Alpinskidor

Völkl
Völkl
Filtrera
Specifikationer
Mått

400+ produkter

Alpinskidor Völkl Deacon 80 2023

Völkl Deacon 80 2023

All Mountain-skidor, Senior

6 950 kr

Tre saker att tänka på när du ska köpa alpinskidor

Nybörjare: För den som är ovan i skidbacken rekommenderar vi att du väljer en bekväm skida med bra grepp för att lättare kunna svänga. Det är också oftast lättare att manövrera en lite smalare och mjukare skida.  Är du helt ny på det här med skidåkning kan det kanske vara bra med en första guide till själva åkningen.

Medelåkare: Ett vanligt misstag är att medelbra skidåkare köper skidor som är under sin egen förmåga istället för snäppet över. Det är såklart en smaksak, men det hindrar ofta möjligheten till att utvecklas. För högre farter krävs ett par hårdare skidor och högre vridstyvhet, det vill säga skidans förmåga att stå emot kraft att vrida sig i sidled.

Avancerad åkare: För avancerade åkare är fart ofta det allra viktigaste, och då är det viktigt att skidan känns säker och stabil när du kör riktigt fort, oavsett var du åker. Då är det viktigt med riktigt hög vridstyvhet. Om du ska välja en mjuk eller hård skiva är lite mer av smaksak och beroende på vilken typ av skidåkning du ska utföra. Här är det klokt att investera några kronor mer för att få ett par högkvalitativa skidor.

För att åka så bra som möjligt är det viktigt att att du har rätt längd på dina skidor. En tumregel är att skidan bör vara cirka 10 centimeter kortare än din kroppslängd. Men du bör också ta hänsyn till din nivå och kroppsstyrka.

I de flesta fall gäller att ju tyngre eller mer erfaren du är, desto längre och hårdare skida klarar du att åka på. 

All mountain: En flexibel skida som passar både för piståkning och pudersnö, både för medelåkare och mer avancerade åkare. Tack vare att skidan är något bredare skär den inte ner så djupt och passar därför även bra i vårslask. Det är alltså en bra allroundskida för den som bara vill ha ett par skidor.

Pist: En skida som passar den som vill köra piståkning. Skidan har en smalare midja vilket ger bra grepp på hårda och isiga underlag, men även i nypistade backar. Det finns pistmodeller för alla typer av åkare, men är du mer erfaren bör du välja en mer vridstyv modell. 

Freeride: En skida för dig som som är ute efter det perfekta puderåket. De flesta modeller fungerar relativt bra även i pisten, men de kan upplevas lite klumpiga och det krävs mer styrka från åkaren. Är oftast inget för nybörjaren.

Park: Parkskidor passar dig som spenderar den mesta tiden i parken. Skidorna har alltid twintip, det vill säga att båda ändarna är uppböjda för att du ska kunna åka åt båda hållen. Är ota också lika bred bak och fram. Ofta är tyngdpunkten framflyttad för att du lättare ska kunna göra tricks. Är ofta lite mer spänstiga och har ibland en förstärkt stålkant. 

Topptur: En topptursskida väger mindre vilket gör turen uppför berget mer behaglig, men det innebär också att den får mindre stabilitet utför. Inget för nybörjaren.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss