1. Bäst i test

Torrschampo: 18 produkter i test

Katarina Stenskytt

Uppdaterad 23 februari 2021

Försöker du undvika att tvätta håret varje dag? Vi har testat torrschampo som fräschar upp lockarna mellan tvättarna. Vinnaren av bäst i test är ett torrschampo som är fjäderlätt och fräschar upp håret på ett kick.

Torrschampo test

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av torrschampo har vi låtit fyra utbildade frisörer med olika hårtyper och hårfärger använda produkterna. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar för att bedöma produkterna:

  • Uppfräschning

Hur bra suger produkten upp fett? Lämnas man med en nytvättad känsla i håret?

  • Volym

Hur är förmågan att ge håret volym? Hur länge sitter volymen i? Är det lätt eller svårt att överdosera så att håret blir för strävt?

  • Utseende

Hur ser håret ut efter applicering? Syns torrschampot i håret eller smälter det in och ser naturligt ut? Hur lätt är det att kamma ut om man fått i för mycket?

  • Doft

Doftar torrschampot starkt? Försvinner doften snabbt eller sitter den kvar i håret?

Under testet har frisörerna utgått från ett konsumentperspektiv och använt produkterna så som deras kunder skulle använda dem. Betyget är på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till dess prisvärdhet.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste torrschampo. Jämför pris på samtliga listade torrschampo på PriceRunner.

1. Unite 7seconds Refresher - BÄST I TEST TORRSCHAMPO

Ett fjäderlätt torrschampo som ger en sann känsla av nytvättat hår

Unite 7Seconds Refresher Dry Shampoo 89ml

Många är torrschampona som ger textur, stadga och extra volym. Betydligt svårare är det att hitta ett torrschampo som ger en känsla av nytvättat hår på riktigt.

Unite 7seconds Refresher agerar som en omedelbar uppfräschare av håret. Ett oljigt hår som går på övertid kommer, inom loppet av bara några sekunder, kännas avsevärt mycket renare. Vad som bäst är, det är att man helt slipper den där säregna sträva känslan som de allra flesta torrschampon kommer med.

test-torrschampo-unite-7seconds

Visserligen kan den sträva strukturen vara en fördel, då den ger bra stadga vid styling. Men ibland vill man helt enkelt ha ett hår som känns rent och lent, och det är exakt vad Unite 7seconds Refresher levererar.

En stor fördel med detta torrschampo från Unite, är att det inte lämnar något synligt pulver i håret. Detta innebär att man inte behöver lägga tid på att arbeta in produkten, vilket gör 7seconds Refresher till ett både lätt och tidseffektivt torrschampo att använda. Doften är mild men samtidigt fräsch och resultatet blir mjukt och följsamt. Rötterna får en liten diskret volymboost, men vill man ha ett riktigt stort hår, kompletterar man bäst med en volymprodukt.

För ett fräschare hår på bara några sekunder, känns Unite 7seconds Refresher näst intill oslagbar.

Lättanvändosynligfräsch doft
Ger ingen stadga

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Beautycos.se Logotyp

Unite 7Seconds Refresher 89 ml

199 kr

2. Maria Nila Invisidry Shampoo

Miljövänligt och effektivt torrschampo som inte syns i håret och effektivt ger en fräsch känsla

Maria Nila Invisidry Shampoo 250ml

Maria Nila Invisidry Shampoo är, till skillnad från märkets andra torrschampo, inte en kombinerad stylingprodukt. Denna flaska fokuserar istället helt på att skapa fräscht hår, vilket den också lyckas riktigt bra med.

Lukten är frisk med en viss sötma och dämpas ganska snabbt efter applicering. Enligt flaskan är detta en puderspray, men det märks inte vid användning. Produkten lägger sig nämligen, olikt de flesta andra torrschampon i testet, inte som en synlig hinna av puder i håret. Istället är det helt osynligt och fungerar därför i alla hårfärger, från ljusaste blont till djupaste svart. Det gör Maria Nila Invisidry Shampoo väldigt lätt att använda. Håret ser snabbt renare ut och får en aning textur, men att skapa stadga är som sagt inte syftet.

Flaskan finns i två storlekar och förpackningen är klimatkompenserad. Innehållet är veganskt, cruelty free och även fritt från både sulfater och parabener. En riktigt vinnare både för flottiga hår och miljön. Och att tack vare Maria Nila Invisidry Shampoo slippa oroa sig för att gå runt och se ut som en dammråtta i håret är en trevlig bonus.

Osynligeffektivger fräsch känslamiljövänlig
Ganska dyr

3. Amika Perk Up Dry Shampoo

Bra och uppfräschande torrschampo som är enkelt att använda och inte syns

Amika Perk Up Dry Shampoo 232ml

Testets vinnare är torrschampot Perk up från amika, som är baserad på risstärkelse och havtorn och helt fritt från aluminium. Perk up Dry Shampoo fungerar lika bra på ljust som mörkt hår och lämnar inga som helst spår efter sig ens på korpsvart hår. Produkten kan enkelt appliceras utan hårborste, vilket är ett stort plus. Perk up Dry Shampoo ger viss volym, men framför allt en känsla av att håret är rent och nytvättat snarare än den strävhet som ofta förknippas med volymprodukter. Doften är inspirerad av havtorn och känns fräsch och ovanlig utan att ta över allt för mycket.

Enkel att användaosynligbra uppfräschande förmåga
mindre volymeffekt

4. Bangerhead Professional Fresh me Up!

Prisvärt torrschampo som passar alla hårtyper och ger mycket volym

Bangerhead Fresh Me Up! 200ml

Testets budgetvinnare Fresh me up! Från Bangerhead Professional är en väldigt finkornig spray i puderform som är lite fuktigare i sin utformning vilket gör fördelningen lättare. Fuktigheten är dock inte direkt märkbar på håret och blöter inte ner det. Fresh me Up innehåller gojibär som ger en friskt syrlig doft och vård till hårbotten och hår. Samtliga testare uppgav att torrschampot fungerade till deras hårfärg utan att lämna några spår. En annan egenskap som föll testpanelen i smaken var att Fresh me Up ger mycket volym utan någon strävhetskänsla samt att håret direkt ser nytvättat ut efter användning.

prisvärdmultifunktionellpassar alla hårtyper
volymeffekten är inte lika kraftig på grova hårtyper

5. Budgie The Volume Dry Shampoo

Ett plånboksvänligt torrschampo för smutsiga hår

Budgie The Power Volume Dry Shampoo 200ml

Budgie The Volume Dry Shampoo piggar inte bara upp ett smutsigt hår - med sin färgglada förpackning piggar den även effektivt upp badrumshyllan. Bäst av allt: den är otroligt prisvärd.

Torrschampot från Budgie är enkelt att dosera. Det krävs visserligen en viss handpåläggning för att arbeta in produkten i håret, särskilt om man har en något mörkare hårfärg. Dock går detta snabbt och resultatet blir mycket bra. Samtidigt som effekten är god och ger smutsiga hår ett omedelbart lyft, känns håret ändå inte nedtyngt av Budgies torrschampo. Visserligen känns det lite strävt, men det är snarare regel än undantag då det kommer till torrschampo.

Forna är dagarna då torrschampo kom med en märklig och överväldigande doft. Budgies spray luktar lite fruktigt vid applicering, men i håret försvinner sedan doften relativt snabbt. Med andra ord tar inte doften i håret över doften av din parfym, och det är skönt att inte gå omkring som ett helt doftbibliotek.

Denna rosa karamell piggar upp och ger omedelbar volym till ditt hår och priset är nära på oslagbart. Sett till hur bra denna produkt är, kommer det bli svårt att hitta någon som levererar samma effekt till ett liknande pris.

Effektivväldoftandeprisvärt
Kräver lite mer arbete i mörka hår

6. Evo Water Killer Dry Schampoo

Snabbverkande torrschampo som ger ett mjukt och lätt resultat

Evo Water Killer Dry Shampoo 200ml

Evo Water Killer Dry Schampoo är ett lätt torrschampo som effektivt fräschar upp ett fett hår och fungerar bra i så väl blonda hår som på brunetter. Produkten har två användningsområden, dels det givna: att ge ett smutsigt hår några dagar extra innan tvätt, dels att ge stadga och göra det enklare att styla håret.

Likt andra torrschampon lägger sig Water Killer som ett puder i håret, som sedan arbetas in efter att det har fått en chans att suga upp oljorna i håret. Ett par minuter är allt som krävs för ett resultat som är riktigt tydligt. (Tips: Spraya håret och borsta sedan tänderna under verkningstiden för en tidseffektiv badrumsrutin!) När två minuter gått borstas torrschampot lätt in med hjälp av en hårborste eller så kan man massera in det med fingrarna.

Doften är frisk och fräsch och medan håret visserligen får textur så känns det inte alls så strävt som många andra torrschampon brukar göra. Här får man därför göra ett val: om man är ute efter ett torrschampo vars främsta funktion är att ge textur och stadga, så är detta inte produkten man ska köpa. Vill man istället ha ett fräscht hår och en produkt som inte lämnar håret pudrigt och dammigt, då är Evo Water Killer ett bra alternativ.

Verkar snabbtger ett mjukt och lätt resultat.
Blygsam volymeffektdyr

7. Kevin Murphy Fresh Hair

Lättanvänt torrschampo som passar bra i tunna hår och ger en god doft

Kevin Murphy Fresh Hair 250ml

Kevin Murphy Fresh Hair är en ovanligt finfördelad spray med en tydlig doft av söt citrus. Sprayen blir i princip osynlig även på de mörkaste håren, vilket är perfekt för en snabb applicering. Kevin Murphy Fresh Hair ger en väldigt nytvättad känsla, som håller i sig bra under dagen. Resultatet blir helt matt och den ger även viss volym i tunna hår, men för tjockare hår är det renhetskänslan som är produktens styrka.

Passar bra i tunna hårgod doftenkel att använda
Inte så dryg

8. Moroccanoil Dry Shampoo

Bevarar lyster och håller håret fräscht hela dagen

Moroccanoil Dry Shampoo Light Tones 205ml

Om man vill ha ett torrschampo som skapar lätt och luftigt hår så är Moroccanoil Dry Shampoo ett alternativ värt att beakta. Produkten tillför ingen direkt struktur utan hjälper främst till med att skapa en nytvättad känsla. Kornen som sprejas i håret är så små att de inte syns. Det innebär dock att ganska mycket produkt behövs. När tillräcklig mängd torrschampo har applicerats så blir dock resultatet bra och håller hela dagen. Doften, som är ganska stark, lägger sig snabbt. En positiv egenskap är att produkten är väldigt lätt att applicera och få på plats precis där man vill ha den. Både en ljus och mörk variant finns för att passa olika hårfärger. Förmågan att bevara hårets lyster samtidigt det känns härligt uppfräschat gör att Moroccanoil Dry Shampoo passar bra för den som inte är ute efter volymhjälp.

Lätt att applicerabevarar lysterfräscht hela dagen
Ej dryg

9. Lernberger Stafsing Dryclean Spray

Effektivt uppfräschande torrschampo som ger en bra volymeffekt

Lernberger Stafsing Dryclean Soft 200ml

Lernberger Stafsing Dryclean Spray är ett kraftigt volymgivande torrschampo som ger mycket struktur på håret och passar perfekt för dem i testpanelen med tunna fina strån som vill ha mycket volym. Den oljeuppsugande förmågan ligger på medel och fungerar bra någon dag efter tvätt men är inte optimalt på hår som har gått många dagar sedan tvätt. Formulan kräver att produkten jobbas in ganska omfattande i håret, men ger då en snygg matt finish utan synliga puderrester.

Bra volymeffektbra uppfräschande effekt
Kräver lite arbete

10. Sebastian Professional Sebastian Drynamic Shampoo

Har en bra uppfräschande förmåga och behåller hårets lyster

Sebastian Professional Drynamic Dry Shampoo 212ml

En härligt nytvättad känsla sprids när Sebastian Drynamic Shampoo sprejas i håret. Det är så finkornigt att det i princip inte syns alls. En frisk glans finns fortfarande kvar då torrschampot lyckas med konsten att ta bort fett utan att håret ser dassigt ut. Doften är fräsch men tyvärr ganska stark. Den sitter också i länge efter applicering. Sebastian Drynamic Shampoo kan användas i rötterna som ett vanligt torrschampo, men det går också använda i längderna som en stylingprodukt. Produkten sprejas då ut i håret och aktiveras av värmen från en hårfön. En bra tanke, eftersom produkten annars inte ger speciellt mycket volym. Och visst tillför det struktur till håret men dessvärre blir det mest strävt. Sebastian Drynamic Shampoo är inte optimalt som stylingprodukt men som torrschampo är det fantastiskt.

Behåller lysterdrygtbra uppfräschande förmåga
Stark doftmindre volymeffekt

11. Oribe Gold Lust Dry Shampoo

Mycket finkornigt som bevarar glansen

Oribe Gold Lust Dry Shampoo 286ml

Glöm den dammig looken – de små kornen i Oribe Gold Lust torrschampo syns inte alls. Ingen struktur tillförs till håret men detta är inte heller något som utlovas. Istället skapas bara en nytvättad, lätt och luftig känsla. Håret behåller sin glans och lyster och blir samtidigt fräscht. Att kornen är så pass små medför dock att ganska mycket behövs för att uppnå ett bra resultat. Och tyvärr håller det inte heller riktigt så länge som man önskar. Framåt eftermiddagen börjar håret kännas lite fett även om det fortfarande ser friskt ut. Konsistensen är lagom blöt och det är enkelt att få produkten på rätt ställe utan att överflöd yrar runt i hela badrummet. Doften är relativt mild och märks inte när man sprejat klart. För den som bara vill ha den nytvättade känslan och inte har behov av extra struktur så är Gold Lust Dry Shampoo ett bra alternativ.

Mycket finkornigtbevarar glansdammar ejlagom blött
Ej drygtbehöver bättras på framåt eftermiddagen

12. Maria Nila Dry Shampoo

Drygt torrschampo som ger volym och fräsch känsla

Maria Nila Dry Shampoo 250ml

Nila Dry Shampoo är ett torrschampo som även kan fungera som en stylingprodukt. Medlet kan med fördel användas som hjälp för att skapa volym och struktur även i nytvättat hår. Som torrschampo är det effektivt och reducerar enkelt överflödigt fett med så små korn att de knappt syns. På grund av att det tillför så mycket struktur kan håret kännas lite tungt efter applicering. Sprejen är lagom blöt och enkel att fördela. Den är inte för torr, vilket annars är ett vanligt problem, utan lätt att få på rätt ställe. Innan man har vant sig så kan det hända att man råkar överdosera torrschampot, då endast väldigt lite behövs för bra resultat. Med rätt mängd är den dock mycket dryg. Doften är mild och försiktig vilket helt klart är positivt. Maria Nila Dry Shampoo är ett bra torrschampo som ger både struktur och fräscht resultat.

Bra volymdrygbra konsistensmild doft
Lätt att överdoseratung känsla

13. Redken Powder Refresh

Väldoftande torrschampo som ger en skönt avsvalkande känsla i hårbottnen

Redken Powder Refresh 01 Aerosol Hair Powder 153ml

Redken Powder Refresh är ett svagt mintdoftande torrschampo som sprayas direkt på hårrötterna. Sprayen är finfördelad, men den kräver att borstas eller gnuggas in i håret för att bli helt osynlig. Väl på plats ser håret fräsch och nytvättat ut och får en viss volym. Framför allt var det testpersonerna med tunna hårstrån som uppskattade denna produkt eftersom den tyvärr inte ger ett fullt lika tydligt lyft åt tjockare hår. När Redken Powder Refresh appliceras nära hårbotten ger den en tydligt kylande känsla, vilket kan kännas skönt efter till exempel träning.

Härlig doftkylande effekt
Något högt pris

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

14. Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo

Ett torrschampo för den miljömedvetna

Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo 200ml

Det första Svanenmärkta torrschampot kan Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo skryta med att vara. Svanen är en nordisk miljömärkning och det känns skönt som miljömedveten konsument, att kunna göra bättre val även till hårstylingen.

En tydlig vattendelare när det kommer till torrschampo brukar vara doften. Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo luktar i ärlighetens namn inte särskilt mycket utöver alkohol. Den har ingen doftsättning att tala om, vilket är ganska skönt. Ibland är torrschampon så tungt parfymerade för att ge en känsla av fräschör, att resultatet blir det motsatta.

Det här är ett torrschampo som ska fungera på de flesta hårfärger. Efter applicering kan man visserligen ana en lätt dammig ton, men denna försvinner snabbt när produkten borstas in i håret. Formulan tynger inte ned håret alltför mycket, men man upplever också ett behov av att fylla på med ett spray. Vissa torrschampon kan hålla ett bra resultat över natten, men med Idun Minerals får man räkna med att applicera på nytt morgonen därpå – eller till kvällen.

Idun Minerals Refreshing Dry Shampoo är ett torrschampo som vare sig gör användaren besviken eller lyrisk. Det fungerar som det ska, men är håret väldigt skitigt är det i lättaste laget.

Svanenmärktrelativt fritt från doftlämnar ingen dammig känsla
Rår inte på det skitigaste håretbehöver ibland fylla på med ett sprut till

15. Lyko Rule Breaker

Ett torrschampo som är blött

Lyko Rule Breaker 150ml

Vad är egentligen ett torrschampo? Det vi mest har kommit att förknippa med denna typ av produkt, är en spray som vid applicering i torrt hår suger upp oljan i hårbotten och på så sätt ge en känsla av mindre smutsigt hår. Denna typ av sprayer upplevs sällan som blöta då de landar i håret, men här skiljer sig Lyko Rule Breaker från mängden. Detta är nämligen ett torrschampo som är blött.

Grundprincipen är densamma som med andra torrschampon: ditt hår är småskitigt, du sprayar i torrschampo, arbetar in det och vips ser ditt hår fräscht ut igen. Den stora skillnaden med Rule Breaker, är att denna spray faktiskt är blöt då den landar i håret, vilket också innebär att håret blir blött.

Produkten torkar dock relativt snabbt i håret och när man sedan borstar det, ser det onekligen nytvättat ut. Hur snabbt det faktiskt torkar, beror naturligtvis på hur tjockt hår man har och hur mycket produkt som används – men det går inte att komma undan att ett klassiskt torrschampo är mer tidseffektivt att använda.

Den största fördelen med Lyko Rule Breaker, är att den inte lämnar några puderrester i håret. Puderrester kan annars vara något man med många andra torrschampon verkligen får jobba hårt med att arbeta in.

Detta är en produkt som kan passa kortare hår bra, där torktiden blir snabbare. Men för ett längre hår, är troligtvis inte Lyko Rule Breaker det mest effektiva alternativet.

Innovativlämnar inga puderrester
Tar tid att torka

16. Batiste Dry Shampoo Original

Billigt torrschampo med en god uppfräschningsförmåga, bäst effekt på ljusa hår

Batiste Original Dry Shampoo 200ml

Batiste Dry Shampoo Original är testets billigaste produkt, och tyvärr märks det på kvalitén. Torrschampot har en uppfräschningsförmåga som bedöms som medel, men ger inte volym i någon större utsträckning. På ljusa hår fungerar Batiste Dry Shampoo Original väldigt bra färgmässigt, men i mörkare hår har produkten en tendens att lämna något av en skugga efter sig. Pudret ger dock en snygg matt look och passar därför väldigt bra till blekta hår om man vill undvika glans.

billigtmycket god uppfräshningsförmåga
Inte så volymgivandekan se lite kalkig ut på mörka hår.

17. Löwengrip Care & Color Good To Go Dry Shampoo

Ger mycket struktur och finns i liten och smidig flaska

Löwengrip Good To Go Dry Shampoo Jasmine & Amber 250ml

Löwengrip Care & Color har ett torrschampo som kommer i både en liten och en stor flaska. Den lilla varianten är verkligen perfekt att ha i handväskan. Torrschampot har en intensiv lukt och den starka doften, som sprider sig vid applicering, håller tyvärr i sig även när sprejen lagt sig. Då håret är så nära ansiktet är det ganska jobbigt, speciellt om man är känslig. Torrschampot ger väldigt mycket struktur. Håret blir riktigt strävt och det känns kompakt vid rötterna. Visserligen gör det att produkten är bra för att skapa volym eller för att få en uppsättning att hålla bättre. Men för att bara få en fräsch känsla dagen efter så är det inte optimalt då håret känns tungt. Även om väldigt liten mängd behövs för att få struktur så behövs desto mer för att dölja fett. Good To Go Dry Shampoo funkar som stylingprodukt men uppfyller inte kraven på ett bra torrschampo.

Ger mycket struktursmidiga flaskor
Stark doftger tungt hårskapar ej fräsch känsla

18. Aussie Wash+Blow Miracle Dry Shampoo Kool Kiwi Berry

Väldoftande torrschampo med lågt pris

Aussie Wash + Blow Kool Kiwi Berry Dry Shampoo 180ml

Detta är tveklöst ett av de billigare torrschampona som går att köpa, men tyvärr inte ett av de mest prisvärda då det helt enkelt inte är en bra produkt.

Aussie Wash+Blow Miracle Dry Shampoo Kool Kiwi Berry må lukta gott, men det är också den enda behållningen med detta torrschampo. Håret ser inte renare ut efter användning, snarare upplevs det om något som mer fett. Det ger inte heller någon extra volym. Istället känns håret tungt, tråkigt och omedgörligt. Kort och gott finns det inget som talar för ett köp av denna produkt. De eventuella slantar man känner att man sparar genom att välja denna flaska, är istället dåligt investerade pengar då detta torrschampo mest kommer stå och samla damm.

Luktar gott
Ger ett dåligt resultat

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

Torrschampo

Torrschampo anses av många som en absolut nödvändighet i badrumsskåpet. Det kan vara ett snabbt sätt att fräscha upp sitt hår och på så sätt kan man också undvika att slita på håret med för mycket tvättande. Torrschampo kan även användas som stylingprodukt för att ge håret volym och struktur. Det ett torrschampo gör är att få bort överskottsolja. Produkten innehåller ämnen, där bland annat risstärkelse är vanligt, som absorberar oljan i håret. När man sedan använder en borste eller fingrarna för att fördela produkten så tar torrschampot även med sig olja bort. Dock ska man komma ihåg att bara för att det transporterar bort olja så är det ingen rengöring. Komplettering med schampo och traditionell hårtvätt är fortsatt att rekommendera.

Hur används torrschampo

Applicera torrschampo genom att spraya på cirka 20 centimeters avstånd och in i hårbotten. Den överflödiga oljan i håret finns ofta lokaliserad runt hårrötterna. Om man sprayar torrschampot för nära huvudet finns risk att man får för mycket produkt på samma ställe, vilket kan ge ett dammigt eller vitaktigt utseende. När man har sprejat genom håret kan man vänta ett litet tag innan man masserar hårbotten för att fördela produkten och absorbera den överflödiga oljan. Avslutningsvis måste man dra en borste genom håret för att finfördela ytterligare och för att få bort eventuellt överskott.

Överlag är det viktigt att tänka på att använda rätt mängd produkt. Det är lätt hänt att råka spraya på för mycket. Tyvärr blir resultatet då bara dassigt och håret förlorar all sin lyster. Olika produkter är dock olika lätta att dosera och vissa är mer förlåtande än andra. Oavsett om man har använt rätt mängd eller ej brukar de flesta uppleva att håret är fett i hårbotten men torrt i topparna. Om man ser till att använda torrschampo i rötterna går det med fördel ha i olja eller vårdande kräm i topparna för att få håret att se friskare ut. Olika delar av håret kräver helt enkelt olika uppmärksamhet och behandling.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.