Alpinpjäxor

Upp till 2 000 kr
Filtrera
Specifikationer

500+ produkter

Alpinpjäxor Dalbello Lupo AX 120 ID - Blue/Grey/Black
Populär

Dalbello Lupo AX 120 ID - Blue/Grey/Black

Alpinpjäxor, Senior

3 690 kr

Tre saker att tänka på när du ska köpa alpinpjäxor

Ett vanligt misstag är att man köper för stora pjäxor eftersom många tänker att det precis som med skor är skönare med en lite större pjäxa. Problemet med en för stor pjäxa blir ofta att du då behöver kompensera med att spänna åt pjäxorna hårdare, vilket ofta ger fel fixering av foten.

Det första steget för att hitta rätt storlek på pjäxan är att mäta dina fötter. För färdigväxta fötter finns det en grundregel som säger att lika lång som din fot är – lika lång eller max en halv centimeter längre ska pjäxan vara. Även om det finns riktlinjer är det såklart också en smaksak. För den som är nybörjare kan det ibland kännas skönt med lite rymligare pjäxor, medan en erfaren åkare kan uppskatta tightare pjäxor.

Längden: Tårna ska nudda pjäxans framkant men du ska inte behöva böja tårna. 

Höjden: Foten ska ha kontakt med sidorna på pjäxan, men ska inte tryckas ihop. Lilltån ska vara i samma höjd som resten av tårna. 

Hälen: Hälen ska vara så fixerad som möjligt. På en del mer avancerade pjäxor finns hälgreppskuddar, och då kan du uppleva ett tryck runt hälsenan. Detta försvinner efter några dagars användning.  

Vaden: Pjäxan ska sitta lagom hårt runt vaden, utan att sitta för tight så att blodet stoppas – men inte heller löst så att benet kan förflyttas i pjäxan. 

Alla pjäxor mäts i flexindex, vilket är en skala mellan 60-150. Flexindexet talar om hur styv pjäxan är, och vilket flex du bör välja baseras på din vikt och på hur duktig skidåkare du är. En tyngre åkare rekommenderar vi styva pjäxor till, detsamma gäller om du är en skicklig åkare. 

Nybörjare: Flexindex 60-70 för dam och 60-90 för herr. 

Medelnivå: Flexindex 70-909 för dam och 90-110 för herr.

Avancerad: Minst flexindex 90 för dam och minst 110 för herr. 

Tävlingsåkare: Flexindex 140-150.  

Behöver du även köpa nya skidor? Klicka här för att komma direkt till skidkategorin.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss