Uppdaterad  

Plattång: 16 produkter i test

Ska du köpa en plattång och letar efter en som ger ett slätt och blankt resultat gång på gång? Vi har testat plattänger från märken som GHD, Ga.Ma och Remington. För att en vi ska kunna utse en plattång till bäst i test, måste den vara smidig att använda, uppvärmningen ska gå snabbt och resultatet ska blir hållbart och snyggt.

Plattång Bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

I vårt test av plattänger har produkterna testats av personer med olika hårtyp och kvalitet. Både nybörjare och vana expertanvändare av plattänger har använt sig av de olika tängerna. Då en plattång både kan användas för att göra håret rakt samt för att locka det så har tängerna testats på båda dessa sätt.

Följande frågeställningar har testpersonerna fått ta hänsyn till:

  • Resultat: Hur blir håret efter tången har använts? Håller resultatet? Hur känns håret? Är det smidigt att även locka håret med plattången?

  • Värme och skonsamhet: Hur snabbt blir tången varm och hur snabbt svalnar den? Hur många värmelägen har den och är det enkelt att byta mellan dem? Hur verkar håret må efter användning? Vad är plattorna på tången gjorda av för material?

  • Funktion och användarvänlighet: Hur lätt är tången att använda? Hur lång är sladden? Är den enkel att vinkla så man lätt kommer åt även på baksidan av huvudet?

Testresultaten i kombination med plattångens pris har tagits med i den slutgiltiga betygsättningen.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste plattänger. Jämför pris på samtliga listade plattänger på PriceRunner. Läs gärna vårt test av värmeskydd också, för även om många plattänger utger sig för att vara skonsamma är det alltid en bra idé att ge håret extra skydd mot värmen.

1. ghd Gold Professional Styler - BÄST I TEST PLATTÅNG

En plattång som ger snabbt och snyggt resultat – perfekt för den som vill göra stylingen enkel.

GHD Gold Styler

Här går det undan! ghd Gold Professional Styler är en av de snabbaste plattängerna vi testat. Allt från uppvärmningstid, styling och hur lång tid det tar för den att svalna är snabbare än en vältrimmad racerbil. Tillsammans med det hållbara resultat och den snygga designen är det nästan orättvist att jämföra denna modell med andra plattänger över huvud taget.

Redo att användas efter 15 sekunder

Enligt förpackningen ska tången vara varm och redo att användas på 25 sekunder. Men varje gång vi räknade gick det snabbare än så - ofta signalerade den att den var redo efter bara 15-17 sekunder. Just att tången faktiskt piper när den uppnått temperatur är praktiskt då man slipper vänta i onödan (och risken att man av morgontrötthet glömmer att man satt igång den minskar också avsevärt).

Vid användning finns det faktiskt inget att anmärka på. ghd Gold Professional Styler fullkomligt glider genom håret och tack vare dess rundade kanter på plattorna så slipper man tråkiga kantmärken i håret. Att kanterna har en rundning gör det också väldigt smidigt att använda tången för att locka håret.

Snyggt och hållbart resultat

Resultatet blir snyggt, slätt (eller lockigt) och håller sig förvånande bra. Har man plattat håret behövs egentligen bara en liten uppfräschning dagen därpå. ghd Gold Professional Styler är ett riktigt vrålåk för håret, värd vartenda öre och trumfar vilken plattång som helst.

Snabb uppvärmningsnyggt och hållbart resultatföljsam och lång sladd
Högt pris

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

ghd Gold Styler Professionell Plattång med Optimal Stylingtemperatur, Svart

1 795 kr

Frisörshop

Ghd gold styler

1 919 kr
eleven.se Logotyp

Gold Styler - Plattång -

1 936 kr

2. GHD Platinum Styler - BÄSTA PREMIUMVAL PLATTÅNG

En otroligt bra plattång för den med lite större budget.

GHD Platinum+

GHDs tänger kan beskrivas som plattängernas Rolls Royce. Platinum Styler används med enkelhet både till plattning och lockning av håret.

Tången har en stor, välvd baksida vilket ger lockarna en större omkrets och mer volym. Designen är enkel men elegant, med endast en knapp för på- och avstängning. Värmen regleras automatiskt till 185 grader vilket, enligt tillverkaren, är den optimala temperaturen för att forma håret utan att det tar skada.

Värmen är jämn och ger fint resultat

För att hålla konstant och jänmn värme över hela plattorna är den utrustad med så kallad intelligent tri-zone teknologi. Detta gör att man får samma resultat som man annars får först vid betydligt högre temperaturer. Vid användning är Platinum Styler mycket följsam och lättarbetad. Även den ovane kan enkelt få till en fint resultat och i ett välborstat hår krävs endast ett drag per slinga för att få en rak och fin frisyr.

Varje millimeter på GHD Platinum Styler känns noga uttänkt av tillverkaren. Plattången har automatisk avstängning efter 30 minuter vilket gör att man aldrig behöver oroa sig för en bortglömd varm plattång när man har bråttom hemifrån. Tack vare den långa sladden blir tången lätt att använda oavsett var närmsta eluttag finns.

Skyddande och värmeresistent fodral

Platinum Styler levereras med ett tillhörande värmeresistent skydd där plattången kan förvaras direkt efter användning. Således behöver man inte vänta på att den ska svalna innan den kan läggas i väskan. I skyddet ligger plattången i stängt läge vilket också skyddar plattorna från att skadas.

Priset, som är ganska väl tilltaget i förhållande till många konkurrenter, är plattångens främsta nackdel. Men med tanke på GHD Platinum Stylers lyxiga utförande och genomtänka funktioner så får man faktiskt vad man betalar för.

Lättanvändlyxig och skonsam mot håret
Dyr

3. Ga.Ma CP1 Ceramic - BÄSTA BILLIGA PLATTÅNG

En prisvärd plattång som ger superresultat – passar för alla plånböcker

Ga.Ma CP1 Ceramic Digital

Denna mycket prisvärda italienska plattång har supersnabb uppvärmning, skönt grepp och en jättelång sladd. Men det som får den att sticka ut, är utan tvekan priset. En mer budgetvänlig plattång av denna kvalitet, är svår att hitta.

Temperaturen ligger på 200 grader

Arbetstemperaturen går tyvärr inte att reglera utan ligger fast på 200°C. Detta gör dock inget, då resultatet blir jättesnyggt på både tunt och tjockt hår och håller länge.

Funkar bra på resan

Tången är perfekt att ta med sig på resan då den fungerar med både 110 V och 230 V. Det märks på plasten att denna plattång ligger i en lägre prisklass än de flesta andra tänger i testet, men till detta pris så är det något man kan välja att se mellan fingrarna rörande.

Är man på jakt efter en riktigt billig plattång som inte kompromissar med resultat, ska man verkligen ta sig en titt på denna. Och även om plasten känns lite billigare, så påverkar detta inte hållbarheten. Efter att ha använt denna plattång i flera år, fungerar den nämligen fortfarande utan anmärkning.

Superresultat även som locktångväl skyddad on/off knapp.
Man får nypa relativt hårt för att stänga tången

4. Remington Advanced Color Protect Intelligent Straightener

En väldigt prisvärd plattång med slående resultat

Prisklass: Mellan

Remington Advanced Colour Protect S8605

Remington Advanced Color Protect Intelligent Straightener kommer i ett guldfodral och redan första intrycket är positivt. Detta är en snygg plattång som dessutom har en sensor som kontinuerligt reglerar plattornas temperatur. Detta innebär att tången inte bara är lite snällare mot håret, den sliter även mindre på din hårfärg.

Den här plattången är lekande lätt att använda. Den värms upp på ett ögonblick och fungerar alldeles utmärkt att både platta och locka håret med. Att platta med tången är väldigt effektivt. Tar man en lagom slinga räcker det att dra den genom tången en gång. Den gör dessutom snygga, mjuka och naturliga böjar, om man till exempel vill böja in en page eller kanske luggen.

Känslan efter användning, påminner om hur man känner sig när man lämnar frisören. Håret känns mjukt och följsamt, inte alls strävt och slitet som det ibland gör efter användning av värmeverktyg.

Sladden snurrar genom en swivel-funktion, vilket underlättar mycket vid styling även baktill på huvudet. Extra plus är den digitala displayen som tydligt visar vilket av de fem värmelägena man har valt.

Remington Advanced Color Protect Intelligent plattång mäter sig med många av de betydligt dyrare tängerna och är faktiskt riktigt kul att jobba med. Resultatet håller sig snyggt genom dagen, och även om håret inte ser helt nyplattat ut när man kommer hem efter en intensiv arbetsdag – så ser det fortfarande snyggt ut.

Bra prislätt att arbeta medsnygg design
Inget att anmärka på

5. Ghd IV Styler

Liten och ergonomisk plattång med lång sladd och mycket proffsigt resultat

GHD IV Styler

Detta är en riktig proffsprodukt och det märks både på resultat och pris. Temperaturen styrs helt digitalt istället för med termostat. Det gör att värmen i de fjädrande plattorna är helt jämn.

Perfekt och glänsande resultat

Resultatet blir perfekt glänsande rakt eller lockigt hår på alla hårtyper som håller hela dagen. Uppvärmningen till 190 grader är snabb, reglagen är utmärkta och den automatiska avstängningsfunktionen är extra plus. Tekniskt sett är detta en produkt som står ut men det skyhöga priset drar ner betyget en aning.

Liten och ergonomisk plattånglång sladduniversal volt
Priset (långt från mini)

6. Remington ProLuxe Straightener S9100

Lättanvänd plattång som kan låsas i stängt läge och ger snyggt resultat

Remington PROluxe S9100

Remington PROluxe är en nätt, behändig och lättanvänd plattång som passar lika bra till plattning som till lockning. Med de flexibla OptiHeat-plattorna, som dessutom är mycket skonsamma för håret, är det lätt att få till mjuka och fina lockar eller ett riktigt rakt hår.

Bredare plattor passar bra till tjockt hår

En stor fördel är att plattorna är något bredare än många andra plattänger vilket passar extra bra till långt och tjockt hår. Vill man använda plattången för att locka, är bredden en fördel då lockarna blir lite större. Detta skapar ett fint svall och man undviker man de klassiska korkskruvslockarna som det annars lätt blir vid användning av plattång.

Sladden är tre meter lång och tunn vilket ger en bra räckvidd även om eluttaget inte är precis vid spegeln. Den är snurrbar vid roten, vilken nästan är ett måste för att den inte ska böjas sönder på sikt. Remington PROluxe levereras med ett snyggt, värmetåligt fodral där plattången med fördel kan förvaras. Sladden kan smidigt vikas in i fodralet vilket minskar risken för trassel med eventuella sladdar från andra stylingverktyg.

Reglerbar värme

Värmen kan regleras i flera steg mellan 150 och 230 grader med hjälp av knappar på sidan. Tyvärr kommer man ibland åt knapparna under användning vilket gör att man kan råka justera värmen eller stänga av den helt.

Plattången har en fin matt färg. Dock tenderar denna yta att lätt bli smutsig vilket gör att den snabbt ser solkig ut. En av de största fördelarna med denna plattång, och en egenskap som skiljer den från konkurrenterna, är låsfunktionen av plattången i "stängt" läge. Tack vare detta skyddas de känsliga värmeplattorna bättre och tången blir mycket mer lätthanterlig när den ej används.

Sammantaget är Remington PROluxe en prisvärd plattång som enkelt ger ett snyggt resultat.

Lättanvändger hållbart resultatkan låsas i stängt läge
Plasten absorberar lätt smutsofördelaktig placering av knapparna

7. Cloud Nine Original Iron

En plattång som för den som behöver enkel voltomställning

Prisklass: Premium

Cloud Nine The Original Iron

Cloud Nine Original Iron kommer i en förpackning så snygg att det känns lite som att öppna en present. En riktigt dyr present, för detta är en plattång med en prislapp som får en att hicka till.

Dyr plattång med automatisk avstängning

Original Iron är, trots sitt pris, en ganska klassisk plattång. Plattorna är keramiska och blir varma snabbt. En stor fördel är att Original Iron har en automatisk avstängningsfunktion. Har den inte använts på en halvtimme så stängs den av. En halvtimme är visserligen ganska lång tid, men det känns ändå tryggt att veta att den inte kommer ligga varm hela dagen om man skulle råka glömma den på.

Tången plattar bra. Men om man inte tar väldigt tunna slingor av sitt hår så krävs det att man drar tången över slingan två gånger för att uppnå önskad effekt. Resultatet håller bra, även om man inte använder någon stylingprodukt. Det ser visserligen inte nystylat ut efter en dag på språng, men det kan man knappast heller förvänta sig utan någon fixerande produkt som hjälper på traven.

Plattar bra men klumpig att locka håret med

Sladden snurrar runt och är lång, så det är lätt att använda tången över hela håret. Den känns däremot inte optimal att locka med. Den upplevs helt enkelt lite för klumpig för att på ett lätt sätt få till lockar. Det är dessutom lite väl lätt att bränna öronen när man har den högsta temperaturen på.

Original Iron blir varm på under 20 sekunder, men tar upp emot en kvart att svalna helt. En stor fördel är dock att tången har en automatisk voltomställning, vilket innebär att den går att använda i flera olika länder utan mycket huvudbry.

Detta är en bra plattång, men inte riktigt så bra som man hade hoppats till detta pris. Att Cloud Nine Original Iron känns bökig att locka med drar ned betyget, samma gäller den rejäla prislappen.

Plattar bra och hållbartböjer topparna snyggtautomatisk voltomställning
Dyrsvår att locka medlätt att bränna sig på

8. Remington Volume & Straight Brush

Fantastiskt lättanvänd plattborste för tjockare hår

Remington Volume & Straight CB7A138

Vid första anblick är det lätt att tro att Remington Volume & Straight Brush är en locktång. Detta är dock en plattborste som lyckas med konststycket att inte bara göra håret slätt och rakt, utan samtidigt tillför volym.

Otroligt lättanvänd plattborste

Till skillnad från en plattång är denna borste så enkel att använda att man efter ett par gånger faktiskt inte behöver stå framför en spegel. I och med att den helt enkelt borstas genom håret, slipper man huvudbryet med att dela upp det i lagom sektioner. Man slipper dessutom oroa sig för eventuella kantlinjer, som plattänger ibland kan ge om man klämmer åt dem lite för hårt.

En gudagåva för den med riktigt tjockt hår

Denna borste passar dock allra bäst till ett tjockare hår. Har man lite tunnare hår skrapar man lätt i hårbotten, vilket faktiskt kan brännas lite, även om slutresultatet är snabbt och snyggt. För ett tjockt hår som lätt blir frissigt, är denna borste däremot nära nog en gudagåva. Men är man ute efter finlir och möjligheten att kunna göra den typen av strandlockar som är så smidiga med en plattång, då är detta inte rätt värmeverktyg att satsa på.

Lätt att förstå och lätt att användafantastisk på tjocka hår
Saknar finliret som går att åstadkomma med en plattång

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. Ga.Ma Starlight Argan Styler GI0101

Plattång för den som längtar efter glansigt hår

Ga.Ma Starlight Argan

Ga.Ma Starlight Argan Styler är framtagen för att användas tillsammans med arganolja för ett extra glansigt reslutat. En liten flaska olja kommer tillsammans med tången, men i ärlighetens namn fungerar tången lika bra att använda utan.

Digital display för det enkelt att välja värme

Med sin digitala display är det tydligt vilken värme man väljer (150-220 grader) och även när den når önskat gradantal. Tången glider följsamt genom håret utan att några hårstrån fastnar och resultatet blir slätt och snyggt. Med en droppe arganolja blir det extra glansigt (vilket visserligen gäller i de allra flesta fall då man använder lite olja vid värmestyling).

Superlätt att få vackra lockar

Att locka håret med denna tång är lekande lätt. Tågen går enkelt att vrida för att nå överallt och resultatet går att variera från ett chillat beach-hår till riktigt prinsessiga korkskruvar. Men var lätt på handen – annars kan det bli linjer av tångens kant i håret, vilket man vill undvika.

Automatisk avstängning efter 60 minuter känns som lite väl lång tid. 30 minuter hade varit bättre. Sladden, som visserligen är riktigt lång med sina 3 meter, är i styvaste laget, vilket gör den lite mer svårarbetad än andra tänger.

Snabb uppvärmninglätt att användatydlig värmeindikator
Lite styv sladdlämnar kantlinjer om man inte är försiktig

10. OBH Nordica Straight & Curl Nano Pro

Plattång med en design optimerad för att även locka håret

OBH Nordica Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099

OBH Nordica Straight & Curl Nano Pro fungerar bra som plattång men ännu bättre som en snabb locktång för korkskruvar. Metallbeläggningen smyger sig nämligen runt kanten, vilket gör att håret enkelt kan skruvas utan att trista kanter förstör flowet.

Särskilt snyggt resultat när man lockar håret

Resultatet blir glansiga och snygga lockar som håller länge. Utsidan blir väldigt het men tre medföljande fingerskydd gör att man slipper bränna sig. Det ska dock erkännas att lite av fingertoppskänslan i stylandet förloras dock med skydden på, men hellre det än brännblåsor på handen.

Reglerbar värme underlättar

Temperaturen regleras steglöst från 120°C till 230°C på en ratt. Även om denna plattång ger ett slätt och snygg resultat, är Straight & Curls främsta styrka helt klart som locktång.

Lång sladdmycket bra locktångfrisyr-DVD medföljer
Väldigt långingen ”klar att använda”-indikator

11. Dyson Corrale

Sladdlös premiumplattång för den som inte har något problem att flexa plånboken

Dyson Corrale

Innan vi säger något annat: det här är en riktigt dyr plattång. Den är mer än dubbelt så dyr än den produkt i testet som ligger närmast prismässigt. Det är givet att undra om man verkligen får valuta för pengarna.

Dyson släpper alltid produkter som känns genomtänkta, högkvalitativa och effektiva. Men frågan är ändå om en plattång kan vara så effektiv att priset känns motiverat.

Laddningsbar och sladdlös (när man vill)

Dyson Corrale har några egenskaper som gör att den sticker ut från andra plattänger. En sådan funktion är att tången är laddningsbar, vilket innebär att man kan använda den sladdlös. Detta är visserligen inte Dyson ensamma om, men det är fortfarande ingen övervikt av sladdlösa plattänger på marknaden. I sann Dysonanda bjuder detaljerna på finesser och inget lämnas åt slumpen – sladden är till exempel magnetisk och därför väldigt lätt att koppla av och på.

Sladden kan man fästa i en laddstation som man ställer själva plattången i, men det går naturligtvis att fästa den direkt på tången också. Man måste med andra ord inte ladda den för att kunna använda den.

Utan sladd, laddar batteriet ut relativt snabbt. Ett par gånger kan man använda den, beroende på hur pass tjockt hår man har och hur mycket arbete som krävs med det. Det är dock att rekommendera att sätta tången på laddning mellan användningar, så man inte riskerar att stå utan batteri halvvägs genom stylingen.

Flexibla plattor minskar slitaget

Det som verkligen får Dysons plattång att sticka ut, är dock de flexibla plattorna. Det känns faktiskt på dem, att de har ett giv när man trycker lite på dem. Plattorna ska forma sig efter håret och hjälper på så sätt att samla ihop det. Detta ska enligt Dyson göra att lägre temperaturer krävs, vilket i sin tur hjälper till att minska slitaget på håret. Det är svårt att mäta med ögonen, hur håret påverkas av dessa plattor. Men det är tydligt att den är fin att jobba med och är lättmanövrerad i håret vid plattning.

Plattången värms till önskad temperatur rekordsnabbt – så snabbt att man första gången nästan trodde det var något fel. Tången piper när den nått rätt värme. Den är effektiv att platta håret. Att göra lockar är däremot lite bökigare, vilket vi misstänker beror på vikten. Den upplevs nämligen som ovanligt tung jämfört med många andra plattänger.

Dyson Corrale levereras i en snygg kartong och kommer insvept i ett mjukt fodral som fungerar utmärkt att transportera och förvara tången i. Det råder inga tvivel om saken, att Dyson Corrale är en utmärkt plattång som känns skonsam mot håret. Men för att svara på frågan om den verkligen är så bra att prislappen känns värd i det långa loppet? Vi tycker inte riktigt det.

Sladdlösblir varm väldigt snabbtgenomtänkta detaljer
Dyrrelativt kort batteritid

12. Cloud Nine Micro Iron

En plattång i miniatyrvariant som passar bra för den som vill fixa luggen

Prisklass: Premium

Cloud Nine Micro Iron

Cloud Nine Micro Iron är en plattång i miniformat. Tanken med denna är att den ska vara nätt nog att enkelt kunna packa med sig på resor. Den föreslås även fungera bra på kortare frisyrer och därmed även för många män.

En riktigt liten plattång

Det första som sticker ut är just hur liten den faktiskt är. Den totala längden på den är blott 15 centimeter. Plattorna är 6 centimeter långa och bara 1,6 centimeter breda. Denna plattång gör med andra ord skäl för sitt namn. Sladden är mer rejält tilltagen med sina 2,6 meter.

På grund av dess nätta storlek, kräver denna tång att man har en del tid över för hårfixet. Har man mycket hår eller tjockt hår, får man lov att ta små slingor för att det ska bli platt på första draget, men gör man det blir effekten väldigt bra på en gång. Men större slingor får helt enkelt inte plats i denna minitång. Är det däremot så att det är luggen man ska fixa, är tången en mycket smidigt alternativ.

Smidig men nästan för liten att hålla i handen

Tången är lätt att använda, även om den nästan känns försvinnande liten i handen. Har man lite större händer, kan det mycket väl vara så att det blir för pilligt att jobba med den. Att locka håret med den är dock smidigt, även fast att sladden inte snurrar runt. Trots avsaknaden av ”swivel”-funktion så gör sladdens längd att det inte är svårt att manövrera tången.

Den största nackdelen med denna minitång, är att sladden och stickproppen känns överdimensionerade och klumpiga i förhållande till tången. Den värmetåliga skyddspåse som medföljer har ingen smidig förvaring för kontakten och sladden. Därför får de ofta hänga utanför om man inte är sugen på att kämpa hårt för att få in allt i den lilla påsen.

Cloud Nine Micro Iron både värms upp och svalnar på ett kick och håret känns riktigt välmående efter användning. Frisyren håller bra med lite hjälp av hårspray, ibland även till dagen därpå. Detta är naturligtvis extra skönt om man befinner sig på resande fot.

Snabbbra resultathållbar frisyr
Bökigt stor kontaktlite väl liten tång om man har stora händer

13. BaByliss Steam Shine Styler ST496E

En bred och ångande plattång för den som uppskattar innovation

Prisklass: Mellan

Babyliss Steam Shine Styler ST496E

BaByliss Steam Shine Styler ser på ytan ut som ungefär vilken plattång som helst. Däremot skiljer den sig från mängden genom att ta hjälp av ånga för att styla håret.

Kammar som går att ta loss

Direkt ur förpackningen kommer denna styler med uträtningskammar monterade. Dessa kammar går att ta loss med ett enkelt handgrepp, vilket är tur då de är mer i vägen än till hjälp. Kammen hakar lätt fast i håret, även om det är genomborstat. Detta innebär att tången inte glider genom håret på det sätt som är önskvärt – särskilt inte när man vill göra lockar.

Att lokalisera behållaren för vatten, så den kan fyllas för att skapa ånga, är inte helt lätt. Instruktionerna saknar bilder vilket skapade lite huvudbry. När det lilla gummilocket väl har lokaliserats, är det dock lätt att fylla den med vatten med hjälp av den medföljande pipetten. Utmaningen kommer sedan ligga i att inte slarva bort pipetten.

Bred och något svårarbetad

BaByliss Steam Shine Styler är större och bredare än många andra plattänger. Detta gör den också lite svårare att arbeta med. Till exempel är det lätt att bränna huden närmast hårbotten om man inte är försiktig. Tången har fem värmelägen och når rätt temperatur snabbt. Plattorna har keramisk beläggning och en joniserande funktion – funktioner man har kommit att förvänta av en plattång.

Ångfunktionen känns spännande och ny och just när man arbetar med tången, känns det som att ångan gör till exempel lockarna mer rejäla och studsigare. Men i det långa loppet märks ingen större skillnad på resultatet och hållbarheten på frisyren jämfört med andra tänger. Resultatet blir för all del snyggt, men lockarna hänger snabbt ut sig.

Frågan är om det extra pillet och tidsspillet som det innebär att fylla den med vatten är värt det, när samma typ av resultat uppnås med en klassisk plattång som är både nättare och lättare att arbeta med.

Fint resultatkul med ånga
Pillig att fylla med vattensvår att hanteraytan blir väldigt varm

14. Remington CB7400

Plattborste för den som vill platta håret snabbt men samtidigt behålla volymen i rötterna

Remington CB7400

Plattborste CB7400 från Remington är ett spännande alternativ till den traditionella plattången. Den har två primära funktioner - att borsta håret samtidigt som det plattas och är tänkt som ett alternativ för den som vill spara tid. Resultatet blir snabbt både naturligt och fint.

Volymen i hårrötterna stannar kvar samtidigt som längderna blir platta, vilket är precis det resultat som oftast önskas. Med en vanlig plattång försvinner volymen i hårbotten om man plattar från rot till topp.

Fungerar bäst om håret redan är borstat

För att plattborsten ska fungera optimalt bör håret vara ganska välborstat innan användning. Det rör sig alltså inte om ett substitut till den traditionella hårborsten. Plattborsten är lättanvänd men ganska stor och också något tung att arbeta med. Den tar även mer plats när den ska förvaras. Eftersom det främst går att göra håret rakt blir det dessutom ytterligare en produkt som ska trängas med andra stylingverktyg i badrummet.

Med Remington CB7400 följer en påse där borsten kan förvaras när den inte används. Sladden till plattborsten är endast 1,8 meter lång, vilket gör att räckvidden blir ganska begränsad. Uppvärmning är förhållandevis snabb men nedkylningen tar desto längre tid. Detta kan vara en nackdel då den helst behöver svalna innan den kan förvaras med, eller i närheten av, andra prylar.

Upplevs mer skonsam mot håret

Remington plattborste är en kul utveckling av plattången och det är positivt att den känns skonsammare mot håret. Men med tanke på den begränsade funktionen och produktens storlek, kan man fundera över om detta är en nödvändig pryl i hemmet. Har man plats över och vill spara några sekunder på morgonen så är Remington CB7400 dock en trevlig produkt att addera till samlingen.

Skonsam mot håretbehåller volymen i hårrötterna
Storsamma funktion som plattång

15. Remington Air Plates Compact S2412

En plattång som är liten nog att stoppas ned i handbagaget för den som reser mycket

Remington Air Plates S2412

Remington Airplates Compact är till storleken perfekt att ta med sig på resande fot. Den är mycket mindre och mer kompakt än många andra modeller. Tyvärr gör storleken också att plattången blir svårare att arbeta med.

Prisvärd plattång

Denna plattång är lätt att komma igång med och ger ett bra resultat, särskilt i förhållande till priset. Men det går ändå inte att komma ifrån det faktum att designen av tången gör att den blir bökig att hantera. Handtaget är så kort att det nästan är obefintligt. Samtidigt som det visserligen innebär att den är lätt att packa med sig på resa, gör det den svår att manövrera. Att locka håret med den blir knepigt och det finns även en överhängande risk att man bränner sig.

Sladd som inte riktigt räcker till

Sladden är onödigt kort. Inte ens med ett eluttag nära spegeln räcker sladden till för att på ett enkelt sätt styla håret. Dessutom har den bara ett värmeläge och även om den värms upp på under 30 sekunder, finns det ingen indikator som berättar när den är klar.

Den stora fördelen med Remington Air Plates Compact är också dess största nackdel. För samtidigt som den lilla storleken är mycket praktisk att packa, så innebär den också att den rent krasst är jobbig att använda.

Värms upp snabbtlätt att förståger ett fint och slätt resultat
Handtaget är för litetsladden är för kort

16. Remington PRO – Sleek & Curl S6506

En plattång för den som letar efter långa plattor

Remington Pro Sleek & Curl S6505

Remington PRO-Sleek & Curl är en nätt plattång med avlånga keramiska plattor som lätt glider genom håret. De smala plattorna gör det enkelt att platta eller forma håret i tunna fina lockar eller vågor.

Passar många hårtyper

Plattången har en digital display och värmen kan ställas mellan 150 och 230 grader, vilket gör att den passar även skört och tunt hår. I relation till liknande plattänger tar PRO-Sleek & Curl relativt lång tid att värma upp. Väl uppvärmd blir tången ganska varm även på utsidan vilket gör det svårt att hålla i den om man vill använda den för att locka med. Plattången klarar enkelt att locka tunna hårslingor med ett bra resultat. För tjockare slingor blir resultatet sämre och det är då svårt att få till hållbara lockar.

Snurrbar sladd, men i kortaste laget

Sladden är snurrbar vilket underlättar användningen avsevärt, men dessvärre är den relativt kort. En längre sladd skulle vara önskvärt.

Temperaturen går att låsa genom att hålla in minusknappen, på så sätt undviker man att råka byta temperatur under användning. Knapparna är lite lösa och rasslar något, vilket drar ned helhetsintrycket och gör att tången känns lite billig. Plattången har en låsfunktion så att man kan låsa den i stängt läge. Detta underlättar både vid förvaring och transport. Det låsta läget sliter också mindre på keramplattorna eftersom det inte kan komma in något emellan och repa.

Ett värmefodral medföljer tången. Remington har tagit fram videoklipp som visar tips och tricks på hur produkten kan användas. Dessa kan man ta del av genom att skanna en QR-kod på kartongen. En smart idé för att inspirera kunden samt visa hur produkten är tänkt att fungera.

Remington PRO-Sleek & Curl passar kanske bäst för den som inte dagligen använder sig av stylingverktyg. Men med hänsyn till det relativt låga priset, får man trots allt mycket plattång för pengarna.

Smidig låsfunktionnätt modellvideoklipp som visar tips och tricks
Tar lång tid att värma uppkort sladdklarar inte tjockare hårslingor

Allt om plattång

Nästan alla plattängerna i testet har smala plattor vilket gör dem lättare att jobba med. Det tar dock något längre tid på grund av att arbetsytan är mindre jämfört med klassiska plattänger. Alla plattänger i testet har ungefär samma storlek men det skiljer en del i längd och tyngd.

De senaste åren har det hänt mycket inom området kring plattans material och funktion, exempelvis keramikplattor, tourmaline och joniserande ytskikt. Dessa tekniker ger håret ökad lyster och motverkar frissighet och statisk elektricitet. Slitaget blir mindre då moderna värmeverktyg ger en jämnare värmefördelning och lägre friktion. Uppvärmningstiden är också betydligt bättre och även möjligheten att skapa olika frisyrer, från spikrakt till korkskruvar eller volym.

Spana in vårt test och köp en ny plattång!

Hur man lockar håret med plattång

För att snabba på processen delar du upp håret i olika sektioner. Om du vill göra stora lockar så klämmer du en bit av håret och snurrar tången ett halvt varv. Sedan drar du plattången försiktigt ut från hårbotten mot topparna i en spiral. Resultatet blir snygga korkskruvslockar á la Hollywood. Vi gillar att låta luggen förbli rak eller att sätta upp den bakåt och locka resten av håret.

Att locka med plattång är kul och resultatet blir jättesnyggt, dessutom sparar du pengar då du slipper köpa både en plattång och locktång. Kom ihåg att alltid använda någon värmeskyddande stylingprodukt för att minska slitaget på håret.

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.