1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Gummistövlar: 13 modeller i test

PriceRunner

Regnigt väder med gott om chans att hoppa i vattenpölar? Vi har testat gummistövlar för barn, från märken som Tretorn, Viking och Crocs. För att ett par gummistövlar ska kunna utses till bäst i test så måste de ha en bra passform, vara bekväma för ett barn att gå med och tåla slit och lek.

gummistövlar bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av gummistövlar har vi låtit barn i förskole- och skolåldern få använda stövlarna i sin vardag. Vi har därefter utvärderat deras upplevelse av om stövlarna håller torrt.

I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Funktion: Håller gummistövlarna helt tätt, låter de foten andas och har de någon typ av foder så att de även kan användas vintertid?
  • Design: Hur ser gummistövlarna ut, hur högt eller lågt är skaftet och finns det reflexer, handtag för påtagning eller andra detaljer som sticker ut?
  • Prestanda: Hur slittåliga är gummistövlarna, är de enkla att hålla rena och är de rejäla nog att kunna säljas vidare eller ärvas av syskon när de är urvuxna?

Ovanstående har därefter vägts samman med gummistövlarnas pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga gummistövlar på PriceRunner.

Fler tester för blöta dagar

1. Crocs Handle it Boot - BÄST I TEST GUMMISTÖVLAR

Ultralätta stövlar smidiga för alla barn, klarar både vatten och slitage mycket väl

Material: Croslite skumgummi Fodrade: Nej Reflexer: Ja

Crocs Kid's Handle It Rain Boot - Cerulean Blue

Crocs stövel Handle It Boot är den modell som utmärker sig allra mest från utbudet, genom att varken vara tillverkade av de material vi är vana vid eller se ut som en gummistövel traditionellt har sett ut. Formen är varken nätt eller klumpig utan precis lagom rymlig för ett barns växande fötter.

Handtagen på stövelbenet är precis så funktionella som de ser ut. För barnet blir det naturligt att ta tag där när stöveln ska dras på, men också för att skjuta ifrån när det är dags att ta av skorna och gå in igen. Höjdmässigt är Crocs Handle it boot alldeles lagom, vid hopp i djupa vattenpölar lär byxknäna bli lite blöta men hade stöveln varit högre så hade den uppfattats som betydligt klumpigare att röra sig med.

Lätta stövlar som ger god rörlighet

Handle It Boot är en helgjuten stövel och det märks av. Det läcker aldrig inte ens en droppe vatten i stöveln. Nackdelen är att den när det är soligt men blött ute kan uppfattas som lite svettig, men det är väl å andra sidan de flesta stövlar sommartid. Vi har testat Crocs Handle It Boot på barn mellan 1 och 6 år gamla och det vi gillar allra mest är att det är den stövel som bäst låter barnet röra sig precis som i andra skor. Handle it boot väger så lite att risken för tunga fötter som snubblar försvinner helt.

I Crocs stövlar kan lek och spring fortsätta precis som innan regnet föll. Med tanke på priset ger Handle It Boot absolut mest för pengarna och blir därför vårt val av bäst i test.

Smidiga att ta på och gå medextremt bra slittålighet och vattentäthetväldigt lätta
Har endast en mycket liten reflex bakpå hälen

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Crocs Handle It Rain Boot, Båt, unisex – barn, Cerulean Blue, 34/35 EU

271 kr

Crocs Handle It Rain Boots Kids

349 kr

Crocs Handle It Rain Boots Kids - Darkblue - US C9 (EU 25-26)

349 kr

2. Viking Mira JR Warm - BÄSTA PREMIUMVAL

Varm och hög gummistövel, passar perfekt för smala fötter

Material: Naturgummi Fodrade: Ja Reflexer: Minimal reflex på sockan

Viking Mira Jr Warm - Charcoal

Viking Mira JR är en hög gummistövel som finns i två olika varianter. En vanlig, ofodrad gummistövel kallad Mira JR, samt en varmfodrad variant som fått namnet Mira JR Warm. Det som skiljer de två stövlarna åt är att Viking Mira JR Warm har en fleecefodrad insida, som håller foten varm i snöslask eller kallt höstregn.

