Uppdaterad  

Bästa gräsklipparen: 17 modeller i test

Söker du efter en välpresterande gräsklippare? Oavsett om du har en liten eller stor gräsmatta har vi testat ett brett urval och tagit fram vinnare. För att en gräsklippare ska utses till bäst i test måste den vara välbyggd, uthållig och prisvärd.

Gräsklippare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla modeller har långtidstestats under minst en sommar. Vi bedömde klippresultatet dels direkt efter klippning, dels efter en tids regelbundet klippande. Alla gräsklippare testades på flera olika gräsmattor med flera olika grästyper och höjder på gräset. Vi klippte även gräset i olika grader av väta.

 • Prestanda: Vi beräknar sådant som klipphastighet, kraft och klippkapacitet genom att klippa ett antal stora, plana gräsmattor vars areor och gräshöjder vi uppmätt.

 • Användarupplevelse: Vi mäter också sådant som bullernivåer samt ser över hur lättanvänd gräsklipparen är. Hur driver den? Går den att köra utan drivning eller blir den tung då? Kan gräsklipparen fällas ihop för förvaring? Vilka inställningsmöjligheter finns det? Hur lätt är det att ställa klipphöjd?

 • Konstruktion: Vilka material är gräsklipparen byggd av? Hur stabil upplevs konstruktionen? Förekommer rost efter 1-2 säsongers bruk? Hur håller den på längre sikt?

Vi testar gräsklipparna i flera månader

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste gräsklippare. Jämför pris på samtliga listade gräsklippare på PriceRunner.

1. Stihl RMA 443 PV - BÄST I TEST

Fenomenal batteriklippare med användarvänliga funktioner för medelstora gräsmattor

Prisklass: Premium (inkl batteri och laddare, exkl: mellan) Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 25-75 mm (5 steg) Klippbredd: 41 cm Motor: Briggs & Stratton Vikt: 21 kg Styrvibrationer: Måttliga (3,5 m/s²) Justerbart handtag: Ja Multiclip: Nej (kan köpas som tillbehör) Framdrift: Ja (6 steg) Uppsamlare: 55 L

Stihl RMA 443 PV Batteridriven gräsklippare

Stihl RMA 443 PV är med sin kombination av god klippkapacitet och genomtänkt design till ett bra pris, en riktigt grym batteriklippare. Den är lätt att stuva undan då den kan fällas ihop så att den bara blir cirka 40-50 centimeter hög. Likaså justeras klipphöjden busenkelt genom att du med ett enhandsgrepp trycker in ett handtag och drar gräsklipparens kropp upp eller ned. Hur enkelt som helst.

RMA 443 PV passar både långa och korta personer eftersom du även kan justera höjden på handtaget.

Så lätt att styra

Själva handtaget är av hårdplast, och säkerhetsspärren är infälld i plasten, vilket gör att du får ett skönt grepp när du är ute och klipper. Den är lätt att styra, mycket på grund av att den väger relativt lite.

RMA 443 PV har också låga styrvibrationer och hanterar kuperad terräng utmärkt. Kåpan av högkvalitativ hårdplast klarar både sly och vanligt gräs utan att påverkas märkbart.

Klipper en stor yta

Klippbredden kan anses vara medelstor. Nu är detta fortfarande en batterigräsklippare, och med dessa följer en lite smalare klippbredd. Den stora fördelen med batterigräsklippare är deras effektivitet på mindre och mer slingriga ytor. Medan bensingräsklipparna med sin väl tilltagna klippbredd gör sig bra på stora, öppna ytor.

Stihl RMA 443 PV är speciell på så vis att den saknar en nedre horisontell stång som brukar sitta på de flesta gräsklipparna. Vi uppskattar detta då det ger bättre sikt i gräsklipparens omedelbara område. Ska du till exempel runda en buske ser du direkt om du närmar dig en sten eller annat hinder. Du får också bättre översikt över själva gräsklipparen.

Den klarar att klippa upp till 1 000 kvadratmeter vilket är mer än vad som anges i specifikationen - detta även när det är någorlunda högt och grovt gräs. Den klarar också mycket grovt gräs även om det förstås påverkar batteritiden en del, dock mindre än genomsnittet. Drifttiden förblir således god vid tufft motstånd. Dessutom är RMA 443 PV utrustad med dubbla batterifack som är seriekopplade, så om du har dubbla batterier får du ännu längre drift.

Ett mycket bra köp

Sammantaget är detta en riktig kraftmaskin som samtidigt har god drifttid och smarta, användarvänliga lösningar. Det är ett mycket bra köp för den som har en medelstor gräsmatta med svårigheter såsom kuperad terräng och många hinder på gräsmattan. Den levererar batterigräsklipparens alla fördelar utan att kompromissa med prestanda eller framkomlighet.

Användarvänlig designenkel klipphöjdsjusteringhög prestanda
Viss risk att klämma sig på gashandtaget

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Motorservice i Lagan Logotyp

Stihl RMA 443 PV Batterigräsklippare **

5 890 kr
Toolab Logotyp

Stihl Gräsklippare RMA 443 PV Batteridriven (utan batteri)

5 990 kr
Maskinklippet Logotyp

Stihl RMA 443 PV Gräsklippare

6 021 kr

2. AL-KO EnergyFlex 3.85 Li - BÄSTA BILLIGA GRÄSKLIPPARE

Användarvänlig, lätt och ergonomisk klippare för mindre ytor

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Lithiumjon Kapacitet: 4 Ah/40 V Uppmätt batteritid: 8,75 min/Ah Laddindikator: Ja Klippkapacitet: 250 m² Klipphöjd: 25-75 mm (6 steg) Klippbredd: 40 cm (uppmätt) Vikt: 17 kg Ljudnivå: Mycket låg (uppmätt 59,6 dB) Styrvibrationer: Låga Justerbart handtag: Ja Multiclip: Nej Uppsamlare: Ja (45 l) Bruksanvisning: Manual

AL-KO 3.85 Li Batteridriven gräsklippare

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li är en mycket lätt och relativt stark batterigräsklippare. Handtagen är gummerade med skumgummi för bästa möjliga grepp. Chassit är av plast vilket bidrar till den låga vikten. Gräsklipparen har också ställbart handtag med två olika lägen, vilket gör att den passar såväl lång som kort.

Kombinerat med den låga vikten gör detta 3.85 Li till en användarvänlig och ergonomisk gräsklippare för en bred målgrupp.

Samtidigt är prestandan hög för att vara en så pass billig gräsklippare. Klipper du en gång i veckan under högsäsong har 3.85 Li inga problem att hinna med. Är du däremot lite slarvig och låter det växa på sig någon decimeter kan den lämna högar som du får köra över två gånger.

Eftersom den saknar mulching blir uppsamlaren extra viktig. Den är av plast upp- och nedtill med tyg emellan, vilket gör att den lättförvarad men samtidigt lite svår att få helt ren. En annan nackdel är att hjulen - trots en mycket försiktig mönstring - samlar på sig en del gräs. Du kommer att behöva göra rent hjulen med jämna mellanrum. Det blir med andra ord en del underhåll.

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li redo att klippa gräset

Lämplig för mindre ytor

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li har en konstruktion av relativt tunn plast som inte känns påkostad. Likaså känns batterihållaren lite vek. Batteriet har laddningsindikator, men du måste böja dig ner och titta in i en lucka för att se den.

Klipphöjdjusteringen är mycket smidig. Du reglerar denna med en enda spak och den rör sig lätt och ledigt mellan de olika alternativen. Tyvärr är skalan något otydlig. Du ser siffrorna men det är lite svårt att se vilken inställning spaken står på. Du ser topp- och bottenläge, men däremellan är det lite luddigt.

AL-KO EnergyFlex 3.85 Li är en flexibel batterigräsklippare som gör sig bäst på mindre ytor. Det gör inget om gräsmattan är snårig och har många hinder eftersom klipparen är så pass lättstyrd. Dessutom är den mycket lättjusterad samt skön att hålla i tack vare skumgummigreppet.

Sköna handtagsmidig klipphöjdinställningstyrhöjdsjusteringväldigt lättstyrd
Drar på sig en del gräslite vek konstruktionotydlig klipphöjdsinställning

3. Stiga Combi 748 SQ AE

Många valmöjligheter över säsongen

Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 22-80 mm (6 steg) Klippbredd: 46 cm Vikt: 29 kg Styrvibrationer: Låga (<2,5 m/s²) Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Framdrift: Ja (6 steg) Uppsamlare: 60 L

Stiga Combi 748 SQ AE Batteridriven gräsklippare

Stiga Combi 748 SQ AE är en relativt stark gräsklippare som fixar att både mulcha och klippa högt gräs på högsta hastigheten. Den driver då på framåt i ett lagom gångtempo. Kör du den i allt för högt gräs kommer dock batteritiden att försämras drastiskt.

Combi är, som namnet antyder, en kombinationsgräsklippare. Den har sidoutkast, uppsamling och mulchingplugg. Detta gör att du kan använda den på olika vis beroende på hur grästillväxten ser ut. Har du exempelvis varit bortrest i två veckor och gräset har vuxit till sig kan du använda uppsamlaren för att snabbt bli av med det långa gräset. När du klipper mer regelbundet kan du sätta in mulchingpluggen och låta gräsklippet bli till näring.

Simpel men lättanvänd konstruktion

Klipparen har sex olika lägen för klipphöjden - som dessutom går att justera mellan ett utmärkt spann. Det är enkelt att byta mellan de olika inställningarna för klipphöjd eftersom det bara krävs en enda kontaktpunkt.

Denna gräsklippare är också väldigt lättstartad då den har elektronisk start via en tydlig knapp. På samma sida justerar du hastigheten.

Det vi noterar som sämre är framför allt att den har obekväma bygelhandtag och att batterierna är tröga att få ur. Batterierna är även ganska stora och tunga, utan att för den sakens skull tillföra särskilt mycket extra till batteritiden som är att betrakta som godkänd. Du får ut drygt 5 minuter per amperetimme på batteriet i normalhögt gräs. Förr hade batterierna ett smidigt handtag man kunde lyfta dem i men det är tyvärr bortplockat.

Klippbredden är väl tilltagen så du hinner att klippa en normalstor gräsmatta i tätort på ett 4,5 Ah-batteri. Vi uppskattar att den då passar för en trädgård på runt 500-600 kvadratmeter.

Med tanke på priset hade vi förväntat oss lite högre komfort och mer innovativa lösningar i konstruktionen. Men det är ändå en väldigt kompetent gräsklippare med många valmöjligheter som förenklar för husägaren.

Bra prestandamånga valmöjligheterenkel klipphöjdjustering
Inte jättebra komforttröga batterier

4. Stihl RM 448 TC

Smidig bensingräsklippare för komplicerade gräsmattor

Prisklass: Premium Motor: Briggs & Stratton Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 2700 W (vid 2900 rpm) Tankvolym: 1 L Klipphöjd: 25-75 mm (5 steg) Klippbredd: 46 cm Vikt: 27 kg Ljudnivå: 83 dB Styrvibrationer: Måttliga (3,5 m/s²) Framdrift: 3,5 km/h Justerbart handtag: Ja Multiclip: Nej (kan köpas som tillbehör) Uppsamlare: 55 L

Stihl RM 448 TC Bensindriven gräsklippare

Stihl RM 448 TC är en innovativ och lättmanövrerbar premiumgräsklippare och utnämns till bästa premiumval.

För att vara en bensindriven gräsklippare så har RM 448 TC en låg maskinvikt och tillsammans med framåtdriften gör det att gräsklipparen inte kräver så stor ansträngning att manövrera. Den låga maskinvikten har delvis åstadkommits genom att använda ett chassi av högkvalitativ hårdplast istället för stål. Viking lämnar 10 års garanti på plastchassit, så kvaliteten lär vara mycket hög, men som alla gräsklippare bör RM 448 TC inte förvaras i direkt solljus.

Även en klippbredd under snittet bidrar till en lägre vikt. Gräsklipparens nätthet gör det enklare att kantklippa runt buskar, träd och trädgårdsmöbler. Tillsammans med bakhjulsdriften bidrar den även till en god framkomlighet i kuperad terräng. Dock gör det förstås att det tar lite längre tid att klippa stora ytor.

Enkelt att justera den

Justering av monohandtaget och klipphöjden är båda väldigt enkla, men det finns viss risk att klämma sig på gashandtaget.

Framåtdriften är enkelväxlad, men hastigheten är väl avvägd och gräsklipparen orkar med grovt, halvlångt gräs utan att överbelastas.

Uppsamlaren är mycket smidig att komma åt tack vare monohandtaget och en mängdindikator meddelar när den är full.

RM 448 TC saknar mulching-funktion då det är tänkt att uppsamlaren alltid ska användas och så länge detta görs så ger den ett jämnt och fint klippresultat. RM 448 TC får briljera mest på medelstora till stora gräsmattor med ojämna kanter, kuperad terräng och många hinder.

Hög byggkvalitetrelativt låg vikthög komfortgoda terrängegenskaper
Viss risk att klämma sig på gashandtaget

5. Greenworks G40LM41

Grym gräsklippare för den mindre trädgården

Prisklass: Mellan (inkl. batteri och laddare, exkl.: Budget) Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 25–80 mm (5 steg) Klippbredd: 41 cm Motor: Briggs & Stratton Vikt: 18 kg Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Framdrift: Ej självgående Uppsamlare: 50 L

Greenworks G40LM41 Batteridriven gräsklippare

Greenworks G40LM41 är en kompakt och smidig gräsklippare. Den saknar drivning, men du behöver å andra sidan inte det då den är så pass lätt att manövrera och trycka framåt i trädgården ändå. Det gäller även för lättare slänt och liknande, den väger bara 18 kilo.

Den borstlösa motorn är stark sett till priset. Två decimeter högt, tätbevuxet gräs är exempelvis inga problem. Är gräset högre än så hör man att motorn får jobba, men den tuggar sig ändå igenom det.

Klippresultatet är mycket bra. Så länge du håller normal promenadtakt hinner den med att mulcha, alternativt att samla upp gräsklippet i uppsamlaren.

Kan klippa ganska länge

Trots sitt relativt låga pris och den ändå höga prestandan levererar G40LM41 bra drifttid. Vi klipper normalhögt gräs i cirka 46 minuter på ett 4-ampersbatteri. Har du andra prylar från samma tillverkare med samma spänning så kan du dessutom dela batteri mellan dem.

Byggkvaliteten känns bra. Gräsklipparen har plastchassi, men av tålig tjocklek och med en skumgummilösning på greppet vilket gör det bekvämt att hålla i.

Möjligen kan vi tycka att bygellösningen är väldigt budget. Hos konkurrenter gömmer man ofta bygeln i handtaget så att du slipper ha den tryckt mot fingrarna. Men det är en petitess i sammanhanget eftersom priset ändå är ganska lågt på denna batteriklippare.

Bra höjdanpassning

Du kan höjdanpassa gräsklipparen för olika personer i familjen, det finns flera lägen. Det är även enkelt att ställa in klipphöjden, du trycker in en knapp och drar sedan chassit upp eller ned.

Greenworks G40LM41 passar dig som söker en ganska billig batteriklippare med lång drifttid och bra prestanda. Det är inget kraftmonster, och klippbredden är ganska liten, men den gör ett riktigt bra jobb sett till vad den kostar. Du som köper denna har förmodligen en liten eller medelstor gräsmatta, och får gärna ha andra verktyg och maskiner från samma tillverkare så att du kan dela batteri.

Ganska stark motorbra drifttidsmidig storleklättjusterad klipphöjd
Obekväm bygel i handtaget

6. Stiga Multiclip 747 S AE

Gräsklippare med lång drifttid och fokus på att mulcha

Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 31-80 mm Klippbredd: 45 cm Motor: 1500 W Vikt: 25 kg Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Framdrift: Ja (6 steg) Uppsamlare: Nej

Stiga Multiclip 747 S AE Batteridriven gräsklippare

Stiga Multiclip 747 S AE är en gräsklippare med smidig klipphöjdjustering och plats för två batterier. Batterifacken är seriekopplade så att du kan använda bägge batterierna utan att först byta manuellt mellan dem.

Drifttiden vid normalhögt gräs mäter vi till drygt 48 minuter vilket är en bra bit över de utlovade 40. Den räcker då för att klippa en gräsmatta runt 800-1000 kvadratmeter beroende på hur högt gräset är.

Mulchar även ganska högt gräs Komforten är godkänd men inte mer. Metallbågarna som lägger sig mot det annars ganska sköna handtaget är inte jättesköna att hålla i någon längre stund, och ska du justera styret upp eller ner måste du först släppa en plastbygel, skruva ur en skruv och flytta skruven till nästa hål - det känns lite osmidigt och gör dessutom bara 2,5 centimeters skillnad. Här finns det bättre lösningar på marknaden.

Gräsklipparen har däremot fördel i sin ställbara hastighet. Du väljer mellan sex olika hastighetslägen - varav ett ekoläge - med hjälp av en liten ratt på handtaget. Det är en smidig lösning.

Multiclip 747 S AE mulchar utmärkt både på hög och på låg fart. Den hinner med att mulcha på högsta hastighet så länge gräset inte är högre än 15 centimeter. Motorn är stark, och driften ganska tyst.

Tyvärr slirar gräsklipparen väldigt lätt i terrängen och riskerar då att skada gräsytan. Upplevelsen är att det beror på att klipparen är väldigt lätt framtill - kanske också för att den har något begränsat hjulmönster.

När du ska säsongsförvara Multiclip 747 S AE har den ett handtag framtill så att du enkelt kan lyfta in den i förrådet.

Stiga Multiclip 747 S AE passar dig som vill ha en batteridriven mulching-gräsklippare med många inställningsmöjligheter och bra batteritid. Har du andra trädgårdsmaskiner från samma tillverkare kan du dela batteri med dem - förutsatt att de har samma spänning.

Bra klipptidfint klippresultathög prestandasmidig höjdjustering
Slirar lätt på gräsytandåliga inställningsmöjligheter för handtag

7. Bosch AdvancedRotak 36-750

Mycket lättanvänd gräsklippare som klipper tyst utan att tumma på prestandan

Driftkälla: Batteri Batterityp: Lithiumjon Kapacitet: 4 Ah/36 V Uppmätt batteritid: 8,25 min/Ah Laddtid: ca 2 h Laddindikator: Ja (på batteriet) Klippkapacitet: 750 m² Klipphöjd: 25-80 mm (7 steg) Klippbredd: 46 cm Vikt: 17,5 kg Självgående: Nej Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Uppsamlare: 50 L (ihopfällbar korg)

Bosch AdvancedRotak 36-750 Batteridriven gräsklippare

Bosch AdvancedRotak 36-750 är en riktigt smidig batterigräsklippare med bra klippbredd. Hela gräsklipparen känns väldigt genomtänkt och finurlig. Exempelvis är den mycket smidig att fälla ihop för vinterförvaring, och tar i ihopfällt läge extremt lite plats.

AdvancedRotak 36-750 har också en mycket smidig klipphöjdjustering. Med ett enhandsgrepp kan du dra maskinen upp eller ner i höjd genom att du samtidigt håller inne ett handtag på ovansidan av maskinkroppen.

Denna gräsklippare har både mulching och uppsamlare. Uppsamlaren är normalstor men har också en väldigt bra förvaringslösning på så vis att du kan göra den helt platt när den inte används. Den består av en hårdplastsida med en tygpåse undertill, och på hårdplasten sitter ett handtag. Detta gör att du snabbt och enkelt kan tömma den.

Intressant alternativ för dig med flera Bosch-maskiner

Själva gräsklipparen är tystgående och har riktigt bra prestanda. Den äter sig igenom högt gräs, som fått växa till sig någon vecka, utan att knorra. Den har däremot kort batteritid, speciellt när vi pressar den. Så den väl tilltagna klippbredden, som kunde ha gjort den lämplig för stora gräsmattor, blir istället en fördel på så vis att den blir tidseffektiv på mindre gräsmattor. Men tyvärr orkar den inte tillräckligt länge för att passa till större ytor.

Uppladdningstiden är dessutom oväntat lång, hela två timmar. Den har en snabbladdningsfunktion som ger 80 procent fullt batteri, men det tar fortfarande 1,5 timme att nå dit. En fördel är dock att du kan använda samma 36-voltsbatterier som du har till dina andra gröna Boschprodukter, så har du fler maskiner kan du alltid ha ett batteri på laddning.

Förutsatt att du har en lämplig tomt för AdvancedRotak lämnar den ett mycket fint klippresultat. Vidare både mulchar och samlar den upp bra, beroende på vilken funktion du kör. Den har även sköna och lite fräcka rallyhandtag.

Den saknar drivning men eftersom den är så lätt spelar det mindre roll. Så länge du inte har en tomt med brant slänt fungerar det utmärkt att klippa med denna utan drivning.

Bosch AdvancedRotak 36-750 passar dig som har en liten eller medelstor tomt och som klipper gräset hyfsat regelbundet. Du som vill ha en lättanvänd gräsklippare som är lätt att stuva undan på vintern.

Bra prestandamycket smidig klipphöjdjusteringkompakt & lättförvaradenkel att bära med sigtystgående
Kort batteritidlång uppladdningstid

8. Greenworks GD40LM46SP

Stark gräsklippare med bra klipptid

Prisklass: Premium (inkl. batteri och laddare, exkl.: Mellan) Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 25–80 mm (7 steg) Klippbredd: 46 cm Motor: Briggs & Stratton Vikt: 29 kg Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Framdrift: Ja Uppsamlare: 55 L

Greenworks GD40LM46SP Batteridriven gräsklippare

Greenworks GD40LM46SP är en batterigräsklippare med dubbla batterifack. Du kan dock bara använda ett batteri i taget, fack nummer två är endast till för förvaring, sedan får du byta själv.

Det är en kraftfull gräsklippare, men inte för kraftfull tuff för sitt eget bästa: Ett 2-ampersbatteri räcker cirka 17 minuter under normala förhållanden, har du ett på 4 ampere kan du lätt dubbla den siffran - detta torde vara tillräckligt för både små och medelstora gräsmattor.

Under tuffa förhållanden får du förstås dra ner på tiden. Vi klipper exempelvis ängsgräs på 30 centimeter, vilket den orkar med utan att knorra, men det förkortar samtidigt drifttiden med ett par minuter. Klipper du regelbundet är dock drifttiden helt okej sett till priset.

Flera valmöjligheter

GD40LM46SP kommer med flera trevliga fördelar. Den är exempelvis självgående, något som inte är en självklarhet i batterisegmentet. Du justerar hastigheten lätt och snabbt via en spak. Vidare har klipparen både mulching, sidoutkast och uppsamlare.

Oavsett läge lämnar den ett fint klippresultat så länge du anpassar hastigheten efter gräsmattans skick. Har du väldigt högt gräs får du dra ner hastigheten om den ska hinna med att samla upp eller mulcha ordentligt.

Du justerar klipphöjden via en spak, därefter lyfter du chassit för att höja nivån eller trycker ner det för att sänka - en smidig lösning som dock blir lite tung uppåt i och med att gräsklipparen har plåtchassi. Plåtchassit adderar även en hel del tyngd till gräsklipparen som helhet, vilket gör den lite tungkörd utan driften igång.

Bra inställningsmöjligheter

För dig som vill kunna ställa in klipparen efter olika förare finns en verktygslös lösning där du kan ställa längden på handtaget i tre olika lägen, det är bra.

Själva handtagsdelen är sedan en klassisk variant med stålbygel, där man tyvärr inte gömmer undan bygeln vid drift. Den vilar således i handen. Med tanke på priset kunde lösningen gott ha varit mer raffinerad. Men i övrigt är det en välbyggd och genomtänkt konstruktion av hög kvalitet.

Greenworks GD40LM46SP passar dig som har en gräsmatta runt 600 kvadratmeter och som söker en självgående gräsklippare med bra prestanda. Gärna du som redan har andra verktyg och maskiner från samma tillverkare, eller planerar att satsa på det märket, och därmed kan dela batteri mellan enheterna.

Bra prestandaganska lång klipptidsmidig höjdjustering
Kan inte växla själv mellan batterifackenganska tung

9. AL-KO Comfort 51.0 SP-A

Lättjusterad och stark gräsklippare som passar för stora ytor

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 2100 W (vid 2 850 rpm) Klipphöjd: 30-80 mm (7 steg) Klippbredd: 51 cm Motor: AL-KO Pro Motor Vikt: 35 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: 69,9 dB Styrvibrationer: Kraftiga Självgående: Ja Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Uppsamlare: Ja

AL-KO Comfort 51.0 SP-A Bensindriven gräsklippare

AL-KO Comfort 51.0 SP-A är en användarvänlig och ganska tidseffektiv gräsklippare. Höjdinställningen är exempelvis mycket smidig. Du har hela sju olika inställningsmöjligheter och de justeras lätt med en enda spak. Tyvärr måste du böja dig ner för att se vilken höjdinställning du valt på grund av en lite knepig placering av siffrorna. En annan välkommen funktion är kroken för startsnöret som du kan fästa en bit upp så att du slipper böja dig ner när du ska starta.

Comfort 51.0 SP-A har både mulching, sidoutkast och uppsamlare så att du själv kan välja vad som passar din gräsmatta. Uppsamlaren är av hårdplast så det är lätt att rengöra den med högtryckstvätten. Gräsklipparen är mycket stark sett till sin prisklass och klarar både högt och vått gräs. I riktigt högt gräs hör vi på motorn att den får arbeta hårdare men den reder fortfarande ut det problemfritt.

Dock har den ganska kraftiga vibrationer och lite långsam drivning. Vi hade gärna sett att det gått att ställa hastigheten i fler lägen, och då gärna med ett snabbare hastighetsalternativ.

Lite haltande byggkvalitet men smidig att framföra

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har som sagt en bitvis ganska genomtänkt konstruktion men byggkvaliteten haltar något. Redan efter ett par veckors användning hänger sig nålen vilket gör att bensinen rinner ut direkt efter tankning.

Vidare så gör de ganska kraftiga vibrationerna att vingmuttrarna och kroken för startsnöret lossnar och ramlar av efter en tid. Du får gå och skruva åt dem med jämna mellanrum. Att drivremmen dessutom är placerad synlig undertill bredvid kniven känns dumt eftersom den med tiden kommer att få ta en hel del stryk. Däremot har vi inte upptäckt någon rost eller andra kärvande funktioner efter en säsong.

Bakhjulsdriften gör klipparen smidig att köra även i trädgårdar med många hinder. Dessutom får du bra grepp med däcken. Trots att Comfort 51.0 SP-A är ganska tung är den lätt att vända även på små ytor. Dock kan vi tycka att den är lite onödigt lång, hjulen bygger på en hel del. Detta är förstås negativt vid vinterförvaring. Å andra sidan är den enkel att vika ihop och lyfta undan.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A passar dig som har en trädgård på omkring 2 000 kvadratmeter som vill klippa den i ett makligt tempo men samtidigt med en stor klippbredd.

Smidig höjdinställninglättstyrdfunktionsrikhög prestanda
Haltande byggkvalitetjobbiga vibrationer

10. Stihl RMA 235

Superkompakt och genomtänkt gräsklippare för liten gräsmatta

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 25-65 mm (5 steg) Klippbredd: 33 cm Vikt: 14 kg Styrvibrationer: Måttliga Självgående: Nej Justerbart handtag: Ja (2 steg) Multiclip: Nej Uppsamlare: Ja (30 liter)

Stihl RMA 235 Batteridriven gräsklippare

Stihl RMA 235 är en mycket liten och kompakt batterigräsklippare för små ytor. Den är superlätt, mycket tystgående och kommer åt överallt - även under exempelvis låga buskar.

Trots dess lätta vikt känns den inte ranglig eller sviktande avseende byggkvaliteten. Plastchassit är av relativt kraftig plast med smidig åtkomst av batteriet och en tydlig batteriindikator. När gräsklipparen ska vinterförvaras viker du snabbt ihop den genom att skruva på en ratt och fälla ihop handtaget. Konstruktionen är överlag genomtänkt och stabil.

Gräsklipparen saknar tyvärr drivning och är därför inte lämplig om du har kraftig sluttning på tomten, men å andra gör dess låga vikt att den är enkel att skjuta framför sig både på plan gräsyta och vid måttlig lutning.

Klipphöjdjusteringen är central och sköts smidigt med en enda knapp för alla fyra hjul.

Ingen mulching, men kan dela batteri med andra Stihl RMA 235 är intressant på så vis att dess batteri fungerar med en lång rad andra Stihl-produkter, såsom motorsåg eller kraftigare grästrimmer. Många batterigräsklippare har batterier med högre spänning vilket gör att utbudet av prylar de passar tillsammans med är begränsat, men i 36-voltsklassen finns det många Stihl-maskiner och därmed ökar det kompatibla prylutbudet.

RMA 235 har bra driv i. Visst, den hinner inte med att klippa ner högt gräs jämnt om du går på i för högt tempo. Men eftersom den saknar drivning är det enkelt att anpassa tempot efter hur flitigt du har skött gräsmattan. Vid normalhögt gräs orkar den en yta på cirka 250 kvadratmeter innan det är dags att ladda batteriet.

Gräset matas till den medföljande uppsamlaren som har en indikator vilken visar när den behöver tömmas.

Tyvärr saknar RMA 235 mulching. Det är en av dess största brister eftersom bioklippning ger näring till gräsmattan utan att lämna gräshögar på den som riskerar kväva gräset under. Istället får du köra med uppsamlare, eller köra över gräsklippet flera gånger.

Vi kan tycka att priset på RMA 235 gör att den borde ha lite fler smarta funktioner, och även gummerat grepp. Men utöver få funktioner, och lite tråkigt materialval på de detaljer du interagerar med, är detta en väldigt bra gräsklippare.

Stihl RMA 235 passar dig som söker en lätt, tyst och superkompakt gräsklippare för en liten och relativt plan yta.

Tidseffektiv klippningstark motorsnyggt klippresultatlättstyrdlåg vik
Stegrar lättmanöverbygeln saknar gummihandtag

11. Husqvarna LC 353VI

Kraftfull premiumgräsklippare med hög komfort för öppna ytor

Prisklass: Premium Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 2700 W (vid 2900 rpm) **Tankvolym:**1 L Klipphöjd: 25-75 mm (5 steg) Klippbredd: 53 cm Motor: Briggs & Stratton Vikt: 42 kg Ljudnivå: 82 dB (uppmätt maxvärde) Styrvibrationer: 5,3 m/s² Självgående: Ja Justerbart handtag: Ja Multiclip: Nej Uppsamlare: 60 L

Husqvarna LC 353VI Bensindriven gräsklippare

Husqvarna LC 353VI är en premium-gräsklippare som presterar bäst på större, relativt öppna ytor. Den drivs av en kraftfull Briggs & Stratton-motor som med lätthet äter sig igenom riktigt högt gräs.

LC 353VI har flera unika och praktiska funktioner. Batteristarten gör att man bara behöver trycka ner manöverbygeln för att starta klipparen. Handtaget har ett riktigt skönt grepp och kan enkelt justeras mellan två höjdlägen för bättre ergonomi.

Man kan även enkelt variera hjulens varvtal för att justera hastigheten på framdriften. Detta gör att man kan krypa vid rabatter och köra fort på öppna ytor.

Klipphöjden justeras smidigt centralt.

En intressant konstruktion

LC 353VI har en unikt designad uppsamlare med ett rör som går ut på höger sida. Denna samlar mycket effektivt upp klippt gräs och signalerar tydligt när den fyllts genom att blåsa. Detta ger ett mycket bra klippresultat och lämnar gräsmattan ren från gräsklipp.

Nackdelen med designen är att röret sticker ut från klipparen och därför kan komma i vägen när man klipper mycket nära kantobjekt, såsom träd och murar. Man får i dessa lägen därför se till att man kommer in från rätt håll så att kanten befinner sig till vänster om gräsklipparen.

LC 353VI är designad för att alltid användas med uppsamlare och har därför inte multiclip. Då detta är en stor klippare blir den lätt klumpig på små och trånga ytor.

Förträfflig byggkvalitetkraftfull motorhög komfortgoda terrängegenskaper
Uppsamlaren sänker klippkapaciteten

12. Stihl RMA 2 RPV

Stark gräsklippare med lång klipptid

Kraftkälla: Batteri Klipphöjd: 25-85 mm Klippbredd: 46 cm Vikt: 23 kg Justerbart handtag: Nej Multiclip: Ja Framdrift: Ja (2 - 4,5 km/h) Uppsamlare: Nej

Stihl RMA 2 RPV Batteridriven gräsklippare

Stihl RMA 2 RPV är en ganska stark batterigräsklippare med bra drifttid. Den klarar att mulcha normalhögt gräs. Gränsen går någonstans vid 12 centimeter i höjd men du måste då justera hastigheten samt räkna med att batteritiden går åt snabbare. Försöker du hålla gräsmattan klippt någon gång per vecka är denna klippare godkänd.

Den känns väldigt lätt när man går med den trots plåtchassit. Det är vidare behändigt med möjligheten att justera hastigheten, och det faktum att det finns drift även om det är en batteriklippare. Detta gör att du enkelt kan klippa exempelvis slänt.

Du kan ha två batterier i drift

RMA 2 RPV är relativt tystgående, speciellt om du stänger av driften. Handtaget har okej komfort och maskinen är smidig att vika ihop för vinterförvaring.

Klipphöjdinställningen är väldigt tråkig att hantera. Den kräver flera justeringspunkter, både för framhjulen och bakhjulen. Du trycker på axeln så att hjulen hamnar i rätt läge. Det är en omodern lösning som vi hoppas slippa se på nästa version av denna gräsklippare.

En annan nackdel är att du inte kan individanpassa längden på handtaget.

En klar fördel är däremot att det finns dubbla batterifack. Klipparen har redan med ett batteri riktigt bra drifttid. Vi får ut en timme med AP 300-batteriet, och det räcker gott till en gräsmatta om drygt 1 500 kvadratmeter.

Har du två stycken batterier växlar den mellan dessa automatiskt och gräsklipparen fixar då en ännu större areal. Dessutom kan du använda batterierna med andra 36-voltsmaskiner från Stihl.

Stihl RMA 2 RPV gör ett godkänt klippjobb och är ganska standard på många sätt och vis. Men priset skvallrar om att den borde ha haft ännu högre prestanda och smartare lösningar. Det vi verkligen gillar med den är batteritiden och de dubbla batterifacken.

Bra prestandalång drifttidrelativt tyst
Mycket frustrerande klipphöjdsjusteringlite för standard för sitt pris

13. AL-KO Silver 468 SP-A Bio

Finfördelar gräset bra för den som gillar framhjulsdrivet

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 2400 W (vid 2 850 rpm) Klipphöjd: 30-85 mm (4 steg) Klippbredd: 46 cm Motor: Pro Vikt: 26,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: 64,8 dB Styrvibrationer: Måttliga Självgående: Ja Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Uppsamlare: Nej

AL-KO Silver 468 SP-A Bio Bensindriven gräsklippare

AL-KO Silver 468 SP-A Bio är en biogräsklippare som gör ett fint mulchingarbete förutsatt att gräset inte har hunnit växa sig allt för högt. Om du däremot låtit det växa på sig till omkring 1-1,5 decimeter, vilket går snabbt under högsäsong, kommer den att ha svårt att hinna med och det uppstår då gräshögar trots mulching. Men vid normalförhållanden hinner den med utan problem och den är då också ganska stark.

Klipphöjdinställningen är en smula krånglig. Spaken framtill är lite trög och baktill måste du justera genom att trycka med hela handen. Det finns smidiga lösningar där du bara behöver justera på en punkt, vilket vi tycker att en gräsklippare med den här prislappen borde ha haft.

Bioklippare med sidoutkast

Silver 468 SP-A Bio är framhjulsdriven. Detta ska ge bättre energibesparing vid mulching. Det fungerar bra så länge du inte har en komplicerad trädgård med många hinder. Annars blir framhjulsdrift en nackdel eftersom den driver sämre när du lägger tyngd mot handtaget, och eftersom du tappar driv när du ska svänga. Tyvärr är hjulen lite dåligt mönstrade, vilket också bidrar till den något negativa upplevelsen vid framförande.

AL-KO Silver 468 SP-A Bio är som sagt duktig på att finfördela gräs - förutsatt att du inte slarvar med klippningen under högsäsong - men du kan även koppla på ett sidoutkast. Har du låtit det bli högt gräs kan det vara bra att koppla på det som ett mellansteg, och sedan gå över igen med mulching. Det ingår tyvärr ingen uppsamlare.

Silver 468 SP-A Bio rullar lätt över gräsmattan i ett lagom tempo. Den är inte särskilt tung. Vidare är den enkel att förstå sig på och enkel att skruva isär för vinterförvaring.

Byggkvaliteten är inte dålig, men kunde samtidigt varit bättre. Gräsklipparen har visserligen hållit bra men redan efter en säsong är den solblekt och vi hittar lite rost på vingmuttrar och reglage. Dessutom sitter drivremmen synlig undertill vid klippaggregatet vilket gör att det lätt kan uppstå skador på den om du kör över stenar, grova grenar och liknande.

Silver 468 SP-A Bio passar dig som har en gräsmatta i storlek omkring 1 000-1 500 kvadratmeter med inte allt för många hinder på. Den rullar ganska lätt och har godkänd prestanda under normalförhållanden.

Ganska bra mulchingenkel att förstå sig pålättkörd
Krånglig höjdinställningslirarbitvis haltande byggkvalitet

14. Honda HRG 466 SKEP

Stark och lättstyrd gräsklippare som passar för högt gräs och ojämn terräng

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Bensin Motoreffekt: 2 700 W (vid 2 800 rpm) Tankvolym: 0,91 L Klipphöjd: 20-74 mm (6 steg) Klippbredd: 46 cm Motor: GCV160 Vikt: 32 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: 68,2 dB Styrvibrationer: Måttliga Självgående: Ja Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Uppsamlare: Ja (55 l)

Honda HRG 466 SKEP Bensindriven gräsklippare

Honda HRG 466 SKEP är en stark gräsklippare med dubbla knivar undertill som lämnar ifrån sig ett fint klippresultat även i tuff terräng. Mulchingen styr du med ett reglage istället för sedvanlig plugg, och det är smidigt både ur hanteringssynpunkt och att du inte riskerar tappa bort den.

Gräsklipparen har bakhjulsdrift och bra drivning vilket gör den är lätt att styra på slingriga gräsmattor, och att navigera runt hinder. Har du inte drivningen igång är klipparen ganska svårrullad.

HRG 466 SKEP har godkänd klipphöjdinställning även om det finns en del svagheter. Dels handlar det om att det är svårt att läsa av vilken inställning som valts eftersom det saknas siffror, dels att den främre spaken är lite trög. Med tanke på prislappen hade vi hellre sett en central klipphöjdinställning som sköttes via en enda punkt. Men lösningen med två punkter för justering fungerar ändå acceptabelt.

Mycket kraft, mindre innovation

Honda HRG 466 SKEP har hög byggkvalitet. Den dras inte med jobbiga vibrationer, och trots plåtchassi är den inte jättetung - dock långt ifrån en lättviktare. Vi hade gärna sett gummerat grepp på handtaget, men själva drivfunktionen ger lagom motstånd vid ihoptryckning.

Uppsamlaren är en tygkorg vilket är praktiskt vid vinterförvaring men mindre bra i underhållsväg eftersom det är svårt att få den ren. Dessutom rymmer den inte jättemycket.

HRG 466 SKEP är lättstartad även när den stått ett tag, men det är lite trögt att rycka i snöret jämfört med en del andra modeller. Överlag hade vi förväntat oss mer innovation och genomtänkta lösningar för en premiumklassmodell. Detta är en kompetent gräsklippare med mycket riv i, men den når inte upp till fullvärdig användarvänlighet på alla punkter.

HRG 466 SKEP passar därför främst dig som vill ha mycket kraft och bra drivning.

Lättkörd med drivningsmidigt mulching-reglagemycket kraft
Trist materialval på handtagetotydlig & lite trög höjdinställningsvårrengjord tyguppsamlare

15. Honda HRG466 XB

Gräsklippare som passar för små ytor

Prisklass: Premium Kraftkälla: Batteri, 36 V (testad med 6 Ah) Klipphöjd: 20-74 mm (6 steg) Klippbredd: 46 cm Motor: Honda Vikt: 27,5 kg Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Framdrift: Ja (1 steg, 0,9 m/s) Uppsamlare: 50 L

Honda HRG 466 XB Batteridriven gräsklippare

Honda HRG466 XB är en stark batteriklippare med elektronisk lösning för att ställa om mellan mulching och sidoutkast. Du slipper således hålla reda på en plugg, och det extra momentet som det innebär att montera denna.

Lösningen fungerar överlag bra, men det händer att luckan sätter igen med gräs så du bör hålla ett extra öga på detta och se till så att den gått igen ordentligt. Men funktionen är en klar fördel för dig som snabbt vill kunna växla mellan olika klipplägen.

Mulchingläget ger ett riktigt fint klippresultat. Baktill på maskinkroppen sitter det en gummiflärp som skrapar mot gräset när du för klipparen framåt. Den har som funktion att den föser ner det mulchade gräset i gräsmattan.

Det ingår även en uppsamlare. Denna är av textil och därmed lätt att förvara när den inte används. En fördel med denna är att det går att lyfta den rakt upp direkt från monterat läge, du behöver inte dra den bakåt först såsom på många andra klippare och spiller därmed inte lika mycket om den är full.

Botten på uppsamlaren är av hårdplast och det sitter ett infällt handtag på undersidan, vilket gör det enkelt att tömma och skaka ur behållaren.

Prestanda och klipptid

Prestandan på HRG466 XB är bra. Det gör inget om du inte har klippt gräset på någon vecka, den orkar med att klippa det ändå. Dock blir batteriet ganska varmt om du pressar klipparen.

Tyvärr har HRG 466 XB batteritid i kortaste laget sett till sitt pris. Vi får ut en klipptid på mellan 12-15 minuter beroende på gräsets längd och ytans komplexitet. Klippbredden på 46 centimeter är däremot generös. Eftersom den har drivning rullar den på i makligt promenadtempo över gräsmattan. Slår du av drivningen knäpper den lite underligt men rullar ändå ganska smidigt framåt, den är dock ganska tung att backa i det läget.

Tillverkaren rekommenderar denna klippare för gräsmattor upp till 450 kvadratmeter i storlek, och det stämmer ganska väl överens med vad vi hinner att klippa på en laddning.

Du ser tydligt hur mycket batteritid du har kvar i form av tre välplacerade LED-dioder. Det är lätt att ta ur och sätta i batteriet.

Priset är det som drar ner betyget på denna annars starka och relativt genomtänkta gräsklippare. Den har alldeles för kort batteritid och rekommenderad klippyta till det priset.

Ganska starksmart lösning för att växla mellan olika klipplägengummilist finfördelar gräsklippet ner i gräsmattan
Klipphöjdsjustering kräver flera stegkort batteritid

16. Toro Recycler 55 AD

Unika lösningar och bred klippbred för den som vill klippa mycket i ett svep

Prisklass: Premium Klipphöjd: 25-102 mm (5 steg) Klippbredd: 55 cm Klippsystem: 3 i 1 (Recycler on Demand, uppsamling, sidoutkast) Motor: Briggs & Stratton Quantum 675 Effekt: 6,5 hk Material: Stål Transmission: Automatic Drive Vikt: 36,3 kg Ljudnivå: Mycket hög (ca 86,3 dB*1) Höjdinställning: Individuell, 4-punkts Uppsamlare: 60 liter textil Snabbrengöring: Ja Startsystem: Handstart Hopfällbart styre: Ja

Toro Recycler 55 AD Bensindriven gräsklippare

Toro Recycler 55 AD har en rejält tilltagen klippbredd vilket gör att du kan klippa en större del av gräsmattan på kortare tid än normalt.

Den kommer med både mulching, uppsamlare och sidoutkast, du kan med andra ord finfördela gräset direkt eller samla upp löv med mera. Det gör den här gräsklipparen mångsidig. Dessutom krävs ingen separat plugg för mulchingen, istället styrs detta smidigt med ett reglage. Gräsklipparen har även en säkerhetsfunktion som gör att det inte far ut sten och annat mot dig.

Rätt så ovanliga lösningar

Drivningen på Toro Recycler 55 AD är dock en vattendelare. Istället för den vanliga lösningen med en säkerhetsspärr som fälls in vid handtaget måste du trycka handtaget framåt för att få igång drivningen. På en stor öppen yta är detta mycket behändigt. Men på ytor med många hinder medför det problem. Vanligen lyfter man gräsklipparen lite när man ska runda hinder på gräsmattan eller vända. Gör du det med denna gräsklipparen gasar du eftersom det uppstår en situation där handtaget automatiskt trycks framåt. Den är också väldigt trög att backa. Det gör att komplicerade trädgårdar genast blir betydligt mer svårjobbade än vad de hade varit med den vanliga lösningen med infälld säkerhetsspärr. Men på stora öppna ytor är det som sagt både bekvämt och behändigt.

Recycler 55 AD har en funktion som kallas Quickwash och den som är mån om sina trädgårdsmaskiner kommer att uppskatta denna. I praktiken innebär funktionen att du kan koppla på en vattenslang när det är dags att rengöra aggregatet. Munstycket sprutar sedan ut vatten undertill. Och det fungerar okej, även om vi såklart ändå måste hjälpa till en del med att rensa.

Uppsamlaren är dock inte lika enkel att rengöra eftersom den är av ett tygmaterial. Däremot sparar den plats när den inte används eftersom den blir platt.

Lämnar ett fint klippresultat

Undertill ser Recycler 55 AD inte ut som en vanlig gräsklippare. Den har inte helgjuten undersida, utan är utrustad med en plåt mellan kniv och front. Där tenderar grenar och annat att fastna ibland. Vid ett tillfälle skadar vi plåten när en gren far runt där och måste lossa och banka till den igen.

En annan svaghet är klipphöjdinställningen som kräver att du justerar ett reglage vid varje hjul. Det finns idag mer användarvänliga lösningar att tillgå.

På plussidan noteras att den är lättstartad och levererar ett riktigt fint klippresultat. Den klarar blött och högt gräs bra men du får hålla ner hastigheten lite för att den ska hinna med. Hade den varit mer användarvänlig hade betyget blivit betydligt högre.

Lättstartadsmidig mulchingswitchbra rengöringsfunktion
Trög backkrånglig klipphöjdinställning

17. Ryobi RY18LMX40

Stark men kort batteritid

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Lithiumjon Kapacitet: 4 Ah 2x18 V Uppmätt batteritid: 17,5 min (1 batteri), 23 min (dubbla batterier) Klipphöjd: 25-75 mm (7 steg) Klippbredd: 40 cm Motor: El Självgående: Nej Justerbart handtag: Ja Multiclip: Ja Uppsamlare: Ja (50 l)

Ryobi RY18LMX40A-0 Batteridriven gräsklippare

Ryobi RY18LMX40 är en batteridriven gräsklippare med mulching via en sedvanlig plugg-lösning. Den gör ett bra jobb när det kommer till klipphöjdjusteringen, som kan utföras med hjälp av ett tvåhandsgrepp - en betydligt bättre lösning än de modeller som måste justeras på flera punkter.

Klipparen saknar drivning, men är så pass lätt att du ändå kan röra dig runt även på kuperad tomt utan att det blir en tung körupplevelse.

Däremot är den inte så ergonomisk. Handtaget är bara justerbart i två höjdlägen, så du måste antingen vara ganska kort eller tillhöra den långa delen av befolkningen för att den ska passa.

Tyvärr väldigt kort batteritid

Denna gräsklippare är ganska lik Ryobis OLM-modell. Den har gummerat handtag, är enkel att vika ihop, och tar ganska liten plats i ihopvikt läge. Det finns ett handtag som underlättar när du ska bära in maskinen för vinterförvaring, och eftersom den inte väger så mycket blir det i det hela taget en smidig process.

Gräsklipparens prestanda är okej. Men sett till hur kort batteritid den har borde prestandan ha varit högre. Man måste klippa varje vecka för att den ska orka med. Blir det för högt orkar den framåt men batteriet tar istället slut väldigt fort. Vi skulle uppskatta att den räcker till en gräsmatta på maximalt 400 kvadratmeter, under förutsättning att du klipper regelbundet. Det är väldigt litet sett till priset på denna batterigräsklippare.

Batterilocket kommer du bara åt framifrån. Det går bara att öppna den drygt 45 grader så du måste stå på knä framför klipparen för att komma åt att få ut batterierna. Det är inte en användarvänlig lösning.

Denna gräsklippare kommer även med uppsamlare. Uppsamlaren är en kombination av plast och tyg, där undre delen är av hårdplast så att den klarar att släpa i backen och övre delen är av tyg så att den fylls upp. När det blir fullt finns det ett plastlock som åker ner - ett slags indikator för att varna för att det är dags att tömma.

Att tömma uppsamlaren är enkelt men däremot är det lite klurig att få den på plats igen.

Känslan när det kommer till konstruktionen motsvarar inte priset. Det glappar lite i handtaget och delarna behöver tvingas ihop.

Ryobis gräsklippare RY18LMX40 passar för en mindre radhustomt eller liten villatomt - max 400 kvadratmeter, inte mer. Och du måste klippa regelbundet.

Stark i högt gräs (men resulterar i kort klipptid)smidig för vinterförvaring
Kort batteritidsvajig byggkvalitetoergonomisk

Allt om gräsklippare

Gräsklipparen är ett av trädgårdens viktigaste arbetsredskap. Det används för att hålla gräsets längd i schack och har gjort så ända sedan den uppfanns på 1830-talet. Sedan dess har mycket hänt och nya varianter som robotgräsklipparen och åkgräsklipparen har introducerats. Därför kallas traditionella gräsklippare numera ofta ”gå bakom”-gräsklippare, för att särskilja dem.

Gå bakom-klipparna har förutom en motor antingen en rotor eller cylinder. Vissa gräsklippare har fasta, skevade knivar, andra har rörliga monterade på en centrumskiva.

Förr var det vanligt med tvåtaktsmotorer, men sedan 1960-talet dominerar fyrtaktsmotorn och idag är troligtvis en fyrtakts bensinmotor från Briggs & Stratton eller Honda de vanligaste.

Nu är dock ett nytt historiskt skifte på gång. Batterigräsklipparna blir allt fler i takt med att batterierna förbättras och motorerna kan därmed göras mer kraftfulla. Idag hittar du batterigräsklippare på marknaden som är mer än tillräckliga för att klara av att klippa en medelstor trädgård ett par gånger om på en och samma laddning - dock till en saftigare prislapp än motsvarande bensinmodell.

Anledningen till att batterigräsklipparen håller på att ta över är naturligtvis att den har flera fördelar. Dels slipper du avgaser, det är bra både för miljön, dig och din trädgård. Dels går den tystare och du slipper köpa till bensin och olja. Däremot måste du förstås komma ihåg att ladda batterierna med jämna mellanrum. Det är också viktigt att litiumjon-batterier inte laddas ur helt, eller står kallt över vintern, eftersom de kan ta skada av detta.

Skillnader mellan olika typer av gräsklippare

Skillnaderna mellan olika gräsklippare reflekteras främst i hur väl de klipper högt, kraftigt och vått gräs.

Det är avsevärda skillnader i hur lång tid det tar att klippa en given gräsyta, hur stor kostnaden är per klippning (bensin- och oljekostnader, eller uppladdningskostnad kontrasterat mot drifttid), hur bra klippresultatet blir och inte minst hur användarvänlig gräsklipparen är. Vissa modeller kommer till exempel åt bra runt rabatter, staket och träd medan andra gör det sämre.

Även inställning av klipphöjd och manövrerbarhet skiftar mellan modeller samt hur väl de klarar ojämnt och sluttande underlag. Det är vanligt att gräsmattan hinner växa till sig och bli decimeterhög då man är bortrest på semester. Vid långt gräs måste vissa modeller klippa gräset flera gånger eller klippa väldigt sakta för att inte bli överbelastade. Visserligen ska man egentligen inte klippa ner gräset mer än 2-3 cm per dag, men i realiteten är det få som orkar klippa så ofta.

Det är även stora skillnader i funktionsutbudet. Vissa klippare maler ner gräset, så kallad mulching. Andra saknar den här funktionen och skickar istället ut gräset i större bitar. Dessa kan du då välja att samla upp i en uppsamlare om sådan medföljer, eller skicka ut det på gräset igen genom sidoutkastet. Är bitarna stora kan du behöva gå över gräsklippet igen för att få ner det till en bra storlek ur nedbrytnings- och utseendesynpunkt.

Andra funktioner som kan variera är huruvida gräsklipparen har drivning, om drivningen sitter fram eller bak och om gräsklipparen är utrustad med flera hastighetslägen.

Olika konsumenter är också olika köpstarka. För att kunna ge köpråd till så många som möjligt har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 3 000 kr Mellan: ca 3 000-5 000 kr Premium: över 5 500 kr

Utgå från dina behov och din plånbok så kommer du att finna en lämplig och aktuell gräsklippare ur utbudet nedan.

För- och nackdelar med olika gräsklippartyper

När du ska köpa en gräsklippare är det viktigt att du väljer en typ som passar dina behov, din tomt och din plånbok.

Elektrisk klippare

Sladdförsedda elektriska gräsklippare drivs genom att du ansluter dem till ett strömuttag. Passar på små gräsmattor med nära till strömuttag, för den den som vill hålla sig till en så billig gräsklippare som möjligt.

Fördelar:

 • Mycket låg energikostnad
 • Sparsamt och billigt underhåll tack vare elmotorn
 • Relativt låg bullernivå
 • Inga avgaser
 • Bra för miljön och hälsan
 • Ofta låg vikt

Nackdelar

 • I regel en mindre kraftfull motor än bensindrivna gräsklippare
 • Strömsladden kan uppfattas som besvärlig och ”i vägen” under klippning
 • Strömsladden begränsar avståndet man kan röra sig från strömuttaget
 • Elektriska gräsklippare har ofta en smalare klippbredd än bensindrivna

Batteridriven gräsklippare

De flesta batteridrivna gräsklippare drivs idag av så kallade litiumbatterier (ofta betecknade Li-Ion eller litiumjonbatterier), vilket är samma typ av batteri som används i exempelvis laptops och mobiltelefoner. Litiumbatterier klarar av att lagra väldigt mycket energi jämfört med traditionella batterier och det är tack vare dessa man numera kan driva så energikrävande maskiner som gräsklippare med batteri.

Tyvärr är litiumbatterier dyra och håller bara ett begränsat antal urladdningar. Sedan dör batteriets många celler en efter en och batterikapaciteten försämras gradvis. En batteridriven gräsklippares litiumbatteri behöver därför bytas ut efter några år, vilket kostar en slant. För bästa driftsäkerhet bör man även ha ett extrabatteri.

Fördelar:

 • Relativt låg bullernivå
 • Ofta lättmanövrerad
 • Inga avgaser
 • Ofta relativt låg energikostnad
 • Bra för miljön och hälsan
 • Ofta låg vikt

Nackdelar:

 • Mindre kraftfull motor än på bensindrivna gräsklippare
 • Drifttiden är ofta begränsad
 • Laddningstiden kan vara lång
 • Har ofta en smalare klippbredd än en bensindriven gräsklippare
 • Batteriet kan vara dyrt att byta när det är uttjänt

Bensingräsklippare

Bensingräsklipparen är den traditionella gräsklippartypen och fortfarande den vanligaste typen av gräsklippare. Även om bensingräsklipparen i grunden inte förändrats så mycket sedan 1960-talet är den fortfarande det bästa valet i många lägen.

Är gräsmattan exempelvis stor, med högt gräs, kuperad terräng och det förekommer mycket rötter och stenar är bensingräsklipparen i regel att föredra. Detta då bensingräsklippare men sina kraftfulla förbränningsmotorer fortfarande är överlägsna elektriska gräsklippare vad gäller styrka, snabbhet och uthållighet.

Priset man betalar för denna styrka är dock avgaser, vibrationer och oljud. Bensingräsklippare är nämligen den gräsklippartyp som för mest oväsen. Dessutom kräver en förbränningsmotor generellt mer underhåll än en elmotor på grund av förbränningsmotorns många rörliga delar.

Fördelar:

 • Har de kraftfullaste motorerna som klarar tuffast motstånd
 • Kan klippa länge på en tankning

Nackdelar:

 • Hög bullernivå
 • Relativt mycket underhåll
 • Relativt dyrt bränsle
 • Ohälsosamma och illaluktande avgaser
 • Kraftigare styrvibrationer
 • Hög maskinvikt
 • Kan upplevas klumpiga på små och hinder-rika ytor

Robotgräsklippare

Robotgräsklipparen har fördelen att du själv inte behöver ta dig tid att klippa gräset. Du ställer in ett schema och sedan håller robotklipparen din gräsmatta i trim. Det gäller dock att du köper en robot som klarar din gräsmatta, annars kommer du få springa och sköta robotgräsklipparen varje dag istället för gräsmattan.

Fördelar:

 • Man behöver inte klippa gräsmattan själv
 • Mycket låg energikostnad

Robotgräsklippare

 • Laddar i regel sig själv i laddningsstationen när batteriet börjar ta slut
 • Gräsmattan blir normalt mycket välskött och fin, då den klipps lite men ofta
 • Kan i regel programmeras till själv-start
 • Kan ofta programmeras att hålla sig under tak vid regn
 • Låg bullernivå

Nackdelar:

 • Relativt högt inköpspris
 • Klarar inte alltför högt gräs
 • Gräsmattan måste vara tämligen jämn och får inte luta för mycket
 • En enskild klippning tar normalt längre tid än med en traditionell gräsklippare
 • Långa och frekventa klippningar kan irritera ljudkänsliga grannar som störs av det låga men långvariga bullret

Se vårt stora test av robotgräsklippare för mer viktig information om den här produktgruppen.

Köpa gräsklippare: Byggkvalitet

Lägger man flera tusen på en gräsklippare vill man också att den ska hålla länge och kunna användas i flera år. En gräsklippare utsätts ofta för ansenliga krafter under klippning vilket medför stora påfrestningar. Att den är konstruerad för att klara långvarigt och omfattande slitage är därför viktigt om den ska hålla tillräckligt länge.

Beroende på vilken typ av gräsklippare man har varierar underhållsbehovet avsevärt. Bensindrivna gräsklippare kräver i regel mest underhåll. Dels då en förbränningsmotor med dess många rörliga delar lättare går sönder än en elmotor, dels då förbränningsmotorn kan utveckla en större kraft och med större kraftutveckling kommer större påfrestningar på utrustningen.

Köpa gräsklippare: Hjul

Gräsklipparen ska ha stabila och hållbara hjul som är enkla att montera av. Dessutom får gärna bakhjulen vara stora eftersom gräsklipparen då är lättare att manövrera. Framhjulsdrift är att föredra framför bakhjulsdrift, då gräsklippare med framhjulsdrift är lättare att manövrera.

Köpa gräsklippare: Välja klippbredd

Klippbredden skiljer sig avsevärt mellan olika gräsklippare och ligger i regel mellan 30-55 cm beroende på modell. Billigare gräsklippare har generellt en mindre klippbredd medan dyrare gräsklippare har större.

Ju större klippbredden är, desto snabbare klipper gräsklipparen då dess knivar når längre och därmed täcker en större yta. Ju större klippbredden är, desto kraftigare måste dock gräsklipparmotorn vara. För ju mer gräs den måste klippa på en gång, desto mer motstånd blir det.

Köpa gräsklippare: Klipphöjd

Klipphöjden på gräsklippare varierar men ligger oftast över en minimihöjd på 20 mm och under en maximihöjd på 80 mm.

Egentligen räcker det för de flestas behov med en minimihöjd på 40 mm, då en gräsmatta inte ska klippas kortare än så. Detta beror på att en så kortklippt gräsmatta är känsligare vad gäller både slitage och uttorkning och därför inte är lämplig för de flesta gräsmatteägare. Begränsningar i klipphöjden är i regel därför inte något problem på en gräsklippare.

De enda gräsmattor som ska klippas kortare än 40 mm är så kallade paradgräsmattor, vilka inte ska beträdas utan endast är till för att se fina ut. Dessa gräsmattor måste till skillnad från vanliga gräsmattor (som på fackspråk kallas brukargräsmattor) skötas mycket varsamt samt vattnas regelbundet och rikligt.

En mycket låg klipphöjd sliter dessutom mer på klippaggregatet och ökar risken för att bladen skadas av stenar, rötter et cetera - speciellt om inte gräsmattan är tillräckligt jämn.

Köpa gräsklippare: Ljudnivå

En gräsklippares bullernivå upplevs ofta som mer eller mindre besvärande av såväl den som klipper som de i omgivningen. Förutom obehag kan bullret från gräsklipparen vara direkt skadligt.

Risken för hörselskada beror dels på hur hög ljudnivån är, dels hur länge man utsätts för bullret. Arbetsmiljöverket använder sig därför av måttstocken ”Total daglig bullerexponeringsnivå” för sina riktvärden. Generellt kan man dock säga att risk för hörselskada uppkommer vid ca 85 dB(A) (decibel, A-vägt) för de flesta. Känsligheten varierar dock från person till person och har man otur kan man få hörselskador redan vid 75-80 dB(A).

Detta innebär att man bör ha på sig hörselskydd när man klipper gräset. Det enda undantaget är vid användande av robotgräsklippare, då deras buller ligger långt under Arbetsmiljöverkets gränsvärden.

Ljudnivån skiljer sig avsevärt åt mellan de olika typerna av gräsklippare. Föga förvånande är bensindrivna gräsklippare med sina förbränningsmotorer mest högljudda med ljudnivåer på uppemot 100 dB(A). Elektriska gräsklippare med sina elmotorer för normalt betydligt mindre oväsen på nedåt 90 dB(A).

Tystast är robotgräsklipparna med bullernivåer på runt 60 dB(A), inte minst för att de klipper så ofta att gräset inte hinner bli långt. Viktigt att observera är att decibel-skalan är logaritmisk vilket exempelvis innebär att ett buller på 100 dB(A) är 10 gånger så intensivt som ett buller på 90 dB(A).

Köpa gräsklippare: Manövrerbarhet

Gräsklipparens manövrerbarhet avgör hur lätt den är att styra. De olika gräsklippar-typerna har tämligen stora skillnader vad gäller manövrerbarhet. De minsta och lättaste gräsklipparna tenderar att ha den bästa manövrerbarheten, vilket i praktiken nästan alltid innebär elgräsklippare.

Samtidigt är elgräsklippare som går på nätel kopplade till strömuttag med en strömsladd, precis som en dammsugare. Detta innebär oundvikligen en del bök då strömsladden hela tiden måste flyttas för att inte komma i vägen. Något som naturligtvis påverkar manövrerbarheten negativt.

Bensingräsklippare är däremot relativt tunga och klumpiga, vilket ger en sämre manövrerbarhet. Detta innebär att bensingräsklippare generellt sett är lämpligare för större gräsytor då manövrerbarheten är mindre viktig för denna typ av klippning.

Köpa gräsklippare: Multiclip

Multiclip innebär att gräsklipparens knivar klipper grässtrået flera gånger i olika nivåer så att det blir mycket kort och därför lättare förmultnar. Denna teknik kallas förutom multiclip även mulching, BioClip eller multiklipp och gör ofta uppsamlingen av gräs efter klippningen överflödigt.

Dessutom återför den även vatten och näringsämnen från det klippta gräset till gräsmattan.

Tänk på att när man använder sig av multiklippning ska inte mer än ca 30% av grässtråets längd klippas. Dessutom bör inte gräset var för långt då gräsklipparen i så fall kan få svårt att orka mala ner allt gräs.

Köpa gräsklippare: Sidoutkast

Sidoutkast (eller sidoutblås som det också kallas) innebär att gräsklipparen har ett utblås på sidan där gräsklippet kan blåsas ut. Sidoutkast är framförallt användbart när gräset är mycket högt och gräsklipparen inte hinner smula sönder gräset, så kallad multiclip.

Köpa gräsklippare: Säkerhet

En gräsklippare med dess vassa knivar och kraftiga motor skulle vara fullständigt livsfarlig om den inte vore säkert konstruerad. Lyckligtvis är moderna gräsklippare säkra, ibland till och med så säkra att överaktiva säkerhetsfunktioner kan orsaka irritation. Alla gräsklippare i vårt test uppfyller den europeiska standarden för maskinsäkerhet.

Den kanske viktigaste säkerhetsfunktionen är det så kallade död-mans-grepp som innebär att man under klippning hela tiden håller inne en ett reglage på handtaget. När man släpper handtaget släpper man även reglaget och gräsklipparen stannar automatiskt.

Robotgräsklipparnas motsvarighet till detta är en säkerhetsfunktion som stänger av robotgräsklipparen automatiskt ifall någon lyfter upp den.

Köpa gräsklippare: Tillförlitlighet

Liksom andra maskiner vill man naturligtvis ha en tillförlitlig gräsklippare som alltid levererar och aldrig krånglar. Samtidigt utsätts en gräsklippare för mycket hårda krafter och ofta pressas den till gränsen för vad den klarar.

Det är därför inte konstigt att det är relativt vanligt med motorstopp under gräsklippning. Ribban ska dock vara hög på en bra gräsklippare och följer man anvisningarna för dess användande ska den vara tillförlitlig.

Gräsklipparen ska också vara lätt att få igång och den som själv upplevt en traditionell bensingräsklippare som inte vill komma igång minns säkert hur irriterande detta kan vara. För att minska risken för detta har många bensingräsklippare idag elstart-funktion.

Köpa gräsklippare: Uppsamlare

Uppsamlare är en behållare som monteras på gräsklipparen för att samla upp det klippta gräset. Uppsamlaren monteras sedan av och töms med fördel i en kompost då det ger en utmärkt mull.

En rymlig uppsamlare har naturligtvis fördelen att man inte behöver tömma den lika ofta. Praktiskt är också ett fönster i toppen på uppsamlaren eller en ljusindikator, så att man vet när det börjar bli dags att tömma den.

Köpa gräsklippare: Vibrationer i styret

Vibrerande redskap som gräsklippare kan orsaka skador i händer och armar, vilka beror på att nerverna i händer och armar skadas av vibrationerna. Risken för skador beror dels på hur kraftiga vibrationerna är, dels hur länge man utsätter sig för vibrationerna.

Symptomen är flera men vanligt är pirrningar, stickningar, domningar och känselnedsättning eller känselbortfall i fingrar, händer och/eller armar. Skadorna är oftast övergående för de som bara utsätter sig för vibrationer sporadiskt, exempelvis vid gräsklippning någon timme i veckan.

Vissa personer är dock mer känsliga än andra och har man otur kan även måttliga vibrationer under förhållande kort tid ge permanenta skador. På grund av detta vill man naturligtvis att gräsklipparens vibrationer ska vara så svaga som möjligt.

Vibrationerna från en gräsklippare mäts i regel vid styret och anges i m/s². För att skatta när skador kan uppstå har arbetsmiljöverket angett gränsvärden beroende på hur lång tid man bör utsätta sig för vibrationer, beroende på hur kraftiga vibrationerna är. För den lägsta riskklassen är dessa 8 timmar vid vibrationer på 2.0 m/s², 5 timmar vid 2.5 m/s² och 1 timme vid 5.0 m/s².

Generellt vibrerar bensingräsklippare med sina kraftiga förbränningsmotorer mest medan eldrivna gräsklippare vibrerar mindre. Bäst för den som vill undvika vibrationer är naturligtvis en robotgräsklippare.

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.