Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Babyvakt: 7 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 23 maj 2019

Oroar du dig över att inte höra om bebisen har vaknat? Med en babyvakt kan du ha full koll på avstånd. Vi har testat babyvakter och utser Philips Avent DECT-babyvakt SCD506 till bäst i test, tack vare dess goda räckvidd och många, smarta funktioner.

En annan babyvakt som utmärker sig är Padwico 850. Det är en smidig modell som är enkel att använda och har en pålitlig signal.

1. Philips Avent DECT-babyvakt SCD506 - BÄST I TEST BABYVAKT

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Ca 24 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa & vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 118 g, Babyenhet: 277 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Halsrem

Philips Avent SCD506

Philips Avent SCD506 är den efterlängtade uppföljaren till SCD505 och lyckas leva upp till Philips påstående om att detta rör sig som en bra modell som gjorts ännu bättre. Det faktum att föräldraenheten förbrukar batteri i rask takt är dock inte ett minus som inte har förändrats. Att enheten främst används kopplad till strömuttag förblir därför vår rekommendation. Detta är dessutom fullt möjligt eftersom att två laddarsladdar medföljer babyvakten, således är batterier aldrig någon nödvändighet med SCD506. Vill man vara mer mobil med var barn och förälder finner sig är det dock batteri som gäller.

I vardagen med småbarn så är Phillips Avents babyvakt mycket trevlig att använda. Knapparna är smidiga och tysta när de trycks in, räckvidden är mycket god och babyvakten har alla funktioner man kan önska. Även funktioner såsom nattlampa och vaggvisa, som av vissa kan anses som onödigt, finns ett knapptryck bort inbyggt i babyenheten. Såväl ljud- som ljusindikationerna är tydliga. Det enda obegripliga är varför föräldraenheten måste låta så högt när den stängs av. Om det är för att förhindra att det görs ofrivilligt så hade även en något lägre volym varit tillräckligt. Phillips Avent SCD506 är en babyvakt som man kan förstå sig på även om man inte lusläst instruktionsboken, exempelvis om man har en mor- eller farförälder som barnvakt för kvällen. Det ihop med de många välfungerande funktionerna gör SCD506 mycket prisvärd.

Bra räckviddmycket enkel att användamånga funktionertvå laddarsladdar medföljer
Föräldraenheten förbrukar batteri snabbthög avstängningssignal

Bra pris hos:

Babyland.se

2. Padwico 850 - BRA VAL

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nattlampa Vikt: Föräldraenhet: 77 g, Babyenhet: 77 g Räckviddsvarning: Ja

Padwico 850

Padwico 850 är en snygg och stilren babyvakt vars utseende flörtar med designen hos en smartphone. Babyvakten utgörs av en föräldra- och en babyenhet, samt två dockningsstationer för laddning. Det är möjligt att sätta in enheterna snett när de ska laddas, men en ljusindikation lyser grönt först när kontakt uppstått. Laddningstiden är effektiv och batteriet i enheterna har hållit över förväntan länge. Babyenheten av Padwico 850 har som en liten krok på baksidan så att den enklare kan hängas upp i spjälsängen. Den är även utrustad med avstängningsbar nattlampa, som ger ett behagligt ljus, och det går att ställa in babyenhetens ljudkänslighet.

Föräldraenheten av Padwico 850 har många funktioner, men inga som känns onödiga. Förutom att ljudnivån kan justeras och att en kombinerad ljud- och ljussignal visar om kontakten med babyenheten bryts kan den även ställas in på att vibrera. Det är smart om babyvakten används när ens omgivning är högljudd. Föräldraenheten har dock ingen bältesklämma. Om barnet vaknat kan man med talk back-funktionen prata med barnet. Dessutom visar föräldraenheten vilken temperatur det är där babyenheten är placerad. Väldigt praktiskt om barnet sover utomhus i vagnen på sommaren. Padwico 850 har varit stabil och pålitlig. Signalen har klarat både avstånd och tjocka stenväggar. Dessutom är den enkel och lätt att förstå sig på. Padwico 850 är helt enkelt en babyvakt som klarar allt man vill att en babvakt ska klara.

Bra funktionerenkel att användabra och pålitlig signal och räckvidd
Separata laddningsstationeringen bältesklämma på föräldraenheten

Bra pris hos:

Babyland.se

3. CAPiDi Babyalarm - TOPPRESTERANDE

Typ: Ljudbabyvakt Batteri: Båda enheterna Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Ja Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nej Vikt: Föräldraenhet: 78 g, Babyenhet: 68 g Räckviddsvarning: Ja

Capidi Babyalarm

CAPiDi Babylarm är en användarvänlig och okomplicerad babyvakt, med en föräldraenhet som även en mor- eller farförälder klarar av att hantera. Båda enheterna är självstående och båda har bältesclip så de enklare kan fästas i byxan eller i barnets säng. Två laddare med sladd medföljer, och vi tycker det är toppen att sladden kopplas in direkt till enheterna istället för att babyvakterna ska laddas i ställ. Även ett stort plus för att de laddas med USB-kabel och därmed kan kopplas in i bilen, datorn etc. Batteritiden har varit god och enheterna har kunnat användas varje kväll i minst en vecka utan att behöva laddas. Likaså har räckvidden fungerat utan problem, även genom tjockare stenväggar och på längre avstånd.

CAPiDis babyenhet kan slås på och av, och ljudkänsligheten kan justeras. På föräldraenheten kan man välja att använda vibrationsfunktionen och att höja eller sänka ljudet. Det finns även en grönlysande indikation på om föräldraenheten har kontakt med babyenheten, skulle den tappa kontakt lyser den rött och en ljudsignal hörs. CAPiDi har fungerat pålitligt och varit enkel att använda. Babyvakten har fokuserat på de mest nödvändiga funktionerna och där finns inget att klaga på. Som en rolig detalj går det dessutom att sätta in bilder i enheterna och på så sätt göra designen mer personlig.

Bra prestandaenkel att använda siggod räckviddUSB-kabel för laddning
Relativt högt pris

Bra pris hos:

CDON.com

4. Beurer BY84

Analog babyvakt med hög tillförlitlighet och smidigt format

Typ: Ljud-babyvakt Signalteknik: Analog Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Uppgift saknas Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Nej Bältesklämma: Ja Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Nej Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: Inga

Beurer BY 84

Beurer BY84 är en analog babyvakt i kompakt format. Med babyvakten kommer två nätadaptrar och ingår gör även tre uppladdningsbara batterier - vilket räcker till en av enheterna. Förslagsvis använder man dem i föräldraenheten, då babyenheten ofta är den som står stationärt vid barnets säng ändå. Enheterna är förvillande lika, men skiljs åt av att babyenheten har gul antenn och föräldraenheten en vit. För att säkerställa att babyvakten kan fungera utan störningar så kan man inuti batterifacket välja mellan flera olika kanaler, och båda enheter måste givetvis vara inställa på samma. Räckvidden är god och efter två månaders daglig användning i tre olika hem har babyvakten inte en enda gång tappat kontakten.

Det här är inte en babyvakt för den som vill ha roliga funktioner. Babyenheten har ingen nattlampa eller vaggvisor. Föräldraenheten saknar talk back-funktion och ljudet som sänds igenom är relativt knastrigt. Har man ett barn som pratar så hörs orden grötigt. Men den reagerar snabbt på ljud. Displayen lyser upp och en ikon med en gråtande bebis syns. När allt är tyst syns en ikon av en sovande bebis på en nedsläckt skräm. Den enda funktion som kan ifrågasättas är att även babyenheten lyser upp när den registrerar ljud. Har man ett barn som låter i sömnen kan det faktum att babyvakten helt plötsligt, om än för en kort stund, skiner med starkt blått ljus råka bli faktorn som får barnet att vakna. I övrigt är det här en rakt på sak- babyvakt som mycket pålitligt meddelar så fort barnet vaknar. Och eftersom att det i grunden är vad man vill ha en babyvakt till så blir man klart nöjd med smidiga och prisvärda Beurer BY84.

Smidigt formatenkel att ta med sig på resorpålitliglätt att förstå sig på
Något grötigt ljudskärmen på babyenheten lyser upp när den registrerar ljud

Bra pris hos:

WhiteAway SE

5. Motorola MBP855 Connect

Typ: Babyvakt med kamera Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Både inbyggt batteri och nätadapter till båda enheterna Drifttid: Babyenheten: cirka 3 h Föräldraenheten: cirka 5 h Laddningstid: Babyenheten: cirka 2 h Föräldraenheten: cirka 2 h Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Vaggvisor Vikt: Föräldraenhet: 226 g, Babyenhet: 286 g Räckviddsvarning: Ja Tillbehör: StarGrip universalfäste

Motorola MBP855Connect

Motorola MBP855 Connect är en babyvakt med kamera vars styrka ligger i en fantastisk god bildkvalitet. Babyvakten utgörs en av baby- och en föräldraenhet, båda har inbyggt batteri som Motorola rekommenderar att man inte byter ut själv. Batteritiderna är relativt korta. Babyenheten håller ungefär 3 timmar och föräldraenheten omkring 5 timmar, vilket knappt räcker för en kväll. Att ha elen fast inkopplad till åtminstone babyenheten är att rekommendera. En batterisparande funktion hos föräldraenheten är skärmsläckaren, som slås på efter valfri tid. Om barnet vaknar så hörs ljudet direkt ändå och bildskärmen kan enkelt slås på manuellt. Babyvakten visar också med färgindikation hur mycket det låter, från grönt till rött ljus. Ganska snabbt uppstår ett glapp i testexemplaret, som gör att elsladden måste vinklas åt ett visst hål för att enheten ska ladda alls. Det går även att koppla upp sin smartphone mot babyenheten. Bildkvaliteten upplevs då som märkbart sämre och det uppstår en längre fördröjning i sändningen. Men det funkar bra som substitut. Har man flera kameror kan dessa seriekopplas till föräldraenheten.

Bildkvaliteten hos Motorola MBP855 Connect är bäst beskriven som överjordiskt bra. Kameran anpassar sig med lätthet efter ljusmängden i rummet, men även i ett beckmörkt sovrum är bilden så tydlig att man kan se hur barnets bröstkorg rör sig med andetagen. För den som tenderar att oroa sig mycket för hur barnet mår ingjuter bildskärpan en stor trygghet. Kameran kan styras både höjd- och sidledes, så det är enkelt att följa ett barn som rör sig mycket i sömnen. Tack vare universalfästet är babyenheten enkel att montera stadigt. Tyvärr grumlas intrycket av babyenheten något av att Motorola valt att placera en blinkande blå lampa längst fram på kamerans bas, väldigt rolig för en bebis att titta på vid läggdags. Trots en del minus så blir helhetsintrycket positivt, då en bra uppkoppling mellan enheterna och en otrolig skarp bild ändå är det viktigaste med en videobabyvakt. Om de mindre problemen korrigeras så skulle Motorola MBP855 Connect utan tvivel vara värd sitt pris.

Fantastisk bildkvalitetmycket bra och stabil uppkopplinglättanvända funktioner
Irriterande lampa på babyenhetenglapp i strömförsörjningenlånga laddningstider

Bra pris hos:

Babyland.se

6. Beurer BY 99

Pålitligt babyvakt med bra mörkerseende kamera, lätt att förstå sig på.

Typ: Babyvakt med kamera Signalteknik: Digital Röstaktivering (VOX): Ja Batteri: Batteri och nätadapter till föräldraenheten, endast nätadapter till babyenheten Drifttid: Ca 12 h Laddningstid: Uppgift saknas Tvåvägskommunikation: Ja Bältesklämma: Nej Vibratorlarm: Nej Ljuslarm: Ja Lugnande ljus eller musik: Vaggvisor

Beurer BY 99 Dual

Beurer BY 99 är en videobabyvakt med en föräldraenhet och en babyenhet. Förutom att man ges översyn över sitt barn på föräldraenhetens 2,4 tum stora färgskärm så kan man också koppla babyvakten till sin smartphone och i telefonen få uppdateringar i realtid. Beurer BY 99 är enkel att packa upp och komma igång med. Kameran sitter monterad på en liten, platt fot. Den är något svårplacerad, då man kan zooma in men inte styra kameran i olika riktningar. Den bör därför placeras så större delen av barnets säng alltid syns i bild. Bäst vinkel får man om man fäster den på väggen, och det finns ett hål i kamerafoten för att sätta upp babyenheten på en spik. Att kameran är fast kan man leva med, men det hade varit praktisk om den varit mer vidvinkel.

Bilden på föräldraenheten är i färg om det är ljust i rummet som filmas, på natten är bilden svartvit. Skärpan är tillräckligt bra för att man ska se barnet och även kunna avgöra om ögonen är öppna eller stängda och att barnet andas. Det medföljer två uppladdningsbara batterier till föräldraenheten, men finns även en nätadapter. En uppladdning räcker för 1, kanske 2 kvällars användning, även fast man ställer in att skärmsläckaren ska slås på snabbt för att spara energi. Om barnet vaknar så lyser lampor på föräldraenheten upp. Man hör även barnets ljud, men här skulle vi gärna sett att det gått att skruva upp volymen ordentligt för även högsta nivån är väldigt låg. Lämnar man rummet så hör man inte om barnet vaknar. Uppkopplingen är stabil och skulle enheterna tappa kontakt med varandra ljuder en varningssignal. Men under en längre testperiod sker detta bara vid ett enda tillfälle. Trots att kameran har bra bild och att enheten har god räckvidd och känns pålitlig så är det de små detaljerna som gör att Beurer BY 99 i dagsläget inte riktigt känns värd sitt relativt höga pris.

Pålitlig uppkopplingbra mörkerkameralätt att förstå sig på och använda
För lågt ljud på föräldraenhetenkameran måste monteras långt ifrån för att man ska kunna se hela sängen

Bra pris hos:

Proshop

Allt om babyvakt

I vårt test av babyvakter blir Philips fantastiskt prisvärda Avent SCD505 bäst i test och bästa ljud-babyvakt. Detta tack vare sin vinnande kombination av riktigt hög prestanda med utmärkt räckvidd, många praktiska funktioner, snygg design och ett mycket lågt pris. Topcom Babyviewer 4500 kommer på andra plats och blir bästa video-babyvakt. Även denna babyvakt har hög prestanda och en rik funktionalitet. Videokvaliteten är föredömlig och Babyviewer 4500 är även utrustad med mörkerseende, vilket säkerställer en god bildkvalitet också i släckta rum. Också Philips Avent 510 får mycket bra betyg och har liksom testvinnarna många smarta funktioner såsom tvåvägskommunikation, ljudnivå-lampor och justerbar ljudkänslighet.

Så fungerar en babyvakt

En tillförlitlig babyvakt är ett oumbärligt hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Babyvakten ger föräldrarna både trygghet och frihet genom att den låter dem vara på en annan plats än barnet, utan att förlora uppsikten. Ett annat mycket vanligt namn för babyvakt är babymonitor, troligen efter engelskans baby monitor. Babyvakten består av två enheter: babyenheten och föräldraenheten. Babyenheten är utrustad med en ljudkänslig mikrofon som den lystrar med. När barnet gnyr, rör sig eller på annat sätt ger ifrån sig ljud aktiveras babyenheten och skickar vidare ljuden till föräldraenheten. Denna är utrustad med högtalare på vilka den spelar upp ljuden från babyn. På detta sätt upplyses föräldern om vad som händer i bebisens rum utan att faktiskt vara där. Numera finns även video-babyvakter, det vill säga babyvakter vars babyenhet förutom en mikrofon också är utrustad med en videokamera. Denna har normalt en rörelsedetektor som spanar efter rörelser från bebisen och spelar upp dessa på en skärm på föräldraenheten. Detta är ofta mycket praktiskt då videon ger en ännu bättre övervakning och föräldern lättare kan avgöra ifall man måste gå till barnet eller ej.

Bästa babyvakterna - 2018

I Sverige dominerar Philips marknaden för babyvakter men även Topcom samt Rätt Start är populära märken och vi har testat babymonitorer från alla dessa tillverkare. Våra testare Johan, Lotta och Maria är ingenjörer tillika småbarnsföräldrar. Testerna utfördes i mycket skiftande miljöer för ett tillförlitligt resultat. Babyvakterna testades i allt från hyreshus med gott om armerad betong och mycket störande signaler (exempelvis grannarnas många trådlösa nätverk) till villor i förorten och hus på landet med stora avstånd.

Vårt test inkluderar de populäraste babyvakterna just nu och alla modeller vi testade fick klart godkända testresultat, vilket förklarar deras popularitet. Såväl Philips Avent SCD600 som Rätt Starts VisionNova uppvisar en för video-babyvakter god räckvidd samt bra ljud såväl som bild. Båda video-babyvakterna har faktiskt en förvånansvärt likvärdig räckvidd.

Även de digitala ljud-babyvakterna Philips Avent SCD505, SCD510, SCD535 och Rätt Starts SuperNova 900 har en imponerande räckvidd. Samtliga dessa modeller klarar tuffa miljöer med tjocka väggar och golv av armerad betong, samt mycket störande apparater. Exempel på störande apparater är mobiltelefoner och mikrovågsugnar, men även diverse trådlös utrustning som blir allt vanligare när nästan varje hem har ett trådlöst nätverk. Trots att tätbebyggda områden (ex. stadsmiljöer) idag kryllar av störande objekt och signaler har alla fyra ljud-babyvakter i dessa miljöer en räckvidd på upp till flera hundra meter. En längre räckvidd än så är knappast meningsfull då man på så stora avstånd är för långt bort från barnet för att kunna hjälpa det inom en rimlig tidsrymd.

19 viktiga egenskaper hos en babymonitor

I vårt babymonitor test har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i 19 kategorier. Du kan läsa i detalj om dessa egenskaper i listan nedan med förklaringar till hur och varför de är viktiga.

Alarmtyp

Det finns flera olika sorters alarm till babymonitorer. Den absolut vanligaste är naturligtvis ljudalarm där babyvakten registrerar ifall något ljud kommer ifrån babyn. För att babylarmet ska fungera bra måste babymonitorn har rätt känslighet. Är ditt babyalarm för okänsligt riskerar ljud och/eller rörelse från barnet att inte registreras och är det för känsligt kan babyvakten registrera för mycket och babyalarmet sätta igång i onödan.

På de flesta babymonitorer kan man justera ljudkänsligheten så att den passar just ditt behov. Förutom ljudalarm finns även termometerlarm, rörelselarm, kroppsvärmelarm och räckviddslarm. Ett termometerlarm larmar ifall det blir för kallt eller för varmt i bebisens rum. Ett rörelselarm registrerar rörelser, t.ex. om babyn rör sig och ett värmelarm larmar ifall babymonitorn registrerar för hög kroppsvärme. Ett räckviddslarm varnar ifall avståndet mellan babyenhet och föräldraenhet håller på att blir för stort eller om man håller på att förlora mottagningen. Vissa modeller har även ett timeralarm som t.ex. kan användas för att påminna föräldern om när

Röstaktivering (VOX)

Röstaktivering, även kallat VOX (Voice Operated eXchange) innebär att föräldraenheten avaktiveras när babyenheten inte registrerar något ljud. Syftet med detta är dels att spara ström, dels att inte störa föräldern med ljus eller ljud när detta inte behövs. För att VOX ska fungera tillfredställande måste ljudkänsligheten vara lagom. Detta kan ofta innebära en del trixande med ljudkänslighets-funktionen för att ställa in rätt känslighet.

