1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Blodtrycksmätare: 10 produkter i test

Moa Fins

Har du behov av att hålla koll på blodtrycket hemma? Vi har testat blodtrycksmätare i flera olika prisklasser, från bland andra Omrom, Beurer och Braun. För att vi ska kunna utse en blodtrycksmätare till bäst i test, måste den ha en bra och pålitlig mätare som är enkel att använda och har en användarvänlig manschett.

Blodtrycksmätare bäst i test

Så gick det till när vi testade

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. I testet av blodtrycksmätare har vi primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning:

  • Användning: Hur enkel är mätaren att förstå och använda, hur känns den under användning och är det lätt att göra rätt?

  • Funktionalitet: Vilka funktioner har blodtrycksmätaren, kan man spara resulteten, finns det en app kopplad till maskinen?

  • Åldersanpassad: Är det lätt att tolka maskinen även om man har svårt att se?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste blodtrycksmätare. Jämför pris på samtliga listade blodtrycksmätare på PriceRunner

Fler tester för mätning

1. Omron M6 Comfort IT - BÄST I TEST BLODTRYCKSMÄTARE

Blodtrycksmätare med dämpat ljud och en riktigt bra manschett

Manschett: Överarm Batterier: AA Övrigt: Uttag för strömförsörjning

Omron M6 Comfort

M6 Comfort IT från Omron har mängder av funktioner och ger ett pålitligt resultat. Den stora displayen är enkel att läsa av och den räknar själv ut olika värden som sedan kan kontrolleras mot tidigare siffror, till exempel vilket medelvärde användaren har på morgon- och kvällstrycken under en vecka.

Manschett med bra passform

Överarmsmanschetten till Omron M6 Comfort IT är gedigen och har bra passform på både mindre och större armar vilket gör att den passar många. Med hjälp av sensorer känner den av och informerar när den placerats på rätt sätt och om användaren rör på sig eller om något annat, till exempel en oregelbunden hjärtrytm, hindrar mätningen från att utföras korrekt så larmar den.

Helt automatisk uppumpning

Genom ”IntelliSense”-tekniken som sköter uppumpningen så görs den helautomatiskt och kräver inga manuella inställningar för tryck. Den har en dämpad ljudvolym vid uppumpning. Det ingår en ordentlig väska för förvaring av blodtrycksmätaren, och där finns det även plats för manualen.

På minussidan kan vi nämna att M6 Comfort IT inte släpper ut luften så snabbt som vi skulle önska och att den kostar en del. Men sett till vad vi får för priset gällande alla funktioner, den höga kvaliteten och att den är lättanvänd så utser vi ändå Omron M6 Comfort IT till testvinnare.

Överarmsmanschett i toppklassdämpat ljudsmarta funktioner
Luften släpps ut saktadyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Omron M6 Comfort

1 200 kr

Omron M6 Comfort VG-G1 Blodtrycksmätare

1 750 kr

Blodtrycksmätare OMRON M6 COMFORT 2020

2 676 kr

2. Beurer BC 32 - BÄSTA HANDLEDSMÄTARE

Blodtrycksmätare med dämpad ljudvolym och lättavläst display med smidig manschett

Manschett: Handled Batterier: AAA

Beurer BC 32

Beurer BC 32 mäter blodtrycket med en manschett runt handleden istället för överarmen. Beurer har även en överarmsmodell och vissa mätfunktioner fungerar likadant för de båda, till exempel så kan två olika personer få sina värden sparade. Uppumpningen känns behaglig och blir lagom hård. Efter användning stänger maskinen av sig själv per automatik.

Skärmen är lättläst

Manschetten passar handleder med en omkrets från strax under 14 centimeter till strax över 19 centimeter och är enkel att ta på och placera korrekt. Den lättavlästa skärmen visar tydligt resultatet och volymnivån vid användning är diskret och angenäm.

Övning ger färdighet

Som med många handledsmätare kan det vara svårt att sitta korrekt vid mätningen då det krävs att armen ligger så att handleden får rätt läge. Men när användaren efter lite träning satt tekniken ordentligt så blir Beurer BC 32 vinnare av testets handledsmätare.

Lättavläst skärmenkel att få på platsdämpat ljud
Till en början krångligt att hitta rätt armposition för mätningen

3. Omron M7 Intelli IT

Användarvänlig blodtrycksmätare med välsittande manschett och smarta funktioner

Manschett: Överarm Batterier: AA

Omron M7 Intelli IT

Modellen M7 Intelli IT från Omron är en avancerad och genomtänkt blodtrycksmätare. Den kommer tillsammans med en väska för förvaring, en lättförståelig bruksanvisning och fyra stycken AA-batterier som enligt tillverkaren ska hålla för minst tusen mätningar.

Maskin med smarta funktioner

Ordet ”intelli” i maskinens namn vittnar om att detta är en maskin med många smarta funktioner. Bland annat så går det att koppla Omron M7 Intelli IT till Omrons egna app. Där går det sedan att se sin mätinformation i olika kurvor och få medelvärden på sina mätningar.

Mätarens manschett är också smart då den för största möjliga bekvämlighet styr uppblåsningen så att den justeras efter användaren. Vid oregelbunden puls kommer en varning, och så även om man inte sitter stilla när mätningen görs; då förvarnas användaren om att mätningen kan bli fel. Designen av M7 Intelli IT känns också väldigt genomtänkt. Längden på slangen har perfekt längd för att enkelt genomföra mätningen och den runda, hårda manschetten har väldigt bra kvalitet och placeras lätt i rätt läge på armen. Ett minus med den designen är att den passar vissa storlekar bättre än andra, Omron M7 Intelli IT är anpassad för överarmar där omkretsen mäter från 22 cm till 42 cm.

Möjligt att spara data

Det går att spara två olika användares data, och det är enkelt att byta mellan de olika personernas sparade resultat. Det går även att en tredje person använder mätaren tack vare maskinens gästfunktion. Displayen på mätstationen visar tydligt resultatet med stora siffror men vi hade gärna sett att skärmen kunde lysas upp då det måste vara ljust i rummet för att man ska kunna se ordentligt. Omron M7 Intelli IT har ett ganska högt pris för att vara en blodtycksmätare för hemmabruk men sammantaget är testpanelen väldigt imponerad och tycker absolut att den ger valuta för pengarna.

Väldigt lättanvändpåkostade och smarta funktionermanschetten är väldigt bra
Skärmen saknar ljuskräver rätt storlek på överarmen för att manschetten ska passa

4. Beurer BM 57 BT

Blodtrycksmätare med tydlig display och stöd för bluetooth-överföring av resultat

Manschett: Överarm Batterier: AA

Beurer BM 57

Blodtrycksmätaren BM 57 BT från Beurer har en enkel men snygg design och kan konsten att kombinera en lättanvänd produkt med avancerade tekniska funktioner. Den mäter blodrycket med en överarmsmanschett och det går även att ihop med en app koppla till fler smarta hälsomätare, som aktivitetsarmband, våg och glukosmätare.

App med godkänd dataintegritetsmärkning

Appen Health Manager har en godkänd TÜV-märkning gällande dataintegritet. Displayen är en tydlig och upplyst LCD-skärm där de stora siffrorna syns mot vit bakgrund vilket gör det lätt att läsa av resultatet. Det går att spara resultaten från upp till sextio mätningar och om det behöver bytas batteri så säger BM 57 BT till i förväg.

Praktisk förvaringsväska ingpr

Med på köpet kommer en nylonväska för förvaring. Manschetten är anpassad för överarmar av en något större storlek än vissa av de andra maskinerna i testet, från 23 cm till 43 cm i omkrets. Vi hade gärna sett att det gick snabbare att pumpa upp manschetten, och det vore även bra med en lite längre sladd.

Ett plus är ett anhöriga kan vara behjälpliga med att se över blodtrycket eftersom det går att använda bluetooth för att överföra mätningar till externa enheter. Sammanfattningsvis är Beurer BM 57 BT en kvalitativ och prisvärd blodtrycksmätare.

Upplyst och tydlig displaybluetooth-uppkoppling till externa enheter
Sladden borde varit längrepumpningen kunde gått snabbare

5. Omron M3 Comfort

Blodtrycksmätare av hög kvalitet som är lätt att använda och ger ett tillförlitligt resultat

Prisklass: Mellan Typ: Överarmsmanschett Batterityp: 4 AA-batterier, medföljer Minneskapacitet: 2 profiler, 60 mätningar

Omron M3 Comfort

Omron M3 Comfort ger redan från start ett bra intryck hos panelen som tycker att den känns både kvalitativ och rejäl när den packas upp. Efter att man satt i batterierna (som följer med) och kopplat på slangen är det bara att trycka på start för att slå igång mätaren. Omron M3 Comfort används på överarmen och är helautomatisk.

Lättplacerad och innovativ manschett

Blodtrycksmätaren håller inte bara koll på blodtrycket, den kan även notera oregelbundna hjärtslag (arytmi) och mäta pulsens frekvens. Överarmsmanschetten passar i omkrets från 22 till 42 centimeter och är lätt att få på plats. Den kan mäta oavsett vilken position den hamnar i, och varnar via en symbol på displayen om manschetten skulle ha fått en felaktig placering – något som gör att det är en liten risk att mätningarna blir fel. Den generösa displayen ät lättavläst och det går att spara upp till 60 mätningar. Är man två som vill använda mätaren går det att byta profil mellan två olika personer.

Lite för hög ljudnivå

Den som behöver använda mätaren på exempelvis sin arbetsplats kommer kanske tycka att den är aningens högljudd när den pumpar upp jämfört med konkurrenterna. Men i övrigt är Omron M3 Comfort en blodtrycksmätare som passar den som söker en lättanvänd och tillförlitlig modell utan några särskilda extrafinesser. Konstruktionen känns kvalitativ och det uppskattas att det både följer med en väska för förvaring samt batterier.

Användarvänligsmidig manschettpålitlig
Låter aningens högt

6. Omron M7 Intelli IT-AFIB

En innovativ blodtrycksmätare som även går att koppla upp mot en app

Prisklass: Premium Typ: Överarmsmanschett Batterityp: 4 AA-batterier, medföljer Minneskapacitet: 2 profiler, 100 mätningar, en gästprofil

Omron M7 Intelli IT-AFIB

Omron M7 Intelli IT-AFIB är en blodtrycksmätare i det övre prisspannet, men då erbjuder den helautomatiska mätaren också AFIB, en ny teknik som är framtagen för att upptäcka förmaksflimmer. Det är lätt att få igång mätaren genom att stoppa i batterierna, ansluta slangen och trycka på startknappen. Även om det är enkelt att få igång den så saknas en del tydlighet i instruktionsboken, något som panelen önskade sig för att snabbare förstå hur modellen fungerar.

Smidig manschett med felfri mätning

Den smarta manschetten har en omkrets från 22 till 42 centimeter och är formad så att det är lätt att fästa den på rätt plats på armen direkt, något som även visas genom en symbol på displayen. Manschetten mäter kring hela armen vilket ger tillförlitliga resultat, och kvaliteten känns rejäl.

Modellen är ganska stor jämfört med många av konkurrenterna men den medföljande väskan gör den ändå relativt lätt att förvara och ta med sig. Den stora displayen är lättavläst och förutom att ha två olika användare att växla mellan kan man se de 100 senaste mätningarna. Vill man hålla koll på sina värden över tid går det även att få exempelvis värden för morgon och kväll eller medelvärde för en vecka. Dessutom kan Omron M7 Intelli IT-AFIB upptäcka förmaksflimmer och ha koll på pulsen.

Smart app för översikt

Med appen Omron Connect går det att få fram en sammanfattning av mätningarna som gjorts och sätta larm för nästkommande mätningar. Det är lätt att ladda ner, starta och komma in i appen, men för att den skulle passa fler användare hade den behövt ha en något högre användarvänlighet.

Sammanfattningsvis är Omron M7 Intelli IT-AFIB en blodtrycksmätare i premiumklass som både ger korrekta mätvärden och erbjuder en smart översyn i appen. Den har en rimligt låg ljudnivå, tydlig display och är lätt att använda. Om man inte har något direkt intresse av just appen kan det dock finnas andra modeller med liknande funktioner, men till ett mer överkomligt pris.

Lätt att användasmidig manschettkorrekt mätningväska och batterier på köpet
Lite otympliginstruktionerna kunde vara tydligareappen inte helt användarvänlig

7. Beurer BM 45

Användarvänlig blodtrycksmätare med tydlig display och endast en knapp

Manschett: Överarm Batterier: AA

Beurer BM 45

Beurers blodtrycksmätare BM 45 har en överarmsmanschett som är lättplacerad och anpassad för alla armar. Displayen är tydlig och extra enkel att läsa av tack vare sitt vita ljus och sina stora siffror. Beurer BM 45 räknar ihop den senaste veckans mätningar och spar sedan medelresultatet så att det går att jämföra.

Gott om varning när batteriet börjar sina

Den varnar i god tid inför kommande batteribyte och stänger även av automatiskt när den inte används. Eftersom maskinen endast har en knapp är det enkelt att förstå hur den fungerar och att starta mätningen

Lite väl högljudd maskin

När maskinen pumpas upp så låter den lite för högt enligt testpanelen, och panelen tycker även att BM 45 släpper ut luften lite för sakta, precis som många av dess konkurrenter. Men tack vare att kvaliteten är hög och maskinen har många smarta funktioner, samt att en väska för förvaring ingår, ser vi ändå Beurer BM 45 som en väldigt prisvärd blodtrycksmätare.

Tydlig och lättavläst display med vitt ljusanvändarvänlig tack vare sin enda knappbra pris
Hög ljudvolymsläpper ut luften lite för sakta

8. Medisana BU 510

Enkel blodtrycksmätare med väldigt lättavläst skärm och tydlig manual

Manschett: Överarm Batterier: AA Övrigt: uttag för strömförsörjning

Medisana BU 510

Här har vi en blodtrycksmätare som ger mycket valuta för pengarna. Manschetten på Medisana BU 510 fästs på överarmen och passar armar med en omkrets mellan 22 cm och 36 cm. Trycket i manschetten blir lite högt och åt det obekväma hållet för den känslige användaren, speciellt eftersom det även tar ganska lång tid för luften att släppas ut.

Enkel avläsning

Många blodtrycksmätare har i dag en displaysymbol i form av ett trafikljus som går från grönt till rött och indikerar var på skalan resultatet hamnar. Den här funktionen var Medisana först med och den är väldigt uppskattad av användarna då den enkelt ger en bra översikt över hur trycket ligger.

Medisana BU 510 har flera andra smarta funktioner trots sitt budgetpris, till exempel så kan den spara data från två olika användare, vilket är en funktion som verkligen uppskattas.

Manual med bra instruktioner

Den medföljande manualen kommer på tio språk och instruktionerna är väldigt lätta att förstå sig på. Det ingår även en nylonpåse för förvaring som gör det enkelt att ta med mätaren i sin packning på semestern. Sammanfattningsvis är Medisana BU 510 en lättanvänd och väldigt prisvärd blodtrycksmätare.

Användarvänlig med en lättavläst skärmsparar resultat från två olika användare
Trycket känns hårt och det tar lite lång tid att släppa ut luften

9. Braun iCheck7

Användarvänlig blodtrycksmätare med tillhörande app

Prisklass: Mellan Typ: Handledsmätare Batterityp: AAA Minneskapacitet: Bara senaste mätningen

Braun iCheck 7

Vill du kunna hålla koll på blodtrycket hemma så är blodtrycksmätaren Braun iCheck7 en smidig apparat, som dessutom är enkel att använda. De flesta mätare placeras på överarmen, men den här modellen sitter runt handleden vilket många – inte minst ovana användare – uppskattar. Braun iCheck7 skiljer sig även lite från andra blodtrycksmätare i sin positionering, vilket gör att det blir extra viktigt att titta igenom instruktionsboken ordentligt. Av någon anledning är texten tyvärr ganska liten, något vi har svårt att begripa då många användare kan antas vara lite äldre och kanske har viss nedsatt syn. De tydliga bilderna som finns i instruktionerna väger som tur är upp för detta.

Manschetten är behaglig att bära, den känns stabil men ändå följsam och sitter bra på armen. Det finns en vattenpassliknande funktion som ska visa när mätaren har rätt placering, men vi litar inte riktigt på den funktionen då den ger olika resultat i flera på varandra följande mätningar, trots att manschetten själv tycker att den sitter rätt.

Den lättlästa skärmen har små men tydliga siffror i en grön, gul och röd färgskala enligt WHO:s rekommendationer. Visar mätningen grönt är det godkänt, visar den gult eller rött bör användaren kontrollera detta med sin läkare. Den som förstår skillnaden på puls och blodtryck kommer med lätthet kunna tolka informationen på skärmen.

Det finns en tillhörande app som är lätt att använda och som ger tydlig information, men tyvärr går det inte att skapa flera användarprofiler vilket vi ser som ett litet minus. Appen behövs inte för att göra mätningarna, men eftersom mätaren inte ger någon statistik utan endast visar det senaste resultatet så behöver man appen för att kunna ha koll på historiken. Något som så klart kan kännas onödigt, speciellt om man inte är van vid teknik eller kanske inte ens har en smart telefon.

Sammantaget anser vi att Braun iCheck7 är en blodtrycksmätare som både är lätt att använda och som har en diskret design. Tyvärr blir betyget lite lägre på grund av bristerna i de medföljande instruktionerna, kravet på app för att kunna följa sin historik och att det inte går att skapa flera användare i appen. Men är man den enda som ska använda mätaren och inte har några problem med att kolla statistik i appen så är Braun iCheck7 absolut vara ett bra val.

Lättnavigerad färgkodningenkel att startaenkel design
Luddiga instruktionersaknar minne för många mätningarblir snabbt solkig i färgen

10. Withings BPM Core

En blodtrycksmätare för den som gillar annorlunda design

Manschett: Överarm Batterier: micro-usb Övrigt: App håller reda på dina värden

Withings BPM Core

Withings satsar hårt på att leverera produkter som även andas design. Det är tydligt med Withings BPM Core – en blodtrycksmätare som verkligen ser annorlunda ut än andra varianter på marknaden.

Design går före funktion

Tyvärr går det inte att undvika att undra om design prioriterats före funktionalitet. Detta är en maskin som olikt andra blodtrycksmätare visar både ECG och har ett inbyggt stetoskop – något som naturligtvis också märks på prislappen. Withings BPM Core tveklöst är en av de dyrare vi testat. Tyvärr sitter stetoskopet lite knepigt till och det är svårt att få det på plats mot kroppen utan att till slut spänna överkroppen – vilket ju är tvärtemot vad man ska göra vid mätning av blodtryck.

Det faktiskt rätt svårt att slappna av då denna maskin ska användas. Den är bökig att få på – manschetten som ska spännas runt överarmen är i hårdaste laget. Det spelar just ingen roll vilken storlek på ärmen man har, den är ändå svår att placera bra. Och vi har testat BPM Core på många olika kroppstyper, för att vara på den säkra sidan.

Withings-Core-BPM-test-PriceRunner

Kravet på app drar ned

För att kunna starta maskinen första gången, krävs det att man kopplar den till en app. Att det finns en app till, är i sig inget negativt. Men har man lagt så här mycket pengar på en blodtrycksmätare, borde det vara lättare att komma igång direkt och utan app. När appen väl är installerad och synkad, går det att mäta utan att sätta igång appen.

Det finns ingen monitor på Withings BPM Core. Istället lyser mätresultatet upp på ytan av själva maskinen med hjälp av diodrar. Här hade samtliga i testpanelen föredragit en klassisk display som är lätt att läsa av och lätt att bläddra i. Att bläddra mellan resultat och användare på denna typ av display är ofta ren gissningslek och de äldre personerna i panelen uppskattade det inte alls.

Resultatet av mätningarna var korrekt i jämförelse med de värden andra maskiner givit. Men det går inte att sticka under stol med att man förväntar sig en betydligt högre grad av användarvänlighet för en blodtrycksmaskin i den här prisnivån.

Pålitliga mätningar
Dyrbökig att användajobbig att komma igång med
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss