Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Långtidstest: Fyra månader med Macbook Air (lanserad nov 2018)

Profilbild
Uppdaterad 7 januari 2020

Vill du ha en smidig och kraftfull Mac? Apples legendariska Macbook Air har äntligen uppdaterats för modernt bruk och vi har hårdtestat den under en längre period. Läs allt om datorns stora fördelar... och oroväckande nackdelar.

Typ: Ultraportabel Storlek: 13,3 tum Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8210Y (upp till 3,6 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 4 MB cache, 2 kärnor) Minne: 8-16 GB DDR4 Hårddisk: 128GB-1,5TB GB PCIe M.2 SSD Grafik: Intel UHD Graphics 617 Vikt: 1,25 kg Garanti: 1 år Operativsystem: MacOS Mojave Övrigt: Retina-skärm (2560x1600 pixel), 2 st. USB-C, hörlursuttag, fingeravtrycksläsare

Apple har äntligen uppdaterat sin legendariska laptop Macbook Air med en rad vettiga förbättringar. Men det är långt ifrån allt som sitter helt rätt med företagets senaste bärbara.

Macbook Air fick många att höja på ögonbrynen när den först såg dagens ljus för strax över tio år sedan. Lite på samma sätt som när Apple skrotade diskettstationen på sina datorer var det många som förfärades över avsaknaden av DVD-läsare i en laptop. Även om den var extremt portabel (och DVD-läsaren inte visade sig vara så viktig) drogs den med rätt många kompromisser.

Dess uppdaterade design, med ett något tjockare bakstycke och extremt tunn framdel dök upp 2010 och innebar ett enormt lyft för både användarvänligheten och prestandan. Den blev så ikonisk att oräkneliga tillverkare av Windowsdatorer sedan dess lanserat ultraportabla laptops där inspirationskällan är extremt tydlig.

Efter det hände… ingenting. Visst, Macbook Air uppdaterades med någorlunda jämna mellanrum med bättre processor och annan hårdvara. Men till det yttre var det samma dator år efter år. Ända tills hösten 2018, när många hade börjat ge upp hoppet om en ny och konkurrenskraftig version av datorn. Och nu är den här.

Macbook-air

Det mesta är nytt i Macbook Air, även om formen är sig lik sedan tidigare.

Mest nytt under locket

Uppdateringen av Macbook Air rättar på pappret till mer eller mindre alla tillkortakommanden som föregående generation drogs med. Samtidigt som den lägger till fina egenskaper på egen hand.

Bland det senare är att hela datorns aluminiumskal är gjort av återvunnen sådan, plockad från de rester och metallspån som blivit över när företagets andra datorer gjort sitt. Det gör inget för användaren alls, men sparar resurser vid tillverkningen och är förstås ett plus i kanten för miljön.

Även om utsidan är mer eller mindre identisk, om än lite mindre och lättare, syns flera nyheter direkt när du öppnar locket.

Numera sitter högtalarna placerade på var sin sida av tangentbordet istället för att vara gömda. Det riktar ljudet mer mot dig redan från start, vilket ger ett bättre ljud i sig. Samtidigt får de mer utrymme i allmänhet, vilket ger ett bättre ljud. Även om vi kanske inte pratar hifi-kvalitet är det ett rejält lyft mot föregångaren och riktigt bra för datorer i den här storleksklassen.

Speaker

Högtalarplaceringen har lånats från Macbook Pro.

Mellan högtalarna hittar du tangentbord och musplatta. Den senare har vuxit ganska rejält i storlek för att enklare kunna användas med flera fingrar. De första veckorna upptäcker vi att vi oftare kommer åt plattan och flyttar markören i textdokument och liknande, men det växer snabbt bort. Fortfarande är känslan och exaktheten hos Apples pekplattor i toppklass och det är väldigt få bärbara Windowsdatorer som ens kommer i närheten.

Skriv snabbt och tyst

Tangentbordet är senaste generations "fjärilstangenter" som vi tidigare sett i vanliga Macbook och i Macbook Pro. Tangentbordet har tidigare fått kritik för att låta extremt mycket och ha problem med att skräp lätt fastnar under tangenterna vilket gör dem obrukbara. Under de månader vi använt datorn kan vi däremot inte se några tecken på obrukbara tangenter (vilket är en av delarna som uppdaterats i den här generationen av tangentbordet) och det är betydligt tystare än sina föregångare.

Keyboard

Tangentbordet har uppgraderats och pekplattan har blivit närmast gigantisk.

Tangenterna i sig har betydligt kortare slaglängd än många andra tangentbord till laptops och huruvida du gillar det eller ej är ganska mycket en smaksak. Vi upplever dem i alla fall som riktigt responsiva och har inte mycket att anmärka på.

Någon Touchbar, pekskärmen som ersätter raden av funktionstangenter, som hos Macbook Pro hittar du inte längst upp på tangentbordet, utan det är den klassiska raden med funktionstangenter. Nyheten ligger istället längst till höger i form av en fingeravtrycksläsare (som även dubblar som strömknapp). Det gör att du kan logga in med fingret istället för lösenord och även godkänna vissa säkerhetsprocesser, som installation av program, med fingret.

Läsaren i sig fungerar klockrent, men det saknas inställningar för hur du vill använda den. Vissa systemprocesser kan inte godkännas med fingeravtryck och du kan inte ställa hur länge datorn måste stå oanvänd innan lösenord krävs. Samma sak när datorn startas, då behöver du lösenordet också. Även om det finns ett visst säkerhetstänk med det hela blir det snabbt frustrerande att det inte fungerar på samma sätt hela tiden, exempelvis som till Iphone.

touchid

Den blanka knappen i hörnet funkar som både fingeravtrycksläsare och strömknapp.

Bättre skärm, sämre kamera

Den kanske största nyheten med Macbook Air är skärmen. Dels nyttjar den ytan mer effektivt, med tunnare ramar runt skärmen, och dels har den fått betydligt högre upplösning. Föregångarens största akilleshäl var den ganska åldrade skärmen med låg upplösning och specifikationer som inte uppdaterats nämnvärt på flera år.

Med upplösningen 2560x1600 pixlar är det snudd på det dubbla mot föregångaren, samtidigt som färgåtergivningen har förbättrats en hel del. Det ger dig enormt mycket mer att jobba med, även om den fysiska skärmstorleken inte ändrats från sina ursprungliga 13,3 tum.

Screen

Mindre kanter, högre upplösning och bättre färger, däremot är skärmen inte den mest ljusstarka.

Samtidigt har ljusstyrkan inte fått sig samma uppgradering som skärmen i övrigt. Samma ljusstyrka som föregångaren, men inte lika ljus som Macbook Pro. Det gör inget för dagligt arbete, men soliga dagar hade vi föredragit några steg till för att det skulle bli behagligt.

Uppgraderad är även Facetime-kameran ovanför skärmen. Eller ja, den är i alla fall uppgraderad med fler pixlar och rullar numera på i 720p-upplösning. Det är samtidigt inte upplösningen som är problemet här, utan ljuskänsligheten. I ett väl upplyst rum är det inga problem någonstans, utan det ser riktigt bra ut. Men det krävs inte mycket till skugga eller kvällsljus för att bilderna i kameran ska bli riktigt murriga och brusiga. Något som sällan var fallet med äldre generationers kameror, trots lägre upplösning.

Klen laddare

Om vi fortsätter vidare på utsidan av Macbook Air hittar vi ett stycke hörlursingång (som även fungerar med headset) och två kontakter för USB-C. Tekniken bakom kontakterna är av Thunderbolt 3-modell, vilket gör det enkelt att koppla in allt från externa skärmar till hårddiskar och donglar. Det senare är fortfarande ett nödvändigt ont eftersom utbredningen av USB-C som kontakttyp fortfarande går enormt långsamt. Räkna med att behöva investera i en dongel för vanliga USB-A-kontakter och HDMI om du vill använda datorn fullt ut.

Samtidigt känns det lite surt att en port används för laddning. Du kan använda vilken av portarna du vill för det, men en är ofta upptagen för att ladda datorn. På så sätt känns två portar för dina tillbehör som en begränsning och det hade utan problem fått plats med två till, både eftersom USB-C är mindre än de äldre portarna och kortplatsen för SD-kort saknas (något som i de flesta fall känns som ett mindre problem).

ports.jpg

USB-C är framtiden. Men det är ändå snålt med portar och vi hade gott kunnat få en äldre USB-kontakt också.

Apropå laddning är även det en dumsnål avdelning hos Macbook Air. Batteriet är nästan lika stort som det i Macbook Pro. Trots det är laddaren som medföljer inte ens hälften så kraftfull (30W mot 61W i 13 tumsmodellen av Macbook Pro). Det gör laddningen av datorn enormt långsam redan från början. Skulle du dessutom få för dig att ladda din telefon genom datorn går laddningen ännu långsammare. Om du dessutom drar på lite videoredigering eller annan tyngre syssla klarar laddaren inte ens av att just ladda, utan batterimätaren står still.

Med tanke på priset för Macbook Air är det inget annat än vansinnigt och du som är spekulant får budgetera in kostnaden för en kraftigare laddare också. Även om USB-C är framtiden och bra på många sätt kan vi ändå inte släppa minnet av Apples briljanta Magsafe-laddare som varit en väldigt positiv punkt hos Macbooks under åren.

Snabb processor men högljudd fläkt

Med det sagt är batteritiden ändå riktigt bra. Apple hävdar upp till 12 timmar vid lättare användning, vilket är mer än hos Macbook pro på tio timmar. Även om det är lite av ett önsketänkande klarar vi i alla fall utan större problem en arbetsdag med dokumenthantering och surf utan att batteriet går i botten.

Det beror dels på insidan, där huvudnumret är en åttonde generationens Core i5-processor (1,6GHz), som är riktigt strömsnål. Det är samtidigt den enda processorn du kan få nya Macbook Air med. Tidigare har du alltid kunnat uppgradera till motsvarande Core i7-processor om du haft behovet, men det alternativet finns inte hos Apple (trots att Intel har en väldigt passande i7-modell tillgänglig).

Nu är inte en modern i5-processor på något sätt långsam, utan vi kan lasta på rätt mycket innan det börjar sega. Dock drar fläkten igång rätt fort, vilken är bra mycket mer högljudd än hos tidigare modeller.

Pay

Apple Pay finns med i datorn, som fungerar tillsammans med fingeravtrycksläsaren för att bekräfta köp.

Vid sidan av processor får du även ta ställning till lagringsutrymme (mellan 128 gigabyte och 1,5 terabyte) och arbetsminne (8 eller 16 gigabyte) vid köp eftersom du inte kan uppgradera det vid senare tillfälle. Sett till priset känns instegsmodellen med 128 gigabyte lagring lite som ett skämt och det dubbla borde vara minimum.

På insidan hittar vi även T2. Eller helt enkelt andra generationens säkerhetschip från Apple som dels håller rätt på fingeravtrycksläsaren och dels sköter kryptering av hårddisken. Detta för att hålla de säkerhetsrelaterade bitarna avskilda från resten av systemet samtidigt som de får en egen "motor" så att säga, utan att ta kraft från huvudprocessorn.

Inte klockren rekommendation

Om du redan har en Macbook Air som hunnit få några år på nacken är det således ganska stora uppgraderingar som väntar med årets modell (och en del nackdelar som du märker). Något du däremot lär vara bekant med sedan tidigare är MacOS, som du kunnat uppdatera till även om du har en äldre Macbook. 10.4 är versionsnumret för den senaste utgåvan, mer känt under namnet MacOS Mojave. En större ny uppdatering släpps som bekant en gång per år och du får inget extra med en nyare Macbook än en äldre (som det många gånger är till Iphone).

Medan många av de årliga uppdateringarna är trevliga och användbara känns det lite som att MacOS står och stampar lite på samma ställe. Systemet fungerar snabbt och segas inte ner nämnvärt under tid som annars är vanligt hos Windowsdatorer. Upplevelsen i sig är för det mesta smärtfri och positiv, men det är ofta svårt att bli exalterad över några direkta pangnyheter från år till år.

Mojave

MacOS Mojave kommer förinstallerat, men är såklart tillgängligt för de flesta Apple-datorer från senare år också.

Både bra och dåligt

Sammanfattningsvis då. Macbook Air är en riktigt bra laptop med stabil prestanda, fantastisk byggkvalitet och på många ställen genomtänkta lösningar. En mer ljusstark skärm, kraftigare laddare, större hårddisk som standard och fler anslutningsmöjligheter hade gjort upplevelsen bättre. Detta särskilt eftersom prislappen, likt många andra Apple-produkter, stuckit iväg en hel del jämfört med föregångaren. Det krävs inte många tillägg för att nuvarande modell av Macbook Air ska komma upp i samma prisklass som Macbook Pro och då kan du fundera på om det inte är en sådan du ska ha istället (särskilt när den kommer med en bättre laddare). Samtidigt är det en grym laptop som är svårslagen i sin portabilitet kontra batteritid och prestanda.

Ser du enbart till specifikationer och har en tightare budget finns det samtidigt flera klockrena Windowsdatorer för en lägre prislapp.

Även om Macbook Air är en riktigt bra laptop känns det som att datorn lider av en hel del dumsnåla besparingar som inte borde synas i den här prisklassen eller för att leva upp till namnet, oavsett hur mycket du bygger ut den. Det gör att du behöver fundera mer noggrant över vad du egentligen vill ha och behöver av en laptop, för nya Macbook Air är inte en klockren kärleksaffär.

+ Skärmen, bättre ljud, fingeravtrycksläsare
- Priset skenar snabbt iväg, fånigt klen laddare, snålt med anslutningsmöjligheter

Betyg: 7/10

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!