Uppdaterad 9 mars 2022

Sänksåg: 4 modeller i test

Sänksågen påminner om en cirkelsåg men kan användas närmare väggar och kan även sänkas ner mitt i en skiva. Den bästa sänksågen på marknaden är enligt vårt test Bosch GKT 55 GCE eftersom den är både kraftfull och prisvärd samt lämnar fina snitt.

sänksåg bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Sänksågarna har testats i ett finsnickeris lokaler på en rad olika material och under lång tid. Tjockleken på skivorna har före testerna kontrollerats med skjutmått.

Sänksågarna har genomgått flera styrkeprov. Exempelvis har de sågat 45-70 millimeter tjockt massivt ädelträ av olika slag, såsom valnöt och alm. Vi har även kapat furuskivor. Där ställdes djupet in på samma tjocklek och därefter har maskinerna granskats utifrån hur väl deras skalor stämmer.

Alla snitt är gjorda på maximalt sänkdjup för att påfresta maskinerna så mycket som möjligt. Sänksågarna har också testats på hur väl de presterar över tid.

  • Prestanda: Vilka material klarar sänksågarna av? Hur smidigt löper maskinen i materialet? Vilka sågdjup kan den hantera vid olika vinklar? Vilka material klarar den på olika sågdjup?

  • Resultat: Snitten kontrolleras både visuellt och med vinkelhake. Hur exakta blir de? Hur väl stämmer maskinernas skalor?

  • Användarvänlighet: Hur lätt är det att komma igång och börja såga? Hur lätt är det att förstå sig på maskinen? Är manualen bra?

  • Byggkvalitet: Vilka material används? Skramlar och låter det om maskinen eller känns den stabil och hållbar? Vilken ljudnivå ger den ifrån sig under arbete? Finns det kraftiga vibrationer som kan utgöra en nackdel för den som sågar?

  • Funktioner och tillbehör: Hur mångfacetterad är sänksågen? Vilka tillbehör medföljer i priset? Vilken garanti får du på maskinen?

Sammantaget leder detta till en bedömning om sänksågens positiva och negativa egenskaper. Dessa vägs mot priset och slutbetyget avspeglar maskinens prisvärde.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste sänksågar. Jämför pris på samtliga listade sänksågar på PriceRunner.

Fler tester för byggarbetsplatsen

1. Bosch GKT 55 GCE - BÄST I TEST SÄNKSÅG

Kraftfull och prisvärd sänksåg med många fördelar

Effekt: 1 400 W Vikt: 4,7 kg Maximalt sågdjup vid 90°: 57 mm Varvtal: 3600-6250/min Uppmätt ljudnivå: 86 dB Sågklingans Ø: 165 mm

Bosch GKT 55 GCE Professional

Bosch GKT 55 GCE utmärker sig eftersom den levererar millimeterexakta snitt och klarar av en imponerande samling kraftprov. Den klarar allt från enkla byggskivor till att såga massivt trä både med och mot fibrerna. Trots spänningar i den 45 millimeter tjocka amerikanska valnöten klarar den det tre meter långa snittet utan problem. Det krävs heller inget efterarbete om du exempelvis sedan ska foga den kapade biten, snittet blir rakt och snyggt.

Även dammupptaget är godkänt. Dammupptaget må vara lite stelt och hänger inte alltid med vid längre snitt, men överlag gör maskinen ett kompetent jobb med att hålla miljön så dammfri som möjligt.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att testa GKT 55 GCE med Bosch egen skena. Den skena vi använt var från annat fabrikat och krävde att man var tvungen att ta loss en del under maskinen för att den skulle passa. Dock gled sänksågen bra över skenan, och maskinen ger ett behagligt motstånd då vi sänker ner den.

bosch-sanksag-gkt-55-gce

Klingbytena är enkla. Likaså är designen bra. Djupskalan justeras med ett tumtryck där du sedan drar djupstoppet till önskat djup vilket känns mycket smidigt. Alla vitala delar är rödfärgade så att det är enkelt att se vad som är knappar och vad som är rörliga delar.

Överlag är det en gedigen, robust sänksåg utan en massa onödiga funktioner, rattar och knappar. Dessutom levereras den med en extra klinga i sustainern vilket är ett stort plus. Sustainern är dock något stor. Men sett till alla övriga plus, och det faktum att du får tre års garanti om du registrerar din produkt, är detta en mycket prisvärd sänksåg.

Stark motorbra sågdjupfina precisionssnittprisvärd
Stor sustainer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Compumail Logotyp

Bosch GKT 55 GCE Professional Dybdesav 1400W --> Levereras till oss, forväntat leveransdatum hos dig 04-12-2022

4 700 kr
ComputerSalg.se Logotyp

Bosch DYKSAV GKT 55 GCE

4 720 kr
Toolab Logotyp

Bosch GKT 55 GCE Sänksåg i L-Boxx

5 195 kr

2. Festool TS 55 EBQ

Pålitlig och tydlig sänksåg som ger fina snitt

Effekt: 1 200 W Vikt: 4,5 kg Maximalt sågdjup vid 90°: 55 mm Varvtal: 2000-5200/min Uppmätt ljudnivå: 88,1 dB Sågklingans Ø: 160 mm

Festool TS 55 REBQ-Plus-FS

Festool TS 55 EBQ är en mycket kompetent sänksåg som levererar exakta snitt och lämnar mycket exakta djupinställningar.

Sänksågen är lätt att förstå sig på, och minst lika enkel att framföra tack vare tydliga markeringar. Om du exempelvis skär ut en diskho finns markeringar på utsidan av maskinen som visar var bladet befinner sig både bak och fram så att du vet vart du ska sänka ner sågen och var du ska stoppa den. En stor fördel är också att den har klyvkniv.

Rent styrkemässigt håller TS 55 hög klass, men i de allra värsta kraftproven stöter den på problem. När vi exempelvis testar den på tjock almskiva löser överhettningsskyddet ut två gånger under en tre meter lång färd. Det gäller dock inte för alla massiva träskivor, valnöt klyvs exempelvis problemfritt.

sanksag-festool-ts-55-ebq

Dammupptaget i TS 55 EBQ är mycket bra och den lämnar väldigt lite skräp efter sig. Den har också hög byggkvalitet och ergonomi - den sitter som handen i handsken när du framför den. Ett kul plus är att du kan koppla loss kontakten och använda den till andra Festool-produkter. Likaså kan styrskenan användas ihop med andra produkter från tillverkaren.

Med tre års garanti och ovan nämnda fördelar är det här en riktigt bra sänksåg. Det som drar ner betyget är priset i kombination med att den faktiskt inte klarar alla styrkeproven.

Pålitlig, precisbra garantibra dammupptagklyvkniv
Något klenpriset

3. Makita SP6000

Funktionsrik och kompetent sänksåg utan muskler

Effekt: 1 300 W Maximalt sågdjup vid 90°: 56 mm Varvtal: 2000-5800/min Uppmätt ljudnivå: 84,9 dB Sågklingans Ø: 165 mm

Makita SP6000

Makita SP6000 är en sänksåg som levererar exakta och fina, rena snitt och som dessutom kommer med en rad smarta funktioner. Den har exempelvis tippskydd som låser sågen på skenan vilket är behändigt när du kapar med den i vinkel. En annan smart funktion är snabbknappen för att ställa klingan på två millimeter sågdjup, det är till exempel användbart i laminat.

Tyvärr är SP6000 något klen trots sina 1300 watt. I massivt trä får den problem. Ibland räcker det att den får vila och sedan kan den fortsätta en bit till men det händer också att det tar helt tvärstopp.

Det är också lite irriterande att startknappen är så känslig. Den måste tryckas in hårt under hela snittet för att maskinen inte ska tappa i styrka. Vid enklare arbetsuppgifter tuffar den däremot på bra. Att den klarar upp till 48 graders vinkel är också ett plus.

makita-sp6000-sanksag.jpg

Användarvänlig konstruktion som passar många

SP6000 är kompakt och lätt med ett skönt grepphandtag och hög byggkvalitet. Dessutom är den tyst. Den ligger också bra i handen och skenan håller sig stadigt på materialet. Skalorna på maskinen är tydliga och vi tycker om att det finns bladpositionsmarkörer på höljet.

Det finns dock en liten nackdel i att det krävs insexnyckel för att koppla samman de två medföljande skenorna - vi hade gärna sett att det var plattmejsel. Vi tycker heller inte riktigt om att inställningarna sköts med skruvratt.

SP6000 är dock en riktigt kompetent sänksåg och hade den bara orkat med tyngre snitt hade betyget blivit högre.

Tippskyddtydliga skalortvå skenorkompakt design
Klenskruvratt för inställningarna

4. Metabo KSE55 Vario Plus

Kraftfull kombinerad sänk- och cirkelsåg

Effekt: 1 200 W Maximalt sågdjup vid 90°: 55 mm Varvtal: 2000-5200/min Uppmätt ljudnivå: 87,5 dB Sågklingans Ø: 160 mm

Metabo KSE 55 Plus

Metabo KSE55 Vario Plus är en riktigt kraftfull sänksåg som tar sig igenom allt från enklare byggskivor till tjocka massiva träskivor. Ett 3 meter långt snitt i 70 millimeter tjock alm var exempelvis ingen match.

En kul funktion är att den även går använda som cirkelsåg, något som märks på designen. Den ser mer ut som en cirkelsåg med sänksågsfunktion än en renodlad sänksåg. Kombinationen har sina för- och nackdelar. Är du ute efter en cirkelsåg med en helt okej sänksågsfunktion är kombinationen positiv. Men som ren sänksåg dras den med en del brister. Främst har det med det rörliga skyddet att göra. Det gör att du måste hålla in två knappar för att sänka sågen vilket har negativ inverkan på kontrollen över den.

metabo-kse55-vario-plus

Riktigt bra garanti

Klingbytet är heller inte lika enkelt som på många andra sänksågar. Visst levererar den fina snitt, men tyvärr inte 100 procent vinkelräta när vi kontrollerar dem med vinkelhake.

Däremot känns det lyxigt att det följer med både låda till sågen, skena och väska. Ett stort plus är också den 3-åriga garantin som man får om man registrerar den. Ytterligare en fördel är att skenan fungerar med andra produkter i Metabos sortiment. Tyvärr är skenan lite trög att få på och det gör att det tar tid att komma igång.

Sänksågen har också problem med djupinställningsknappen. Knappen är som en lång pinne som du släpper på, men det händer att den hamnar ivägen och inte tillåter sågen att gå ned till önskat sågdjup. Tråkiga brister när det i övrigt är en kraftfull och lättmanövrerad sänksåg som dessutom kan dubbla som cirkelsåg och har lång garanti.

Kraftfullcirkelsågsfunktionmånga tillbehör
Rörligt skyddinte helt vinkelräta snitt

Allt om sänksåg

Sänksågen påminner mycket om en cirkelsåg, men är en form av förfinad variant som är till för precisionssågning. Dess utformning gör den utmärkt till fina, perfekt raka snitt. Du slipper anhåll, tumstock och liknande tillbehör - snittet blir ändå helt rakt.

En stor fördel med denna typ av såg är att du kan börja snittet mitt i en skiva. Du kan även ställa in maximalt sågdjup, vilket gör att snittet inte behöver gå igenom hela skivan. Exempel på användningsområden är att korta av dörrar, såga bänkskivor eller möbelsnickeri.

Sänksågen består främst av klinga, motor och styrskena. Den är slimmad på ena sidan så att du kan komma mycket nära väggar och andra hinder. Vissa modeller är geringsbara – tack vare detta kan du skapa vinklade snitt.

Det finns också modeller som är kombinerade cirkelsågar och sänksågar. Fördelen är att du får flera funktioner, men ofta blir sänksågsfunktionen något begränsad av detta eftersom designen blir annorlunda.

Köpa sänksåg

När du köper sänksåg är det viktigt att du väljer en modell som är stark nog att hantera de material och arbetsuppgifter du tänker ställa den inför. Ska du bara såga byggskivor, eller har du även tänkt använda den för att såga i massivt trä? Hur djupa snitt behöver du kunna göra? Kommer du att behöva göra vinklade snitt?

Likaså är det viktigt att det är enkelt att byta klinga, underhålla maskinen och att den har bra spånsutsug så att du får en hälsosam arbetsmiljö.

I vår guide längre ner kan du läsa ingående om vad du ska tänka på när du köper sänksåg.

Viktiga egenskaper hos en sänksåg

Vad ska du tänka på när du köper sänksåg? Här listar vi de faktorer som är viktiga att undersöka och förstå före köpet.

Effekt

Effekten är ett ungefärligt mått på hur stark sänksågen är. Ju högre effekt desto tuffare arbetsuppgifter klarar den av att hantera. Massivt trä med spänningar i är exempelvis ett riktigt kraftprov för en sänksåg och ju högre effekt desto större chans är det att den klarar av det.

Det effekttal som anges i specifikationen behöver dock inte tala om till 100 procent hur sänksågen kommer att prestera då det finns fler faktorer som påverkar hur kraftfull sänksågen är. Dock är effekten ett bra riktvärde när du letar såg.

Sågdjup

Sågdjupet är detsamma som snittdjupet. Det maximala sågdjupet avgör alltså hur tjocka skivor sågen kan såga helt igenom. Ju lägre värde i specifikationen desto tunnare skivor klarar sågen av att hantera fullt ut. Sågdjupet är justerbart vilket innebär att du utifrån maximalt djup kan ställa in ett mindre djup om du inte vill att snittet går igenom hela skivan.

Om sänksågen är geringsbar brukar ibland även sågdjup vid gering anges.

Klingan

Minst lika avgörande för resultatet som sågdjupet och effekten är självklart klingan. Vanligen ingår det en klinga i köpet av maskinen, men det är viktigt att välja rätt klinga för arbetsuppgiften - dels utifrån vilket material du ska såga i, dels utifrån hur fint du vill att snittet ska bli.

Varvtalsinställning

Varvtalet står för hur fort klingan snurrar och olika hastigheter passar mer eller mindre bra för olika material. Om sänksågen är utrustad med en funktion för varvtalsinställning är det enklare för den kunniga att själv ange hur fort den ska snurra.

Gering

Många modeller har en geringsfunktion så att användaren kan ställa in vinkeln på sågsnittet.

Dammutsug

Ska du arbeta inomhus med sänksågen och inte vill ha sågspånn och sågdamm över hela rummet bör den ha ett effektivt dammutsug. Det måste dock anslutas till en byggdammsugare för att ha önskad effekt.

Ljudnivå

För att arbetsmiljön ska bli dräglig för både dig och människor omkring dig är det viktigt att sänksågen har så låg ljudnivå som möjligt. Men du bör ändå alltid använda hörselkåpor när du arbetar med elverktyg.

Vibrationer

Ju mindre vibrationer desto bättre kontroll har du över sågen och ju mindre risk löper du att få vibrationsskador över tid.

Garanti och tillbehör

En lång garanti är att föredra, speciellt då du köper lite dyrare elverktyg. Om något går sönder slipper du då köpa en helt ny produkt. Det är också viktigt att du enkelt kan få tag på reservdelar även efter att garantitiden löpt ut.