Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Gummistövlar: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 29 januari 2020

Vill ditt barn plaska i vattenpölar? Med rätt skor på fötterna så finns det inget dåligt väder. Vi har testat gummistövlar för barn och utser Crocs Handle it Boot till bäst i test. Det är ultralätta stövlar som klarar både rejält med vatten och ordentligt med slitage.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av gummistövlar har vi låtit barn i förskole- och skolåldern få använda stövlarna i sin vardag. Vi har därefter utvärderat deras upplevelse av om stövlarna håller torrt. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Funktion: Håller gummistövlarna helt tätt, låter de foten andas och har de någon typ av foder så att de även kan användas vintertid?
  • Design: Hur ser gummistövlarna ut, hur högt eller lågt är skaftet och finns det reflexer, handtag för påtagning eller andra detaljer som sticker ut?
  • Prestanda: Hur slittåliga är gummistövlarna, är de enkla att hålla rena och är de rejäla nog att kunna säljas vidare eller ärvas av syskon när de är urvuxna?

Ovanstående har därefter vägts samman med gummistövlarnas pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga gummistövlar på PriceRunner.

1. Crocs Handle it Boot - BÄST I TEST GUMMISTÖVLAR

Ultralätta stövlar smidiga för alla barn, klarar både vatten och slitage mycket väl

Prisklass: Mellan Material: Croslite skumgummi Fodrade: Nej Reflexer: Ja

Crocs Handle It Rain Boot - Cerulean Blue

Crocs stövel Handle It Boot är den modell som utmärker sig allra mest från utbudet, genom att varken vara tillverkade av de material vi är vana vid eller se ut som en gummistövel traditionellt har sett ut. Formen är varken nätt eller klumpig utan precis lagom rymlig för ett barns växande fötter. Handtagen på stövelbenet är precis så funktionella som de ser ut. För barnet blir det naturligt att ta tag där när stöveln ska dras på, men också för att skjuta ifrån när det är dags att ta av skorna och gå in igen. Höjdmässigt är Crocs Handle it boot alldeles lagom, vid hopp i djupa vattenpölar lär byxknäna bli lite blöta men hade stöveln varit högre så hade den uppfattats som betydligt klumpigare att röra sig med.

Handle It Boot är en helgjuten stövel och det märks av. Det läcker aldrig inte ens en droppe vatten i stöveln. Nackdelen är att den när det är soligt men blött ute kan uppfattas som lite svettig, men det är väl å andra sidan de flesta stövlar sommartid. Vi har testat Crocs Handle It Boot på barn mellan 1 och 6 år gamla och det vi gillar allra mest är att det är den stövel som bäst låter barnet röra sig precis som i andra skor. Handle it boot väger så lite att risken för tunga fötter som snubblar försvinner helt, i Crocs stövlar kan lek och spring fortsätta precis som innan regnet föll. Med tanke på priset ger Handle It Boot absolut mest för pengarna och blir därför vårt val av bäst i test.

Smidiga att ta på och gå medextremt bra slittålighet och vattentäthetväldigt lätta
Har endast en mycket liten reflex bakpå hälen
4,5

Bra pris hos:

Jollyroom

2. Kavat Gimo - BRA VAL

Bra och rejält slittåligt allvädersstövel med uttagbart foder

Prisklass: Mellan Material: Gummi och ull Fodrade: Ja, uttagbart foder Reflexer: Nej

Kavat Gimo WP - Yellow

Kavat Gimo är en gummistövel i SEBS-gjutet gummi och är enligt Kavat, precis som deras andra skor, fri från ämnen såsom PVC, PTFE och fluorerade kolväten. Gimo är en allvädersstövel, som kan användas lika väl under höst och vår som under en slaskig vinterdag. Stöveln har nämligen ett uttagbart innerfoder i ull, som håller barnets fot varm i kallare väder. Gimo är små i storlekarna, vilket gör det extra viktigt att prova stöveln innan inköp. Stövelmodellen är ganska hög, vilket är bra vid vattenlek men samtidigt kan göra den lite klumpig för mindre barn. Innerfodret är mjukt och skönt, formsytt för att passa stövelns insida. Fodret hålls på plats genom att den övre kanten viks över stövelskaftet. Efter en längre tids användning blir fodret lite nött framme i tårna.

Stöveln är både tät och tålig. Inget vatten läcker in och trots att barnet kryper på marken eller åker balanscykel och bromsar med ovansidan av tån så ser stöveln inte sliten ut. Precis som andra gummistövlar så är ju Gimos funktion att hålla tätt, vilket också innebär att den inte andas. Om barnets fötter är svettiga när man kommer in så är det en god idé att ta ur fodret och låta det torka torrt. Kavat Gimo kan även användas utan fodret, men för komfortens skull bör man då lägga i en sula. Att stöveln kan användas både varmare och kallare årstider ger Gimo en längre användningstid och det ihop med slittåligheten gör Kavat Gimo mycket prisvärd.

Uttagbart ullfoderkan användas både vinter och vårmycket vattentät och slittålig
Små i storlekarnakan bli svettiga
4,0

Bra pris hos:

Ellos

3. Hunter Original Kids Och Hunter Kids First - LYXMODELL

Gummistövlar med bra passform och av hög kvalitet, exklusiv formgivning

Prisklass: Premium Material: Gummi och nylon Fodrade: Nej Reflexer: Original - ja Kids First: nej

Hunter Original Tall - Black

Hunter har förutom sin populära damstövel även gummistövlar för barn. Den första av de två modeller vi testat är Kids First, en lite enklare variant som i vårt test använts av de mindre testbarnen. Stöveln har en rymlig öppning och det har varit enkelt att få i barnets fot. Gummit känns tunt och mjukt, vilket vi ser som ett plus för det lilla barnet som kanske rör sig på ett sätt som kräver mer följsamhet i skon. Gummits hållbarhet har under vår testperiod varit god och barnets fötter har inte blivit våta. Modellen saknar tyvärr väl synliga reflexer.

Hunter Original Kids är den andra stövelmodellen, som påminner om vuxenvarianten. Passformen är åt det smalare hållet och stövelbenet är högt, vilket har fördelen att ben och byxa skyddas längre upp på benet. Klacken är lite upphöjd och ganska smal, men barnen har inte störts av det. Efter en tids användning ser stöveln fortfarande fin ut. Ett extra plus för de rejäla reflexerna baktill. Eftersom att Hunter Kids Original är de dyraste stövlarna i vårt test så förväntar vi oss en mycket hög prestanda, och de gör oss inte besvikna. Är man bara ute efter torra barnfötter kan man komma billigare undan och få lika torra barnfötter. Om man kan tänka sig att lägga lite extra pengar på barnstövlar med en snygg look så är Hunter det klart stiligaste alternativet.

God kvalitetbra passform och mycket snygg finish
Högt prisinga reflexer på Kids First
4,0

Bra pris hos:

Mastershoe

4. Viking Jolly

Välgjord gummistövel som känns stabil och står väl emot regn och vattenpölar

Prisklass: Mellan Material: Gummi Fodrade: Nej Reflexer: Ja

Viking Jolly - Navy (0011215000000)

Vikings gummistövelmodell Jolly känns och ser ut som en riktigt klassiker. Det är den här typen av skor man ser framför sig när man tänker på en gummistövel. Modellen är en lite tyngre variant, men det för också med sig att Viking Jolly känns både stabil och rejäl. En gummistövel som ger lite extra stadga till foten och som ska tåla en del slitage. Efter användning så tycker vi också att stöveln fortfarande ser fin ut. Det finns inga sömmar som har spruckit upp eller andra förslitningar som sticker ut. Viking Jolly har även en liten klack som gör att stöveln kommer upp en bit från marken, och sulan har som ett djupt traktormönster i sig för bättre grepp på lerigt och halt underlag.

Insidan av Viking Jolly känns mer mjuk och ombonad än hos de flesta andra gummistövlar. Modellen är inte fodrad men den textila insidan gör att stöveln känns mysigare. På längden uppfattas Viking Jolly som normal i storlek, men runtom foten är den åt det smalare hållet - vilket kanske inte har betydelse för en viss typ av fot, medan andra fötter är högre och känner av detta mer. Inget av barnen i vår test har haft något negativt att säga om Viking Jolly under användning, men stöveln har inte heller varit deras förstaval. Kanske för att den är mer tung och rejäl så gör den sig bäst i riktigt ruskväder eller på barn som är lite äldre och starkare i benen.

Stabil och rejäl gummistövelombonad insidavälgjord
Passform mer åt det tighta hålletnågot tyngre
3,5

Bra pris hos:

Sportamore

5. Mikk-Line Gummistövel

Smidiga gummistövlar till lågt pris, lätta och smidiga för barnet

Prisklass: Budget Material: Gummi Fodrade: Nej Reflexer: Ja

Mikk-Line Basic Wellies - Black

Mikk-Lines stövlar är en klassisk gummistövel, med en rak och enkel form. Stövlarna är inte stela i materialet utan anpassar sig efter barnets ben vid lekar och klättring. På baksidan av skon finns reflexmärken och gummistöveln har en urtagbar innersula. Under användning så har stövlarna hållit tätt och inte släppt in regnvatten eller visat några tendser till att spricka upp i gummit, så hållbarheten i det avseendet har varit god. Passformen har varit normal och Mikk-Lines stövel har suttit bra på testbarnens fötter. Stövelns öppning har varit rymlig helt inom det normala, så det har inte krävts något onödigt bökande för att få på barnet gummistövlarna.

Vi blev tyvärr något besvikna på stövelns ytskikt. Redan efter ett par veckors användning så hade innersulans övre lager börjat skalas bort. Funktionen förtogs inte av det men det såg tråkigt ut. Även reflexen baktill hade börjat få slitna svetsar och såg ut som att den till slut skulle kunna komma att falla av helt. Tyvärr drar det ner totalbetyget av stöveln. I övrigt har Mikk-Lines lyckats med en gummistövel till bra pris som håller barnet torrt och är lätt att ta på, men för att bli riktigt prisvärd så måste kvaliteten på detaljerna höjas ett snäpp.

Lågt inköpsprislätta och smidiga för barnethåller tätt
Slits snabbtfult ytskikt
2,5

6. Tretorn Arch Hybrid - Black

Mysigt fodrade stövlar som är enkla att ta på sig

Prisklass: Premium Material: Pile, neopren, gummi Fodrade: Ja Reflexer: Nej

Tretorn Arch Hybrid - Black

Tretorn Baffle Hybrid är ett par riktigt mysiga, fodrade stövlar. Stöveln går tillräckligt högt upp på vaden för att fungera som en vanlig gummistövel, och håller byxbenen torra vid hoppsasteg genom vattenpölar. Det finns ingen dragkedja men Baffle Hybrid upplevs ändå smidiga för barnet att ta på sig själv. I synnerhet med hjälp av ett skohorn.

Insidan av Tretorn Baffle Hybrid är fodrad med mjuk, fluffig pile. När man provar sig fram till rätt storlek av skorna är det värt att hålla i minnet att fodret packas ihop med tiden, så skorna blir då en aning större inuti. Enligt Tretorn är stövlarna 100% vattentäta och även under en riktigt regnig, slaskig dag förbli fötterna torra.

Barnen blir snabbt förtjusta i Baffle Hybrid och de skulle kunna vara en riktigt fullträff. Men det finns en del tveksamheter. Gummilisten som går runt stövelns kant börjar redan efter någon månads användning att släppa. Läckage har inte uppstått men det ser otroligt tråkigt ut, och det fastnar gärna lera och smuts i sprickorna som uppstår.

För barn som har minsta förmåga att trampa lite snett så ger Tretorn Baffle Hybrid alldeles för lite stöd för foten. Och har foten väl börjat hamna lite utanför sulan, så barnet delvis trampar mot stövelskaftets insida, förstärks den rörelsen mer och mer med tiden. Baffle Hybrid är en stövel man vill älska, men när de efter en kort säsongs användning ser ut som flera svåra år så går det inte att motivera det höga priset.

Mjuk och mysigväger litevarmt fodrade
Instabil formgummilisten släpper snabbtser alltid dammiga ut
2,5

Bra pris hos:

Footway

Allt om gummistövlar

Vi har testat gummistövlar och andra stövlar för barn, avsedda att användas när det är blött men inte kallt. Alla stövlarna är därför ofodrade. Våra testpersoner är ett antal barn i åldrarna 1 till 6 år, och stövlarna har använts av barnen i deras vardag. Barnen har haft dem på sig på på förskolan och i skolan, såväl som hemma och på utflykter. Vi har testat ett antal uppsättningar av varje modell, för att säkerställa att det resultat vi får fram inte beror på ett enstaka felaktigt exemplar.

Viktiga parametrar i vårt stöveltest är vilken form stöveln har, hur den är i storlek och hur lätt den är för ett barn att sätta på och ta av. Vi har också testat hur väl stöveln står emot slitage, både på undersidan och ovansidan av skon. Givetvis har vi undersökt om stöveln är vattentät, hur lätta stövlarna är att rengöra och hur de påverkas av ålder. Då testet pågår kontinuerligt kan vi hålla utkik efter tendenser till sprickbildning där stöveln viker sig när barnet går med dem, samt se om det finns några tecken på att stöveln snabbt börjar torka. Vidare har vi undersökt hur färgen står emot solblekning samt hur insidan av stöveln ser ut efter en periods användning. Därtill har vi också tittat på stövelns pris i förhållande till funktion, samt till allmän design och känsla av kvalitet.

Vi genomför alla våra tester i verkligheten, så som stövlarna är avsedda att användas.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!