Mysigt med inbyggd socka

Förutom fodret har Mira JR Warm även en socka som viks runt stövelöppningens kant. Sockan upplevs effektivt täta till runt benet, så att kall luft inte kan smita in. Den får också stöveln att både kännas och se lite mysigare ut.

Har barnet lite smalare fötter så är Viking Mira JR en riktig fullträff. I stället för att glappa sidledes så kramar stöveln om lite mer. Det gör att barn som upplevt andra stövlar som klumpiga kan röra sig bra mycket mer obehindrat i Mira JR och Mira JR Warm.

God slittålighet

Mira JR Warm upplevs vara en normalvarm fodrad stövel. Under en vinterdag med temperatur runt 3-4 plusgrader och pölar av blötsnö räcker det med vanliga strumpor för att hålla värmen. Det höga skaftet gör att vatten aldrig läcker in ovanifrån.

Efter en höst, vinter och vår så är Viking Mira JR Warm fortfarande i mycket fint skick. Sulan har inte slitits nämnvärt. Stövelns ovansida har några mindre nötningar men överlag har gummit hållit väl och efter en rengöring kan stöveln tveklöst sparas för vidare användning. För den smala barnfoten är Viking Mira JR bara att rekommendera.

Utmärkt passform för smalare fötternahögt stövelskafthåller varmt och tätt
Något högt prissnålt med reflexer

3. Wobbi Alex

Prisvärda, varmfodrade gummistövlar med låg vikt, passar för både vatten och snö

Material: 100% EVA-material Fodrad: Ja, foder med 30% fårull och 70% polyester Reflexer: Ja, på stövelns häl

Man ska inte tro att Wobbi Alex är billiga i ordets negativa bemärkelse, även om det är lätt att initialt dra den slutsatsen baserat på det lite plastiga utseendet. Vid vinterns slut konstateras att nämligen Wobbi Alex absolut kan mäta sig mot betydligt dyrare alternativ.

Varmt foder som klarar av minusgrader

Den helgjutna stöveln är på insidan fodrad i en materialmix av ull och polyester. Efter vinterns slut upplevs fodret något tillplattat och lite mer nopprigt, men fortfarande helt och funktionellt. Fodret värmer väl fram till ungefär -10. Vid kallare väder behöver man komplettera med en extra socka.

Vattenpölar och slask är inget problem alls. Inte en droppa tränger igenom stöveln, barnet kan vada runt i pölen länge utan att få blöta fötter. Är det kallt och snöigt ute så ger sulan ett bra grepp. Wobbi Kim har bra mönsterdjup och barnet kan klättra upp för isiga pulkabackar.

Funkar för hela vintersäsongen

Woobi Kim kan först uppfattas som lite stela, men barnen själva har verkligen gillat stövlarna och sprungit runt med dem utan hinder. Materialet upplevs dessutom göra stövlarna stabila. En annan aspekt som uppskattas av barnen är hur enkla stövlarna varit att ta av och på.

Var går gränsen mellan fodrad stövel och vintersko? Wobbi Alex fungerar i princip som enda sko vintern igenom. Ska man anmärka på något är det stövlarnas andningsförmåga, de har vid tillfälle upplevts lite svettiga. Något en vintersko i mer textilt material kan vara bättre på. Totalt sett är Wobbi Alex mycket prisvärda fodrade stövlar, som trots första intrycket gör både barn och föräldrar väldigt nöjda med köpet.

Låg viktenkla att ta påhelt vattentätahåller värmen väl
Andas intereflexen lossnar

4. Wobbi Kim

Helgjutna och mycket slit- och vattentåliga stövlar, passar bäst för vår och höst

Material: 100% EVA-material Fodrad: Nej Reflexer: Ja, kring öppningen

Wobbi Kim är en ofodrad, helgjuten gummistövel som upplevs som normal i rymlighet, möjligtvis något åt det smalare hållet nere i själva foten. Stövelskaftet har en god vidd, breda vader eller nedstoppade byxor funkar bra.

Mycket täta och vattentåliga stövlar

Överst på stöveln finns en dragsko som kan tightas till om Wobbi Kim skulle upplevas glappa lite, eller som extra skydd från att vatten ska kunna läcka in. Där sitter även en bra reflex, som löper hela vägen runt stöveln för bra synlighet i mörkret, så länge man inte drar byxorna över stöveln förstås.

Stövlarna kan bli lite svettiga efter en stunds användning. Men med tanke på att vattentåligheten är fenomenal, får man acceptera att materialet inte släpper ut så mycket av barnets kroppsfukt. Sulan upplevs som bra mönstrad, med bra djup i räfflorna. I och med att Wobbi Kim är ofodrad är det en stövel för höst och vår, snarare än för vinter med isigt underlag. Men greppet upplevs gott och sulan är i fint skick efter säsongens slut.

Smart design gör stöveln lätt att ta av

Wobbi Kim kan se plastiga ut, men imponerar genom att vara både tåliga och funktionella. Dessutom är stövlarna mycket lätta, barnet kan enkelt leka och springa med dem på. Kim får också extra plus för den utstickande delen på hälen, som gör det enklare för barnet att trampa av sig stöveln.

Enda kvalitetsbristen som upplevs är att snörlåset för dragskon går sönder på en stövel. I övrigt ser de testade paren av Wobbi Kim knappt använda ut, trots att de slitits på. Dubbelstorleken upplevs ge stöveln en bra användningstid För den som vill ha lätta gummistövlar som håller tätt även i djupa pölar fungerar Wobbi Kim ypperligt väl.

Mycket vattentåligalåg viktlätta att ta av sig
Plastig känsla

5. Kavat Gimo

Bra och rejält slittåligt allvädersstövel med uttagbart foder

Material: Gummi och ull Fodrade: Ja, uttagbart foder Reflexer: Nej

Kavat Gimo WP - Yellow

Kavat Gimo är en gummistövel i SEBS-gjutet gummi och är enligt Kavat, precis som deras andra skor, fri från ämnen såsom PVC, PTFE och fluorerade kolväten.

Bra stövel för alla väder

Gimo är en allvädersstövel, som kan användas lika väl under höst och vår som under en slaskig vinterdag. Stöveln har nämligen ett uttagbart innerfoder i ull, som håller barnets fot varm i kallare väder. Gimo är små i storlekarna, vilket gör det extra viktigt att prova stöveln innan inköp.

Stövelmodellen är ganska hög, vilket är bra vid vattenlek men samtidigt kan göra den lite klumpig för mindre barn. Innerfodret är mjukt och skönt, formsytt för att passa stövelns insida. Fodret hålls på plats genom att den övre kanten viks över stövelskaftet. Efter en längre tids användning blir fodret lite nött framme i tårna.

Praktiskt med uttagbart foder

Stöveln är både tät och tålig. Inget vatten läcker in och trots att barnet kryper på marken eller åker balanscykel och bromsar med ovansidan av tån så ser stöveln inte sliten ut. Precis som andra gummistövlar så är ju Gimos funktion att hålla tätt, vilket också innebär att den inte andas.

Om barnets fötter är svettiga när man kommer in så är det en god idé att ta ur fodret och låta det torka torrt. Kavat Gimo kan även användas utan fodret, men för komfortens skull bör man då lägga i en sula. Att stöveln kan användas både varmare och kallare årstider ger Gimo en längre användningstid och det ihop med slittåligheten gör Kavat Gimo mycket prisvärd.

Uttagbart ullfoderkan användas både vinter och vårmycket vattentät och slittålig
Små i storlekarnakan bli svettiga

6. Viking Slagbjörn JR Warm

Hög och tålig varmfodrad gummistövel, passar barn som är ute mycket

Material: Naturgummi Fodrade: Ja Reflexer: Ja, liten baktill

Viking Jr Slagbjorn Warm - Dark Grey/Multi

Viking Slagbjörn JR Warm är ett par varmfodrade gummistövlar med gott om genomtänkta detaljer. Skaftet går högt upp på benet, vilket gör det möjligt att hålla sig torrskodd även om man ska vandra i lerig skog eller vada genom skolgårdens djupaste vattenpölar.

Hög fodrad gummistövel med dragsko

Viking anger att passformen för Slagbjörn JR Warm är normal, och vår bedömning är att det stämmer. I Vikings utbud finns det även stövlar med smalare passform, perfekt för den lite nättare foten. Men att Slagbjörn JR Warm är normal betyder inte att den uppfattas som klumpig. Tvärtom har stöveln fungerat utmärkt för lek och rörelse.

Överst på stövelskaftet finns en textilkant med dragsko. I början av användningsperioden är det hjälpsamt att man kan knyta åt Slagbjörn JR Warm, så den inte glider av foten eller glipar för mycket runt vaden. Baktill finns en liten flärp att hålla i när man ska dra på sig stöveln.

Smart klack underlättar när man ska ta av sig stöveln

En smart detalj hos Slagbjörn JR Warm är den lilla, utskickande gummiklacken på stövelns baksida, precis ovanför hälen. Den finns där för att barnet lättare ska kunna ta av sig stöveln genom att sätta andra fotens tåspets mot klacken medan man drar ut foten.

Tåligheten i Viking Slagbjörn JR Warm är mycket bra. Några nötningar i gummit syns inte. Fodret är varmt nog för att det ska räcka med vanliga strumpor även om stöveln används i kallt snöslask. Det råder inga tvivel om att Slagbjörn JR Warm ger kvalitet för pengarna.

Smart klack underlättar när stöveln ska tas avdragsko i stövelskaftettåligt material
Reflexen är så liten att den knappt syns

7. Viking Alv Warm

Tålig varmfodrad gummistövel med låg skaft, passar extra bra för små barn

Material: Naturgummi Fodrade: Ja Reflexer: Ja, bak på hälen

Viking Alv Warm - Green

Precis som med många andra stövelmodeller från Viking så finns också Alv i två versioner. En vanlig, ofodrad gummistövel kallad Viking Alv. Samt en varmare variant, på insidan klädd med textilfoder, som kallas Viking Alv Warm.

Låg gummistövel som är lätt att ta på

Viking Alv är en lite lägre modell av stövel, något som skulle kunna betraktas som en nackdel i och med den högre risken för att vatten ska läcka in. Men för de lite mindre barnen kan en hög stövel dels bli lite för tung och klumpig på benet, dels vara knepig att lirka ned den ibland lite rundare småbarnsfoten i.

Viking Alv har en stor öppning och det lite lägre skaftet gör stövlarna busenkla att båda få på och av. Det gäller både om det är en förälder som ska hjälpa till vid påklädning, och för barn som kan själv. Öppningen kan justeras något i storlek, med hjälp av dragsko som knyts åt framtill på stöveln.

Varmfodrad stövel som är perfekt i snöslask

Fodret i Viking Alv Warm är mjukt och värmande. Vid det slaskväder som uppstår när temperaturen är strax över nollan och snön mitt i sin transformation till vatten så fungerar det utmärkt att använda stöveln med vanliga strumpor i. Tårna blir inte kalla. Stövelns grepp är godkänt bra.

Slittåligheten i Viking Alv har varit god. Gummit är bara ytligt nött. Någon enstaka tråd har lossnat, men inget som påverkar funktionen. Det råder inga tvivel om att stöveln kan användas av fler barn. Och för mindre barn är Viking Alv Warm ett utmärkt val av fodrar gummistövel.

Lätt att få ned barnets fot ihåller värmen väl
Passar inte för att hoppa i djupa pölar med

8. Tretorn Gränna

Fina och prisvärda gummistövlar med tåligt material och enkel av- och påtagning

Material: Gummi Fodrade: Nej Reflexer: Ja

Tretorn Gränna - Black/Grey

Tretorn Gränna är en klassisk modell av gummistövel. Gränna kommer i ett mycket brett utbud av utföranden och med en rolig, lekfull design som barnen uppskattar. De ljusare nyanserna håller sig lika fina som stövlarna i mörkare färger, men smuts och damm syns förstås mycket tydligare.

Stöveln är inte varmfodrad men har ett tunt innerfoder av mikrofleece. Det gör att foten glider ned utan motstånd. För barn som kan ta på skorna själva så är den lilla flärpen baktill väldigt hjälpsam att hålla i när man ska passa i foten. Tretorn Gränna är också lätt att få på även de lite mindre och mer trilskande barnfötterna, och upplevs inte klämma åt eller vara ovanligt smala i modellen.

Tålig stövel med bra grepp

Viktmässigt är Gränna varken ovanligt tunga eller ovanligt lätta. Man kan springa och hoppa som vanligt i dem, även om stövlar förstås hämmar steget lite mer än en smidigare gymnastiksko. Gränna har en bra, mönstrad undersula och upplevs inte bli halkiga när marken är blöt och lerig. Ett extra plus får Gränna för reflexen på stövelns baksida.

Såväl vattentåligheten som slittåligheten har varit mycket god. Stövelns yta är endast lätt ruggad på sidorna. Den något förstärkta tån är fortfarande i fint skick och skons ovansida har effektivt klarat av när barnet bromsar kickboarden med tån. Att inget vatten har läckt in är ju själva grunden för en bra gummistövel. Med Tretorn Gränna får man både torra fötter och en i övrigt mycket smidig användning.

Enkel att ta påmarkerad yta för namningslittålig, fin design
Endast handtvätt

9. Kavat Grytgöl

Slittåliga och helt vattentäta gummistövlar med rymlig passform och smidig rengöring

Material: SEBS gummi Fodrade: Nej Reflexer: Nej

Kavat Grytgöl WP - Blue

Ruskväder och Kavat är två saker som går hand i hand för många. Märket har länge haft ett genomtänkt utbud av gummistövlar och modellen Grytgöl är en storfavorit. Ur ett barnperspektiv är det ett plus att stöveln finns i många olika färger. Stöveln har också blivit omtyckt då barnen uppfattat den som lätt att ta på sig. Modellen är inte den lättaste, men samtidigt inte onödigt klumpig att springa runt i.

Kavat Grytgöl är gjord av PVC-fritt gummi som kan återvinnas. Stöveln är inte varmfodrad, men har ett tunt textilfoder inuti, så det inte blir gummi direkt mot huden. Stöveln är helgjuten och att den tål vatten väl råder det ingen tvekan om. Med Kavat Grytgöl har barnen vadat genom djupa vattenpölar och glatt tagit flera steg ut i havet vid strandkanten. Inte en droppe vatten tränger igenom.

Mycket slittålig modell som lätt kan rengöras

Det är ofrånkomligt att en gummistövel blir instängd och svettig vid varmare temperaturer. Kavat Grytgöl är varken bättre eller sämre i det avseendet. Stöveln fungerar utan problem att använda vid dåligt väder även under sommaren. Höst och vår är den helt perfekt.

Efter en säsongs flitig användning så är Grytgöl fortfarande i mycket fint skick. En svag antydan till slitage kan anas vid hälens kant när man granskar noga. Den något förstärka tån ser orörd ut. I övrigt är stövelns främsta påverkan ett rejält lager med smuts. Så påpassligt då, att dessa stövlar kan tvättas i tvättmaskin och på ett kick återställas för nästa barn som vill plaska i regnet. För det vill man gärna göra när man har Kavat Grytgöl på fötterna.

Slittåligarymlig passformhåller helt tättkan tvättas i maskinlätt att namna
Saknar reflexer

10. Kavat Skur

Lätt och smidig gummistövel som är enkel att ta på och är hållbart tillverkad

Material: SEBS gummi Fodrade: Nej Reflexer: Nej

Kavat Skur WP - Blue

Kavat Skur är en lekfull lättviktare till gummistövel, som verkligen känns smidig. Framför allt för de minsta förskolebarnen upplevs Skur som en bra modell. Stövelns skaft är brett vilket gör att runda små barnfötter har lätt att komma ned i skon. Skur upplevs som en tunn stövel, utan att bli instabil. Att den inte väger så mycket gör att små barn inte hämmas i spring och lek, vilket en del tyngre gummistövlar kan göra.

Skur kommer i flera olika glada färger. Ett plus, för om barnet får välja kulör själv blir det oftast mindre bråk kring användningen av stövlarna. Ett annat plus är att stöveln enligt Kavat till viss del är tillverkad av förnybara resurser - av sockerrör.

Vattentät stövel som tål slitage

Materialvalet har på inget sätt påverkat kvaliteten. Efter en säsongs användning ser Kavat Skur knappt slitna ut. Tån är inte förstärkt, och skulle kunna utgöra en svag punkt då barn ofta sitter på knä på marken. Eller bromsar balanscykeln med tårna. Men på Skur förblir även stövelns ovansida intakt. Den mönstrade undersida, som ger ett bra grepp i lera, är också opåverkad av användningen.

Insidan av Kavat Skur är täckt av ett tunt textilfoder. Det finns ingen sula i stöveln men det kan lätt adderas om Skur är i övre delen av växtmånen vid inköp. Väljer man en ljus färg på Skur, kommer stöveln snabbt se solkig och smutsig ut. Därför är det ett plus att den kan tvättas i maskin. Men det bästa av allt med Kavat skur är att den samtidigt som den sitter bra på barnfoten också är helt vattentät. Med Kavat Skur räds man inte ens de djupaste av pölar.

Lätt och smidigsläpper inte in vattenvid öppninghållbar tillverkninglätt att namna
Saknar reflexer

11. Hunter Original Kids Och Hunter Kids First

Gummistövlar med bra passform och av hög kvalitet, exklusiv formgivning

Material: Gummi och nylon Fodrade: Nej Reflexer: Original - ja Kids First: nej

Hunter Original Little Kids - Black

Hunter har förutom sin populära damstövel även gummistövlar för barn. Den första av de två modeller vi testat är Kids First, en lite enklare variant som i vårt test använts av de mindre testbarnen. Stöveln har en rymlig öppning och det har varit enkelt att få i barnets fot.

Gummit känns tunt och mjukt, vilket vi ser som ett plus för det lilla barnet som kanske rör sig på ett sätt som kräver mer följsamhet i skon. Gummits hållbarhet har under vår testperiod varit god och barnets fötter har inte blivit våta. Modellen saknar tyvärr väl synliga reflexer.

Hög och stilig gummistövel

Hunter Original Kids är den andra stövelmodellen, som påminner om vuxenvarianten. Passformen är åt det smalare hållet och stövelbenet är högt, vilket har fördelen att ben och byxa skyddas längre upp på benet. Klacken är lite upphöjd och ganska smal, men barnen har inte störts av det. Efter en tids användning ser stöveln fortfarande fin ut.

Ett extra plus för de rejäla reflexerna baktill. Eftersom att Hunter Kids Original är de dyraste stövlarna i vårt test så förväntar vi oss en mycket hög prestanda, och de gör oss inte besvikna. Är man bara ute efter torra barnfötter kan man komma billigare undan och få lika torra barnfötter. Om man kan tänka sig att lägga lite extra pengar på barnstövlar med en snygg look så är Hunter det klart stiligaste alternativet.

God kvalitetbra passform och mycket snygg finish
Högt prisinga reflexer på Kids First

12. Viking Jolly

Välgjord gummistövel som känns stabil och står väl emot regn och vattenpölar

Material: Gummi Fodrade: Nej Reflexer: Ja

Viking Jolly - Navy

Vikings gummistövelmodell Jolly känns och ser ut som en riktigt klassiker. Det är den här typen av skor man ser framför sig när man tänker på en gummistövel. Modellen är en lite tyngre variant, men det för också med sig att Viking Jolly känns både stabil och rejäl. En gummistövel som ger lite extra stadga till foten och som ska tåla en del slitage.

Efter användning så tycker vi också att stöveln fortfarande ser fin ut. Det finns inga sömmar som har spruckit upp eller andra förslitningar som sticker ut. Viking Jolly har även en liten klack som gör att stöveln kommer upp en bit från marken, och sulan har som ett djupt traktormönster i sig för bättre grepp på lerigt och halt underlag.

Ofodrad gummistövel med mjuk insida

Insidan av Viking Jolly känns mer mjuk och ombonad än hos de flesta andra gummistövlar. Modellen är inte fodrad men den textila insidan gör att stöveln känns mysigare. På längden uppfattas Viking Jolly som normal i storlek, men runtom foten är den åt det smalare hållet - vilket kanske inte har betydelse för en viss typ av fot, medan andra fötter är högre och känner av detta mer.

Inget av barnen i vår test har haft något negativt att säga om Viking Jolly under användning, men stöveln har inte heller varit deras förstaval. Kanske för att den är mer tung och rejäl så gör den sig bäst i riktigt ruskväder eller på barn som är lite äldre och starkare i benen.

Stabil och rejäl gummistövelombonad insidavälgjord
Passform mer åt det tighta hålletnågot tyngre

13. Tretorn Baffle Hybrid

Mysigt fodrade stövlar som är enkla att ta på sig

Material: Pile, neopren, gummi Fodrade: Ja Reflexer: Nej

Tretorn Baffle Hybrid Jr - Black

Tretorn Baffle Hybrid är ett par riktigt mysiga, fodrade stövlar. Stöveln går tillräckligt högt upp på vaden för att fungera som en vanlig gummistövel, och håller byxbenen torra vid hoppsasteg genom vattenpölar. Det finns ingen dragkedja men Baffle Hybrid upplevs ändå smidiga för barnet att ta på sig själv. I synnerhet med hjälp av ett skohorn.

Insidan av Tretorn Baffle Hybrid är fodrad med mjuk, fluffig pile. När man provar sig fram till rätt storlek av skorna är det värt att hålla i minnet att fodret packas ihop med tiden, så skorna blir då en aning större inuti. Enligt Tretorn är stövlarna 100% vattentäta och även under en riktigt regnig, slaskig dag förbli fötterna torra.

Mysig stövel som ger dåligt stöd

Barnen blir snabbt förtjusta i Baffle Hybrid och de skulle kunna vara en riktigt fullträff. Men det finns en del tveksamheter. Gummilisten som går runt stövelns kant börjar redan efter någon månads användning att släppa. Läckage har inte uppstått men det ser otroligt tråkigt ut, och det fastnar gärna lera och smuts i sprickorna som uppstår.

För barn som har minsta förmåga att trampa lite snett så ger Tretorn Baffle Hybrid alldeles för lite stöd för foten. Och har foten väl börjat hamna lite utanför sulan, så barnet delvis trampar mot stövelskaftets insida, förstärks den rörelsen mer och mer med tiden. Baffle Hybrid är en stövel man vill älska, men när de efter en kort säsongs användning ser ut som flera svåra år så går det inte att motivera det höga priset.

Mjuk och mysigväger litevarmt fodrade
Instabil formgummilisten släpper snabbtser alltid dammiga ut

Allt om gummistövlar

Vi har testat gummistövlar och andra stövlar för barn, avsedda att användas när det är blött men inte kallt. Alla stövlarna är därför ofodrade. Våra testpersoner är ett antal barn i åldrarna 1 till 6 år, och stövlarna har använts av barnen i deras vardag. Barnen har haft dem på sig på på förskolan och i skolan, såväl som hemma och på utflykter. Vi har testat ett antal uppsättningar av varje modell, för att säkerställa att det resultat vi får fram inte beror på ett enstaka felaktigt exemplar.

Viktiga parametrar i vårt stöveltest är vilken form stöveln har, hur den är i storlek och hur lätt den är för ett barn att sätta på och ta av. Vi har också testat hur väl stöveln står emot slitage, både på undersidan och ovansidan av skon. Givetvis har vi undersökt om stöveln är vattentät, hur lätta stövlarna är att rengöra och hur de påverkas av ålder. Då testet pågår kontinuerligt kan vi hålla utkik efter tendenser till sprickbildning där stöveln viker sig när barnet går med dem, samt se om det finns några tecken på att stöveln snabbt börjar torka. Vidare har vi undersökt hur färgen står emot solblekning samt hur insidan av stöveln ser ut efter en periods användning. Därtill har vi också tittat på stövelns pris i förhållande till funktion, samt till allmän design och känsla av kvalitet.

Vi genomför alla våra tester i verkligheten, så som stövlarna är avsedda att användas.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss