Uppdaterad 20 juni 2022

Brun utan sol: 16 produkter i test

Letar du efter en produkt som ger dig en solkysst kropp även när solen lyser med sin frånvaro? Vi har testat brun utan sol i flera olika prisklasser, från bland andra St Tropez, Ida Warg och Tan-Luxe. För att vi ska kunna utse en brun utan sol till bäst i test, måste den vara lätt att applicera, ge en vacker färg och inte missfärga kläder eller lakan.

Brun utan sol bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av brun utan sol har produkterna utvärderats dels efter en första applicering och dels efter upprepad användning för att kunna avgöra hur produkten presterar och om det går att bygga upp en mörkare nyans. I testet har vi utgått från nedanstående parametrar för att kunna göra en bedömning.

  • Färg: Hur blir färgen av produkten? Är den brun och ser den naturlig ut? Hur intensiv blir färgen och går det bygga upp en mörkare nyans över tid? Är produkten lystergivande?

  • Applicering: Är produkten enkel att applicera? Är det lätt att undvika ränder och vita fläckar?

  • Kladd: Kladdar produkten vid applicering? Hur snabbt absorberas den av huden? Lämnar den fläckar på kläder och lakan?

  • Doft: Hur doftar produkten? Tränger den säregna doften av brun utan sol igenom? Hur länge doftar produkten?

Brun utan sol Bäst i test

Omdömet på produkten är baserat på den sammantagna helhetsupplevelsen där också förpackningen är med. Betyget är sedan satt utifrån omdömet i relation till produktens pris för att kunna avgöra prisvärdheten.

Vi har testat ett urval av populära brun utan sol-produkter. Jämför pris på fler populära brun utan sol på Pricerunner.. Passa gärna på att läsa vårt test av solkrämer också - för även om du får en vacker färg av brun utan sol, måste du ändå skydda dig mot solens strålar.

1. St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist – BÄST I TEST BRUN UTAN SOL

En lättapplicerad brun utan sol för den som tycker det är svårt med BUS

Formula: Spray Förpackning: Plastflaska Nivå på färg: Medel Behövs appliceringshandske: Ja

St. Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist 200ml

St Tropez är riktiga veteraner när det kommer till brun utan sol, men det innebär inte att man alltid får en perfekt färg av deras produkter. Med St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist är det dock lekande lätt att få en härligt solkysst hud.

Denna spray-produkt är helt genomskinlig. Detta innebär både fördelar och nackdelar. Nackdelen är att det inte är helt tydligt vart man har applicerat produkten. Fördelarna är att det slipper bli kladdigt och man undviker fula fläckar på kläder och annat i närheten. I slutändan visar det sig vara lättare än förväntat att få en jämn färg – trots att sprayen är ofärgad.

Enkel applicering med hjälp av handske

Som med de allra flesta brun utan sol-produkter, bör man ta hjälp av en applikatorhandske. Därefter sprayar man helt enkelt kroppen och sedan smörjer man in produkten med hjälp av handsken. Sprayen fördelas då jämnt. Tänk dock på att göra en kroppsdel i taget – annars riskerar sprayen att torka innan du hinner fördela den med handsken.

Färgen kommer gradvis under några timmars tid och den blir riktigt fin. Det ser verkligen ut som om man fått mycket tid utomhus i solen. Givetvis är det viktigt att göra ett bra grundarbete – är dina armbågar torra, kommer resultatet bli fläckigt. Men om man ser till att exfoliera och återfukta, blir färgen jämn och fin.

Härligt tropisk doft

Det går aldrig att helt maskera lukten av en BUS-produkt – men vid själva sprayningen luktar St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist härligt tropisk. Timmarna efteråt luktar den däremot tydligt av brun utan sol.

För en snygg och jämn färg, kombinerat med en busenkel applicering, är St Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist ett självklart val.

Enkel att applicerager en jämn och naturlig färgfungerar fint även om man är riktigt ljus
Den ofärgade sprayen kan vara svår att se vid appliceringlite väl dyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Deloox Logotyp

St. Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist

286 kr

Supershop

St. Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist

286 kr
Cocopanda SE Logotyp

St.Tropez Purity Vitamins Mist 200ml

327 kr

2. Tanrevel Pro – BÄSTA PREMIUMVAL

Omskriven brun utan sol, för den som vill ha ett perfekt resultat

Tanrevel Pro 150ml

Tanrevel har utan tvekan tagit Europa med storm, och med all rätt. Detta är nämligen en brun utan sol-produkt som ger dig salongsresultat hemma – och det är inte ens svårt.

Brun utan sol som ger ett vackert resultat

En av de största farhågorna när man ska locka fram en säker solkysst look med hjälp av en brun utan sol, är att resultatet ska bli fläckigt eller orange, eller båda delarna. Tanrevel är en brun utan sol för ansiktet, och det innebär att det bara är att hålla andan och köra. Internet och sociala medier vittnar om fantastiska och naturliga resultat, men i dessa dagar är det svårt att veta vilka recensioner som är genuina och vilka som är omärkta men betalda samarbeten. Vid första appliceringen, blir vår testperson först lite förskräckt. Vätskan man sprayar på, är nämligen rätt mörk. Efter någon timme får hon kalla fötter och torkar bort lite av det, men utvecklar ändå en fin om än något lite väl diskret färg.

Vid nästa testtillfälle är testaren lite modigare. Dels sprayar hon mer generöst, dels låter hon det sitta kvar. Resultatet är wow. Tanrevel pro levererar verkligen en naturlig färg, som vare sig blir orange eller fläckig.

Förbered huden för bästa resultat

Naturligtvis måste man även med Tanrevel, se till att förbereda huden. Tanrevel rekommenderar att man exfolierar något dygn innan. Man ska också se till att inte använda någon fuktkräm innan eller direkt efter behandlingen. För en person som är van att återfukta varje morgon, känns det nästan lite stramt i huden. Men det är trots allt bara en dag det rör sig om, så det går att stå ut.

Det är också en bra idé att skydda ögonbryn och hårfäste med en fet kräm (tänk vaseline). Annars har färgen en tendens att samla sig kring hårfästet. Detta är ett tips, oavsett vilken brun utan sol-spray du tänkt använda. Se även till att göra rent öronen direkt efter applicering, då det gärna samlas lite extra produkt där, vilket kan ge ett skitigt intryck.

Dyr maskin ger jämn och naturlig BUS-färg

Färgen håller fint, men man kan med fördel toppa upp efter tre eller fyra dagar. Det beror lite på vilken styrka man är ute efter.

Tanrevel är helt klart dyrare än andra produkter. Detta beror på att du inte bara köper vätskan som sprayas i ansiktet, utan även en maskin som du sprayar med. Maskinen fördelar sprayet otroligt fint och jämnt. Och när det är dags att köpa mer vätska, då räcker det så klart att köpa en refill och då är prisläget rätt normalt jämfört med andra selftanners.

Detta är en produkt för dig som tidigare misslyckats med all brun utan sol. Resultatet blir vackert, jämnt och slående naturligt. Som en resa till solen, utan köerna på flygplatsen.

Jämnt resultaten vacker och naturlig färglättanvänd
Dyrt första inköp

3. Ida Warg Self-Tanning Spray - BÄSTA BILLIGA BRUN UTAN SOL

Smidig och näst intill luktfri brun utan sol som även passar blekfisar

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska Nivå på färg: Medel Behövs appliceringshandske: Ja

Ida Warg Self Tanning Spray 150ml

Brun utan sol-produkterna som influencern Ida Warg ligger bakom blev snabbt en snackis. Folk vittnar om jämna och gradvisa resultat och vi kan bara instämma i hyllningskören. Även den mest bleka hud får en naturligt solkysst look som är lätt att bygga på genom flera appliceringar.

Sprayas i handske för applicering

Ida Wargs Self-Tanning spray appliceras enligt instruktionen genom att sprayas i den handske som köps separat för att sedan smörjas in i huden. Givetvis går det också bra att spraya direkt på kroppen och använda handsken efteråt för att fördela produkten jämnt. Den vågade kan göra detta utan handske, men då riskerar man också att handen missfärgas. Sprayen är helt ofärgad, vilket innebär att man får lov att koncentrera sig vid applicering för att inte missa några ställen. Men i och med att färgen ändå byggs upp gradvist, är det ingen katastrof om man råkar lämna en liten fläck obehandlad.

Oparfymerad brun utan sol

Enligt förpackningen är detta en helt doftfri produkt, vilket delvis stämmer. Under användning kan man inte känna någon doft alls, men efter några timmar går det ändå att förnimma en lukt av brun utan sol. Produkten torkar dock snabbt och inga rester har synts på lakan om man gjort behandlingen ett par timmar innan läggdags.

Priset är bra, appliceringen enkel och resultatet är snyggt – en klar budgetfavorit!

Jämn dosering av spraybra prisfin och naturlig färg
Något svårapplicerad då den är helt genomskinlig. Färgen tar tid att mogna.

4. Sunkissed Gradual Tan Light/medium

En brun utan sol som ger naturlig färg, för den som inte vill betala dyra pengar

Sunkissed 95 Percent Natural Gradual Tan Light Medium 200ml

Sunkissed Gradual Tan (light/medium) är en otroligt prisvärd brun utan sol helt utan krusiduller. Förpackningen, säger en av testdeltagarna, ser ut som något som finns att köpa i matbutiken. Och det stämmer faktiskt – Sunkissed är ett märke som är lätt att shoppa även bortom nätbutikerna.

Flaskan må inte vara den snyggaste, men den är generöst tilltagen. Krämen är något svårdoserad, det är lätt att klämma ut för mycket. Däremot är den sedan enkel att applicera och känns dessutom rejält återfuktande. Även om man inte hade nyexfolierade ben, blev färgen jämn och fin. Färgen drog inte alls åt orange, inte ens om man hade en mycket ljus hud som utgångspunkt. Istället blev huden perfekt solkysst på ett mycket naturligt sätt.

Brun utan sol till kanonpris

Sunkissed Gradual Tan luktar gott och fräsch, med en dragning åt det söta. Doften upplevs varken tung eller sliskig, utan sticker snarare ut för att den luktar förvånansvärt gott. Det är klart att den säregna BUS-doften lurar där under om man luktar nära, men inte så starkt att det stör.

Krämen absorberas snabbt och lämnar inget kladd. Den går bra att applicera utan handske, men se till att tvätta händerna direkt efter så du slipper färgade händer. Detta är en riktigt billig brun utan sol, som trots det låga priset inte gör avkall på vare sig resultat eller doft, något som uppskattades mycket i testet.

Luktar gottnaturligt resultatmycket bra pris
Något svårdoserad

5. Tan-Luxe The Gradual

En brun utan sol för den som har bråttom och vill ha ett tydligt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Plastflaska Nivå på färg: Stark Behövs appliceringshandske: Nej

Tan-Luxe The Gradual Illuminating Tanning Lotion 250ml

Det första man slås av då man öppnar Tan-Luxe The Gradual är hur fräscht den luktar – ingen överväldigande stark lukt av den klassiska brun utan sol-doften, utan istället en frisk doft av sommar. Formulan är förvånande lös och man får därför vara försiktig vid dosering. Till The Gradual krävs ingen appliceringshandske, men har man en liggande hemma är det ingen tokig idé att använda den eftersom det kommer göra slutresultatet ännu jämnare.

Ingen gradvis stegring av färg – här går det snabbt

The Gradual ger ett snabbt och ordentligt resultat. Låt er inte luras av namnet, färgen kommer inte gradvis, den kommer på en gång. Härligt snabbt och bara inom ett par timmar kan man stoltsera med en rik färg. Eftersom den ger så pass mycket bränna på en gång, gäller det att inte överdosera produkten vid applicering. Ett tunt lager kommer man långt på, vilket också gör The Gradual dryg och den räcker längre tid än vad man kan tro när man först ser flaskan.

Absorberas raskt

Produkten absorberas snabbt och känns lätt men återfuktande på huden, och så länge den arbetas in ordentligt (precis som med vilken body lotion som helst) ger Tan-Luxe The Gradual ett svårslaget fräscht och naturligt resultat.

Effektiv, dryg och väldoftande har gjort The Gradual från Tan-Luxe till en storfavorit på badrumshyllan.

Snygg och naturlig färg. Luktar gott.
Lite rinnig att jobba medså dosera sparsamt

6. Cocoa Brown One Hour Tan

Kladdfri brun utan sol som är så lättanvänd att den passar även för nybörjaren

Formula: Mousse Förpackning: Sprayflaska Nivå på färg: Svag färg Behövs appliceringshandske: Ja

Cocoa Brown Tan Love Mousse Medium 150ml

En söt doft sprider sig när den fasta moussen från Cocoa Brown sprejas ut och den luktar som en klick sommar. Den ljust bruna färgen gör det enkelt att smörja ut ett jämnt lager. Moussen är också lite gyllene, vilket ger en trevlig lyster som gör att man genast känner sig fräschare.

Nästan helt kladdfri

En av de bästa egenskaperna med Cocoa Brown, och en aspekt som gör att den sticker ut från övrigt utbud, är att den i princip inte kladdar alls. Väldigt snabbt går den in i huden utan att det för den delen är svårt att få moussen jämnt fördelad över huden.

Ska sköljas av

Cocoa Brown kan sköljas av efter en, två eller tre timmar beroende på hur mörk färg som önskas. Därför går den inte applicera på kvällen innan man lägger sig. Något som helt klart blir problem för den med en aktiv livsstil. Å andra sidan är det ett smidigt sätt att kontrollera resultatet. Ett resultat med mer färg hade önskats då det blir väldigt försiktigt. Dock blir färgen mycket naturlig och snygg. Doften av brun utan sol tränger igenom en hel del men eftersom produkten ändå duschas av gör det inte så mycket.

Cocoa Brown har inte blivit stort utan anledning. Med ett snyggt resultat och ett trevligt pris förtjänar denna produkt att uppmärksammas.

Snabb torktidbra konsistenslätt att få jämnnaturligt resultat
Ska sköljas avsvag färg

7. St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

En mycket lättapplicerad BUS-produkt för den som längtar efter en verklighetstrogen bränna

Formula: Mousse Förpackning: Pumpflaska Nivå på färg: Mycket färg Behövs appliceringshandske: Ja

St. Tropez Self Tan Bronzing Mousse 120ml

En härligt gyllene och verklighetstrogen nyans levereras från denna brun utan sol. St. Tropez är en av de mest populära tillverkarna inom området och det är inte utan anledning. Resultatet är helt enkelt mycket bra.

Applikatorhandske rekommenderas

För applicering används en applikatorhandske som gör det enkelt att fördela moussen över huden. Vätskan har en brunaktig ton, vilket underlättar för att få ett jämnt resultat i och med att man kan se var man redan har smörjt. Denna Bronzing Mousse ger mycket resultat redan efter en användning, vilket gör att man behöver vara extra noggrann med att täcka överallt. Missar man något kommer det garanterat att synas nästa dag.

Relativt lång torktid

St. Tropez har lyckats dölja den typiska doften av brun utan sol relativt väl i sin produkt. När moussen appliceras tar det ett tag för den att torka vilket gör att det är bäst att applicera den på kvällen. Den brunaktiga färgen gör dock att vita lakan riskerar att bli lite missfärgade, men färgen går bort i tvätten. Produkten kan vid första anblick verka dyr men dess dryghet gör att den räcker länge. Detta i kombination med den enkla appliceringen och det fantastiska slutresultatet gör att St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse är ett riktigt bra val.

Verklighetstroget och gyllene resultatenkel att appliceramycket färg
Något kladdig

8. Dove DermaSpa Summer Revived

Perfekt self-tanner om man vill ha lite extra lyster

Formula: Kräm Förpackning: Mjuk tub Nivå på färg: Gradvis uppbyggnad

Dove DermaSpa Summer Revived Lotion Fair to Medium 200ml

Doves kräm skapar gradvis en vacker och naturlig solbrun nyans. Då färgen byggs upp gradvis under flera appliceringar så blir det inte några ränder eller mörka fläckar. Detta i kombination med den lätta konsistensen gör krämen enkel att använda.

Kladdar en del

Doves brun utan sol kan med fördel användas på redan naturligt solbrun hud för att ytterligare förstärka brännan och för att skapa mer lyster. Då krämen kladdar en del efter applicering bör man vänta tills den absorberats helt innan man klär på sig om man vill undvika fula fläckar.

Lyckas dölja den klassiska lukten av brun utan sol

En positiv egenskap är att Dove i stort sett helt har lyckats dölja den säregna doften av brun utan sol. DermaSpa Summer Revived doftar istället behagligt av mild parfym. Krämen finns i två olika nyanser, så att brännan bättre kan anpassas efter den egna hudtonen. Den ger en försiktig nyans av brun, vilket gör att den mörkare nyansen även går bra att använda på en ljusare hy om man vill ha ett mer intensivt resultat.

Att Dove DermaSpa Summer Revived så enkelt kan anpassas efter hur kraftig effekt man önskar sig är bara en av denna brun utan sols många starka sidor. Den har dessutom väldigt lågt pris i jämförelse med liknande produkter vilket gör den till ett mycket prisvärt alternativ.

Ger ett naturligt resultatLystergivande,Är lättanvänd och luktar gott
Lång torktid

9. Tan Luxe Super Glow Hyaluronic Self Tan Serum

Brun utan sol-serum för ansiktet, för den som vill fuktboosta huden

Tan-Luxe Super Glow Hyaluronic Self-Tan Serum 30ml

Med Super Glow Hyaluronic Self Tan Serum flörtar Tan Luxe vilt med hudvård: både när det gäller ingredienser och utseendet på förpackningen. Detta BUS-serum (BUS är den vanliga förkortningen för att slippa vricka tungan genom att säga: brun utan sol) kommer i en snyggt frostad glasflaska utrustad med en pipett, som onekligen för tankarna direkt till hudvård. Med bland annat hyaluronsyra, kokosolja och hallonfröolja på ingredienslistan, är det också tydligt att man med detta serum vill göra lite mer än bara ge färg till ansiktet. Här bjuds det även på fukt samt en lätt uppstramande effekt.

Tan Luxe Super Glow Hyaluronic Self Tan Serum har en något märklig doft, det sticker faktiskt nästan lite i näsan när man luktar direkt i flaskan. Dock visar det sig att vid applicering, så är lukten inget man besväras av och faktiskt knappt ens tänker på. Inte heller testpersonens sambo, som vanligtvis brukar reagera på den klassiska lukten av brun utan sol, märkte något.

Ger både jämn färg och fukt till ansiktet

Produkten, som appliceras som ett vanligt serum, absorberas snabbt och vi upplever att den fungerar bra att kombinera med den vanliga hudvårdsrutinen. Resultatet, även på en väldigt ljus hud, är milt och ser naturligt ut. Om du applicerar det på kvällen och tycker att resultatet är lite väl ljust på morgonen, vänta något dygn innan du applicerar igen, färgen fortsatte nämligen att djupna under dagen efter applicering.

Resultatet blir jämnt, även på torrare partier av huden. Serumet är transparent, så det gäller att hålla koll vart man lagt det, så man inte missar någon del av ansiktet. Huden kändes också väldigt fuktplumpad efter applicering, vilket vi uppskattade. Snygg färg och fukt på en och samma gång visar sig vara en riktigt bra kombination.

Hudvårdandefin och jämn färgluktar väldigt lite
Svårt med en genomskinlig produktdyrlite lång utvecklingstid

10. Maria Åkerberg Tan in a bottle

En ekologisk brun utan sol, för den som tänker på miljön

Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Nivå på färg: Lätt Behövs appliceringshandske: Nej

Maria Åkerberg Tan in A Bottle 100ml

Maria Åkerberg Tan in a bottle är en ekologisk brun utan sol som kommer i en stilrent vit tub. Här finns det verkligen ingenting som skvallrar om att det är en solbränna på tub vi har att göra med, förutom namnet så klart.

Örtig och trevlig doft

Även om det aldrig går att dölja den klassiska brun utan sol-lukten helt, luktar denna ändå lite mer örtigt än många andra produkter vi testat. Vid applicering blir man inte på något sätt knockad av lukten av dihydroxiacetone (vilket är den ingrediens som gör att man blir brun, som också luktar lite säreget), den smyger sig på först efter en stund på huden. Men även då luktar Tan in a bottle örtigt och överlag ganska så behagligt.

När man smörjer in sig med denna brun utan sol, är det en riktigt krämig och vit produkt man har att göra med. Faktum är att den är så pass krämig, att det tydligt syns vart man smörjt in sig. Detta underlättar enormt då man slipper gissa. Det tar en stund innan krämen helt absorberats, så undvik att smörja om du behöver sätta på dig kläder snabbt efteråt.

Resulterar i en mild färg

Färgen man får är ganska mild. Det står i beskrivningen att man inte kommer se brun ut direkt, utan att maximal färg kommer efter 3-4 dagars användning. För vår testperson, som har ett ljust utgångsläge, blev det dock en tydlig skillnad redan efter första omgången. Det är en behaglig färg som ser väldigt naturlig ut – ingen risk att ens ben kommer bli misstagna för ett par morötter med Tan in a Tube, med andra ord.

Efter någon vecka har det mesta av färgen försvunnit. Den försvinner jämnt och snyggt, vilket också är viktigt så man slipper den fläckiga looken.

Enkel att applicerafin och naturlig färgörtig doft
Tar tid på sig att absorberas

11. Ida Warg Tanning Drops

Brun utan sol-droppar till ansiktet, passar för de flesta plånböcker

Ida Warg Tanning Drops 45ml

Ida Warg har gjort sig känd för sina effektiva och budgetvänliga brun utan sol-produkter. Ida Warg Tanning Drops är inget undantag.

Tanning Drops kommer i en snygg förpackning av genomskinlig plast och man ser tydlig hur mycket som är kvar. Förpackningen har relevant information om att produkten är vegansk och doftfri, men instruktionstexten och innehållsförteckningen på baksidan av flaskan är lite för liten för att vara enkel att läsa. Instruktionerna är i det här fallet dessutom viktiga, då dropparna ska blandas med ens vanliga ansiktskräm – det vore synd att missa den viktiga detaljen.

Produkten är doftfri, men det innebär naturligtvis inte att lukten av brun utan sol inte finns där. Anledningen till att brun utan sol luktar är DHA, ämnet som utvecklar färgen och reagerar på huden. Så länge produkten innehåller DHA kommer produkten lukta mer eller mindre. Detta gäller även Ida Warg Tanning Drops.

Dosera varsamt för ett jämnt och solkysst resultat

För att få en jämn och lagom färg, får man vara noga med att inte överdosera dessa droppar i sin ansiktskräm. Börja hellre i underkant med ett par droppar. Tar man för mycket är det lätt att huden drar lite åt orange. Så inled försiktigt! Appliceringen är enkel i övrigt och eftersom man blandar dropparna med sin hudlotion, är det lätt att applicera dem jämnt på huden. Resultatet blir utan fläckar. Ett plus med att man ska blanda dessa droppar med sin favoritkräm, är att produkten är lätt att kombinera med sin vanliga hudvårdsrutin.

Priset är väldigt överkomligt och man blir faktiskt lite förvånad över att en så lättanvänd och effektiv produkt, har en så plånboksvänlig prislapp.

Härlig konsistenslätt att appliceralagom stor förpackning
Dosera försiktigt annars blir man orangesvårt att läsa instruktionernastark lukt

12. Loreal Sublime Bronze Fresh Self-Tanning Gel Face & Body

Brun utan sol med geléformula som är härligt svalkande och ger snygg färg

Formula: Gelé Förpackning: Plasttub Nivå på färg: Mellan Behövs appliceringshandske: Nej

L'Oréal Paris Sublime Bronze Fresh Feel Self Tanning Gel 150ml

Detta är en transparent brun utan sol-gelé i en rejäl plasttub. Problemet med transparenta produkter brukar vara att de är svåra att applicera jämnt, men detta upplevs inte vara fallet med Loreal Sublime Bronze Fresh Self-Tanning Gel Face & Body.

Lätt applicering

Att applicera Loreal Sublime Bronze Fresh Self-Tanning Gel Face & Body visar sig faktiskt vara otippat lätt. Samtidigt som den är transparent, har den en väldigt svag ton av brunt i sig, vilket på en blek hud räcker som stöd för att fördela gelen jämnt. Har man en djupare ton, blir den lätta färgen däremot ingen större hjälp. Det tar en stund för produkten att absorberas, vilket ändå innebär att det syns vart den har smorts in, i och med att huden glänser av gelen innan den torkat.

På tal om absorberingstid upplevs kroppen som kladdig hyfsat länge. Detta innebär att man får tänka till lite innan man använder den. Har man bråttom iväg, är det bättre att vänta. Allra bäst är att göra det ett par timmar innan det är dags för sängen, men se då till att du torkat helt innan du kryper ned mellan lakanen.

Ganska stark lukt

En annan anledning till att det är bra att göra detta på kvällen, är att lukten utvecklas till att bli hyfsat stark. Redan vid applicering är det en ganska skarp lukt och under tiden som färgen utvecklas blir lukten av brun utan sol väldigt påtaglig. För att slippa dras med denna lukt under hela dagen, rekommenderas att gelén används på kvällen och att man börjar nästa dag med en dusch för att bli av med doften.

Men resultatet då? Det blir riktigt fint. Färgen utvecklas relativt snabbt och dagen efter har man en härligt solkysst färg på benen. Är man riktigt ljus i huden, är det bra att vara lite varsam. Och glöm för all del inte att exfoliera innan. Även om denna produkt innehåller exfolierande AHA-syra, är det verkligen att rekommendera att man förbehandlar huden med exfoliering och återfuktning för att slippa att torra partier blir fläckiga.

Lättanvänd formulaordentligt med färg
Luktar starkttar lång tid att torka

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

13. Marc Inbane Natural Tanning Spray

Perfekt brun utan sol-spray för den som vill ha omedelbart resultat

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska Nivå på färg: Mycket färg Behövs appliceringshandske: Ja

Marc Inbane Natural Tanning Spray 200ml

Ett omedelbart solbrunt och vackert resultat är effekten av Marc Inbane Natural Tanning Spray. I produkten kombineras effekterna av en färgad sprej och vanlig verkningseffekt. Förutom den omedelbar bruna effekten så fortsätter produkten dessutom att verka, precis som en vanlig brun utan sol. På så sätt finns en vacker bränna kvar även när översta lagret har duschats bort.

Doften döljer den fräna lukten av brun utan sol

Då doften döljer brun utan sol väl är detta verkligen en produkt som kan användas i sista minuten. Kommer du på en timme innan festen att du faktiskt måste ha mer färg för just den klänning du valt så är Marc Inbane Natural Tanning Spray din räddare.

Produkten sprejas på kroppen och meningen är att en appliceringshandske inte ska behövas. En sådan är dock likväl ett måste för att få ett jämnt resultat. Produkten är också, trots sprejformatet, lite knepig att få på rätt ställe. Enklast är helt klart att få hjälp med att spreja ryggen och andra svåråtkomliga ytor.

Var försiktig när du sprayar

Tyvärr sprider sprayen sig och ett brunt lager lägger sig över hela badrummet. Även på ställen som man inte ens har varit i närheten av. För att slippa en storstädning är i princip applicering i duschen eller liknande stängt utrymme det enda alternativet. Synd på en annars bra produkt.

Förutom dess flyktiga formula så är torktiden fantastisk. Detta tillsammans med doften och resultatet gör Marc Inbane Natural Tanning Spray perfekt för en sista minuten-bränna.

Fin färgomedelbart resultatväldigt snabb torktidbra doft
Svår appliceringsprejen hamnar överallt

14. Clarins Liquid Bronze Self Tanning

Brun utan sol som kräver flera strykningar men passar den som vill ha en försiktigt bränna

Clarins Liquid Bronze Self Tanning 125ml

Clarins Liquid Bronze Self Tanning är en produkt med många lojala fans, men det är inte en helt oproblematisk produkt att arbeta med.

Lätt att anpassa beroende på hudton

Samtidigt som detta är en brun utan sol-produkt som både är lätt att dosera och anpassa till sin egen hudton, finns det andra områden som är svårare. Den tar till exempel lång tid på sig att ge effekt och kräver flera strykningar innan man uppnår önskad färg på kroppen. Detta kan visserligen även vara en fördel för den väldigt bleka som ibland upplever att den här typen av produkter ger för mycket färg.

Har man en hudton som redan har lite färg, kommer denna produkt troligtvis kännas frustrerande att arbeta med. Men är man blek och vill gå varligt fram, kan detta vara en bra produkt att börja med.

Mjuk snygg bränna
Kräver flera strykningar

15. Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster

Ett drygt koncentrat som passar bra om man vill blanda med sin vanliga body lotion

Formula: Koncentrat Förpackning: Plastflaska Nivå på färg: Svag Behövs appliceringshandske: Nej

Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster 30ml

Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster är en brun utan sol som skiljer sig från de flesta andra. Produkten utgörs av en olja som blandas med vanlig body lotion. Fyra till sex droppar, beroende på vilket resultat som önskar, räcker per klick med body lotion. Som referens räcker detta till nästan ett helt ben.

Lätthanterad flaska

Den lilla flaskan med koncentrat är smidig att hantera, och det är enkelt att trycka ut endast en droppe i taget. Däremot är det tveksamt hur praktiskt det är att behöva blanda. Har man en väldigt bra kräm kan det så klart finnas en poäng men annars blir det mest omständligt. Koncentratet späder också ut krämen något så att den blir tunnare än den var innan.

Den säregna doften av brun utan sol tränger tyvärr igenom när koncentratet appliceras. Hur mycket det märks påverkas såklart av vilken lotion den blandas med. Färgen från produkten blir mycket fin, ganska varm i tonen och den ger en solkysst look. Den är dock ganska svag och flera appliceringar behövs för att få ett bra resultat.

Enkel att applicera och lätt att få jämn

Produkten är enkel att applicera och få jämn eftersom det blir som en vanlig hudkräm. Då den blandas ut är den också väldigt dryg och räcker länge. Tyvärr räcker det inte i jämförelse med konkurrensen. Vi hade hellre sett att Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster var en produkt som kunde stå på egna ben.

Fin nyansdrygsmidig förpackning
Omständligt att blandasvag färgmycket brun utan sol-lukt

16. James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body

Snygg brun utan sol för användare som inte har ett känsligt luktsinne

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska Nivå på färg: Svag Behövs appliceringshandske: Nej

James Read Gradual Tan H2O Illuminating Tan Mist 200ml

Ibland spelar det ingen roll hur fina resultat man får av en produkt, om den luktar så illa att man måste hålla för näsan och sedan duscha för att mota huvudvärken i grind – då är den inte värd att kämpa vidare med. James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body är en sådan produkt.

Fin och naturlig färg

Om vi ska se till de positiva sidorna så ger denna brun utan sol en fin och naturlig färg. Vätskan är dessutom spetsad med lite skimmer, vilket ger kroppen ett snyggt glow redan innan färgen har börjat träda fram. Men, och detta är ett stort men:

Tung och svår lukt

James Read Gradual Tan H2O Illumination Tan Mist Body luktar fruktansvärt. Det är en tung lukt med inslag av urin, som helt enkelt inte går att ursäkta. Nog för att brun utan sol-produkter ofta kan lukta speciellt, men det är sällan de luktar så här äckligt. Doften är så intensiv och påträngande att huvudvärken snart var ett faktum och det är svårt att inte kasta sig in i duschen på en gång.

Spraymunstycket fördelar inte produkten på ett jämnt sätt och även om en appliceringshandske inte ska behövas, är det att rekommendera att en sådan används för att slippa ett fläckigt resultat. Men appliceringshandske eller inte, lukten kommer man aldrig ifrån.

Ger en fin färg
Lukten är outhärdlig

Brun utan sol

På sommaren är det många som vill ha en solkysst färg på huden. Dock är det allt fler som börjar välja andra alternativ än att vara ute i solen vilket innebär att det nu går att ha en fräscht brun nyans året runt.

Tidigare har det ofta gått att se om färgen kom från brun utan sol eller var naturlig då den artificiella nyansen skiftade mot orange och resultatet ofta var fläckigt. Numera finns många bra alternativ som ger en härligt solbrun färg, där det är omöjligt att avgöra om det är en naturlig solbränna eller inte. En stor bidragande faktor till detta är att forskare kommit fram till att det aktiva ämnet DHA (dihydraoxiaceton) får en orange ton i basiska lösningar medan det får en brun ton i sura lösningar.

Brun utan sol finns i flera olika varianter såsom gel, spraytan, kräm och mousse. Vad som ger bäst resultat beror på vad man är van vid att använda. Generellt så torkar mousse och spray in snabbare medan kräm ofta är fetare och tar längre tid att absorberas av huden. Mousse och spray kan också vara något enklare att fördela jämnt över huden.

Hur fungerar det?

DHA reagerar med aminosyrorna i hudens proteiner vilket skapar den mörkare nyansen. Från början syns det inte vilken nyans det kommer bli. Det kan ta upp till 6 timmar innan reaktionen är klar och den mörkare nyansen har framträtt. Därför är det bra att vänta minst 6 timmar innan dusch för att inte riskera att den bruna färgen sköljs bort.

Att det tar så långt tid för produkten att absorberas av huden innebär att det finns en risk för att få fläckar på ljusa kläder och lakan. Dessa fläckar går dock oftast bort efter en vanlig tvätt. Brun utan sol sätter sig bara i det allra yttersta hudlagret och försvinner därför naturligt när huden ramlar av efter någon vecka. Vill man få bort färgen snabbare finns det speciella removers att använda men det kan ändå vara svårt att snabbt återgå till sin naturliga hudfärg.

Många upplever att brun utan sol har en ganska säregen doft. Denna doft uppkommer till följd av den reaktion som sker på huden och det går därför inte göra en produkt utan lukt. Det som flera tillverkare istället gjort är att försöka dölja doften med olika sammansättningar av doftnoter där vårt luktsinne har svårare att urskilja den. Detta är något som utvecklats mer på senare år och det finns idag många bra alternativ som luktar riktigt gott.

Eftersom produkten bara sätter sig i det yttersta hudlagret går det bra att vistas i solen med brun utan sol applicerad. Naturlig solbränna påverkar djupare hudlager och sitter därför också längre. Dock kan det vara bra att vänta minst åtta timmar innan solning eftersom reaktionen på huden gör den ganska utsatt. Det är inte heller bra om man svettas direkt efter applicering av brun utan sol eftersom det kan få till följd att resultatet blir fläckigt.

Guide: Applicera brun utan sol

En av utmaningarna med att använda brun utan sol är att få ett jämnt resultat som ser naturligt ut. För att lyckas med detta är det viktigt att använda en peeling innan för att få bort döda hudceller. Detta minskar risken för mörka fläckar. Ett annat tips är att återfukta torra partier såsom nagelband, armbågar, knän, händer och fötter innan brun utan sol appliceras. Dessa partier riskerar annars att suga upp mycket av krämen och bli mörkare än huden runt omkring. Lägg på en fetare bodylotion och vänta tills den gått in i huden ordentligt.

När krämen sedan ska appliceras underlättar det mycket att använda en applikationshandske. Det blir då enklare att sprida ut krämen över huden och därmed större chans att få ett resultat utan fläckar och ränder. Använd lite mindre produkt på de områden som naturligt blir mindre solbrända, såsom armhålor eller insidan av armarna. Ryggen är alltid en utmaning att få jämn. Absolut lättast är att be någon om hjälp. Har man inte den möjligheten kan en applikationshandske åtminstone hjälpa till för att jämna ut kanterna.

Efter applicering är det viktigt att tvätta handflator och mellan fingrarna då det annars har en tendens att samlas produkt där, som sen blir mörkare och ger ett onaturligt intryck. Vänta tills produkten torkat in ordentligt och använd sedan kläder som inte sitter åt för att minska risken att kläderna förstör resultatet om krämen ännu inte har torkat helt.

För att få ett bra resultat i ansiktet är det viktigt att förutom peeling och fukt också använda en produkt som är avsedd för ansikte eller som går att använda på både kropp och ansikte. Produkter som är avsedda för kropp är nämligen ofta lite fetare och kan orsaka orenheter i ansiktet.