Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Router: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 27 mars 2018

Har du dåligt wifi hemma? Routern är hjärtat i det digitala hemmet och förtjänar att tas på allvar. Därför har vi testat routrar och utser Asus RT-AC88U till bäst i test.

Så gjorde vi testet

Vi har testat routrarnas användarvänlighet, funktionalitet och installation. Hastighetstesterna utfördes av ett oberoende testföretag, ackrediterat av Swedac (ISO17025) som testat den trådlösa hastigheten på 5Ghz-bandet i en professionell radiohall. För så rättvist resultat som möjligt har flera olika enheter använts, Macbook Pro, Samsung S6 och Ipad Mini. En server har anslutits mot routrarna och skickat ut data över WiFi som statistikförts. Varje dataöverföring har pågått i 45 sekunder där det är nedlänken som testats. Ca 1,5 - 2 GB datatrafik har överförts vid varje test. Tabellerna nedan visar högt uppmätta WiFi-hastighet i samma testmiljö.

1. Asus RT-AC88U - BÄST I TEST ROUTER

Kraftfull router för komplicerade hem med höga krav

WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 8 st (10/100/1000) WAN: 1 st (RJ45) Beamforming: Ja Dual band: Ja (2,4 Ghz, 5 Ghz) Antenner: 4 st Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Övrigt: 1024QAM 1000 Mbps (2.4GHz) 2167 Mbps (5GHz)

ASUS RT-AC88U

Asus RT-AC88U är en mycket kompetent router som blir bäst i test då den bibehåller räckvidd och hastighet på ett utmärkt sätt. De fyra externa antennerna gör helt klart sitt jobb. Routern presterar kanon både när det kommer till långa avstånd och hinder såsom armerad betong. Detta gäller såväl 2,4- som 5-gigahertzbandet. Vi har exempelvis i princip inga signalförluster när vi skickar signalen trådlöst genom ett rum två betongväggar bort via 5-gigahertzbandet. Signalförlusterna på 2,4-gigahertzbandet är marginella. Routern kommer också med en rad smarta funktioner. Exempelvis har den en övervakningsfunktion som gör att du kan se alla hemsidor som besökts från de enheter som varit uppkopplade i ditt hem och vilken tid detta skett. En annan bra funktion är routingfunktionen som gör att datan alltid tar snabbaste vägen i världen för att garantera låg ping och små dataförluster.

RT-AC88U är också en router som presterar stabilt över tid. Vi registrerar inga problem med bruten eller instabil uppkoppling över tid. De åtta LAN-portarna känns dessutom mer än tillräckliga för den som har prylar som ska eller bör kopplas med kabel. Vidare är det enkelt att komma igång med den. Från uppackning är du igång på ett par minuter förutsatt att du kopplat in en router tidigare och vet hur förfarandet går till. Den startar också fort. Dess största svaghet är egentligen gränssnittet. Det är på intet sätt dåligt ur ett användarperspektiv, utan lätt att använda och navigera i. Men det kunde ha varit mer sobert och modernt rent estetiskt. Likaså är routerns utseende anmärkningsvärt futuristiskt vilket nog inte passar alla. Detta är dock svagheter av ringa betydelse. När det kommer till kärnfunktioner - såsom funktionsrikedom och prestanda - är detta en router som håller vad den lovar. Är du beredd att betala mer för sådana egenskaper är RT-AC88U ett utmärkt val.

Mycket god räckviddbibehållen hastighet vid hinderrelativt kompaktmånga smarta funktioner
Designen kan uppfattas odiskretgränssnittets estetik något omodernt
4,5

Bra pris hos:

Proshop

2. Technicolor TG799vac Xtream

WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) Telefoniportar: 2 st (RJ11) Beamforming: Ja Dual band: 2,4 Ghz (2x2 antenner) och 5 Ghz (4x4 antenner) Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Max nerladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit Max uppladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit

Testets vinnare är routern med tungvrickarnamnet Technicolor TG799vac Xtream. Den ingår vid nyteckning av fiberabonnemang på minst 100 Mbit hos Bredbandsbolaget och minst 250 Mbit hos Telia. Routern jobbar med dual band i frekvenserna 2.4GHz och 5GHz. Utseendet är inte särskilt spännande men det är insidan som räknas. Vid hastighetstester uppvisades som bäst 454 Mbit/sekund med en Macbook Pro, det är 38 % snabbare än närmsta konkurrent. Routern är försedd med interna 4x4 antenner för 5GHz-bandet istället för 3x3-antenner. Denna nya teknik framtidssäkrar routern och är främst till för att klara mycket data vid höga överföringshastigheter och multipla användare. Exempelvis flera enheter som samtidigt strömmar Netflix i HD.

Vi har testat routern med Bredbandsbolagets användargränssnitt, det är logiskt med ett antal funktioner vi särskilt gillar; att lamporna går att stänga av och om man bryggar förbi routern så slår det igenom på alla portar. Det fanns en tid då man alltid ville brygga förbi bredbandsleverantörernas routers, så är inte fallet med Technicolor TG799vac Xtream. Bäst i test!

Mycket hög överföringshastighet vid 5Ghz4x4 antenner för 5GHz-bandet
Tam design
4,5

3. Compal CH7486E

WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) Telefoniportar: 2 st (RJ11) Beamforming: Ja Dual band: 2,4 Ghz (3x3 antenner) och 5 Ghz (3x3 antenner) Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Max nerladdningshastighet med kabel: 500 Mbit Max uppladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit

Compal CH74486E medföljer bredbandsabonnemang från Com Hem. Det är en relativt stilren men lamporna blinkar som en julgran och vi gömmer den gärna bakom TVn. Enligt tillverkaren ska modellen stå upp i vertikalt läge för bäst täckning. Vi tycker att det gör det lite svårare att gömma kablar när routern står upp och våra mätningar visar att det i praktiken inte spelar någon roll i vilken position routern placeras. Som bäst kommer routern upp till 329 Mbit/sekund med en Macbook Pro på 5Ghz-bandet, det är bra men långt ifrån bäst.

Routern har interna 3x3-antenner för 2,4 GHz-bandet, det ger bättre hastigheter än 2x2-antenner på riktigt långt avstånd. Det finns bara en USB-port men i övrigt är antalet portar samma som på övriga testade modeller. Inställningarna är endast på engelska. Av funktionerna gillar vi särskilt att man kan få en lista på grannarnas nätverk och vilken frekvens de ligger på.

3x3 antenner för 2,4 Ghz-bandetkul inställningsmöjligheter
Endast en USB-portinställningar endast på engelska
4,0

4. ZyXEL Armor Z2

Driftsäker router med jämn och klart godkänd prestanda

WiFi: 802.11ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) WAN: 1 st Dual band: Ja (2,4 Ghz, 5 Ghz) Antenner: 4 st Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Övrigt: 1024QAM 1000 Mbps (2.4GHz) 2167 Mbps (5GHz)

Zyxel Armor Z2

ZyXEL Armor Z2 NBG6817 är en kompetent router där du får mycket prestanda för pengarna - den levererar riktigt bra resultat på 2,4-gigahertzbandet och presterar jämnt över alla register. Så länge du inte har svåra hinder i hemmet håller du dataförlusterna på en låg nivå. Men i lägenhet med betongväggar tappar du en del i hastighet, framförallt på 5-gigahertzbandet där vi noterar en halvering. Likaså halveras täckningen. Detta sker redan två rum bort med två betongväggar emellan. Däremot håller den fortfarande god hastighet via 2,4-gigahertzbandet. Det bandet är dock mer störningskänsligt om du bor i flerbostadshus med många nätverksuppkopplade grannar. Vi upplever dock sammantaget att uppkopplingen är stabil.

Armor Z2 har inte jättemycket funktioner och lullull. Den kommer med det som är nödvändigt och detta presterar bra. Exempelvis har den bra mjukvara för nätverksanalys. Storleksmässigt är den dessutom ganska kompakt vilket gör den lätta att placera ut och gömma undan om man så vill. Gränssnittet känns dock lite omodernt. Vi hade gärna sett att det var mer användarvänligt och stilistiskt. Det som främst drar ner betyget för den här routern är dock problematiken med hastighet och täckning på 5-gigahertzbandet under svårare förhållanden - samt det faktum att den bara har fyra LAN-portar. Trots dessa tillkortakommanden levererar Armor Z2 ändå mer än vad vi förväntar oss för dess prisklass. Tänker du till lite extra kring placeringen av routern får du både godkänd täckning och hastighet även under medelsvåra förhållanden – exempelvis med en betongvägg mellan router och uppkopplat rum. Under enkla förhållanden, exempelvis i ett trähus eller stenhus/lägenhet med öppen planlösning är Armor Z2 ett riktigt prisvärt och bra alternativ. Framförallt för att den är så driftsäker och jämn i sin prestation över tid. Den passar bäst för normala behov när det kommer till utbud av uppkopplade prylar och daglig internetanvändning, men mindre bra för extremanvändare.

Stabil uppkopplingkompakt designsnabb i öppen planlösning
Svag på 5-gigahertzbandet vid hinderkluddigt gränssnitt
4,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

5. Linksys EA9500

Snabb under enkla förhållanden men svårt för hinder

WiFi: 802.11nac LAN-portar: 8 st (10/100/1000) WAN: 1 st Beamforming: Ja Dual band: Ja (2,4 Ghz, 5 Ghz) Antenner: 4 st Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Övrigt: 1024QAM 1000 Mbps (2.4GHz) 2167 Mbps (5GHz)

Linksys EA9500

Linksys EA9500 är en intressant router sett till specifikationen och det faktum att den maxar våra bänktest så länge du håller dig i rum i anslutning till routern. Det faktum att den tillhör toppen av premiumsegmentet gör dock att våra förväntningar är mycket högt ställda, och den möter inte riktigt dem. Exempelvis tappar den en hel del i både hastighet och täckning när vi mäter prestationen under svårare förhållanden - något vi anser att den bör klara. När den exempelvis ska skicka signalen två rum bort, rum avdelade av två betongväggar, tappar vi tre fjärdedelar av farten på 2,4-gigahertzbandet. På 5-gigahertzbandet halveras farten - vilket inte är ett dåligt resultat men heller inte bra. Det finns i dagsläget konkurrenter som presterar bättre än så här till ett betydligt lägre pris. Under snällare förhållanden, exempelvis i mer öppna landskap, är den däremot riktigt snabb och har kanonbra täckning. En fördel här är också att den är en så kallad tri-band-router. Du kan med andra ord dela uppkopplingen över två radiomoduler på 5-gigahertzbandet och på så vis öka kapaciteten. Har du då en enhet som du alltid vill ska prioriteras kan du lägga den på ett eget tredje frekvensband. En annan smart funktion är möjligheten att skapa gästnätverk.

EA9500 är också en lättanvänd router. Gränssnittet upplevs sobert och användarvänligt, det bör inte avskräcka ens den som är ointresserad av teknik. En annan fördel är att den har många LAN-portar. Ska du köra trådbunden uppkoppling kan du med andra ord koppla in många prylar. Den trådlösa uppkopplingen är däremot tyvärr instabil. I vanliga fall på routrar med flera frekvensband väljer du själv vilket band du vill koppla upp dig på. Dessa presenteras som två trådlösa nätverk. Det kan upplevas lite komplicerat för den oinvigde, och omständligt för gemene man. Denna routern har då en till synes smart funktion som ska göra att du slipper sköta det jobbet själv. Du ser bara ett trådlöst nätverk som du kan koppla upp dig på, och routern sköter sedan vilket av frekvensbanden din enhet tillhör. Det låter bra i teorin men fungerar sämre i praktiken. I praktiken blir det nämligen så att att du då och då hoppar mellan frekvensbanden vilket i sin tur leder till att du tillfälligt tappar uppkopplingen. Med tiden blir detta ett irritationsmoment istället för en smart funktion. En annan nackdel är routerns storlek. Den är en koloss i jämförelse med många andra. Är du dock ute efter en lättanvänd router som kan ge dig riktigt bra uppkoppling under gynnsamma förhållanden kan du räkna med både bra fart och täckning.

Hög hastighet under enkla förhållandenanvändarvänligt gränssnitt
Tidvis instabil uppkopplingbegränsad hinderpenetration
3,5

Bra pris hos:

NetOnNet

6. Technicolor TG799vac

WiFi: 802.11n, ac LAN-portar: 4 st (10/100/1000) Telefoniportar: 2 st (RJ11) Beamforming: Ja Dual band: 2,4 Ghz (2x2 antenner) och 5 Ghz (3x3 antenner) Trådlös kryptering: WEP/WPA/WPA2 Max nerladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit Max uppladdningshastighet med kabel: 1000 Mbit

Technicolor TG799vac ingår i Telias basabonnemang och har i princip identisk design som testets vinnare. Den har också samma namn, Technicolor TG799vac, med undantag av att den saknar ändelsen ”Xtream”. Antalet portar och knappar är även dom det samma, skillnaden finns på insidan. Denna router har 3x3 interna antenner på 5 GHz-bandet medan Xtream har 4x4. Denna skillnad märks direkt på den lägre dataöverföringshastigheten som bäst kommer upp i 308 Mbit/sekund.

Telias administratörskonto begränsar vissa avancerade inställningsmöjligheter, istället måste man ringa Telias kundservice. Det minskar risken att göra fel men är tråkigt för den teknikintresserade och vi önskar att Telias kundservice hade bättre öppettider. Själva installeringen av routern är enkel och problemfri, det är i princip bara att plugga i nätverkskabeln och surfa. Detta är i grunden en bra router men den lägre hastigheten drar ner betyget. Är du intresserad av den testvinnande routern bör du överväga att

Stabil router med enkel installation
Lägre hastighettråkig design
3,5

Allt om router

En router gör att flera datorer kan dela samma internet-anslutning och skapa ett hemnätverk. Numera är de flesta routers trådlösa och via WiFi kan du surfa utan att koppla kabel eller sladdar mellan din dator och bredbandsrouter. Tekniken för trådlöst internet har förbättrats de senaste åren och numera erbjuder alla större operatörer en trådlös WiFi-router när du tecknar ett bredbandsabonnemang. Men det är stor skillnad på olika routers och vilken hastighet du får ut på dina uppkopplade enheter. Därför har vi testat de aktuella modellerna från de större bredbandsoperatörerna i Sverige och vårt test visar på stora skillnader i uppmätt hastighet.

Hastighet och räckvidd de viktigaste parametrarna för en trådlös router. Routerns speciella egenskaper har stor påverkan hur snabbt du kan surfa. För den som vill streama film och tv-serier eller är intresserad av gaming är routerns modell direkt avgörande för en bra upplevelse. Fler antenner ger generellt bättre hastighet då man har många uppkopplade enheter. Täckningen blir bättre för att routern kan koncentrera trafiken mot enskilda klienter.

Vad skiljer frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz?

De flesta moderna routers är utrustade med dual band som gör att de kan använda två frekvensband, både 2,4 och 5 GHz. Det möjliggör bättre täckning och uppkoppling. På äldre routrar används enbart frekvensbandet 2,4 GHz. Samma frekvensband används också av många andra enheter i hemmet, vilket drar ner hastigheten. Nya routers stödjer även 5 GHz och om ditt internet är segt kan du testa att byta till detta frekvensband.

Guide: Vad påverkar hastighet och räckvidd

De faktorer som kan inverka på din routers hastighet är många. I denna guide tittar vi på flera av dessa.

När det gäller placering i hemmet, oavsett om det är ett hus, en lägenhet eller ett kontor i en källare, så är din routers position det absolut avgörande för att få bra täckning. Routern ska gärna vara högt placerad med fri sikt till de områden i ditt hem som behöver extra bra täckning, som t.ex. spelkonsol, dator eller TV. Göm inte routern i ett skåp och absolut inte i ett metallskåp som kommer skärma av din täckning nästan helt och hållet. Se till att routern inte står nära stora metallföremål så som kyl, frys, disk- och tvättmaskin.

Om din uppkoppling krånglar så kan tjocka väggar, flera våningsplan och akvarium vara något som slukar din hastighet. Om du har stor boyta så kan det ibland vara ofrånkomligt att din router står för långt bort från dina uppkopplade enheter, och inte ens en normalt sett lång räckvidd räcker till. Samma gäller för den som vill använda sitt WiFi även utomhus i trädgården. I dessa fall kan du behöva köpa ett par trådlösa accesspunkter (WiFi repeater) som förlänger och förstärker WiFi i de rum som kräver extra täckning.

Ytterligare faktorer som kan påverka hastigheten är antalet enheter som är uppkopplade samtidigt. Tänk på att alla dina uppkopplade prylar delar på hastigheten och upplever du att ditt internet är segt så kan du behöva uppgradera till ett större abonnemang med högre hastighet. Även din routers konstruktion har stor påverkan hur snabbt du kan surfa med dina uppkopplade enheter. Exempelvis är antalet antenner en viktig faktor och i allmänhet gäller att ju fler antenner, desto bättre täckning. Vi har testar de routers som ingår i de tre stora bredbandleverantörernas abonnemang i april 2016. Nedan är öppettiderna för deras kundservice.

Bredbandsbolaget kundservice: Alla dagar 8-22 Com Hem kundservice: Vardagar 8-21 Helgdagar 9-18 Telia kundservice: Vardagar 8-21 Helgdagar 9-17

A till Ö - Ordlista för nätverk och bredband

ADSL

ADSL är en teknik för att överföra data över det fasta telefonnätet. Tekniken skickar data på frekvenser som ligger en bra bit över dem för vanligt tal. På så sätt kan tal och data samsas om samma kopparkabel utan att det uppstår flaskhalsar. ADSL är en förkortning för Asymmetric Digital Subscriber Line. Att tekniken är asymmetrisk märks på att bandbredden nedströms är flera gånger högre än vad den är uppströms.

Accesspunkt

En accesspunkt gör att ett trådlöst nätverk kan koppla ihop sig med det trådbundna nätverket. Accesspunkten styr datatrafiken i ett nätverk men är enklare i sin funktion än en trådlös router. Därför finns det inte längre så många anledningar att köpa en accesspunkt.

Beamforming

Många routers med 802.11ac-specifikationen har stöd för beamforming - på svenska strålforming. Förenklat kan man säga att det är en teknik för att koncentrera routerns signal och strålning mot en specifik dator, mobiltelefon eller annan enhet. Routers som inte har beamforming sänder signalerna jämnt i alla riktningar. Med beamforming får de uppkopplade enheterna en starkare WiFi-signal och därmed bättre hastighet och räckvidd.

Brygga

En brygga används för att koppla ihop olika nätverk så att de kan kommunicera. Exempelvis för att koppla ihop en kabelansluten dator med en trådlöst uppkopplad dator. Det finns nätverksbryggor som bygger på fysisk hårdvara men också de som enbart bygger på mjukvara. Bryggor med flera portar kallas Switch.

DECT

DECT är en digital standard för trådlösa telefoner. Tekniken omvandlar talet till digitala signaler via ett lokalt nätverk. Det har begränsad räckvidd (ca 50 meter inomhus) men kan koppla upp ett stort antal enheter till samma nätverk. DECT står för Digital Enhanced Cordless Telecommunications.

DNS

DNS är en hierarkiskt distribuerad databas för att adressera datorer, mobiltelefoner och andra enheter på internet och andra ip-nätverk. Databasen är uppbyggd i trädstruktur och översätter IP-nummer till datornamn och omvänt. DNS står för Domain Name System - på svenska kallas det domännamnssystemet.

Dual band

Moderna routers har stöd för Dual band och kan kommunicera både via 2,4 GHz och 5 GHz.

De olika frekvenserna har olika för- och nackdelar. 2,4 GHz är långsammare men har bättre räckvidd över långa avstånd och genom väggar. En nackdel är att många enheter i hemmet använder detta frekvensband. Det gör att det uppstå trafikstockning som ger störningar. 5 GHz ger snabbare dataöverföring och färre störningar då inte lika många enheter använder detta frekvensband. Det stödjer nya supersnabba 802.11ac-standarden. En nackdel är att det har kortare räckvidd och routern måste därför placeras närmre dina enheter.

Extender

En extender kan användas för att förlänga den trådlösa routerns täckning, exempelvis till trädgården, en källare eller kontor. Många extenders skapar ett nytt nätverk med ett nytt namn, vilket blir bökigare att använda än en repeater som använder samma namn och nätverk.

Firmware

Firmware är mjukvara som är installerad på din trådlösa router. Ibland kan du behöva uppdatera din router till en senare version och på så sätt få tillgång till nya funktioner, bättre säkerhet eller bättre räckvidd. Vissa internetleverantörer sköter automatisk uppdateringarna. Om din router eller bredbandsmodem krånglar efter en uppdatering och en lampa lyser rött kan du pröva att trycka på knappen reset i 10 sekunder. Då gör du en omstart av produkten. Om det inte funkar ändå bör du ringa din bredbandsleverantör.

Fiber

Med bredband via fiber sker datakommunikationen med överföring av ljus genom en optisk kabel. Det är snabbare och ger högre bandbredd än traditionell ADSL som oftast skickar data genom en kopparkabel. Optisk fiber har lägre motstånd än koppar vilket ger högre kapacitet för ett hem med många uppkopplade enheter.

Gateway

En gateway kopplar ihop nätverk som använder olika nätverksprotokoll. Det gör den mer avancerad än en router eller switch som bara kommunicerar via ett protokoll. En gateway omvandlar och översätter data så att nätverk som kommunicerar via ett annat protokoll förstår. De flesta behöver inte denna typ av avancerade nätverkskomponenter.

IP-adress

IP-adressen identifierar en dator, mobiltelefon eller annan enhet som är uppkopplad på internet och kan vara dynamisk eller statisk. Dynamiska IP-adresser tilldelas av internetleverantören under en begränsad tid och ändras ofta, ibland vid varje uppkopplingstillfälle. Statiska IP-adresser är däremot fasta under en längre tid, ibland i flera år.

IP-telefoni

Med IP-telefoni sker kommunikationen genom att röstsamtalet översätts och skickas som datapaket genom internet. Det kallas därför ibland bredbandstelefon, internettelefoni eller VoIP - Voice over IP. Internet är inte optimerat för rösttelefoni vilket kan innebära lägre driftsäkerhet och samtalskvalitet än traditionell analog telefoni. Å andra sidan brukar IP-telefoni vara billigare och ge tillgång till gratis interna telefonsamtal.

LAN

LAN är ett datornätverk som sträcker sig över ett begränsat område, exempelvis en lägenhet, en villa eller ett kontor. Det kan bestå av datorer, skrivare och TV-apparater. LAN står för Local Area Network.

Mobilt bredband

Mobilt bredband ger tillgång till snabbt internet på platser där man inte har åtkomst till trådbundet bredband, exempelvis sommarstugan, segelbåten eller fjällstugan. Genom en särskild router eller USB-modem surfar man på 3G eller 4G-nätet hos någon av teleoperatörerna. Läs vår guide av mobilt bredband.

Repeater

En repeater används för att förlänga räckvidden för WiFi. Den kommunicerar trådlöst där den förstärker och repeterar signalerna från routern. Repeatern använder samma namn som det nätverks som den repeterar vilket förenklar hanteringen för användaren. Det är ett bra sätt för att få täckning i trädgården eller i hem där man inte kan dra kabel.

Stadsnät

Stadsnät är ett lokalt öppet nätverk där flera företag kan konkurrera om att leverera bredband, tv och telefoni. Ofta är nätverket begränsat till en specifik kommun, och just därför kallas det stadsnät. Som kund kan man själv välja leverantör och vilka tjänster man är intresserad av. Ofta är stadsnätens infrastruktur uppbyggd med fiber.

Switch

Med en switch kan man koppla ihop datorer med varandra, de kommer då dela på samma publika IP-adress. Den kan också användas för att koppla upp andra enheter efter en router i ett och samma nätverk, exempelvis en TV, en spelkonsoll eller ett trådlöst ljudsystem. Kallas även omkopplare på svenska.

WAN

Ett datornätverk som sträcker sig över stora geografiska avstånd, exempelvis mellan städer och länder. Internet är det största WAN som existerar. Förkortningen WAN står för Wide Area Network.

WiFi

WiFi är ett nätverksprotokoll som möjliggör trådlös kommunikation mellan dataenheter.

Öppen fiber

Med öppen fiber kan du själv välja leverantör av bredband, telefoni och tv. Då flera företag konkurrerar med varandra finns det ofta bra erbjudanden och kampanjer. Stora leverantörer på öppen fiber är Telia, Bredbandsbolaget, Com Hem, Bahnhof och AllTele. De finns även traditionella tv-leverantörer som också levererar bredband och telefoni via öppen fiber, exempelvis Viasat, och Boxer.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!