Uppdaterad  

Test av brödrostar - bästa modellerna 2022

Vill du ha nyrostat bröd till frukost? Vi har testat brödrostar från märken som Smeg, Dualit och Philips. För att en brödrost ska kunna utses till bäst i test så måste ha en jämn värmespridning, vara relativt snabb med att rosta och ha en funktionell design.

brödrost bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av brödrostar har vi låtit vanliga privatpersoner såväl som utbildade ingenjörer få använda de olika modellerna av brödrost. Efter en initial testomgång där alla brödrostar jämfördes sida vid sida har brödrostarna därefter testas under en längre tid genom vardaglig användning i olika hushåll. Under testet har vi titta på följande saker:

  • Funktion: Hur stora brödskivor ryms, vilka inställningar kan man göra och hur lång är rosttiden?

  • Design: Hur ser brödrosten ut och hur är den i storlek? Är knappar och vreden greppvänliga och enkla att använda sig av?

  • Användarvänlighet: Hur är brödrosten i storlek, är elsladden enkel att få ur vägen vid förvaring, och finns det smulbricka eller annat som underlättar vid rengöring?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in brödrostens pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste brödrostar. Jämför pris på samtliga listade brödrostar på PriceRunner.

Fler tester för frukosten

1. Philips HD2650/90 – BÄST I TEST BRÖDROST

Effektiv brödrost med många olika rostningsinställningar, passar alla sorters bröd

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 17,5 x 27 cm Maxmått brödskiva: 14 x 4 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning och defrost

Philips HD2650/90

Philips HD2650/90 är en mycket gedigen brödrost, som känns byggd för att tåla användning under en lång tid. Brödrosten kan rosta två brödskivor samtidigt, och är mycket generöst tilltagen i rostutrymmet. Att få ned en halv bagel i den fyra cm breda öppningen är inget problem alls. Vanligt rostbröd är lika enkelt att lägga i som att få upp efter avslutad rostning. Rosttiden är helt normal och oavsett hur eller vilket bröd man stoppar i så får man en fint och jämnt rostad brödskiva.

Med ett undantag finns alla brödrostens reglage på ena kortsidan. Det gör Philips HD2650/90 lätt att placera på köksbänken, även om den trängs mellan andra maskiner så kommer man åt att använda den. De tre knapparna för värme, defrost och stopp är tydliga att använda. Värmen kan med ett vred regleras i 8 olika nivåer. Till skillnad från många andra brödrostar upplevs en reell skillnad i rostningsgrad mellan de olika nivåerna. Det gör det lätt att hitta och återkomma till exakt önskad grad av rostning.

Snygg och effektiv brödrost

Brödrostens design känns både tilltalande och genomtänkt. De rostfria parterna har visserligen en förmåga att snabbt få fettfläckar, men de har ändå varit enkla att putsa bort. För att fälla upp uppvärmningsstället måste man trycka ned reglaget på rostens andra kortsida. Där finns även öppningen för smulbrickan. Denna har en god passform och upplevs inte läcka smulor.

Ska man kritisera något hos Philips HD2650/90 så är det kanske storleken. Det är inte den minsta och mest kompakta brödrosten. Men med tanke på byggkvalitet och funktionalitet så får man ändå säga att Philips HD2650/90 är väl värd det utrymme den tar upp. Vare sig man rostar frukostbrödet dagligen eller endast när det är dags för räkmacka så är det här en brödrost man kommer att bli nöjd med.

Många rostningsinställningarjämn och effektiv rostningstora rostfack
Något stort yttermått

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Proshop Logotyp

Philips Brödrost & Toaster Viva Collection HD2650/90 - I lager, 1-2 vardagars förväntad leveranstid

598 kr
Amazon.se Logotyp

Philips Brödrost Viva Collection - Helt i metall - 8 rostningsinställningar - Extra brett rostningsfack - Inbyggt uppvärmningsställ - Upptiningsläge - Löstagbar smulbricka - HD2650/90

598 kr
MediaMarkt Logotyp

PHILIPS HD2650/90 Viva Collection Brödrost

648 kr

2. Electrolux Explore 7

En stilren och snabb brödrost för dig som gärna vill ha den framme på bänken

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 18,5 x 20 cm Tillgängliga inställningar: Stopp, defrost, lift-and-check och uppvärmning

Electrolux Explore 7 E7T1-6BP

Brödrosten Electrolux Explore 7 har ett stilrent hölje i gråsvart med koppardetaljer. Den är relativt hög och känns anpassad efter att stå framme: den håller sig snygg i köket, får inga flottiga fingeravtryck och rostar bröd jämnt på strax under 2 minuter på medelinställningen.

Smart lift-and-check-funktion

För dig som gillar croissanter, bagels och andra bröd som inte går ned i brödrosten finns här ett separat ställ och en särskild inställning. Stället är lätt att placera och sitter bra där det sticks ned i springorna. Nackdelen är att man har ytterligare en lös del att hålla reda på, och som riskerar att försvinna i skåpen. Det medföljer även ett dammskydd som ska placeras på brödrosten när den inte används – pass på om du brukar förvärma rosten, så att du tar av det först.

Medan många brödrostar har en högblank eller borstad stålyta har man med Explore 7 satsat på en mattsvart, lite skimrande yta. Det här gillar testpanelen – man slipper tråkiga fingeravtryck från smältande smör och andra kladdiga frukostvaror. Panelen gillar även att värmereglaget har en viss tröghet och klickar varje gång du byter rostningsgrad – du riskerar inte att komma åt reglaget och av misstag ändra inställning.

Den absolut bästa funktionen är dock lift-and-check, som tillåter dig att lyfta upp brödet för att kontrollera rostningsgraden utan att cykeln startar om när du sänker ned det igen. Toppenfunktion som räddar många bröd från att bli brända när de bara behöver liiite mer färg.

Den största nackdelen med brödrosten är storleken. Den har en höjd på 21 cm och är märkbart bullig och stor i skåpet. Men gillar du att ha brödrosten framme för daglig användning är det här ett fint val med allt du kan önska av en standardbrödrost.

Snygg ytastadigt vredsnabb och jämn rostning
Något stornågot dyr

3. Bosch TAT8613

Prisvärd brödrost med jämn rostning och mycket smart placering av knappar

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 26,6 x 16,5 cm Maxmått brödskiva: 15 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning och defrost

Bosch TAT8613

Bosch TAT8613 är en brödrost som funnits ett bra tag och som gradvis uppdaterats genom åren. Det är en tålig modell som bibehåller jämn kvalitet även när en barnfamilj omilt slitit på den alla helgmorgnar under en längre tidsperiod. Bosch TAT8613 är väldigt praktisk i sin design. Inte bara är storleken kompakt. Bosch har också placerat alla knappar på ena ändan av brödrostens ovansida. Detta gör att man kan ha den stående med kortsidan ut och ändå enkelt komma åt reglagen.

Snabb rostning och bra frasighet

Rosttiden för Bosch TAT8613 är bra. Med värmen inställd precis på medel poppar bröden ut efter drygt 2 minuter och 15 sekunder. Lite mer färg hade varit önskvärt, men brödskivorna är varma och frasiga hela vägen igenom. Sladden kan snurras upp i en vinda på brödrostens undersida. Modellen är även utrustad med en smulbricka som enkelt kan dras ur och tömmas i soporna. Det här är en väldigt prisvärd modell som lever upp till alla krav och önskemål. Och den smarta placeringen av knapparna är vad som sticker ut allra mest hos Bosch TAT8613.

Rostar jämnt och brarelativt snabbsmart placering av knapparsnygg design
Bröden blir något bleka vid medelvärme

4. Russell Hobbs Attentiv 2S

Stilren brödrost för dig som älskar gadgets

Antal brödskivor: 2 st. Brödrostens yttermått: 34 x 24 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning, återuppvärmning, upptining, tidsinställd rostning, Colour Sense-rostning

Russell Hobbs Attentiv

Russell Hobbs Attentiv 2S är en brödrost för dig som gillar ett snyggt utseende och bra funktioner. För det här är inte bara en brödrost – det är en gadget.

En brödrost med många funktioner

Det är inte lite Russell Hobbs Attentiv 2S lovar: den kan både tina, värma upp, rosta på det medföljande gallret, rosta tidsbaserat OCH rosta med Color Sense-teknik.

Colour Sense-teknik eller färgsensorteknik är ett sätt att rosta, där brödrosten känner av brödets yttemperatur och på så sätt övervakar färgen. Tekniken ser till att du alltid får samma rostningsresultat vare sig brödet är till fuktigt, tjockt eller tunt eller om brödrosten redan är varm.

Bild från brödrosttest med Russel Hobbs 6 rostnivåer

Färgsensorrostningen är brödrostens standardkonfiguration och kan ställas in i sex nivåer. Vi har provat dem alla på ljust rostat bröd och tycker helt klart att nivå 4 ger bäst resultat – och då tar det bara ungefär 1 minut. Med lite grövre (mörkare) rostbröd och rågbröd föredrar vi dock nivå 5.

Uppvärmning, upptining och extra galler

Övriga funktioner är också ganska bra. När ett rostat bröd hann kallna innan det skulle ätas värmde vi upp det med ett härligt nyrostat resultat.

Gif från test av brödrostar Russell Hobbs-brödrost med färdig toast

Det medföljande gallret är enkelt att montera uppe på och på det kan du rosta bröd som inte får plats i brödrosten. En mycket smart funktion när du ska värma en fralla eller croissant. Dock måste gallret tas av efter varje användning, och det kan därför bli en sådan sak som lätt kan försvinna i köket om du inte använder den ofta.

Upptiningsfunktionen får vi ärligt medge att vi ännu inte har testat. Vi hade planerat att rosta en fryst bagel – men upptäckte att bara en halv bagel skulle få plats i brödrosten. Vi har ännu inte lyckats hitta något i frysen som är tillräckligt tunt för att få plats i brödrosten.

Brödrost med touchpanel

Den eleganta touchpanelen är halva glädjen med denna brödrost – och den andra halvan är att äta rostat bröd!

Touchpanelen visar med LED-ljus de olika inställningsmöjligheterna och reagerar med tydliga – men inte irriterande – ljud när vi trycker på inställningarna. Bredvid finns ett vred som används för att ställa in rostnivån mellan 1–6.

Gif från test av Russel Hobbs-brödrost

Kontrollpanelen är placerad på sidan av brödrosten och den ska därför stå åt det hållet när den används. Den kräver en del bordsyta då den är 34 cm bred, 22 cm djup och 21 cm hög (24 cm med toppgallret monterat).

Sladden kan rullas upp i botten. Du måste dock vända brödrosten upp och ner för att rulla upp den. Själva kontakten får inte plats så den hänger kvar och dinglar när sladden är upprullad. I gengäld är rosten utrustad med en smulbricka som enkelt kan klickas ut i botten och tömmas.

Slutsats för test av Russell Hobbs Attentiv 2S

Älskar du smarta köksmaskiner som kan allt möjligt och lite mer än alla andra maskiner så är Russell Hobbs Attentiv 2S en brödrost för dig. Men gillar du rostat bröd så finns det andra brödrostar som är lika bra till ett lite bättre pris.

Elegant och enkel att användasnabb rostningbra rostningsresultat
Högt pristar mycket plats

5. Dualit Lite 4 slot toaster

En riktigt praktpjäs till brödrost som funkar utmärkt för både fyra och två skivor.

Antal brödskivor: 4 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 28.5 x 31 cm Maxmått brödskiva: 13.5 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

Dualit Lite Gloss 4 Slot

För den lite större familjen, eller för de som verkligen tycker om rostat bröd, är det en god idé att investera i en brödrost med plats för fyra skivor istället för bara två. Dualit, som är ett brittiskt märke, erbjuder riktiga statementmaskiner till den designtörstande brödrostaren. Men det räcker inte med att du gillar god design. Om du vill ha denna hemma i köket, är det bäst att du tar fram tumstocken och kollar att bänkytan kommer räcka till.

Tar ganska stor plats på diskbänken

Det går inte att sticka under stolen med att detta är en riktig bjässe till brödrost och om du har ett litet kök, kan detta vara en brödrost som är alldeles för stor. Men har du däremot gott om plats och ett gott öga till retrodesign som med sina rundade former för tankarna till 50-talet, då kan Dualit Lite 4 passa väl.

På ungefär 2 minuter och 20 sekunder får du fyra vackert och jämt rostade brödskivor. Inställningar för att tina bröd, värma bröd och bara rosta ena sidan av brödet (den så kallade bagelfunktionen) finns och är enkla att komma åt på nedre sidan av rosten.

Smart med separata rostfack

Något som är mycket praktiskt med denna brödrost, är att den faktiskt består av två separata brödrostar, och har därför två spakar att sätta igång den med. Rostar man alltid fyra skivor, är det lätt att tycka att detta är överkurs. Är man däremot någon som ibland bara rostar en eller två skivor, kommer man snart uppskatta denna funktion då det är skönt att inte behöva ha tomma fack i brödrosten som ändå värms upp.

Detta är en rejäl pjäs för det stora hushållet med det stora köket. Har man utrymmet är Dualit Lite 4 Slot ett snyggt och effektivt tillskott i maskinparken. Men dubbelkolla måtten hemma så du är säker på att du verkligen har plats för den.

Fin och jämn rostningsnygg designbra med två olika på-spakar
Stordyr

6. Dualit Lite 2 slot toaster

Snyggt designad brödrost som rostar jämnt och gott

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 27 x 17 cm Maxmått brödskiva: 13.5 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

Dualit Lite 2 Slot

För den designintresserade med ett gott öga till 50-tals estetik, kommer Dualit Lite 2 slot toaster falla i smaken. Det är svårt att inte bli glad av dess bulliga och rundade retrokänsla.

Kan anpassas för olika sorters bröd

Precis som Dualit Lite 4 slot toaster, bjuder denna brödrost för två skivor på jämnt och fint rostade brödskivor på drygt 2 minuter och 20 sekunder. Här finns även möjlighet att både tina fryst bröd och att rosta bagels. Bagelrostning innebär att bara ena sidan av brödet rostas, något man gärna vill göra med just bagels.

Även om detta är en brödrost för bara två skivor, är det ingen liten apparat. Detta är en brödrost som tar upp en hel del yta, men å andra sidan är det sannolikt så att man köper en Dualit delvis just på grund av dess design. Det är en brödrost tydliga retrovibbar som piggar upp vilket kök som helst, oavsett om man har en modern och stram inredning, eller satsar på 50-talsstilen fullt ut.

Bra byggkvalitet för pengarna

Dualit Lite 2 slot är en stabil och bra brödrost. Knappar och skruvvreden är sköna att använda och sitter fast ordentligt – det värsta som finns är annars när det känns som att en knapp är på väg att lossna. Så är dock inte fallet med denna maskin.

Vill man ha snyggt och jämnt rostade brödskivor samtidigt som köksbänken får lite nytt liv av en snygg inredningsdetalj, då ska man absolut överväga denna brödrost. Den må vara lite dyrare än många andra rostar, men den sticker onekligen ut rent utseendemässigt.

Snyggjämn rostningrejäl
Rätt storganska dyr

7. Electrolux Expressionist EAT7800

Stilig brödrost som rostar snabbt och har digital display samt smart pausfunktion

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 28,5 x 18,7 cm Maxmått brödskiva: 13,8 x 3,7 cm Tillgängliga inställningar: Paus, defrost och uppvärmning

Electrolux EAT7800

Brödrosten Electrolux Expressionist EAT7800 har ett stilrent hölje i rostfritt stål. Den är relativt stor och hög. På ena långsidan finns alla knappar samt en digital display, som under rostningen räknar ned tiden tills bröden är klara. Väldigt pedagogiskt för otåliga barn (och hungriga vuxna). Rosttiden är normallång och resultatet blir jämnt och fint. Vill man rosta en brödskiva i taget så får man dock akta sig så att ena sidan inte blir bränd av värmen från den tomma springan.

Mycket smart och användbar pausfunktion

Önskar man tina bröd ovanför brödrosten så medföljer ett separat ställ, som tyvärr känns dömt till att snabbt tappas bort längst in i köksskåpet. Höljets rostfria stål fläckas lätt av flottiga fingrar, men Electrolux Expressionist är enkel att snabbt torka ren igen. Brödrosten har en riktigt imponerande paus-funktion. Trycker man på check-knappen åker bröden upp och man kan inspektera hur mycket färg de fått. Trycker man ned dem igen innan 10 sekunder passerat, återupptas rostningen där den var. Mer användningsbart än det kanske låter. Och det ihop med snygg design och den fint jämna rostningen gör Electrolux Expressionist till en riktigt trevlig brödrostsupplevelse.

Snart pausfunktondigital display för nedräkningfint rostresultatsnygg design
Höljet blir flottigt av fingeravtryckganska stor

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Emerio TO-122083

En brödrost som passar bra till det första boendet

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 26.5 x 16 cm Maxmått brödskiva: 13.5 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost och uppvärmning

Emerio TO-122083

Är man på jakt efter en brödrost till det mindre hushållet, eller kanske till den unga vuxna som just ska flytta hemifrån, då kan Emerio TO-122083 vara ett alternativ.

Tar gott om tid på sig för att rosta

Brödrosten från Emerio är en enkel men samtidigt stilren brödrost i svart och silver. På framsidan finns en stor digital display som med en blå lampa visar vilken inställning du valt att rosta brödet på. Det finns sju olika temperaturlägen att välja mellan, och givetvis även möjligheten att tina upp en fryst brödbit.

Det gäller dock att inte ha särskilt bråttom när man ska rosta bröd med denna brödrost. Inställd på mellanläget (3), tar det ungefär 3 minuter och 20 sekunder för mackorna att bli klara. De blir då visserligen jämnt och fint rostade, men det är ändå en minut längre tid än de flesta andra brödrostar i testet.

Rostar snabbare när den är uppvärmd

Nu är kanske en minut hit eller dit inget som morgonbestyren beror på, men har man barn som är vrålhungriga och klättrar på väggarna kan även en minut känns som en evighet. Rostar man fler omgångar på raken, går det dock snabbare – strax över två minuter.

Emerio TO-122083 är dock en brödrost som gör sitt jobb, även om det går lite långsamt. Och stoppar man ned brödet samtidigt som man slår på kaffet, kommer frukosten bli klar snabbare än vad det tar att hitta matchande strumpor i tvätthögen.

Diskretstilrenrostar jämntbra pris
Lång rosttidblir het på ovansidan

9. SMEG TSF01

Stor och gedigen brödrost med påkostad design och väldigt fint rostresultat

Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 30,6 x 19,7 cm Maxmått brödskiva: 15 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

Smeg 50's Style TSF01

En SMEG-produkt känner man igen på avstånd tack vare märkets karaktäristiska design och breda utbud av lekfulla pastellfärger. Brödrosten SMEG TSF01 är inget undantag. Och visst är detta något av en statementprodukt. Både med tanke på priset, som är rejält tilltaget, men också med tanke på brödrostens storlek. SMEG TSF01 är inget för den med ont om bänkyta i köket. Samtidigt är det kvalitet man får för pengarna. Knappar och vreden är rejäla. Hjulet man snurrar på för att reglera värmen både klickar behagligt och lyser upp under rostningen

Ger mycket jämn och fin rostning

Rosttiden är inte särskilt imponerande i snabbhet. Med värmen inställd på medel poppar brödet upp efter drygt 2,5 minut. SMEG TSF01 är dock konsekvent och tar lika lång tid på sig oavsett om den är uppvärmd eller ej. Och resultatet är mycket bra. De två brödskivorna blir jämnt rostade och får en mycket fin färg med värmen inställd på medel. Det här är en brödrost för den med gott om utrymme, som inte har något emot att till stora delen betala för design. Men frasigt goda brödskivor, det får man utan tvekan med SMEG TSF01.

Fin rostningmycket snygg designrejäla reglage och knappar
Tar upp mycket platshögt pris

10. OBH Nordica Manhattan 2720

Kompakt brödrost med stilfull retrodesign men svag och långsam rostning

Prisklass: Budget Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 23,5 x 15,3 cm Maxmått brödskiva: 13 x 2,3 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning

OBH Nordica Manhattan 2720

OBH Nordica Manhattan 2270 ser väldigt trevlig ut, likaså är prisnivån riktigt behaglig. Men när det kommer till prestationerna som brödrost, lyckas denna modell inte leva upp till förväntningarna.

Rosttiden med värmen ställd på medel är långsam. Ändå är brödet som slutligen poppar upp blekt i jämförelse med andra brödrostars resultat efter samma tid. OBH Nordica Manhattan 2270 blir också varm på utsidan direkt vid första användningen, och det finns risk för att man kan råka bränna sig.

Snygg design men tveksam rostning

Utöver inställningen för värme finns endast en knapp för att omedelbart avbryta rostningen. På undersidan av OBH Nordica Manhattan 2270 kan sladden dras runt en vinda för att inte vara i vägen vid förvaring. Det finns också en utdragbar bricka, så man enklare kan tömma ut smulor.

Brödrosten har en snygg retrodesign och är för det lilla köket väldigt tilltalande i sin kompakta storlek. Men det låga priset skulle ha behövt vara ännu lägre för att OBH Nordica Manhattan 2270, med sin svajande funktionalitet och effektivitet, verkligen skulle kunna kallas prisvärd.

Stilfull retrodesignkompakt storlekjämn värmefördelning
Långsamblir varm på utsidankänns och luktar plastigt

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.