1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Mascara: 12 produkter i test

PriceRunner

Letar du efter en mascara som sitter på plats hela dagen? Vi har testar mascaror i flera olika prisklasser, från bland andra Maybelline, Hourglass och Lancôme. För att vi ska kunna utse en mascara till bäst i test, måste den sitta på plats hela dagen utan att fälla, vara smidig att tvätta bort samt ge antingen volym eller definition - eller båda delarna.

Mascara bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. I testet av mascara har vi haft en testpanel som bestått av skönhetsskribenter, makeupartister och konsumenter som noggrant har testat produkterna innan en samlad recension.

  • Användarupplevelse: Håller mascaran vad den lovar? Hur är designen på förpackningen och borsten? Hur känns mascaran när man sminkat sig?

  • Formula: Är mascaran lätt att använda och applicera? Håller sig mascaran på plats under dagen? Är den parfymfri eller inte?

  • Effektivitet: Hur blir resultatet av mascaran? Hur länge håller resultatet på fransarna?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut. Test Bästa mascaran

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste mascaror. Jämför pris på samtliga listade mascaror på PriceRunner.

Fler tester inom skönhet

1. Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara – BÄST I TEST MASCARA

Mascaran för den som hänger med på TikTok (eller önskar att hen gjorde det)

Funktion: Volym och längd Innehåll: 7.2 ml

Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara Very Black

När Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara släpptes, såldes den slut på alla marknader på ett ögonblick. Så kan det gå när något trendar i sociala medier och får riktigt bra recensioner, vilket var fallet med denna mascara.

Är lika bra som ryktet säger

När något blir så populärt att det snabbt säljer slut, kan man ställa sig frågan: är det värt hajpen? Ofta har produkter svårt att leva upp till de höga förväntningarna som skapas, men Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara är faktiskt ett strålande undantag.

Ett problem som många mascaror dras med, är att de lämnar skuggor eller kladd under ögonen – särskilt om man drabbas av väderlek i form av frodig nederbörd. Men här står Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara stark – inget kladd, inga flagor. Inte ens om man tar sig en liten gubbvila på soffan, släpper Sky High taget om fransarna.

Lättmålad med snyggt resultat

Sky High är i huvudsak en mascara som definierar fransarna och får dem att se härligt långa ut – men med det inte sagt att det inte går att få volym på dem också. Det hela handlar väldigt mycket om antalet lager. Vill man bara ha lite färg, räcker en applicering gott. Applicerar man ytterligare en gång, får man intrycket av mer längd. Vill man sedan ha ännu mer volym – ja, då går man helt enkelt på med en applicering till.

Att Sky High både ger ett så snyggt resultat, sitter utmärkt på plats och dessutom säljs till ett bra pris, gör att detta är en mascara som kommer passa de allra flesta. Vi kan mycket väl ha att göra med en ny modern klassiker här.

Lätt att applicerasnyggt resultatutmärkt hållbarhet
Lite tidskrävande att sminka av

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Maybelline New York Lash Sensational Sky High Mascara Black

109 kr

Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara

117 kr

Maybelline Lash Sensational Sky High Black

119 kr

2. Lancôme Lash Idôle Mascara - BÄSTA LYX

En volymgivande mascara för den som också vill ha längd

Typ: Volym och längd Innehåll: 5 ml

Lancôme Lash Idôle Mascara #01 Black

Lancôme Lash Idôle Mascara ska enligt marknadsföringspitchen ha en unik gelformula. Det är svårt att avgöra, men desto lättare är det att konstatera att detta onekligen är en mascara som ger rejält med volym utan att klumpa.

Lancôme Lash Idôle Mascara ger inte bara volym, den är även bra på att göra fransarna långa och svepande. Eftersom man slipper klumparna, men får både volym och längd, belönas man med en bambieffekt: maffiga fransar som öppnar upp ögonen.

Hållbarheten är också bra, även om mascaran har en tendens att fälla framåt kvällen. Det är dock mest små prickar det handlar om, men detta kan vara irriterande nog om man hade hoppats gå direkt från kontoret till en AW utan mellanfix.

Kurvad borste som når alla fransar

Borsten är nätt och lite rundad genom en smal kurva. Trots att den är liten, sitter stråna tätt. Detta innebär att det är lätt att måla alla fransarna kring ögat, även de mindre som sitter nära ögonvrån. Att borsten kommer åt så effektivt, är naturligtvis en av anledningarna till att mascaran lyckas skapa en så fin volym och längd.

Priset är onekligen i det högre prissegmentet, och hur mycket pengar man vill lägga på en mascara är väldigt individuellt. Lägger man gärna några extra slantar på en mascara, då är det trots allt väl investerade slantar om man väljer Lancôme Lash Idôle Mascara.

Ordentlig volymklumpfri
Dyrsmular lite framåt kvällen

3. Hourglass Caution Extreme Lash Mascara

Lyxig mascara som ger ett helt häpnadsväckande resultat

Funktion: Volym Innehåll: 9.4 gram

Hourglass Caution Extreme Lash Mascara Ultra Black

Det är inga problem att lägga lite extra pengar på en mascara med en sådan här superlyxig hylsa, speciellt inte när innehållet verkligen matchar utsidan.

Ger både volym och längd

Med Hourglass Caution Extreme Lash Mascara behöver du inte välja mellan volym och längd, du får båda. Dessutom till ett sådant resultat så att du kan börja förbereda dig på omgivningens frågor om lösfransar. Den som använder en fransböjare kommer få allra bäst resultat, men det räcker gott att endast använda mascaran då den lyfter fransarna ordentligt på egen hand.

Smular inte alls under dagen

Det annars så vanliga problemet att volymmascaror smular sig och fäller märker vi inte av här, Caution Extreme Lash lämnar inte fransarna utan sitter som berget både under hektiska jobbdagar och festliga dansgolvsnätter. Den som har målat många lager kan behöva ta hjälp av lite extra ögonmakeupremover vid rengöring, annars räcker det gott med vanlig ansiktstvätt. Den eventuella extra tiden det tar vid rengöring på kvällen är dock fullt överkomlig med tanke på det fantastiska resultat som man får i gengäld under resten av dagen.

Enastående resultathåller morgon till sen kvällglamorös förpackning
Högt pris

4. L’Oréal Paris Volume Million Lashes Fatale

Prisvärd mascara som ger mycket volym och har en enkel borste

Funktion: Volym Innehåll: 9.4 ml

L'Oréal Paris Volume Million Lashes Fatale Mascara Black

Det finns olika versioner av mascaror i L’Oréals serie Million Lashes, och den här med namnet Fatale utlovar såväl definierade som voluminösa fransar – och håller vad den lovar! Resultatet skulle definitivt kunna konkurrera med dubbelt så dyra mascaror. Eftersom hylsan innehåller så pass mycket blir den dessutom extra prisvärd.

Liten borste som separerar fransarna

Borstar till volymmascaror är oftast av en lite större modell men den här är jämförelsevis liten. Fransarna får en fin separation och det är lätt att komma åt. Den kräver heller inga förkunskaper innan användning vilket en hel del andra borstar ibland gör, till exempel att det krävs att man håller borsten vinklad på rätt sätt, vilket gör den än mer till en suverän vardagsmascara för volymfantasten.

Resultatet håller sig från morgon till kväll och är sedan lätt att få väck vid kvällsrengöringen.

Ger bra volymseparerar fransarnalättjobbad borstemycket volymprisvärd
Går bara att få i svart

5. Clinique Lash Power Mascara Long Wearing Formula

Mascara som sitter som berget och ger otroligt långa fransar

Funktion: Längd Innehåll: 6 ml

Clinique Lash Power Mascara Dark Chocolate

Det brukar sägas att det är insidan som räknas och det gäller även här, för den här anonyma hylsan rymmer en riktigt imponerande mascara. Det här är en tubmascara som omsluter fransarna likt ett par tubsockor. Sedan sitter den där utan att fälla minsta lilla.

Mascara som klarar tårar, regn och svett

Förutom att den gör sitt jobb med att förlänga fransarna så tål den dessutom såväl svett som tårar och ett riktigt regnoväder utan att släppa taget. När den ska tvättas bort är den däremot inte alls svår, då räcker det med att hålla en pad som blötts med ljummet vatten mot ögat ett litet slag, och sedan svepa loss mascaran. Inga rengöringsprodukter behövs.

Förutom hållbarheten, den smidiga rengöringen och självklart resultatet så ger även borsten pluspoäng i testet. Den har en ordentlig storlek men känns trots detta inte otymplig och ger en snygg definerad längd tack vare att det går att måla riktigt långt in mot roten.

Resultatet blir slående

Den som använder en fransböjare kommer få ett resultatet som känns som att det är lösfransar inblandade, men även utan att böja först blir fransarna långa och fylliga. Resultatet från Clinique Lash Power Mascara blir helt enkelt så enastående att det är svårt att inte fnittra av förtjusning.

Otroligt fina fransarresultatet håller otroligt bra
Lite liten förpackning med tanke på det höga priset

6. Lancôme Hypnôse

Mascara som inte klumpar, håller länge och kommer med en smart liten borste

Funktion: Volym Innehåll: 6 ml

Lancôme Hypnôse Volume A Porter Mascara #01 Black

Den som vill ha snygga fransar i svart får vad de behöver hos Lancôme Hypnôse.

En helt klumpfri mascara

Borstens design gör att det enkelt går att nå även i svåråtkomliga vinklar och fransarna separeras snyggt. Det bildas inga klumpar och mascaran håller sig på plats hela dagen utan problem.

Vi hade önskat en lite tjockare konsistens för att öka volymen, men resultatet och hållbarheten kompenserar.

Blir inte några klumparsitter på plats hela dagen
Ganska högt pris

7. Elizabeth Arden Grand Entrance Mascara Stunning Black

Förlängande mascara i svart eller brunt som effektivt böjer fransarna

Funktion: Längd Innehåll: 8.5 ml

Elizabeth Arden Grand Entrance Mascara Black

Här har vi en mascara som med lätthet appliceras tack vare den böjda och tunna lättanvända borsten. Mascaran sitter ordentligt och klarar även en oväntad regnskur, men tvättas ändå med lätthet av före läggdags.

Mascara som ger böjda och långa fransar

Det går att välja mellan två nyanser, en lite mildare brun eller djupare svart. Resultatet blir fransar som är såväl böjda som långa. Vid applicering böjs fransarna så pass mycket uppåt att en person i testpanelen inte kände något behov av att använda fransböjare när den här mascaran var på.

Fint resultat men något dyr

Den har är ett ganska högt pris i relation till storleken på förpackningen, men Elizabeth Ardens mascara får trots det en bra placering i testet då den med sitt fina resultat inte gör någon i panelen missnöjd.

Ger bra längdböj och separationfinns i både brun och svarthållbart resultat
Högt pris

8. Dior Iconic Overcurl

Volymmascara som håller bra och ger ett gott resultat även på tunna fransar

Funktion: Volym Innehåll: 10 ml

Dior Diorshow Iconic Overcurl Mascara #694 Brown

För den som efterlyser snyggt böjda fransar och volym så kan Dior Iconic Overcurl vara svaret. För extra bra resultat används den ihop med en ögonfransböjare, men genom att försiktigt trycka mot fransarna med borsten vid applicering så får man ett snyggt och uppåtböjt resultat även utan en sådan.

Väldigt hållbar mascara

Ett annat plus är den långa hållbarheten, mascaran känns likadan i början och slutet av användningen, vilket är positivt med tanke priset som verkligen ligger i lyxklassen. Tack vare det snygga resultatet och den långa hållbarheten så känns priset ändå något motiverat. Hylsan känns dessutom exklusiv, och ligger bra i handen.

Tjock borste som är lättarbetad

Den tjocka borsten är något svängd, en design som på andra mascaror kan resultera i att det är svårt att komma åt överallt, något som dock inte gäller Iconic Overcurl som lätt kommer åt överallt. Mascaran håller sig på plats under dagen och varken smular eller fäller, och ger ett uppenbart lyft till även de rakaste och korta fransarna. Nog har Dior Iconic Overcurl ett väldigt högt pris, men den levererar också därefter.

Bra hållbarheteffektiv för volymgott resultat på mindre fransar
Dyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. Maybelline New York Snapscara

Mascara med bra hållfasthet som bjuder på definierade och långa ögonfransar

Funktion: Definerande & volym Innehåll: 9.5 ml

Maybelline Snapscara Mascara #001 Pitch Black

Om någon undrar vad ”snap” i ordet snapscara kommer ifrån så är tanken att mascaran från Maybelline New York ska läggas på lika snabbt som en fingerknäppning. Den är definitiv enkel att jobba med men när det kommer till applicering så är det ingen större skillnad jämfört med konkurrenterna.

Inga pandaögon sikte

Mascaran håller sig på plats och risken för att i slutet av dagen gå runt med panda-look med svart runt ögonen är lika med noll. Trots detta är avsminkningen inga problem, med ljummet vatten försvinner mascaran snabbt, precis som Maybelline utlovat. Den som helst lägger minimalt med tid på kvällsrengöring kommer därför uppskatta Snapscaran.

Tråkig hylsa men bra borste

Designen av hylsan är inte särskilt rolig, men borsten är bra. Böjen i borsten hjälper till att separera fransarna och de blir tjusigt långa. Trots att borsten till en början känns lite väl stor så är den lättanvänd och det går att komma åt även de mindre fransarna utan att någon i testpanelen kommer till skada.

Maybelline New York Snapscara är absolut en produkt vars löften infrias, speciellt med tanke på det låga priset.

Ger snygg definitionlätt att ta bortsitter bra hela dagen
Hylsan känns lite tråkig

10. IsaDora Active All Day Wear Mascara

Volymmascara som sitter bra under såväl svettiga träningspass som regnskurar

Funktion: Volym Innehåll: 12 ml

Isadora Active All Day Wear Mascara #20 Deep Black

IsaDora Active All Day Wear Mascara ska enligt reklamen klara sig igenom en aktiv användares vardag, vilket också hörs på namnet. Så hur väl stämmer det i verkligen? Testpanelen fick helt enkelt dra på sig träningskläderna och se om detta kunde vara sant. Och det kunde det! Mascaran stod pall för både intensiva löprundor och hårda tabataomgångar, där det enda som rann var svett, precis som IsaDora hade utlovat.

Sitter så bra att den är svår att tvätta bort

Tyvärr var Active All Day Wear Mascara lite väl bra på att sitta fast även i duschen efteråt, och det behövdes både make up-remover och pads för att få bort mascaran ordentligt. Vid appliceringen kändes borsten till en början lite väl stor, men så länge det kommer upp lagom mycket av mascaran från hylsan så var det enkelt att få både volym och längd på de övre fransarna, men på underfransarna kunde den bli aningens för stor.

Något ojämn applicering

Tyvärr doseras produkten ibland lite ojämnt, så det krävs att man har koll och inte råkar få klumpar på grund av fel mängd mascara på borsten. Oavsett hur bra en mascara är så blir det svårt att få ett fint resultat med en kladdig borste. Vid normal mängd blev fransarna däremot både välseparerade och fick fin volym.

För den som behöver en mascara som tål att stå sig igenom ett rejält träningspass så är IsaDora Active All Day Wear Mascara absolut ett gott köp, men för den som vill lägga så lite tid som möjligt på att rengöra ögonen på kvällen är det kanske något annat som ska läggas i inköpskorgen.

Håller otroligt braeffektiv för volymbra längd
Svår att tvätta av

11. Nilens Jord Volume Mascara

Mascara med diskret volym som passar den som vill ha bra hållbarhet

Nilens Jord Volume Mascara #798 Black

Nilens Jord Volume Mascara är en volymmascara som inte ger fullt så mycket volym som man hade kunnat önska. För 15 år sedan, hade man kanske känt sig nöjd med denna mascara om man var på jakt efter en mascara som gav fransarna mer volym. Men nu för tiden är utbudet stort och volymmascaror har de senaste åren gått från klarhet till klarhet. Det känns som om Nilens Jord inte riktigt hängt med i utvecklingen.

Diskret volym för den tålmodige

Nu är det inte så att denna mascara inte ger någon volym alls. Det gör den absolut, men det krävs fler lager än ett. Kanske till och med ett tredje lager, för att åstadkomma ens i närheten av samma volym som många av dagens volymmascaror gör med sitt första lager. Detta kan naturligtvis vara smidigt om man vill kunna kontrollera volymen och minimera risken för att mascaran klumpar sig. Har man tålamod med denna mascara, kan den bjuda på volym (om än blygsam) samtidigt som separerade fransar.

När en mascara ligger i denna prisklass, förväntar man sig dock lite mer. Den är en bra bit från att klassas som en premiummascara, men det gäller inte bara prislappen utan även kvaliteten.

Separerar fransarnadiskret volym för den försiktige
För lite volym för en volymmascara

12. L’Oréal Paradise Extatic

En mascara som fungerar fint, men bara första månaden

Funktion: Definition Innehåll: 6,4 ml

L'Oréal Paris Paradise Extatic Mascara Black

L’Oréal Paradise Extatic har till en början ett gott intryck, den appliceras enkelt och fransarna får både längd och extra volym.

En mascara som inte flagnar

Den håller väldigt bra genom dagen, något som så klart är uppskattat då ingen vill gå runt med svarta flagor eller mörka ringar under ögonen under andra halvan av dagen. Tyvärr är det detta som händer efter att produkten använts i drygt en månad, den får en förändrad konsistens i förpackningen och håller inte alls lika bra. Redan på eftermiddagen börjar den fallera och senare på kvällen ligger det en skugga under ögat. Att en mascara håller från morgon till kväll är definitivt ett måste, ingen vill lämna festen eller arbetsplatsen med mascara på kinderna.

Mascara till bra pris

L´Oréal Paradise Extatic kommer förvisso till ett budgetpris, så om det känns okej att köpa en ny mascara efter att man endast har använd hälften så fungerar den alldeles utmärkt. Men om man hellre köper något med bättre hållbarhet för att slippa slänga det som blev över efter endast några veckor så går det utan tvekan att hitta andra mascaror som ger mer valuta för pengarna och håller måttet hela vägen.

Ger långa och definierade fransarbillig
Allt för kort hållbarhet
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss