Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Blender: 12 modeller i test

Av PriceRunner Uppdaterad 2019-02-15

Vi har testat blenders och utser Magimix Le Blender till bäst i test. Den har en ändamålsenlig blenderstav och enkla reglage som gör den lätt att hantera samtidigt som den lämnar ifrån sig ett bra tillagningsresultat. Bästa budgetval blir Wilfa Knus S. WBL-1200B som har en kraftig glaskanna med tydliga markeringar och som tål att maskindiskas.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt test av blenders har letts av en besjälad matentusiast och prylnörd. Samtliga modeller har testats genom att tillreda många olika rätter under samma förutsättningar; smoothies, soppor, röror och krossad is. Vissa tester har upprepats flera gånger. Vid utvärdering av tillredningarna har vi använt oss av en jury bestående av flera personer. Vi har också låtit barn använda produkterna. Vi har testat ljudnivån och hur enkelt det är att diska ur blendern. En noggrann granskning av bruksanvisningar och garantier har gjorts. Vi har också talat med anställda på juicebarer för att kunna ta del av deras erfarenheter av olika modeller.

Vi har utvärderat de löften som tillverkarna själva ger, exempelvis hur snabbt is kan krossas. Alla modeller har testats under en längre period och vissa har testats under flera år. De modeller som presterat bäst behåller vi för långtidstest och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Funktionalitet och prestanda
    Hur många förinställda program finns och hur stark är motorn? Hur väl utför blendern det den är avsedd för? Blir smoothien slät och hur blir hummus eller majsdip? Är det enkelt att krossa is?

  • Användarvänlighet
    Hur lättanvänd är blendern? Är knappar och reglage enkla att förstå och använda? Hur lätt är den att diska och tar den mycket plats? Låter blendern så mycket att grannarna vaknar? Hur säker är blendern för barn att använda? Hur lång är sladden och går den att linda upp?

  • Kvalitet och design
    Hur välkonstruerad är blendern? Hur stora påfrestningar klarar den av – både vad gäller vibrationer och temperatur? Hur länge kan man köra blendern utan att den blir överhettad? Har den tillverkats av kvalitativa och giftfria material? Vilka garantier gäller?

Vi har betygsatt varje blender efter dess prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Allt om blender

Har du också funderat på att komplettera köket med en blender? Du är inte ensam. Vi blir allt fler som är medvetna vad vi stoppar i oss. Trenden med ekologisk mat, raw food, fler veganer och folk som bara snabbt och enkelt vill äta nyttigt växer sig starkare. En blender är ett redskap för mycket av detta och har idag blivit lika vanligt på köksbänken som kaffemaskinen eller brödrosten. Blender, som ibland kallas för mixer, är en köksapparat med många användningsområden; blanda smoothies, juice och drinkar, göra soppor och röror och krossa is. I flera delar ersätter en blender det en matberedare, stavmixer eller juicepress förväntas göra. Det finns massor av recept på nätet på smarriga smoothies och soppor som du kan tillreda på bara ett par minuter. Det är en härlig och fräsch känsla på söndagsmorgonen att snabbt kunna mixa ett glas smoothie gjord på kokosmjölk, chiafrön, banan och äpple. Utbytet av blenders har också ökat explosionsartat under senare år med fler modeller och starkare motorer. Det har blivit en statussymbol med en blender som kan göra allt – Blendtecs serie av video på Youtube ”Will it blend?” har tiotals miljoner visningar. Vissa varumärken har till och med ersatt att mäta motorstyrkan i watt till hästkrafter. Det finns blenders upp till 4 hk – stark som en liten båtmotor! Blenders är också en av de första köksapparater som barn tycker är kul att använda och ”smoothie challenge” är ett välkänt begrepp i sociala medier för många barn och ungdomar.

Välja blender

Så vad är viktigt när du väljer blender? I stort sett alla blenders består av samma fem delar; en hög kanna av hårdplast eller en glaskanna, en motorenhet med manöverpanel, lock, ett mindre mittlock som också kan användas som mätbägare och i vissa fall en blenderstav för att röra och skrapa ur kannan. Alla är förhållandevis enkla att använda och rengöra. Viktigast tycker vi är om blendern gör jobbet som du tänkt dig; hur blir resultatet när man gör röror, smoothie och soppor eller krossar is? Utöver detta finns andra praktiska aspekter såsom kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå, hur lättförvarad blendern är, om den tål maskindisk och hur de olika delarna är utformade – och priset förstås. En fördel med blenders att tänka på är att alla modeller är rätt lätta att rengöra. Vi har därför lagt mindre vikt vi detta.

En enkel tumregel är att välja bland blenders med rejäla motorer, från 800 watt och uppåt. Många utsätter sina blenders för stor påfrestning. De förväntas snabbt kunna slå sönder stora grönsaksbitar och nötter, tillreda glass och blanda mastiga röror. Många är de som svurit över alldeles för svaga motorer som luktar bränt och till slut går sönder. En stark motor är därför bra, men mindre miljövänlig kanske då man förbrukar mer energi. Samtidigt använder man oftast inte en blender mer än någon minut, så väldigt stor skillnad i energiförbrukning är det inte. Ett annat enkelt tips är att blendern bör ha en blenderstav, som underlättar väsentligt vid tillredningen av mat.

Kanske lika viktigt för ett bra resultat som att välja rätt blender är att följa några enkla tips vid tillredningen. Börja alltid med att hälla i vätskan. Är det mycket hårda ingredienser och större bitar, så lägg i lite i taget. Annars är risken att ingredienserna fastnar ovanför kniven. Lägg alltid det tyngsta högst upp, så att de hjälper till att trycka ned allt mot knivarna. När du krossar is (eller andra fasta ingredienser), så häll alltid i lite vatten till att börja med. Vi har testat tolv av de mesta välkända blenders i olika prisklasser inklusive Vitamix, Blendtec och Magimix. Vi har dock valt bort de billigaste varianterna med svaga motorer samt de dyraste modellerna som i första hand är avsedda för professionellt bruk i restauranger eller juicebarer.

Inte medlem? Bli medlem