1. Start
  2. Datorprodukter
  3. Datorer
  4. Laptops

Laptops

PriceRunner hjälper dig hitta rätt produkt

Vilken budget har du?
Filtrera
Specifikationer
Kamera
Funktioner
Anslutningar
Skärm
Lagring
Design
Minne
Grafik
Trådlöst
Hållbarhetsinformation
Processor
Strömkälla
Mått

1000+ produkter

Laptops Apple MacBook Air (2022) M2 OC 8C GPU 8GB 256GB SSD 13.6"
1000+ bevakar

Apple MacBook Air (2022) M2 OC 8C GPU 8GB 256GB SSD 13.6"

4,8

13.6" Apple M2, 8 GB RAM, 256 GB SSD

11 990 kr
NetOnNet
Scandinavian Photo
i 28 butiker

Tre tips när du ska köpa bärbar dator

Den bästa storleken för en dator som du lätt kan ta med dig men som fortfarande är bekväm att jobba på är mellan 12 och 14 tum. Större än 14 kan vara bra om du inte flyttar datorn särskilt mycket.

Köper du för över 5000 kr så försök hitta något som har minst dessa specifikationer:

  • Processor - Själva “hjärnan” i din dator, försök hitta en dator med minst I5 core eller Ryzen 5 processor.

  • Minne - När det gäller förvaring av filer och program samt prestanda, leta efter minst 8GB RAM och SSD istället för hårdiskförvaring.

  • Skärmupplösning - Välj en dator som har 1920X1080 upplösning , vad som kallas full HD. Köper du en dator med sämre upplösning än så kommer det att märkas när du kollar på film och annan media. Man kan även betala för högre upplösning och bättre bild men då kommer det ofta på bekostnad av batteritiden.

Har du alltid möjlighet att ha din dator inkopplad så är inte batteritid det viktigaste, däremot om du är på resande fot i ditt arbete så vill du minst ha 7 timmars batteritid och 8+ är idealet. När det gäller batteritiden, lita inte blint på vad tillverkaren säger utan läs på om batteritid från andrahandskällor.

Arbete framför en bärbar dator går ofta ut över ergonomin med smärta i rygg och axlar till följd. Läs mer hos Axelsons för tips om hur du förbättrar ergonomin och minskar riskerna för smärta.

BÄRBAR DATOR

Vanliga frågor

Det finns väldigt många olika datormodeller, som passar bra för olika typer av behov. En grov tumregel är att man får pröva vilket argument som väger tyngst när det handlar om portabilitet och snabbhet. En bärbar dator med tunga specifikationer blir ofta också fysiskt tyngre och mer otymplig, inte minst till följd av att den kräver mer kylning. Men utvecklingen har gått mycket snabbt, och idag är även så kallade ultraportabla datorer väldigt snabba och räcker gott för att täcka de flesta behov.

En genomsnittlig laptop håller i upp till sex år. Det är något kortare tid än när det handlar om stationära datorer. Bärbara datorer är inte heller lika enkla att uppgradera med moderna komponenter i efterhand som stationära datorer. Ofta går det inte alls. Dessutom bär man ju med sig en bärbar dator, vilket bidrar till att den slits snabbare. Batterierna slits också med tiden, och går dessa inte att byta ut så får man finna sig i att köpa en ny laptop.

Det är inget specifikt med just bärbara datorer som gör dem långsamma. Men precis som i fallet med en stationär dator, så kan datorn bli långsam med tiden om man ständigt fyller på med nya programvaror och tunga dokument. Det finns dock mängder av sätt att få fart på en bärbar dator som blivit lite tung att använda.

Annons
  • Rea
  • Guider
  • Om oss