Blender: 15 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 23 februari 2021

Sugen på en perfekt mixad smoothie till frukost eller en slät och god soppa till middag? Vi har testat blenders för att hitta vilken som är bäst i test. Vinnaren har en ändamålsenlig blenderstav och enkla reglage som gör den lätt att hantera samtidigt som den lämnar ifrån sig ett bra tillagningsresultat.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt test av blenders har letts av en besjälad matentusiast och prylnörd. Samtliga modeller har testats genom att tillreda många olika rätter under samma förutsättningar; smoothies, soppor, röror och krossad is. Vissa tester har upprepats flera gånger. Vid utvärdering av tillredningarna har vi använt oss av en jury bestående av flera personer. Vi har också låtit barn använda produkterna.

Vi har testat ljudnivån och hur enkelt det är att diska ur blendern. En noggrann granskning av bruksanvisningar och garantier har gjorts. Vi har också talat med anställda på juicebarer för att kunna ta del av deras erfarenheter av olika modeller.

Vi har utvärderat de löften som tillverkarna själva ger, exempelvis hur snabbt is kan krossas. Alla modeller har testats under en längre period och vissa har testats under flera år. De modeller som presterat bäst behåller vi för långtidstest och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Funktionalitet och prestanda
    Hur många förinställda program finns och hur stark är motorn? Hur väl utför blendern det den är avsedd för? Blir smoothien slät och hur blir hummus eller majsdip? Är det enkelt att krossa is?

  • Användarvänlighet
    Hur lättanvänd är blendern? Är knappar och reglage enkla att förstå och använda? Hur lätt är den att diska och tar den mycket plats? Låter blendern så mycket att grannarna vaknar? Hur säker är blendern för barn att använda? Hur lång är sladden och går den att linda upp?

  • Kvalitet och design
    Hur välkonstruerad är blendern? Hur stora påfrestningar klarar den av – både vad gäller vibrationer och temperatur? Hur länge kan man köra blendern utan att den blir överhettad? Har den tillverkats av kvalitativa och giftfria material? Vilka garantier gäller?

Vi har betygsatt varje blender efter dess prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi har testat ett urval av populära blenders. Jämför pris på populära blenders på Pricerunner.

1. Magimix Le Blender - BÄST I TEST BLENDER

Har en ändamålsenlig blenderstav och enkla reglage

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 1 200 W Varv per minut: 15 000 Markerad volym kanna: 1,8 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 93 cm Maskindisk: Nej, endast fullt bortmonterad glasbehållare Höjd kanna utan lock: 24 cm Totalhöjd med lock: 42 cm Material kanna: Glas Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 4 Sladdlängd från bakkant: 99 cm Sladdvinda: Ja Stav: Ja Garantitid: 3 år

Magimix 11628SK

Franska och välkända Magimix grundades på 70-talet och deras blender heter rätt och slätt Le Blender. På den svenska marknaden finns den i stål, krom, svart och orange. Le Blender har de flesta funktioner och egenskaper som behövs; en stabil konstruktion, förinställda program, pulsfunktion, lättmanövrerad och har blenderstav.

En fördel med blenderstaven är att den är utformad som en slickepott, vilket underlättar när man ska skrapa ur kannan om man exempelvis har gjort en pesto. Kannan är i tjockt glas och motorenheten välbalanserad, vilket gör att blendern står stadigt under drift. Samtidigt är kannan i tyngsta laget, men höjden på 24 cm gör den lätt att förvara.

Högpresterande blender med bra program

I testerna presterar Magimix otroligt bra. Enda besvikelsen är smoothieprogrammet på 60 sekunder som sker på förhållandevis låg fart och därför lämnar många bitar kvar i smoothien. De allra flesta vill ha en slät smoothie och då är det bättre att köra på full fart istället. En annan svaghet med Le Blender är att ljudnivån är lite högre än de flesta modeller. Den uppmäts till 90 dB på 20 cm avstånd i våra tester. Det är okej men inte mer.

En sak att vara medveten om med Magimix Le Blender är att det går att skruva av botten på kannan. Det underlättar de gånger man ska rengöra den ordentligt. Men det har också hänt testarna att botten inte var tillräckligt åtskruvad efter rengöring med konsekvensen att botten lossnat och all smoothie forsat ut över köksbänken. Magimix Le Blender är mycket genomtänkt och en effektiv apparat att ha i köket även för den riktiga prylnörden.

Bra tillagningsresultatändamålsenlig blenderstavenkla reglage
Tung kannalite högt ljuddåligt smoothieprogram

2. Blendtec Classic 575 - BÄSTA PREMIUMVAL BLENDER

Lätt som ger fantastiskt bra röror och smoothies

Prisklass: Premium Motoreffekt: 2 200 W Varv per minut: 28 000 Markerad volym kanna: 1 l Höjd kanna utan lock: 23 cm Totalhöjd med lock: 38 cm Material kanna: Plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 4 Sladdlängd från bakkant: 123 cm Sladdvinda: Nej Stav: Nej Garantitid: 8 år

Blendtec Classic 575

Blendtec är välkänt bland köksutrustningsfantaster och också känt för sin Youtube-serie ”Will it blend?” med miljontals visningar. Där testas att krossa alltifrån en iPad till golfbollar. Inget snack om att Blendtec vill marknadsföra att de har en enastående effektiv blender. Och den är också bra om du är beredd att lägga lite mer pengar.

Blendtec är den blender som används av juicebaren Juiceverket. Classic 575 är låg med en kanna om 23 cm och en totalhöjd på 38 cm. Kannan är lätt och smidig att använda. Knapparna på den diskret eleganta panelen är inbyggda så att motorenheten enkelt kan torkas av. En trevlig funktion är den digitala displayen där timern räknar ner hur många sekunder det är kvar på de förinställda programmen och räknar upp när man kör utan program. Det ger bättre koll vid tillredningen och en känsla för hur lång tid det tar att tillreda vissa rätter. Blendtec får också ett plus för säkerheten – en strömbrytare på baksidan gör det svårare för små barn att starta maskinen själva.

Riktigt kraftfull motor

Trots sin ringa storlek så har den hela 2200 W i motorstyrka. Och det är klart att det är ett viktigt skäl till att Blendtec presterar så bra i våra tester – för det gör den verkligen. För röror är den en helt i en klass för sig. Slätare hoummus på 60 sek får man leta efter och även för majsdipp och smoothie är resultatet exemplariskt. Is blir så finfördelad man vill ha den till en daiquiri, även om den lätta kannan skakar betänkligt när isen krossas.

Så är Blendtec en närmast perfekt blender? Nja, visst finns det svagheter. Störst är kanske ljudnivån på 93 dB på 20 cm avstånd. Den angivna maxvolymen på kannan är endast 1,0 l. Visserligen finns mer utrymme i kannan men vill du ofta kunna göra en rejäl sats smoothie till hela familjen så kanske inte Blendtec är helt rätt. Att det saknas blenderstav är också ett minus. Därtill känns det mer naturligt att reglera hastigheten med ett vred snarare än de knappar som Blendtec har. Men sammantaget är Blendtec en riktigt bra blender, där funktioner och kvalitet får stå i centrum.

Riktigt bra röror och smoothieslättbra timer
Hög ljudnivå liten kanna saknar blenderstav

3. Vitamix TNC 5200

Mixer av hög kvalité som är fantastisk på smoothies och att krossa is

Prisklass: Premium Motoreffekt: 1 200 W Varv per minut: 30 000 Markerad volym kanna: 2 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 86 cm Maskindisk: Nej **Material kanna:**BPA-fri plast Pulsfunktion: Nej Förinställda program: Nej Värmefunktion: Ja Rek. maximal användningstid: Ingen angiven Sladdlängd från bakkant: 207 cm Sladdvinda: Ja Stav: Ja Garantitid: 7 år

Vitamix TNC 5200

Vitamix är en riktig premiumblender. Ett välkänt varumärke och proffsversioner av maskinen används av många juicebarer, till exempel Blueberry. Modellen TNC 5200 har funnits i ett antal år och på nätet kan man hitta många jämförande tester med Blendtec. Vi har använt Vitamix TNC 5200 i flera år – och trots mycket användande visar den inga tecken på försämring eller slitage. Det är helt enkelt ett gediget hantverk med kvalitet.

Kannan är av robust hårdplast. En viktig egenskap är att TNC 5200 har en motor som klarar att köra länge, vilket gör att maten kan värmas samtidigt som den mixas. TNC 5200 har också genomgående goda testresultat. Vad gäller smoothies är den fantastisk – resultatet blir väldigt finfördelat och lent. Även när det är dags att krossa is presterar den i toppklass trots att den saknar både isprogram.

Finfördelning av ingredienser i avsmalnad kanna

Kannan är avsmalnad mot botten vilket gör att fördelningen av ingredienserna bli väldigt fin. Men ibland orsakar det också problem då större ingredienser lättare har en tendens att fastna ovanför skärbladen. Dock har TNC 5200 en blenderstav, vilket underlättar. Blenderkannan är förhållandevis hög, vilket gör den svårförvarad, svårare att skrapa ur och den kan kännas vinglig ibland. Konstigt nog saknar den både pulsfunktion och förinställda program, och det är svårt att förklara varför det behövs två reglage för att reglera hastigheten. Trots att TNC 5200 har ganska få reglage blir den därför ändå något svåranvänd.

Säkerheten är direkt dålig då blendern kan rivstarta på maxfart om turboknappen råkar vara uppfälld. Men trots detta så är Vitamix en av testets absolut bästa blenders. En Vitamix på köksbänken indikerar att man är en matfantast och den höga kvaliteten gör att den kommer vara din vän under många år.

Fantastisk på smoothies och att krossa ishög kvalitetvärmefunktion
Undermåliga reglagedålig säkerhet

4. Philips HR3752

Vakumblender som ger vackrast färger på din smoothie

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 1 400 W Varv per minut: 35 000 Markerad volym kanna: 1,8 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 92 Höjd kanna utan lock: 25,5 cm Totalhöjd med lock: 43 cm Material kanna: Plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Ja Sladdlängd från bakkant: 110 cm Sladdvinda: Nej Stav: Nej Garantitid: 2 år

Philips HR3752/00

Modellen HR3752 är en lite dyrare mellanklassmodell i Philips höghastighetssortiment. Varvtalet på 35 000 varv per minut är riktigt högt. Men det som gör HR3752 riktigt unik är att man kan mixa i vakum. Kannans lock är integrerad med ett stativ som möjliggör att du kan tömma kannan på luft innan du startar själva mixningen. På detta sätt menar Philips att dryckens smak och fräschör behålls längre.

En stabil och högpresterande maskin

Den vinklade knivbladen gör att blendern mixar och skär effektivt under tillredningen. Blendern står också stabilt på underlaget trots att man kör på högsta hastighet tack vare de sugkoppar som håller fast maskinen. Reglagen är föredömligt få och rätt enkla att använda. Man lär sig vacuumfunktionen snabbt och det tar bara någon extra minut för att tömma kannan på luft. De inkapslade knapparna gör att blendern är förhållandevis enkel att använda. Kannan är tillverkad i lätt plast och kan därför kännas – ja precis – plastig. Men fördelen är att den är lätt, vilket en hel del användare uppskattar.

En miss är att det saknas sladdvinda på HR3752, vilket gör att det inte ser så prydligt ut om man har blendern stående framme på köksbänken. En annan nackdel, som sannolikt beror på vakumfunktionen, är att blendern inte tål mer än 40 C värme. Det är riktigt lågt, så om du planerar att tillreda varma buljonger är det här fel köp för dig.

Vackraste smoothies för ögat

Den vacuumfunktion som Philips HR3752 har, gör att den tydligt står ut i våra tester jämfört med andra blenders. Den smoothie med jordgubbar som vi tillreder blir betydligt rödare än i alla andra blenders. Detsamma gäller när vi gör en gazpacho. Smaken är också lite annorlunda. Det är inte nödvändigtvis godare, men tveklöst en lite annan smak. Den höga varvhastigheten gör att det vi tillreder får ett finfördelat resultat nästan i klass med de bästa premiumblenders. Detsamma gäller när vi krossar is. Isen blir perfekt att använda i en margarita eller mojito. Sammantaget är HR3752 en väldigt bra blender för den som gör mycket smoothies och därtill kanske då och då blandar ihop festliga drinkar i hemmet.

Stor kannabra med blenderstavenkel sladdvinda bak på maskinen
Gryniga soppor och smoothiesväldigt högvarma ingredienser rekommenderas inte

5. OBH Nordica Blender Hero 1400 W

Enkel blender att hantera med en rejäl kanna och stark motor

Prisklass: Budget Motoreffekt: 1 400 W Markerad volym kanna: 1,8 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 87 cm Maskindisk: Ja, men separera kniv Höjd kanna utan lock: 23 cm Totalhöjd med lock: 43 cm Material kanna: Glas Begränsning värme på ingredienser: Max 80 C Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 3 Värmefunktion: Nej Rek. maximal användningstid: 3 min Sladdlängd från bakkant: 106 cm Sladdvinda: Nej Stav: Nej Garantitid: 2 år material och hantverk, övrigt 10 år

OBH Nordica Hero 6700

Trots att Blender Hero levererar hela 1400W är det en blender som är trevlig för plånboken. Den rejäla glaskannan är tålig och manöverpanelen är enkel att använda med tydliga knappar. Med en kanna på endast 23 cm som tål maskindisk så är den enkel både att rengöra och förvara. Den har program för smoothie, iskross och en pulsfunktion. Det är egentligen vad man behöver och fullt tillräckligt. Undertill finns sugkoppar som gör att maskinen står stabilt.

Plånboksvänlig och lättanvänd mixer

Med tanke på priset så presterar Blender Hero 1400W bra vad gäller såväl röror, smoothies som att krossa is. En nackdel är att botten på kannan har skarp lutning. Det gör det lite svårare att rengöra kannan ordentligt utan att skruva av botten. För en så pass stor tillverkare av köksapparater är det också förvånande att det saknas en sladdvinda undertill. På kartongen marknadsförs 10 års garanti, detta gäller bara motordelar, i övrigt gäller två år.

OBH Nordica Blender Hero 1400 W är dock en bra och prisvärd blender som är lättanvänd, har en rejäl kanna och en stark motor.

Stark motorrejäl kannaenkelt att hantera
Botten svår att rengörasaknar blenderstavsaknar sladdvinda

6. Oster Versa

Blender som är enkelt att förvara och bra för att få släta röror och krossad is

Prisklass: Premium Motoreffekt: 1 400 W Varv per minut: 28 000 Markerad volym kanna: 1,9 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 87 cm Maskindisk: Nej, endast staven Höjd kanna utan lock: 23 cm Totalhöjd med lock: 45 cm Material kanna: BPA-fri plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 3 Värmefunktion: Ja Rek. maximal användningstid: 10 min Sladdlängd från bakkant: 146 cm Sladdvinda: Ja Stav: Ja Garantitid: 7 år

Oster Versa BLSTVB-RV0-000

Oster är ett klassiskt amerikanskt märke som producerat köksmaskiner sedan 40-talet. Det märks att funktioner och egenskaper utvecklats under många år. Versa, med sin rödsvarta färg, ligger prismässigt över mellanklassmodellerna men klart under både Vitamix och Blendtec.

Ett par positiva egenskaper särskiljer Oster; det är den enda blendern som har ett särskilt program för dippar (som hoummus och pesto) och som har ett förinställt smoothieprogram med en tidsåtgång på endast 30 sekunder. De andra modellernas smoothieprogram tar 60 sek.

Motorn klarar av att köra i upp till 10 min och maten kan därför värmas med hjälp av friktionsvärmen från motorn när blendern körs. Blenderkannan klarar av en volym på 1,8 l, vilket täcker de flesta behov. Samtidigt är kannan endast 23 cm hög utan lock, vilket gör den enkel att skrapa ur, rengöra och förvara.

Tydlig och enkel knappsats

Ett plus är att Oster Versa har en blenderstav som underlättar bearbetningen av ingredienser när blendern är igång. Knappsatsen är lätt att förstå och enkel att rengöra. Det lilla topplocket har ett smidigt låst läge. Vad gäller Oster Versa så hamnar testresultaten precis under de bästa modellerna vad gäller röror och att krossa is.

Det förinställda smoothieprogrammet är dock en besvikelse. Ett färdigmixat resultat på en halv minut hade varit fantastiskt men den korta arbetstiden räcker helt enkelt inte till. Det är många stora delar och klumpar kvar. Kör man på full fart i 60 sekunder så blir resultatet betydligt bättre. En annan nackdel är att det endast är blenderstaven som tillverkaren rekommenderar för maskindisk.

Sammantaget är dock Oster Versa en rejäl och effektiv blender som gör jobbet i de flesta kök och utan många uppenbara svagheter.

Gör röror släta och finfördelad krossad isvärmefunktionlätt att förvara
Undermåligt smoothieprogramfinns bara i en färg, handdiskas

7. Wilfa Knus S. WBL-1200B

Kraftig glaskanna med tydliga markeringar som tål maskindisk

Prisklass: Budget Motoreffekt: 1 200 W Varv per minut: 24 150 Markerad volym kanna: 1,8 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 88 cm Maskindisk: Ja Höjd kanna utan lock: 25 cm Totalhöjd med lock: 43 cm Material kanna: Glas Begränsning värme på ingredienser: Max 90 C Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 3 Värmefunktion: Nej Rek. maximal användningstid: 3 min Sladdlängd från bakkant: 105 cm Sladdvinda: Ja Stav: Nej Garantitid: 5 år

Wilfa BBL-1200B

Wilfa är ett anrikt norskt märke som grundades på 40-talet. De har ett brett sortiment av köksmaskiner och andra mindre elektriska apparater för hemmet. Knus S. WBL-1200B ligger i mellanskiktet av deras sortiment. Av samtliga blenders vi testar så är Knus S. den billigaste. Den har en rejäl kanna av tjockt glas som tål maskindisk. Markeringarna på kannan är tydliga och gör det enkelt att mäta upp volym. Lika tydliga markeringar finns på manöverpanelen, där olika symboler indikerar vilken hastighet du ska använda för att exempelvis tillreda en röra eller sås.

Förinstallerade program finns för smoothies, för att krossa is och blendern har också en pulsfunktion. Så alla standardfunktioner finns för den normala användaren. En fördel är också sladdvindan undertill med ett bra sladdfäste på baksidan av maskinen. Det gör att den sladdlängd man inte behöver kan förvaras prydligt.

Mycket blender för pengarna

För tester på olika tillredningar vi gör så presterar WBL-1200B fullt godkänt vad gäller smoothies och röror. Det är inte alls lika bra som de allra bästa maskinerna, men om man beaktar priset så får man ut en hel del av Wilfa Knus S. Resultatet är också tillräckligt bra när man ska krossa is till en cocktail.

Underredet på Knus S. känns plastigt och inte lika rejält som höljet på andra maskiner. En annan nackdel är att botten på kannan har kraftig lutning och därför blir krångligare att rengöra ordentligt. Vi hade också gärna sett en blenderstav till modellen. Med Wilfa Knus S. WBL-1200B får man dock mycket blender för pengarna – den täcker det behov som en vanlig familj har av en blender.

Kraftig glaskannatydliga markeringartål maskindisk
Plastigt underredesvår att rengörasaknar blenderstav

8. Braun PowerBlend7 JB 7192

En tystgående blender for den som gillar smoothies på språng

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 1 000 W Markerad volym kanna: 1,6 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 83 Höjd kanna utan lock: 25,5 cm Totalhöjd med lock: 41,5 cm Material kanna: BRA-fri plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Ja Sladdlängd från bakkant: 105 cm Sladdvinda: Nej Stav: Nej

Braun JB 7192

PowerBlend7 JB 7192 är en blender i mellanklassen från tyska Braun. Kannan på 1,6 l är förhållandevis liten men räcker utmärkt för de flesta ändamål. Blendern kommer utrustad med två ”to-go”-muggar à 60 centiliter som man kan mixa direkt i.

Blendern har alla funktioner som man behöver med separata program för olika ändamål. Integrerat med locket finns ett centilitermått som kan komma praktiskt till hands. Knapparna är helt inkapslade och designen sobert slät, vilket gör det lätt att hålla maskinen fräsch och snygg. Höljet i borstat rostfritt stål är elegant. Braun har till och med vunnit designpris för PowerBlend7 JB 7192.

Allroundblender för lägenheten med lättväckta barn och grannar

Den kanske största fördelen med Braun PowerBlend7 JB 7192 är att den är förhållandevis tyst bland de annars så ofta högljudda blenders. I vårt test uppmätts den till endast 83 dB vilket är riktigt bra.

Något annat som sticker ut är de två muggar som ingår i köpet. Man kan montera muggarna direkt på motorenheten för att snabbt fixa till en god smoothie på morgonen. Det är ett plus för dig som kanske tar med dig en smoothie att smutta på på väg till jobbet. En annan fördel är att alla lösa delar tål maskindisk. Botten går dessutom att skruva loss vilket är ett plus när man vill göra rent ordentligt. Det värsta som finns är när vitlökssmaken från en pesto sitter kvar när du vill göra en fräsch morgonsmoothie. Samtidigt upplever testpanelen att botten skruvas upp lite väl lätt. Det medför en risk för läckage om man är lite slarvig.

Testmässigt hamnar Braun ungefär i mitten. När vi krossar is så är det alldeles för många stora isbitar kvar för att PowerBlend7 JB 7192 ska få godkänt. I andra tester med exempelvis gazpacho, är resultaten bättre. Men det är tydligt att motorn på 1 000 W är svagare än de flesta andra maskiner. Soppor och pureer blir ganska gryniga.

Vår helheltsintryck är att Braun PowerBlend7 JB 7192 är en fullt godkänd allround-mixer som framförallt passar i lägenheter eller för dig som ofta dricker en smoothie på språng.

Tysttål maskindisksnygg design och lätt att rengöra
Ingen blenderstavgryniga smoothiesinte så bra för att krossa is

9. Philips ProBlend 6 3D Avance Collection HR3653

Lättanvänd mixer som ger bra tillredning och har stor kanna

Prisklass: Budget Motoreffekt: 1 400 W Varv per minut: 35 000 Markerad volym kanna: 2 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 95 cm Maskindisk: Ja Höjd kanna utan lock: 27 cm Totalhöjd med lock: 42 cm Material kanna: Tritan-plast, BPA-fri Begränsning värme på ingredienser: Max 80 C Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 2 Värmefunktion: Nej Rek. maximal användningstid: 3 min Sladdlängd från bakkant: 110 cm Sladdvinda: Nej men utrymme finns Stav: Ja Garantitid: 2 år

Philips HR3653

ProBlend 6 3D Avance Collection är en del av det sortiment som Philips kallar för höghastighetsblenders. Meningen är att den snabba roteringen ska finfördela ingredienserna och på så sätt släppa ut mer näringsämnen. Med sin topphastighet på 35 000 varv per minut så är den näst snabbast av samtliga blenders vi har testat.

Det är en rejäl blender utrustad med en kanna som har en volym 2 liter. Materialet som kannan är gjort av ser ut som glas men är i själva verket plast och otroligt hållbart och väger också mindre vilket är praktiskt. Reglagen är föredömligt enkla och eftersom en blenderstav ingår underlättas tillredningen av mat. Blendern har också sugkoppar undertill så att den står stabilt på köksbänken. Kannan är lätt men lite krånglig att låsa fast i underredet inför användning.

Hög hastighet med hög ljudnivå

Vid tillredning av olika rätter och drycker presterar Avance HR2653 genomgående bra. Den lyckas också krossa is riktigt väl. Standardprogrammet för att krossa is är dock på 120 sek, vilket är dubbelt så långt som andra blenders. Problemet med den höga hastigheten är att oljudet är hiskeligt, 95 dB på 20 cm avstånd. Det är sannolikt en konsekvens av att man pressar upp en motor på endast 1400 W i 35 000 varv per minut. Ingen blender för den lyhörda lägenheten alltså.

Precis som för systermodellen HR3556 går botten att skruva av vilken underlättar rengöring. Det är särskilt viktigt på denna modell som har en botten på kannan som lutar ut mot kanterna med kraftig vinkel. Det gör den lite svårare att rengöra utan att skruva av botten och ingredienser fastnar lätt i vinklarna. Bor man i villa med en familj som inte är alldeles för lättväckt, så är Philips ProBlend 6 3D Avance Collection HR3653 en prisvärd blender som klarar allt du behöver; smoothies, soppor, röror och att krossa is.

Bra tillredning av drycker och rätterstor kannalättanvänd
Ljudnivåopraktiskt bottenplastig känsla

10. Philips ProBlend 6 Viva Collection HR3556

Lättanvänd blender som är enkel att förvara

Prisklass: Budget Motoreffekt: 700 W Varv per minut: 28 000 Markerad volym kanna: 1,5 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 86 cm Maskindisk: Ja Höjd kanna utan lock: 25 cm Totalhöjd med lock: 42 cm Material kanna: Glas, on-the-go behållare i BPA-fri plast Begränsning värme på ingredienser: Max 60 C Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Nej Värmefunktion: Nej Rek. maximal användningstid: 2 min Sladdlängd från bakkant: 84 cm Sladdvinda: Nej men utrymme finns Stav: Nej Garantitid: 2 år

Philips HR3556

Philips har som bekant ett stort sortiment av hushållsmaskiner. Endast inom blenders finns 10 modeller att välja mellan från ett par hundralappar upp till premiumprodukter som kostar flera tusen. Denna Viva-blender har en effekt om 700W och ligger i lägre mellansegmentet. ProBlend 6 (HR3556) är lättanvänd, den har endast ett reglage med stora symboler. Det innebär också att den saknar förinställda program med timer, men en pulsfunktion finns dock.

Kannan är i tjockt glas och monteras enkelt i låst läge vid motorenheten, vilket gör att den sitter stabilt. Motordelen är relativt lätt och det innebär att blendern kan kännas lite vinglig. Det kompenseras dock av att botten har sugkoppar för att stå ordentligt på köksbänken. Till blendern ingår också en smidig och lätt ta-med-mixer som gör att man kan mixa direkt i en smoothiemugg i plast.

Avtagningsbar botten förenklar rengöringen

ProBlend 6 Viva Collection har en botten på kannan som går att skruva av. Det är bra vid mer noggrann rengöring även om det också finns en liten risk att den lossnar när man har kannan fylld – kom ihåg att skruva åt ordentligt!

Resultatmässigt så märks att ProBlend 6 Viva Collection är en lite billigare modell. När vi gör smoothies så blir resultatet fullt godkänt men inte mer. Vid tillagning av olika röror så är det ganska många stora bitar kvar. Is går krossa om man har i den i exempelvis en smoothie men när det bara är isbitar i blendern blir det svårare. Något som dock gäller de allra flesta blenders. En miss är att sladden endast är 84 cm lång, det innebär att den inte är alldeles enkel att placera varsomhelst i köket.

Rent praktiskt är blendern dock lätt att förvara tack vare en låg kanna och Philips rekommenderar också maskindisk av hela kannan, vilket är positivt.

Lättanvändenkel att förvaraunderrede med sugkoppar
Sämre tillredning än många modellersaknar förinställda programkort sladd

11. Raw X1500 2.0HP

Tystgående mixer med steglöst hastighetsreglage och smart kabelvinda

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 1 500 W Varv per minut: 30 000 Markerad volym kanna: 2 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 86 cm Maskindisk: Nej Höjd kanna utan lock: 27 cm Totalhöjd med lock: 49 cm Material kanna: BPA-fri plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Nej Värmefunktion: Nej Rek. maximal användningstid: 2 min Sladdlängd från bakkant: 123 cm Sladdvinda: Ja Stav: Ja Garantitid: 3 år

Raw Pro X1500

Raw X1500 är, på samma sätt som storebrorsan Pro X3.5 Turbo, designad för att se ut som ett riktigt krutpaket. På manöverpanelen framgår ”Professional Series” och ”High Power” – så inget snack om att målgruppen är kökets machomän.

Med sina 1500 W och 2 liters kanna är den en rejäl blender som klarar att tillreda ordentliga satser. En smart detalj på X1500 är gummipaden mellan underredet och kannan. Konstruktionen reducerar ljudnivån och med uppmätta 86 dB på 20 cm tillhör den de tystaste av alla blenders vi testat. En annan bra finess är det steglösa reglaget för hastigheten och den fördröjda starten. Det gör att man har bra kontroll när man mixar och kan undvika onödigt stänk. En positiv detalj jämfört med Pro X3.5 Turbo är att det finns en kabelvinda undertill för förvaring av elsladden.

Bra på iskross, mindre bra på röror

I tillredningstesterna blir vi dock lite besvikna. När vi gör hoummus så är det alldeles för många stora bitar kvar efter en minut. Samma gäller när vi testar den för smoothies, ett moment då de andra modeller lyckas få fram ett betydligt slätare resultat. Däremot presterar blendern fullt acceptabelt – och betydligt bättre än starkare och dyrare storebrorsan Pro X3.5 Turbo – vad gäller att krossa is. Raw X1500 2.0HP har en kniv med åtta blad och sannolikt är den framtagen för att ge ett bättre resultat. Tyvärr är konsekvensen att det blir svårt att skrapa ur en röra ur blendern, då en hel del fastnar under kniven. Kannan är också hela 27 cm hög, så mät ordentligt hemma så att du vet att den får plats i dina köksskåp. Gillar man den här lite mer råa designen så får man med Raw X1500 2.0 HP en stark blender med stor kapacitet.

Tyststeglöst hastighetsreglagekabelvinda
För mycket klumpar i smoothies och rörorsvår att skrapa ursvår att förvara

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

12. Raw Pro X3.5 Turbo

Robust motor och stor kanna

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 2 200 W Varv per minut: 40 000 Markerad volym kanna: 2,5 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 88 cm Maskindisk: Ja Höjd kanna utan lock: 27 cm Totalhöjd med lock: 53 cm Material kanna: BPA-fri plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Nej Värmefunktion: Nej Sladdlängd från bakkant: 133 cm Sladdvinda: Nej Stav: Ja Garantitid: 3 år

Raw X3.5 Turbo

Här har vi en riktig machoblender; designen andas muskelpaket. Motoreffekten är hela 2200 W men för att riktigt appellera till en manlig målgrupp så har tillverkaren översatt det till 3,5 hästkrafter. Volymen på kannan är 2,5 l och kniven kan rotera i overkliga 40 000 varv per minut. På manöverpanelen, som närmast för tankarna till en förstärkare från 80-talet, blandas ord som raw, turbo, horse power och professional.

Blendern är lättanvänd och när hastigheten ökas med det steglösa reglaget är det viss fördröjning, vilket är positivt. Det gör att man har bra kontroll när man mixar och att ingredienserna inte flyger runt och skvätter i onödan. Positivt är också att det finns en blenderstav som hjälp vid tillredningen.

Robust med samtidigt vinglig

Motorenheten är tung och gör konstruktionen robust. Samtidigt är kannan 27 cm hög och smal. Den ställs på motorenheten utan låsning vilket gör Pro X3.5 lite vinglig. Därtill är det svårt att förvara kannan i ett vanligt skåp. Jämfört med andra blenders så är handtaget brett. Det kan vara värt att tänka på om du har små händer eller om barn kommer att använda blendern. Det mindre topplocket har däremot ett smidigt grepp och låses enkelt fast med en vridning.

För smoothies och röror presterar Raw Pro X3.5 Turbo bra. Däremot lyckas den inte alls krossa is särskilt bra, trots upprepade tester. Det är förvånande eftersom det på kartongen står med stor text att den kan krossa is på bara 15 sekunder. En miss på modellen är att den saknar förvaring åt den sladdlängd som inte behövs – det innebä att den gör sig mindre bra på köksbänken rent estetiskt.

Den roterande kniven har åtta blad, något som kanske ger bättre mixning men innebär att det blir betydligt svårare att exempelvis skrapa ur en röra. Raw Pro X3.5 Turbo är en kraftig blender och passar för den som anser att storleken har betydelse.

Stor kannaenkel styrningrobust motorenhet
Ingen sladdförvaringsvår att skrapa urdålig på att krossa is

13. Caso Novea B4

Stabil och mycket bra på smoothies

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 1 000 W Varv per minut: 22 000 Markerad volym kanna: 1,8 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 92 cm Maskindisk: Ja Höjd kanna utan lock: 24 cm Totalhöjd med lock: 43 cm Material kanna: Plast, BPA-fri? Pulsfunktion: Ja Förinställda program: 3 Sladdlängd från bakkant: 94 cm Sladdvinda: Ja Stav: Nej Garantitid: 2 år

CASO Novea B4

Caso Design är ett tyskt varumärke med omfattande sortiment inom köksutrustning. Designen på många produkter är modern, avskalad och i rostfritt stål. Ganska tyskt helt enkelt. Blendern Novea B4 utmärks också av denna stil i rostfritt stål. Den lätta kannan passar bra för den som tycker att utrustningen inte bör väga så mycket. Den tål maskindisk och med sina 24 cm är den lätt att förvara. Mittlocket kan låsas fast på ett smidigt sätt.

Motorenheten är bred och låg och det ger en stabil konstruktion. Kannan rymmer upp till 1,8 l men är bred och enkel att skrapa ur och rengöra. Den diskreta knappsatsen är lätt att torka av, men symbolerna på knapparna är onödigt tillkrånglade. Det känns som att design och uttryck gått före användarvänlighet. Istället för vred att reglera hastigheten med, så har Caso Novea B4 sex knappar och det försvårar användandet. Det är helt enkelt inte intuitivt.

Varierande resultat vid tillredning

Vid de olika tillredningarna är resultaten varierande från toppklass till botten. När vi gör en smoothie blir resultatet riktigt fint utan bitar och lika nöjda är vi med resultatet vad avser att krossa is. Men när det kommer till röror så har Caso Novea B4 stor förbättringspotential; här är det alldeles för mycket ingredienser som inte har fördelats ordentligt. Vi hade förväntat oss mer av en blender i den här prisklassen.

Ytterligare något som håller tillbaka betyget på Novea B4 är att den låter mycket. Ljudnivån på 20 cm avstånd är 92 dB och det är i högsta laget. Detsamma gäller garantitiden som bara är två år. Caso Novea är en stilren och modern blender och den som huvudsakligen gör smoothies så kommer inte bli besviken.

Bra på smoothiestål maskindiskstabil
Låter för mycketknappsatsen inte funktionellmindre bra på röror

14. Kenwood Blend-X BLP90 (BLP900BL)

En riktigt stor blender för den som tillreder större satser

Prisklass: Premium Motoreffekt: 1 600 W Varv per minut: 30 000 Markerad volym kanna: 2,0 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 88 Höjd kanna utan lock: 26,5 cm Totalhöjd med lock: 54 cm Material kanna: Plast Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Ja Sladdlängd från bakkant: 104 cm Sladdvinda: Ja, på baksidan av maskinen Stav: Ja

Kenwood BLP900BL

Kenwood är ett klassiskt engelskt märke inom köksutrustning som grundades 1947 för att göra vardagen enklare för kvinnor som arbetade i köket. Idag ägs bolaget av italienska De’Longhi.

Blendermodellen BLP900BL (eller BLP900BK) är en stor maskin med en kanna på hela två liter och en rotationshastighet på 1 600 varv per minut. Modellen är 54 centimeter hög inklusive kannan, vilket gör den till den högsta i vårt test. Det innebär att det kan vara svårt att förvara BLP900BL fullmonterad i ett skåp.

Kenwood BLP900BL har sladdvindan på baksidan vilket är ovanligt, men gör att det blir ganska enkelt att gömma sladden på ett snyggt sätt. Man reagerar lite på färgen på denna Kenwood-blender, det är en blandning av grått och limegrönt. Det estetiska utseendet var inte något som gick hem hos testpanelen – något att fundera på om man vill ha blendern framme på köksbänken hela tiden.

En premiummodell med förbättringspotential

Den stora kannan är bra för användare som är vana att göra större satser vid tillredning av mat. Locket har ett extra handtag vilket gör det lättare att få av locket, vilket inte sällan kan vara lite jobbigt. Ett plus för BLP900BL är att det ingår en blenderstav. En blenderstav förenklar ofta arbetet om en del av det du mixar fastnar på kannans väggar eller om det behövs lite extra hjälp för att få ner stora bitar av exempelvis frukt.

I våra tester presterar dock BLP900BL inte särskilt bra. I testet att krossa is – då vi alltid använder tio isbitar vilket är det som rekommenderas – förblir många av isbitarna i stort sett hela trots att vi kör hela programmet. När vi gör soppor och smoothies så blir slutresultatet betydligt tjockare, i vissa fall mer som en välling än en soppa, jämfört med blenders i samma prisklass. En annan nackdel är att Kenwood inte rekommenderar att man tillreder varma ingredienser, utan endast använder ingredienser i rumstemperatur.

Totalt sett är detta en blender för den som tillreder större satser och kanske också är fan av Kenwood-produkter.

Stor kannabra med blenderstavenkel sladdvinda bak på maskinen
Gryniga soppor och smoothiesväldigt högvarma ingredienser rekommenderas inte

15. Kitchenaid Artisan 5KSB5553

Mixer med en robust konstruktion och många olika färger

Prisklass: Mellan Motoreffekt: 550 W Varv per minut: 12 000 Markerad volym kanna: 1,5 l Uppmätt ljudnivå (dB 20 cm): 86 cm Höjd kanna utan lock: 24 cm Totalhöjd med lock: 38 cm Material kanna: Glas Pulsfunktion: Ja Förinställda program: Nej Sladdlängd från bakkant: 117 cm Sladdvinda: Ja Stav: Nej Garantitid: 3 år

KitchenAid Artisan 5KSB5553EER

Kicthenaid är kanske världens mest kända varumärke inom köksapparater. De första apparaterna tillverkades för nästan 100 år sen och mest bekant är nog hushållsassistenterna. Många tilltalas av den typiska designen som sett ungefär likadan ut sedan 30-talet. En designmässig fördel är att Artisan blender finns i hela 13 olika färger. Den är robust med en gedigen motordel i gjuten metall som ger grym stabilitet. Kannan är i tjockt glas och endast 24 cm hög, vilket gör blendern enkel att förvara. Dessutom ingår en smidig blenderbehållare om 0,75 l. Att manöverpanelens knappsats är helt utan kanter och skarvar är en fördel då det gör den enkel att rengöra.

Som om tiden stått still

Tyvärr känns det som att det inte bara är designen som stått still för Kitchenaid utan även funktionalitet och prestanda. De flesta konkurrenter har ökat motoreffekten under de senaste åren till följd av konsumenternas ökade krav. Kitchenaid är kvar på en effekt om endast 550 W, vilket är mindre än hälften av jämförbara modeller. Maxhastigheten är 12 000 varv per minut, vilket också är lågt och gör att den inte klarar att mixa och krossa lika bra. Dessutom saknas förinställda program. Rekommenderade hastigheter för olika tillredningar är betydligt lägre än för andra apparater, vilket typiskt sett ger sämre resultat. Men det är förstås också en fråga om tycke och smak.

Kitchenaid Artisan är en av få modeller som har knappar för att reglera hastigheten istället för ett vred. Det gör den mer svåranvänd. I våra tester presterar Artisan sämre än jämförbara modeller vad gäller smoothies och röror, med betydligt fler, större bitar kvar. Däremot gör den riktigt bra ifrån sig när det kommer till att krossa is. En sladdvinda undertill saknas, en miss som gör att sladden trots sin korta längd kan ta onödigt med plats och samlar smuts på köksbänken. Kitchenaid är främst ett trevligt inslag i ett genomtänkt kök och fungerar bra för den som sätter design i första hand.

Robust konstruktionlätt att rengörafinns i 13 färger
Svag motorstörre bitar kvar i smoothies och rörorsaknar förinställda program

Allt om blender

Har du också funderat på att komplettera köket med en blender? Du är inte ensam. Vi blir allt fler som är medvetna vad vi stoppar i oss. Trenden med ekologisk mat, raw food, fler veganer och folk som bara snabbt och enkelt vill äta nyttigt växer sig starkare. En blender är ett redskap för mycket av detta och har idag blivit lika vanligt på köksbänken som kaffemaskinen eller brödrosten.

Blender, som ibland kallas för mixer, är en köksapparat med många användningsområden; blanda smoothies, juice och drinkar, göra soppor och röror och krossa is. I flera delar ersätter en blender det en matberedare, stavmixer eller juicepress förväntas göra. Det finns massor av recept på nätet på smarriga smoothies och soppor som du kan tillreda på bara ett par minuter. Det är en härlig och fräsch känsla på söndagsmorgonen att snabbt kunna mixa ett glas smoothie gjord på kokosmjölk, chiafrön, banan och äpple.

Utbudet av blenders har också ökat explosionsartat under senare år med fler modeller och starkare motorer. Det har blivit en statussymbol med en blender som kan göra allt – Blendtecs serie av video på Youtube ”Will it blend?” har tiotals miljoner visningar. Vissa varumärken har till och med ersatt att mäta motorstyrkan i watt till hästkrafter. Det finns blenders upp till 4 hk – stark som en liten båtmotor!

Blenders är också en av de första köksapparater som barn tycker är kul att använda och ”smoothie challenge” är ett välkänt begrepp i sociala medier för många barn och ungdomar.

Välja blender

Så vad är viktigt när du väljer blender? I stort sett alla blenders består av samma fem delar; en hög kanna av hårdplast eller en glaskanna, en motorenhet med manöverpanel, lock, ett mindre mittlock som också kan användas som mätbägare och i vissa fall en blenderstav för att röra och skrapa ur kannan. Alla är förhållandevis enkla att använda och rengöra.

Viktigast tycker vi är om blendern gör jobbet som du tänkt dig; hur blir resultatet när man gör röror, smoothie och soppor eller krossar is? Utöver detta finns andra praktiska aspekter såsom kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå, hur lättförvarad blendern är, om den tål maskindisk och hur de olika delarna är utformade – och priset förstås. En fördel med blenders att tänka på är att alla modeller är rätt lätta att rengöra. Vi har därför lagt mindre vikt vi detta.

En enkel tumregel är att välja bland blenders med rejäla motorer, från 800 watt och uppåt. Många utsätter sina blenders för stor påfrestning. De förväntas snabbt kunna slå sönder stora grönsaksbitar och nötter, tillreda glass och blanda mastiga röror. Många är de som svurit över alldeles för svaga motorer som luktar bränt och till slut går sönder. En stark motor är därför bra, men mindre miljövänlig kanske då man förbrukar mer energi. Samtidigt använder man oftast inte en blender mer än någon minut, så väldigt stor skillnad i energiförbrukning är det inte. Ett annat enkelt tips är att blendern bör ha en blenderstav, som underlättar väsentligt vid tillredningen av mat.

Kanske lika viktigt för ett bra resultat som att välja rätt blender är att följa några enkla tips vid tillredningen. Börja alltid med att hälla i vätskan. Är det mycket hårda ingredienser och större bitar, så lägg i lite i taget. Annars är risken att ingredienserna fastnar ovanför kniven. Lägg alltid det tyngsta högst upp, så att de hjälper till att trycka ned allt mot knivarna. När du krossar is (eller andra fasta ingredienser), så häll alltid i lite vatten till att börja med. Vi har testat tolv av de mesta välkända blenders i olika prisklasser inklusive Vitamix, Blendtec och Magimix. Vi har dock valt bort de billigaste varianterna med svaga motorer samt de dyraste modellerna som i första hand är avsedda för professionellt bruk i restauranger eller juicebarer.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar.

Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.