1. Bäst i test

Pulsklocka: 28 modeller i test

Profilbild
Daniel Hessel

Uppdaterad 16 april 2021

Vill du komma igång med träningen? Ta träningen till nästa nivå? Maxa dig själv inför ett lopp? Oavsett nivå kan en pulsklocka med GPS vara ett ovärderligt hjälpmedel för att nå dina mål. Vi har hårdtestat en stor mängd smarta klockor i alla prisklasser för att hitta den bästa.

Bäst i test pulsklocka

Så gjorde vi testet

Vi har testat pulsklockorna efter vad de är tänkta att klara av. Klockorna har testats av både en erfaren idrottare och en nybörjare för att få med båda aspekterna. Samtliga klockor har testats på merparten av de olika träningslägen de erbjuder och även i deras multisport-lägen i de fall det erbjuds. Då de flesta pulsklockor även erbjuder loggning av steg, sömn och liknande utanför träning har de även burits under en längre tid för att undersöka dessa funktioner.

Pulsklocka, GPS-klocka, löparklocka, multisportklocka

Alla klockor har testats utifrån vilken målgrupp de designats för och vi har tagit hänsyn till följande under våra tester.

  • Exakthet: De flesta pulsklockor har inbyggd GPS och möjlighet att mäta puls vid handleden. Dessa har jämförts mot kända sträckor och de mer exakta pulsbanden för att avgöra dess funktion.

  • Funktioner: Utöver att erbjuda ett antal sportlägen för löpning, simning, cykling och så vidare. Hur kan du ställa in dessa lägen efter dina behov? Hur funkar aktivitetsmätningen utanför träningen och vilka andra funktioner erbjuds.

  • Batteri och användning: Hur länge räcker klockans batteri vid såväl träning som i vardagen? Samtidigt är det viktigt att du i alla lägen har lätt att hantera klockan och dess funktioner.

  • Analys: Får du bara en tabell med data eller jobbar klockan faktiskt för att använda insamlad data för att tipsa dig om förbättringar du gjort eller förändr

Jämför pris på samtliga listade pulsklockor på Pricerunner.

Fler tester för att hålla ner pulsen

1. Garmin Forerunner 245 Music - BÄST I TEST PULSKLOCKA

Ruskigt komplett löparklocka som inte sparar in på detaljerna

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 42,3x42,3x12,2 mm Vikt: 38,5 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 24 timmar med GPS, 8 timmar med GPS & musik Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Forerunner 245 Music

Garmin Forerunner 245 tar ett stort kliv upp från den mer budgetfokuserade föregångaren och rakt in som bäst i test. Den smidiga klockan har inte precis alla funktioner, men tillräckligt många för att vi inte ska känna oss utelämnade. Faktum är att Garmin spelar ett farligt spel med att konkurrera med sina egna, dyrare klockor.

Smidigt format med allt utom multisport

I en jämförelse med den närmast dubbelt så dyra syskonmodellen Forerunner 945 är det förvånansvärt lite som saknas ur ett rent träningsperspektiv. Höjdmätare och simning i öppet vatten saknas, däremot finns stöd för poolsimning.

Eftersom det i första hand är en löparklocka har du inget smidigt läge för att snabbt växla mellan sporter, som exempelvis i triathlon. Du saknar även de allra mest avancerade data som den dyrare modellen klarar av att samla in, men det är samtidigt data som många klarar sig alldeles utmärkt utan.

Löpning, cykling, simning i pool och en lagom mängd inomhusaktiviteter finns på plats i klockan. Tillsammans med enklare navigering (utan karta), gratis träningsprogram för nybörjare på löpning och även Garmins nya funktioner för att visa andra var du befinner dig och om du råkar ut för en olycka, känns träningsdelen riktigt komplett.

Samtidigt har du i stort sett hela batteriet av mätdata (utom höjdmål) utanför träningen med steg, puls, sömn, stress, återhämtning och mycket mer. Klockan i sig är samtidigt riktigt smidig och passar även mindre handleder utan att för den sakens skull kännas gigantisk.

Musik äter batteritid

Allt kopplas så klart till Garmins app, där klockan även fått funktioner för att avvisa samtal med meddelande, något som endast dyrare modeller haft tidigare. Detta tillsammans med en allt mer kompetent notishantering från telefonen och möjligheten att installera nya appar och urtavlor via Garmins appbutik.

Den stora nyheten är såklart inkluderingen av musik i en, för Garmin, lite billigare klocka. Antingen vanliga musikfiler från datorn, eller offlinelistor från bland annat Spotify. Att synka våra Spotify-listor går riktigt enkelt, om än inte blixtsnabbt, och vi har hittills inte stött på några problem att ansluta bluetooth-hörlurar till klockan. Helt enkelt riktigt smidigt om du vill ha musik på löprundan utan att behöva släpa med dig telefonen (vilket du å andra sidan behöver om olycksrapporteringen ska fungera).

Ett billigare pris i kombination med nätt storlek avspeglas dock i batteriet. Utan musik behöver du vara ultralöpare för att klockan ska somna under ett träningspass och detsamma gäller även i vanligt klockläge. Med musik igång käkas däremot minst 20 procent av batteriet upp per timme, vilket är förståeligt men värt att ha i åtanke.

Garmin Forerunner 245 Music är perfekt för dig som tränar olika sporter utan att för den sakens skull ha behov av en dedikerad multisportklocka. Inkluderingen av musikspelare i den här prisklassen är välkommen och Garmin Forerunner 245 är liten och funktionsfylld nog att utnämnas till bäst i test.

Smidigt formatbra musikspelare med Spotifymånga träningsformer
Halvdan batteritid vid musikspelning

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Power Logotyp

GARMIN FORERUNNER 245 MUSIC SMARTWATCH VIT/SVART

2 690 kr
Kjell & Company Logotyp

Garmin Forerunner 245 Music GPS-klocka

2 690 kr
Elgiganten Logotyp

Garmin Forerunner 245 Music sportklocka (svart)

2 690 kr

2. Garmin Forerunner 45/45s - BÄSTA BILLIGA PULSKLOCKA

Garmin börjar äntligen ta sin billiga löparklocka på allvar

GPS: Ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar Mått (BxHxD): 39,5 x 39,5 x 11,4 mm (Forerunner 45S), 42 x 42 x 11,4 mm (Forerunner 45) Vikt: 32 g (Forerunner 45S), 36 g (Forerunner 45) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 13 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Forerunner 45

Garmin Forerunner 45 och den mindre modeller Forerunner 45S är lika mycket ett stort steg framåt som Forerunner 245/945 sett till vad de klarar av jämfört med föregående modeller. Helheten med smidigt format och bra plattform gör den till ett riktigt kompetent budgetval.

Samtidigt är det ett enormt steg uppåt i kvalitet och funktioner från Garmins tidigare löparklockor i budgetsegmentet.

Just skillnaden mellan Forerunner 45 och 45S är lite lustig. S-modellen är lite mindre med sina 39,5 millimeter i diameter mot den ‘vanliga’ 45:ans 42 millimeter. Det är samtidigt det enda som skiljer dem åt. Skärmstorlek, upplösningen på skärmen och framförallt batteritiden är identisk. Forerunner 45S har lite smalare ram bara, that’s it!

Funktioner från dyrare klockor

Till skillnad från föregångaren Forerunner 35 (och 25 innan den) behöver den här modellen inte dras med något specialsystem som ytterligare understryker budgetstämpeln. Istället känner vi igen de stora dragen i gränssnittet från alla Garmins dyrare klockor. Något som gör Forerunner 45 enormt mycket enklare att använda.

Garmin Forerunner 45 med Orange band

Vi gillar särskilt att knappen för att slå på skärmbelysningen dubblerar som en väg in till snabbmenyn, där du hittar nödfunktionen, stoppur och allt annat som inte nödvändigtvis är träningsrelaterat.

Just nödfunktionen är ny för i år och kan, om du har en telefon med dig, användas för att tala om för närstående om du kraschat. Antingen manuellt eller automatiskt, även om vi inte kraschat nog för att testa det senare.

Klockan i sig är väldigt liten och nätt, vilket gör att den även passar smalare handleder utan att se groteskt ut. Trots priset känns den heller inte överdrivet plastig.

Funktionsfylld för motionären

När det kommer till funktioner saknas såklart en hel del mot dyrare klockor från Garmin, men samtidigt känner vi, äntligen, att vi inte saknar allt för mycket. Löpning är såklart huvudmomentet, med flest funktioner och stöd för Garmins gratis träningsprogram.

Utöver det finns ett fullt godkänt cykelläge, en handfull inomhussporter och även en väldigt enkel mätning av simning. Långt mycket mer än vad vi fått tidigare helt enkelt. Att hitta GPS går snabbt och vi kan inte klaga på exaktheten hos varken den eller den inbyggda pulsmätaren.

De flesta funktioner för daglig aktivitetsspårning finns med också. Steg, sömn och puls med lite ytterligare analysfunktioner för stress och liknande. Riktigt välkommet.

Klockan pratar såklart även med mobilen. Dels för att synka pass, men också för att visa notiser från mobilen. Som just notisfunktion funkar det bra, även om lite mer avancerade funktioner för att svara på samtal och liknande saknas. Via mobilen kan du även komma åt appbutiken ConnectIQ, som ger dig nya urtavlor, träningsformer och datasidor till klockan.

Garmin Forerunner 45 och Forerunner 45S är helt enkelt en klockren instegsklocka med det mesta du kan behöva. Även om det såklart saknas funktioner som dyrare klockor har känner vi ändå att den här inte känns skruttig budget, utan faktiskt riktigt prisvärd.

Väldigt litenfunktionsfylld sett till prisetbra funktioner i appen
Onödig uppdelning i stor och liten modell

3. Garmin Forerunner 945 - BÄSTA PREMIUMVAL

Allt du vill ha i en träningsklocka utan att det blir för stort

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 47x47x13,7 mm Vikt: 50 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 36 timmar med GPS, 10 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 kommer i exakt samma skal som föregångaren. Enda skillnaden är några detaljfärger som ändrats (till det sämre tyvärr). Således känns den rätt tråkig till en början, men oj vad den växer. Så pass mycket att vi inte har några problem att utnämna Garmin Forerunner 945 till bästa premiumval för sin enorma mängd vettiga funktioner.

Musik, simpuls, kartor

Vad Garmin i praktiken har gjort här är att ta en Fenix 5 Plus och trycka in hela det paketet i samma smidiga form som Forerunner 935. Till det har de även lagt till lite nya funktioner som bara till viss del verkar komma till den äldre Fenix-modellen.

Lagring av musik finns inbyggt, med stöd för bluetooth-lurar och offlinelistor från Spotify. Det funkar på samma klanderfria sätt som hos andra Garmin-klockor med det stödet, om än lite långsamt i musiköverföringen.

Kartor finns numera på plats också. Det är knappast den mest detaljerade, överskådliga eller lättanvända navigeringen i en klocka. Men det finns och har du inte telefonen med dig är det en riktigt nyttig funktion.

Garmin Forerunner 945

Eftersom det är en multisportklocka har du stöd för egentligen alla sporter du kan komma på. Nytt för denna gång är att Garmin även lagt till stöd för att mäta puls direkt från klockan när du simmar. Andra tillverkare har haft det, men nu när Garmin petar in det i sina klockor upplever vi det som en aning stabilare mätningar. Givetvis hittar vi inga problem när det kommer till GPS-exakthet och liknande, precis som vi förväntar oss av Garmin.

Smidigt format

Till skillnad från Fenix-serien är Forerunner 945 betydligt sportigare i sitt utförande, vilket gör att den kanske inte passar alla livsstilar. Men den är samtidigt förhållandevis nätt och smidig för att innehålla så pass mycket som den faktiskt gör. Det lite mindre formatet gör såklart att du inte har all batteritid i världen, särskilt inte om du har musik igång. Men utan musik har du absolut batteritid nog för att hinna med både ett och två marathon.

Utöver standardfunktioner som mobilnotiser, stegräkning, sömnmätning och liknande har klockan även fått in bättre funktioner för att mäta stress samt värden för hur mycket din sömn och träning påverkar din energi (Body Battery på Garmin-språk). Det är inte lika ingående som det Polar gör med sin Ignite-klocka, men förvånansvärt överensstämmande med hur vi känner oss och fullt tillräckligt ur ett vardagligt perspektiv. Garmin Forerunner 945 kanske inte passar alla sett till sin design och det finns klockor med bättre batteritid. Men av de lyxigare pulsklockorna på marknaden är det riktigt svårt att hitta den här kombinationen av funktioner och storlek till samma pris. Det gör klockan klart värdig att utnämnas till bästa premiumval.

Alla träningsfunktioner du behöverRiktigt bra aktivitetsmätningBra musikspelareMäter puls även vid simning
Musikuppspelning drar väldigt mycket batteri

4. Garmin Forerunner 745

Allt i ett för multisportaren utan kartkrav

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 43,8x43,8x13,3 mm Vikt: 47 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 16 timmar med GPS, 6 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Forerunner 745

Garmins Forerunner 945 är lite av klockan för multisportaren som vill ha allt. Men om du kan klara dig med nästan allt då? Sätt 945 på en lättare bantningskur och skala bort kartorna så får du en klocka som är ungefär tusenlappen billigare, säg hej till Garmin Forerunner 745.

Garmin-Forerunner-745

Smidigt format

Ovanstående är faktiskt merparten av hela historien. Det är en något mindre variant av 945, samtidigt då med lite kortare batteritid, lite mindre minne eftersom den inte behöver lagra kartor och samtidigt har de slängt bort golfläget. Samtidigt har Garmin snott “Track mode” från Coros, vilket innebär att klockan närmast millimeterpassar GPS-spårningen om du springer på löparbana utomhus. En riktigt trevlig funktion, oavsett klockan som använder den.

Samtidigt kommer nog storleken att vara det som tilltalar flest, då storebror 945 i likhet med Fenix-serien definitivt kan kännas stor ibland. Samtidigt kan vi tycka att Garmin kanske borde uppdatera såväl form som gränssnitt en smula, för det har sett hemskt likt ut under flera år nu.

Garmin-Forerunner-745-2

Allt finns på plats

Men i grund och botten är 745 en triathlon- och multisportklocka. På det området är Garmin veteraner och ganska svårslagna. Utöver just kartor och golfläge är det dessutom inget annat som skalats bort i form av sensorer eller avancerade analysfunktioner. Det gör att du får hela Garmins batteri med sånt, bland annat den riktigt trevliga återhämtningsfunktionen. Nytt är även förslag på vad du borde träna. Om klockan anser att du borde vila benen från löpning kan den exempelvis föreslå styrketräning.

Garmin-Forerunner-745-3

Garmins plattform i övrigt ser ut som den brukar, vilket i dagsläget är en riktigt stabil historia med många funktioner utöver träningen. Du har musik inbyggt, mobila betalningar, notiser från telefonen och all form av aktivitetsmätning under hela dygnet som du kan önska dig.

Ska vi vara ärliga är vi en smula skeptiska till den verkliga användarnyttan med kartor i ett så litet format som en klocka, därför känns Forerunner 745 som det mer naturliga valet till ett lite mer förnuftigt pris för multisportaren. Men för dig som vill ha “allt” är den dyrare varianten fortfarande högst aktuell.

Exakt och bra GPS- och pulsmätningsmidigt formatotroligt många funktioner
Batteritiden är lite kort för de allra mest krävande

5. Garmin Venu SQ

Riktigt trevligt försök att modernisera sig från Garmin

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,3 tum Mått (BxHxD): 40,6x37,0x11,5 mm Vikt: 37,6 g Vattentät/Djup: 5 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+ Batteritid (GPS): 14 timmar Batteritid (vila): 6 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Venu Sq

Främsta visuella skillnaden mellan en smart klocka och en klassisk löparklocka? Skärmen. Medan Apple Watch och den ligan har fantastiskt fina skärmar dras merparten av klockorna från Garmin, Suunto, Polar och liknande med ganska trista sådana. Anledningen stavas såklart batteritid, där de senare ligger mil före. Men hur blir det om de två världarna skulle kombineras? Garmin Venu SQ är Garmins andra försök till detta.

Fyrkantig

Eller ja, andra med färgskärm. Venu-serien ligger i samma nisch som företagets Vivo-klockor, som vill försöka brygga avståndet mellan löparklockan och “lifestyle-klockan”.

Venu SQ och Venu SQ Music (identiska så när som på stödet för musik och trådlösa hörlurar) är en bantad variant av den runda Venu med OLED-skärm som släpptes tidigare. Nu är skärmen av LCD-typ och dessutom fyrkantig. Batteritiden överlag ligger på samma som storebror, men är något kortare med GPS aktiverat.

I vanlig ordning har du hela paketet för att mäta puls, steg, sömn och så vidare inbyggt, tillsammans med mobila betalningar, Spotify och ett visst stöd för appar. Du missar däremot inbyggda höjdmätaren och animationer för bland annat yoga i den här billigare modellen.

Samtidigt kan vi konstatera att batterihanteringen blivit betydligt bättre, särskilt med “always on-läget”, som hela tiden visar klockan. Nu får vi faktiskt ut ett par dagars batteritid ur klockan, till skillnad från vad vi fick med Venu.

Träningsmonster ändå

Utseendet är helt klart mer Apple Watch än Forerunner. Men det är fortfarande Garmin under ytan. Det innebär långt många fler funktioner relaterade till träning än vad utseendet vill påvisa. Olika former av strukturerade träningspass, enorma möjligheter att skapa egna sådana och relativt stabila analysfunktioner gör att klockan skiner på den fronten. Vi saknar återhämtningsfunktionerna och de än mer avancerade träningsdelarna som Forerunner- och Fenix-klockorna har, men för de allra flesta är det här rejält avancerat. GPS- och pulsmätning håller riktigt bra klass även de och det går fort att få låsning på GPS-delen inför ett pass.

Garmin har även blivit betydligt bättre på pekskärmsgränssnitt. Det är inte det vackraste, men numera känns det logiskt att använda hyfsat genomgående och som backup, och när du har vantar, finns två fysiska knappar att tillgå.

Garmin Venu SQ är rejält funktionsfylld sett till sitt pris, bland annat med ett ganska ovanligt Spotify-stöd. Samtidigt har den en design och skärm som passar dig som tycker att deras vanliga klockor ser för mossiga ut.

Bra puls- och GPS-mätningfunktionsfylld för prisetriktigt bra träningsfunktioner
Rätt trist gränssnittmer avancerade analysfunktioner saknas

6. Apple Watch Series 6

Finslipning av bra smartklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 368x448 pixlar, 44 mm Mått (BxHxD): 44x38x10,4 mm Vikt: 36,5/47,1/41,3 g (aluminium/stål/titan) Vattentät/Djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth, Wifi Batteritid (vila): upp till 18 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2020

Apple Watch Series 6 44mm Aluminium Case with Sport Band

Apple Watch Series 6 innebär en trygg men väldigt familjär uppdatering av Apples smarta klocka. Är du intresserad av en Apple Watch, eller om du har en med några år på nacken, innebär det en uppgradering. För dig som skaffade fjolårets modell är det däremot svårt att hitta allt för uppenbara skillnader.

Smart smartklocka

Apples inställning till smarta klockor hör till branschens bästa, förutsatt att du kör iPhone då eftersom klockan är låst till just sådana telefoner. Inbyggda funktioner som handsfree för telefonen, eller walkie talkie med andra Appleklockor, fungerar klockrent.

Samtidigt är tredjepartsappar riktigt snabba på att både starta och langa fram den information du vill. Å andra sidan tillåter Apple endast sin egen musikapp för offlinelagring av musik, så kontentan är att det antingen fungerar klockrent, eller inte alls.

Nytt sedan förra året, och även närvarande i Series 6, är att skärmen alltid är på. Det är för att klockan på armen ska fungera som en faktisk klocka utan att du behöver göra ett trumsolo på skärmen för att väcka den. Apple watch 6 Nackdelen är batteriet, som behöver laddas minst en gång per dag. Till följd av nya funktioner blir detta ännu mer av ett stressmoment.

There’s an app for that

Inställningen Apple har till hälsa, träning och aktivitet skiljer sig samtidigt från någon slags branschstandard. I fallet aktivitet är detta en bra sak. Istället för steg, som faktiskt är rätt svårt att hitta, bygger det hela på tre ringar som ska fyllas: Ståmål, aktivitet och träning. Att fylla ringarna varje dag känns både mer varierat och motiverat än det klassiska stegmålet, eftersom det i fallet Apple Watch räknas mer på helheten av vad du gör.

I fallet hälsa är det däremot lite knöligare. Inställningen är att om inget är fel behöver du inget veta. Du kan ta ditt EKG och även mäta syrenivån i blodet, vilket är den stora nya funktionen för Series 6. Samtidigt får du liksom inte ut något av värdena såvida det inte verkar som om något är fel. Apple watch 6 Hälsa-appen i både klockan och på iPhone är ohyggligt rörig. Både att se historik över det du gjort och att få ut tips och råd för att förbättra sig är närmast omöjligt.

Detsamma gäller tyvärr även den nya sömnmätningen. Sömn är ingen exakt vetenskap, men det enda du faktiskt får ut av Apples sömnmätning är när du somnade och när väckarklockan på klockan ringde på morgonen. Lätt/djupsömn, nattliga toabesök eller någon bedömning om sömnkvalitet (som Polar gör briljant) saknas helt. Dock finns det tredjepartsappar som löser den biten bättre.

Sömnläget gör dock att du gärna laddar klockan en extra gång under dagen för att den inte ska dö under natten.

Appar är lite det som gäller för träning också. Grunderna finns där, men har du minsta krav utöver tid, sträcka och puls är Apples träningslägen allt för enkla. Det gör att du snabbt har ett gäng extra appar som mäter olika träningsformer som du vill, men fortfarande samma sopiga sammanställning av allt i Apples Hälsa-app. Syremätning I blodet hos Apple Watch 6 När det kommer till att utnämna den absolut bästa smartklockan är det ingen som kommer i närheten av Apple Watch, dess inbyggda funktioner och hur väl tredjepartsapparna fungerar. Ett öppnare ekosystem för apparna hade däremot inte skadat. När det kommer till träning och hälsa känns aktivitetsmätningen motiverande och klockan är bra på att varna för oegentligheter i din hälsa, medan precis allt annat är rörigt, saknas eller löses bättre via tredjepartsappar. Sedan var det ju det där med batteritiden och den ständiga stressen att behöva ladda...

Långtidsuppdatering: Efter att ha använt Apple Watch 6 regelbudet i ungefär ett halvår kan vi konstatera att även om batteriproblemet kvarstår upplevs problemet ändå som en smula mindre eftersom klockan laddas fort. Bästa hade såklart varit om den hade kunnat laddas på alla trådlösa laddare, men sån lyx har vi inte. Vi har använt aluminiumversionen av klockan och kan tyvärr konstatera att åtminstone skärmen är enormt känslig för repor. Är du spekulant på en Apple Watch skulle vi i så fall råda dig att kanske lägga de extra pengarna på stål-utgåvan, som har mer reptåligt glas, eller direkt köpa till skärmskydd till klockan.

Bra och exakt puls- och stegmätningfantastiskt bra integration mot telefonenbra inbyggda funktioner
Batteritidenrörig sammanställning av träning och hälsafånigt enkel sömnmätning

7. Huawei Watch GT2 Pro (46 mm)

Enkel klocka i premiumskrud för dig som vill ha mer lyx än funktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar, 1,39 tum Mått (BxHxD): 46,7x46,7x11,4 mm Vikt: 52 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 30 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth 5.2 Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2020

Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT2 Pro är den tredje utgåvan i GT2-serien, efter den första modellen och den lite enklare GT2e. Det börjar tyvärr märkas eftersom det på många sätt är materialvalet som blivit “pro” med den här modellen gentemot tidigare varianter.

Samtidigt är det en bra klocka för dig som vill ha något enklare.

Titan och safir

Klockan kommer i två varianter, Sport och Classic, där det egentligen är materialet på armbandet som är den stora skillnaden. Classic är den modell vi fått in för test och som verkligen imponerar kvalitetsmässigt med sitt titanskal. Huawei Watch GT2 Pro Skärmen täcks av safirglas för att tåla repor bättre och under den hittar vi en riktigt fin skärm som kan ställas till att alltid vara påslagen för att faktiskt fungera som en klocka. Samtidigt handlar det om en stor klocka och denna gång finns det inte en mindre modell att välja på. Klockan kräver helt enkelt sin underarm för att passa bra. Huawei Watch GT2 Pro

I övrigt bibehålls samma fina batteritid på upp till 14 dagar som tidigare versioner. Det i sig kommer med sina begränsningar, men vi väljer hellre lång batteritid över avancerade funktioner. Huawei Watch GT2 Pro

Hälsa, hälsa och hälsa

För klockan i sig lever i sitt eget ekosystem, utan nedladdningsbara appar (däremot fler än 150 urtavlor, så du lär inte tröttna). Notiser är just bara enkla notiser och det är sällan du kan göra så mycket med dem. Musik kan laddas ner till klockan, men då bara i form av MP3-filer, så glöm synk mot Spotify och liknande.

Med musik på klockan kan du spela upp den via headset eller klockans förvånansvärt bra inbyggda högtalare. I den finns även den fenomenala funktionen att klockan kan användas som handsfree vid telefonsamtal, något alla klockor borde ha. Tyvärr gäller det bara så länge som klockan är i närheten av telefonen, eftersom det inte finns någon utgåva med eSIM.

Annars är det träning som gäller. Klockan är ganska avancerad i sin sömnmätning, håller koll på steg och stress via pulsen. Det ger en ganska bra grund för det vardagliga och när det kommer till träningsformer har du en stor flora att välja mellan. Vi hade gärna sett större anpassningsmöjligheter i vad som visas under träningen däremot. Huawei Watch GT2 Pro

GPS-mottagningen är snabb på att låsa och i de flesta fall fullt korrekt. Det finns även en funktion för att hitta tillbaka hem om du sprungit vilse. All data synkas sedan mot Huawei Health, som agerar hubb på telefonen och som börjar bli allt bättre på att dela data med tredjepartstjänster, även om det finns en del att jobba på där.

Huawei Watch GT2 Pro köper du om du har armstorleken för det, vill ha en klocka med premiummaterial och bra batteritid. Övriga funktioner är något begränsade jämfört med smartare klockor, men gör ett fullt dugligt jobb åtminstone.

