19 produkter
De flesta brödrostar har en smulbricka där alla smulor som hamnar längst ned i brödrosten samlas. Den tar du enkelt loss och tömmer vid behov. Om du vill rengöra brödrostens utsida kan du torka av den med en lätt fuktig trasa. Se dock till att brödrosten inte är kopplad till el när du gör detta. Brödrosten ska inte heller tvättas eller rengöras med vatten eftersom de inte är utformade för att hantera det.
Det enklaste sättet att kunna njuta av rostat bröd utan brödrost är att använda en stekpanna och rosta brödskivorna försiktigt i pannan tills de får lagom mycket färg. Du kan också rosta bröd i ugnen. Oavsett om du väljer stekpanna eller ugn är det viktigt att hålla ett vakande öga på brödet, eftersom gräddningen går snabbt i slutet. För att undvika att bränna brödet är det bäst att kontrollera skivorna regelbundet.
Brödrostar är utrustade med värmelement som värmer brödet med hög temperatur från två olika sidor. Det är detta som gör att brödet får en rostad yta. Brödrostar är även utrustade med en timer och en popup-funktion som gör att brödet studsar upp när det är klart. De flesta modellerna ger dig även möjlighet att välja hur välrostat du vill att brödet ska vara genom olika inställningsmöjligheter. Mer avancerade brödrostar har även funktioner som tining, förmågan att rosta bagels och inställningar som gör att du kan specificera rostningstiden ytterligare.
Den första elektriska brödrosten uppfanns 1893 av Alan MacMasters. Han kallade den "Eclipse Toaster". Men först 1919 uppfanns den första brödrosten med pop-up-funktion och timer av amerikanen Charles Strite från Minnesota. Han var trött på att bränna sitt rostade bröd och ville ha en lösning på problemet. Det är kanske Strites brödrost som egentligen bör ses som den första moderna brödrosten.
Siffrorna på brödrosten är en skala som du ska kunna förhålla dig till för att ställa in “rostningsgraden” på din brödrost. Olika personer vill förstås ha olika välrostade bröd och då kan det vara praktiskt att veta att man själv tycker att brödet blir perfekt på t.ex. 3:an. Men siffran styr egentligen inte hur varmt det blir, utan hur länge brödet ska vara nere – det är alltså en sorts timer. Däremot kan man inte säga att siffran “3” alltid innebär tre minuter, utan skiljer sig mellan olika brödrostar.
Rostresultatet kommer att variera beroende på modell, tillverkare, temperatur och vad för sorts bröd du rostar – ett sött bröd rostas snabbare än ett bröd som innehåller mindre socker till exempel. Man behöver alltså prova sig fram till vilken inställning man vill ha när man byter brödrost eller brödtyp.