Ljud- och Video-övervakning

Babyvakter kan delas in i två kategorier vad gäller övervakningsfunktionalitet. Dels finns de babyvakter som ”bara” har en ljudfunktion. Detta är den mer klassiska babymonitorn och duger än idag för många. Dels finns numera även så kallade ”baby viewers”/"baby watchers". Denna typ av babymonitor har förutom ljud även en bildfunktion. Med en ”baby viewer” kan man förutom att höra även se sitt barn. För att en babywatcher ska fungera tillfredställande måste signalöverföringen vara tillräckligt bra, vilket bara de bästa digitala babyvakterna kan. En analog ”baby viewer” räcker i regel inte långt. Vidare är även skärmkvalitéten (upplösning, kontrast etc.) på mottagarenheten och kameran-kvalitéten på sändarenheten egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till. Nackdelen med en ”baby viewer” är dock att den förutom att sluka mer batteri även har betydligt kortare räckvidd än de bästa babyvakterna med enbart ljudfunktion.

Signalteknik

Traditionellt har babymonitorer haft analog signalöverföring, men på senare tid har babyvakter med digital signalöverföring blivit allt vanligare. Fördelen med digitala babymonitorer är att den digitala signalen är mindre känslig än en analog. I synnerhet för störande signaler i form av annan trådlös utrustning såsom trådlösa nätverk och telefoner. Utöver detta har digitala babyvakter i regel en längre räckvidd än analoga. Idag håller de digitala babyvakterna på att ta över helt från deanaloga och endast de billigaste modellerna använder fortfarande analog teknik. Generellt rekommenderar vi digitala babymonitorer framför analoga på grund av deras bättre räckvidd och tillförlitlighet.

En analog babyvakt kan mycket väl duga även över längre avstånd ifall störande signaler är måttliga. Ju mer trådlös utrustning som verkar där de analoga babyvakterna kommunicerar, desto mer störningar blir det. Detta yttrar sig framför allt i ett ökat brus likt det vi är vana vid att höra på gamla radioapparater. Likt man fortfarande hör radioprataren trots mycket brus på en radio kan alltså fortfarande höra sitt barn låta, men detta ljud störs ut av bakgrundsljudet.

Helt annorlunda är det med en digital babymonitor. Den fungerar mer som en modern digitalbox för TV-tittande, eller som en ketchupflaska. Antingen så kommer allt eller så kommer inget. När den digitala signalen inte kan nå fram tillräckligt bra blir det därför istället svart, eller tyst istället för brus.

Babymonitor-tillverkaren Nova Babycall har utvecklat sin egen teknik som använder sig av både analog och digital signalteknik. Man hävdar att denna teknik ska ge en lång räckvidd samtidigt som den inte använder sig av den pulserande strålning som andra digitala apparater (och babyvakter) gör. Istället tar den endast upp bakgrundsbruset. Denna teknik har dock som sideffekt att den ger mer bakgrundsbrus än babyvakter som enbart använder sig av digital signalteknik. I våra tester kunde vi inte uppmäta att Nova Babycalls babyvakt SuperNOVA hade en bättre räckvidd än de rent digitala ljud-babyvakterna. Detta berodde dock på att såväl SuperNOVA som de rent digitala alla hade en så suverän räckvidd. Vid en utomhusmätning i fri terräng lyckades vi till exempel aldrig nå utom babyvakternas räckvidd utan att behöva gå så långt att det skulle innebära flera minuters gång till bebisen vid ett larm.

Räckvidd

Räckvidden är det avstånd som kan råda mellan babyenheten och föräldraenheten utan att kontakten bryts. En babymonitors mottagare påverkas starkt av ett flertal olika faktorer. Den viktigaste av dessa faktorer är normalt väggar, golv, tak etc. som hindrar signalerna från babymonitorns babyenhet från att nå föräldraenheten. Det är det material som väggar, golv etc. är byggda av som mest påverkar hur bra signalerna når fram. Kraftiga betongväggar med många armeringsjärn är normalt svårast att penetrera för signalerna medan tunna väggar av trä är betydligt lättare. Metall är den största boven när det gäller signalstörning. Plåttak, metallpersienner etc. minskar ofta räckvidden avsevärt. Ett annan allt vanligare störningskälla är annan elektronik, i synnerhet trådlösa apparater. Vi skaffar oss ständigt fler elektroniska apparater vilket gör att t.ex. trådlösa telefoner, routrar och tangentbord samt klockradios och leksaker idag är vanliga orsaker till en försämrad räckvidd.

Strålning

All trådlös utrustning kommunicerar via radiovågor (elektromagnetisk strålning) och avger därför strålning. Det finns idag inget vetenskapligt stöd för att dessa radiovågor skulle vara skadliga för varken vuxna eller barn. I själva verket bombarderas vi ständigt av radiovågor från yttre rymden. Det är dessa radiovågor man kan höra som bruset från en radioapparat eller kunde se som myrornas krig på TV förr i tiden. Vid användning av mobiltelefoner och annan trådlös utrustning, exempelvis babyvakter, blir dock denna strålning extra intensiv och innehåller mer energi vilket troligen är orsaken till att många oroas av sådan strålning. Normalt använder sig också digital trådlös utrustning av så kallad pulserande strålning som innebär att sändaren (i fallet babyvakt babyenheten) anropar mottagaren (föräldraenheten). Denna pulserande strålning innehåller extra mycket energi och anses därför vara extra skadlig av de som tror att strålning är farlig.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man ska undvika onödig exponering av strålning från exempelvis mobiltelefoner på grund av att man ännu inte vet vilka långtidseffekter som kan uppkomma av att utsättas för olika typer av strålning. Det är naturligtvis upp till varje förälder att själv bestämma hur farlig man tror radio-strålning kan vara och känner man en oro för att utsätta sitt barn för strålning från babyvaktens babyenhet ska man välja en modell som utsänder så lite strålning som möjligt, i synnerhet av pulserande strålning.

Batteri & Drifttid

Liksom för andra trådlösa apparater är batteriet och drifttiden viktiga egenskaper för en babymonitor. Babymonitorer har antingen medföljande inbyggda litium-batterier eller också plats för vanliga återuppladdningsbara batterier av AA-typ. Dyrare babyvakter har ofta inbyggda batterier medan billigare har vanliga utbytbara AA-batterier. Kvaliteten på de batterier du köper påverkar naturligtvis hur lång tid babymonitorn kan vara på utan att behöva laddas men även babyvaktens energiförbrukning påverkar batterilängden avsevärt. Moderna babyvakter har ofta en ECO-funktion vilket innebär att babyvakten kan gå i viloläge och på så sätt spara ström och förlänga driftiden. Något som man bör ha i åtanke är att en babymonitor med bildfunktion (baby viewer) normalt förbrukar mer ström än en babyvakt som bara har ljudfunktion. Bättre babyvakter har även en varningslampa eller liknande som indikerar när batteritet håller på att ta slut.

Prisvärde

Priset är en viktig faktor när man ska köpa en babymonitor. Samtidigt är de flesta inte ute efter den billigaste babyvakten utan den som ger mest värde för sitt pris. Detta värde varierar ju dock beroende på vilka preferenser man har som konsument. Värdesätter man exempelvis en videofunktion på sin babyvakt betalar man troligen gärna några hundralappar extra för denna funktion, men har man ingen användning för en videofunktion blir en video-babyakt mindre prisvärd. Vad som är prisvärt varierar därför från person till person och är något man som konsument själv måste komma fram till.

Babyvakter kan delas in i tre olika prisklasser. Den första är enklare analoga ljud-babyvakter, den andra är digitala och generellt mer välutrustade babyvakter och den tredje är video-babyvakter, dvs. babyvakter med videofunktion, även kallade "baby viewers". Vilken av dessa kategorier som är mest prisvärd beror på vad du som kund värdesätter i en babyvakt.

Design

Även om en babymonitors viktigaste egenskap knappast är dess design är en babyvakts utseende och form en för många viktig egenskap. Babyvakten kommer att ligga framme ofta och kanske även följa med till vänner och familj varför många gärna vill att den ska ha en snygg design eller åtminstone inte något man behöver skämmas över.

Tvåvägskommunikation

Ofta kan en bebis lugnas av att den hör förälderns röst. Detta gör att en tvåvägskommunikation kan vara praktisk då detta låter föräldern prata med bebisen utan att behöva gå till bebisens rum. Samtalsfunktion finns främst på dyrare, mer sofistikerade babyvakter.

Instruktioner

Även om instruktionerna till en babymonitor inte har samma betydelse som för ex. en crosstrainer är de fortfarande en egenskap som måste tas i beaktande. Speciellt på mer sofistikerade babyvakter med många funktioner som kan vara kluriga att förstå sig på utan en tydlig och bra manual.

Byggkvalitet

En babymonitor ska vara robust och tåla att tappas då detta lätt är hänt när man yrvaket greppar efter den i ett mörkt sovrum eller ständigt bär omkring på den. Förutom stöttålighet är andra robusthets-egenskaper temperatur- och fuktighets-tålighet. Dessa egenskaper kan vara viktiga ifall man kommer att använda sin babymonitor i ett extremt klimat, men i Sverige med sitt tempererade klimat är de ofta av liten vikt.

Fästanordning

Att en babyvakt kan monteras upp eller på annat sätt fästas på väggen, sängen, bokhyllan etc. är ofta en mycket praktisk egenskap. I synnerhet om man har en ”baby viewer” vars kamera måste peka i rätt vinkel för att fånga bebisen i sitt bildfång. Även för babyvakter utan videofunktion är dock en fästanordning aldrig fel då den inte minst underlättar placerandet av babyenheten på ett lagom avstånd från bebisen.

Storlek, Vikt

En babymonitor ska ha rätt storlek och vikt för att enkelt kunna bäras omkring och hanteras m.m. För moderna babymonitorer är vikt eller storlek sällan ett problem.

Ljudnivålampa

En ljudnivålampa används för att med ljussignaler indikera ljudnivån i bebisens rum. Denna funktion är framförallt praktisk när man vill ha sin babymonitor i ljudlöst tillstånd, t.ex. då en av föräldrarna sover och partnern inte vill väcka honom/henne men samtidigt vill kunna få veta när ljud kommer från bebisen.

Garanti

En bra garanti tycker nog de flesta är viktigt när man köper en babymonitor, speciellt en lite finare sådan.

Lugnande Ljud & Ljus

En annan ofta uppskattad funktion är möjligheten att kunna spela upp lugnande vaggvisor eller sätta på en nattlampa. Även dessa funktioner är vanligast på mer exklusiva babymonitorer.

Display

Många babyvakter har en display vilket ofta gör den mer lättanvänd, i synnerhet ifall skärmen är bakgrundsbelyst. Video-babyvakter använder ofta sin video-skärm som display.

Accessoarer

Med accessoarer menar vi här främst tillbehör som bälteshållare, bältesklämma, halsrem eller väska som används för att man ska kunna bära runt babymonitorn utan att behöva hålla den i handen. En bra bälteshållare kan vara ett stort plus då den underlättar förälderns rörlighet.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem