Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Streamingtjänster: Köpguide

AvPriceRunnerUppdaterad 4 juli 2019

1. HBO Nordic

Typ: Filmtjänst Betalmodell: Abonnemang

HBO Nordic innehåller både filmer och tv-serier men fokuserar främst på tv-serier. De har unika rättigheter till en rad populära tv-serier, bland andra Game of Thrones, Vikings Westworld och Girls. Utbudet är inte jättestort men å andra sidan finns det som sagt många riktigt bra titlar som du kanske inte hittar i andra tjänster eftersom det är HBO:s egna titlar. Du betalar en fast kostnad per månad och får då se hur många filmer och avsnitt du vill, hur ofta du vill. De har även ett barnläge som kallas för Toonix där allt innehåll är anpassat för barn.

2. Netflix

Netflix

Typ: Filmtjänst Betalmodell: Abonnemang

Netflix innehåller både filmer och tv-serier. Tjänsten är smart uppbyggd och bygger på att den presenterar innehåll för dig som den tror att du kommer att gilla, baserat på vad du tyckt om förut. Det är dock svårt att få en bra överblick över tjänstens utbud. Utbudet är stort men inte jättekvalitativt - det finns en hel del blockbusters och kända tv-serier men också många obskyra och okända titlar. De har sällan senaste säsongen tillgänglig om det inte är Netflix egna serier. De producerar nämligen även egna serier och dessa är ofta mycket populära, exempelvis Stranger Things och Orange is the new Black. De har också ett mycket omtyckt barnläge där det enbart finns innehåll riktat mot barn.

3. SF Anytime

Typ: Filmtjänst Betalmodell: Betala vid behov

SF Anytime är främst en utpräglad filmtjänst där du hyr eller köper filmer, men de har även ett antal tv-serier. Eftersom det finns rättighetsfönster för filmtjänster generellt så är det inte samma utbud som du hittar på biosalongerna (namnet till trots), men de ligger inte långt efter så du kan ändå se många relativt nya och populära storfilmer. SF Anytime har även en bra tjänst för barn som heter SF Anytime Kids. Där är utbudet 100 procent barnanpassat. Hos SF Anytime betalar du ingen abonnemangskostnad, du betalar bara för de filmer och tv-serier som du hyr.

4. Plejmo (tidigare Headweb)

Typ: Filmtjänst Betalmodell: Betala vid behov

Plejmo innehåller både filmer och tv-serier men störst fokus ligger på film. Plejmo tog över filmtjänsten Headweb för en tid sedan och numera hittar du allt på plejmo.com. Rättighetsfönster för filmtjänster gör att du inte hittar de allra senaste storfilmerna här, de går nämligen på biograferna i första hand och därefter dyker de upp i filmtjänsterna. Men det handlar idag om ett fåtal månader som du måste vänta.

5. Play Filmer

Typ: Filmtjänst och playtjänst Betalmodell: Betala vid behov

Play Filmer innehåller både filmer och tv-serier och är Googles egna on demand-tjänst. Där kan du både hyra och köpa video. Men de innehåller ändå många relativt nya och populära storfilmer.

6. SVT Play

Typ: Playtjänst Betalmodell: Gratis (ingår i radio- och tv-avgiften)

SVT Play innehåller både filmer och tv-serier men fokus är främst kanalens egna tv-serier. Det innebär att du kan ta del av innehåll från både Sverige och utlandet, beroende på vad SVT producerat och köpt in rättigheter för. Du kan dessutom live-streama SVT:s olika kanaler, det inkluderar i skrivande stund SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen och SVT24.

7. C More

Typ: Filmtjänst och playtjänst Betalmodell: Abonnemang

C More innehåller både filmer, tv-serier och live tv-kanaler. De köper in rättigheter till många populära filmer och tv-serier både från Sverige och utomlands. Här hittar du som sagt också live tv och utbudet är riktigt stort. Förutom SVT:s kanaler finns även bland andra TV4, Sjuan och Kanal 12 men också live tv i form av rena filmkanaler från C More. När du kollar på live tv får du leva med att det innehåller reklamavbrott, men när du kollar på serier och filmer on demand slipper du dessa.

8. Viaplay

Typ: Filmtjänst och playtjänst Betalmodell:Abonnemang

Viaplay innehåller både filmer, tv-serier och live tv-kanaler. Du kan med andra ord både se avsnitt när du vill utan reklam och kolla på traditionell tv med reklamavbrott. Här hittar du live tv från TV3, TV6, TV8 och TV10. De köper även in rättigheter till många populära filmer och tv-serier både från Sverige och utomlands som du kan kolla på när du vill. Vidare finansierar de, precis som Netflix, produktion av eget videomaterial. Hos Viaplay finns också andra typer av abonnemang än film, till exempel för den sportintresserade.

Allt om Streamingtjänster

Förr var du tvungen att bege dig till en fysisk videobutik när du skulle hyra film. Numera är videobutikerna digitala, du kan både hyra och köpa film online och se dem i samma höga kvalitet som du hade förväntat dig att få ut från en fysisk skiva.

Det finns två sätt att ta del av digitalt innehåll i streamingtjänsterna. Det ena är att du helt enkelt streamar innehållet. Filmen eller tv-serien ligger då på en server någonstans i världen och du betalar för att få spela upp den, men behöver inte ladda ner den. Streama, eller strömma som det ibland kallas på svenska, innebär att videon spelas upp hos dig men ligger lagrad någon annanstans i världen. Fördelen är att du slipper upplåta eget lagringsutrymme åt filmen (video tar upp mycket lagringsutrymme på hårddisken) och att du kan starta den direkt. Nackdelarna är att du inte äger videon och skulle filmtjänsten försvinna försvinner även din tillgång till videon, samt att du måste ha en snabb, stabil internetuppkoppling för att kunna kolla på den. Det andra sättet att ta del av innehållet är att du först laddar ner det. Detta är att föredra när du köper film, istället för att hyra den, eftersom du då inte är beroende av att någon annan ser till att du hela tiden har tillgång till den. Det är upp till dig att förvara den säkert så att du inte blir av med den. Många väljer då att införskaffa en extern hårddisk eller en NAS (uppkopplad, stationär enhet med externa hårddiskar i sig). En annan fördel är att det inte krävs internetuppkoppling när du ska titta på en nedladdad film. Nackdelen med att ladda ner är att du måste ha en relativt stor hårddisk om du ska ha plats för många videor eftersom högupplösta videofiler tar upp mycket utrymme. En annan nackdel är att du inte kan börja kolla direkt, du måste vänta tills den laddats ner - i vissa fall helt, i andra fall behöver den dock bara ha börjat laddas ner för att du ska kunna titta.

Streamingtjänsterna idag erbjuder ofta bägge alternativen. Du kan både köpa och hyra film, och i de flesta fall är det så att när du köper den kan du ladda ner den och när du hyr kan du bara streama den.

Filmtjänsterna är uppdelade i två typer: abonnemangstjänster och “betala vid behov”. Abonnemangstjänsterna innebär att du betalar en fast summa varje månad och får ta del av allt innehåll i tjänsten fritt under den tiden. Det passar den som tittar ofta och mycket på film och tv-serier. I de tjänster där du betalar vid behov fungerar det så att du betalar en engångssumma för att hyra eller köpa filmen. Hyr du den har du vanligen en månad på dig att börja titta, och har du väl tryckt på play har du 48 timmar på dig att se klart den. Köper du däremot filmen kan du se den hur många gånger - och hur ofta - du vill. Den här typen av tjänster passar dig som tittar på film eller tv-serier mer sporadiskt.

Kvalitet och kvantitet

När du väljer filmtjänst finns det en rad faktorer att titta på innan du bestämmer dig. Det är inte bara betalmodellen som är intressant, än mer intressant torde utbudet vara. Och utbudet varierar kraftigt. Vissa tjänster har bara ett fåtal blockbusters och en större mängd “B-filmer”. Vissa har främst serier de producerat själva. Det finns också rättighetsproblematik att ta hänsyn till. Vissa tjänster väljer att köpa in rättigheter till den där populära serien som du vill följa, medan andra inte gör det. Den som söker en abonnemangstjänst bör därför testa tjänsten en månad - ofta har de gratis prova på-perioder - och se så att den typ av serier och filmer som du gillar finns där. Betalar du däremot bara vid behov kan det vara bra att spara bokmärke för fler än en sådan tjänst så att om den ena tjänsten inte har filmen du söker kanske den andra har det.

Utbudet varierar också med vilket land du befinner dig i. Netflix USA har exempelvis ett betydligt större utbud än vad Netflix Sverige har. I vissa fall är det också så att du inte kan se på film- och playtjänsterna när du är utomlands. Ska du exempelvis på utlandssemester till Australien kommer du inte att kunna streama SVT Play när du är där. Dessa regionslås gör att VPN-tjänster, tjänster som döljer din dators adress och ger den en adress i ett annat land, blivit populära. Filmtjänsterna försöker dock stävja den här utvecklingen, exempelvis genom att koppla på olika verifieringsmetoder som ska garantera att du verkligen bor i landet och genom att blockera VPN-tjänsternas adresser.

När du hyr film väljer du vanligen mellan SD- och HD-kvalitet där det senare är några kronor dyrare. Har du tillräckligt bra internet, 10 megabit per sekund eller mer, kan du alltså strömma filmen i full HD-kvalitet. Är det då din TV du spelar upp på nyttjar du full HD-skärmen på den maximalt. Likaså på datorn förstås. När det kommer till 4K som är uppföljaren till full HD (eller Blu-Ray om du så vill) så finns det inte så mycket material att tillgå i den kvaliteten ännu. Men flera filmtjänster bygger ut utbudet av film och tv-serier i 4K-upplösning i ganska hög takt just nu. Netflix var först ut med en sådan satsning, men om några år kommer det att vara branschstandard. Vill du se en film av en viss bild- och ljudkvalitet, oavsett källa, krävs dock alltid att all utrustning kan hantera den kvaliteten. Spelar du upp i 4K måste även TV:n ha stöd för 4K för att du ska maxa bildkvaliteten - och streamar du dessutom videomaterialet måste du ha tillräckligt snabbt internet.

Uppspelningsenhet och hastighet

Numera hittar du inte bara film- och playtjänsterna i datorn. De finns som appar i allt från mobiltelefonen och surfplattan till TV:n och mediaspelaren. Varthän du än vänder dig finns det med andra ord en digital videobutik för den som känner sig hungrig på lite film eller ett maraton av någon tv-serie. Video on demand kallas det, att du direkt när du känner för det kan få tag på en video att titta på.

Saknar din TV smart-system kan du istället köpa till ett sådant, till exempel Chromecast eller Apple TV. Eller så streamar du helt enkelt allt från din dator eller din smarta mobiltelefon.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem