1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Spjälsäng: 6 modeller i test

PriceRunner

Ska ni bli en till i sovrummet? Vi har testat spjälsängar från märken som Stokke och Sebra. För att en spjälsäng ska kunna utses till bäst i test så ska den ha justerbar botten, gå att anpassa efter den växande barnet och gärna vara kompatibel med standardstorlek på täcke och kudde.

Spjälsäng bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Spjälsängarna har använts av vanliga familjer med barn som är mellan 0 och 2 år gamla. Alla familjer har testat minst en modell av säng sedan tidigare, så att de finns möjlighet att jämföra olika modeller med varandra. Monterings- och användarinstruktioner har följts i den mån det varit möjligt. I testat av spjälsängar har vi granskat följande:

  • Montering och kvalitet: Vad är spjälsängen tillverkad av för material? Är manualen tydligen? Känns sängen stabil och tålig, samt enkel att bygga om mellan de olika lägen?

  • Funktion: Hur många höjdlägen har spjälsängen? Kan man ta av ena långsidan och/eller på annat sätt anpassa sängen efter det växande barnets behov?

  • Design och tillgänglighet: Hur bedöms spjälsängens design? Fungerar standardmadrasser och andra tillbehör eller måste man köpa till särskilda produkter för att kunna använda spjälsängen?

Vårt slutgiltiga omdöme baseras på den samlade upplevelsen av respektive spjälsäng, och har sedan vägts mot priset på produkten varefter ett betyg har satts. Jämför pris på alla spjälsängar på PriceRunner.

Fler tester för den nyfödda

1. Done By Deer Spjälsäng - BÄSTA PREMIUMVAL

Snyggt designad spjälsäng som passar extra bra för användning utan långsida

Material: E1 graderad europeisk MDF Yttermått: 125 x 66 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja, stödbräda köps separat Maxvikt: Anges ej

Done By Deer Spjälsäng 60x120cm

Det är en aning förvirrande att Done By Deer Spjälsäng finns i två olika storlekar. Den vi har testat har standardbäddmåttet 120 x 60 cm men det finns även en större variant med ett bäddmått på 70 x 140 cm. Bra att veta är dock att också 120 x 60-spjälsängen är åt det rymligare hållet, en spjälsängsmadrass från IKEA glappar en aning både på höjden och bredden i Done By Deer Spjälsäng. Det går bra att använda ett vanligt spjälskydd och för den som vill matcha med övrig inredning så sängen finns i flera olika färger.

Något stötkänslig i ytskiktet

Vid montering behövs både den insexnyckel som medföljer och en vanlig skruvmejsel. Sängen väger otroligt mycket och levereras uppdelad i två tunga paket. Man kan montera Done By Deer Spjälsäng ensam men det är betydligt smidigare att vara två stycken som hjälps åt. Den målade ytan är känslig för skador. Har sängen väl fått sig en stöt så ser det inte så vackert ut. Spjälsängen är lite större i yttermåtten och därmed inte riktigt lika enkel att få in i ett redan möblerat sovrum.

Done By Deers sängbotten kan placeras i ett högt och ett lågt läge. Det höga läget används med den lilla bebisen och när barnet blir mer rörligt så sänker man botten, vilket kräver att man delvis monterar isär sängen igen. När så barnet har vuxit ytterligare så kan man montera bort spjälorna på ena sidan, och det gör man snabbt. För att täcka skruvhålen så ingår det små metallplattor som man skruvar dit istället.

Mycket välfungerande lösning för större barn

Som säng under barnets första år fungerar Done By Deer Spjälsäng utmärkt. Men den är faktiskt ännu bättre när barnet blivit lite större. Köper man till stödkanten så får man en riktigt bra småbarnssäng där barnet har en smidig öppning att klättra i och ur genom, samtidigt som kanten i övrigt är precis lagom hög för att barnen inte ska kunna falla ur under natten.

Done By Deer är en dyr spjälsäng och det är mer design än några unika funktioner man betalar för. Men har man tänkt använda spjälsängen länge och göra om den till småbarnssäng längre fram så kommer man bli riktigt nöjd. Och även om man i övrigt inte bryr sig om inredning så lyfter designen hos Done By Deer ett helt barnrum stilmässigt.

Prisvärdrejäl konstruktionmånga olika höjdlägen och sänkbar långsida
Ingen förankring ingårlångsidan låter en del vid användning

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Spjälsäng Grå

4 999 kr

Done by Deer spjälsäng, grå

5 990 kr

Spjälsäng Vit

6 599 kr

2. Spjälsäng Troll Lux

Stilren, robust och generöst tilltagen barnsäng med föräldraryggen i åtanke

Material: Massiv björk Yttermått: 125,5 x 68,5 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 3 Avtagbar långsida: Ja, juniorsida köps separat Maxvikt: Anges ej

Troll Lux HM Spjälsäng 68.7x125.6cm

Troll Lux är en gedigen, robust och klassisk spjälsäng som erbjuds i två stilrena färger: vitt och grått. Trots sin relativt enkla design har spjälsängen flera smarta funktioner såsom höj- och sänkbar långsida samt tre olika höjdlägen på bäddytan. Genom att köpa till en juniorsida går det utmärkt att förvandla Troll Lux till en juniorsäng och därmed förlänga användningstiden ytterligare.

Rymlig spjälsäng i massiv björk

Att montera Troll Lux är en enkel historia. Spjälsängen kommer med en tydlig beskrivning och allt man behöver äga är en skruvmejsel. Bäddmåtten i spjälsängen är klassiska, 120 cm i längd och 60 cm i bredd, vilket kan vara extra skönt att veta eftersom madrass inte ingår i köpet. Trots sina standardiserade bäddmått är Troll Lux en spjälsäng som känns rymlig och generös och den tar upp sin beskärda del av barnrummet i och med det gedigna materialet av massiv björk. Samma material gör att spjälsängen känns stabil i grunden och knappast vickar eller flyttar på sig vid nedläggning eller upptagning av bebis.

Den höj- och sänkbara långsidan, som kallas dropside, är en uppskattad detalj eftersom den syftar till att spara förälderns rygg vid just lyft. Nedfälld blir höjden på långsidan 68 centimeter, vilket minskar antalet oergonomiska lyft i vardagen avsevärt. Viktigt att komma ihåg är dock att aldrig lämna sitt barn sovande med långsidan nedfälld – inte ens om du sover bredvid barnet själv.

Skonsam mot föräldraryggen

I takt med att barnet växer går det att reglera höjdläget på Troll Lux i tre olika steg. Det högsta läget passar för de yngsta bebisarna, som ännu inte lärt sig att sitta upp eller ställa sig mot möbler. I takt med att barnets motoriska färdigheter ökar är det dags att sänka, och när barnet passerar 2–3 år går det att byta ut dropside-sidan mot en juniorsida. På så sätt kan Troll Lux användas som juniorsäng ända tills barnet har vuxit ur sin säng på längden.

Med tanke på sin stilrena design och avsaknad av pynt, könsmarkörer och krusiduller är det svårt att tänka sig ett enda sovrum där Troll Lux inte skulle smälta diskret in. Det här är en prisvärd spjälsäng för familjen som prioriterar stabilitet, säkerhet och inte hållbarhet – både ekonomisk och ergonomisk.

Stilren designgedigen i massiv björkstabil
Något omfångsrikpassar mindre bra i trånga rum

3. Stokke Sleepi Säng

Oval spjälsäng som passar för den som vill att sängen ska kunna växa med barnet

Material: Bokträ och bokplywood Yttermått: 127 x 86 x 74 cm Bäddmått: 120 x 67 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 4 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 120 kg

Stokke Sleepi Bed 74x127cm

Stokke Sleepi är sängen som under barnets första tio år kan växa och anpassas efter aktuellt behov. Köper man Sleepi Säng så kan man först använda den som en Sleepi Mini, en riktigt liten spjälsäng med äggformad bäddyta. Sedan bygger man ut den till en Sleepi Säng, som fortfarande har en unik, oval form. Slutligen kan man köpa till den förlängning som krävs för att göra om Sleepi till en Junior-säng.

Kräver särskilda madrasser i olika storlekar

Med Stokke Sleepi Säng medföljer en madrass i spjälsängsstorleken 120 x 67 cm. För Sleepi Mini behövs en mindre madrass, och för Junior en större. Varje madrass har sina eget lakan med oval form. Vill man använda hela konceptet Sleepi från nyfödd till skolålder så är det således en del extrakostnader som tillkommer.

Allt som behövs för montering av sängen ingår. Bildinstruktionerna är tydliga och sängstommen håller hög kvalitet. Även de medföljande. låsbara hjulen imponerar genom att rulla smidigt. Stokke Sleepi Säng uppfattas som ganska stor och tar upp en del utrymme i rummet, men en bredd på 74 cm gör att den kan rullas genom de flesta dörröppningar. Fördelen med storleken är att Sleepi Säng känns väldigt rymlig.

Lång användningstid och rolig design

Sleepis sängbotten är perforerad för bättre luftcirkulation, och kan fästas i fyra olika höjdlägen, tack vare att fästen kan sättas fast både uppåt och nedåt. Även om Stokke framhäver det som lätt gjort att ändra höjd så innebär det precis som på andra spjälsängar att man måste skruva isär sängen och flytta på fästena. Långsidorna går att ta av, så ett större barn kan komma i på egen hand. Öppningen är cirka 53 cm bred, vilket lämnar tillräckligt mycket kant i fot- och huvudända för att det ska kännas som att Sleepi har ett visst inbyggt fallskydd.

Sleepi Säng är ett dyrt inköp. Men precis som många andra Stokke-produkter så kan priset per användning ändå bli väldigt rimligt, sett till hur länge den kan användas. Så länge man är beredd att köpa till madrass och lakan som passar förstås. Designen känns rolig och stilren, och Sleepi Säng har många smarta funktioner som bidrar till att göra nätterna med bebis och småbarn lite enklare att ta sig igenom.

Tilltalande designrymlig sovytabekväm madrass ingår
Dyrkräver anpassade lakan och madrasser

4. Troll Lukas

Klassiskt fin spjälsäng, passar för familjen som tänker sig en lång användningstid

Material: Björk och mdf Yttermått: 125 x 65 x 88 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 3 st Avtagbar långsida: Nej Maxvikt: Uppgift saknas

Troll Lukas Spjälsäng

Troll Lukas beskrivs av tillverkaren som spjälsängen som växer med barnet. Vid inköp ingår själva stommen, passande madrass köps till separat. För att kunna använda Lukas vidare efter spjälsängsperioden så kan man välja att köpa till en juniorlångsida till sängen. Det finns också särskilda dynor, så man ännu senare kan göra om Lukas till en barnsoffa.

Närproducerad av europeiskt björkträ

Troll Lukas är en klassiskt fin spjälsäng i målat trä. Sängen har rundade kanter men i övrigt är det inget med designen som sticker ut nämnvärt. Alla verktyg som krävs för montering medföljer med Troll Lukas. Sängen är tillverkad av MDF och björkträ från norra Europa. Materialet ger ett väldigt stabilt intryck vid monteringen. När skruvarna dras ihop så matchar sängens olika delar väldigt väl, alltid ett gott tecken på ett kvalitetsbygge.

Yttermåtten för Troll Lukas är inom det normala, men den uppfattas som åt det lite mer bastanta hållet. Att bäddmåttet är standard gör att såväl madrass som sängkläder från stora återförsäljare som Ikea fungerar perfekt i sängen. Även vanliga spjälskydd passar på Troll Lukas.

Spjälsäng med tre olika höjdlägen

Sängen kan inte växa med barnet i det avseende att den går att förlänga. Däremot finns det tre olika höjdlägen på sängbotten, vilket underlättar för när Troll Lukas ska anpassas efter bebisens ålder och rörlighet. På lägsta läget upplevs sängbotten som ganska lågt, vilket gör att en kortare förälder kan få svårt att nå när ett sovande barn försiktigt ska läggas ned.

Att Lukas är tillverkad av kvalitetsmaterial och med hållbarhetstänk är såklart värt att betala för. Men sett till funktion så finns det ändå snarlika alternativ till en betydligt lägre prislapp. Är man intresserad av hela användningsupplägget och vill köpa till juniorlångsidan så får man i Troll Lukas en fin spjälsäng av hög kvalitet.

Enkel att monteraklassisk designstabiltre höjdlägen
Högt prislågt placerad sängbotten

5. Sebra Säng Baby Junior

Klassisk spjälsäng som passar den som vill ha barnet högt placerad i sängen

Material: Björk Yttermått: 115 - 155 x 75.8 x 88 cm Bäddmått: 112,5/155 x 70 cm Madrass: Tvådelad madrass från Sebra köps till separat Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 70 kg

Sebra Växasäng Baby & Junior 70x115cm

Barnsängen "Juno" designades av Viggo Einfeldt i början var 1940-talet. Sebra har nu förvärvat rättigheterna till sängen och har uppdaterat konstruktionen något. Numera kallas sängen omväxlande för Sebra Växasäng, Sebra Baby- & Juniorsäng och Sebra Spjälsäng. Sängen har två höjdlägen, ett högt för små bebisar samt ett lågt för äldre barn. Men Sebras säng kan även växa på längden. Bäddmåttet är 70 cm brett och kan dras ut från 112,5 cm till en hela 155 cm lång sovyta.

Fungerar inte med standardmadrasser

Att sängen inte har standardbäddmått, att den kan förlängas och dess rundade hörn innebär att det blir i princip obligatoriskt att köpa Sebras egen madrass. Det finns även särskilda spjälskydd från Sebra, men det går ockå bra med andra märken om spjälskyddet är tjockt och någorlunda självstående. Sängens yttermått på 75 cm gör att den kan vara svår att få igenom innerdörrar i exempelvis en äldre lägenhet, vilket i praktiken innebär att man måste montera om den om man vill flytta den mellan olika rum. Fördelen med designen är att den är så tidlöst vacker. Sängen finns i flera färger och kan skapa hemtrevnad i vilket barnrum som helst.

Montering var enkel och uppskattad monteringstid om 20 minuter visade sig stämma väl. Förutom en stjärnskruvmejsel så ingår allt som behövs. När man längre fram i tiden vill ta bort långsidornas spjälsidor så låter det sig göras utan att hela sängen måste plockas isär. Ingen extra stödkant behövs. Sebra Säng Baby Junior är lite extra djup som den är, med cirka 13 cm från madrass upp till kanten.

Hög sängbotten är skonsamt för ryggen

Att barnet inte kan falla ur är positivt, men det i kombination med att sängens botten är placerad högt över golvet gör det förstås lite krångligare för ett mindre barn att på egen hand ta sig i. Med långsidorna uppmonterade är höjden ur ett föräldraperspektiv ett plus, då man inte behöver anstränga ryggen riktigt lika mycket när man ska lägga ned eller lyfta upp

Sebras spjälsäng har ett högt pris och huruvida det är motiverat beror mycket på hur högt man värderar designen. Att det krävs en särskilt anpassad madrass samt att lakan och spjälskydd också måste ha rätt mått innebär ytterligare extra kostnader. Å andra sidan så har sängen en riktigt lång användningstid och ett högt andrahandsvärde. Funktionsmässigt finns det inget som fattas och har man väl köpt sig en Sebra Säng Baby Junior så är oddsen låga för att man blir riktigt nöjd.

Snygg designskonsam för ryggenenkel att montera av långsidan och förlänga sängen
Kräver anpassad madrass och underlakanhögt prisför bred för vissa innerdörrar

6. BabyBjörn Babysäng

Luftig spjälsäng utan spjälor, passar den som vill ha en hopfällbar säng

Material: Björk, stål och polyester Yttermått: 110 x 57 cm Bäddmått: 104 x 54 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Nej Maxvikt: Uppges ej, rekommenderad användning är 0-2 år

BabyBjörn Babysäng 57x104cm

BabyBjörn Babysäng är en spjälsäng som andas svensk design. Den vackra ramen är tillverkad av oljad björk och stål. Sängen monteras snabbt ihop och det går lika kvickt att ta isär den. Även om BabyBjörn Babysäng är relativt stor när den är nedmonterad så blir den väldigt platt. Då sängen endast väger 10 kg är den lätt nog att packa med sig i bilen vid en övernattning hos släktingar eller för en semestervecka i sommarhuset. Det gör det också enkelt att flytta runt den i hemmet.

Spjälsäng med högt säkerhetstänk

På den stabila ställningen fäster man sedan en klädsel av tålig, och tvättbar, polyester. Klädseln hålls på plats med hjälp av rejäla dragkedjor. En särskild nyckel för att dra blixtlåsen med medföljer. Efter att sängen är monterad finns en liten ficka på klädselns undersida, där nyckeln kan förvaras. Detta för att eliminera risken att exempelvis äldre syskon skulle råka öppna upp dragkedjor, så att sängen blir instabil. En både smart och trygg lösning.

BabyBjörn Babysäng har två olika höjdlägen. Det övre läget används under första halvåret. Sedan kan botten sänks ned till strax över golvnivå. Det låga läget känns lägre än hos andra spjälsängar. Och det ihop med den heltäckande sidorna gör det svårare att lägga ned och att under natten nå barnet. Spjälsängens sidor är gjorda av ett ljust meshnät. Hela sängen känns överlag mycket ljus och fräsch. Sängens form är oval, vilket gör att en särskild madrass krävs – denna medföljer vid köpet. Madrassen är ganska tunn, men då sängens botten också är mjuk så blir det ändå en bra, bekväm sovyta för barnet. För ökad säkerhet sitter madrassen ihop med sängens botten, varken föremål eller barnet själv kan således fastna där under.

Något kort användningstid

BabyBjörn säljer även speciallakan för Babysäng. Man kan använda vanliga lakan, men passformen blir förstås inte alls lika bra då. Detta innebär en extra utgift, ovanpå att sängen i sig är relativt dyr. Man kan inte använda spjälskydd i sängen. Sidorna är visserligen mjuka. Men de fyra sängbenen är hårda och det enda som ligger emellan dem och barnets huvud är ett tungt lager mesh. Barn som rör sig mycket i sömnen tenderar tyvärr att slå i huvudet ibland. Det gör det också lite svårare att få sängen att kännas personlig, ofta en viktig egenskap för den som väntar barn och vill boa.

BabyBjörn rekommenderar Babysäng för barn upp till 2 år. Bäddytan är mindre än hos en standardstor spjälsäng, vilket innebär att användningstiden är förhållandevis kort. Den som vill ha en ljus, luftig och lätt spjälsäng som även kan funka som resesäng får dock med BabyBjörn Babysäng en väldigt tjusig barnsäng för barnets första år.

Liten och smidigenkel att monteralätt att ändra höjdlägestabil och trygg
Kort användningstidlågt lägstalägesvårt att nå bebisen

Allt om spjälsäng

Hur länge använder man spjälsäng?

Spjälsängen kan användas från nyfödd och upp till 3-4 års ålder. Många spjälsängar har en hög maxvikt, men barnet hinner vanligtvis växa ur sängen på längden först. Vid vilken ålder man ska sluta med spjälsäng är individuellt.

När ska man sänka spjälsängen?

De flesta spjälsängar har justerbar höjd på sängens botten. Det övre läget används när bebisen är nyfödd och under de första månaderna. När barnet är stort nog att kunna sätta sig själv, kan ställa sig på alla fyra eller börjar resa sig mot möbler så är det hög tid att sänka spjälsängens botten för att inte riskera att barnet kan få huvudet över kanten och på så sätt faller ur och skadar sig.

Ska man ha spjälsäng eller bedside crib?

Fördelen med en spjälsäng är att den kan användas i flera år. Nackdelen är att den tar större plats i sovrummet. Fördelen med bedside crib är förstås dess smidiga lilla format, och att en bedside crib kan dockas direkt vid föräldrarnas säng, som en sidosäng. Nackdelen är den korta användningstiden. En bedside crib användas bara under de första 5-6 månaderna. Läs gärna vårt test av bedside cribs.

Vad är bäst - spjälsäng eller vagga?

Precis som med bedside crib så har även vaggan fördelen att vara liten och smidig att ha vid sängen, samtidigt som dess litenhet gör att den får en kort användningstid. Vagga kan vara att föredra för nyfödda som har svårt att komma till ro och som enklare somnar av att vara i rörelse.

Vad finns det för olika sorts spjälsängar?

Olika spjälsängar har olika funktioner. Det finn spjälsängar på hjul, så att sängen enklare kan flyttas mellan olika rum. Det finns spjälsängar med lådor, så man har en förvaring i spjälsängen för filtar, kuddar eller tecken. Spjälsängar kan även ha olika form. En rund eller oval spjälsäng kan vara fina, men kräver ofta särskilda madrasser som kostar extra.

När kan man använda spjälsäng utan långsida?

Att spjälsängen har en avtagbar långsida är en av de vanligare funktionerna. Detta görs främst när barnet är lite äldre och när man sänkt sängbotten till lägsta läget, så att barnet ska kunna klättra i och ur själv. En spjälsäng med öppen sida kan bli till en dagbädd eller juniorsäng.

Behöver man ha en spjälsäng med sänkbar långsida?

Det finns även spjälsängar med dropside. Det innebär att ena långsidan kan sänkas och höjas utan att man behöver montera av och på den. Fördelen med en spjälsäng med höj- och sänkbar långsida är att det är enklare att lägga ned och lyfta ur bebisen ur sängen då. Justerbar sida på spjälsängen kan också vara mer skonsamt för ryggen.

Hur bäddar man i spjälsängen?

Olika spjälsängar har olika mått, men ett nordiskt standardmått för spjälsäng är 60 x 120 cm. När det gäller bäddning för spjälsäng så ska man alltså se till att välja madrass och underlakan med rätt mått. Mått på täcke för spjälsäng brukar ofta vara cirka 100 x 130 cm. Det är vanligt att göra spjälsängen mer ombonad med ett spjälskydd, och under bebisens första tid föredrar många att låta bebisen sova i ett babynest placerat i spjälsängen.

Kan spjälsängen växa med barnet?

Det finns spjälsängar som kan växa med barnet. En utdragbar spjälsäng kan förlängas när barnet blir äldre. Vissa spjälsängar kan göras så långa att de fungerar upp till skolåldern.

Är det säkert att använda en äldre spjälsäng?

Det kan var fint med en äldre spjälsäng i retrostil. Men det är viktigt att spjälsängen kan leva upp till moderna säkerhetskrav för att man tryggt ska kunna låta sitt barn sova i den. Avståndet mellan spjälorna ska vara 4,5-6,5 cm. Är man orolig för att barnet ska fastna i spjälorna så finns det även spjälsängar utan spjälor, med sidor av tyg eller rotting.

Finns det billiga och bra spjälsängar?

Letar man efter en billig spjälsäng men inte vill köpa begagnat så är IKEAs utbud av spjälsängar väldigt prisvärt. Ett annat alternativ för den som vill hålla budget är att köpa en begagnad spjälsäng men köpa madrassen ny, för en fräschare känsla.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss