Liten Mikrovågsugnar

Fristående
Filtrera
Specifikationer
Mått

200+ produkter

Liten Mikrovågsugnar Sharp R-642BKW Svart
Populär

Sharp R-642BKW Svart

Fristående mikro, 20 Liter, Grill, 800W, Liten, Bredd: 43.95cm

1 332 kr

4,0

Tre tips när du ska köpa mikrovågsugn

Hur stor mikrovågsugn har du behov av? Om den ska passa in på en särskild yta är det till exempel viktigt att du mäter mikrons yttermått. Om du istället vill kunna mikra en viss typ av tallrik eller skål är det innermåttet som spelar större roll. I ett singelhushåll eller om du inte behöver mikra större volymer räcker en modell på 15-20 liter, medan en större mikrovågsugn kan vara bra att ha om du till exempel vill kunna tina större mängder mat samtidigt. 

En annan viktig sak att fundera på är om du söker en fristående mikrovågsugn eller om du vill ha en modell som du bygger in i kökets inredning. Fördelen med en inbyggd mikrovågsugn är att den inte tar någon plats från kökets bänkyta utan istället sitter in i ett skåp. Dock måste såklart utrymmet i hyllsystemet vara tillräckligt för att en mikro ska få plats. 

Fördelen med en fristående mikrovågsugn är att om mikron behöver bytas ut är det betydligt enklare än om du har en inbyggd modell. Då måste du nämligen se till att den nya mikron har exakt samma mått som den gamla. 

Det finns enkla modeller av mikrovågsugnar som fungerar perfekt för att tina och värma maten, men det finns också mer avancerade modeller som kommer med mängder av smarta funktioner. Några användbara funktioner är:

  • En grillfunktion är perfekt för att ge kött och fisk en grillad yta. 

  • En varmluftsfunktion ger mikron funktionen av en vanlig ugn.

  • En upptiningsfunktion är effektiv för att kunna tina maten snabbare. 

  • En varmhållningsfunktion gör att maten hålls varm när mikron stängts av.

  • En ångkokningsfunktion låter dig ångkoka mat i mikron.

  • En roterande tallrik gör att värmen fördelas jämnt över maten.

Här kan du få enkla recept på mat och sötsaker  som du kan tillaga i mikrovågsugnen.

MIKROVÅGSUGN

Vanliga frågor

Det finns många olika typer av mikrovågsugnar på marknaden, till exempel varianter med varmluft, grill- eller bakfunktion. Vissa av dem har automatisk tillagning, vilket är smidigt för dig som vill göra annat medan maten tillagas. De flesta mikrovågsugnar är 40–45 cm djupa, men det finns även ugnar med endast 30 cm djup som tar liten plats i köket.

Mikrovågorna gör att de molekyler som finns i maten, främst vattenmolekyler men även fetter, börjar röra på sig. Rörelseenergin omvandlas då till värme som gör att maten tillagas. Ju större mängd vatten det finns i maten, desto snabbare går det alltså, eftersom fler vattenmolekyler kommer i rörelse samtidigt.

Nej, det är inte farligt att använda mikrovågsugn så länge den inte är trasig. Mikrovågorna består av korta radiovågor och den lilla mängd mikrovågor som läcker ut är så försumbar att det inte föreligger några risker, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. När du öppnar luckan till mikrovågsugnen upphör mikrovågorna. Mikrovågor kan heller inte finnas kvar i exempelvis din mat efter uppvärmningen.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss