1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Flergångsmugg: 9modeller i test

Hanna Rönnqvist

Vill du ha en egen mugg för kaffet på väg till jobbet? Vi har testat flergångsmuggar från märken som Hydro Flask, Klean Kanteen och Sagaform. För att en flergångsmugg ska kunna utses till bäst i test måste den hålla tätt, vara enkel att rengöra och ha en form som gör muggen lätt att dricka ur.

Flergångsmugg

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av flergångsmuggar har vi låtit vanliga kaffedrickare använda olika modeller av flergångsmuggar. Muggarna har både använts för kaffe eller annan dryck som tas med hemifrån, och som ett utbyte mot engångsmuggar för att ta sitt köpekaffe i. Varje mugg har testats i två exemplar och vi har under testförfarandet tittat på följande saker:

  • Design: Hur är muggens utseende och storlek? Är muggen bekväm och lagom sval att hålla i även när den är fylld med varm vätska?

  • Funktion: Finns det någon värmehållande funktion, och hur effektiv är den? Är muggen enkel att rengöra? Kan man dricka drällfritt ur den?

  • Pålitlighet: Kan muggen stängas igen helt? Håller den tillräckligt tät för att kunna packas ned i en väska? Hur är muggens kvalitet efter en tids användning?

test-av-flergangsmuggar

Utöver ovan funktioner och egenskaper så har vi också vägt in muggens pris, och därefter utsett testets vinnare. Jämför pris på alla flergångsmuggar på PriceRunner.

1. Hydro Flask Coffee With Flex Sip Lid - BÄST I TEST FLERGÅNGSMUGG

Snyggt designad flergångsmugg som håller värmen länge, passar all typ av varm dryck

Storlek: 355 ml Material: Rostfritt stål Maskindisk: Ja, övre korgen Micro: Nej

Hydro Flask Coffee with Flex Sip Termosmugg 35.4cl

Hydro Flasks produkter befinner sig ofta i det övre prisspannet i sina olika kategorier, något som är sant även för flergångsmuggarna. Men priset känns faktiskt motiverat. Både vad gäller funktioner och kvalitet – men också på grund av designen. Hydro Flask Coffee With Flex Sip Lid finns i olika storlekar, och i en mängd olika färger. Den tåliga utsidan kan hanteras relativt omilt utan att ta skada och hela muggen kan köras i diskmaskin i övre korgen.

Locket till Hydro Flask Coffee With Flex Sip Lid är särskilt konstruerat för att vara helt läckagesäkert. Det utgörs av tre delar och det ska erkännas att första gången man hanterar locket förstår man inte helt hur det ska plockas isär. Hydro Flask har dock en mycket pedagogisk videoinstruktion. Och efter att ha monterat isär Flex Sip-locket en gång så är det lätt att göra igen. Att sätta ihop det igen är dock knepigare och kräver att man har lite styrka i nyporna.

Läckagefri flergångsmugg med smart bärhandtag

Inbyggt i locket finns ett bärhandtag. Det gör det lättare att bära med sig Hydro Flask Coffee With Flex Sip Lid med handen, men innebär också att den lätt kan fästas på utsidan av väskan eller hängas på cykeln. Och locket håller faktiskt helt tätt. Råkar man packa den här flergångsmuggen uppochned i ryggsäcken så kommer man likväl ha helt torr packning när man kommer fram.

Den värmehållande förmågan är utmärkt. Faktiskt så bra att den som vill börja sippa på kaffe direkt efter att det hällts upp bör se upp så man inte bränner tungan. Men att varm dryck fortfarande har drickbar temperatur 5–6 timmar efter upphällning är faktiskt imponerande. Flödet genom locket är också bra, och vridfunktionen för att stänga och öppna fungerar felfritt. Den som regelbundet vill ta sitt kaffe to go kommer vilja använda sin Hydro Flask Coffee With Flex Sip Lid så mycket att priset per användning snabbt hamnar på en utmärkt nivå.

Håller värmen välläcker aldrigsmart bärhandtagsnygg designtål diskmaskin
Krångligt att sätta ihop locket

Prisjämförelse

Jämför alla priser

HydroFlask Insulated Coffee Flex Sip 355 ml Rain

285 kr

Hydro Flask Coffee Flex Sip 355 ml, 355 ml, Black

299 kr

HYDRO FLASK - Kaffethermos 354 ml (12 oz) - Vakuumisolerad resemugg i rostfritt stål med läckagesäkert Flex Sip Lock - Termos för kaffe BPA-fri - Bredmun - Pacific

345 kr

2. Klean Kanteen TK Wide

Rejäl flergångsmugg med god värmehållning och smart lock som håller tätt

Prisklass: Premium Storlek: 355 ml Material: Livsmedelsklassad rostfri stål 18/8 Maskindisk: Nej Micro: Nej

Klean Kanteen TKWide Termosmugg

Klean Kanteen TK Wide är en flergångsmugg som passar lika väl för stadsbon som vill vara miljömedveten som för den sanna skogsmullen som gillar att faktiskt gå ut och uppleva vildmarken. Storleksmässigt är muggen väl tilltagen. Tyvärr något i överkant, då den är för stor för mugghållarna i samtliga fyra bilar den har testats i.

Designen är enkel och muggen finns tillgänglig i många olika färger. TK Wide fungerar med många olika drycker. Fylld med kall dryck och is så är isen ännu osmält sex timmar senare. Och efter lika lång tid är en het kopp kaffe fortfarande drickbar.

Pålitlig mugg som inte läcker

Med en hand kan man lätt öppna upp en öppning för att dricka ur och öppningen känns behaglig mot läpparna. Vill man att kaffet ska svalna snabbare kan man även skruva av locket helt på Klean Kanteen TK Wide och använda den som en vanlig kopp. Helt igenstängd håller muggen pålitligt tätt och man törs utan tvekan packa ned den i väskan.

Även om muggen inte får köras i diskmaskinen så har det gått att hålla den lika fräsch som när den var ny. En lite smalare botten så att den gick ned i olika mugghållare är egentligen det enda som saknas för att Klean Kanteen TK Wide skulle bli en fullständig fullträff.

Välfungerande lockgod värmehållninghåller helt tätt
För stor för att gå i vanliga mugghållaretål ej maskindisk

3. Sagaform Bilmugg

Prisvärd, slittålig och stilig flergångsmugg med igenstängningsbart lock

Prisklass: Mellan Storlek: 240 ml Material: Rostfritt stål Maskindisk: Nej Micro: Nej

Sagaform - Termosmugg 40cl

Sagaform Bilmugg finns i två olika storlekar. Den mindre är lagom i höjd för att gå in under kaffemaskiner. Bilmugg kan förstås även användas som termosmugg med kaffe man tar med hemifrån. Designen är okomplicerad, med en koppdel i rostfritt stål och ett lock i plast. I locket finns en mindre öppning som stängs med hjälp av en knapp.

Tyvärr är det mycket svårt att se om muggen är öppen eller stängd, och vid ett par tillfällen har en olycka med spill inträffat på grund av denna otydlighet. I övrigt fungerar locket väl. Öppningen är lagom för att dricka igenom och locket är förhållandevis tätt. Endast om man lägger den ned eller skakar muggen kraftig sker ett litet läckage.

Effektiv på att behålla greppvänlig temperatur

Muggen har en godkänd värmehållande förmåga. Åtminstone i någon timme håller den kaffe med mjölk vid drickbara temperatur. Koppens isolering känns dock mer effektiv som ett sätt att göra utsidan sval nog att hålla i, än för att hålla kvar värmen i vätskan. Sagaform Bilmugg har överlag varit enkel att använda och att hålla ren, även om locket kräver lite mer trixande när man handdiskar det i och med att man inte kan ta isär det.