Långtidsuppdatering: Något som ännu så länge inte hunnit ge allt för mycket genomslag, men som verkar lovande, är att Huawei sedan i slutet av februari 2021 faktiskt tillåter tredjepartsappar att installeras på klockan. Det förutsätter såklart att de finns i Huaweis egen appbutik Appgallery och i skrivande stund handlar det om försvinnande få appar med stöd för klockan. Men det är en bra utveckling som kan ge Huaweis klockor en välbehövlig boost i extrafunktioner.

Bra batteritidstandard QI-teknik för trådlös laddninghög kvalitetskänsla
Lite trista notisfunktionerfå anpassningsmöjligheter för träning

8. Coros Apex Pro

Maratonlöpare med ögon enbart för sporten och en batteritid att dö för

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 47x47x13,4 mm Vikt: 59 g Vattentät/Djup: Ja/10ATM Batteritid: 40 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetoothi, ANT+ Batteritid (vila): 30 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2019

Coros Apex Pro

I Sverige är Coros en ganska liten spelare och även globalt är de ett rätt ungt företag. Coros Apex Pro är toppmodellen sett till multisportklockor. Vad du får är en i många fall välfungerande klocka med fantastisk batteritid, men där mjukvaran inte alltid hänger med.

Galen batteritid

Till det yttre är Apex Pro en bastant historia som påminner en del om Garmins Fenix-serie. Den främsta skillnaden sitter i scrollhjulet, som används för att navigera i menyer istället för med knappar för upp och ner. En för det mesta riktigt smidig lösning, förutom när du har handskar på dig. Ganska ofta känns det dock som att hjulet missar ett hack och du får snurra på det lite extra för att komma dit du vill. Coros Apex Pro Byggkvaliteten är det däremot inget fel på – klockan är lika välbyggd som den är bastant och trots ett par månaders omild behandling ser vårt testexemplar ut som nytt.

Vad som är ännu roligare är batteritiden. 30 dagar som klocka och 40 timmar med GPS. Eller helt enkelt, så pass lång att vi ofta glömt vart vi lade laddsladden mellan gångerna, för så bra är den. Coros Apex Pro

Enbart sport

Coros är uttalat ute efter mer seriösa idrottare. Därför har de helt hoppat över “lyxfunktioner” som betalningar, musik och liknande. Väldigt enkla notiser från mobilen finns, och den räknar steg och sömn fullt dugligt. Däremot hittar du inte någon vettig sammanställning av sådana data, stressvarningar och liknande.

Istället är det sport som gäller. Det finns lägen för ett tjugotal sporter, tyvärr utan möjlighet att ställa in egna varianter. Samtidigt finns de vanligaste lägena, inklusive simning och utförsåkning, så det mesta är med.

Nyligen tillkom ett omfattande läge för styrketräning, som visar stor potential i sin ambition, men som inte är riktigt där i logiken ännu. De har även ett speciellt Track Mode, som bättre håller koll på dig när du springer på löparbana. En funktion som faktiskt fungerar riktigt bra. Coros Apex Pro

Tekniskt sköter sig klockan fullt dugligt. GPS-mätningen i samtliga lägen utom just Track Mode är konsekvent 1-200 meter kortare än vad Polars och Garmins klockor uppfattar. Simning utomhus fungerar, men det uppritade spåret “darrar” som en EKG-mätare av någon anledning.

Pulsmätning vid handleden (externt band via ANT+ och Bluetooth går också) fungerar bra. Pulsmätare är däremot konsekvent dubbelt så seg på att låsa sig vid ett värde än vad den inbyggda GPS:en är, vilket är lite störande när alla andra klockor redan har koll på din puls.

Mobilappen är även den lite sparsmakad. Du får all träningsinformation, men inte så mycket mer. Ett läge för att visa hur din kondition utvecklas finns, men verkar ge en närmast slumpmässig kurva.

Coros Apex Pro är ett intressant val i en ännu mer intressant prisklass. Hårdvaran, främst batteritiden, är ruggigt bra. Däremot är mjukvaran inte uppe på samma nivå. Om ambitionsnivån på det nya styrkeläget är en indikator kommer de dock snabbt höja nivån även där.

Långtidsuppdatering: Vi har, även efter ett halvår, problem att minnas var laddaren tagit vägen eftersom batteriet räcker så otroligt länge. Samtidigt är det tydligt att Coros inte lämnar sina klockor i sticket. Utöver att släppa enorma mängder specialutgåvor och andra kosmetiskt förändrade versioner tuggar uppdateringarna på i stadig takt. Vi väntar fortfarande på mer omfattande analysfunktioner, men med jämna mellanrum trillar det in en uppdatering som lägger till någon skojig funktion här och där.

Vansinnig batteritidbra bygge och hårdvarufunktionerutvecklas snabbt
GPS:en mäter lite kortsegstartad pulsmätarelite för grundläggande mobilapp

9. Garmin Fenix 6 Pro Solar

Lite extra kraft från solen men annars rätt få nyheter i Garmins toppmodell

GPS: Ja Skärmupplösning: 260x260 pixlar, 1,3 tum Mått (BxHxD): 47x47x15,1 mm Vikt: 85 g Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+, Wifi Batteritid (vila): 14 dagar (16 med sol) Batteritid (med GPS): 36 timmar (40 med sol) Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Fenix 6 Pro Solar

Garmin Fenix 6 Pro Solar är exakt allt som Fenix 6 Pro var, fast med inbyggda solceller för en extra batteriboost. På ett sätt gör det klockan till en lite tråkig uppdatering, samtidigt som den redan innehåller allt du kan tänkas behöva för träning.

Alla solar sig

Med Fenix 6 Pro-serien var det bara den största modellen, 6X, som begåvades med solceller och hela den här uppdateringen går egentligen ut på att Garmin knölat in samma teknik även i de två mindre modellerna i serien. Visst, det har tillkommit stöd för bouldering bland träningslägen också, men i praktiken är det solcellerna i såväl boetten som under skärmglaset som är hela grejen här.

Har du då en klocka som ger dig oändligt många användningstimmar så länge du befinner dig i solen? Inte riktigt. Fenix 6 Pro har redan mer batteritid än vad de flesta vanliga dödliga behöver för ett träningspass. Vad solpanelen gör är att lägga till ett par timmar på det.

Tränar du någon timme per dag och använder klockan dygnet runt i övrigt räcker batteriet ungefär en vecka istället för fem dagar, på den nivån ungefär. Mer nice to have än något som räddar ditt liv när du gått bort dig på hajk.

Det mest störande med det hela är att du måste ha en speciell urtavla för att se hur mycket juice solcellerna genererar, eftersom den mätaren inte får vara med som ett vanligt datafält.

Välfyllt

I övrigt är det samma lika klocka som Fenix 6 Pro. Det vill säga förbättrad och riktigt bra pulsmätare, snabb och exakt GPS samt alla andra sensorer du vill ha. Kartor och musik från bland annat Spotify finns inbyggt, plus aktivitetsmätning, mobila betalningar och fler träningslägen än du hört talas om.

Träningen analyseras noggrant, medan vi gärna sett samma gedigna nivå för aktivitetsmätning, sömn och hälsa. Den finns där, men känns inte lika utvecklad.

Står du i valet mellan Fenix 6 Pro och Fenix 6 Pro Solar handlar det mest om en skrytfunktion som kanske behöver någon generation till på sig för att bli riktigt användbar. Med det sagt är det fortfarande en av de allra mest fullfjädrade träningsklockorna vi testat.

Kul med solcellerbra batteritidriktigt funktionsrik
Solcellerna gör knappast batteritiden oändliganalysfunktioner för hälsa och aktivitet kunde varit mer detaljerade

10. Garmin Fenix 6s Pro

Med allt du behöver i ett förvånansvärt kompakt format

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 42x42x13,8 mm Vikt: 61 g Vattentät/Djup: 10 ATM Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+, Wifi Batteritid (vila): 9 dagar Batteritid (med GPS): 25 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Fenix 6S Pro

Garmin Fenix 6s Pro är den minsta modellen i Pro-familjen för Fenix 6-serien. För en gång skull är skillnaderna mellan liten/mellan/stor (6S/6/6X) mestadels storlek och batteritid och inga andra funktioner, förutom brottarmodellen 6X som även har inbyggda solpaneler då.

Utrustad med allt

Lägger du den förhållandevis beskedliga summan som en Fenix-klocka kräver kan du förvänta dig i stort sett allt Garmin har att erbjuda och det stämmer även här. En vansinnig mängd träningslägen, kompass, höjdmätare och uppdaterad inbyggd pulsmätare sällskapas av ett rejält inbyggt minne för både (enklare) kartnavigering och musiklagring från exempelvis Spotify. Saknar du något finns det oftast att hitta via appbutiken Connect IQ.

Det är just vid träningen som Garmin skiner som aldrig förr. De allra flesta träningslägen känns rejält genomtänkta och via Garmin Connect-appen i telefonen får du ut såväl all data som väldigt mycket analys av din träning. Sett till helheten, med steg och sömn, har Polar ett bättre helhetsgrepp och Apple Watch är bättre på att guida dig när det kommer till hälsa kopplat till puls, men för träning är det ingen som slår Garmins Fenix-serie.

Rejäl batteritid

Även minstingen 6S Pro som vi haft inne för test imponerar med sin batteritid. Inte på samma vansinnesnivå som Coros modeller, men sett till hur många funktioner som finns inbyggt håller den riktigt bra.

Samtidigt känns det lite som att Garmin borde börja snegla med på Polar och Apple för helheten. Visst kan du få pulsvarningar även utanför träningen och visst loggas din sömn, men vi hade gärna sett att den gedigna analysfunktionen för träning avspeglade sig mer även på hela mätningsområdet så att säga. Detsamma gäller notifikationer och andra typiska smartklockefunktioner, där Garmin helt klart kommit längst av de klassiska tillverkarna av pulsklockor, men ändå känns en aning mossiga.

Fenix 6S Pro är hårdträning rakt igenom och på den fronten står den sig riktigt stark. Samma sak gäller navigering och utflykter i skog och mark, som är där Fenix-serien började, och även på golfbanan. Nu hoppas vi bara att Garmin tar nästa steg också när det gäller hälsa och smartklockefunktioner.

Inbyggd musik & kartorotroligt många träningsfunktionerbra analysfunktioner
Musik äter väldigt mycket batteribegränsad som smartklocka

11. Polar Vantage V

Lyxig multisport med rejäla analysfunktioner och en del konkurrens

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 46x46x13 mm Vikt: 66 g Vattentät/Djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth smart Batteritid (vila): 7 dagar Batteritid (med GPS): 40 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband lanseringsår: 2018

Polar Vantage V

Polars lite äldre klockor i sortimentet har mått bra av att få mogna med tiden. Samtidigt har Polar Vantage V kanske inte utvecklats så mycket som den borde. Men är det enbart träning du är ute efter kan den vara intressant.

Välbyggd

Likheterna med lillasyster Vantage M är ytterst påtagliga. Lägger man dem bredvid varandra ser de i stort sett identiska ut. Den stora skillnaden är att Vantage V är byggd i robust metall. Knäppt nog har den däremot inte samma standardiserade system för att byta armband som den billigare modellen, å andra sidan är medföljande band otroligt bekvämt och stabilt. Polar Vantage V En ganska poänglös extrafunktion är pekskärmen. Den finns, men är klokt nog låst under träning och fungerar i övriga fall aldrig bättre än vad de fysiska knapparna gör. Ett kul men därmed onödigt tillskott. Vidare har Polar valt att placera såväl meny- som backfunktion på samma knapp, vilket är förvirrande.

Vad som däremot är trevligt med Vantage V är dess inbyggda funktioner för kraftmätning vid löpning och ett rejält utökat system för att hålla koll på återhämtning i förhållande till din träning. Det i kombination med de fenomenala analysfunktionerna som först introducerades i budgetklockan Ignite ger dig en väldigt bra överblick över din träning.

Vi tycker att återhämtningen även kunde ha följt med i M-modellen eftersom det bara är en mjukvarufunktion, men hos V får du även höjdmätare vilket ger mer exakta data om du springer i berg eller åker utför. Just utförsdelen av klockans sportfunktioner är dock betydligt mer datafattig än vad motsvarande funktion hos Garmins klockor är.

Hård konkurrens

Polar Vantage V

Som en multisportklocka i mellansegmentet har Vantage V en helt annan konkurrens än vad dess billigare syskon har. Det råder ingen brist på funktioner eller sportlägen här, men de återfinns till största del även i den billigare modellen. Med tiden har även prisbilden sänkts något, vilket är positivt. Även GPS-mottagningen både under pass och i efterhand håller sig till verkligheten, där den billigare modellen betedde sig något onyktert.

Men vid sidan av analysfunktionerna, som förvisso är riktigt bra, sticker inte Vantage V ut riktigt mot konkurrenterna. ANT+ saknas för den som har många externa sensorer med den tekniken. Batteritiden är bra, men inget utöver normalen i klassen. Extrafunktioner vid sidan av träning sträcker sig till andningsövningar och enkla notiser från mobilen. Synkronisering av pass och inställningar är fortfarande en manuell historia. Vill du ha musik inbyggt får du titta åt annat håll.

Polar Vantage V är väldigt bra på att mäta träning i alla former, övrig aktivitet under dagen och sömn. Den är riktigt bra på att omsätta såväl sömn som träning till användbara tips och har inbyggda träningsprogram för att stötta den biten. Det är helt enkelt en enormt trevlig klocka som både är bekväm, om än lite stor för mindre armar, och funktionsfylld. Samtidigt är budgetversionen Vantage M enormt likvärdig på merparten av alla punkter och konkurrenterna i samma prisklass erbjuder fler sidofunktioner om det tilltalar dig mer. Polar Vantage V är en riktigt bra träningsklocka, vars gloria falnar lite väl mycket av polars egna produkter och vad konkurrenterna i samma prisklass hittar på.

Bra byggkvalitetRiktigt bra analysfunktioner av träningenBra inbyggd pulsmätare
Poänglös pekskärmLite klumpig navigering

12. Garmin Fenix 5X Plus

Toppmodellen för både multisport och vandring som kan allt utan att skryta

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 51 x 51 x 17,5 mm Vikt: 96 g Vattentät/Djup: Ja/10 ATM Batteritid: 32 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 20 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2018

Garmin Fenix 5X Plus Sapphire

Garmin Fenix 5X Plus representerar i stort sett allt Garmin kan trycka in i en klocka. Men medan Fenix 5-seriens X-modell bjöd på nya funktioner är skillnaderna mindre i 5 Plus-serien. Alla tre klockor i serien ( Fenix 5/5S/5X Plus) har fått stöd för kartor och navigering (tidigare bara tillgängligt i Fenix 5X), musikuppspelning (lokalt eller med Spotify), mobila betalningar med Garmin Pay, integrerade golfbanor och förbättrad batteritid (av de stora nyheterna). Den här gången är de tekniska skillnaderna i specifikation begränsade till värden för acklimatisering på höga höjder (ja, så små är skillnaderna).

Istället handlar Plus-serien om olika storlekar för olika användare. Med en större storlek kommer bättre batteritid, där 5X Plus är klart bäst (och långt bättre än den redan uthålliga föregångaren).

Extra allt plus

Här har du således allt inbyggt. Kartor för enklare navigering (skärmen är rätt liten) och alla typer av verktyg för vandring, fiske och vildmark du kan tänka dig (Fenix-serien började ju ändå som en vildmarksklocka snarare än multisport). Musik till Bluetooth-lurar finns inbyggt, där vi även har stöd för Spotifys offlinelistor numera och där allt fungerar över förväntan smidigt att få igång. Garmin Pay fungerar hyfsat smidigt och stödet för olika kort och betalförmedlare börjar bli riktigt bra.

Träningslägen, scheman, interna och externa sensorer, mätpunkter och data in absurdum för alla former av träning finns såklart. Saknas något börjar Garmins app-affär bli hyfsat välfylld med både träningslägen, urtavlor och specialfält för träning. Ja och så ett solitt paket med aktivitetsmätarfunktioner och enormt stabil koppling mot mobilen för notiser och träningsanalys såklart.

Bastant men ändå smidig

Fler funktioner än vad de allra flesta kommer att ha användning för helt enkelt, men de finns där och är bara ett par knapptryckningar bort. Den främsta surpucken bland alla funktioner är att notiser från mobilen fortfarande är lite begränsade, men numera finns åtminstone möjlighet att skicka förhandsskrivna SMS-svar.

Alltihop sitter i en av Garmins större klockor med en omkrets på stabila 51 millimeter (de mindre modellerna ligger på 42 respektive 47 millimeter). Det är stort, men samtidigt väldesignat och paradoxalt nog rätt smidigt. Det är sällan vi faktiskt upplever att klockans storlek är i vägen, vilket är positivt.

För dig som vill ha den bästa batteritiden

Att försöka täcka in allt som Garmin Fenix 5X Plus klarar av kräver en betydligt längre text än så här. Men vill du ha en klocka för alla former av träning som dessutom klarar de viktigaste funktionerna hos en smartwatch är det svårt att gå fel med den här. Känns den för stor kan du samtidigt gå ner till systermodellerna utan att känna att du förlorar några funktioner.

Bra batteritidsmidig musikhanteringhelt vansinnigt många välbyggda funktioner
Ganska begränsade smartwatch-funktionerflera större musiktjänster saknas

13. Huawei Watch GT2 (46 mm)

Fenomenal batteritid i smidig och lite enklare klocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar Mått (BxHxD): 45,9x45,9x10,7 mm Vikt: 41 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 17 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth 5.1 Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Huawei Watch GT 2 46mm Classic Edition

Huawei Watch GT2 Satsar allt på batteritiden och lyckas slå de flesta med god marginal. Den sportinriktade klockan är inte helt och hållet problemfri, särskilt just kring sport, men Huawei har kommit en bra bit sedan första generationen av Watch GT.

Vansinnig batteritid

Träningsklockor är som du säkert vet tänkta att bäras dygnet runt numera för att kunna mäta sömn, steg och allt annat även när du inte tränar. Standard ligger kring fyra dagar och en vecka, lite beroende på klocka och hur hårt du använder den. Huawei tar och smäller till med två veckor istället.

Det är dock med skärmen avstängd, så den tänds när du höjer armen. Det finns ett läge där skärmen alltid är påslagen med en enklare analog eller digital urtavla (med rätt stark belysning också). Då varnar klockan om att batteritiden halveras. Men när det innebär att du, inklusive träning, behöver ladda klockan en gång i veckan är det fortfarande ruskigt bra.

Som sagt är batteritiden lika bra även under träning. Just träningen har förbättrats genom att främst erbjuda mätning av puls från handleden även under simning. Utöver simning finns de vanligaste inom- och utomhussporterna att välja mellan. Men gymråttor får även denna gång förpassa styrketräning till klockans ‘övrigt’ kategori, surt.

Fler funktioner

Vissa sporter kan du anpassa vad som visas på skärmen, tyvärr måste du ha startat en aktivitet för att kunna göra det istället för att fixa det innan. Du har heller inga möjligheter att ansluta externa sensorer till klockan. Däremot plockar den upp GPS-position och puls via handleden fullt godkänt under våra pass. Just pulsen är ganska seg på att komma igång, men väl där ligger den inom vettiga nivåer. Även steg utanför träning plockas upp riktigt bra.

Efter träningen kan du dela ditt pass med en bild, sen tar det stopp. Synkronisering med något annat än Huaweis egen app eller nedladdning av Fit/Gpx-filer går inte för sig.

Klockan har även stöd för notiser från telefonen, sömnlogg samt ett läge för andningsövningar. Efter träning får du en statusrapport om effekt och återhämtning, men en något grund sådan som hade kunnat vara bättre.

Klockan har även inbyggd MP3-spelare om du har några sådana filer liggande. Dessa kan spelas upp via bluetooth-hörlurar eller via högtalaren. För klockan kan användas som högtalartelefon till mobilen, vilket funkar och låter riktigt bra faktiskt.

Huawei Watch GT2 har notiser och högtalartelefon, men resten av klockan är hårt inriktad på sport och hälsa samt batteritiden. Den klarar av de grundläggande funktionerna inom det galant, men hoppar över det flesta mer avancerade funktionerna. Men vill du ha en enklare träningsklocka med fenomenal batteritid är Huawei Watch GT2 ett riktigt intressant val.

Fenomenal batteritidpuls även under simningbra handsfreefunktion
Väldigt grundläggande sportfunktioner

14. Polar Vantage M

Plastig klocka med väldigt många bra mjukvarufunktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 46x46x12,5 mm Vikt: 45 g Vattentät/Djup: 30 m Trådlös teknik: Bluetooth Smart Batteritid (vila): 5 dagar Batteritid (med GPS): 30 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2018

Polar Vantage M

Polars nuvarande utbud av pulsklockor är verkligen en serie produkter som mått bra av att ha fått växa till sig lite. När vi testar Polar Vantage M har den ett par säsonger på nacken, men har samtidigt hunnit växa till sig en hel del på mjukvarusidan. Däremot återstår ett par orosmoment.

Pappersarmband

Men om vi börjar med det yttre. Vantage M är en attraktivt prissatt multisportklocka med väldigt många av de funktioner du förväntar dig och, mjukvarumässigt, väldigt lik företagets betydligt dyrare Vantage V. Polar Vantage M test Klockan i sig är väldigt lätt och, även om diametern kan vara i det större laget för mindre armar. Vikten kommer av att större delen av skalet är av plast, vilket tyvärr ger en lite billig känsla. Armbandet är än värre, då det känns lite som att det är gjort av strävt papper. Turligt nog är det enkelt att byta ut armbandet mot något bättre, även om du måste betala extra för det.

Klockan i sig har en halv ljusramp med lysdioder på baksidan för att mäta pulsen (10 totalt, även om bara 9 används), vilket ger en riktigt bra pulsmätning även utan externt pulsband. Däremot saknas pekskärm och höjdmätare som du får på den dyrare modellen om det känns viktigt för dig. Utförsåkning blir då lite mindre exakt med kartornas höjdangivelser exempelvis. Istället navigerar du med knapparna på sidan vilket för det mesta fungerar bra, enda ologiska är att back- och menyknapp är samma. Polar Vantage M test

Det finns en rejält mängd sportprofiler att använda sig av, där du genom appen i mobilen markerar vilka favoriter som ska vara enkelt tillgängliga i klockan. Det är även i mobilen du får sköta det mesta av inställningarna för klockan. Stöd för mätning av simning i öppet vatten finns också, inte helt vanligt i prisklassen. Däremot får du klara dig utan pulsmätningen då klockan bara kör Bluetooth för externa tillbehör (ANT+ fixar simning).

GPS-mottagning är däremot lite av en blandad kompott. Slutresultatet brukar vara någorlunda rätt på våra uppmätta rutter, även om den har svårt att ge ungefär 100 meter för mycket eller för lite. Däremot lever rutten på kartan lite av sitt eget liv, oftast ett par meter ifrån spåret vi springer på. Ibland drar den iväg på något eget äventyr ett slag innan den är med i matchen igen. Eftersom slutresultatet i snitt ligger någorlunda nära verkligheten duger det, men det ser rätt komiskt ut i efterhand.

Bra app, dålig mobilkoppling

När det kommer till kringliggande mjukvara har Vantage M mått enormt bra av att få växa till sig. De riktigt utförliga analysfunktioner av såväl träning som sömn och daglig aktivitet som introducerades i budgetklockan Ignite finns nu med även här. Notiser från mobilen likaså, även om de titt som tätt slutar fungera både på Iphone och Android när vi testar. Samtidigt finns ingen “fast uppkoppling” mot mobilen, utan avslutade pass måste du manuellt synkronisera över till telefon eller dator (med sladd). Polar Vantage M test

Just analysfunktionerna förtjänas att lyftas fram. För när det gäller sömnmätning är det ingen som är lika detaljerad som Polar. Det i kombination med inbyggda pass i klockan för stretchning, enklare styrketräning och kondition, baserat på hur klockan tycker du mår och tränat är riktigt bra.

Mycket av funktionaliteten har tillkommit under åren för Vantage M och som såväl pulsklocka som daglig hjälpreda för aktiviteter har den blivit både riktigt smart och prisvärd. För vardagsidrottaren finns egentligen allt du behöver här, men vill du ha en bättre koppling mot mobilen eller en knivskarp exakthet i hur GPS-rutter spelas in är den tyvärr lite efter. Trots allt är detta en väldigt kompetent pulsklocka med tillhörande app, och sett till priset utgör den ett bra val för den med något tajtare budget.

Väldigt funktionsfylldbra pulsmätarebra analysfunktioner
Hiskeligt plastigt armbandlite småknasig GPS-mätninginte helt klockren mobilkoppling

15. Suunto 5

Multisportklocka till mellanpris där Suunto tar i från tårna

GPS: Ja Skärmupplösning: 218 x 218 pixlar Mått (BxHxD): 46 x 46 x 14,9 mm Vikt: 66 g Vattentät/Djup: Ja/50 Batteritid: 20 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Suunto 5

Suunto 5 är mellanmodellen i Suuntos nya serie klockor, men slår ändå storebror Suunto 9 på fingrarna i en hel del fall. Det är en multisportklocka som gör en hel del med dina vardagsdata också.

Vek skärm och halvdan batteritid

Klockan i sig håller sig i ungefär samma storleksklass som många andra multisportklockor. Designen känns modern, däremot är skärmen ganska dålig på betraktningsvinklar. Rakt framifrån syns den tydligt i alla miljöer, men värre blir det med lite vinkel.

För att avhandla alla nackdelar på en gång kan det även nämnas att gränssnittet känns en smula långsamt och batteriet kanske inte håller fullt så länge som konkurrenterna om du kör många pass med klockan. Ingen katastrof direkt, men med full aktivitet är det någon dag eller två kortare än snittet.

Trots att Suunto en gång i tiden var först med appar i pulsklockor saknas all sådan funktionalitet i deras nuvarande klockor, vilket är riktigt trist. Det gäller även för urtavlor och de som ingår är lite väl få till antalet för att passa alla lägen.

Fullmatad för vardagsaktiviteter

På det stora hela är ovanstående mer störande moment än dealbreakers. För det är en riktigt intressant klocka ändå. För utomhusaktiviteter hittar den GPS fort och sparar rundor exakt. Det finns en hel del sporter att välja mellan och att skapa nya är inga problem. I jämförelse mot storebror Suunto 9 är det egentligen inbyggd höjdmätare som saknas, så i praktiken är det väldigt lite du saknar.

Samtidigt får du en hel del extradata för vardagsprylar som puls och steg som Suuntos dyrare klocka saknar. Steg, sömn och puls håller den koll på under hela dagen, som väntat. I Suunto 5 används dessa data för att visa hur stressad du är, hur utvilad du egentligen är och liknande. Riktigt trevligt. Även träningspass bakas in, med bland annat återhämtningstid, träningsprogram och liknande.

Samtidigt som de data du får ut är mer än nog för de flesta har du inte samma stora mängd data och funktioner som Garmins klockor. Du har heller inte riktigt samma möjligheter till inställningar och lyxfunktioner som mobila betalningar eller inbyggd musikspelare saknas helt. Men är det just multisportläget du är ute efter, där du kan ha flera aktiviteter i ett och samma pass utan att behöva avsluta och påbörja flera under samma träning eller tävling, kommer du betydligt billigare undan med Suunto 5 är de flesta av Garmins motsvarigheter.

Suunto 5 är en väldigt trevlig bekantskap, som klarar av det mesta och faktiskt gör något av de data som samlas in. Den är inte perfekt, men klarar sig riktigt långt för en fullt rimlig prislapp.

Bra användning av vardagsdatavälutrustad
Ingen klockren betraktningsvinkel på skärmen

16. Garmin Forerunner 735XT

Smidig multisportklocka med det mesta som behövs

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Mått (BxHxD): 44,5 x 44,5 x 11,9 mm Vikt: 40,2 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 14 timmar Trådlös teknik: ANT+, Bluetooth Batteritid (vila): 11 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning:* Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2016

Garmin Forerunner 735XT

Garmin är knappast främmande för multisportklockor. Men vid sidan av Fenix-serien, som officiellt landar i friluftsfacket, var Forerunner 735XT den första renodlade multisportklockan från Garmin på länge när den lanserades. Här är det tydligt hur tekniken gått framåt sedan toppmodellen Forerunner 920X, både hård- och mjukvara. Till det yttre ger den visuellt ett aningen plastigt intryck och är nästan förvillande lik den renodlade löparklockan Forerunner 235, men kvalitetskänslan rent fysiskt är det inga som helst fel på.

Smidigt format

Yttermåtten är samtidigt extremt nätta för den här typen av klockor och det känns aldrig som en klumpig klocka att ha på sig. Samtidigt finns det inte mycket att sakna i klockan heller. Visst, det saknas höjdmätare och inbyggd termometer, men åtminstone det senare går att lösa med en lös sensor.

Satsar du på någon av Garmins lyxigare pulsband samtidigt får du allt från pulsmätning under simning till fler data om ditt löpsteg än vad du rimligen kommer behöva. Klockan i sig hittar GPS snabbt och mäter rundor exakt och den inbyggda pulsmätaren sällan gör bort sig. Skärmen saknar pekfunktion, men är skarp och tydlig.

Välfyllt med aktiviteter

Det smidiga formatet till trots är även batteriet kraftigt nog för att orka med alla dina pass och tiden däremellan utan att behöva laddas mer än en eller två gånger per vecka. Bland tillgängliga sporter finns mer eller mindre något för alla. Skulle något saknas finns såväl extra träningsprofiler som nya urtavlor och extrafunktioner att ladda ner via dator eller mobil. Det senare är att föredra, då du även får alla dina träningspass, steg och även sömndata automatiskt synkat mot telefonen. Åt andra hållet visar klockan även upp notiser från telefonen, vilket fungerar riktigt smidigt. Det finns helt enkelt väldigt mycket att gilla hos Forerunner 735XT. Vill du ha fler möjligheter än en renodlad löparklocka är det här både ett smidigt och relativt prisvärt alternativ för att täcka in de flesta behov.

Långtidsuppdatering: Forerunner 735 kan inte riktigt ses som en aktuell klocka i dagsläget, sett till att den har många år på nacken. Men däremot har den sjunkit enormt i pris, så om du inte kräver de allra senaste funktionerna är det ett bra val för att komma billigt undan med en multisportklocka.

Smidigt formatbra mobilkopplingbra batteritid
Inte världens lyxigaste utseendesaknar höjd- och temperatursensor

17. Garmin Forerunner 935

Smidig multisportklocka som står emot tidens tand

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 47 x 47 x 13,9 mm Vikt: 49 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 24 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband lanseringsår: 2017

Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935 har några år på nacken och har fått sällskap av sin efterträdare. Det gör däremot inte Forerunner 935 till en förlegad produkt. Tvärtom har den stått emot tidens tand riktigt bra, tack vare solid hårdvara och kontinuerliga uppdateringar.

Smidig multisport

Precis som föregångaren Forerunner 735 och den lite dyrare “göra allting”-serien Fenix från Garmin är det fokus på många olika sporter och en kombination av dessa som är fokus. Du skulle kunna kalla det för triathlonklocka istället för multisport om du vill, men du kan utan problem komponera ihop allsköns kombinationssporter.

Garmin Forerunner 935

Jämfört med föregångaren Forerunner 735 har bland annat höjdmätare, stöd för fler sensorer och fler sportlägen byggts till. Jämför du istället med uppföljaren Forerunner 945 blir du utan musikuppspelning, betalfunktioner och en bunt med ytterligare detaljerade träningsdata.

Därmed inte sagt att Forerunner 935 känns gammal. Tvärtom är det en riktigt smidigt GPS-klocka, smidigare än Fenix-serien, som lämnar ytterst lite att önska när det kommer till träning. Samtidigt börjar priset bli riktigt konkurrenskraftigt.

Klockan i sig är utan tvekan den mest slimmade vi sett i 900-serien bland Forerunner-klockor. Trots att den är helt gjord i plast och väldigt lätt känns den aldrig billig eller plastig.

Är med dig hela dagen

Utöver att spela in alla träningspass du kan tänka dig kan du såklart ladda ner fler via Garmins appbutik, där du även hittar urtavlor och nya sätt att visualisera träningsdata. Precis som egentligen alla Garmins klockor numera får du även notiser från mobilen och koll på din puls under dagen, automatisk sömnmätning och såklart stegräkning. Via mobilappen kan du även haka på olika träningsprogram för löpning.

Garmin Forerunner 935

Batteriet håller riktigt bra sett till storleken, oavsett om du tränar eller bara har den för att räkna steg och ta emot mobilnotiser. Samtidigt har vi inget att anmärka på när det kommer till exaktheten för alla olika sensorer. Den hittar GPS snabbt, mäter puls vid handleden korrekt (om du bär den korrekt) och håller rätt på antal klivna steg inom rimliga gränser.

Det är helt enkelt en riktigt smidig klocka för alla typer av sporter, men snabb låsning mot GPS och riktigt bra batteritid både under och efter träningen. Garmin Forerunner 935 är, tack vare sitt prisvärde bäst i test i kategorin pulsklockor för multisport.

Bra batteritidsmidigt formatmånga funktioner
Inte supermycket nytt från föregångaren

18. Garmin Vivoactive 3 Music

Sportklockan som klarar både musik och betalningar

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Mått (BxHxD): 43,1 x 43,1 x 13,6 mm Vikt: 39 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 5 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Smart, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband Lanseringsår: 2017

Garmin Vivoactive 3 Music

Garmin har lite målat in sig i ett hörn med sina Vivo-modeller, som sträcker sig från enklaste aktivitetsmätare upp till Vivoactive. Det är helt enkelt fantastiskt förvirrande med flera serier av helt olika modeller som börjar på Vivo, följt av Smart, Sport, Fit, Active eller liknande.

Vivoactive 3 är ändå att anses som toppmodellen och är faktiskt riktigt kompetent samtidigt som den gör ett försök att se mer diskret ut än många andra varianter i segmentet. Bygget är inte i samma klass som betydligt dyrare Fenix 5-serien, men riktigt bra trots alls, särskilt sett till priset.

Klockan navigeras både med hjälp av fysiska knappar och en pekskärm och tyvärr är det just det senare som Garmin alltid haft svårt att får till rätt. Det blandas friskt mellan svepgester, skärmtryck och ibland blandas även knapparna in, vilket gör navigeringen inkonsekvent. Samtidigt är skärmen och alla dess animationer betydligt mer levande än vad vi sett tidigare, vilket får tidigare nämnda Fenix-serie att kännas föråldrad.

Funktionsfyllt och inbyggd musikspelare

Funktionsmässigt bjuds vi på en hel del. Snabb och exakt GPS tillsammans med en hel drös träningsformer att välja mellan, från löpning och cykling till simning och styrketräning. Surt nog klarar bara simningen av mätning inomhus i pool, medan de dyrare modellerna greppar även utomhussimning riktigt bra.

Klockan kopplas mot mobilen för synkronisering av pass, steg, sömn och även notiser, men den är även fristående i avseendet att den klarar av musik på egen hand. Para ett bluetooth-headset med klockan, ladda ner musik och lämna mobilen hemma helt enkelt. Det fungerar utmärkt så länge du har fysiska MP3-filer att ladda in fortfarande. Streamingtjänster är det skralt med, men alldeles nyligen fick den stöd för Spotify, vilket täcker in en ganska stor mängd användare.

Betala med klockan

Du har även tillgång till Garmin Pay, vilket innebär att du kan knyta ditt betalkort till Garmin och betala via klockan istället för att hala upp kortet, precis som det fungerar när du betalar med mobilen eller “blippar” med lite modernare betalkort. Efter att länge enbart godkänt kreditkort för koppling av tjänsten har tjänsten numera även stöd för vanliga debitkort.

Vivoactive 3 Music är helt enkelt en klocka som kan förvånansvärt mycket i ett prisvärt paket. Batteritid och några av de extrafunktioner eller mer detaljerade data som dyrare modeller erbjuder är lite bantat, men för det allra flesta erbjuder Garmin ganska mycket av ett heltäckande paket här.

Äntligen musik i en Garminklocka! många funktionerSpotifysnyggt gränssnitt
Saknar många större musiktjänsterinkonsekvent navigationbra men inte fantastisk batteritid

19. Huawei Watch GT2e

Kan vara den smartwatch du egentligen vill ha

Typ: Träningsklocka Mått: 53 x 46,8 x 10,8 mm Vikt: 43 gram SIM-kortplats: Nej Skärm: 1,39-tums AMOLED, kapacitiv. OS: Huaweis egna Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer, kompass, SpO2 Batteri: 455 mAh Övrigt: Stöd för över 80 träningsformer, inbyggd GPS, 16 MB arbetsminne Lanseringsår: 2020

Huawei Watch GT 2e

Huawei har på senare år blivit ett riktigt populärt varumärke bland framför allt motionärer, då man med sina smartwatch-enheter under namnet Watch GT har erbjudit prismässigt mycket konkurrenskraftiga klockor med ett tydligt träningsfokus. Huawei har valt att inte gå samma väg som till exempel Samsung och Apple har gjort, med renodlade smartwatch-enheter som i någon mån ska vara en förlängning eller rent av en ersättare till en smartphone.

En GT-klocka från Huawei kan primärt visa notifieringar från olika appar, men har utöver träningsbiten ingen annan nämnvärd funktionalitet. Och faktum är att det sannolikt är precis vad folk vill ha rent generellt. För just den där träningsbiten har man lyckats väldigt bra med.

Med Huawei Watch GT2e tar man konceptet ytterligare ett steg på den inslagna banan och nu kan man registrera över 80 olika träningsaktiviteter med den här klockan. I princip allt du kan tänka dig finns representerat, eller vad sägs om magdans och parkour, till exempel (nej, just dessa aktiviteter har vi inte testat) En annan trevlig aspekt med GT2e är att den – precis som de tidigare enheterna i GT-serien – har en exceptionellt fin batteritid. Under vårt en månad långa test behövde vi ladda klockan en(!) gång. Detta trots att den satt på handleden större delen av dagen och fick följa med på löprundor och cykelturer fem gånger i veckan. I jämförelse med den batteritid som många andra tillverkares smarta klockor levererar så är det här helt fantastiskt, och att inte behöva oroa sig för huruvida klockan är laddad när man ska ut på en löptur är oerhört skönt. Man vänjer sig dock snabbt vid det här, så när den väl laddar ur blir överraskningen desto större. Huawei Watch GT2e Klockan är ganska stor, dock inte otymplig. Designen är ganska rättfram och basic, med en rund och väl tilltagen AMOLED-skärm på 1,39 tum, som dels tack vare storleken, dels till följd av en riktigt imponerande kontrast, alltid är lättavläst. Även när solen ligger rakt på så är det inga problem att konstatera hur plågsamt långsamt man faktiskt springer.

Som en smidigare GT2

Det här är en mer sportfokuserad utveckling av föregångaren GT2, så det saknas en del finesser. Det finns till exempel ingen inbyggd högtalare, så man kan inte genomföra samtal direkt via handleden, något som i ärlighetens namn dock känns mer som en gimmick än som någonting man gör på regelbunden basis. Vi noterar också att man förändrat armbandet. Det nya bygger på mängder av perforerade hål och ger förutom ett sobert visuellt och sportigt intryck även en något bekvämare upplevelse, då man ackumulerar betydligt mindre svett under armbandet.

Klockan har alldeles utmärkt pulsmätning och den klarar även att hålla koll på blodets syresättningsnivå. Vi har använt den väldigt sparsamt nattetid, men kan ändå konstatera att sömnmätningen tycks ligga på par med vad andra wearable tech-enheter presterar (läs: vi får samma resultat). Även den inbyggda GPS:en levererar som den ska och klockan tycks även hålla korrekt koll på steg, stressnivå, syreupptagningsförmåga, kaloriförbränning och andra detaljer.

Letar man efter en smartwatch som primärt ska kunna ge goda indikationer på hur det står till med konditionen och hälsan så är det svårt att hitta någon enhet som kommer i närheten av Watch GT2e i den här prisklassen. Man får snarare börja titta på betydligt dyrare klockor från tillverkare som Garmin och Suunto. Fitbit Versa 2 är det närmaste vi kommer en konkurrerande produkt, men den saknar å andra sidan inbyggd GPS.

Är man ute efter en mer regelrätt smartwatch så finns betydligt mer intressanta alternativ på marknaden. Ingen är måhända lika prismässigt överkomlig som den här enheten, men man får förstås en helt annan nivå av smartwatch-funktionalitet om man lägger lite mer pengar. Man bör dock fråga sig själv hur mycket man verkligen utnyttjar den. Kanske är det här precis vad du egentligen är ute efter?

Utmärkt träningsklockafantastisk batteritid
Ingen fullfjädrad smartwatch

20. Garmin Forerunner 235

Billig pulsklocka för löparen som klarar sig utan extrafunktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 11,7 mm Vikt: 42 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 11h Trådlös teknik: ANT+, Bluetooth Batteritid (vila): 9 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband Lanseringsår: 2015

Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235 har ett par år på nacken, men har numera sjunkit så pass i pris att det kan vara en intressant modell för dig som söker något billigare. Även om de senaste funktionerna inte finns klarar den sig nämligen väl.

Liten pulsklocka med GPS

Forerunner 235 är ganska nätt och smidig till formatet. Trots det finns både GPS och pulsmätare inbyggt. Precis som andra klockor i Garmins Forerunner-serie är den samtidigt designad för att se väldigt sportig ut, vilket kan avskräcka de som vill ha klockan på sig hela tiden.

Däremot är det inga problem att just ha den på sig hela tiden. Klockan klarar utan problem av att mäta dina steg, din puls och hur du sover. Det ger en bredare bild av din aktivitet under dagen än bara det du gör under träningspass.

Främst för löpning

Medan nyare Garmin-klockor i de längre prissegmenten har börjat bli riktigt bra på att inkludera en större mängd sporter märks det här att det är löpning som är i fokus. Utomhuslöpning är det som ger dig flest val och möjligheter, men också mest data efter passet. Bland annat genom att skapa egna pass direkt i klockan. Omständligt men fungerande dock.

Du kan även använda klockan för cykling, inomhuslöpning och ett fåtal andra sporter. Men det är tydligt att det är just löpning det handlar om främst. Samma sak märks under vardagsaktiviteter, där nyare klockor har både fler sätt att mäta på och ger dig rekommendationer utifrån dina prestationer.

Garmin Forerunner 235 är sammantaget en bra löparklocka i smidigt format. Letar du efter en billig pulsklocka är den ett riktigt intressant alternativ. Nyare klockor har däremot fler funktioner som kan vara intressant under både träningspass och i vardagen.

Bra grundfunktionerlitet format
Nyare mellanprisklockor har roligare funktioner

21. Samsung Galaxy Watch Active

Trevlig träningskompis med osäker batteritid som sänker upplevelsen

GPS: Ja Skärmupplösning: 360x360 pixlar Mått (BxHxD): 39,5x39,5x10,5 mm Vikt: 25 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: upp till 2 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Samsung Galaxy Watch Active

Samsung Galaxy Watch Active är lika delar en uppföljare till företagets toppmodell Galaxy Watch, som lanserades förra året, och en billigare systermodell till densamma. I en jämförelse rör det sig i första hand om en betydligt mindre och lättare modell, med samma hårdvara men ungefär halva batteritiden.

Liten och snygg smartklocka

I sig själv är Samsung Galaxy Watch Active en liten och väldigt smidig klocka med en stor mängd tränings- och hälsofunktioner inbyggt. Den har inbyggd GPS, mäter din puls från handleden (enbart) och håller koll på allt från steg till sömn under dagen.

Klockan drivs av Samsungs eget Tizen-system, som på alla sätt är ett fullfjädrat system för smartklockor. Det gör bland annat att du kan ladda ner Spotify direkt till klockan, men också att det finns en stor mängd andra appar för en rad ändamål.

Klockan i sig tillhör faktiskt en av de mest lättnavigerade på marknaden. Det mesta sköts via pekskärmen eller någon av klockans två knappar och det är sällan vi känner oss förvirrade över hur något ska göras eller vart vi hittar en specifik funktion. Givetvis synkar den konstant med din telefon, både för avancerad notishantering och för att ladda upp dina hälsodata till Samsungs träningstjänst. Att dela träningsdata är för det mesta en riktigt smidig historia också, något inte alla smarta klockor alltid hanterar så bra.

Klockan är dessutom riktigt snabb att använda. Dock är “höj handleden för att väcka klockans skärm”-rörelsen lika opålitlig som hos alla andra tillverkare.

Varierande batteritid

Träning och hälsa är i fokus här, vilket hörs på namnet. För det mesta innebär det riktigt bra alternativ för träning med relativt stora möjligheter att redigera vad som visas. Det finns en mängd träningsformer att välja mellan, både för inomhus och utomhusbruk. Enda konstiga är att ett standardläge för styrketräning saknas. istället finns det en liten uppsättning enskilda övningar, vilket knappast är ett smidigt förfarande.

Klockan laddas trådlöst, antingen via laddpucken eller en telefon ur Galaxy S10-serien. Däremot, knäppt nog, inte från vanliga trådlösa laddare för telefoner.

Batteritiden när du inte tränar räcker utan problem i två dagar med alla notisfunktioner påslagna. Använder du appar eller tränar varierar den däremot kraftigt. Ena dagen tar en halvtimmes cykeltur med GPS påslaget tio procent av batteriet, andra dagar halva batteriet… trots att sträckan är identisk. Det gör att du sällan känner att du riktigt kan lita på klockan, utan bär hela tiden med dig laddsladden.

Den udda batteritiden är ett stort problem för Samsung Galaxy Watch Active. För vid sidan av det är det en ytterst trevlig bekantskap som utan tvekan tillhör bland de bästa smarta klockor du kan köpa idag.

Bra gränssnittmånga funktionerbrett apputbud
Inkonsekvent batteritidvissa saknade träningsformer

22. Wahoo Elemnt Rival

Lång väg kvar för mjukvaran, riktigt bra hårdvara

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar, 1,2 tum Mått (BxHxD): 46,5x46,5x15,3 mm Vikt: 54 g Vattentät/Djup: 50m Trådlös teknik: Bluetooth smart, ANT+ Batteritid (GPS): 24 timmar Batteritid (vila): 14 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2020

Wahoo Elemnt Rival

Wahoo har för vana att vända uppochner på segment de går in i. Deras pulsband förändrade spelplanen. Likaså har tillverkarens cykeldatorer och trainers för det mesta varit riktigt vassa och så vidare.

Wahoo Elemnt Rival är företagets första pulsklocka och därmed högintressant. Tyvärr faller de dels på sin egen strategi och dels på mognadsgraden.

Plattformslös

Grejen med Wahoo har ändå från början varit att de leker snällt med alla andra. De har haft en app med inställningar och grundläggande funktioner för att spara data, men tanken har hela tiden varit att slanga vidare den datan till den tjänst du använder. Wahoo Elmnt Rival Lite samma sak gäller med Rival. Appen sparar dina träningspass och sköter inställningar. Appen sparar däremot inte stegräknardata längre än en vecka, ingen puls utanför träningarna, inga sömndata och så vidare.

Lite samma sak gäller för mjukvaran på klockan i sig. Fullt fokus ligger på träningspass, och även om sensorerna finns på plats är det inte mycket mer än dagens steg och aktuell puls du har nytta av utanför passen. Grundläggande stöd för telefonnotiser finns, även om den verkar missa hälften. Stöd för widgets finns, men knappt några sådana att visa upp.

Faktum är att allt handlar om dina träningspass och det pass du precis avslutat, något som tyvärr gör navigeringen via klockans fem knappar otroligt rörig och förvirrande på en nivå som de lätt hade kunnat undvika. Wahoo Elmnt Rival

Samtidigt har du oväntat få funktioner kring just träningspass. Möjligheten att automatiskt känna av växling mellan sporter i duathlon/triathlon är rätt kul, Men du saknar analys, återhämtningsguide, puls/kadenslarm och annat som är standard idag. Utanför träning saknas även en hel del funktioner, vissa så grundläggande som klocklarm.

Bra hårdvara

Många delar kan åtgärdas via uppdateringar och kommer troligen att göra det med tiden. Men sett till prislappen känns mjukvaran ganska fattig och lätt ofärdig. Lyxfunktioner som kartor, musik eller betalningar är det inte tal om.

Det är trist, eftersom hårdvaran är det inget fel på. Klockan känns och ser ut som något ur Garmins lyxiga Fenix-serie och ger ett liknande kvalitetsintryck. Väl inne i träningspass får vi riktigt bra exakthet för såväl den inbyggda pulsmätaren som GPS-inspelningen. Batteritiden är kanske inte på nivå med Coros klockor, men fullt duglig för att hålla både under flera längre pass och som klocka däremellan. Wahoo Elmnat Rival

Som det är i dagsläget är dock Wahoo Elemnt Rival en jämförelsevis enkel klocka i lyxig förpackning. Du kan få betydligt fler funktioner för ett betydligt lägre pris och samtidigt en betydligt mer mogen plattform kring klockan. Även om du inte ser nyttan i sådana extrafunktioner innehåller de dessutom fler rent träningsrelaterade funktioner och smådetaljer. Rival kan säkert komma dit med tiden, men än så länge kan den lite för lite sett till sitt pris.

Välbyggdbra triathlonfunktionerbra puls- och GPS-mätning
Få träningsfunktionersaknar även grundläggande funktionersparsmakad mobilapp

23. Samsung Galaxy Watch Active 2

Inbjudande som klocka, men inte för träning

GPS: Ja Skärmupplösning: 360 x 360 pixlar, 1,2/1,35 tum (40/44mm) Mått (BxHxD): 40 x 40 x 10,9 mm (40 mm), 44 x 44 x 10,9 mm (44mm) Vikt: 37/44 g (40/44mm) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Trådlös teknik: Bluetooth, LTE (vissa modeller) Batteritid (vila): 24-60 timmar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Samsung Galaxy Watch Active 2 40mm Bluetooth Aluminium

Att Samsung släppte Galaxy Watch Active 2 bara ett halvår efter föregångaren känns som att någon på företaget inte tänkte hela vägen. Även om skillnaderna är rätt små mellan de två är Watch Active 2 ändå den bättre klockan – men den har fortfarande en bit kvar.

Snygg med vacker skärm

Modellen vi tagit in för test är 40-millimetersutgåvan och den mindre varianten. Samma klocka finns även i diametern 44 millimeter, med något större skärm och ett lite större batteri.

Utöver ett armband som känns väldigt billigt handlar det om en riktigt snygg och diskret klocka. Skärmen kan vara på i ett lite enklare läge hela tiden så att du alltid kan se tiden. Väl i full gång är skärmen riktigt vacker och Samsung har byggt gränssnittet för att verkligen dra nytta av de fina färgerna som Amoled-skärmen medför. Den fungerar även hyfsat bra i direkt solljus.

Runt skärmen sitter en touchsensor som agerar styrning vid sidan av pekskärmen. Några generationer bak hade Samsungs klocka ett fysiskt hjul runt skärmen för navigering och det här är ett halvt steg tillbaka till det. Efter viss inlärningskurva fungerar det riktigt bra.

Snedträning

Klockan passar bra ihop med de flesta Android-telefoner, även om det finns flest funktioner och bäst integration mot Samsungs lurar. Iphone fungerar den också med, men den har då något begränsat med funktioner.

Som smartwatch är den riktigt kompetent, med många bra appar och smarta notiser. Vi saknar dock en bra kart-app och en vettig röstassistent (inbyggda Bixby gör ingen glad).

Som träningsklocka är den däremot ganska opålitlig – precis som föregångaren var. Den mindre modellen vi testar har lite kortare batteritid än den större, såklart. Däremot varierar batteritiden kraftigt även under någorlunda identiska dagar. Allt mellan en halv dag till en och en halv pallar den med. En cykeltur eller löprunda kan dra allt från en bråkdel av batteriet till mer än hälften, trots identisk sträcka.

Efter träningen kan vi konstatera att GPS-mätningen är väldigt överentusiastisk. Halvmilslånga löprundor blir ofta så mycket som en halv kilometer längre med klockan och cykelturer ligger i samma härad. Även stegräkningen ligger en bra bit över andra mätare, bra mycket högre än vad som kan anses vara variationer i tillverkarens algoritmer.

EKG skulle för övrigt vara en stor grej med den här klockan. Men under vår testperiod var det aldrig en funktion som aktiverades.

Samsung Galaxy Watch Active 2 är en snygg och riktigt kompetent smartwatch. För träning och aktivitetsmätning lämnar den däremot en hel del att önska.

Kul hjulstyrningSnygg designBra notisfunktioner
GPS mäter för långtFör många steg i stegräkningenOpålitlig batteritid

24. Amazfit Stratos

Budgetklocka som vill allt och nästan lyckas

GPS: Ja Skärmupplösning: 320 x 300 pixlar Mått (BxHxD): 46 x 46 x 13,9 mm Vikt: 70 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 35 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 11 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2018

Xiaomi Amazfit Stratos

Amazfit är kanske inget märke bland klockor du hört talas om tidigare? Det må vara hänt, men bakom namnet står kinesiska jätten Xiaomi. Av någon anledning har de dock valt att lägga sina pulsklockor under eget märke och det krävs en hel del grävande i menyer för att ens hitta någon koppling.

Ha din egen musik direkt i klockan

Stratos är företagets toppmodell och följer på ytan samma devis som Xiaomis övriga produkter, det vill säga rejält med funktioner till ett väldigt attraktivt pris. Här handlar det om en GPS-klocka med både inbyggd pulsmätare och möjlighet att lagra musik direkt i klockan för uppspelning via Bluetooth-hörlurar under träningen. Klockan har även stöd för det mesta i träningsväg, med allt från triathlon och skidåkning (längd och utför) till löpning och cykling både inom- och utomhus.

Utöver det har du mängder av funktioner, som steg- och sömnmätning, notiser från telefonen, möjlighet att exportera träningspass (en förvånansvärt ovanlig funktion hos billigare klockor) och även en batteritid på upp till 11 dagar. Såväl Bluetooth-koppling som GPS-exakthet och steg/sömnmätning sköter sig samtidigt riktigt bra.

Många funktioner saknas

Samtidigt är allt inte guld och gröna skogar. Vill du koppla in ett mer exakt pulsband, eller någon annan extern sensor tar det stopp. Några streamingtjänster för musik är det inte tal om. Även om hopprep finns bland inkluderade sporter är det omöjligt att hitta ett läge för styrketräning eller ens någon “övrigt”-lösning.

Datafälten som visas är extremt låsta och går i stort sett inte att ändra på, samma sak med de olika urtavlorna och informationen de visar. Samtidigt går vissa delar av klockan otroligt långsamt. När vi hittat GPS-position inför en löprunda och trycker på start slocknar hela klockan ett par sekunder innan räkneverken rullar igång.

Största nackdelen ligger i gränssnittet. Egentligen är det inget större fel på just gränssnittet, även om det råder viss förvirring om när pekskärm kontra knappar ska eller kan användas. Gränssnittet i klockan tyngs istället ner av en pekskärm som reagerar lite som den vill. Sveprörelser blir klick och tvärtom och många gånger reagerar skärmen inte alls på tilltal.

Amazfit Stratos är en klocka som vill och kan väldigt mycket och många gånger gör saker riktigt bra. Samtidigt är det minst lika många gånger som det tar tvärstopp för att funktionen vi förväntar oss inte finns där.

Många träningsformermusik i klockanbra batteritid
Klumpigt gränssnitt och pekskärmfå inställningsmöjligheter för träninginget stöd för externa sensorer

25. Huawei Watch GT

Löparklockan som byter spår helt och nästan lyckas

GPS: Ja Skärmupplösning: 454 x 454 pixlar Mått (BxHxD): 46.5 x 46.5 x 10.6 mm Vikt: 46 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 22 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 14 dagar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Huawei Watch GT Sport

Huawei har gjort en rad riktigt schyssta smartklockor med Googles Wear OS under huven, bland de bästa på marknaden. Därför var det lite uppseendeväckande att Huawei Watch GT helt och hållet skippade Google operativsystem för klockor till förmån för Huaweis egenutvecklade. Anledningen är enkel: En klocka med Wear OS pallar ungefär en dag eller två innan batteriet storknat. Watch GT hävdar upp till två veckor på en och samma laddning beroende på användning. Något som faktiskt stämmer in ganska hyfsat på verkligheten också.

För att uppnå den batteritiden är operativsystemet extremt avskalat jämfört med Wear OS. Du har stegräkning, pulsmätning, sömnmätning och notifikationer från mobilen igång hela tiden. Skärmen tänds när du vrider på handleden (fungerar i hälften av fallen, som alltid med den tekniken tyvärr) och slocknar snabbt för att spara ström.

Har tappat många funktioner

Utöver tidtagarur och liknande är det inte mycket kvar av smartwatch-funktionerna från förr. istället har fokus lagts på hälsa och träning. GPS finns inbyggt för att kunna mäta löprundor och liknande utomhus och det finns ett fåtal andra sportval för den som tränar inomhus. Exaktheten hos GPS-mätningen är fullt godkänd och även pulsmätaren i klockan håller sig inom rimliga nivåer (någon separat pulsmätare finns inte stöd för). Det finns även mätning av VO2Max och återhämtning inbyggt, tillsammans med en löparcoach för alla nivåer.

Stegräkningen och sömnmätningen håller bra nivå också. Nackdelen är att appen i telefonen om du kör Android kräver att alltid synas i statusfältet. Där räknar den steg med hjälp av telefonens sensorer, vilket gör att det alltid är ett par hundra stegs felsynk mellan klockan och det som visas i telefonen.

Bra träning utan inställningsmöjligheter

Själva träningen är, så länge sporterna finns, bra som sagt. Men det saknas helt möjlighet att ställa in vad som ska visas på skärmen under träning. Efter träningen är delningsmöjligheterna pinsamt dåliga och det är en utmaning att plocka ut dina data.

Nackdelarna fortsätter i mjukvaran. De begränsade funktionerna gör gränssnittet lättnavigerat, men du kan inte ställa in vilka data som ska visas på de olika urtavlorna. Notiser fungerar lite sådär också. Ibland syns namn eller nummer på den som ringer, ibland inte. Ibland visas vilken app det är som pockar på din uppmärksamhet, ibland inte. Ibland visas själva notisen, ibland inte.

Huawei Watch GT gör ett modigt sidosteg genom att börja på något helt nytt från tidigare modeller. Men klockan känns samtidigt alldeles för tidig i utvecklingen för att kunna ge varken smarta klockor eller rena pulsklockor en seriös match då det största plustecknet är batteritiden.

Bra batteritidenkelt gränssnittdiskret formgivning
Inkonsekventa notiserextremt få inställningsmöjligheterfå funktioner

26. Fitbit Versa Lite

Smart klocka utan GPS och en genomusel lösning på det problemet

GPS: Nej (kopplas via telefonen) Skärmupplösning: 300 x 300 pixlar Mått (BxHxD): 39,35x39,5x11,24 mm Vikt: 38 g Vattentät/Djup: Ja/50m Trådlös teknik: Bluetooth, Batteritid (vila): upp till 4 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden Lanseringsår: 2019

Fitbit Versa Lite

Fitbit Versa Lite är en lite billigare smartwatch med huvudfokus mot träning. Precis som namnet antyder är det en bantad variant av Fitbit Versa. I korthet blir du utan höjdmätare, musikuppspelning och funktioner för att mäta simning.

Strulig Bluetooth ger trasslig GPS

Den något egensinniga designen hos Versa Lite är något du antingen kommer att älska eller hata, vi gillar i alla fall de färger som klocka och armband kommer i. Den sitter däremot bekvämt på armen och håller batteri i ungefär en halv vecka innan den behöver laddas. Varken fenomenalt eller uselt, utan ganska normal batteritid helt enkelt.

Fitbit Versa Lite har inte någon inbyggd GPS i klockan, utan kan istället utnyttja din telefons GPS-chip för löprundor och liknande. Det innebär såklart att du måste ha telefonen med dig under träningen, vilket blir en grej extra att släpa på.

Medan telefonen inte har några större problem att mäta en exakt GPS-rutt via någon av de otaliga träningsappar som finns är det tyvärr värre med Versa Lite. Uppkopplingen är riktigt instabil oavsett vilken telefon vi testar med. Det märks inte så ofta i vanligt klockläge, men under en löprunda kan uppkopplingen spontant dö och då ‘glömmer’ klockan att spela in hela eller delar av sträckan som avverkades under radiotystnaden. Riktigt dåligt och något som gör att du hellre använder Runkeeper eller liknande app i telefonen istället för klockan.

Smart och heltäckande

Det är synd, för klockan i övrigt är riktigt smart. Data för puls, steg och sömn samlas in riktigt exakt och Fitbits app har länge varit en av de bästa för att visualisera dina data på ett snyggt sätt. Klockan har även koll på din stressnivå och erbjuder andningsövningar för att lugna ner dig.

För träning finns ett tillfredsställande antal träningslägen för allt mellan simning och cykel till löpning och styrketräning. De som inte förlitar sig på mobilens GPS-täckning fungerar riktigt bra, även om vi gärna sett fler inställningsmöjligheter för respektive träningsform.

Det finns även en appbutik med en stor mängd appar för allsköns ändamål. Fitbit köpte för en tid sedan upp smartklocketillverkaren Pebble och mycket av utbudet och gränssnittet verkar ha lyfts över rakt av till Fitbit. Här hittar du en hel del traditionella smartwatch-appar för att styra smarta lampor och liknande utöver de mer träningsrelaterade apparna. Något som däremot saknas helt är möjligheten att lagra och spela upp musik via klockan. Eftersom tanken ändå är att du ska ha din telefon med dig ut är det ingen större minuspunkt, men det känns lite konstigt när appfloran är så pass stor i övrigt.

Vill du ha ett aktivitetsband med extra allt är Fitbit Versa ett riktigt intressant alternativ. Är det däremot en riktig träningsklocka för dina löprundor du är ute efter bör du däremot titta åt något annat håll.

Bra apputbudExakt mätning av steg, puls och sömnÖverskådlig och lättanvänd app
Halvdan batteritidOpålitlig lösning för GPS-mätning av träning

27. Garmin Venu

Snygg skärm sänker smart sportklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 390 x 390 pixlar Mått (BxHxD): 43,2 x 43,2 x 12,4 mm Vikt: 46,3 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 6 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband Lanseringsår: 2019

Garmin Venu

Garmin Venu är ett vågat sätt att försöka brygga världarna mellan smarta klockor och traditionella träningsklockor. Medan den lyckas med vissa bitar faller däremot andra fullständigt platt, och den känns i slutändan mest frustrerande. Den är samtidigt närmast identisk med Vivoactive 4/4S, som slipper det största bekymret med skärmen.

Funktionsfylld för vardagen

Garmin Venu Men om vi börjar med det positiva. Venu (eller Vivoactive 4) är Garmins ‘träningsklocka för vanlig folk’ på ett ungefär. Smidigt format, enkel och diskret design men samtidigt fylld av funktioner.

I det här fallet finns de flesta träningsformer du kan tänka dig: stegräknare, sömnmätning, puls, stressmätning, andningsövningar, vätskelogg, logg för menscykel, mobila betalningar, musikstöd med bland annat Spotify och en del annat (puh!). Garmin Venu

Det som egentligen saknas är multisportlägen, simning i öppet vatten och återhämtningstimern som de mer avancerade klockorna har. Den sistnämnda delen känns som att den borde ha passat klockrent in i det här paketet.

Nytt är bland annat en riktigt bra logg för intag av vätska och inbyggda yogaprogram komplett med animeringar på klockan. Garmin Venu

Skärmen förstör

När det kommer till mätning av alla grejer klockan klarar av att mäta är det lika bra som tidigare hos Garmins klockor. Puls är exakt, GPS hittas fort och så vidare.

Men problemen uppdagar sig med klockans främsta funktion, skärmen. Även om Garmin kommit väldigt långt när det gäller att hantera pekskärmar (något de varit notoriskt usla på genom åren) är logiken inte alltid med dem. Exempelvis styrs start och varv/set under aktivitet enbart med de två knapparna, men att avsluta en aktivitet kan bara göras genom knappen på pekskärmen. Garmin Venu

Skärmen i sig är en supersnygg Oled-skärm med fina färger och grym skärpa. även om Garmin gjort mycket för att dra nytta av den känns dock gränssnittet fortfarande väldigt svartvitt i många fall.

Den stora nackdelen är just Oled-tekniken istället för en transreflektiv LCD-skärm som hos företagets andra klockor (dock med fördelen att den alltid är på och har många dagars batteritid). Du kan ställa den till att alltid vara på (det är den inte, men oftast), men då med nackdelen att du får ut knappt två dagars användning utan träning. Strax över ett dygn med GPS under träningspass.

Ställer du den istället till att slockna efter en stund är batteritiden i nivå med många av Garmins andra klockor. Då blir istället problemet att du aldrig ser notiser eller vad klockan är. Detta eftersom den automatiska tändningen av skärmen är, för att uttrycka det i mildaste ordalag, ett skämt. Garmin Venu

Att tända skärmen via någon av knapparna går, men den ena knappen leder dig direkt in i träningsdelen och den andra agerar backknapp. Att trycka på den senare när du får en notis från telefonen leder således till att du stänger ner notisen du ville se, men inte fick eftersom skärmen vägrade tända sig.

Det är helt enkelt en studie i frustration. Vilket är väldigt synd eftersom det är en väldigt trevlig klocka i övrigt. Men som Garmin Venu fungerar i dagsläget är den billigare och närmast identiska Garmin VivoActive 4 ett rejält mycket bättre köp.

Massor med träningsfunktionerMassor med hälsofunktionerMassor med extrafunktioner
Välj mellan värdelös skärm eller värdelös batteritid

28. Polar Ignite

Billig klocka med fenomenala idéer och usel hårdvara

GPS: Ja Skärmupplösning: 204 x 204 pixlar Mått (BxHxD): 43x43x8,5 mm Vikt: 35 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 17 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 5 dagar Höjdmätare (Barometrisk): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Polar Ignite

Polar Ignite innebär en nytändning för det klassiska sportföretaget. Samtidigt gör kombinationen av gammalt slask och ett billigt pris sig alldeles för väl påmint.

Otroligt bra analys

Om vi börjar med det positiva. Polar började en gång i tiden med att göra pulsmätare och i Ignite syns det tydligt. Deras kunnande i kombination med en avancerad pulsmätare gör en hel del skillnad. Först ombeds du bära klockan, och sova med den, ett par dagar för att den ska lära sig dina mönster.

Väl där bjuds du på en enormt avancerad sömnanalys som använder flera parametrar för att avgöra hur du sovit och hur det antagligen kommer påverka din dag. I åtminstone nio fall av tio stämmer det riktigt bra med hur vi känner oss i verkligheten.

Den analysen kombineras sedan med din träning som du spelar in med klockan. Därefter får du rekommendationer om vad du bör ägna dig åt för träning framöver, uppdelat på kondition, styrka och rörlighet. De övningar som rekommenderas är anpassade efter dig, snarare än några stela mallar som andra klockor kan ha. Ruskigt bra, användarvänligt och något som vi hoppas blir standard för branschen omgående.

Otroligt dålig klocka

Klockan i sig är liten och smidig, men det medföljande armbandet känns ungefär som att ha en pappskiva runt handleden. Batteritiden är helt okej och mätningen av steg och aktiviteter utan GPS sköter sig fullt godkänt. GPS-delen är däremot oväntat dålig. Nästan varje pass får med en eller två avstickare på kartan som vi inte alls var i närheten av. Slutsumman blir hyfsat korrekt, men mätningen är knappast det.

Antalet sporter är ganska bra. Men för att ändra något med den, som ordning eller vad som visas på klockan under träning, måste du gå till Polars hemsida, ändra där och hoppas att ändringen kommer med i åtminstone någon av kommande synkningar (sker väldigt sporadiskt). Varför det inte kan göras i klockan eller i appen är helt obegripligt.

Appen är å andra sidan långt ifrån hemsidan i användarvänlighet och informationsuppvisning. Dessutom händer det oroväckande många gånger att synkronisering mellan klocka och app slutar funka och inte vaknar igen förrän efter en omstart. Väl uppkopplad kan den skicka aviseringar från telefonen. Du har inget att säga till om vilka, något som innebär att den till Android meddelar dig om precis allt. Det är nästan så att vi tror att vibratorn i klockan ska gå sönder när telefonen uppdaterar ett tiotal appar och klockan liverapporterar om det under hela förloppet.

Mest irriterande är dock displayen. Den är inte på hela tiden, utan aktiveras när du höjer klockan för att titta på den… ibland… och alltid efter tre sekunder… förutom när du ligger i sängen och den tycker att det är dags att leka ficklampa. Samma sak gäller under träning trots att vi väljer att skärmen alltid ska vara på. Dessutom är pekskärmen riktigt dålig och kräver alltid flera svep eller tryck för att reagera.

Polar Ignite är definitivt något på spåren med sina avancerade analysfunktioner. Nu väntar vi bara på att få se det i en klocka som inte är lika frustrerande att använda.

Enormt bra analysfunktionerfantastiska träningstipsbra pulsmätare
Extremt seg skärmtändningusel pekskärminstabil synkroniseringkrångliga inställningar

Bra att veta när du ska köpa pulsklocka

Pulsklockor och GPS-klockor har blivit riktigt populära under de senaste åren för att hjälpa folk i sin träning, oavsett vilken nivå de ligger på. Vill du ha en djupare genomgång av pulsklockor kan vi rekommendera att du kollar in vår stora guide om pulsklockor.

Samtidigt är det ett väldigt suddigt gränsland mellan vad som är en pulsklocka och en smart klocka, varpå vi såklart även har en djupare guide för smarta klockor.

Vad som passar dig är mycket tycke och smak. För de mer träningsinriktade klockorna har du samtidigt mer funktioner riktade mot just träning och ofta coachfunktioner som gör att du får lite av en personlig tränare runt handleden.

Viktigt att tänka på vid köp

När du väljer pulsklocka är det såklart viktigast att du anpassar den efter den träning du utför. Ska du springa eller cykla är GPS såklart en viktig funktion, medan du inte nödvändigtvis behöver det om du bara hänger på ett gym.

Vissa klockor har stöd för att spåra simning, antingen inomhus eller i vissa fall även utomhus med GPS. Är simning din grej är det således ditåt du ska titta. På senare år har det just för simning blivit allt vanligare med klockor som kan hålla koll på din puls i vattnet (just vatten brukar annars röra till den mätningen), så om det är viktigt kan du även kika på det.

Välj klocka efter vilken sport du främst kommer utföra helt enkelt. De allra flesta klockor har däremot en hel uppsjö sporter, så du behöver inte känna dig låst om du vill variera dig.

Samtidigt är det just löpning, cykling och simning som varit med längst och är mest utvecklade. Många pulsklockor har stöd för Crossfit, gymträning, skidåkning, SUP och så vidare. Med det sagt är det inte säkert att det är ett superdetaljerat träningsläge, utan det kan i många fall röra sig om namnet på träningsformen kopplat till enbart tidtagarur och pulsmätning.

Samma tillvägagångssätt kan du även använda själv i många fall. Många Garmin-klockor exempelvis ger dig möjlighet att skapa egna träningsformer. Vill du ha en pulsklocka för orientering kan du via den funktionen ta löparläget som bas och lägga till de funktioner du vill ha. Efter det syns sporten som en egen kategori i alla sammanställningar, så att den inte blandas ihop med ett vanligt löppass. På samma sätt kan du, via cykelläget, skapa träningslägen för enduro, downhill eller bara vanlig skogscykling exempelvis. Eller kanske fotboll baserat på löparläget (om du spelar utomhus).

Golf är annars en populär kategori och där är läget lite annorlunda. Det finns en hel del klockor med stöd för golf i olika nivåer. I sin enklaste form spelar de in ett träningspass med GPS. De allra mest avancerade har detaljerade kartor för en enorm mängd golfbanor världen över och kan även analysera dina slag.

Tittar du på pulsklockor mer anpassade för långvandringar och liknande brukar det även dyka upp olika lägen, eller nedladdningsbara appar, för såväl jakt som fiske.

Allt mer mätning utanför träningen

I stort sett alla pulsklockor idag är tänka att bäras dygnet runt, även när du sover.

Detta för att de vill vara en ständig följeslagare i din träning och hälsa. Utanför träningspassen mäter de flesta hur många steg du tar och hur mycket du sover. Beroende på klocka kan du även få mängder av extra information, som antal trappor du gått uppför (om klockan har höjdmätare), syresättning i blodet, mjölksyratröskel eller VO2Max (kort förklarat hur bra form du är i).

På senare tid har den informationen även börjat användas och analyseras för att ge dig fördelar i vardagen. Vissa klockor håller koll på hur länge du behöver återhämta dig efter ett träningspass för att inte skada dig. Andra funktioner kan vara att ta hänsyn till hur du sovit och rekommendera träning efter hur pigg klockan tror att du är. En annan vanlig funktion är att klockan kan varna dig vid för hög eller låg puls, som kan vara relaterat till såväl stress som mer allvarliga åkommor.

Genom att hålla koll på pulsen kan klockan se om du är stressad och be dig utföra avslappningsövningar för att lugna ner dig. Samma pulsmätning kan även användas för att varna om pulsen är för låg eller hög och därmed förhindra att du svimmar eller liknande.

Det har även börjat titta upp pulsklockor som kan mäta EKG. Här blir det däremot ännu mer av en djungel, mest för att tillverkarna då är inne på området medicinsk utrustning. Både Apple Watch och Samsungs Fit och Active-klockor (bland annat) har hårdvaran för att mäta blodtryck vid armen. Däremot krävs godkännande från lokala hälsomyndigheter för att klockan ska få marknadsföras med funktionen. Av den anledningen kan funktionen vara påslagen i Sydkorea (för Samsungs del) exempelvis, men inte dyka upp i något annat land.

Utöka träningen med sensorer

Det sitter redan en myriad sensorer i moderna pulsklockor. Men har du väl börjat snöa in dig på siffror kring din träning vill du gärna ha mer. Därför kan många klockor utöka sin datainsamling med hjälp av externa sensorer.

Här är det viktigt att hålla koll på två saker. Dels vilka sensorer som din klocka har stöd för, det varierar kraftigt mellan modellerna. Dels måste du även veta vilken trådlös teknik som gäller.

När det gäller uppkoppling finns det idag två tekniker, ANT+ och Bluetooth Smart. Bägge fungerar likvärdigt, men är inte kompatibla med varandra så det gäller att du köper rätt saker.

När det gäller sensorer finns det en uppsjö olika att titta på:

  • Pulsband: Oftast i form av ett elastiskt band du trär runt bröstkorgen. Är till sin natur mer exakt, särskilt vid snabba förändringar, än den optiska pulsmätare som sitter inbyggt i klockan. Det finns även pulsband anpassade för simning och pulsband med inbyggda sensorer för att analysera ditt löpsteg. De som mäter puls vid simning har ett inbyggt minne och lagrar pulsdata där, för att sedan överföra det till klockan efter passet. Detta eftersom trådlösa signaler har i stort sett noll räckvidd under vatten.
  • Kadensmätare: Cyklar du är en kadensmätare bra att ha. Den håller koll på hur fort ditt bakhjul snurrar och hur snabbt du trampar. På så sätt kan du se tydligare hur mycket du ansträngt tid i förhållande till hastigheten.
  • Kraftmätare: Finns både till cykel och för löpning. Till cykeln ersätter de ofta dina vanliga pedaler, medan löparvarianten ofta är en liten puck du sätter på skon. Mäter hur hårt du tar i, exempelvis när du trampar, för att ge dig ytterligare parametrar att analysera och förbättra.
  • Temperatur: Kanske inte världens nödvändigaste sensor, men en kul extragrej. Vissa klockor har termometer inbyggt, men eftersom den sitter så nära huden eller under kläder kan den ofta visa fel. En temperatursensor sätter du utanpå kläderna och kan få en mer exakt bild av vädret du tränat i.
  • Fotsensor: En sensortyp som på senare år ersatts av kraftmätaren, den inbyggda stegräknaren eller analysfunktionerna för löpsteg i pulsbandet. Även om det finns modernare varianter med ovanstående funktioner inbyggt används den klassiska fotsensorn för att räkna steg. Bland annat för att kolla hur många steg i minuten du tar, vilket är ett vanligt mål att träna efter.

Pulsklockor med GPS

Idag är det snarare regel än undantag att pulsklockorna har inbyggd GPS, även om det finns ett par undantag. Med en GPS inbyggt kan klockan enkelt 'spela in' vart du sprungit, hur långt och hur mycket uppför respektive nedför. Det senare baserat på kartdata, men i mer avancerade klockor även kompletterat av höjdmätare.

Att ha GPS:en igång drar en hel del extra batteri. Även om den biten blivit betydligt bättre under åren får du räkna med att ladda din klocka oftare om du är ute och springer än om du gömmer dig bland vikterna på ett gym.

Det finns ett fåtal klockor på marknaden, vissa klockor från Fitbit bland annat, som inte har en GPS inbyggd. Det gör dem ofta en smula billigare och för att kunna mäta hur långt du sprungit pratar de gärna med din telefon och använder den inbyggda GPS:en där. Det gör såklart att du måste ha telefonen med dig på löprundan, men kan också innebära att ditt inspelade pass blir korrupt om kopplingen mellan telefon och klocka avbrutits under passet.

Musik och aviseringar i klockan

Numera är den vanligaste vägen för att synka dina pass, steg, sömn och annat att koppla dem till din telefon och en tillhörande app. Dina data synkas då med telefonen över bluetooth och du kan, oftast, göra inställningar på den större mobilskärmen och överföra dem till klockan.

Närmast standard är då också att du kan få aviseringar från telefonen till klockan. Exempelvis om någon ringer eller om du får ett mail. Hur det ser ut och vad du kan göra med den informationen varierar kraftigt mellan både tillverkare och modeller. I vissa fall kan du inte ens välja vilka aviseringar som ska visas, i andra fall kan du både svara på SMS och använda klockan som högtalartelefon.

En funktion som många länge efterfrågat är musik i klockan. Genom att koppla ett par trådlösa hörlurar till din klocka behöver du inte släpa med dig en telefon ut på löprundan för att kunna lyssna på musik eller podcasts medan du tränar. Det har funnits länge i smarta klockor, men har blivit allt vanligare nu under senare tid till pulsklockor.

Här gäller det dock att ha tungan rätt i mun och välja en klocka med rätt stöd. Eftersom vi i stor utsträckning lyssnar på musik via olika streamingtjänster som exempelvis Spotify vill du ju såklart att klockan även ska ha stöd för den tjänst du använder.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.