever vi det som en aning stabilare mätningar. Givetvis hittar vi inga problem när det kommer till GPS-exakthet och liknande, precis som vi förväntar oss av Garmin.

Smidigt format

Till skillnad från Fenix-serien är Forerunner 945 betydligt sportigare i sitt utförande, vilket gör att den kanske inte passar alla livsstilar. Men den är samtidigt förhållandevis nätt och smidig för att innehålla så pass mycket som den faktiskt gör. Det lite mindre formatet gör såklart att du inte har all batteritid i världen, särskilt inte om du har musik igång. Men utan musik har du absolut batteritid nog för att hinna med både ett och två marathon.

Utöver standardfunktioner som mobilnotiser, stegräkning, sömnmätning och liknande har klockan även fått in bättre funktioner för att mäta stress samt värden för hur mycket din sömn och träning påverkar din energi (Body Battery på Garmin-språk). Det är inte lika ingående som det Polar gör med sin Ignite-klocka, men förvånansvärt överensstämmande med hur vi känner oss och fullt tillräckligt ur ett vardagligt perspektiv. Garmin Forerunner 945 kanske inte passar alla sett till sin design och det finns klockor med bättre batteritid. Men av de lyxigare pulsklockorna på marknaden är det riktigt svårt att hitta den här kombinationen av funktioner och storlek till samma pris. Det gör klockan klart värdig att utnämnas till bästa premiumval.

Alla träningsfunktioner du behöverRiktigt bra aktivitetsmätningBra musikspelareMäter puls även vid simning
Musikuppspelning drar väldigt mycket batteri
4,5

Bra pris hos:

Löparshop

4. Garmin Fenix 5X Plus

Toppmodellen för både multisport och vandring som kan allt utan att skryta

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 51 x 51 x 17,5 mm Vikt: 96 g Vattentät/Djup: Ja/10 ATM Batteritid: 32 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 20 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Fenix 5S Plus

Garmin Fenix 5X Plus representerar i stort sett allt Garmin kan trycka in i en klocka. Men medan Fenix 5-seriens X-modell bjöd på nya funktioner är skillnaderna mindre i 5 Plus-serien. Alla tre klockor i serien ( Fenix 5/5S/5X Plus) har fått stöd för kartor och navigering (tidigare bara tillgängligt i Fenix 5X), musikuppspelning (lokalt eller med Spotify), mobila betalningar med Garmin Pay, integrerade golfbanor och förbättrad batteritid (av de stora nyheterna). Den här gången är de tekniska skillnaderna i specifikation begränsade till värden för acklimatisering på höga höjder (ja, så små är skillnaderna).

Istället handlar Plus-serien om olika storlekar för olika användare. Med en större storlek kommer bättre batteritid, där 5X Plus är klart bäst (och långt bättre än den redan uthålliga föregångaren).

Extra allt plus

Här har du således allt inbyggt. Kartor för enklare navigering (skärmen är rätt liten) och alla typer av verktyg för vandring, fiske och vildmark du kan tänka dig (Fenix-serien började ju ändå som en vildmarksklocka snarare än multisport). Musik till Bluetooth-lurar finns inbyggt, där vi även har stöd för Spotifys offlinelistor numera och där allt fungerar över förväntan smidigt att få igång. Garmin Pay fungerar hyfsat smidigt och stödet för olika kort och betalförmedlare börjar bli riktigt bra.

Träningslägen, scheman, interna och externa sensorer, mätpunkter och data in absurdum för alla former av träning finns såklart. Saknas något börjar Garmins app-affär bli hyfsat välfylld med både träningslägen, urtavlor och specialfält för träning. Ja och så ett solitt paket med aktivitetsmätarfunktioner och enormt stabil koppling mot mobilen för notiser och träningsanalys såklart.

Bastant men ändå smidig

Fler funktioner än vad de allra flesta kommer att ha användning för helt enkelt, men de finns där och är bara ett par knapptryckningar bort. Den främsta surpucken bland alla funktioner är att notiser från mobilen fortfarande är lite begränsade, men numera finns åtminstone möjlighet att skicka förhandsskrivna SMS-svar.

Alltihop sitter i en av Garmins större klockor med en omkrets på stabila 51 millimeter (de mindre modellerna ligger på 42 respektive 47 millimeter). Det är stort, men samtidigt väldesignat och paradoxalt nog rätt smidigt. Det är sällan vi faktiskt upplever att klockans storlek är i vägen, vilket är positivt.

För dig som vill ha den bästa batteritiden

Att försöka täcka in allt som Garmin Fenix 5X Plus klarar av kräver en betydligt längre text än så här. Men vill du ha en klocka för alla former av träning som dessutom klarar de viktigaste funktionerna hos en smartwatch är det svårt att gå fel med den här. Känns den för stor kan du samtidigt gå ner till systermodellerna utan att känna att du förlorar några funktioner.

Bra batteritidsmidig musikhanteringhelt vansinnigt många välbyggda funktioner
Ganska begränsade smartwatch-funktionerflera större musiktjänster saknas
4,5

Bra pris hos:

NetOnNet

5. Huawei Watch GT2 (46 mm)

Fenomenal batteritid i smidig klocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar Mått (BxHxD): 45,9x45,9x10,7 mm Vikt: 41 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 17 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth 5.1 Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch GT 2 46mm Classic Edition

Huawei Watch GT2 Satsar allt på batteritiden och lyckas slå de flesta med god marginal. Den sportinriktade klockan är inte helt och hållet problemfri, särskilt just kring sport, men Huawei har kommit en bra bit sedan första generationen av Watch GT.

Vansinnig batteritid

Träningsklockor är som du säkert vet tänkta att bäras dygnet runt numera för att kunna mäta sömn, steg och allt annat även när du inte tränar. Standard ligger kring fyra dagar och en vecka, lite beroende på klocka och hur hårt du använder den. Huawei tar och smäller till med två veckor istället.

Det är dock med skärmen avstängd, så den tänds när du höjer armen. Det finns ett läge där skärmen alltid är påslagen med en enklare analog eller digital urtavla (med rätt stark belysning också). Då varnar klockan om att batteritiden halveras. Men när det innebär att du, inklusive träning, behöver ladda klockan en gång i veckan är det fortfarande ruskigt bra.

Som sagt är batteritiden lika bra även under träning. Just träningen har förbättrats genom att främst erbjuda mätning av puls från handleden även under simning. Utöver simning finns de vanligaste inom- och utomhussporterna att välja mellan. Men gymråttor får även denna gång förpassa styrketräning till klockans ‘övrigt’ kategori, surt.

Fler funktioner

Vissa sporter kan du anpassa vad som visas på skärmen, tyvärr måste du ha startat en aktivitet för att kunna göra det istället för att fixa det innan. Du har heller inga möjligheter att ansluta externa sensorer till klockan. Däremot plockar den upp GPS-position och puls via handleden fullt godkänt under våra pass. Just pulsen är ganska seg på att komma igång, men väl där ligger den inom vettiga nivåer. Även steg utanför träning plockas upp riktigt bra.

Efter träningen kan du dela ditt pass med en bild, sen tar det stopp. Synkronisering med något annat än Huaweis egen app eller nedladdning av Fit/Gpx-filer går inte för sig.

Klockan har även stöd för notiser från telefonen, sömnlogg samt ett läge för andningsövningar. Efter träning får du en statusrapport om effekt och återhämtning, men en något grund sådan som hade kunnat vara bättre.

Klockan har även inbyggd MP3-spelare om du har några sådana filer liggande. Dessa kan spelas upp via bluetooth-hörlurar eller via högtalaren. För klockan kan användas som högtalartelefon till mobilen, vilket funkar och låter riktigt bra faktiskt.

Huawei Watch GT2 har notiser och högtalartelefon, men resten av klockan är hårt inriktad på sport och hälsa samt batteritiden. Den klarar av de grundläggande funktionerna inom det galant, men hoppar över det flesta mer avancerade funktionerna. Men vill du ha en enklare träningsklocka med fenomenal batteritid är Huawei Watch GT2 ett riktigt intressant val.

Fenomenal batteritidpuls även under simningbra handsfreefunktion
Väldigt grundläggande sportfunktioner
4,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

6. Garmin Forerunner 735XT

Smidig med det mesta som behövs

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Mått (BxHxD): 44,5 x 44,5 x 11,9 mm Vikt: 40,2 g Bredd: 44,5 mm Höjd: 44,5 mm Djup: 11,9 mm Vikt: 40,2 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 14 timmar Trådlös teknik: ANT+ Batteritid (vila): 11 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja

Garmin Forerunner 735XT

Garmin är knappast främmande för multisportklockor. Men vid sidan av Fenix-serien, som officiellt landar i friluftsfacket, var Forerunner 735XT den första renodlade multisportklockan från Garmin på länge när den lanserades. Här är det tydligt hur tekniken gått framåt sedan toppmodellen Forerunner 920X, både hård- och mjukvara. Till det yttre ger den visuellt ett aningen plastigt intryck och är nästan förvillande lik den renodlade löparklockan Forerunner 235, men kvalitetskänslan rent fysiskt är det inga som helst fel på. Yttermåtten är samtidigt extremt nätta för den här typen av klockor och det känns aldrig som en klumpig klocka att ha på sig. Samtidigt finns det inte mycket att sakna i klockan heller. Visst, det saknas höjdmätare och inbyggd termometer, men åtminstone det senare går att lösa med en lös sensor.

Satsar du på någon av Garmins lyxigare pulsband samtidigt får du allt från pulsmätning under simning till fler data om ditt löpsteg än vad du rimligen kommer behöva. Klockan i sig hittar GPS snabbt och mäter rundor exakt och den inbyggda pulsmätaren sällan gör bort sig. Skärmen saknar pekfunktion, men är skarp och tydlig. Det smidiga formatet till trots är även batteriet kraftigt nog för att orka med alla dina pass och tiden däremellan utan att behöva laddas mer än en eller två gånger per vecka. Bland tillgängliga sporter finns mer eller mindre något för alla. Skulle något saknas finns såväl extra träningsprofiler som nya urtavlor och extrafunktioner att ladda ner via dator eller mobil. Det senare är att föredra, då du även får alla dina träningspass, steg och även sömndata automatiskt synkat mot telefonen. Åt andra hållet visar klockan även upp notiser från telefonen, vilket fungerar riktigt smidigt. Det finns helt enkelt väldigt mycket att gilla hos Forerunner 735XT. Vill du ha fler möjligheter än en renodlad löparklocka är det här både ett smidigt och relativt prisvärt alternativ för att täcka in de flesta behov.

Smidigt formatbra mobilkopplingbra batteritid
Inte världens lyxigaste utseendesaknar höjd- och temperatursensor
4,0

Bra pris hos:

Power

7. Suunto 5

Multisportklocka till mellanpris där Suunto tar i från tårna

GPS: Ja Skärmupplösning: 218 x 218 pixlar Mått (BxHxD): 46 x 46 x 14,9 mm Vikt: 66 g Vattentät/Djup: Ja/50 Batteritid: 20 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Suunto 5

Suunto 5 är mellanmodellen i Suuntos nya serie klockor, men slår ändå storebror Suunto 9 på fingrarna i en hel del fall. Det är en multisportklocka som gör en hel del med dina vardagsdata också.

Vek skärm och halvdan batteritid

Klockan i sig håller sig i ungefär samma storleksklass som många andra multisportklockor. Designen känns modern, däremot är skärmen ganska dålig på betraktningsvinklar. Rakt framifrån syns den tydligt i alla miljöer, men värre blir det med lite vinkel.

För att avhandla alla nackdelar på en gång kan det även nämnas att gränssnittet känns en smula långsamt och batteriet kanske inte håller fullt så länge som konkurrenterna om du kör många pass med klockan. Ingen katastrof direkt, men med full aktivitet är det någon dag eller två kortare än snittet.

Trots att Suunto en gång i tiden var först med appar i pulsklockor saknas all sådan funktionalitet i deras nuvarande klockor, vilket är riktigt trist. Det gäller även för urtavlor och de som ingår är lite väl få till antalet för att passa alla lägen.

Fullmatad för vardagsaktiviteter

På det stora hela är ovanstående mer störande moment än dealbreakers. För det är en riktigt intressant klocka ändå. För utomhusaktiviteter hittar den GPS fort och sparar rundor exakt. Det finns en hel del sporter att välja mellan och att skapa nya är inga problem. I jämförelse mot storebror Suunto 9 är det egentligen inbyggd höjdmätare som saknas, så i praktiken är det väldigt lite du saknar.

Samtidigt får du en hel del extradata för vardagsprylar som puls och steg som Suuntos dyrare klocka saknar. Steg, sömn och puls håller den koll på under hela dagen, som väntat. I Suunto 5 används dessa data för att visa hur stressad du är, hur utvilad du egentligen är och liknande. Riktigt trevligt. Även träningspass bakas in, med bland annat återhämtningstid, träningsprogram och liknande.

Samtidigt som de data du får ut är mer än nog för de flesta har du inte samma stora mängd data och funktioner som Garmins klockor. Du har heller inte riktigt samma möjligheter till inställningar och lyxfunktioner som mobila betalningar eller inbyggd musikspelare saknas helt. Men är det just multisportläget du är ute efter, där du kan ha flera aktiviteter i ett och samma pass utan att behöva avsluta och påbörja flera under samma träning eller tävling, kommer du betydligt billigare undan med Suunto 5 är de flesta av Garmins motsvarigheter.

Suunto 5 är en väldigt trevlig bekantskap, som klarar av det mesta och faktiskt gör något av de data som samlas in. Den är inte perfekt, men klarar sig riktigt långt för en fullt rimlig prislapp.

Bra användning av vardagsdatavälutrustad
Ingen klockren betraktningsvinkel på skärmen
4,0

Bra pris hos:

Outnorth

8. Garmin Forerunner 935

Smidig multisportklocka som står emot tidens tand

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 47 x 47 x 13,9 mm Vikt: 49 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 24 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Forerunner 935 HRM

Garmin Forerunner 935 har ungefär två år på nacken och fick precis sällskap av sin efterträdare. Det gör däremot inte Forerunner 935 till en förlegad produkt. Tvärtom har den stått emot tidens tand riktigt bra, tack vare solid hårdvara och kontinuerliga uppdateringar.

Smidig multisport

Precis som föregångaren Forerunner 735 och den lite dyrare “göra allting”-serien Fenix från Garmin är det fokus på många olika sporter och en kombination av dessa som är fokus. Du skulle kunna kalla det för triathlonklocka istället för multisport om du vill, men du kan utan problem komponera ihop allsköns kombinationssporter.

Jämfört med föregångaren Forerunner 735 har bland annat höjdmätare, stöd för fler sensorer och fler sportlägen byggts till. Jämför du istället med uppföljaren Forerunner 945 blir du utan musikuppspelning, betalfunktioner och en bunt med ytterligare detaljerade träningsdata.

Därmed inte sagt att Forerunner 935 känns gammal. Tvärtom är det en riktigt smidigt GPS-klocka, smidigare än Fenix-serien, som lämnar ytterst lite att önska när det kommer till träning. Samtidigt börjar priset bli riktigt konkurrenskraftigt.

Klockan i sig är utan tvekan den mest slimmade vi sett i 900-serien bland Forerunner-klockor. Trots att den är helt gjord i plast och väldigt lätt känns den aldrig billig eller plastig.

Är med dig hela dagen

Utöver att spela in alla träningspass du kan tänka dig kan du såklart ladda ner fler via Garmings appbutik, där du även hittar urtavlor och nya sätt att visualisera träningsdata. Precis som egentligen alla Garmins klockor numera får du även notiser från mobilen och koll på din puls under dagen, automatisk sömnmätning och såklart stegräkning. Via mobilappen kan du även haka på olika träningsprogram för löpning.

Batteriet håller riktigt bra sett till storleken, oavsett om du tränar eller bara har den för att räkna steg och ta emot mobilnotiser. Samtidigt har vi inget att anmärka på när det kommer till exaktheten för alla olika sensorer. Den hittar GPS snabbt, mäter puls vid handleden korrekt (om du bär den korrekt) och håller rätt på antal klivna steg inom rimliga gränser.

Det är helt enkelt en riktigt smidig klocka för alla typer av sporter, men snabb låsning mot GPS och riktigt bra batteritid både under och efter träningen. Garmin Forerunner 935 är, tack vare sitt prisvärde bäst i test i kategorin pulsklockor för multisport.

Bra batteritidsmidigt formatmånga funktioner
Inte supermycket nytt från föregångaren
4,0

Bra pris hos:

Löparshop

9. Garmin Vivoactive 3 Music

Sportklockan som klarar både musik och betalningar

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 43,1 x 43,1 x 13,6 mm Vikt: 39 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 5 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Smart, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Vivoactive 3 Music

Garmin har lite målat in sig i ett hörn med sina Vivo-modeller, som sträcker sig från enklaste aktivitetsmätare upp till Vivoactive. Det är helt enkelt fantastiskt förvirrande med flera serier av helt olika modeller som börjar på Vivo, följt av Smart, Sport, Fit, Active eller liknande.

Vivoactive 3 är ändå att anses som toppmodellen och är faktiskt riktigt kompetent samtidigt som den gör ett försök att se mer diskret ut än många andra varianter i segmentet. Bygget är inte i samma klass som betydligt dyrare Fenix 5-serien, men riktigt bra trots alls, särskilt sett till priset.

Klockan navigeras både med hjälp av fysiska knappar och en pekskärm och tyvärr är det just det senare som Garmin alltid haft svårt att får till rätt. Det blandas friskt mellan svepgester, skärmtryck och ibland blandas även knapparna in, vilket gör navigeringen inkonsekvent. Samtidigt är skärmen och alla dess animationer betydligt mer levande än vad vi sett tidigare, vilket får tidigare nämnda Fenix-serie att kännas föråldrad.

Funktionsfyllt och inbyggd musikspelare

Funktionsmässigt bjuds vi på en hel del. Snabb och exakt GPS tillsammans med en hel drös träningsformer att välja mellan, från löpning och cykling till simning och styrketräning. Surt nog klarar bara simningen av mätning inomhus i pool, medan de dyrare modellerna greppar även utomhussimning riktigt bra.

Klockan kopplas mot mobilen för synkronisering av pass, steg, sömn och även notiser, men den är även fristående i avseendet att den klarar av musik på egen hand. Para ett bluetooth-headset med klockan, ladda ner musik och lämna mobilen hemma helt enkelt. Det fungerar utmärkt så länge du har fysiska MP3-filer att ladda in fortfarande. Streamingtjänster är det skralt med, men alldeles nyligen fick den stöd för Spotify, vilket täcker in en ganska stor mängd användare.

Betala med klockan

Du har även tillgång till Garmin Pay, vilket innebär att du kan knyta ditt betalkort till Garmin och betala via klockan istället för att hala upp kortet, precis som det fungerar när du betalar med mobilen eller “blippar” med lite modernare betalkort. Efter att länge enbart godkänt kreditkort för koppling av tjänsten har tjänsten numera även stöd för vanliga debitkort.

Vivoactive 3 Music är helt enkelt en klocka som kan förvånansvärt mycket i ett prisvärt paket. Batteritid och några av de extrafunktioner eller mer detaljerade data som dyrare modeller erbjuder är lite bantat, men för det allra flesta erbjuder Garmin ganska mycket av ett heltäckande paket här.

Äntligen musik i en Garminklocka! många funktionerSpotifysnyggt gränssnitt
Saknar många större musiktjänsterinkonsekvent navigationbra men inte fantastisk batteritid
4,0

Bra pris hos:

Power

10. Samsung Galaxy Watch Active

Trevlig träningskompis med osäker batteritid

GPS: Ja Skärmupplösning: 360x360 pixlar Mått (BxHxD): 39,5x39,5x10,5 mm Vikt: 25 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: upp till 2 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Samsung Galaxy Watch Active

Samsung Galaxy Watch Active är lika delar en uppföljare till företagets toppmodell Galaxy Watch, som lanserades förra året, och en billigare systermodell till densamma. I en jämförelse rör det sig i första hand om en betydligt mindre och lättare modell, med samma hårdvara men ungefär halva batteritiden.

Liten och snygg smartklocka

I sig själv är Samsung Galaxy Watch Active en liten och väldigt smidig klocka med en stor mängd tränings- och hälsofunktioner inbyggt. Den har inbyggd GPS, mäter din puls från handleden (enbart) och håller koll på allt från steg till sömn under dagen.

Klockan drivs av Samsungs eget Tizen-system, som på alla sätt är ett fullfjädrat system för smartklockor. Det gör bland annat att du kan ladda ner Spotify direkt till klockan, men också att det finns en stor mängd andra appar för en rad ändamål.

Klockan i sig tillhör faktiskt en av de mest lättnavigerade på marknaden. Det mesta sköts via pekskärmen eller någon av klockans två knappar och det är sällan vi känner oss förvirrade över hur något ska göras eller vart vi hittar en specifik funktion. Givetvis synkar den konstant med din telefon, både för avancerad notishantering och för att ladda upp dina hälsodata till Samsungs träningstjänst. Att dela träningsdata är för det mesta en riktigt smidig historia också, något inte alla smarta klockor alltid hanterar så bra.

Klockan är dessutom riktigt snabb att använda. Dock är “höj handleden för att väcka klockans skärm”-rörelsen lika opålitlig som hos alla andra tillverkare.

Varierande batteritid

Träning och hälsa är i fokus här, vilket hörs på namnet. För det mesta innebär det riktigt bra alternativ för träning med relativt stora möjligheter att redigera vad som visas. Det finns en mängd träningsformer att välja mellan, både för inomhus och utomhusbruk. Enda konstiga är att ett standardläge för styrketräning saknas. istället finns det en liten uppsättning enskilda övningar, vilket knappast är ett smidigt förfarande.

Klockan laddas trådlöst, antingen via laddpucken eller en telefon ur Galaxy S10-serien. Däremot, knäppt nog, inte från vanliga trådlösa laddare för telefoner.

Batteritiden när du inte tränar räcker utan problem i två dagar med alla notisfunktioner påslagna. Använder du appar eller tränar varierar den däremot kraftigt. Ena dagen tar en halvtimmes cykeltur med GPS påslaget tio procent av batteriet, andra dagar halva batteriet… trots att sträckan är identisk. Det gör att du sällan känner att du riktigt kan lita på klockan, utan bär hela tiden med dig laddsladden.

Den udda batteritiden är ett stort problem för Samsung Galaxy Watch Active. För vid sidan av det är det en ytterst trevlig bekantskap som utan tvekan tillhör bland de bästa smarta klockor du kan köpa idag.

Bra gränssnittmånga funktionerbrett apputbud
Inkonsekvent batteritidvissa saknade träningsformer
3,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

11. Garmin Forerunner 235

Billig pulsklocka för löparen

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 11,7 mm Vikt: 42 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 11h Trådlös teknik: ANT+, Bluetooth Batteritid (vila): 9 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband

Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235 har ett par år på nacken, men har numera sjunkit så pass i pris att det kan vara en intressant modell för dig som söker något billigare. Även om de senaste funktionerna inte finns klarar den sig nämligen väl.

Liten pulsklocka med GPS

Forerunner 235 är ganska nätt och smidig till formatet. Trots det finns både GPS och pulsmätare inbyggt. Precis som andra klockor i Garmins Forerunner-serie är den samtidigt designad för att se väldigt sportig ut, vilket kan avskräcka de som vill ha klockan på sig hela tiden.

Däremot är det inga problem att just ha den på sig hela tiden. Klockan klarar utan problem av att mäta dina steg, din puls och hur du sover. Det ger en bredare bild av din aktivitet under dagen än bara det du gör under träningspass.

Främst för löpning

Medan nyare Garmin-klockor i de längre prissegmenten har börjat bli riktigt bra på att inkludera en större mängd sporter märks det här att det är löpning som är i fokus. Utomhuslöpning är det som ger dig flest val och möjligheter, men också mest data efter passet. Bland annat genom att skapa egna pass direkt i klockan. Omständligt men fungerande dock.

Du kan även använda klockan för cykling, inomhuslöpning och ett fåtal andra sporter. Men det är tydligt att det är just löpning det handlar om främst. Samma sak märks under vardagsaktiviteter, där nyare klockor har både fler sätt att mäta på och ger dig rekommendationer utifrån dina prestationer.

Garmin Forerunner 235 är sammantaget en bra löparklocka i smidigt format. Letar du efter en billig pulsklocka är den ett riktigt intressant alternativ. Nyare klockor har däremot fler funktioner som kan vara intressant under både träningspass och i vardagen.

Bra grundfunktionerlitet format
Nyare mellanprisklockor har roligare funktioner
3,0

Bra pris hos:

Elgiganten

12. Fitbit Versa Lite

Smart klocka utan GPS

GPS: Nej (kopplas via telefonen) Skärmupplösning: 300 x 300 pixlar Mått (BxHxD): 39,35x39,5x11,24 mm Vikt: 38 g Vattentät/Djup: Ja/50m Trådlös teknik: Bluetooth, Batteritid (vila): upp till 4 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Fitbit Versa Lite

Fitbit Versa Lite är en lite billigare smartwatch med huvudfokus mot träning. Precis som namnet antyder är det en bantad variant av Fitbit Versa. I korthet blir du utan höjdmätare, musikuppspelning och funktioner för att mäta simning.

Strulig Bluetooth ger trasslig GPS

Den något egensinniga designen hos Versa Lite är något du antingen kommer att älska eller hata, vi gillar i alla fall de färger som klocka och armband kommer i. Den sitter däremot bekvämt på armen och håller batteri i ungefär en halv vecka innan den behöver laddas. Varken fenomenalt eller uselt, utan ganska normal batteritid helt enkelt.

Fitbit Versa Lite har inte någon inbyggd GPS i klockan, utan kan istället utnyttja din telefons GPS-chip för löprundor och liknande. Det innebär såklart att du måste ha telefonen med dig under träningen, vilket blir en grej extra att släpa på.

Medan telefonen inte har några större problem att mäta en exakt GPS-rutt via någon av de otaliga träningsappar som finns är det tyvärr värre med Versa Lite. Uppkopplingen är riktigt instabil oavsett vilken telefon vi testar med. Det märks inte så ofta i vanligt klockläge, men under en löprunda kan uppkopplingen spontant dö och då ‘glömmer’ klockan att spela in hela eller delar av sträckan som avverkades under radiotystnaden. Riktigt dåligt och något som gör att du hellre använder Runkeeper eller liknande app i telefonen istället för klockan.

Smart och heltäckande

Det är synd, för klockan i övrigt är riktigt smart. Data för puls, steg och sömn samlas in riktigt exakt och Fitbits app har länge varit en av de bästa för att visualisera dina data på ett snyggt sätt. Klockan har även koll på din stressnivå och erbjuder andningsövningar för att lugna ner dig.

För träning finns ett tillfredsställande antal träningslägen för allt mellan simning och cykel till löpning och styrketräning. De som inte förlitar sig på mobilens GPS-täckning fungerar riktigt bra, även om vi gärna sett fler inställningsmöjligheter för respektive träningsform.

Det finns även en appbutik med en stor mängd appar för allsköns ändamål. Fitbit köpte för en tid sedan upp smartklocketillverkaren Pebble och mycket av utbudet och gränssnittet verkar ha lyfts över rakt av till Fitbit. Här hittar du en hel del traditionella smartwatch-appar för att styra smarta lampor och liknande utöver de mer träningsrelaterade apparna. Något som däremot saknas helt är möjligheten att lagra och spela upp musik via klockan. Eftersom tanken ändå är att du ska ha din telefon med dig ut är det ingen större minuspunkt, men det känns lite konstigt när appfloran är så pass stor i övrigt.

Vill du ha ett aktivitetsband med extra allt är Fitbit Versa ett riktigt intressant alternativ. Är det däremot en riktig träningsklocka för dina löprundor du är ute efter bör du däremot titta åt något annat håll.

Bra apputbudExakt mätning av steg, puls och sömnÖverskådlig och lättanvänd app
Halvdan batteritidOpålitlig lösning för GPS-mätning av träning
3,0

Bra pris hos:

Proshop

13. Samsung Galaxy Watch Active 2

Inbjudande som klocka, men inte för träning

GPS: Ja Skärmupplösning: 360 x 360 pixlar, 1,2/1,35 tum (40/44mm) Mått (BxHxD): 40 x 40 x 10,9 mm (40 mm), 44 x 44 x 10,9 mm (44mm) Vikt: 37/44 g (40/44mm) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Trådlös teknik: Bluetooth, LTE (vissa modeller) Batteritid (vila): 24-60 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Samsung Galaxy Watch Active 2 40mm Bluetooth Aluminium

Att Samsung släppte Galaxy Watch Active 2 bara ett halvår efter föregångaren känns som att någon på företaget inte tänkte hela vägen. Även om skillnaderna är rätt små mellan de två är Watch Active 2 ändå den bättre klockan – men den har fortfarande en bit kvar.

Snygg med vacker skärm

Modellen vi tagit in för test är 40-millimetersutgåvan och den mindre varianten. Samma klocka finns även i diametern 44 millimeter, med något större skärm och ett lite större batteri.

Utöver ett armband som känns väldigt billigt handlar det om en riktigt snygg och diskret klocka. Skärmen kan vara på i ett lite enklare läge hela tiden så att du alltid kan se tiden. Väl i full gång är skärmen riktigt vacker och Samsung har byggt gränssnittet för att verkligen dra nytta av de fina färgerna som Amoled-skärmen medför. Den fungerar även hyfsat bra i direkt solljus.

Runt skärmen sitter en touchsensor som agerar styrning vid sidan av pekskärmen. Några generationer bak hade Samsungs klocka ett fysiskt hjul runt skärmen för navigering och det här är ett halvt steg tillbaka till det. Efter viss inlärningskurva fungerar det riktigt bra.

Snedträning

Klockan passar bra ihop med de flesta Android-telefoner, även om det finns flest funktioner och bäst integration mot Samsungs lurar. Iphone fungerar den också med, men den har då något begränsat med funktioner.

Som smartwatch är den riktigt kompetent, med många bra appar och smarta notiser. Vi saknar dock en bra kart-app och en vettig röstassistent (inbyggda Bixby gör ingen glad).

Som träningsklocka är den däremot ganska opålitlig – precis som föregångaren var. Den mindre modellen vi testar har lite kortare batteritid än den större, såklart. Däremot varierar batteritiden kraftigt även under någorlunda identiska dagar. Allt mellan en halv dag till en och en halv pallar den med. En cykeltur eller löprunda kan dra allt från en bråkdel av batteriet till mer än hälften, trots identisk sträcka.

Efter träningen kan vi konstatera att GPS-mätningen är väldigt överentusiastisk. Halvmilslånga löprundor blir ofta så mycket som en halv kilometer längre med klockan och cykelturer ligger i samma härad. Även stegräkningen ligger en bra bit över andra mätare, bra mycket högre än vad som kan anses vara variationer i tillverkarens algoritmer.

EKG skulle för övrigt vara en stor grej med den här klockan. Men under vår testperiod var det aldrig en funktion som aktiverades.

Samsung Galaxy Watch Active 2 är en snygg och riktigt kompetent smartwatch. För träning och aktivitetsmätning lämnar den däremot en hel del att önska.

Kul hjulstyrningSnygg designBra notisfunktioner
GPS mäter för långtFör många steg i stegräkningenOpålitlig batteritid
2,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

14. Garmin Venu

Snygg skärm sänker smart sportklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 390 x 390 pixlar Mått (BxHxD): 43,2 x 43,2 x 12,4 mm Vikt: 46,3 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 6 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Venu

Garmin Venu är ett vågat sätt att försöka brygga världarna mellan smarta klockor och traditionella träningsklockor. Medan den lyckas med vissa bitar faller däremot andra fullständigt platt, och den känns i slutändan mest frustrerande. Den är samtidigt närmast identisk med Vivoactive 4/4S, som slipper det största bekymret med skärmen.

Funktionsfylld för vardagen

Men om vi börjar med det positiva. Venu (eller Vivoactive 4) är Garmins ‘träningsklocka för vanlig folk’ på ett ungefär. Smidigt format, enkel och diskret design men samtidigt fylld av funktioner.

I det här fallet finns de flesta träningsformer du kan tänka dig: stegräknare, sömnmätning, puls, stressmätning, andningsövningar, vätskelogg, logg för menscykel, mobila betalningar, musikstöd med bland annat Spotify och en del annat (puh!).

Det som egentligen saknas är multisportlägen, simning i öppet vatten och återhämtningstimern som de mer avancerade klockorna har. Den sistnämnda delen känns som att den borde ha passat klockrent in i det här paketet.

Nytt är bland annat en riktigt bra logg för intag av vätska och inbyggda yogaprogram komplett med animeringar på klockan.

Skärmen förstör

När det kommer till mätning av alla grejer klockan klarar av att mäta är det lika bra som tidigare hos Garmins klockor. Puls är exakt, GPS hittas fort och så vidare.

Men problemen uppdagar sig med klockans främsta funktion, skärmen. Även om Garmin kommit väldigt långt när det gäller att hantera pekskärmar (något de varit notoriskt usla på genom åren) är logiken inte alltid med dem. Exempelvis styrs start och varv/set under aktivitet enbart med de två knapparna, men att avsluta en aktivitet kan bara göras genom knappen på pekskärmen.

Skärmen i sig är en supersnygg Oled-skärm med fina färger och grym skärpa. även om Garmin gjort mycket för att dra nytta av den känns dock gränssnittet fortfarande väldigt svartvitt i många fall.

Den stora nackdelen är just Oled-tekniken istället för en transreflektiv LCD-skärm som hos företagets andra klockor (dock med fördelen att den alltid är på och har många dagars batteritid). Du kan ställa den till att alltid vara på (det är den inte, men oftast), men då med nackdelen att du får ut knappt två dagars användning utan träning. Strax över ett dygn med GPS under träningspass.

Ställer du den istället till att slockna efter en stund är batteritiden i nivå med många av Garmins andra klockor. Då blir istället problemet att du aldrig ser notiser eller vad klockan är. Detta eftersom den automatiska tändningen av skärmen är, för att uttrycka det i mildaste ordalag, ett skämt.

Att tända skärmen via någon av knapparna går, men den ena knappen leder dig direkt in i träningsdelen och den andra agerar backknapp. Att trycka på den senare när du får en notis från telefonen leder således till att du stänger ner notisen du ville se, men inte fick eftersom skärmen vägrade tända sig.

Det är helt enkelt en studie i frustration. Vilket är väldigt synd eftersom det är en väldigt trevlig klocka i övrigt. Men som Garmin Venu fungerar i dagsläget är den billigare och närmast identiska Garmin VivoActive 4 ett rejält mycket bättre köp.

Massor med träningsfunktionerMassor med hälsofunktionerMassor med extrafunktioner
Välj mellan värdelös skärm eller värdelös batteritid
2,5

Bra pris hos:

TrainInn

15. Amazfit Stratos

Budgetklocka som vill allt och nästan lyckas

GPS: Ja Skärmupplösning: 320 x 300 pixlar Mått (BxHxD): 46 x 46 x 13,9 mm Vikt: 70 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 35 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 11 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Xiaomi Amazfit Stratos

Amazfit är kanske inget märke bland klockor du hört talas om tidigare? Det må vara hänt, men bakom namnet står kinesiska jätten Xiaomi. Av någon anledning har de dock valt att lägga sina pulsklockor under eget märke och det krävs en hel del grävande i menyer för att ens hitta någon koppling.

Ha din egen musik direkt i klockan

Stratos är företagets toppmodell och följer på ytan samma devis som Xiaomis övriga produkter, det vill säga rejält med funktioner till ett väldigt attraktivt pris. Här handlar det om en GPS-klocka med både inbyggd pulsmätare och möjlighet att lagra musik direkt i klockan för uppspelning via Bluetooth-hörlurar under träningen. Klockan har även stöd för det mesta i träningsväg, med allt från triathlon och skidåkning (längd och utför) till löpning och cykling både inom- och utomhus.

Utöver det har du mängder av funktioner, som steg- och sömnmätning, notiser från telefonen, möjlighet att exportera träningspass (en förvånansvärt ovanlig funktion hos billigare klockor) och även en batteritid på upp till 11 dagar. Såväl Bluetooth-koppling som GPS-exakthet och steg/sömnmätning sköter sig samtidigt riktigt bra.

Många funktioner saknas

Samtidigt är allt inte guld och gröna skogar. Vill du koppla in ett mer exakt pulsband, eller någon annan extern sensor tar det stopp. Några streamingtjänster för musik är det inte tal om. Även om hopprep finns bland inkluderade sporter är det omöjligt att hitta ett läge för styrketräning eller ens någon “övrigt”-lösning.

Datafälten som visas är extremt låsta och går i stort sett inte att ändra på, samma sak med de olika urtavlorna och informationen de visar. Samtidigt går vissa delar av klockan otroligt långsamt. När vi hittat GPS-position inför en löprunda och trycker på start slocknar hela klockan ett par sekunder innan räkneverken rullar igång.

Största nackdelen ligger i gränssnittet. Egentligen är det inget större fel på just gränssnittet, även om det råder viss förvirring om när pekskärm kontra knappar ska eller kan användas. Gränssnittet i klockan tyngs istället ner av en pekskärm som reagerar lite som den vill. Sveprörelser blir klick och tvärtom och många gånger reagerar skärmen inte alls på tilltal.

Amazfit Stratos är en klocka som vill och kan väldigt mycket och många gånger gör saker riktigt bra. Samtidigt är det minst lika många gånger som det tar tvärstopp för att funktionen vi förväntar oss inte finns där.

Många träningsformermusik i klockanbra batteritid
Klumpigt gränssnitt och pekskärmfå inställningsmöjligheter för träninginget stöd för externa sensorer
2,5

Bra pris hos:

NetOnNet

16. Huawei Watch GT

Löparklockan som byter spår helt och nästan lyckas

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar Mått (BxHxD): 46.5 x 46.5 x 10.6 mm Vikt: 46 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 22 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch GT Sport

Huawei har gjort en rad riktigt schyssta smartklockor med Googles Wear OS under huven, bland de bästa på marknaden. Därför var det lite uppseendeväckande att Huawei Watch GT helt och hållet skippade Google operativsystem för klockor till förmån för Huaweis egenutvecklade. Anledningen är enkel: En klocka med Wear OS pallar ungefär en dag eller två innan batteriet storknat. Watch GT hävdar upp till två veckor på en och samma laddning beroende på användning. Något som faktiskt stämmer in ganska hyfsat på verkligheten också.

För att uppnå den batteritiden är operativsystemet extremt avskalat jämfört med Wear OS. Du har stegräkning, pulsmätning, sömnmätning och notifikationer från mobilen igång hela tiden. Skärmen tänds när du vrider på handleden (fungerar i hälften av fallen, som alltid med den tekniken tyvärr) och slocknar snabbt för att spara ström.

Har tappat många funktioner

Utöver tidtagarur och liknande är det inte mycket kvar av smartwatch-funktionerna från förr. istället har fokus lagts på hälsa och träning. GPS finns inbyggt för att kunna mäta löprundor och liknande utomhus och det finns ett fåtal andra sportval för den som tränar inomhus. Exaktheten hos GPS-mätningen är fullt godkänd och även pulsmätaren i klockan håller sig inom rimliga nivåer (någon separat pulsmätare finns inte stöd för). Det finns även mätning av VO2Max och återhämtning inbyggt, tillsammans med en löparcoach för alla nivåer.

Stegräkningen och sömnmätningen håller bra nivå också. Nackdelen är att appen i telefonen om du kör Android kräver att alltid synas i statusfältet. Där räknar den steg med hjälp av telefonens sensorer, vilket gör att det alltid är ett par hundra stegs felsynk mellan klockan och det som visas i telefonen.

Bra träning utan inställningsmöjligheter

Själva träningen är, så länge sporterna finns, bra som sagt. Men det saknas helt möjlighet att ställa in vad som ska visas på skärmen under träning. Efter träningen är delningsmöjligheterna pinsamt dåliga och det är en utmaning att plocka ut dina data.

Nackdelarna fortsätter i mjukvaran. De begränsade funktionerna gör gränssnittet lättnavigerat, men du kan inte ställa in vilka data som ska visas på de olika urtavlorna. Notiser fungerar lite sådär också. Ibland syns namn eller nummer på den som ringer, ibland inte. Ibland visas vilken app det är som pockar på din uppmärksamhet, ibland inte. Ibland visas själva notisen, ibland inte.

Huawei Watch GT gör ett modigt sidosteg genom att börja på något helt nytt från tidigare modeller. Men klockan känns samtidigt alldeles för tidig i utvecklingen för att kunna ge varken smarta klockor eller rena pulsklockor en seriös match då det största plustecknet är batteritiden.

Bra batteritidenkelt gränssnittdiskret formgivning
Inkonsekventa notiserextremt få inställningsmöjligheterfå funktioner
2,5

Bra pris hos:

myWorld Marketplace

17. Polar Ignite

Billig klocka med fenomenala idéer och usel hårdvara

GPS: Ja Skärmupplösning: 204 x 204 pixlar Mått (BxHxD): 43x43x8,5 mm Vikt: 35 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 17 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 5 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Polar Ignite

Polar Ignite innebär en nytändning för det klassiska sportföretaget. Samtidigt gör kombinationen av gammalt slask och ett billigt pris sig alldeles för väl påmint.

Otroligt bra analys

Om vi börjar med det positiva. Polar började en gång i tiden med att göra pulsmätare och i Ignite syns det tydligt. Deras kunnande i kombination med en avancerad pulsmätare gör en hel del skillnad. Först ombeds du bära klockan, och sova med den, ett par dagar för att den ska lära sig dina mönster.

Väl där bjuds du på en enormt avancerad sömnanalys som använder flera parametrar för att avgöra hur du sovit och hur det antagligen kommer påverka din dag. I åtminstone nio fall av tio stämmer det riktigt bra med hur vi känner oss i verkligheten.

Den analysen kombineras sedan med din träning som du spelar in med klockan. Därefter får du rekommendationer om vad du bör ägna dig åt för träning framöver, uppdelat på kondition, styrka och rörlighet. De övningar som rekommenderas är anpassade efter dig, snarare än några stela mallar som andra klockor kan ha. Ruskigt bra, användarvänligt och något som vi hoppas blir standard för branschen omgående.

Otroligt dålig klocka

Klockan i sig är liten och smidig, men det medföljande armbandet känns ungefär som att ha en pappskiva runt handleden. Batteritiden är helt okej och mätningen av steg och aktiviteter utan GPS sköter sig fullt godkänt. GPS-delen är däremot oväntat dålig. Nästan varje pass får med en eller två avstickare på kartan som vi inte alls var i närheten av. Slutsumman blir hyfsat korrekt, men mätningen är knappast det.

Antalet sporter är ganska bra. Men för att ändra något med den, som ordning eller vad som visas på klockan under träning, måste du gå till Polars hemsida, ändra där och hoppas att ändringen kommer med i åtminstone någon av kommande synkningar (sker väldigt sporadiskt). Varför det inte kan göras i klockan eller i appen är helt obegripligt.

Appen är å andra sidan långt ifrån hemsidan i användarvänlighet och informationsuppvisning. Dessutom händer det oroväckande många gånger att synkronisering mellan klocka och app slutar funka och inte vaknar igen förrän efter en omstart. Väl uppkopplad kan den skicka aviseringar från telefonen. Du har inget att säga till om vilka, något som innebär att den till Android meddelar dig om precis allt. Det är nästan så att vi tror att vibratorn i klockan ska gå sönder när telefonen uppdaterar ett tiotal appar och klockan liverapporterar om det under hela förloppet.

Mest irriterande är dock displayen. Den är inte på hela tiden, utan aktiveras när du höjer klockan för att titta på den… ibland… och alltid efter tre sekunder… förutom när du ligger i sängen och den tycker att det är dags att leka ficklampa. Samma sak gäller under träning trots att vi väljer att skärmen alltid ska vara på. Dessutom är pekskärmen riktigt dålig och kräver alltid flera svep eller tryck för att reagera.

Polar Ignite är definitivt något på spåren med sina avancerade analysfunktioner. Nu väntar vi bara på att få se det i en klocka som inte är lika frustrerande att använda.

Enormt bra analysfunktionerfantastiska träningstipsbra pulsmätare
Extremt seg skärmtändningusel pekskärminstabil synkroniseringkrångliga inställningar
2,0

Bra pris hos:

Decathlon

Bra att veta när du ska köpa pulsklocka

Pulsklockor och GPS-klockor har blivit riktigt populära under de senaste åren för att hjälpa folk i sin träning, oavsett vilken nivå de ligger på. Vill du ha en djupare genomgång av pulsklockor kan vi rekommendera att du kollar in vår stora guide om pulsklockor.

Samtidigt är det ett väldigt suddigt gränsland mellan vad som är en pulsklocka och en smart klocka, varpå vi såklart även har en djupare guide för smarta klockor.

Vad som passar dig är mycket tycke och smak. För de mer träningsinriktade klockorna har du samtidigt mer funktioner riktade mot just träning och ofta coachfunktioner som gör att du får lite av en personlig tränare runt handleden.

Viktigt att tänka på vid köp

När du väljer pulsklocka är det såklart viktigast att du anpassar den efter den träning du utför. Ska du springa eller cykla är GPS såklart en viktig funktion, medan du inte nödvändigtvis behöver det om du bara hänger på ett gym.

Vissa klockor har stöd för att spåra simning, antingen inomhus eller i vissa fall även utomhus med GPS. Är simning din grej är det således ditåt du ska titta. På senare år har det just för simning blivit allt vanligare med klockor som kan hålla koll på din puls i vattnet (just vatten brukar annars röra till den mätningen), så om det är viktigt kan du även kika på det.

Välj klocka efter vilken sport du främst kommer utföra helt enkelt. De allra flesta klockor har däremot en hel uppsjö sporter, så du behöver inte känna dig låst om du vill variera dig.

Allt mer mätning utanför träningen

I stort sett alla pulsklockor idag är tänka att bäras dygnet runt, även när du sover.

Detta för att de vill vara en ständig följeslagare i din träning och hälsa. Utanför träningspassen mäter de flesta hur många steg du tar och hur mycket du sover. Beroende på klocka kan du även få mängder av extra information, som antal trappor du gått uppför (om klockan har höjdmätare), syresättning i blodet, mjölksyratröskel eller VO2Max (kort förklarat hur bra form du är i).

På senare tid har den informationen även börjat användas och analyseras för att ge dig fördelar i vardagen. Vissa klockor håller koll på hur länge du behöver återhämta dig efter ett träningspass för att inte skada dig. Andra funktioner kan vara att ta hänsyn till hur du sovit och rekommendera träning efter hur pigg klockan tror att du är.

Genom att hålla koll på pulsen kan klockan se om du är stressad och be dig utföra avslappningsövningar för att lugna ner dig. Samma pulsmätning kan även användas för att varna om pulsen är för låg eller hög och därmed förhindra att du svimmar eller liknande.

Utöka träningen med sensorer

Det sitter redan en myriad sensorer i moderna pulsklockor. Men har du väl börjat snöa in dig på siffror kring din träning vill du gärna ha mer. Därför kan många klockor utöka sin datainsamling med hjälp av externa sensorer.

Här är det viktigt att hålla koll på två saker. Dels vilka sensorer som din klocka har stöd för, det varierar kraftigt mellan modellerna. Dels måste du även veta vilken trådlös teknik som gäller.

När det gäller uppkoppling finns det idag två tekniker, ANT+ och Bluetooth Smart. Bägge fungerar likvärdigt, men är inte kompatibla med varandra så det gäller att du köper rätt saker.

När det gäller sensorer finns det en uppsjö olika att titta på:

  • Pulsband: Oftast i ofrm av ett elastiskt band du trär runt bröstkorgen. Är till sin natur mer exakt, särskilt vid snabba förändringar, än den optiska pulsmätare som sitter inbyggt i klockan. Det finns även pulsband anpassade för simning och pulsband med inbyggda sensorer för att analysera ditt löpsteg.
  • Kadensmätare: Cyklar du är en kadensmätare bra att ha. Den håller koll på hur fort ditt bakhjul snurrar och hur snabbt du trampar. På så sätt kan du se tydligare hur mycket du ansträngt tid i förhållande till hastigheten.
  • Kraftmätare: Finns både till cykel och för löpning. Till cykeln ersätter de ofta dina vanliga pedaler, medan löparvarianten ofta är en liten puck du sätter på skon. Mäter hur hårt du tar i, exempelvis när du trampar, för att ge dig ytterligare parametrar att analysera och förbättra.
  • Temperatur: Kanske inte världens nödvändigaste sensor, men en kul extragrej. Vissa klockor har termometer inbyggt, men eftersom den sitter så nära huden eller under kläder kan den ofta visa fel. En temperatursensor sätter du utanpå kläderna och kan få en mer exakt bild av vädret du tränat i.
  • Fotsensor: En sensortyp som på senare år ersatts av kraftmätaren, den inbyggda stegräknaren eller analysfunktionerna för löpsteg i pulsbandet. Även om det finns modernare varianter med ovanstående funktioner inbyggt används den klassiska fotsensorn för att räkna steg. Bland annat för att kolla hur många steg i minuten du tar, vilket är ett vanligt mål att träna efter.

Pulsklockor med GPS

Idag är det snarare regel än undantag att pulsklockorna har inbyggd GPS, även om det finns ett par undantag. Med en GPS inbyggt kan klockan enkelt 'spela in' vart du sprungit, hur långt och hur mycket uppför respektive nedför. Det senare baserat på kartdata, men i mer avancerade klockor även kompletterat av höjdmätare.

Att ha GPS:en igång drar en hel del extra batteri. Även om den biten blivit betydligt bättre under åren får du räkna med att ladda din klocka oftare om du är ute och springer än om du gömmer dig bland vikterna på ett gym.

Det finns ett fåtal klockor på marknaden, vissa klockor från Fitbit bland annat, som inte har en GPS inbyggd. Det gör dem ofta en smula billigare och för att kunna mäta hur långt du sprungit pratar de gärna med din telefon och använder den inbyggda GPS:en där. Det gör såklart att du måste ha telefonen med dig på löprundan, men kan också innebära att ditt inspelade pass blir korrupt om kopplingen mellan telefon och klocka avbrutits under passet.

Musik och aviseringar i klockan

Numera är den vanligaste vägen för att synka dina pass, steg, sömn och annat att koppla dem till din telefon och en tillhörande app. Dina data synkas då med telefonen över bluetooth och du kan, oftast, göra inställningar på den större mobilskärmen och överföra dem till klockan.

Närmast standard är då också att du kan få aviseringar från telefonen till klockan. Exempelvis om någon ringer eller om du får ett mail. Hur det ser ut och vad du kan göra med den informationen varierar kraftigt mellan både tillverkare och modeller. I vissa fall kan du inte ens välja vilka aviseringar som ska visas, i andra fall kan du både svara på SMS och använda klockan som högtalartelefon.

En funktion som många länge efterfrågat är musik i klockan. Genom att koppla ett par trådlösa hörlurar till din klocka behöver du inte släpa med dig en telefon ut på löprundan för att kunna lyssna på musik eller podcasts medan du tränar. Det har funnits länge i smarta klockor, men har blivit allt vanligare nu under senare tid till pulsklockor.

Här gäller det dock att ha tungan rätt i mun och välja en klocka med rätt stöd. Eftersom vi i stor utsträckning lyssnar på musik via olika streamingtjänster som exempelvis Spotify vill du ju såklart att klockan även ska ha stöd för den tjänst du använder.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!