Sagaform Bilmugg överraskar med en både stilren, prisvärd och slittålig design. Hade man bara enklare kunnat se om locket är öppet eller stängt så hade betyget bumpats ett steg.

Håller drycken lagom varmenkel att användahåller tätt vid vanlig användning
Otydligt om locket är öppet eller stängtkan inte packas ned i väskan

4. Hidratespark Steel

Kul idé i svindyr och bristande paketering

Storlek: 620 ml Material: Rostfritt stål, plast Maskindisk: Nej Micro: Nej

Hidrate Spark Smart Vattenflaska 0.62L

Det krävs en viss typ av sinne för att ordvitsa om Foreigners gamla dänga Feels like the first time till en påminnelse om att dricka mer vatten (Feels like the thirst time). Det är den sortens skärpa i notiserna som gör att vi verkligen vill gilla den smarta och uppkopplade vattenflaskan Hidratespark Steel. I övrigt är vi dock inte lika imponerade.

Hidrate Spark är i första hand avsedd för att dricka vatten, även om dess egenskaper som termos gör att den mycket väl kan hålla te eller kaffe varmt relativt bra under en längre period. Locket läcker dock mycket värme och kan brännas.

Locket öppnas enkelt med en knapp, men själva gängorna för att skruva fast locket i muggen känns väldigt flimsigt. Hela botten är i plast och innehåller de smarta delarna plus batteri. En design som tyvärr gör flaska väldigt topptung och därmed oväntat instabil.

Blinkar när du ska dricka

En löstagbar kloss innehåller lysdioder, bluetooth och batteri som tillsammans både uppmärksammar dig visuellt om att det är dags att dricka vatten och även kommunicerar med en app i telefonen. Dumt nog laddas batteriet med ett eget påhitt till laddkontakt och inte vanlig USB-kontakt och batteriet räcker omkring en vecka. Appen loggar hur mycket du druckit under dagen, delar det med exempelvis Apple hälsa (för Iphone-användare) och låter dig även ställa in vilken färg som ska användas för flaskans lysdioder.

Hidratespark Steel är en riktigt dyr vattenflaska (som även kan agera termos) för dig som gillar idén med tekniska prylar som påminner dig om att dricka rätt mängd vatten under dagen. Samtidigt behöver du knappast en app och RGB-lampor för att styra upp en sådan vana och då är Hidratespark Steel både en dyr och inte helt klockrent designad flaska.

Smart enhandsöppning av lockethåller vattnet kallt
Instabil och topptung konstruktionproprietär laddkabelförvånansvärt kort batteritid

5. Contigo West Loop

Flergångsmugg för den som avskyr spill

Prisklass: Premium Storlek: 470 ml Material: Rostfritt stål och plast Maskindisk: Nej Micro: Nej

Contigo Autoseal West Loop Termos 47cl

Contigo West Loop är en rejäl flergångsmugg som rymmer hela stora koppen morgonkaffe och lite till. Muggen är tillverkad av rostfritt stål och plast. Den bör enligt tillverkaren handdiskas, men själva muggen funkar ändå faktiskt att rengöra i maskin. Locket är lite mer invecklat och bör diskas för hand då det lätt fastnar vatten inuti.

På kvaliteten finns inget att anmärka. En viss doft märks av precis i början men den försvinner snabbt med användning, och under de månader koppen använts har inga missfärgningar uppstått.

Helt och hållet spillfri mugg

Söker man en absolut idiotsäkert spillfri flergångsmugg så är Contigo West Loop ett av de bästa valen man kan göra. Muggen läcker inte ut ens en halvdroppe, man kan packa den upp och ned i ryggsäcken och den förblir spillfri. Inte ens när man dricker finns det någon direkt risk för dräll. För att kunna ta en sipp av drycken så finns det en knapp på muggen som man behöver man trycka in, och hålla intryckt.

Att trycka på knappen kräver en viss kraft, vilket en del uppfattar som lite för ansträngande medan andra anser att det funkar utan problem. För den med lite svagare nypor eller med prio att snabbt och enkelt kunna bälga i sig varm dryck så är denna flergångsmugg överkurs. Men om man framför allt värdesätter god värmehållning och att muggen aldrig någonsin läcker, då är det Contigo West Loop man vill hälla kaffet i.

Håller värmen välhelt droppsäkerrymmer mycket dryck
Svårdiskat lockkräver att man håller en knapp intryckt

6. Klean Kanteen Insulated Tumbler

Stor och rejäl flergångsmugg som håller drycken varm länge

Prisklass: Premium Storlek: 473 ml Material: Livsmedelsklassad rostfri stål 18/8 Maskindisk: Nej Micro: Nej

Klean Kanteen Insulated Tumbler 473ml

Klean Kanteen Insulated Tumbler är en påkostad modell som kommer med två olika lock – en sugrörslösning för kalla drycker och ett klassisk kaffekoppslock med en mindre öppning att dricka genom. Ingetdera lock är helt tätt, så muggen kan inte läggas ned i väskan och viss risk för läckage uppstår så fort muggen skakas eller stöts till.

Designen ger en känsla av friluftsliv, men är samtidigt klassisk nog att funka i urban miljö. Drickupplevelsen är en fullträff. Oavsett typ av dryck så slipper man dräll, inte heller tar vätskan smak av behållaren.

Håller värmen mer än tillräckligt länge

Klean Kanteen Insulated Tumbler är mycket effektiv när det kommer till värmehållningen. Trots att viss värme läcker ut genom öppningen så är kaffet fortfarande varmt många timmar efter upphällning. Det rostfria stålet och den rejäla isoleringen gör dock muggen relativt stort, och helt fylld så kan den upplevas tung att bära på under längre stunder.

Överlag lever Insulated Tumbler väl upp till förväntningarna på en flergångsmugg, men att kunna stänga igen locket känns som en grundläggande funktion som borde funnits där. Har man en stark, stabil arm och inte räds risken för skvätt så kan man dock utan tvekan bli nöjd med sin Klean Kanteen Insulated Tumbler.

God att dricka urbra värmehållningsförmågaenkel att rengöra
Locket kan inte stängas heltnågot stor och tung

7. Stelton To Go Click

Flergångsmugg för den som gillar fin design och Mumin

Prisklass: Premium Storlek: 400 ml Material: Rostfritt stål, BPA- och ftalatfri plast Maskindisk Vanliga: Ja Mumin: Nej Micro: Nej

Stelton To Go Click Termosmugg 20cl

Stelton To Go Click finns i flera olika utföranden, med vissa skillnader. Den vanliga muggen i rostfritt stål kan diskas i maskin medan specialutgåvan Mumin har en emalj på utsidan som endast klarar av handdisk, något som ihop med en högre pris kan anses göra Mumin-muggen mindre prisvärd. I övrigt fungerar Stelton To Go Click-muggarna likadant.

Tanken är att man ska kunna dricka ur denna flergångsmugg precis som ur en vanlig kopp. Med Stelton To Go Click behöver man såldes inte pricka munnen med en särskild pip. Istället trycker man ned hela det runda locket med ett klick, och sedan kan man sippa från den kant man själv väljer.

Flergångsmugg med 360 graders drickbarhet

Upplägget har både för- och nackdelar. Stelton To Go Click håller visserligen helt tätt och kan riskfritt packas ned i en väska. Men när man väl druckit ur den så tenderar vätska att samlas precis under locket. Den kan sedan sippra ut även fast locket i övrigt är stängt. Det är också inte helt tydligt om man klickat locket i stängt läge eller ej.

Stelton To Go Click håller både värme och kyla väl, så oavsett hur den valda drycken ska serveras så kommer den bibehålla ungefär samma temperatur även under restiden till arbetet eller utflyktsmålet. Stelton To Go Click är en på många sätt välfungerande flergångsmugg, dock med något mer fokus på fin design än på praktisk funktion.

Snygg designhåller värme vällätt att handdiska
Mumin-muggen kan ej maskindiskasviss risk för drällotydligt klicklock

8. Light My Fire Pack-up Cup

Stilren och lätt flergångsmugg som kan fällas ihop till ett kompakt paket

Prisklass: Budget Storlek: 260 ml Material: TPE antislip material och PP Maskindisk: Ja Micro: Ja

Light My Fire Pack-Up Termosmugg 26cl

Light My Fire Pack-up Cup är en unik flergångsmugg som kanske skulle kunna beskrivas som det mer urbana alternativet till en kåsa. Dess mest speciella funktion är att koppen kan tryckas ihop till ungefär 1/3 av dessa ordinarie storlek. Det innebär att Pack-up Cup ryms i fickan och alltid kan finnas med.

Muggen utgörs av ett lock som även när det tas av sitter ihop med resten av koppen. Storleksmässigt är Light My Fire Pack-up Cup åt det mindre hållet, och den har ingen direkt värmehållande förmåga – men fungerar bättre än en engångsmugg.

Ett lock som sitter för löst

Tyvärr tenderar locket att lossna från muggen alldeles för lätt, bara man tar ett för hårt tag runtom så åker det av. Öppningen i locket som man ska dricka ur kan heller inte stängas igen. Det innebär att man inte kan ha en vätskefylld Light My Fire Pack-up Cup i väskan och skakar man muggen så stänker det. Den är dessutom för liten för en del mugghållare i bilar.

Till dess fördel så kan Light My Fire Pack-up Cup köras i diskmaskin och muggen har ett mycket överkomligt pris. Men för den som skyr engångsprodukter och vill ha ett återanvändbart alternativ alltid redo att få sin to go-kaffe serverad i så passar ihopfällbara Light My Fire Pack-up Cup bra.

Hopfällbartidlös form och designkan maskindiskaslätt och kompakt
Locket lossnar för lättkan inte stängas igen

9. Lagerhaus Termomugg

Roligt designad flergångsmugg med värmehållande funktion och lättanvänt lock

Prisklass: Budget Storlek: 360 ml Material: Polypropen Maskindisk: Nej Micro: Nej

Lagerhaus Termomugg finns i ett flertal olika, lekfulla utföranden där gemensam faktor för designen är en tydlig riktning mot stadsbon som ska dricka sitt kaffe på väg till eller från jobbet. Muggen utgörs en kopppdel och ett helt avtagbart lock i svart plast. I locket finns en öppning som kan stängas för men tyvärr förhindrar det inte spill.

Skjuter man för öppningen så håller muggen visserligen tätt vid normalt bruk. Men skakar man om den så läcker det, samma gäller om muggen lutas åt sidan. Att packa ned Lagerhaus Termomugg i väskan är därmed inte att tänka på.

Stor mugg som håller värmen väl

Det finns en viss värmehållande förmåga i Lagerhaus Termomugg. Varm dryck håller en bra dricktemperatur i omkring en timme. Precis lagom för den som pendlar till arbetet. Inga tecken på missfärgning syns på koppens insida och det finns ingen otrevlig doft från den, men den får endast handdiskas.

Lagerhaus Termomugg är ganska stor. Det ihop med den glatta ytan gör att det för den med små händer kan känna svårt att få till ett bra grepp. För vardagsbruk får Lagerhaus Termomugg godkänt, men för att vara riktigt praktisk behövs ett lock som håller tätt på riktigt.

Rolig designenkelt att öppna och stänga lockethåller värmen en timme
Läckerkänns inte tålig vid fall och stötar
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss