Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Test av brödrost

AvPriceRunnerUppdaterad 4 oktober 2019

Letar du efter en brödrost som snabbt och effektivt ger dig perfekt frasiga och gyllene brödskivor? Vi har testat brödrostar och utser Philips HD2628 till bäst i test. Det är en elegant och effektiv brödrost som snabbt och jämnt rostar ditt bröd, utan att bli varm på utsidan.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av brödrostar har vi låtit vanliga privatpersoner såväl som utbildade ingenjörer få använda de olika modellerna av brödrost. Efter en initial testomgång där alla brödrostar jämfördes sida vid sida har brödrostarna därefter testas under en längre tid genom vardaglig användning i olika hushåll. Under testet har vi titta på följande saker:

  • Funktion: Hur stora brödskivor ryms, vilka inställningar kan man göra och hur lång är rosttiden?

  • Design: Hur ser brödrosten ut och hur är den i storlek? Är knappar och vreden greppvänliga och enkla att använda sig av?

  • Användarvänlighet: Hur är brödrosten i storlek, är elsladden enkel att få ur vägen vid förvaring, och finns det smulbricka eller annat som underlättar vid rengöring?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in brödrostens pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.

1. Philips HD2628 – BÄST I TEST

Elegant och effektiv brödrost som snabbt rostar jämnt utan att bli varm

Prisklass: Mellan Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 25,5 x 15,5 cm Maxmått brödskiva: 13,2 x 3,4 cm Tillgängliga inställningar: Defrost och uppvärmning

Philips HD2628

Philips HD2628 Brödrost ser kanske inte allt för mycket ut för världen. Men bakom det sobert grafitgrå plasthöljet döljer sig en riktig kraftmaskin. Rent storleksmässigt passar Philips brödrost väl in på köksbänken och tar inte upp mer utrymme än nödvändigt. Uppvärmningen kan justeras på en 7-gradig skala. Sätter man värmen på medel så poppar två fint gyllenbruna brödskivor upp strax innan två minuter har passerat. En, jämfört med andra modeller, både snabb och effektiv rostning.

På brödrostens undersida finns en praktisk sladdvinda och ett fäste för att sätta fast elsladden när brödrosten ska förvaras. Philips HD2628 blir inte varm på utsidan under användning. Den är utrustad med en utdragbar smulbricka, vilket underlättar vid rengöringen. Ska man nämna någon minuspunkt så är det att bröden hamnar rätt lågt i brödrosten, även om man använder funktionen för att trycka upp dem lite extra. Men utöver detta är Philips HD2628 en mycket prisvärd modell som uppfyller alla krav och önskemål man har på en brödrost, och det med bravur.

Snabb och bra rostningelegant designmycket prisvärd
Små brödskivor måste pillas upp ur rosten

Bra pris hos:

Elgiganten.se

2. Bosch TAT8613

Prisvärd brödrost med jämn rostning och mycket smart placering av knappar

Prisklass: Mellan Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 26,6 x 16,5 cm Maxmått brödskiva: 15 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning och defrost

Bosch TAT8613

Bosch TAT8613 är en brödrost som funnits ett bra tag och som gradvis uppdaterats genom åren. Det är en tålig modell som bibehåller jämn kvalitet även när en barnfamilj omilt slitit på den alla helgmorgnar under en längre tidsperiod. Bosch TAT8613 är väldigt praktisk i sin design. Inte bara är storleken kompakt. Bosch har också placerat alla knappar på ena ändan av brödrostens ovansida. Detta gör att man kan ha den stående med kortsidan ut och ändå enkelt komma åt reglagen.

Rosttiden för Bosch TAT8613 är bra. Med värmen inställd precis på medel poppar bröden ut efter drygt 2 minuter och 15 sekunder. Lite mer färg hade varit önskvärt, men brödskivorna är varma och frasiga hela vägen igenom. Sladden kan snurras upp i en vinda på brödrostens undersida. Modellen är även utrustad med en smulbricka som enkelt kan dras ur och tömmas i soporna. Det här är en väldigt prisvärd modell som lever upp till alla krav och önskemål. Och den smarta placeringen av knapparna är vad som sticker ut allra mest hos Bosch TAT8613.

Rostar jämnt och brarelativt snabbsmart placering av knapparsnygg design
Bröden blir något bleka vid medelvärme

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

3. Electrolux Expressionist EAT7800

Stilig brödrost som rostar snabbt och har digital display samt smart pausfunktion

Prisklass: Mellan Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 28,5 x 18,7 cm Maxmått brödskiva: 13,8 x 3,7 cm Tillgängliga inställningar: Paus, defrost och uppvärmning

Electrolux EAT7800

Brödrosten Electrolux Expressionist EAT7800 har ett stilrent hölje i rostfritt stål. Den är relativt stor och hög. På ena långsidan finns alla knappar samt en digital display, som under rostningen räknar ned tiden tills bröden är klara. Väldigt pedagogiskt för otåliga barn (och hungriga vuxna). Rosttiden är normallång och resultatet blir jämnt och fint. Vill man rosta en brödskiva i taget så får man dock akta sig så att ena sidan inte blir bränd av värmen från den tomma springan.

Önskar man tina bröd ovanför brödrosten så medföljer ett separat ställ, som tyvärr känns dömt till att snabbt tappas bort längst in i köksskåpet. Höljets rostfria stål fläckas lätt av flottiga fingrar, men Electrolux Expressionist är enkel att snabbt torka ren igen. Brödrosten har en riktigt imponerande paus-funktion. Trycker man på check-knappen åker bröden upp och man kan inspektera hur mycket färg de fått. Trycker man ned dem igen innan 10 sekunder passerat, återupptas rostningen där den var. Mer användningsbart än det kanske låter. Och det ihop med snygg design och den fint jämna rostningen gör Electrolux Expressionist till en riktigt trevlig brödrostsupplevelse.

Snart pausfunktondigital display för nedräkningfint rostresultatsnygg design
Höljet blir flottigt av fingeravtryckganska stor

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

4. SMEG TSF01

Stor och gedigen brödrost med påkostad design och väldigt fint rostresultat

Prisklass: Premium Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 30,6 x 19,7 cm Maxmått brödskiva: 15 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

Smeg TSF01

En SMEG-produkt känner man igen på avstånd tack vare märkets karaktäristiska design och breda utbud av lekfulla pastellfärger. Brödrosten SMEG TSF01 är inget undantag. Och visst är detta något av en statementprodukt. Både med tanke på priset, som är rejält tilltaget, men också med tanke på brödrostens storlek. SMEG TSF01 är inget för den med ont om bänkyta i köket. Samtidigt är det kvalitet man får för pengarna. Knappar och vreden är rejäla. Hjulet man snurrar på för att reglera värmen både klickar behagligt och lyser upp under rostningen

Rosttiden är inte särskilt imponerande i snabbhet. Med värmen inställd på medel poppar brödet upp efter drygt 2,5 minut. SMEG TSF01 är dock konsekvent och tar lika lång tid på sig oavsett om den är uppvärmd eller ej. Och resultatet är mycket bra. De två brödskivorna blir jämnt rostade och får en mycket fin färg med värmen inställd på medel. Det här är en brödrost för den med gott om utrymme, som inte har något emot att till stora delen betala för design. Men frasigt goda brödskivor, det får man utan tvekan med SMEG TSF01.

Fin rostningmycket snygg designrejäla reglage och knappar
Tar upp mycket platshögt pris

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

5. OBH Nordica Manhattan 2270

Kompakt brödrost med stilfull retrodesign men svag och långsam rostning

Prisklass Budget Antal brödskivor 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten 23,5 x 15,3 cm Maxmått brödskiva 13 x 2,3 cm Tillgängliga inställningar Uppvärmning

OBH Nordica Manhattan 2270

OBH Nordica Manhattan 2270 ser väldigt trevlig ut, likaså är prisnivån riktigt behaglig. Men när det kommer till prestationerna som brödrost, lyckas denna modell inte leva upp till förväntningarna. Rosttiden med värmen ställd på medel är långsam. Ändå är brödet som slutligen poppar upp blekt i jämförelse med andra brödrostars resultat efter samma tid. OBH Nordica Manhattan 2270 blir också varm på utsidan direkt vid första användningen, och det finns risk för att man kan råka bränna sig.

Utöver inställningen för värme finns endast en knapp för att omedelbart avbryta rostningen. På undersidan av OBH Nordica Manhattan 2270 kan sladden dras runt en vinda för att inte vara i vägen vid förvaring. Det finns också en utdragbar bricka, så man enklare kan tömma ut smulor. Brödrosten har en snygg retrodesign och är för det lilla köket väldigt tilltalande i sin kompakta storlek. Men det låga priset skulle ha behövt vara ännu lägre för att OBH Nordica Manhattan 2270, med sin svajande funktionalitet och effektivitet, verkligen skulle kunna kallas prisvärd.

Stilfull retrodesignkompakt storlekjämn värmefördelning
Långsamblir varm på utsidankänns och luktar plastigt

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu ingen kommentar. Bli först att kommentera!

Logga in

Bli medlem gratis