Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Skötväska: 16 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 29 januari 2020

Kämpar du med att få med dig blöjor, ombyten, nappflaska och andra bebisgrejer? En välorganiserad skötväska gör det enklare att aldrig glömma något viktigt hemma. Vi har testat skötväskor och utser Skip Hop Duo Signature till bäst i test. Det är en prisvärd och välplanerad skötväska med många förvaringsfack och smart upphängning på vagnen.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av skötväskor har vi låtit vanliga småbarnsföräldrar såväl som en expert på babyprodukter få titta på samt använda de olika väskmodeller. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Funktion: Medföljer någon typ av upphängning för vagnen, är skötväskan utrustad med ett fack för att hålla nappflaskan varm och ingår skötbädd eller andra praktiska tillbehör?

  • Formgivning: Hur är väskan designad, vilket material är den tillverkad av och vilken typ av handtag har skötväskan?

  • Förvaring: Hur många förvaringsfack har skötväskan, finns det någon ficka som kan stängas igen och hur är skötväskan i storlek?

test-av-skotvaskor

Ovanstående har därefter vägts samman med skötväskans pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga skötväskor på PriceRunner.

1. Skip Hop Duo Signature - BÄST I TEST SKÖTVÄSKA

Många och välplanerade förvaringsfack, smart upphängning på vagnen, mycket prisvärd

Upphängning på vagn: Fasta remmar med clips Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 fickor, 1 fack med dragkedja uppetill Fack på utsidan: 6 stycken, varav 2 med magnetlås och ett med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, nätfack på utsidan

Skip Hop Duo Signature

Skip Hops skötväska Duo Signature är en uppdaterad version av märkets klassisker Duo. Förändringarna är främst på detaljnivå men Skip Hop har verkligen lyssnat till önskemålen från konsumenterna och förfinat funktionerna.

Smart upphängning med dubbla fästen

Duo Signature är en mycket praktisk och användbar skötväska. Utseendemässigt så finns det ett brett utbud av färger och mönster. Den estetiska framtoningen är inte lika trendkänslig och Duo Signature passerar inte som en vanlig handväska. Men likväl är den riktigt snygg på en barnvagn.

En smart upphängningsfunktion har skötväskan också. Med ett dubbelarbetande clip kan man fästa en rem lagom lång för att träs runt barnvagnens handtag, och sedan ovanpå den knäppa fast axelremmen. Duo Signature har en yttersida i slitstarkt material, hela väskan har tvättats i maskin med framgång.

Lätt att organisera sin packning

På insidan finns två fickor, vi hade gärna sett fler för ytterligare möjligheter till att organisera sina saker. Upptill, precis på insidan av väskans kant, finns även ett mindre, dragkedjeförsett fack lagom för telefon eller en liten plånbok. Utsidan på Skip Hop Duo Signature är utrustad med fler förvaringsmöjligheter. På båda kortsidorna finns nätförsedda flaskfickor, på framsidan finns två fickor med magnetlås och ett stort fack som stängs med dragkedja. På baksidan av skötväskan finns ett riktigt stort fack som utan problem rymmer skötbädden.

Söker man en skötväska som verkligen tål att användas och är praktisk i alla lägen så är Skip Hop Duo Signature ett riktigt bra val, det konkurrenskraftiga priset ger sedan den sista knuffen som leder fram till att vi utsett Skip Hop Duo Signature till bäst i test.

Slittåligsmart lösning för remmarnamycket prisvärd
Hade gärna sett ytterligare ett par fack på insidan
4,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

2. Storksak EDEN - LYXMODELL

Vegansk skötväska med bra uppdelning av fack och marknadens bästa skötbädd

Upphängning på vagn: Inbyggda remmar i axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 4 st, varav ett med dragkedja Fack på utsidan: 4 st Skötbädd: Ja Flaskfack: Thermofack dolt i ena kortsidan

Storksak Eden Changing Bag

Storksak är ett klassiskt märke för skötväskor och har funnits med länge, med ett brett utbud av olika modeller. EDEN är en helt vegansk skötväska som lyckats mycket väl med sin läderlook, den ser helt äkta ut och hela skötväskan känns exklusiv ända ut i detaljnivå.

Väskan är också rejäl, och håller formen väl när den ställs ned på golvet. EDEN har fastsydda bärremmar, som går att ha över axeln men också kan bäras med handen. Med skötväskan kommer också en avtagbar axelrem. Inbyggt i axelremmen finns upphängningsremmar. Det gör att remmen kan monteras på barnvagnens handtag sitta där medan själva väskan klickas av och på som man vill.

Den perfekta skötbädden kommer med på köpet

EDEN har fyra stora ytterfack. Det är således lätt att förvara sådant man riktigt snabbt vill kunna komma åt, som den egna plånboken eller ett paket näsdukar. I ena kortsidan finns också ett inbyggt flaskfack med thermoisolering. Insidan av Storksak EDEN har gott om fack. Det största stängs med kardborre på mitten och är anpassat för att förvara skötbädden i. På insidan finns även två mindre fack med resåröppning, smarta att organisera upp blöjor och ombyteskläder i. Det finns även ett mindre fack med dragkedja, att ha värdesaker eller småsaker som inte får komma bort i.

Den medföljande skötbädden omnämns av Storksak som lyxig, och det är inte en överdrift. Den är stor och rejäl, med eget bärhandtag och med två smarta förvaringsfickor som är perfekta i storlek för blöjor och ett paket våtservetter. När det är dags att byta på barnet räcker det alltså med att bära med sig skötbädden, packad med det nödvändigaste. Såhär borde alla skötbäddar se ut. Det ihop med skötväskans alla övriga fiffiga egenskaper gör att Storksak EDEN känns som en blivande storfavorit.

Rymlig med många bra fackfulländad skötbäddbra upphängning på vagnen
Högt pris
4,5

3. Bugaboo Changing Bag Skötväska - MYCKET BRA VAL

Lättorganiserad skötväska skräddarsydd för användning med Bugaboos barnvagnar

Upphängning på vagn: Inbyggda fästen kompatibla med Bugaboo Fox, Bee5 och Buffalo Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja Fack på insidan: 4 fickor, 1 fack med dragkedja samt ett fack för skötbädden Fack på utsidan: 4 stycken, varav ett med dragkedja och två stycken fack med lock Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, isolerat fack på utsidan

Bugaboo Changing Bag

Bugaboo Skötväska kommer i ett antal olika utföranden, där färgvalet även påverkar prissättningen. Skötväskan är välorganiserad med gott om fack både på ut- och insidan. Den levereras med en skötbädd, samt med fästen som gör att den kan hängas på alla Bugaboos barnvagnsmodeller, med undantag för Bugaboo Donkey.

Praktiska, inbyggda fästen för handtaget på barnvagnen

Det som gör Bugaboo Skötväska unik är de inbyggda fästena i axelremmen. Dessa gummifästen kan krokas fast på de inbyggda knopparna på sidan av chassit på Bugaboo Fox och Bee5, samt med de medföljande clipsen på Cameleon3. Eftersom att väskan då placeras längre ned på handtaget, så försvinner risken för att vagnen ska tippa. Man ska dock likväl aldrig packa skötväskan för tungt.

Den medföljande skötbädden är rymlig och har smarta förvaringsfickor i sidorna, samt ett eget fack i skötväskan så man lätt kommer åt den. På utsidan av Bugaboo Skötväska finns ett isolerat fack, perfekt för nappflaska eller matburk som ska hålla värmen. Tack vare att det finns både axelrem och bärhandtag så är det bekvämt att ta med sig skötväskan.

Perfekt anpassad för Bugaboos vagnar

På vagnen hänger Bugaboo Skötväska olika bra beroende av om den kombineras med liggdel eller sittdel. Om sittdelen är framåtvänd finns det gott om utrymme för väskan. Har man sittdelen vänd mot sig, eller kör vagn med liggdel, så ligger skötväskan mot och trycks delvis bakåt. Det funkar, men det är inte alltid så snyggt.

Att man både kan hänga skötväskan på handtaget och packa in den under vagnen är riktigt smidigt. Och tack vare en väldigt genomtänkt fördelning av förvaringsfack är det alltid lätt att hitta det man letar efter. Enda minuset är att skötväskan inte får tvättas. Den blir nämligen snabbt skitig när den placeras nära marken. Utöver det så känns Bugaboo Skötväska som en riktig fullträff för alla som kör en barnvagn från Bugaboo.

Smart upphängning på Bugaboos vagnarväldigt bra fördelning av fackrymlig skötbädd
Hänger mindre bra när sittdelen är bakåtvändkan inte tvättas
4,5

Bra pris hos:

Babyshop.se

4. Storksak Noa

Slittålig och rymlig skötväska som kommer med en genial tillhörande organizer

Upphängning på vagn: Inbyggda fästen i axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 1 fack + innerväska Fack på utsidan: 1 öppen ficka Skötbädd: Ja **Flaskfack: Ja, ett isolerat flaskfack på kortsidan

Storksak Noa

Storksak Noa är en genomtänkt skötväska, som i princip helt saknar dåliga egenskaper. Noa finns i två olika utföranden, som även kommer med olika prislapp. Den ena varianten av skötväskan är tillverkad av tålig canvas med detaljer i läder. Den andra är helt gjord av skinn, och kostar mer än dubbelt så mycket. Med Storksak Noa kommer en skötbädd av standardstorlek, som kan vikas ihop och hålls samman med ett kardborrefäste. Den avtagbara axelremmen kan justeras i längd. I axelremmen finns inbyggda kardborrefästen som kan spännas runt vagnens handtag. På så sätt kan Noa hängas stadigt på barnvagnen.

Noa har endast ett öppet ytterfack på väskans framsida. I sidan av väskan finns ett isolerat flaskfack, som ska hålla värmen eller kylan i upp till fyra timmar och se till att flaskan håller sig i en upprätt position. På insidan finns en enda ficka, som kan stängas igen med ett blixtlås. Men Noa är inte så fattig på organiserad förvaring som det låter.

Tvärtom har Storksak en riktigt genial lösning – en medföljande organizer. Denna väska i väskan är fullproppad med fack och gör livet som småbarnsförälder på språng många gånger enklare. På detta sätt kan man välja att i organizern ha allt som behövs för blöjbyten, men låta ersättning, fruktbitarna och bebisens leksaker ligga kvar i botten på väskan.

Det här innebär att man kan låta Storksak Noa hänga kvar på vagnen medan man endast tar med sig det nödvändiga i organizern. Denna har en dragkedja så att den kan stängas igen, samt två mindre bärhandtag. Vill man använda den som en separat väska eller kunna hänga den över axeln så finns det på organizerns sidor fästen för att haka fast axelremmen. Förutom att vara lätt att packa så är Storksak Noa också mycket enkelt att hålla ren. Det slitstarka canvastyget kan effektivt torkas av med en trasa eller våtservett, och tål att tryckas in under vagnen eller ställas på marken gång på gång utan att hål eller ens tecken på slitage uppstår. Designen är stilren. Storksak Noa är en mycket prisvärd skötväska som snabbt blir uppskattad i det kaos som bebisåren ibland kan vara.

Supersmart innerväskaslittåligt materialbra upphängning på vagnenlagom stor
Få ytterfack
3,0

Bra pris hos:

BabyWorld

5. Skip Hop Mainframe Backpack

Superpraktisk skötväskeryggsäck med smart öppning och många fack på utsidan

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, två ryggsäcksremmar Fack på insidan: 1 stort fack och 2 mindre fickor Fack på utsidan: 3 stycken, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två fack på utsidan

Skip Hop Mainframe Wide Open Diaper Backpack

Fördelen med skötväskor som kan bäras som ryggsäckar är rätt uppenbara för alla som haft ansvar för ett eller flera barn. De möjliggör nämligen att man kan ha båda händerna fria, och gör det enklare att bära sitt barn – i famnen, med bärsjal eller i sele. Skip Hop Mainframe Backpack är ett ypperligt exempel på en väl genomförd ryggsäcksskötväska. Den har inte samma bärkomfort som en vanlig ryggsäck, men den funkar att ha på ryggen och har alla funktioner man önskar i en skötväska.

Namnet Mainframe kommer ifrån att skötväskan öppning utgörs av en metallram, som fälls isär som en klassisk portmonnä. Det gör under för överblicken av väskans innehåll. När Skip Hop Mainframe Backpack öppnas så håller sig ramen helt utfälld, vilket gör att man direkt ser och kan ta fram det man behöver. Nackdelen med den här typen av öppning är att man inte öppna bara en liten bit för att ta fram det som ligger överst. Man får helt enkelt inte in handen om inte dragkedjan är helt uppdragen.

På sidorna av Skip Hop Mainframe Backpack finns två inbyggda väskkrokar, med korta, justerbara remmar som kan dras runt barnvagnens handtag. Även axelremmarna kan justeras i längd. Med skötväskan kommer en skötbädd, för vilken det finns ett perfekt anpassat fack på väskans insida. Vilket också är det enda facket som finns i väskan. Älskar man att organisera sin packning i olika fack så är insidan av Mainframe Backpack inte helt tillfredsställande. Men utsidan väger upp för det, med råge.

På sidorna av Skip Hop Mainframe Backpack finns stora flaskfack, som rymmer även bredare nappflaskor. Uppe vid bärhandtaget på framsidan finns ett stort, dragkedjeförsett fack och där under ett lite mindre fack som kan fällas ut. Detta innehåller i sin tur flera andra fickor, för småprylar och värdesaker.

Storleksmässigt upplevs detta vara en mycket rymlig skötväska, som utan bekymmer rymmer blöjor, ombyten och andra nödvändigheter för två småbarn. Men Mainframe Backpack är också ganska stor i yttermåtten, och kan på grund av metallramen i öppningen bli svårt att få in under barnvagnen om varukorgen är liten. De positiva sidorna hos Skip Hop Mainframe Backpack väger dock över med råge, och detta är en av de bättre skötväskor av ryggsäcksmodell som finns att köpa.

Mycket rymligsmart öppninginbyggda barnvagnskrokarbärs som ryggsäck
Få fack på insidankan inte öppnas på glänt
4,5

Bra pris hos:

BabyWorld

6. Skip Hop Chelsea Backpack

Skötväska i ryggsäcksmodeller med bekväma bärremmar och praktiska ytterfack

Upphängning på vagn: Avtagbara upphängningsremmar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej, fasta ryggsäcksremmar Fack på insidan: 3 st Fack på utsidan: 4 st, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Två av ytterfacken kan användas för flaska

Skip Hop Chelsea Downtown Chic Ryggsäck

Skip Hop Chelsea Backpack är en skötväska avsedd att fungera lika bra på vagnen och i handen som på ryggen. På baksidan finns två reglerbara och vadderade ryggsäcksremmar. Skötväskan har även ett vanligt bärhandtag, samt två upphängningsremmar med krok för barnvagnens handtag.

Mycket rymlig modell av skötväska

Modellen är mycket rymlig även om skötväskan utifrån inte ser så stor ut. Inuti finns tre fack. Ett större för den medföljande skötbädden och två mindre fack med resåröppning, lagom i storlek för blöjor. Själva huvudfacket är väldigt stort men det hade inte skadat att dela upp det i fler sektioner.

I och med att skötväskan är ganska djup finns det risk för att man får rota runt ett tag innan man hittar det man letar efter. Men det positiva i att kunna få med sig mycket packning väger ändå över. Ryggsäcken stängs med en dragsko och har ett lock som hålls på plats med magnetfäste.

Gott om praktiska fack på utsidan

På utsidan har Skip Hop Chelsea Backpack fyra stycken fack. Ett sidofack på vardera sida, vilka också fungerar som flaskfack. I locket finns ett mindre fack med dragkedja, lagom för små värdesaker. Framtill på väskan finns ett större fack som också det öppnas med dragkedja, och det är snillrikt konstruerat. När facket öppnas så har det insydda tygkilar i sidorna, så det är som en lucka som fälls ut. Perfekt för ett paket våtservetter och några blöjor, om det är det man oftast snabbt behöver komma åt.

Men förutom bra fack så är Chelsea Backpacks främsta styrka att bärremmarna är så pass bra. Väskan är faktiskt riktigt bekväm att ha som ryggsäck även under längre promenader. Den fungerar således både direkt från dag ett på BB med bebis och på skogsutflykt med en treåring. Skip Hop Chelsea Backpack är helt enkelt en av de absolut bästa skötväskorna i ryggsäcksmodell som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Bekväm som ryggsäckbra upphängning på vagnensmarta ytterfack
Något stört och rörigt innerfack
4,5

Bra pris hos:

Babyland

7. Elodie Details Black Edition

Estetiskt tilltalande och rymlig skötväska men två separat barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 med dragkedja, 6 fickor **Fack på utsidan: 3 st Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details Skötväska Black Edition

Elodie Details har ett flertal olika modeller av skötväskor i sitt sortiment. Den skötväska som bland annat finns i utförandena Black Edition, Apple Of My Eye och Graphic Devotion är kanske den mest praktiska av dem. Möjligheterna till att organisera upp blöjor och barnkläder är mycket stora.

Tack vare väskans form så får man snabbt en överblick över vad som saknas vid påfyllning och var enstaka föremål kan lokaliseras. Visserligen finns det en fördel med djupare väskor och att man kan fylla på med grejer på ett annat sätt då, men i en mer avlång väska som denna så blir risken mindre att man glömmer bort en banan på skötväskans botten. Och alla som någon gång glömt en banan i skötväskan vet hur jobbiga påföljder ett sådant misstag kan få.

Snygg formgivning utan att man tummar på det praktiska

Med Elodie Details skötväska kommer en skötbädd av normal storlek och lite extra smutståligt material, en avtagbar axelrem samt två kardborrförsedda krokar att hänga upp skötväskan på barnvagnen med. Förutom axelrem finns även två bekväma bärhandtag att hålla väskan i, eller för att hänga dem i armvecket. Barnvagnskrokarna är riktigt bra, och dessutom stilrent formgivna.

Samma gäller själva skötväskan - den är snygg nog att passera som en vanlig handväska och det känns faktiskt en aning, aning roligare att byta blöja när man kan stoltsera lite med sin skötväska. Men det allra bästa med Elodie Details skötväska av denna modell är att den förutom en välorganiserad insida även strösslat bra med tre lättillgängliga fack på utsidan, för småsaker man snabbt behöver komma åt. Smart och snygg, så mycket mer än så kan man inte begära av en skötväska.

Välorganiseradbra facksmart upphängning på barnvagn
Inte den allra rymligaste modellen
4,5

8. Skip Hop Duo Double Signature

Mycket rymlig och välorganiserad skötväska för den med fler än ett blöjbarn

Upphängning på vagn: Fasta remmar med clips Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 4 stora fickor samt två sidofack för flaska Fack på utsidan: 6 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två nätfack på utsidan och två fack på insidan

Skip Hop Duo Double Signature Skötväska

Många skötväskor är snarlika varandra i storlek, och inte sällan för små för den som har täta syskon eller fått tvillingar. Har man flera blöjbarn att ta med sig packning till samtidigt så är en dedikerad syskonskötväska ofta guld värd. Skip Hop Duo Double Signature är en modell med extra utrymme och rejält med förvaringsfack.

Praktisk men lite tråkig design

Skötväskan finns i många olika färger och mönster. I övrigt är det mer fokus på praktisk funktionalitet än på design. Vilket kanske är precis vad man är ute efter när man har behov en av skötväska modell större. Och storleken kan man inte klaga på. Skip Hop Duo Double Signature kan packas riktigt rejält full.

Skötväskan har en avtagbar axelrem, rejäla bärhandtag samt inbyggda fästen så att skötväskan kan hängas på barnvagnens handtag. Dessa clips är lätt att komma åt och fäster skötväskan ganska tight mot handtaget. Är Duo Double tungt packad bör man dock lägga den under vagnen, för att undvika tipprisken. Väskan i sig har väldigt låg vikt. Material är smidigt och väskan känns inte klumpig, trots dess storlek. Skötbädden som medföljer är av standardmodell och har sitt eget fack i skötväskan.

Enkelt att dela upp packningen för två barn

Skip Hop Duo Double Signature har gott om fack både på insidan och utsidan. Flaskfack råder det inte heller brist på. Vill man kunna separera packningen så är det enkelt gjort. Facken speglar varandra, så ena barnet kan ha höger halva för sina grejer och andra barnet får den vänstra delen.

Utseendet på Skip Hop Duo Double Signature är kanske lite åt det trista hållet. I synnerhet i jämförelse med andra väskmodeller från samma märke. Men som en kompanjon i småbarnslivet, så är detta verkligen en skötväska som får vardagen att fungera lite smidigare. För ett barn blir den alldeles för stor. För två barn är Skip Hop Duo Double Signature helt rätt skötväskemodell.

Mycket rymliggott om facksmart upphängning på vagnen
Lite tråkig designsitter tight mot handtaget om man använder de inbyggda clipsen
4,0

Bra pris hos:

BabyWorld

9. Skip Hop Chelsea

Snyggt designad skötväska, välorganiserad med många smarta fack på in- och utsidan

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, ej avtagbar Fack på insidan: 4 fickor Fack på utsidan: 5 stycken, varav 2 med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, två fack på utsidan

Skip Hop Chelsea Downtown Chic Skötväska

Skötväskor som inte ser ut som skötväskor är en växande trend. Skip Hop har alltid haft ett brett utbud av modeller i regnbågens alla färger, med modellen Chelsea närmar de sig modevärlden lite mer. Och därefter har märket släppt fler skötväskor med liknande stil.

Chelsea finns i svart och champagne, med dragkedjor och andra detaljer i guld. Väskan har inget överfällbart lock, så vid regn finns det stor risk att vatten snabbt tar sig in. Bärhandtagen är lätta att få grepp om och är långa nog att väskan kan hängas över armen.Skip Hop Chelsea har även en axelrem, som tyvärr inte är avtagbar. Ska skötväskan användas på barnvagn så har Skip Hop en klurig lösning i form av en kortare rem med en krok som fasthakad i väskan bildar en ögla stor nog för ett vagnshandtag.

Gott om fack och förvaringsfickor

Skip Hop Chelsea är inte snål med facken, vare sig på in eller utsidan. Väskan är rymlig nog för ombyten och tillbehör till två blöjbarn, och det finns goda möjligheter att i fickorna på utsidan förvara sina egna saker, bland ett dragkedjeförsett fack i perfekt storlek för en smartphone. På framsidan finns en guldfärgad nyckelring att haka fast just nycklar eller en barnleksak i.

Skötbädden är inget utöver det vanliga, men det är smart att den har sin egen ficka på utsidan av väskan så man lätt kan komma åt den och våtservetter för ett akut blöjbyte. Skip Hop Chelsea är en populär modell som i omgångar sålt slut, och när man väl testat den så förstår man absolut varför.

Generös mängd rymliga factsnygg finishlätt att packa full utan att det blir rörigt
Oskyddad dragkedja upptillrisk för att väta tar sig in vid regngår ej att ta loss axelremmen
4,0

Bra pris hos:

BabyWorld

10. Elodie Details Brilliant Black/Petite Botanic Skötväska

Skötväska med riktigt låg vikt, bekväma handtag och smarta barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej Fack på insidan: 2 fack, 1 ficka för småsaker och ett fack som stängs med dragkedja Fack på utsidan: Ett fack Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details Skötväska Brilliant Black

Elodie Details har som tillverkare av barnvagnstillbehör alltid haft som ambition att hänga med i modevärldens svängar och erbjuda trendriktiga - men samtidigt användbara - produkter för småbarnsföräldern. Med sin lättviktsskötväska, tillgänglig i flera olika utförandena, plockar man upp ännu något nytt och gör det till sitt eget.

Mycket är bekant från Elodie Details andra skötväskor. Den här modellen väger absolut ingenting utan packning, och kan vikas ihop så den ryms i en jackficka. Det finns ingen axelrem till men de två fastsydda handtagen är långa nog för att väskan ska kunna bäras över axeln ändå. En skötbädd ingår. Dock finns det inget innerfack för skötbädden att förvaras i, vilket leder till att den ofta knölas ihop någonstans i botten.

Lika lätt som prisvärd skötväska

Brilliant Black/Petite Botanic har ett litet ytterfack, för småsaker som ska vara lättillgängliga. På insidan finns ett thermofack att förvara flaskor eller barnmatsburkar i. Där finns också ett mindre samt två större fack, de senare i lagom storlek att förvara blöjor i. I den dragkedjeförsedda fickan kan man lägga värdesaker och annat som absolut inte får komma bort. Själv skötväskan kan stängas igen hela vägen med en lättanvänd dragkedja.

Det här kan vara Elodie Details mest prisvärda skötväska hittills och man får både design och funktion för pengarna, stort plus för de alltid lika funktionella barnvagnskrokarna som ingår. Den bästa egenskapen är förstås den minimala vikten. Med Brilliant Black/Petite Botanic behöver man aldrig mer släpa på en väska som känns tung fast den endast är halvfull.

Mycket låg viktsnygg designsmarta barnvagnskrokar
Få ytterfackinget fack för skötbädden
4,0

11. Skip Hop Riverside

Snyggt designad och rymlig skötväska med låg vikt och bra packningsmöjligheter

Upphängning på vagn: Fasta remmar med krok Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: Två fickor med resår samt stort fack för skötbädden Fack på utsidan: Fyra stycken, varav ett med magnetlås och ett med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, på utsidan

Skip Hop Riverside Ultra Light Diaper Satchel

Skip Hop Riverside skötväska är en lättviktsmodell, vilket innebär att skötväskan i sig väger mycket lite. Ibland är lättviktsskötväskor också väldigt enkla i modellen. Skip Hop är sitt koncept troget och Riverside är en väska där bebisens packning enkelt organiseras.

Enkel att packa

På skötväskans utsida finns fyra fack. De två på kortsidorna har rätt form för att sätta flaskor i. På framsidan finns också ett större fack med magnetlås, samt ett litet mindre med dragkedja. Även insidan har bra fack för att sortera blöjor och ombyteskläder i, samt ett stängbart fack för de egna värdesakerna.

Med Riverside medföljer en skötbädd samt en avtagbar axelrem. Väskan har också två bärhandtag, långa nog att trä över axeln. För upphängning på vagnen så finns två inbyggda remmar som kan krokas fast runt barnvagnens handtag. Det fungerar bra, men att få fast första remmen kan vara lite knepigt om väskan är tung och drar nedåt.

Mjuk form gör att den får plats i många varukorgar

Yttertyget på Skip Hop Riverside är glansigt och enkelt att hålla rent då det lätt torkas av. Tyget känns känsligt för att repas men har visat sig vara slitstarkt. Designmässigt håller Riverside hög standard och har fina detaljer, den passar föräldrar som inte tycker att allt kring barnen måste se sportigt och praktiskt ut. Den mjuka formen gör att skötväskan är enkel att passa in i vagnens varukorg eller i andra trånga utrymmen.

Bäst av allt med Skip Hop Riverside är hur lätt väskan anpassar sig. Den går att packa riktigt full om man vill, och när man bara behöver en blöja och en tröja så är Riverside inte ett gram onödigt tung att bära. Åter igen mycket bra jobbat av skötväskeproffsen på Skip Hop.

Låg viktenkel att packa tack vare bra fackrymligsnygg design
Upphängningen på vagnen kunde vara lite enklare
4,0

12. Skip Hop Suite Satchel

Välorganiserad skötväska med många fack, snygg design och praktiska tillbehör

Upphängning på vagn: Avtagbara upphängningsremmar Bärhandtag: Ja Axelrem: Nej Fack på insidan: 2 x 2 stycken Fack på utsidan: 6 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Separat flaskväska ingår

Skip Hop Suite Satchel Skötväska

Skip Hop utökar sitt redan breda utbud av skötväskor med Suite Satchel, en 6 in 1-skötväska. Namnet syftar på Suite sex komponenter. Förutom själva väskan ingår avtagbara upphängningsremmar, flaskväska, necessär, liten nappförvaring och en skötbädd.

Det här är en mjuk skötväska, tillverkad av polyester, och man skulle lätt kunna bli lurad att tro att den därmed blir snabbt smutsig. Men Suite har visat sig vara mycket tålig och ser som ny ut även efter en tids hård användning. Något som skiljer Suite från mängden är att ingen axelrem ingår. De två bärremmarna i nylon är dock långa nog för att väskan ska kunna hänga bekvämt på axeln. Den separata upphängningen för barnvagn utgörs av mindre remmar med rejäla krokar i båda ändarna, vilket är en smidig lösning.

Rymlig nog för alla man behöver till bebisen

Gillar man många fack så kommer man älska Skip Hop Suite Satchel. Utsidan har rejäla flaskfack i sidorna, och den separata flaskförvaringen är isolerad för att hålla flaskans värme eller kyla. Fördelningen av väskans huvudfack är i jämförelse något oortodox. Istället för ett stort fack med mindre fickor inuti är Suite uppdelad i tre fack. Ett med två små fickor, det i mitten med två mer rejäla resårfack och ett tredje avsett för förvaring av skötbädden. Det är dock lite irriterande att skötbädden är någon cm bredare än fackets öppning, så bädden alltid måste böjas till en aning när den ska packas ned.

I övrigt är det mycket enkelt att organisera sin packning. Väskan är normalrymlig och fungerar väl för ett blöjbarn, även om en extra blöja för ett större syskon såklart också ryms. Det bästa med Suite Satchel är hur Skip Hop i vanlig ordning lyckas så väl med att kombinera snygg design med riktigt praktisk skötförvaring.

Väldigt många facksmarta tillbehörenkel att hänga på barnvagnen
Rymmer inte större föremålsnäv öppning till skötbäddsfacket
4,0

Bra pris hos:

Bonti

13. Elodie Details Bedouin Stories / Zebra Sunshine

Stor och rymlig skötväska med avtagbar axelrem och separata barnvagnskrokar

Upphängning på vagn: Separata vagnskrokar Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 1 fack, med dragkedja Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, thermofack på insidan

Elodie Details Skötväska Bedouin Stories

Elodie Details har verkligen en både bred och rik arsenal av skötväskor i sitt sortiment. De olika modellerna har tyvärr inte givits något namn, utan det är vilka färger och mönster de släppts i som man får utgå ifrån när man ska kategorisera dem. Denna modellen finns i utförande Bedouin Stories och Zebra Sunshine.

Det här är inte en skötväska för den som vill leva kompakt eller har en vagn med väldigt liten varukorg. Utan det här är modellen för den som vill ha plats i väskan för att ta med sig allt - och lite till. Precis som vanligt när det gäller Elodie Details så är upphängningen på barnvagnen superb. Med en så här pass stor, och relativt tung skötväska så får man förstås vara extra noga med tipprisken. De medföljande barnvagnskrokarna fästs med kardborre och är konstruerade i samma tyg som skötväskan. Samma metallöglor på väskans kortsidor som man fäster krokarna i, kan man även fast den avtagbara axelremmen i.

Många stora fack på skötväskans insida

På utsidan är Elodie Details Zebra Sunshine/Bedouin Stories snålt utrustad med fickor. Det finns ett dragkedjeförsett fack, i lagom storlek för det allra nödvändigaste - plånbok, telefon, ett paket näsdukar. Insidan är desto generösare. Där finns dels ett litet dragkedjeförsett fack för värdesaker, dels ett riktigt stort som löper längs med hela ena sidan. Rymligt nog att placera båda den medföljande skötbädden och ett knippe blöjor, om man inte vill beblanda det med övrig packning. Inne i skötväskan finns även fem stycken rejäla fack med resårförsedd öppning.

Elodie Details Zebra Sunshine/Bedouin Stories är en rejäl och slitstark väska, den har en platta i botten så den är enklare att ställa ifrån sig på marken och den verkar klara av smuts väldigt väl. Vill man, så går den även att tvätta. Om den väl tilltagna storleken inte är något som avskräcker, kanske vill man ha skötväskan för två blöjbarn samtidigt, så finns det all anledning att titta närmare på Elodie Details skötväskemodell i färgerna Zebra Sunshine och Bedouin Stories.

Många bra fack på insidansmart upphängning på vagnenrymlig
Endast ett fack på utsidannågot stor och klumpig att användas för bara ett barn
4,0

Bra pris hos:

BabyV

14. Britax Skötväska

Lättorganiserad skötväska med många fack, lock som viks över och inbyggd upphängning

Upphängning på vagn: Inbyggda remmar i axelremmen Bärhandtag: Nej Axelrem: Ja Fack på insidan: 7 stycken Fack på utsidan: 4 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack: Separat flaskväska ingår

Britax Skötväska

Det kan finnas två goda skäl till att välja en barnvagns originaltillbehör framför universella tillbehör. Dels att de kan vara speciellt anpassade för vagnens form eller funktion, dels att det är svårt att hitta en mer perfekt matchning stilmässigt.

Enkel att matcha med barnvagn från Britax

Britax lyckas bra med det senare – deras skötväska finns i samma textilier som barnvagnsklädslarna, både vanliga färger och de melerade tygerna. Det ser snyggt ut ihop och känns enhetlig. Att det är samma tyger gör också att skötväskans utsida blir väldig tålig både mot slitage och smuts.

Till formen är Britax Skötväska mer boxig än de flesta andra skötväskor. Även när den är tom håller den sig fyrkantig. Det är snyggt, men att sidorna har så mycket stadga i sig innebär också begränsningar i utrymmet. Är skötväskan full så går det där lilla extra inte att pressa ned ens med våld.

Rejält lock står emot regn

Britax Skötväska är mycket välorganiserad. Den har ett lock som viks över hela väskan, vilket effektivt håller regndroppar ute. Skötväskan har väldigt många fack och extra förtjust blir man snabbt i facket på framsidan under locket. Inuti det finns mindre nätfack och det är mycket enkelt att placera ut småprylar. Med skötväskan kommer en skötbädd samt en lös flaskväska som kan hakas fast.

Britax Skötväska har en axelrem med mudd för extra bekvämlighet och på remmen finns två inbyggda mindre remmar med spänne för smidig upphängning på vagnen. Britax Skötväska blir snabbt full och storleken gör att den tar upp utrymme även när den är tom. Den är dock mycket enkel att organisera sin packning med och väldigt praktisk i sina funktioner. Har man redan en av Britax vagnar, i synnerhet en i Go-serien, så blir man troligtvis mycket nöjd med Britax Skötväska.

Snygg till Britax barnvagnarmånga fackenkel att organisera
Begränsat med packutrymme
4,0

Bra pris hos:

BabyV

15. Bugaboo + Storksak

Exklusiv och stilren skötväska med många fack och väldigt välkonstruerad skötbädd

Upphängning på vagn: Med axelremmen Bärhandtag: Ja Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 1 med dragkedja, 5 fickor Fack på utsidan: 3 stycken Skötbädd: Ja Flaskfack:Ja, thermofack på insidan

Bugaboo Storksak + Bugaboo Nylon Bag

Bugaboo + Storksak-skötväskan finns i två olika utföranden. Den ena är gjord i nylon, och den andra - lite dyrare modellen - av läder. Insidan har 5 bra fickor som är lagom i storlek för blöjor och barnkläder, samt ett fack med dragkedja för värdesaker. Skötväskan är rymlig och enkel att organisera. Eftersom att skötväskan är långsmal mer än den är djup så får man en bra överblick direkt man drar upp dragkedjan.

Utsidan av Bugaboo + Storksak påminner lite mer om en handväska, det finns tre fack men de är diskreta så vill man inte skylta med att det är blöjor man bär runt på så kan denna väska vara ett bra val. Ett av ytterfacken är ett thermofack som ska kunna hålla värme och/eller kyla, ett är ett fack med dragkedjaöppning i sidan, lagom för en telefon eller nycklar. På baksidan av väskan finns ett lite rymligare fack med magnetlåsning.

Mycket genomtänkt skötbädd

Bugaboo + Storksak har två rejäla bärhandtag som är sköna att hålla i, både i handen och att ha över armen. Det finns en förlängningsbar axelrem som hakas fast med metallkrokar, men även kan tas loss helt om man inte vill använda den. Med skötväskan kommer även en skötbädd, och här har Bugaboo tänkt till rejält. Förutom att vara rejält tilltagen i storlek, så är den också väldigt smart konstruerad. I båda långsidorna finns fack i precis rätt storlek för att rymma 2-3 blöjor eller en förpackning våtservetter. Skötbädden kan vikas ihop och hålls ihopfälld med kardborrfäste.

Bugaboo + Storksaks skötbädd är litegrann som en miniväska i skötväskan, perfekt att bara kunna ta med sig den in i skötrummet vid blöjbyte. Bugaboo + Storksak är dyr i inköpspris, men känns exklusiv vid användning och funktionerna är smarta samt av hög kvalitet.

Testets bästa skötbäddbra fack på insidansnygg design
Dyrt inköpspris
4,0

Bra pris hos:

BabyWorld

16. Littlephant Messenger Skötväska

Estetiskt tilltalande skötväska med separata krokar för barnvagnen

Upphängning på vagn: Separata barnvagnskrokar Bärhandtag: Nej Axelrem: Ja, avtagbar Fack på insidan: 2 fickor, 1 fack med dragkedja upptill samt ett mindre mobilfack Fack på utsidan: Nej Skötbädd: Ja Flaskfack: Ja, på insidan

Littlephant Messenger Changing Bag Waves

Littlephant Messenger är en otroligt stilig skötväska, som finns tillgänglig både i olika mönster och varierande färgställningar. För den som tyckte att en helsvart vagn kändes som ett tryggt men lite tråkigt val så är Littlephants skötväska ett utmärkt tillbehör för att bryta av mot det monokroma.

Skötväskan är gjord av bomullsväv, med detaljer i läder. Det är en härlig känsla i tyget, men särskilt smutståligt är det inte. Fläckar uppstår lätt och tillverkaren rekommenderar att man impregnerar den innan användning. Väskan får inte tvättas i maskin. Med tanke på detta är det outgrundligt varför Littlephant Messengerbag har samma känsliga tyg även på undersidan. En förstärkt botten hade varit att rekommendera, både för att slippa fläckar och för hållbarheten.

Vill man packa mycket så erbjuder Littlephant Messenger gott om utrymme på insidan. Det finns två stora fack som perfekt rymmer blöjor och ett paketvåtservetter. Ett mindre fack med dragkedja kan förvara värdesakerna och sedan finns också en mindre fick, ungefär lagom i storlek för en telefon. Mot botten av skötväskan finns också en mugghållare i vardera sida.

Det svåra är att hitta det man har packat ned. Skötväskans öppning är smalare än dess botten, vilket gör det knepigt att få en bra överblick över innehållet. Och det är även något utav en besvikelse att Littlephant Messenger helt saknar ytterfack.

Däremot funkar upphängningen på vagnen bättre. Med skötväskan kommer två separata krokar som fästs på barnvagnens handtag med tryckknappar. Krokarna hakar man sedan fast i skötväskans axelrem. Littlephant Messenger är helt enkelt en mer estetiskt tilltalande än praktiskt användbar skötväska. Så länge man är på det klara med det innan inköp, blir man inte besviken.

Mycket tilltalande designmymlig insidakommer med separata krokar
Känsligt tygsaknar ytterfacksvårt att hitta packningenväger mycket
3,0

Bra pris hos:

Stor&Liten

Allt om skötväska

Vi har testat flera olika skötväskor i olika prisklasser och med varierade funktioner. En skötväska är givetvis inget måste för att man som nybliven förälder ska kunna ta hand om sitt barn på bästa sätt, men för en del kan en välorganiserad skötväska ändå kännas som en livräddare.

Originalskötväska eller universal modell?

Precis som med barnvagnar, så är utbudet av skötväskor stort. Dels har barnvagnstillverkarna ofta ett utbud av accessoarer vari skötväskor så gott som alltid är inkluderade, ibland olika skötväskemodeller för olika barnvagnsmodeller. Dels finns det många utomstående aktörer som tillverkar universella barnvagnstillbehör. Förutom en önskan om att matcha i material så kan man generellt säga att en universal skötväska fungerar precis lika bra på en vagn som barnvagnsmärkets egen skötväska.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

Viktiga funktioner hos en skötväska

Viktigt att tänka på i val av skötväska är bland annat storlek, material och funktioner. Beroende på hur många barn samt hur gamla barnen är kan det ibland räcka med en liten skötväska för blöjor, medan man ibland behöver en extra stor duoskötväska med utrymme för två blöjbarns ombyten och matgrejer.

En del skötväskor har en särskild upphängning för att bäst fästa den i en barnvagn. Notera dock att de flesta barnvagnstillverkare ej tillåter belastning av handtaget på grund av tipprisken, väljer man att ändå använda skötväskan på det sätter så sker det på egen risk. I de flesta skötväskor ingår även en skötbädd, och ibland finns ett särskilt flaskfack som ska hålla flaska eller mat kall/varm längre.

Utöver detta skiljer även pris och design sig åt mellan olika skötväskor. En del har en mer sportig, praktisk look medan andra snarare påminner om moderiktiga handväskor.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!