Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Flergångsmugg: 9 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 27 januari 2020

Känns det som hög tid att sluta med engångsmuggar för kaffet? Vi har testat flergångsmuggarna du kan använda om och om igen och utser Hydro Flask Wide Mouth till bäst i test. Det är en påkostad, helt tätt mugg med utmärkt värmehållande förmåga och smart lock. Till bästa budgetval utser vi Termosmugg Asaklitt, en prisvärd flergångsmugg som klarar av att hålla både varmt och tätt.

Flergångsmugg

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av flergångsmuggar har vi låtit vanliga kaffedrickare använda olika modeller av flergångsmuggar. Muggarna har både använts för kaffe eller annan dryck som tas med hemifrån, och som ett utbyte mot engångsmuggar för att ta sitt köpekaffe i. Varje mugg har testats i två exemplar och vi har under testförfarandet tittat på följande saker:

  • Design: Hur är muggens utseende och storlek? Är muggen bekväm och lagom sval att hålla i även när den är fylld med varm vätska?

  • Funktion: Finns det någon värmehållande funktion, och hur effektiv är den? Är muggen enkel att rengöra? Kan man dricka drällfritt ur den?

  • Pålitlighet: Kan muggen stängas igen helt? Håller den tillräckligt tät för att kunna packas ned i en väska? Hur är muggens kvalitet efter en tids användning?

test-av-flergangsmuggar

Utöver ovan funktioner och egenskaper så har vi också vägt in muggens pris, och därefter utsett testets vinnare.

1. Hydro Flask Wide Mouth - BÄST I TEST

Påkostad och helt tät flergångsmugg med otroligt bra värmehållande förmåga

Prisklass: Premium Storlek: 946 ml Material: 18/8 Pro Grade rostfritt stål Maskindisk: Nej Micro: Nej

Hydro Flask Wide Mouth Coffee Termos 0.473 L

Man får vad man betalar för, brukar det heta. Och med Hydro Flask Wide Mouth så är dessa ord helt sanna. Denna flergångsmugg ur premiumsegmentet håller hög kvalitet rakt igenom. Designen är enkelt stilren, med en behållare i metall och ett Flip Lid-lock i plast, som smidigt kan öppnas med en hand.

Den värmehållande förmågan är förbluffande god. Nästan för bra, om man är den som vill kunna dricka sitt kaffe direkt utan att bränna sig. Men om man uppskattar att kan smutta på kaffet under dagen så håller Hydro Flask Wide Mouth imponerande nog en god temperatur även 6-7 timmar efter upphällning.

test-av-Hyrdo-Flask-Wide-Mouth

Lite bökigt lock på annars fulländad mugg

Öppningen man dricker ur är precis lagom stor. En viss kondens kan bildas på insidan av locket, och har man otur hamnar det på nästippen när man dricker. Men det är ett litet minus bland en lång radda av plus. Hydro Flask Wide Mouth håller helt tätt. Denna flergångsmugg, eller kanske snarare minitermos, kan man utan att oroa sig slänga ned i väskan på väg till jobbet.

Muggen måste handdiskas men har efter en tids användning bibehållit sin fräschör. Priset är högt. Men på lång sikt är Hydro Flask Wide Mouth otroligt väl investerade pengar.

Håller helt tättmycket god värmehållningstilren designpassar för all användning
Tål inte maskindisk

2. Termosmugg Asaklitt - BÄSTA BUDGETVAL

Mycket prisvärd flergångsmugg som både håller värmen och håller tätt

Prisklass: Budget Storlek: 300 ml Material: Rostfritt stål 304 Maskindisk: Ja Micro: Nej

Asaklitt - Termosmugg 30 cl

Termosmugg Asaklitt finns i olika storlekar och ett flertal olika färger. Till utseendet ser den främst ut som en liten termos. Framtill finns ett snäppfäste för snabb och smidig öppning av muggen. På lång sikt känns detta som en svag punkt i konstruktionen, men under vårt test har Asaklitt förblivit hel.

Öppnar man upp muggen så finns det en drickpip dold under locket. På så sätt kan Termosmugg Asaklitt utan bekymmer användas som en drickmugg medan man är på rörlig fot. Tillverkaren utlovar att värmen ska hållas i 4 timmar, men många gånger förblir drycken varm längre än så.

test-av-Asaklitt-Termosmugg

Rejäl och pålitlig flergångsmugg

Det här är en tålig flergångsmugg som inte bara lovar att hålla tätt utan också lever upp till det. Fylld till brädden, nedpackad i en väska klarar Termosmugg Asaklitt av både kollektivtrafik i rusningstid och cykelturer, helt utan att läcka. Drickupplevelsen får godkänt, pipen dräller inte vid användning. Men det finns risk för att vätska skvättar upp när snäpplocket lossas om muggen är helt fylld.

När muggen ska rengöras så kan man enkelt skruva av hela locket, för att komma åt att rengöra ordentligt. Muggen kan även köras i diskmaskin. Helhetsintrycket av Termosmugg Asaklitt är att detta är en mycket prisvärd och rejäl flergångsmugg som håller lika varmt som den håller tätt.

Bra värmehållningläcker inteneutralt snygg design
Doftar lite plastlocket tar i näsan när man dricker

3. Klean Kanteen TK Wide

Rejäl flergångsmugg med god värmehållning och smart lock som håller tätt

Prisklass: Premium Storlek: 355 ml Material: Livsmedelsklassad rostfri stål 18/8 Maskindisk: Nej Micro: Nej

Klean Kanteen Insulated Tkwide 355ml

Klean Kanteen TK Wide är en flergångsmugg som passar lika väl för stadsbon som vill vara miljömedveten som för den sanna skogsmullen som gillar att faktiskt gå ut och uppleva vildmarken. Storleksmässigt är muggen väl tilltagen. Tyvärr något i överkant, då den är för stor för mugghållarna i samtliga fyra bilar den har testats i.

Designen är enkel och muggen finns tillgänglig i många olika färger. TK Wide fungerar med många olika drycker. Fylld med kall dryck och is så är isen ännu osmält sex timmar senare. Och efter lika lång tid är en het kopp kaffe fortfarande drickbar.

Pålitlig mugg som inte läcker

Med en hand kan man lätt öppna upp en öppning för att dricka ur och öppningen känns behaglig mot läpparna. Vill man att kaffet ska svalna snabbare kan man även skruva av locket helt på Klean Kanteen TK Wide och använda den som en vanlig kopp. Helt igenstängd håller muggen pålitligt tätt och man törs utan tvekan packa ned den i väskan.

Även om muggen inte får köras i diskmaskinen så har det gått att hålla den lika fräsch som när den var ny. En lite smalare botten så att den gick ned i olika mugghållare är egentligen det enda som saknas för att Klean Kanteen TK Wide skulle bli en fullständig fullträff.

Välfungerande lockgod värmehållninghåller helt tätt
För stor för att gå i vanliga mugghållaretål ej maskindisk

4. Ecoffee Cup

Snyggt designad flergångsmugg med stängningsbart lock

Prisklass: Mellan Storlek: 250/340 ml Material: Bambufiber, växtbaserat melamin, harts - Lock och midjebandet är i silicon Maskindisk: Ja Micro: Nej

Ecoffee Cup Yeah Baby Termosmugg 40 cl

Ecoffee Cup piggar upp rejält med sitt breda utbud av både färger och mönster. För den som inte alls tilltalas av friluftsmuggarnas termoskänsla så upplevs denna modell mycket mer rätt. Så har Ecoffee Cup inte heller någon direkt funktion, utöver att vara ett kärl att dricka sitt kaffe eller te ur. Frågan är dock om det behövs så mycket mer än så?

Ecoffee Cup utgörs av en mugg, ett värmeisolerande silikonband runtom samt ett lock i plast. Locket kan stängas igen men håller inte helt tätt. Muggen går därmed inte att packa ned i en väska. Men locket är tillräckligt skydd för att man ska kunna ha med muggen på bussresan utan att riskera skvätt vid plötsliga inbromsningar.

Greppvänligt silikonband håller handen sval

Någon värmehållande förmåga finns inte i Ecoffee Cup. Men den är bättre än en vanlig pappersmugg med plastad insida och lämpar sig perfekt för den som tar sitt kaffe to go men planerar att dricka det direkt. Själva muggen blir också värme, så man måste hålla i silikonbandet för att inte bränna sig. När det värms upp blir det lösare i passformen och kan ibland behöva justeras för att inte glida.

Muggen kan köras i diskmaskin, vilket underlättar för att hålla den ren och fräsch. Ecoffee Cup är ett mycket prisvärt alternativ för den som vill undvika engångsmuggar.

Snygg designåtervinningsbarpassar i alla mugghållare
Spillskyddet i locket upplevs enkelt att tappa bortsilikonbandet glider

5. Sagaform Bilmugg

Prisvärd, slittålig och stilig flergångsmugg med igenstängningsbart lock

Prisklass: Mellan Storlek: 240 ml Material: Rostfritt stål Maskindisk: Nej Micro: Nej

Sagaform - Termosmugg 40 cl 7.5 cm

Sagaform Bilmugg finns i två olika storlekar. Den mindre är lagom i höjd för att gå in under kaffemaskiner. Bilmugg kan förstås även användas som termosmugg med kaffe man tar med hemifrån. Designen är okomplicerad, med en koppdel i rostfritt stål och ett lock i plast. I locket finns en mindre öppning som stängs med hjälp av en knapp.

Tyvärr är det mycket svårt att se om muggen är öppen eller stängd, och vid ett par tillfällen har en olycka med spill inträffat på grund av denna otydlighet. I övrigt fungerar locket väl. Öppningen är lagom för att dricka igenom och locket är förhållandevis tätt. Endast om man lägger den ned eller skakar muggen kraftig sker ett litet läckage.

Effektiv på att behålla greppvänlig temperatur

Muggen har en godkänd värmehållande förmåga. Åtminstone i någon timme håller den kaffe med mjölk vid drickbara temperatur. Koppens isolering känns dock mer effektiv som ett sätt att göra utsidan sval nog att hålla i, än för att hålla kvar värmen i vätskan. Sagaform Bilmugg har överlag varit enkel att använda och att hålla ren, även om locket kräver lite mer trixande när man handdiskar det i och med att man inte kan ta isär det.

Sagaform Bilmugg överraskar med en både stilren, prisvärd och slittålig design. Hade man bara enklare kunnat se om locket är öppet eller stängt så hade betyget bumpats ett steg.

Håller drycken lagom varmenkel att användahåller tätt vid vanlig användning
Otydligt om locket är öppet eller stängtkan inte packas ned i väskan

6. Klean Kanteen Insulated Tumbler

Stor och rejäl flergångsmugg som håller drycken varm länge

Prisklass: Premium Storlek: 473 ml Material: Livsmedelsklassad rostfri stål 18/8 Maskindisk: Nej Micro: Nej

Klean Kanteen Insulated Tumbler 473ml

Klean Kanteen Insulated Tumbler är en påkostad modell som kommer med två olika lock – en sugrörslösning för kalla drycker och ett klassisk kaffekoppslock med en mindre öppning att dricka genom. Ingetdera lock är helt tätt, så muggen kan inte läggas ned i väskan och viss risk för läckage uppstår så fort muggen skakas eller stöts till.

Designen ger en känsla av friluftsliv, men är samtidigt klassisk nog att funka i urban miljö. Drickupplevelsen är en fullträff. Oavsett typ av dryck så slipper man dräll, inte heller tar vätskan smak av behållaren.

Håller värmen mer än tillräckligt länge

Klean Kanteen Insulated Tumbler är mycket effektiv när det kommer till värmehållningen. Trots att viss värme läcker ut genom öppningen så är kaffet fortfarande varmt många timmar efter upphällning. Det rostfria stålet och den rejäla isoleringen gör dock muggen relativt stort, och helt fylld så kan den upplevas tung att bära på under längre stunder.

Överlag lever Insulated Tumbler väl upp till förväntningarna på en flergångsmugg, men att kunna stänga igen locket känns som en grundläggande funktion som borde funnits där. Har man en stark, stabil arm och inte räds risken för skvätt så kan man dock utan tvekan bli nöjd med sin Klean Kanteen Insulated Tumbler.

God att dricka urbra värmehållningsförmågaenkel att rengöra
Locket kan inte stängas heltnågot stor och tung

7. Light My Fire Pack-up Cup

Stilren och lätt flergångsmugg som kan fällas ihop till ett kompakt paket

Prisklass: Budget Storlek: 260 ml Material: TPE antislip material och PP Maskindisk: Ja Micro: Ja

Light My Fire Pack-Up Termosmugg 26 cl

Light My Fire Pack-up Cup är en unik flergångsmugg som kanske skulle kunna beskrivas som det mer urbana alternativet till en kåsa. Dess mest speciella funktion är att koppen kan tryckas ihop till ungefär 1/3 av dessa ordinarie storlek. Det innebär att Pack-up Cup ryms i fickan och alltid kan finnas med.

Muggen utgörs av ett lock som även när det tas av sitter ihop med resten av koppen. Storleksmässigt är Light My Fire Pack-up Cup åt det mindre hållet, och den har ingen direkt värmehållande förmåga – men fungerar bättre än en engångsmugg.

Ett lock som sitter för löst

Tyvärr tenderar locket att lossna från muggen alldeles för lätt, bara man tar ett för hårt tag runtom så åker det av. Öppningen i locket som man ska dricka ur kan heller inte stängas igen. Det innebär att man inte kan ha en vätskefylld Light My Fire Pack-up Cup i väskan och skakar man muggen så stänker det. Den är dessutom för liten för en del mugghållare i bilar.

Till dess fördel så kan Light My Fire Pack-up Cup köras i diskmaskin och muggen har ett mycket överkomligt pris. Men för den som skyr engångsprodukter och vill ha ett återanvändbart alternativ alltid redo att få sin to go-kaffe serverad i så passar ihopfällbara Light My Fire Pack-up Cup bra.

Hopfällbartidlös form och designkan maskindiskaslätt och kompakt
Locket lossnar för lättkan inte stängas igen

8. Lagerhaus Termomugg

Roligt designad flergångsmugg med värmehållande funktion och lättanvänt lock

Prisklass: Budget Storlek: 360 ml Material: Polypropen Maskindisk: Nej Micro: Nej

Lagerhaus Termomugg finns i ett flertal olika, lekfulla utföranden där gemensam faktor för designen är en tydlig riktning mot stadsbon som ska dricka sitt kaffe på väg till eller från jobbet. Muggen utgörs en kopppdel och ett helt avtagbart lock i svart plast. I locket finns en öppning som kan stängas för men tyvärr förhindrar det inte spill.

Skjuter man för öppningen så håller muggen visserligen tätt vid normalt bruk. Men skakar man om den så läcker det, samma gäller om muggen lutas åt sidan. Att packa ned Lagerhaus Termomugg i väskan är därmed inte att tänka på.

Stor mugg som håller värmen väl

Det finns en viss värmehållande förmåga i Lagerhaus Termomugg. Varm dryck håller en bra dricktemperatur i omkring en timme. Precis lagom för den som pendlar till arbetet. Inga tecken på missfärgning syns på koppens insida och det finns ingen otrevlig doft från den, men den får endast handdiskas.

Lagerhaus Termomugg är ganska stor. Det ihop med den glatta ytan gör att det för den med små händer kan känna svårt att få till ett bra grepp. För vardagsbruk får Lagerhaus Termomugg godkänt, men för att vara riktigt praktisk behövs ett lock som håller tätt på riktigt.

Rolig designenkelt att öppna och stänga lockethåller värmen en timme
Läckerkänns inte tålig vid fall och stötar

9. Keep Cup Original Hydro

Smidig och lätt liten mugg tillverkad av återvinningsbara material

Prisklass: Mellan Storlek: 227/340 ml Material: Polypropylen, BPA- och BPS-fri Maskindisk: Ja, på övre hyllan Micro: Kan värmas utan lock till 100°C

KeepCup Original Termosmugg 34 cl

Keep Cup Original Hydro finns i ett stort utbud av både storlekar och färger. De mest färgglada muggarna har en lekfull design som inte riktigt uppskattas av vuxna testare i storstadsmiljö, men muggen finns även i mer stilrena utföranden i svart, grått och beige. Original Hydro har ett värmeisolerande silikonband runt om dess utsida, för att man ska kunna hålla i en mugg med varmt innehåll utan att bränna sig.

Locket har ett rejält spillskydd i form av ett runt, mindre lock. Keep Cup Original Hydro håller inte helt tätt och kan inte läggas ned i en väska när muggen är full. Men locket räcker som skydd mot olyckor när man tar sitt kaffe på språng. Tyvärr är det locket rätt segt att få upp och trycka fast, vilket minskar användarvänligheten.

Tillverkad i återvinningsbara material

Det finns en viss värmehållande förmåga i Keep Cup Original Hydro. Den håller utan tvekan drycken varm längre än vad en engångsmugg kan göra. En testare upplever också en viss plastig doft från muggen. Keep Cup Original Hydro är dock enkel att rengöra efter användning, tack vare att hela muggen kan köras i diskmaskin.

Vi uppskattar också att den är tillverkad i återvinningsbara material. Keep Cup Original Hydro är en liten och lätt mugg, lagom för den som vill undvika engångsprodukter men inte behöver kunna ha kaffet med sig någon längre stund.

Smidig storleklåg viktbra grepp tack vare silikonbandet
Håller inte tättsvårt att sätta fast det lilla locket

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!