Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Blodtrycksmätare: 11 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 13 februari 2020

Har du behov av att hålla koll på blodtrycket hemma? Då kan en egen blodtrycksmätare vara det du letar efter. Vi har testat elva olika modeller och utser Omron M6 Comfort IT till bäst i test. Denna påkostade mätare är enkel att använda och har en rejäl överarmsmanschett.

Även Omron M7 Intelli IT är lättanvänd och har väl genomtänkta funktioner medan Beurer BM 57 BT erbjuder en stor och upplyst skärm och bluetooth-överföring.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vid vårt test av blodtrycksmätare har vi tagit hjälp av en legitimerad sjuksköterska som tillsammans med sina kollegor på en vårdavdelning på ett sjukhus i Stockholm har fått testa och utvärdera de olika modellerna. När de har testat blodtrycksmätare har de främst tittat på följande egenskaper:

  • Funktioner: Har maskinen möjlighet att spara tidigare värden och kan värdena avläsas annat än direkt i blodtrycksmätaren?

  • Målgruppsfokus: Är skärmen lätt att avläsa även för någon som är äldre eller har nedsatt syn? Kan manschetten anpassas för att sitta bra på olika typer av kroppar?

  • Användarvänlighet: Vad kräver blodtrycksmätaren av den som använder den i form av förståelse kring knappar och vilken position man måste sitta i? Hur känns manschetten under användning?

Sjuksköterskornas sammantagna intryck av de olika blodtrycksmätarna har sedan ställts mot produktens pris, varpå ett betyg har tagits fram.

Vi har testat ett urval av populära blodtrycksmätare. Jämför pris på fler populära blodtrycksmätare på Pricerunner.

1. Omron M6 Comfort IT - BÄST I TEST BLODTRYCKSMÄTARE

Prisvärd blodtrycksmätare med toppklassig manschett och diskret låg ljudnivå

Prisklass: Premium Typ: Överarmsmanschett Batterityp: Fyra AA-batterier, medföljer. Finns även uttag för extern strömförsörjning. Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Omron M6 Comfort

Omrons M6 Comfort IT är en tillförlitlig och påkostad blodtryckmätare med stor lättavläst display, datoruppkoppling och utmärkta analysfunktioner. Den beräknar automatiskt veckomedelvärden för morgontryck och kvällstryck som går att jämföra mot föregående veckor.

Uppumpningsteknologin IntelliSense gör att uppblåsningen sker kontrollerat utan behov av återuppblåsning eller tryckinställning i förväg. Flera olika sensorer varnar om något stör mätningen, exempelvis oregelbunden hjärtrytm eller störande kroppsrörelser. Blodtrycksmätaren har en rejäl och välkonstruerad överarmsmanschett, även den har en sensor som meddelar när den sitter korrekt. Det går att få till en bra passform både för en normalstor och en mer kraftig arm vilket gör att den passar de flesta som vill övervaka sitt tryck.

Uppumpningsljudet är diskret och har en volym som inte stör. Med blodtrycksmätaren medföljer en rejäl förvaringsväska med fack för att förvara instruktionerna i. M6 Comfort IT släpper ut luften något långsammare än vad man skulle vilja. De smärre nackdelarna ihop med det högre priset väger dock lätt mot M6 Comfort ITs alla fördelar vad gäller användarvänlighet, kvalitet och funktioner. Omron M6 Comfort IT blir därför vårt val av bäst i test.

Mycket bra blodtrycksmanschettbra funktioner och låg ljudnivå
Något långsamt luftutsläpphögt pris
4,5

Bra pris hos:

Medistore

2. Beurer BC 32 - BÄSTA HANDLEDSMÄTARE

Tystlåten blodtrycksmätare med tydlig display och manschett som är lätt att ta på

Prisklass: Mellan Typ: Handledsmanschett Batterityp: AAA-batterier Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Beurer BC 32

BC 32 är en blodtrycksmätare med handledsmanschett från Beurer, och i grunden har modellen en del likheter med blodtrycksmätare för överarm från samma märke. Maskinen kan spara mätvärden för två olika personer och har en inbyggd, automatisk avstängningsfunktion. Handledsmanschetten är anpassad för handleder med ett omfång på mellan 13,5 och 19,5 cm.

Beurer BC 32 är enkel att använda med tydlig display. Manschetten är lätt att ta på handleden och maskinen pumpar inte upp hårdare än nödvändigt. Ljudnivån är dessutom väldigt behaglig.

Precis som alltid med handledsmätare så är det svårare att få till en korrekt ställning när man ska ta blodtrycket då armen måste vinklas så handleden hamnar i korrekt läge. Har man väl fått till snitsen på hur kroppen ska positioneras så är detta den av handledsmätarna som är vårt val av bäst i test.

Tydlig displaylätt att ta påtystlåten
Svårt att få till läge för arm och handled när man ska mäta
3,5

Bra pris hos:

Svensk Hälsokost

3. Omron M7 Intelli IT

Mycket lättförståelig blodtrycksmätare men genomtänkta funktioner och bra manschett

Prisklass: Premium Typ: Överarmsmanschett Batterityp: 4 st AA-batterier Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Omron M7 Intelli IT

Omron M7 Intelli IT är en påkostad och avancerad blodtrycksmätare, som levereras i en bra förvaringsväska och med en tydlig manual. Även 4 AA-batterier ingår i köpet, och de ska enligt Omron räcker för mer än 1000 mätningar.

Produktnamnets anspelning på intelligens har sin grund i flera funktioner hos blodtrycksmätaren. Dels kan Omron M7 Intelli IT användas ihop med Omrons app, så att man tydligare kan se grafer, medelvärden och annan information tagen ur ens mätningar. Men även blodtrycksmätarens manschett är intelligent i det avseende att den har en uppblåsning som anpassas efter användaren, för att processen ska vara så bekväm som möjligt. Om man rör på sig under mätningen så varnas man via en indikator på skärmen för att detta kan leda till felvärde. Mätaren varnar även vid oregelbunden puls.

Detaljerna hos M7 Intelli IT känns genomtänkta. Slangen mellan mätstation och manschett är precis lagom lång för att mätningarna ska fungera smidigt. Manschetten i sig håller hög klass. Den är hård och rund och lägger sig rätt på armen direkt, vilket gör det enklare att få ett korrekt mätvärde. Nackdelen med denna typ av manschett är förstås att den fungerar som bäst på överarmar av en viss storlek. Tillverkaren anger att den är tänkt för en överarm med en omkrets på mellan 22 och 42 cm.

Mätstationen har stora, tydliga siffror och det är lätt att växla mellan minnena för de maximalt två olika personer som kan sparas. Det finns även ett gästläge. Den enda förbättring som vore önskvärd är en bakgrundsbelyst skärm då den i nuläget är svår att se i ett mörkt rum. Omron M7 Intelli IT är en relativt dyr blodtrycksmätare för privat bruk men förutom några små minus så imponerar den enormt och känns utan tvivel värd sitt pris.

Mycket enkelt att användasmarta och genomtänkta funktionermycket bra manschett
Manschetten passar inte alla överarmardåligt upplyst display
4,5

Bra pris hos:

Apotek Hjärtat

4. Beurer BM 57 BT

Blodtrycksmätare med stor, upplyst skärm och bluetooth för överföring av mätningar

Prisklass: Mellan Typ: Överarmsmanschett Batterityp: Två AA-batterier, medföljer. Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Beurer BM 57

Beurer BM 57 BT är en stilren blodtrycksmätare med överarmsmanschett, som på ett framgångsrikt sätt har lyckats integrera modern teknik med en god användarvänlighet. Med appen Health Manager kan man utöver blodtrycksmätaren även koppla en personvåg, pulsoximeter, aktivitetsarmband samt glukosmätare, smart! Appen är TÜV-godkänd för dataintegritet.

Blodtrycksmätaren har en LCD-skärm med vitt bakgrundsljus och siffrorna är både stora och tydliga, vilket gör skärmen lättavläst. De sextio senaste mätvärdena kan sparas och maskinen varnar i god tid inför batteribyte. Förvaringsväska i nylon medföljer.

Blodtrycksmanschetten kan anpassas för en överarm med omkrets på mellan 23 och 43 cm, vilket är ett bredare omfång än hos en del av konkurrenterna. Sladden hade dock gärna fått vara något längre och uppumpningen lite snabbare, för bättre komfort. Det faktum att blodtrycket kan övervakas även på andra enheter genom att smidigt överföras med hjälp av bluetooth underlättar om man som anhörig vill kunna hjälpa till med att hålla koll på användarens hälsa.

Beurer BM 57 BT är en blodtrycksmätare av hög kvalitet som känns väl värd sitt pris.

Storupplyst skärmmätningarna kan överföras till annan enhet med bluetooth
Kort sladd och något långsam uppumpning
4,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

5. Beurer BM 45

Lättanvänd blodtrycksmätare med en knapp och en ljus skärm med stora siffror

Prisklass: Mellan Typ: Överarmsmanschett Batterityp: Fyra AA-batterier, medföljer Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Beurer BM 45

Beurer BM 45 är en blodtrycksmätare för överarmen vars manschett är tydligt och lätt att fästa och fungerar bra för olika storlekar. Blodtrycksmätaren har en stor skärm med vitt ljus, vilket gör den lätt att avläsa. Användarvänligheten ökar ytterligare tack vare att siffrorna på displayen är stora och den ensamma knappen gör det tydligt var man ska trycka för att sätta igång mätningsprocessen.

Maskinen har en automatisk avstängningsfunktion, sparar ett medelvärde av senaste veckans mätningar och har en tydlig indikation för när ett batteribyte är nära förestående. Med Beurer BM 45 ingår också en förvaringsväska.

Precis som flera andra av blodtrycksmätarna så uppfattas också denna modell släppa ut luften lite långsamt. Den är dessutom åt det högljudda hållet när den pumpar upp trycket. Kvaliteten och funktionerna håller dock hög nivå och med tanke på maskinens prisklass känns Beurer BM 45 därför mycket prisvärd.

Ljus skärm med stora siffrorden enda knappen gör den lättanvändprisvärd
Långsamt luftutsläpphögljudd
4,0

Bra pris hos:

MEDS

6. Braun ExactFit 3 BP 6000

Tydlig blodtrycksmätare med snabbt luftutsläpp och två olika manschetter

Prisklass: Mellan Typ: Överarmsmanschett Batterityp: Fyra AA-batterier, medföljer. Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Braun ExactFit 3 BP6000

Braun ExactFit 3 är en blodtrycksmätare med många inbyggda funktioner. Den är anpassad för att kunna användas av två personer och kan för båda profilerna spara de fyrtio senaste mätningarna. Maskinen är utrustad med automatisk avstängning och har indikator för svagt batteri. Den är smart uttänkt för att kunna användas under olika förutsättningar i det avseende att två olika manschetter medföljer. Storlek S/M för en överarm på mellan 22 - 32 cm i omfång och storlek L/XL för 32 - 42 cm i omfång. Manschetterna är mjuka och bekväma att ha runt armen.

Braun ExactFit 3 tar lång tid på sig att pumpa upp rätt tryck, och den pumpar upp hårt. Till skillnad från många av dess konkurrenter så släpper dock denna mätare snabbt ut luften efter avklarad mätning, vilket är positivt för användarupplevelsen. Instruktioner på hela 23 olika språk inkluderas, och med mätaren kommer en förvaringsväska i nylon. Braun ExactFit 3 BP 6000 känns genomtänkt och mycket användarvänlig.

Tydligutrustad med två manschettersläpper ut luften snabbt
Lång uppumpningstidpumpar upp hårt
4,0

7. Medisana BU 510

Lättförstådd blodtrycksmätare med bra instruktioner och mycket tydlig display

Prisklass: Budget Typ: Överarmsmanschett Batterityp: Fyra AA-batterier, medföljer. Finns även uttag för extern strömförsörjning Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Medisana BU 510

Medisana BU 510 är en mycket prisvärd modell av blodtrycksmätare. Överarmsmanschetten fungerar väl för olika armtyper och är kompatibel för överarmar med ett omfång på mellan 22 och 36 cm. De medföljande instruktionerna finns tillgängliga på tio olika språk, vilket bidrar till att blodtrycksmätaren är enkel att förstå.

Displayen är mycket tydlig med sina stora siffror. Medisana var de som från början tog fram stoppljussymbolen med intervallet från rött till grönt vid sidan av displayen, som idag finns på många blodtrycksmätare. Detta är en uppskattad funktion som gör det lättare att se hur trycket ligger till. För den som är känslig för hårt tryck runt armen kan det dock upplevas som att manschetten pumpas upp till ett lite väl högt tryck. Luftutsläppet är också åt det långsammare hållet, vilket gör att det höga trycket bibehålls längre.

Trots sin relativt låga prisnivå så bjuder Medisana BU 510 på bra funktioner. Den har minne för att spara mätvärden för två personer, en stor fördel om man är fler i hemmet som vill kunna samsas om mätaren. Med BU 510 medföljer en förvaringskasse i nylon, vilket även är praktiskt om mätaren ska tas med på resa eller till sommarhuset. Sammantaget erbjuder Medisana BU 510 mycket blodtrycksmätare för pengarna.

Enkel att förstå med mycket tydlig displaykan användas av två personer
Högt tryck och något långsamt luftutsläpp
3,5

Bra pris hos:

Proshop

8. König HC-BLDPRESS22

Smidig blodtrycksmätare med bra display med stora, lättavlästa siffror

Typ: Överarmsmanschett Batterityp: Fyra AA-batterier, medföljer ej. Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

König HC-BLDPRESS22

Königs blodtrycksmätare modell HC-BLDPRESS22 har berömvärt inkluderat instruktionsbok tillgänglig på hela 25 olika språk, en förvaringsväska ingår också och själva blodtrycksmätaren är av smidig storlek. Maskinen kan spara de sextio senaste mätningarna, vilket gör att blodtrycket kan följas över en längre tid. Den har automatisk avstängning och blodtrycksmanschetten är anpassad för att kunna användas på en överarm med mellan 22 och 30 cm i omkrets.

Maskinens display är tydligt med stora siffror som är enkla att avläsa. Tyvärr är den högljudd när man använder den och användarvänligheten hade i vissa avseende kunnat vara bättre. Sladden mellan manschett och maskin är i kortaste laget, vilket kan besvära när man vill få till en bra mätning under bekväma förhållanden. Ljudnivån och den korta sladden blir två trista egenskaper som tyvärr drar ned helhetsintrycket av König HC-BLDPRESS22.

Bra display med storalättavlästa siffror
För kort sladd mellan manschett och maskinhög ljudnivå
3,0

9. Omron RS6

Blodtrycksmätare med låg ljudnivå, tydliga instruktioner och rejäl förvaringslåda

Prisklass: Premium Typ: Handledsmanschett Batterityp: Två AAA-batterier, medföljer. Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Omron RS6

Omrons blodtrycksmätare RS6 befinner sig i den högre prisklassen för att vara en handledsmätare och har utrustats med en hel del smarta funktioner. Displayen är stor med tydliga siffror och bilder, de senare visas bland annat om mätningen är otillförlitlig på grund av oregelbunden puls eller att armen rört sig för mycket under mätningen. Den har en praktiskt och rejäl medföljande förvaringslåda. Maskinen har minneskapacitet för att spara de 90 senaste mätresultaten och en Intellisens-teknik för att mäta trycket under uppumpningen.

Omron RS6 är väldigt tystlåten, uppumpningen är dock en aning långsammare än önskvärt. Det var inte heller alltid helt lätt att få manschetten att sitta rätt på handleden eller att hålla armen i ett korrekt läge. Omron RS6 är en fullt godkänd blodtrycksmätare med en del bra kvaliteter, men med tanke på priset hade vi velat ha en ökad användarvänlighet av själva manschetten.

Tydliga instruktionertystbra och rejäl förvaringslåda
Långsam uppumpninglite svår att få rätt på handleden
3,0

Bra pris hos:

iPill

10. Withings Smart Blood Pressure Monitor BP-800

Modern blodtrycksmätare med snygg design och tillhörande bra och tydlig app

Prisklass: Premium Typ: Överarmsmanschett Batterityp: AAA-batterier Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Nokia BPM Wireless Blood Pressure Monitor

Withings Smart Blood Pressure Monitor BP-800 är utan tvekan framtidens blodtrycksmätare. Viljan att göra något nytt och modernt är stor, men tyvärr når slutresultatet inte riktigt upp till de höga ambitionerna.

Withings BP-800 har en snygg och stilren design som går igen både i maskin och manschett. Manschetten är dessutom trådlös och hela tanken med blodtrycksmätaren är att den ska användas ihop med Health Mate-appen i din smartphone. Har man ingen smartphone är blodtrycksmätaren således oanvändbar. Appen finns dessutom endast tillgänglig på engelska. Med Health Mate i telefonen är det dock enkelt att följa uppumpningen och därmed också tydligt när den släpper. Den erbjuder även en smidig lösning för att man ska kunna följa sitt blodtryck och dess utveckling.

Utförandet behöver dock jobbas på då den pumpar upp hårt och har en hård, obekväm manschett. Manschetten är dessutom utformad som ett stelare fodral och sitter väldigt tight, speciellt runt en kraftigare överarm. Vissa överarmar kanske inte funkar alls ihop med manschetten. Withings Smart Blood Pressure Monitor BP-800 är smart och snygg i teorin men tyvärr ett stolpskott i praktiken.

Snygg designden tillhörande appen är bra och tydlig
Kan endast användas ihop med smartphonehård och smal manschett
2,5

11. Medisana BW310

Blodtrycksmätare med lågt pris, lättanvänd manschett och snabb uppumpning

Prisklass: Budget Typ: Handledsmanschett Batterityp: Två AA-batterier Minneskapacitet: Värden från flera personer kan sparas

Medisana BW310 är en blodtrycksmätare för handled som säljs på marknaden till ett mycket överkomligt pris, vilket såklart är positivt eftersom att ekonomi då inte behöver påverka möjligheten att övervaka trycket hemmavid. Maskinen drivs av batterier som är inkluderade och ingår gör också en praktisk förvaringspåse. Handledsmanschetten fungerar för en handled med en omkrets på mellan 13,5 och 21,5 cm. Handledsmanschetten är enkel att fästa och lika enkel att ta av sig. BW310 pumpar upp trycket snabbt, vilket gör att manschetten är uppspänd en kortare tidsperiod.

Maskinen, som är liten och nätt, är enkel att ta med sig men det påverkar tyvärr displayen negativt. Siffrorna är små och det är svårt att avläsa inom vilket intervall man ligger. Medisana BW310 är dessutom något högljudd. Som alla handledsmätare är den känslig för att arm och handled ska hållas i rätt vinkel.

Enkel att använda manschettensnabb uppumpning
Svåravläst med små siffrorhögljudd
2,5

Allt om blodtrycksmätare

En blodtrycksmätare är en maskin som mäter trycket i en pulsåder med hjälp av en manschett, som fästs runt överarmen eller handleden. Automatiska blodtrycksmanschetter, vilket är den typ som använts i vårt test, använder en så kallad oscillometermetod.

Enkelt förklarat innebär denna metod att det sitter en liten mikrofon i manschetten och när denna manschett pumpas upp så stryps blodtillförseln åt. När luften sedan pyser ut igen så uppfattar mikrofonen det första hjärtslaget (systoliska) och det sista (diastoliska). Det övre trycket, det systoliska, är det tryck när hjärtat dras ihop för att pumpa ut blod i kroppen. Det nedre trycket, diastoliska, är trycket när hjärtat slappnar av och åter fylls med blod.

En egen blodtrycksmätare kan vara praktiskt att ha tillgång till om man vid flera tillfällen haft ett avvikande blodtryck vid mätningar hos läkare. Den vanligaste målgruppen är ofta patienter i över medelåldern, men det är inte ovanligt att även många andra vill kunna ha en bra översikt över sitt hälsotillstånd. Att då ha möjligheten att mäta sitt blodtryck hemma är betydligt enklare och mindre tidskrävande än regelbundna besök på vårdcentralen.

Har man sin egen blodtrycksmätare innebär det dessutom ofta möjligheten att lagra tidigare mätningar, så att man lättare kan jämföra och få en bättre koll på hur blodtrycket utvecklas under en längre tid. Olika modeller av blodtrycksmätare kan ha olika funktioner. De kan dock alla mäta både övre och undre trycket samt användarens puls.

Skillnad på blodtryckmätare med överarmsmanschett och handledsmanschett

Skillnaden mellan en manschett för handled och en för överarm handlar enbart om användarvänligheten. Mätningen utförs på samma sätt men för den som är ovan är det betydligt enklare att fästa en överarmsmanschett korrekt.

Manschetterna för handled har alla en positionssensor som gör att de inte pumpar upp, alternativt inte gör ett ryck, om inte manschetten är i rätt position - vilket ibland kan vara svårt att få till. Vill man enkelt kunna ta med sig sin blodtrycksmätare till arbetsplatsen eller på resor så kan en med handledsmanschett kännas smidigare, då dessa är mindre och mer diskreta.

Att manschetten sitter precis som den ska är en förutsättning för att det avlästa värdet ska vara korrekt, så känner man sig osäker är en modell för överarmen att föredra.

Att tänka på innan köp

Det finns några saker man bör tänka på innan man köper sig en egen blodtrycksmätare. Har man möjlighet så är det klokt att först prova manschetten på sig själv eller den som ska använda mätaren så att den sitter bra. För väldigt smala eller kraftiga armar så är det ofta svårare att hitta en manschett som passar.

En äldre person med sköra kärl kan också vara extra känslig för en manschett som spänner åt väldigt hårt, eller som släpper ut luften långsamt så att armen eller handleden är under högt tryck en längre stund. Ser man dåligt är det även viktigt att skärmen är ljus och tydlig.

Så mäter du blodtrycket

Erfarna sjuksköterskors bästa tips för en lyckad mätning av blodtrycket är att alltid ta trycket vid samma tid på dygnet och att vila i minst fem, gärna tjugo minuter, innan mätning. Använd också alltid samma arm vid varje mätning. Känner man redan till att man har oregelbunden puls så ska man dock alltid mäta sitt blodtryck hos läkare.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!