Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Menskopp: 2 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 1 december 2016

Är du nyfiken på att börja använda menskopp men vet inte vilken du ska välja? Vi har testat ett par populära modeller och utnämner Lunette till bäst i test.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. I det här testet har vi låtit fyra kvinnor mellan 25 och 40 år använda menskopparna. Varje menskopp har använts under flera cykler och i enlighet med medföljande instruktioner. Några av kvinnorna har fött barn vaginalt, någon endast med kejsarsnitt och en kvinna har inte fött barn samt är under 30 år. Alla kvinnor har använt tillverkarens rekommenderade storlek på menskopp men vi har även låtit några av dem testa den andra storleken, för att få en känsla för hur stor skillnaden upplevs vara. I vårt test av menskoppar har vi tittat på följande aspekter:

  • Användning: Hur är koppen att föra in, är den enkel att få i rätt position och är den utskjutande piggen bekväm samt greppvänlig?

  • Rengöring: Är koppen enkel att skölja ur och hålla ren, och har den hållit sig fräsch även efter ett halvårs användning?

  • Design och tillbehör: Hur ser koppen ut, hur var den medföljande instruktionen och hur funkade förvaringspåsen?

Testarnas intryck och åsikt om de olika modellerna av menskopp har sedan vägts samman och utgör grunden för omdöme och betyg.

Vi har testat ett urval menskoppar. Jämför pris på de mest populära menskopparna på Pricerunner.

1. Lunette

Modell: Cynthia Färg: Lila Material: Medicinsk silikon Storlekar: Två stycken - Model 1 och Model 2 Tillbehör: Förvaringspåse (ingår) samt desinficeringsservett (köps till separat)

Lunette Cynthia är en lilafärgad menskopp i medicinsk silikon som kommer i två olika storlekar. Model 1 har en diameter på mellan 41 och 47 mm samt en volym på 25 ml. Model 2 har en något större volym på 30 ml samt en diameter på 46 till 52 mm. Båda har en pigg som är platt och räfflad. Piggen på den mindre modellen är 25 mm medan model 2 har en kortare pigg på 20 mm.

Stabil och lätt att få rätt

Enligt Lunette ska man delvis utgå ifrån blödningsmängden när man väljer storlek. Model 1 har dessutom gjorts av ett mjukare silikon, för att vara enklare att föra in i slidan. Våra testare är ense om att Model 2 av Lunette Cynthia är den styvaste menskoppen i testet, vilket gjort att den uppfattats som mer stabil och relativt enkel att få i rätt position. Det har också gjort det något enklare att känna om menskoppen vecklat ut sig fullständigt eller inte.

Greppvänlig pigg

Av de testare som inte klippt av piggen på menskopparna hålls Cynthias platta, räfflade variant som absolut favorit. Den är enkel att få grepp om, även när den är blöt och hal. Den lila färgen uppskattas men gör det något svårare att se igenom koppen och att se om det sitter blod kvar i de små lufthålen i menskoppens överkant. Det finns streck på utsidan av koppen, men inte information om vilken mängd blod strecken representerar.

Fin medföljande förvaringspåse

Den medföljande förvaringspåsen är inte bara den mest dekorativa, material och färg gör den dessutom tålig mot smuts och att den bättre ser ut att höra hemma i handväskan med plånbok och annat. Instruktionerna var tydliga och innehöll flera bra tips för hur man som nybörjare bäst ska komma igång med menskoppen. Lunette lyckas exceptionellt bra med snygg och samtidigt användarvänlig design på sin menskopp Cynthia.

Stabil formlättgreppad piggbra instruktioner samt snygg och praktisk förvaringspåse
Något styv för den som är känsligpiggen är grövre och märks lättare
4,0

2. Belladott

Modell: Evelina Färg: Blå Material: Silikon Storlekar: Två stycken - Small & Medium samt Large & Plus Tillbehör: Förvaringspåse (ingår) och Belladott Cleansing gel (köps till separat)

Belladot Evelina Menstrual Cup Large/Plus

Belladott Evelina är en menskopp tillverkad av säker silikon som inte påverkar pH-balansen i slidan. Evelina finns i två storlekar, den som kallas Small & Medium har en volym på 25 ml och den större, kallad Large & Plus, tar 30 ml vätska. Evelina har en smal, rund pigg med som en knopp längst ut. Belladotts rekommendation är att man väljer den mindre storleken om man ej fött barn och är under 30 år och den större om man är över 30 år eller har fött barn.

Mjuk och följsam menskopp

Belladott Evelina är mjuk och mer följsam i materialet, och gav ofta det bästa första intrycket hos testarna. Den blev även favoriten hos de kvinnor som inte fött barn. Den blå färgen är tilltalande och mer genomskinlig, det är enkelt att se hur mycket blod som är i koppen. På utsidan är Evelina dessutom märkt med tydliga mängdangivelser, praktiskt för den som vill hålla koll på hur stor blödningen är.

Instruktionsboken som medföljer hade bra bilder men vi hade gärna sett mer information om hur koppen ska tömmas och att toxic shock syndrome hade nämnts. Den innehöll dessutom mest fakta och inte så mycket tips och tricks. Rengöring och desinficering upplevdes inte som krångligt, den ljusa färgen visade tydligt om någon rest fanns kvar i menskoppens små hål.

Inte en optimal förvaringspåse

Den medföljande förvaringspåsen har en konstig, avlång form som gör att menskoppen lätt försvinner i botten. Den är dessutom vit, och påsen blir snabbt solkig när den ligger i handväskan. Piggen är som sagt mindre användbar, men gillar man att ha den kvar så innebär den nätta designen att den inte skaver lika lätt. Evelina vinner mycket på att den är mjuk och därmed enkel att vika ihop. Några testare uppfattar därför Belladott Evelina som extra bekväm, och det låga priset gör den dessutom mycket prisvärd.

Bra prismjuk och följsamljus färg som gör det enkelt att se mängden blod
Mycket svårt att få grepp om piggen
4,0

Bra pris hos:

Kronans Apotek

Allt om Menskopp

En menskopp är ett alternativt menskydd, som till skillnad från bindor och tamponger kan användas om och om igen. Det innebär att menskoppen är snällare både mot miljön och på sikt även mot plånboken. En menskopp kan vara tillverkad av plast eller silikon. Den har formen av en klocka eller, som namnet antyder, en kopp - och har i nederändan en utstickande pigg. Piggen är för att det ska bli enklare att få grepp om koppen. Om den upplevs vara i vägen eller för lång så går det att klippa av den helt eller till önskad längd. Menskoppen används genom att vikas ihop och föras in i slidan. Väl på plats så vecklas menskoppen ut och fångar sedan upp mensblodet. En menskopp kan sitta inne i slidan i upp till 12 timmar och går utmärkt att använda samtidigt som man sover, badar eller tränar.

De flesta menskoppar finns i två olika storlekar. Vilken storlek som riktar sig mot vilken målgrupp varierar något mellan olika tillverkare, men generellt sett är den mindre storleken avsedd för kvinnor som är under 30 år och som inte fött barn, och/eller för den som blöder i mindre mängd. Den större storleken är således tänkt för kvinnor över 30 år eller som har fött barn, samt för den som blöder mer rikligt. Att åldern delvis avgör vilken storlek man bör välja beror på att muskulaturen inne i slidan kan påverkas av hur gammal man är. Menskopp kan börja användas direkt vid första menstruationen, förutsatt att man känner sig bekväm med att föra in koppen i slidan och kan klara av att få den i rätt position.

Innan första användningen av menskoppen och inför varje ny menscykel måste menskoppen desinficeras genom att läggas i kokande vatten under en viss tidsperiod. Under mensen så räcker det att vid varje urtagning och tömning noga skölja ur koppen med vatten. En del väljer att även tvätta den med tvål. Det är då extra viktigt att se till att inga tvålrester finns kvar, då dessa kan irritera slemhinnorna inne i slidan

Varför välja menskopp?

Förutom det stora plus att menskoppen innebär en minskning av sopor som påverkar miljön och att det rent ekonomiskt snabbt blir en vinstaffär att välja kopp framför traditionella mensskydd, så har våra testare också upplevt att det finns flera andra fördelar med menskopp. Menskoppen kan användas längre tidsperioder, vilket gör att man slipper byta mensskydd vid varje toabesök. Detta är extra praktiskt om man rör sig ute på stan eller i offentliga miljöer, eller använder toaletter där det inte finns handfat med tvål. De av våra testare som rest eller använt koppen under sommarsemestern har starkt föredragit den när man befunnit sig på stranden eller på mindre välstädade flygplatser. Flera testare upplever även känslan av att en tampong stoppar upp mensflödet, medan menskoppen låter kroppen rensa sig på mensblodet som det är tänkt. Det känns fräschare och mer hälsosamt med menskopp. Våra testare har upplevt att menskoppen suttit väldigt stabilt även vid hårdare träning, rentutav bättre än en tampong - som kan ha en tendens att glida nedåt ju mer blodfylld och tung den blir.

Varför inte välja menskopp?

Våra testares främsta invändning mot menskoppen är att det kan vara svårt att få den att sluta helt tätt och hamna i rätt position i slidan. De är alla ense om att övning ger färdighet och att problemet minskat med tiden. Men vid vissa tillfällen har de velat komplettera med trosskydd, eftersom att det händer att några droppar tar sig igenom vid sidan av menskoppen. Desinficering mellan menscyklerna innebär också en del förberedande jobb. Alla testare har dock upplevt att det varit värt tiden i relation till menskoppens alla fördelar. Hälften av testarna uppger att de aldrig kommer återgå till vanliga mensskydd igen, andra hälften att de kommer används menskopp och ibland komplettera med binda eller tampong.

Tips från testarna!

  • Att få menskoppen att veckla ut sig helt upplevdes som svårt, speciellt de första cyklerna. Ett knep är att dra med fingret längs koppens övre kant för att känna efter att den inte är invikt. Ett annat knep är att försiktigt rotera koppen efter att den förts in. Flera tester upplevde detta som mest effektivt.

  • En menskopp ska inte föras in lika långt som en tampong. Då finns en risk att den hamnar bredvid eller bakom livmodertappen, och då kan den inte fånga upp mensblodet när det rinner ut. Tricket är att sätta den i en låg position, så den kan täcka hela slidöppningen.

  • Menskoppen fungerar genom en tät försegling. När koppen ska tas ut kan det upplevas som både smärtsamt och obehagligt om man bara drar i piggen. För att få förseglingen att släppa först kan man antingen föra in ett finger och trycka till i överkant för att skapa som en luftficka. Eller så kan man nypa till med två fingrar i botten av koppen så att menskoppens öppning ändrar form och släpper taget om slidväggarna.

  • Om du tycker att det är svårt att välja storlek så kan vi meddela att den faktiska skillnaden inte upplevs som särskilt stor. Vi lät en yngre kvinna utan barn testa båda storlekarna av en och samma menskopp och hon kunde inte känna skillnad på dem, men upplevde inte heller att den större mer effektivt täppte till läckage än den mindre.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!