Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Babyskydd: 19 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 29 oktober 2019

Letar du efter ett bra babyskydd? Säkerheten är högsta prioritet, men därefter är en smidig installation och bra sittkomfort för bebisen också viktigt. Vi har testat babyskydd och utser Maxi-Cosi Pebble till bäst i test. Det är ett ombonat babyskydd med smarta sele, som gör det enkelt att sätta i och ta ur barnet.

Bästa premiumval blir Cybex Cloud Z i-Size. Det är ett modernt babyskydd med lång sufflett, vridbar bas och som kan fällas till plant liggläge om det används på barnvagnen. Bästa budgetval blir Britax Römer Primo, som är ett prisvärt och rymligt babyskydd med bekvämt bärhandtag.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente.

I vårt test av babyskydd låter vi vanliga barnfamiljer, med bebisar i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av babyskydden och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

  • Montering: Hur är babyskyddet att montera i bilen, finns det tydliga färg och/eller ljudindikationer på korrekt montering och hur mycket utrymme kräver babyskyddet?

  • Funktioner: Har babyskyddet ställbart nackstöd, finns det inbyggt solskydd och har skyddet andra funktioner som underlättar under resan?

  • Användning: Hur är det att sätta i och tar ur barnet i babyskyddet, är det enkelt att komma åt samt fästa ihop selen och hur är babyskyddet att bära med sig?

Babyskyddens omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.

Jämför pris på babyskydd på PriceRunner.

1. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size - BÄST I TEST BABYSKYDD

Bekvämt och ombonat babyskydd med trygg installation och smart sele

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,4 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Babyskyddet Pebble Pro i-Size är kompatibelt med ett antal isofixbaser från Maxi Cosi, men kan också fästas direkt i bilen med bilbältet. Detta babyskydd har testats ihop med Maxi Cosis 3WayFix-bas, vilken ger utmärkt feedback vid montering. Risken att göra något fel känns försvinnande liten tack vare lamporna som med grönt och rött ljus, visar att monteringens tre steg har genomförts korrekt.

Utrymmesmässigt tar Pebble Pro med bas inte upp mycket mer plats i bilen än liknande lösningar från andra märken. Basen är bred men ändå bekväm att sitta bredvid. Att klicka i och ur babyskyddet har fungerat mycket väl. Det är lätt att hitta rätt läge så att skyddet fastnar i basen. För att lossa den igen finns spärrar på båda sidor av babyskyddet. Det räcker med att dra den ena framåt för att kunna lyfta upp Pebble Pro.

Lätt att använda med hög komfort för barnet

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size får högsta betyg för barnets komfort. Det medföljande spädbarnsinlägget utgörs av två olika delar, vilket gör det ännu enklare att anpassa babyskyddet efter det växande barnet. Både inlägg och babyskyddets klädsel är mjuk och mysigt ombonad. Alla tygerna har bibehållits i fint skick även efter tvätt.

Även selen får idel lovord. Precis som på tidigare versioner av Pebble, står axelremmarna uppåt när selen öppnas. Det gör det mycket enklare att sätta i barnet. Remmarnas vadderingar kan inte glida nedåt, så selen skär aldrig in i barnets hals. Det känns också tryggt att remmarna inte kan justeras i längd när selen är knäppt. På så sätt behöver man inte oroa sig för att de ska kunna glida ut och bli längre under färden. När man vill göra selen längre är det toppen att den förlängs lika mycket på båda sidorna, även om man bara drar ut ena axelremmen.

Har alla funktioner man kan önska sig

Suffletten till Pebble Pro i-Size ger ett tillfredsställande solskydd och utgörs av en skärm som utfälld fästs på handtaget. Handtaget i sig är bekvämt och babyskyddet känns normaltungt att bära och hantera. Totalintrycket är genomgående positivt, med inget bortglömt vare sig kring barnets komfort eller ett säkert bilåkande. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är helt enkelt ett riktigt kvalitetsbabyskydd, med alla funktioner som både bebis och förälder kan önska sig.

Bekväm och ombonad sittytatrygg installation med 3WayFix-basenvälfungerande sele
Något bred basnågot kort sufflett
5,0

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

2. Cybex Cloud Z i-Size - BÄSTA PREMIUMVAL

Modernt babyskydd med plant liggläge, lång sufflett och bas som kan roteras

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 7,7 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 67x44x60,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på ovansidan av nackstödet

Cybex Cloud Z i-Size

Cybex babyskydd Cloud Z i-Size används ihop med isofixbasen Cybex Base Z. Det är enkelt att installera i bilen och för den som är oerfaren på området så känns indikatorerna på basen som en stor trygghet. Gröna markeringar visar tydligt om basen är korrekt monterad, samt om babyskyddet har klickat i som det ska. Samma bas kan sedan användas med den bakåtvända bilbarnstolen Sirona Z i-Size.

När babyskyddet är fäst på basen så kan det roteras. I teorin är det smart, då det underlättar när barnet ska sättas i eller tas ur. I praktiken används funktionen inte så mycket, då man oftast tar med sig hela babyskyddet in i hemmet eller affären. Möjligheten att snurra stolen mot bildörren blir därmed en mycket mer betydelsefull funktion med en bilbarnstol på basen.

Välkonstruerad med lättanvänt liggläge

Cloud Z i-Size är ett rymligt babyskydd med gott om utrymme för den växande bebisens huvud och axlar. Nackstöd och sele höjs med ett fäste på ovansidan av nackstödet. Selremmarna har varit enkla att dra åt och förlänga. Vadderingarna på remmarna känns däremot sådär. Axelvaddarna har en förmåga att glida av och försvinna. Och vadderingen på grenremmen tenderar tyvärr att hamna under barnets rumpa.

Suffletten på Cybex Cloud Z i-Size är förstklassig. Den är helt tyst, kan ställas i flera positioner och ger fullt utdragen ett superbt solskydd. Men den häftigaste funktionen med detta babyskydd är förstås liggläget. Det får inte användas i bilen. Men använder man babyskyddet utanför bilen, exempelvis på barnvagnen, så är det mycket värt att med ett enhandsgrepp kunna skapa en plan sovyta. Ryggstödet kan fällas ned med barnet i babyskyddet, vilket ytterligare bidrar till smidigheten.

Lyxigt och modernt helhetsintryck

Vikten på Cloud Z i-Size är rimlig med tanke på funktionerna. Handtaget har en bekväm utformning och babyskyddets lite rundade form gör att tyngdpunkten kommer nära när man bär. Det tar lite tid att lära sig hur skyddet ska vinklas när det ska fästas i basen. Men med tiden så blir också det enkelt.

Har man senare tänkt komplettera med den tillhörande bilbarnstolen så känns Cybex Cloud Z i-Size ihop med Base Z som ett väldigt bra startpaket för trygga bilfärder med barnet. Den har alla funktioner man kan önska sig, och fler därtill. Cybex har varken snålat på komforten för barnet eller bekvämligheten för föräldern. Såhär ska ett modernt babyskydd se ut!

Smart ligglägeväldigt tydlig och hjälpsam basbra sufflettlätt att justera selen
Axelmuddarna glider av remmarnatar tid att lära sig hitta rätt läge när skyddet ska fästas i basen
4,5

Bra pris hos:

Babyshop.se

3. Britax Römer Primo - BÄSTA BILLIGA BABYSKYDD

Prisvärt och rymligt babyskydd, enkelt att lossa från basen, bekvämt bärhandtag

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4 kg Vikt bas: 4,9 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63x42x54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts

Britax Primo

Populära babyskyddet BRIO Primo gick i graven när Britax köpte upp märket. Nu återuppstår Primo igen under Britax Römers namn. Mycket är sig likt men moderniseringar har gjorts, bland annat av klädseln. Primo lär förbli populär tack vare att man får mycket babyskydd för pengarna.

Sittyta som anpassas efter barnet

Med Primo ingår ett spädbarnsinlägg som utgörs av en kil för att få sittytan grundare samt en nackkudde med stödkrage. När barnet växer kan delarna plockas ur var för sig. Babyskyddet är rymligt, även på bredden. Större bebisar får det inte trångt om axlarna. Lutningen på babyskyddet är också bra, huvudet faller inte framåt för lätt vid plötsliga inbromsningar.

De barn som suttit i Britax Römer Primo har trivts både i vaket och sovande tillstånd. Primo har en sufflett som kan ställas i många olika steg men tyvärr låter den med ett knäppande ljud när den justeras. Babyskyddet har en trepunktssele som är enkel att dra åt. När barnet växer så måste selen dock träs om manuellt och det finns inget höjbart nackstöd.

Mycket prisvärd modell

Britax Römer Primo kan bältas fast direkt i bilen eller fästas med dess tillhörande isofixbas. Basen har fasta isofixarmar som fälls fram och som inte kan förlängas. Det gör att installationen kan bli lite bökigare i och med att det i vissa bilar kan bli svårare att komma åt. Det kräver också att man kan ta i med viss kraft för att pressa in isofixarmarna ända in till fästena. I de flesta fall ska basen bara installeras en gång men om tanken är att flytta babyskydd och bas mellan olika bilar är detta värt att känna till.

Däremot är det mycket enkelt att både fästa och ta loss babyskyddet från själva basen. Britax Römer Primo har ett bekvämt bärhandtag och känns inte onödigt tung. Priset för skydd och bas är mycket konkurrenskraftigt. Det gör Britax Römer Primo till ett smart inköp för den med mindre budget men samtidigt höga krav på säkerhet och barnets komfort.

Rymligt för barnetlätt att ta loss från basenenkelt att bärabra pris
Något svårinstallerad basknäppande ljud från sufflettenmanuell sele
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom.se

4. BeSafe iZi Go Modular X1

Mysigt och rejält babyskydd med bra sufflett och mycket smidig fästning i basen

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size

iZi Go Modular X1 är det uppdaterade babyskyddet tillhörande BeSafes uppskattade Modular-system. Med Modular använder man samma bas till babyskydd som till den bakåtvända bilbarnstolen. Det gör det enkelt att installera, flytta och anpassa bilstolen efter barn och behov. Babyskyddet iZi Go Modular X1 har utrustats med BeSafes sidokrocksskydd SIP+, inbyggt sidokollisionsskydd i babyskyddet skal och en mer vadderad 5-punktssele.

Smart bas gör babyskyddet lättmonterat

BeSafes isofixbas för Go Modular X1 är enkel att montera i bilen, med tydliga färgfält som med rött och grönt visar om man har gjort rätt. Stödbenet piper tills det är korrekt placerat. Att klicka i babyskyddet i basen är otroligt smidigt. Med iZi Go Modular X1 hamnar man alltid rätt på första försöket. Inte heller när babyskyddet ska lossas uppstår krångel. Längst fram på basen finns en spärr som pressas ned, sedan är det bara att lyfta rakt upp i handtaget. iZi Go Modular X1 kan även monteras direkt i bilen med bilbältet.

Babyskyddets sittyta är väl ombonad. Selen har rejäla vadderingar som gör att bebisen sitter väldigt stabilt och tryggt. I den tidigare versionen av babyskyddet upplevdes nackstödet som tight, men på Modular iZi Go X1 finns precis lagom med utrymme. När barnet växer tar man bort Newborn Hugger-delen, en kil som planar ut sittytan, så att bebisen får mer utrymme för rumpa och rygg. Med ett enhandsgrepp på babyskyddets baksida kan man sedan höja nackstöd och sele på en och samma gång.

Praktiska magnetfästen i selen

Selen i iZi Go Modular X1 har breda, styva remmar som inte vrider sig. När man ska sätta i eller ta ur barnet så kan selen hängas åt sidan med hjälp av magnetfästen. Klädseln känns tålig och mjuk på en och samma gång, och kan tas av för tvätt. Man kan dock tycka att instruktionerna för hur klädseln ska träs på igen borde vara mer utförliga än att man ska vara observant när man tar loss den.

Suffletten på iZi Go Modular X1 kan justeras i många olika lägen och ger ett väldigt bra skydd mot sol och intryck utifrån. BeSafe imponerar med att genomgående ha lyckats behålla allt som var bra med föregångaren, samtidigt som många förbättringar adderats. BeSafe iZi Go Modular X1 är ett lättanvänt, bekvämt och ytterst smidigt babyskydd som på alla sätt är värd sitt pris.

Välfungerande seleombonad sittytaimponerande smidig fästa i och lossa ur basenbra sufflett
Knapphändiga instruktioner för tvätt
5,0

Bra pris hos:

Babyworld.se

5. Cybex Aton M i-Size

Lättanvänt och snyggt designat babyskydd som håller hög nivå på säkerhet och funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,4 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 65x44x56 cm Bältesupphängning: Ingen Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex Aton M i-Size

Cybex babyskydd Aton M i-Size finns också som en vanlig Aton M, vilket är viktigt att notera då de på grund av de snarlika namnen är lätta att blanda ihop. Aton M i-Size är testad mot den senaste säkerhetsförordningen vilket bland annat omfattar att babyskyddet ska klara av en sidokrock.

Babyskyddet kan monteras med samma bas som senare kan användas ihop med den bakåtvända bilstolen Sirona M2 i-Size från Cybex. Basen monteras med Isofix och det finns tydliga färgindikationer som visar om den sitter som den ska. Samma gäller babyskyddet när det har klickats i basen, då ska alla fält visa grönt för att stolen ska vara säker att använda.

Generös sittyta och lång sufflett

Aton M i-Size är rymlig i sittdelen för den lite större bebisen, men också enkel att anpassa för den nyfödda. När nackstödet är i lägsta läget planas sittytan ut något så att den nyfödda bebisen ska sitta bättre. Med babyskyddet kommer också ett spädbarnsinlägg som sedan kan plockas ur när barnet är längre än 61 cm, vilket brukar infalla runt 3 månaders ålder.

Helhetsintrycket av Cybex Aton M i-Size är mycket gott. Babyskyddet både ser och känns lyxigt i materialvalen, men de förstärkta sidorna och genomtänkta detaljerna vittnar lika tydligt om att säkerheten är av hög prioritet. Handtaget har en skön form och kan bäras bekvämt på armen.

Selremmarna är enkla att dra ut, något trögare att dra åt men det är inte svårt att få till. På axelremmarna finns bekväma vadderingar så att remmarna inte skär in mot barnets hals. Babyskyddets inbyggda nackstöd kan enkelt regleras i höjd varefter barnet växer, och selen höjs ihop med nackstödet så att den alltid är i rätt läge. Suffletten är lång och fullt utfälld har bebisen ett väldigt bra skydd mot solstrålarna.

Okomplicerat och lättanvänt babyskydd

Ur ett föräldraperspektiv på användningen av ett babyskydd så är det i slutändan alltid viktigast hur barnet sitter i skyddet och där finns det inget att anmärka på med Aton M i-Size. Babyskyddet får ett extra plus för att det bättre håller bebisen sval, jämfört med andra babyskydd som snabbt lett till en rygg blöt av svett. Ju fler bilstolar Cybex lanserar desto tydligare blir det vilken jämnt hög nivå de håller, och Aton M i-Size är ett bra exempel på just det.

Rymlig sittyta för barnetlätt att anpassa efter barnets storlektydliga färgindikationer vid montering
Något trögt att vinkla handtaget i olika lägentar några försök innan man övat in rätta vinkeln för när skyddet ska fästas i basen.
4,0

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

6. Maxi-Cosi CabrioFix

Låg vikt, lätt att bära babyskyddet som har ett bekvämt bärhandtag, smidig solskydd

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,45 kg Vikt bas: 8,75 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66x44x56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts

Maxi-Cosi Cabriofix

Maxi-Cosi CabrioFix är ett av marknadens lättaste babyskydd. Den låga vikten gör att man gärna använder stolen till aktiviteter utanför bilen, som exempelvis mat- eller gungstol. Den går också att montera på ett stort antal barnvagnschassin. Stolen har en stilren funktionell design med mjuk och skön stoppning. En borttagbar kudde anpassar stolen till bebisars C-formade ryggar. Som medpassagerare är det faktiskt okej att sitta bredvid den här stolen då den är smal och inte har några vassa kanter som sticker ut åt sidan.

Lättanvänt trepunktabälte och avtagbar klädsel

CabrioFix har trepunktsbälte, men har precis samma säkerhetsklassning som stolar med fempunktsbälten. Axelvadderingen på bältet kan glida ner mot bältesspännet, det påverkar dock inte bekvämligheten för barnet. Klädseln är av hög kvalitet och är lätt att torka av, men desto krångligare att sätta tillbaka efter heltvätt. Vi var tvungna att läsa manualen för att lyckas. Suffletten är nätt och skärmar av omgivningen väl. Tyget prasslar inte och fästes med krokar i handtaget.

Pålitligt babyskydd som är enkelt att använda

Basen har både ISOFIX och bältespännare som gör att den passar fler bilmodeller vilket förenklar utlåning till far- och morföräldrar. Både stol och bas har var sin ficka för medföljande manualer samt bra och tydliga färgindikatorer, här är Maxi-Cosi bäst i klassen. Knappen för att lossa axelbältet är en aning trög, och knappen för att lossa stolen från basen är dumt placerad då stora händer lätt slår i knogarna i toppen av stödbenet. Sammantaget är detta ett mycket bra babyskydd. Den är också en av marknadens mest populära modeller, och vi förstår varför.

Mycket lättfunktionell designpassar många barnvagnar
Ganska krångligt att sätta tillbaka tyget
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom.se

7. Britax Römer Baby-Safe i-Size

Rymligt och modernt babyskydd, lätt att använda och med många bra funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 8,7 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 67x44x58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Britax Baby-Safe i-Size

Britax babyskydd Baby-Safe har funnits ute på marknaden i flera år. Modellen Baby-Safe i-Size är senare tillkommen och som namnet antyder godkänd enligt den nyare i-Size standarden. Babyskyddet kan användas från nyfödd och upp till 15 månader, med en maxvikt på 13 kg. Skyddet har också sidokollisionsskyddet SICT som kan skruvas ut från sidorna.

Anpassningsbar bas och bra handtag

Det finns två sorters baser till babyskyddet, en vanlig i-Size bas och en som kallas Flex. Flex-basen kan vinklas i 9 grader i fyra olika lägen, så att babyskyddet har rätt lutning även i en bil med djupt skålade säten. Basen är enkel att installera och lika enkelt har det varit att klicka i Baby-Safe i-Size i basen. Eftersom basens fästen för skyddet är upphöjda krävs dock ett extra lyft uppåt.

Precis som andra i-Sizestolar är även detta babyskyddet något tyngre, så överlag bra med lite armstyrka hos föräldrarna. Bärhandtaget är dock mycket bekvämt och använder man Britax barnvagnar finns möjlighet att skyddet kan klickas direkt på chassit i ett smidigt så kallat travel system. För att lossa babyskyddet från bas eller vagn ska en knapp på baksidan av babyskyddets övre kant pressas in. Ibland har det tagit några försök innan man får in knappen helt så att skyddet släpper, men med användning har knappen blivit mer och mer lättanvänd.

Rymlig sittyta men något kort sufflett

Britax Römer Baby-Safe i-Size känns mycket gedigen och välkonstruerad. Nackstöd och sele höjs enkelt med ett reglage på skyddets baksida. Den extra kudden för mindre bebisar är enkel att både ta ur och sätt på plats. Skyddets sele är enkel att förlänga och dra åt, och bälteskuddarna sitter på plats utan att glida ned längs remmen. Det hade dock varit önskvärt om själva selspännet suttit något högre upp. Ibland känns det svårt att komma åt och att knäppa ihop selen och kan då ta ett par försök.

Klädseln i skyddet känns mjuk och babyskyddet är bekvämt vadderat. Att skyddet är lite större och därmed också väldigt rymlig gör att barn av olika storlek och med olika kroppsform ändå kan sitta bekvämt. Det enda som framstår som ett stort frågetecken är den alldeles för korta suffletten, som inte skyddar särskilt väl mot vare sig sol, vind eller regnstänk. Baby-Safe i-Size känns som ett säkert och modernt babyskydd i så gott som alla avseenden och kan med rätta kallas för det bästa babyskydd Britax Römer konstruerat hittills.

Smarta funktionerrymlig och bekväm för barnetlätt att förankra i basen
Något tung att bärakort sufflettibland svårt att komma åt selspännet
4,0

Bra pris hos:

Babyworld.se

8. BeSafe iZi Go Modular i-Size

Smidigt och välkonstruerat babyskydd med lång sufflett och bekvämt bärhandtag

Förankringsmetod: Isofixbas ISOfix-bas godkänd enligt i-Size Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,95 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66x44x59 cm Bältesupphängning: Magnetfästen Sufflett: Ja, flera lägen SPF 50 Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

BeSafe iZi Go Modular i-Size

BeSafes Modular-system utgörs av ett babyskydd, en bakåtvänd bilbarnstol och en ISOfix-bas. Basen kan användas ända upp i 4-årsåldern, först till babyskyddet och sedan till den bakåtvända bilbarnstolen. Precis som tillverkarens övriga babyskydd heter även Modular-versionen BeSafe iZi Go.

Isofixbas av högsta kvalitet

Babyskyddet är konstruerat och godkänt enligt i-Size, vilket innebär att extra krut har lagts på att skyddet ska klara av också sidokrockar. Prislappen är inte liten, men som alltid med BeSafes produkter så är kvaliteten genomgående hög. Det märks redan vid installationen av basen. Ljud- och färgindikationerna är mycket tydliga, och att få basen i rätt position - samt babyskyddet att fästa i basen - kräver varken svordomar eller förhöjd puls.

För att ta loss skyddet trycker man in en spärr på basen med ena handen och lyfter babyskyddet i bärhandtaget med den andra. Under testperioden har allt klickat i och ur på första försöket vid varje användningstillfälle, och det är imponerande. Bärhandtaget är bekvämt att hålla i och babyskyddet känns välbalanserat. Vill man kombinera sitt babyskydd med barnvagn så finns adapter kompatibel med BeSafe iZi Go Modular i-Size för de flesta modeller.

Inbyggda magnetfästen i selen

Själva babyskyddet känns gediget uppbyggt, med bra support för den lilla bebisens kropp. Sittytan kan också anpassas efter barnets storlek, när barnet vuxit till sig något kan den extra plattan i rumpan tas ur och kuddarna i nackstödets sidor plockas bort. Modular-klädseln är snygg och samtidigt tålig mot fläckar. Den kan även tas bort helt för tvätt.

BeSafe iZi Go Modular har en fempunktsele som kan justeras i höjd med ett reglage på baksidan av babyskyddet, skyddets nackstöd höjs ihop med selen. Knappen för att förlänga selremmarna är enkel att trycka in. För att underlätta när barnet ska sättas i och tas ut ur babyskyddet så finns magnetfästen i axelremskuddarna. Med hjälp av dessa och magneter på babyskyddets sidor så kan man fästa upp selen så att den inte hänger i vägen. Nackstödet ger ett bra skydd och stöd för huvudet, men uppfattas som åt det tightare hållet. Kuddarna i nackstödet kan dock plockas ur när barnet blir större.

Smidigt bilstolskoncept

Suffletten på iZi Go Modular är helt fenomenal och ger ett komplett solskydd både inne i bilen och om babyskyddet används på ett barnvagnschassi. Väljer man att använda sig av hela Modular-konceptet och gör inköpet inför första barnet, eller rent allmänt med planer på att utöka familjen ytterligare inom kort, så känns det inte alls som en dum investering med tanke på de smarta funktioner och den höga kvalitet man får för pengarna.

Mycket smidig ihop med basensuperb sufflettbekväm att bäraett val- en helhetslösning upp till fyra års ålder
Högt pris
4,0

9. Doona+ Babyskydd

Rymlig babyskydd som är enkelt att montera i bilen och även fungerar som barnvagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 7 kg Vikt bas: 7,2 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63,5x45x57,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

Simple Parenting Doona

Doona+ är ett babyskydd och en barnvagn i ett, en för närvarande unik produkt på marknaden. När man ska använda den som barnvagn fäller man ut hjulen och bärhandtaget förlängs till ett teleskophandtag, en enkel och smidig lösning.

Rymlig sittyta men selen träs manuellt

Babyskyddet kommer med ett spädbarnsinlägg och kan användas direkt från födseln. Maxvikten är 13 kg och utrymmesmässigt är huvudstödet åt det tightare hållet men själva sitsen är rymlig. Babyskyddet har en bra lutning som gör att barnets huvud inte faller framåt alltför lätt. Fempunktsselen är enkel att spänna åt så barnet sitter säkert.

Babyskyddet känns mycket modernt utom i det avseende att selen måste träs om manuellt när barnet växer, axelfästena och nackstöd kan alltså inte höjas med ett enkelt grepp. Selremmarna saknar även upphängning, vilket annars kan underlätta när man ska sätta i barnet. Doona+ har en riktigt bra sufflett som kan ställas i flera olika steg och tack vare sin anknäbbsform skuggar den väldigt väl. Det finns även extra solskydd att köpa till. Babyskyddets bärhandtag har en bekväm, rundad form.

Kan installeras med eller utan bas

Att installera Doona+ i bilen kan göras antingen med bältet, eller med tillhörande isofixbas. Basen är mycket enkel att få på plats även för den utan tidigare erfarenhet. När skyddet ska lossas från basen görs det med en tvåstegsknapp. Under bilfärden ska Doonas handtag vara nedfällt som störtbåge mot ryggstödet framför barnet.

Doona+ är tyngre än andra babyskydd och något större, vilket gör det otympligt att bära. Men å andra sidan är det endast i trappor som bärandet blir ett måste, i övriga situationer kan den användas som en barnvagn. Som barnvagn är Doona+ mycket liten men har förvånansvärt bra körkänsla och hjulen klarar av trottoarkanter och lite gupp utan problem. Skydd för bilens säte ingår alltid, i och med att hjulen blir smutsiga.

Smart lösning för flitiga bilåkaren

Om du inte planerar att använda barnvagnsfunktionen blir Doona+ inte prisvärd. Men ser man poängen med att slippa väcka ett barn som somnat under bilfärd när man bara snabbt ska in och handla lite mat så är Doona+ en otroligt smidigt och välkonstruerad lösning väl värd att rekommenderas.

Rymligfungerar även som barnvagnenkel att montera
Selen måste träs om manuellttyngre än andra babyskydd
4,0

Bra pris hos:

Babyworld.se

10. Concord Air Safe

Ultralätt babyskydd som är enkelt att orka bära, unika lösningar på funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Vikt babyskydd: 3,1 kg Vikt bas: 6,5 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63x44x57 cm Bältesupphängning: Nej. Sufflett: Solskärm, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Concord Air.Safe

Concords babyskydd Air Safe är som namnet antyder en riktig lättviktare. När man som nyförlöst ska bära en bebis i ett skydd som på grund av dess storlek måste hållas en bit ut från den egna kroppen så är varje avskalat hekto betydelsefullt.

Separat, avtagbar solskärm

Concord Air Safe har verkligen lyckats med att få till ett rymligt och för barnet bekvämt babyskydd som ändå skalats ned rejält i vikt. Även ett barn på 7-8 månader kan sitta bekvämt och det höjbara nackstödet ger väldigt bra support för huvud. Concord Air Safe är utrustad med en solskärm som kan tas loss helt och förvaras i en ficka baktill på babyskyddet. Den knäpps fast i skyddet med tryckknappar och hakas sedan i handtaget med små gummipinnar. Funktionellt, men just att komma åt tryckknapparna görs enklast när skyddet inte är monterat i bilen.

Okomplicerat och väldigt lätt

Om man tidigare har använt babyskydd från andra märken så kommer vissa av lösningarna hos Air Safe upplevas som ovanliga. Fästning av suffletten är ett exempel. Ett annat är att man för att reglera höjden på nackstödet och selen måste pressa in en knapp. Ofta sitter den bakom skyddet eller nackstödet. Concord har på Air Safe istället placerat den innanför klädseln på framsidan av nackstödet. Funktionen fungerar som den ska och är smidig men placering är lite oväntad.

Klädseln är helgjuten och det gör att babyskyddet känns öppet och ger plats för rörelser, den skålade formen ger barnet en bra sittposition och trepunktselen är lättanvänd. Överlag är Concord Air Safe ett bra babyskydd med den låga vikten som sin främsta styrka.

Väger endast 2,9 kilorymlig sittyta och väl genomtänkt klädsel
Lite för många moment med suffletten
4,0

11. Axkid Babyfix

Prisvärt babyskydd med smutstålig klädsel, låg vikt och stabil bas

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,53 kg Vikt bas: 4,76 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63x43x55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd

Axkid Babyfix

Axkid är en ny svensk tillverkare av bilbarnstolar där grundarna har mer än 30 års erfarenhet inom barnsäkerhet, bland annat från Brio och Britax. Släktskapet till Brio Primo märks tydligt, babyskydden är faktiskt nästan identiska. Stolarna monteras till och med i samma fabrik. Babyfix har låg vikt, men tyvärr har man sparat genom att inte ha ett helgjutet handtag. Det gör det lite vasst att bära babyskyddet i armvecket.

Fempunktssele som träs om manuellt

Stolen ger bra stöd för huvudet men den helt lösa sittkudden måste justeras med jämna mellanrum. Även axelmuddarna halkar omkring en del. Solskyddet är lite trögt och klickar ljudligt, det har dock en riktigt smart och tyst ”keps” för ytterligare avskärmning.

Proceduren för att byta höjd på fempunktsbältet är ganska omständlig, då fästbrickan på baksidan har små och pilliga monteringkanaler. Tur nog gör man detta moment sällan. Tyget är funktionellt, lätt att torka av och går relativt snabbt att ta bort och sätta tillbaka för tvätt. Det krävs dock starka händer att lossa klädseln från stolen då remmen till bältesspännet måste tvingas igenom en smal springa.

Prisvärd budgetmodell med lättanvänd bas

Basen har både bältesspänning och ISOFIX samt en säkerhetsbygel som lutas mot sätet vilket gör den mycket stabil. ISOFIX-fästena saknar gummering och kan repa bilklädseln om man är oförsiktig. Knappen för att lossa stolen från basen är distinkt och bra. Det saknas färgindikator för dockningen. Däremot hörs ett tydligt klick när stolen är på rätt plats.

Jämfört med många andra babyskydd i samma prisklass Axkid Babyfix ofta lättare, och har fempunktsbälte, vilket är efterfrågade egenskaper. Samtidigt är det mindre enkelt att hitta adapter för att fästa Babyfix på en barnvagn, vilket påverkar helhetsbetyget. Är användning av babyskydd på vagn inte så viktigt så är dock Axkid Babyfix ett utmärkt val.

Billig och lättsmutståligt tygmycket stabil bas
Omständigt att byta höjd på axelbältena
4,0

Bra pris hos:

Lekmer.se

12. Maxi Cosi Pebble Plus

i-Sizegodkänt babyskydd med extra sidoskydd i spädbarnsinlägget, fenomenal sele

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66x43x55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Maxi-Cosi Pebble Plus

Pebble Plus är ett i-Size-godkänt babyskydd från Maxi Cosi. Det som skiljer Pebble Plus från vanliga Pebble är bland annat det spädbarnsinlägg med extra förstärkta kanter som hör till Pebble Plus för att stolen ska klara sidokrockar bättre. I övrigt är de två stolarna snarlika varandra.

Mysig med otroligt smidig sele

Pebble Plus är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd med en riktigt smart sele som automatiskt håller sig öppen tack vare förstärkningar i selfästena. När man ska placera barnet i babyskyddet behöver man alltså inte tänka på att hänga undan selremmarna först. Selen kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida.

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble Plus hakas fast i handtaget i utfällt läge, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form och klädseln har klarat av fläckar väl.

Mycket enkel att montera i bilen

Family Fix XP-basen har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Samma bas kan sedan användas till den bakåtvända stolen Pearl XP, vilket gör priset på babyskydd och bas mer rimligt.

Maxi Cosi Pebble Plus är ett babyskydd som är mycket enkelt att använda och i många avseenden har funktioner som underlättar under bilfärden.

Sele som tar bort allt krångel vid i- och urtagning av barnetbra spädbarnsinlägg
Något kort solskärmhögre inköpspris
4,0

Bra pris hos:

Kopbarnvagn.se

13. Axkid Modukid Infant

Rymligt babyskydd med lättmonterad bas, låg vikt och bekvämt bärhandtag

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,7 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjdjusteras manuellt

Axkid Modukid Infant i-size

Modukid Infant är ett babyskydd som utgör den första stolen i Axkids bilstolskoncept Modukid. Efter att babyskyddet är urvuxet så växlar man över till den bakåtvända bilbarnstolen Modukid Seat, som fästs på samma isofixbas. Basen är mycket enkel att installera. Den har tydliga spärrar som är lätta reglera, och basen visar grönt när isofix och babyskydd har monterats korrekt. Att längden på isofixarmarna kan justeras gör det även lättare att få basen att passa i olika typer av bilsäten.

Enkel att docka skyddet i basen

I daglig användning funkar Modukid Infant bra. Det är mycket enkelt att klicka i babyskyddet i basen, det går alltid på första försöket utan krångel. Att lossa babyskyddet görs genom att man håller in en spärr framtill på basen. Den är dock något trög ibland. Axkid Modukid Infant tar upp normalt med utrymme i bilen och det går att bekvämt sitta bredvid.

Sittytan i Modukid Infant är rymlig. Babyskyddet kommer med ett tvådelat spädbarnsinlägg, som ska användas under barnets första månader. Selen kan justeras i höjdläge vid axlarna, men den måste träs om manuellt. Det är inte svårt, men det tar lite tid och är inget man gör medan babyskyddet är monterat i bilen. I övrigt är selen smidig att använda. Remmarna vrider sig inte och axelskydden sitter fast, vilket är ett plus. Vaddering vid grenbandet tenderar däremot att lossna och följa med när man lyfter ur barnet.

Knepig sufflett men bra, tålig klädsel

Det främsta minuset med Modukid Infant är att den i vissa avseenden ger ett billigt intryck. Några knappar känns lite plastiga. Men framför allt är det suffletten som inte håller samma standard som övriga babyskydd. Den är ranglig och låter högt när man fäller ut och in den. Det solskydd den ger får endast godkänt. Med tanke på att den stör barnet mer än den skuggar hade babyskyddet lika gärna kunnat vara utan sufflett. Vi märker också snabbt av slitage på handtagets gummering.

Handtaget är bekvämt att ha över armen och bära i. Modukid Infant har dessutom en låg vikt. Det har samma fästen som Maxi Cosis babyskydd och är därmed kompatibelt med de barnvagnar som har Maxi Cosi-adaptrar. Klädseln är tålig och mycket enkel att torka av, men kan också lossas helt för tvätt i maskin. Axkid Modukid Infant uppfattas som prisvärd och säker, den kommer även med ett extra sidokrocksskydd. Det enda som drar ned betyget är just ojämnheterna i kvalitet.

Rymlig sittytalättmonterad basenkel att klicka i basenbekvämt att bära
Ranglig och högljudd suffletten del knappar är trögagummit på handtaget blev snabbt slitet
3,5

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

14. Maxi Cosi Rock

Prisvärt babyskydd med uttagbart spädbarnsinlägg, låg vikt och ombonad sittyta

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 8,3 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 67x44x56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, kan ej höjdregleras

Maxi-Cosi Rock

Maxi Cosi Rock är ett i-Sizebabyskydd till lite lägre pris än vad man vanligtvis får betala för nyare babyskydd godkända enligt i-Size (R129). För att hålla nere kostnaderna totalt sett så har Maxi Cosi fokuserat på att babyskyddet ska klara av de högre kraven på säkerhet, samtidigt som man har bantat ned funktionerna. Har man ingen tidigare babyskyddserfarenhet att jämföra med lär man dock inte märka av detta så mycket.

Smidigt format och låg vikt

Man kan välja mellan att montera babyskyddet i bilen direkt med bilbältet, eller så klickar man i det i Maxi Cosis basenhet FamilyFix One i-Size. Basen monteras i bilen med isofix. När Maxi Cosi Rock är urvuxen kan man sedan fästa den bakåtvända bilbarnstolen Pearl i-Size på samma bas. Det är enkelt att klicka i babyskyddet i basen, och den har tydliga indikationer för om installationen är korrekt genomförd.

Rock är ett smidigt babyskydd med relativt låg vikt. Det känns lätt när man bär det, vilket gör det enkelt att ta med sig från bilen in i hemmet. Handtaget har en ganska rund form, vilket gör att det trycker mot kroppen en aning när man bär. Något som tyvärr inte är helt bekvämt. Babyskyddet har en enklare sufflett, som utgörs av en skärm som fästs på handtaget. Det ger ett begränsat solskydd.

Mycket ombonad men ej justerbar sele

När Maxi Cosi Rock används med en nyfödd så känns babyskyddet mysigt ombonat. Spädbarnsinlägget kramar om bebisen och håller huvudet i rätt läge. När barnet blivit lite större så tar man ut inlägget för att skapa mer sittutrymme. Det går inte att justera höjden på selens axelremmar alls. Spädbarnsinlägget drar ner remmarna en aning, för att bättre passa det nyfödda barnet. Att selen inte ens kan träs om manuellt känns som en funktion Maxi Cosi kanske inte borde snålat in på.

Vill man ha det lilla extra – som bra solskydd och ställbart nackstöd – så blir man kanske inte helt nöjd. Men alla de viktiga basfunktionerna finns där. Rock är ett babyskydd med hög komfort för barnet. Det är lätt att bära men också väldigt lätt att förstå sig på. Selen är smidig att knäppa ihop och kan enkelt dras åt samt lossas. Maxi Cosi Rock känns därmed både tryggt och för vad man får – riktigt prisvärt.

Prisvärtrymlig och bekväm sittytalåg vikt
Selen kan ej justeras i höjdkort sufflettinte helt bekvämt bärhandtag
3,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

15. Cybex Aton 5

Babyskydd med bra sufflett, hög kvalitet på klädsel och gedigen känsla

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 64x44x58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex Aton 5

Cybex delar upp sina bilstolar i olika kategorier; silver, guld och platinum. Aton 5 är ett av Cybex babyskydd i guldkategorin och utgår ifrån samma form som föregångaren Aton 4 men har fått en del uppdateringar i hur skyddets skal är uppbyggt.

Smidig sufflett och lättjusterad sele

Aton 5 är utrustad med en sufflett med fyra olika lägen och en klart godkänd täckning över barnet. Den är dessutom ljudlös när den fälls upp och ner. Genom att dra i en ögla bakom nackstödet kan man justera höjden på den interna selen. Isofixbasen har en smal, skålad form som gör det enkelt att få plats med fler stolar eller andra passagerare bredvid. Bälteshållaren på babyskyddet kan dock skava lite i sidorna för den som är placerad bredvid babyskyddet.

Cybex Aton 5 är ganska smal upptill i babyskyddet, vilket gör att ett större barn kanske växer ur det snabbare. Den smala passformen är för att ju mindre luft mellan barn och babyskydd, desto säkrare är babyskyddet. Aton 5 har en relativt upprätt sittställning, vilket lite mer aktiva bebisar kan uppskatta. Dock medför det något större risk för ett tippande huvud när barnet somnar, men hur vinkeln blir beror också på bilens säte.

Kompatibel med de flesta barnvagnar

Det är enkelt att fästa både basen i bilen och babyskyddet i basen. Instruktionerna är tydliga och enkla att förstå. Bärhandtaget på Aton 5 har en bekväm form och viktmässigt får Aton 5 godkänt, men befinner sig åt det något tyngre hållet på skalan. Klädseln känns både tålig och smutstålig, och Cybex babyskydd kan användas på barnvagn med samma adaptrar som för Maxi Cosi och BeSafe. Cybex Aton 5 är ett allsidigt och lättanvänt babyskydd som har alla de viktigaste funktionerna.

Bra sufflettenkelt att justera höjd på selenbra form på basen
Något smal över axlarna
3,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

16. Cybex Cloud Q

Unik funktion i det utfällbara, plana liggläget och mycket bra sufflett

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5,8 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 68x43x57 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex Cloud Q

Med Cloud Q har Cybex konstruerat ett babyskydd som känns helt unikt. Vid först anblick påminner det kanske om Aton 4 till formen, och i bilen så är den också i princip likadan. Men den har en rätt unik egenskap.

Praktiskt liggläge för bruk utanför bilen

Det magiska med Cloud Q inträffar när man tar ut babyskyddet, antingen för att bära det med sig eller för att fästa på barnvagnen. Med ett enkelt enhandsgrepp så kan babyskyddet då fällas ut från att vara skålad, till att få ett i princip plant liggläge. Funktionen är inte godkänd att använda under bilturen. Men färdas man ofta med bil så underlättar det att barnet kan få en bättre sovkomfort vid de tillfällen man vill ta babyskyddet med sig.

Cloud Q går att fälla när barnet sitter i babyskyddet. Liggytan är väldigt rymlig, även barn på över halvåret har gott om plats. I sin skålade form är babyskyddet dock åt det smalare hållet, av samma säkerhetsskäl som Aton 4 - ju mindre luft runt barnet desto bättre.

Hög vikt med också hög kvalitet

Suffletten till Cloud Q kan fällas i fyra steg och täcker väldigt bra. Dock krävs det att man har handtaget i ett visst läge för att suffletten inte ska ta emot när den fälls ut. Trepunktsselen i Cloud Q höjs automatiskt när man justerar höjd på nackstödet, och axelbandskuddarna är mycket mjuka så barnet slipper att ha remmen skavandes mot kroppen. Grenselet tenderar tyvärr att glida nedåt i babyskyddet när man sätter i barnet, så att man alltid måste dra fram det från under barnets rumpa igen innan man kan knäppa ihop selen.

Den stora nackdelen med Cybex Cloud Q, förutom att det kostar mycket, är att den smarta liggfunktionen drar upp vikten på babyskyddet rejält. Hur stor betydelse det har avgörs dock av hur man planerar att använda babyskyddet. Ska det aldrig tas ut ur bilen blir Cloud Q en onödigt stor utgift. Men för familjen som ofta är ute på biltur samt växlar mellan vagn och bil så kan det bli en mycket uppskattad investering.

Går att fälla ut till plant liggläge när den användas utanför bilen
Tungt och dyrtsaknas en bra upphänging för selen
3,5

Bra pris hos:

BabyWorld

17. Britax Baby Safe Plus SHR II

Stabil babyskydd med gedigen bas och axelremmar enkla att justera i höjd

Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Bälte: 5-punkt Vikt: Stol 4,82 kg Bältad Bas: 6,57 kg Längd/bredd/höjd: Stol: 67/44/58,5 cm Antal rygglägen: 8

Britax Baby-Safe Plus SHR II

Britax Baby Safe Plus II är ett bra och stabilt babyskydd som utmärker sig på flera sätt. Till att börja med använder inte Britax en lös sittkudde för de små barnen. Istället förändras ryggformen automatiskt när man med ett enkelt grepp justerar höjden på axelremmarna och huvudstödet. Konstruktionen känns mycket påkostad och förenklar detta moment, men fastnar halvvägs upp i en instruktionsbokslucka på baksidan. Med luckan borttagen funkar allt fint. Huvudstödet har hela 8 olika lägen men bredden gör att riktigt små barn kan hänga lite med huvudet när de sover.

Smidigt handtag med inbyggda knappar

Suffletten är bra och tyst, men lossnar om den dras för långt bak. Britax är också ensamma om att ha två inbyggda funktioner i handtaget. En knapp för att lossa stolen från barnvagnschassin medan den andra fäller handtaget. Klädseln är något besvärlig att ta av och sätta på, det är många stroppar och spännen att fästa. Britax patenterade sidokrockskydd, D-SIP, består av en bricka som fälls upp mot bildörren vid färd. Brickan ska minska sidokrafterna vid krock men samtidigt är det ytterligare ett moment att komma ihåg.

Många innovativa funktioner

Basen har en bygel som lutas mot sätet och ger mycket god stabilitet. Den har också testets bästa stödben. Tyvärr är det separata baser för ISOFIX respektive bältesfästning. Den bältade basen är mycket prisvärd, den är robust och andas tysk industriell kvalitet. För att få hjälp vid montering kan du skanna en QR-kod på stolen och få tillgång till instruktionsvideor direkt i mobilen, smart! Britax har många nyskapande innovationer, men vi skulle gärna sett en lägre vikt på stolen.

Mycket stabilenkelt att justera axelremmarnastabil bas
Bökigt att ta av klädseln
3,5

Bra pris hos:

Pinkorblue.se

18. Silver Cross Simplicity

Enkelt att installera bas och babyskydd i bilen, smart fotsack medföljer

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,3 kg Vikt bas: 7,3 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 68x41x55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Silver Cross Simplicity

Silver Cross Simplicity-basen är enkel att använda och har tydliga färgindikationer för att signalera om den är korrekt installerad i bilen. Att klicka i babyskyddet har också gått problemfritt.

Mjuk men inte så smutstålig klädsel

Simplicity-babyskyddet känns dock något plastigt och klädseln är lite för porös för vår smak. Tyget suger gärna åt sig smuts och bebiskräk. Stoppningen i ryggen glider åt sidan ibland och stolen är trång över axlarna. En normalstor bebis i 5-6 månaders åldern får svårt att komma tillräckligt långt bak med huvudet för att sitta helt bekvämt. Något som innebär en större risk för att barnets huvudet ska tippa framåt vid inbromsningar när barnet har somnat.

Selen i Silver Cross Simplicity går att justera i flera olika höjdlägen. Spärren för att reglera den kommer man åt genom att öppna upp en lucka baktill på babyskyddet. Det krävs att man klämmer åt ordentligt för att säkerställa att selen sitter fast i sitt nya läge.

Medföljande tillbehör med tveksam funktion

Som medföljande tillbehör till Silver Cross Simplicity kommer en sufflett och en fotsack, vilket är ett överdrag som fungerar lite som en tunnare åkpåse. Suffletten är mycket kort och fyller ingen egentlig funktion. Fotsacken funkar bäst för det minsta spädbarnet, innan barnets ben blivit så långa att fötterna sticker ut, och fästs med gummisnoddar runt hakarna som ska hålla bältet på plats om skyddet bältas i bilen. Det är inte vadderat men skyddar lite mot vind och väder, vilket är väldigt praktiskt att ha om man ska bära babyskyddet utomhus kortare sträckor vintertid.

Med tanke på prisklassen för skydd och bas hade vi dock gärna sett ett bättre solskydd och en lite annan känsla i material.

Enkel att installerafotsack som smart tillbehör
Alldeles för kort solskyddtrång över axlarna
3,0

Bra pris hos:

Babyworld.se

19. Cybex Aton

Babyskydd i bra prisklass med rymlig sittyta, bra bredd för bebisens axlar

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63x44x55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Trepunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd

Cybex Aton

Cybex Aton är Cybex enklaste babyskydd och det märks av i vissa avseenden. Klädseln känns inte riktigt lika påkostad och lyxig som Cybex andra bilstolar, men stilmässigt är looken ändå snarlik och babyskyddets profil är fortfarande estetiskt tilltalande.

Förenklad sufflett med begränsad funktion

Suffletten är väsentligt kortare, med endast två lägen istället för fyra som hos de lite dyrare babyskydden. Med ett såhär kort solskydd så förlorar suffletten nästan sin funktion helt. Cybex bas för Aton är dock enkel både att använda och installera. Det har inte heller varit svårt att förstå sig på hur babyskyddet ska dockas eller lossas ur basen, och bärhandtaget har en bra form att hålla i.

Gott om utrymme i sittytan

Samtidigt som vissa aspekter av Aton känns nedbantade så förvånas man något över att Aton faktiskt uppleves som rymligare än både Aton 4 och Cloud Q. Detta främst vad det gäller axelutrymmet. I Aton kan även en bebis som hunnit bli runt halvåret gammalt komma bak ordentligt med axlar och huvud. Där de andra två babyskydden från Cybex var mer avsmalnande till formen så är Aton betydligt mer öppen och grundare.

Det gör att den inte känns trång för det större barnet och kanske är det en egenskap som kan förlänga användningstiden något. Däremot är vinkeln på babyskyddet lite mer upprätt, varför det i stadskörning med fler och mer plötsliga inbromsningar finns en ökad risk för att bebisens huvud hänger framåt när barnet sover och att kroppen stundvis sitter lite säckigt.

Rymligt babyskydd med bra utrymme på bredden
Nedskalad funktioner bland annat i form av kort sufflett och sele som måste träs om manuellet
3,0

Bra pris hos:

Litenleker

Allt om babyskydd

Under barnets första tid i livet ska det sitta i ett babyskydd under bilresorna. Babyskydd finns det flera olika varianter av, med mer eller mindre avancerade funktioner och i varierande prisklasser. En del babyskydd bältas fast direkt i bilen med bilbältet, men smidigast är oftast att använda en bas. Det finns både baser som bältas fast och sådana som fästs i bilen med isofix, ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi.

Vad är fördelen med en bas?

Fördelen med en bas är att den gör det betydligt enklare att ta i och ur hela babyskyddet, exempelvis om man vill bära barnet i det eller fästa babyskyddet på sin barnvagn. Det är också svårare att montera en bas inkorrekt, vilket gör kombinationen babyskydd + bas till det säkraste alternativet.

Vilka funktioner har ett babyskydd?

Ett babyskydd kan komma med en mängd olika funktioner. Gemensamt för de flesta är att det finns ett bärhandtag, men det kan även finns sufflett, urtagbar dyna, ställbar sele, förlängningsbart ryggstöd med mera. Babyskydd kan finnas med både 3- och 5-punktssele. Ett babyskydd gör att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna, för att inte belasta barnets rygg allt för mycket.

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på babyskydd

Lär dig allt om babyskydd i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av babyskydd - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

Därför ska man ha bas till babyskyddet

Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Enligt NTF sitter hela 67 % av barnen i felmonterade bälteskuddar. Även om procentsiffran är bättre för babyskydd är det besvärande att många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar.

Hur monteras ett babyskydd utan bas?

Ett babyskydd utan bas monteras med bilens trepunktsbälte. Många tycker att detta är en ganska komplicerad process som dessutom upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen. Vid en stressad situation finns det risk att man gör fel. Alla monteringsfel med en barnstol kan leda till livsfara.

Det går åt mycket bilbälte för att spänna fast ett babyskydd utan bas. Vid längre användning kan det fullt utdragna bältet ge utmattningsskador åt bältesfjädern. I värsta fall blir den förstörd och hela bältesmekanismen måste bytas. Vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast babyskyddet utan bas. Exempel på detta är SAAB 9-5, Opel Astra samt Volvo från 90-talet.

Hur monterar man fast basen i bilen?

En bas monteras enkelt, antingen med isofix som ger en mekanisk montering eller med bilens trepunktbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen. Vid bilfärd dockar man helt enkelt babyskyddet i basen. Den enkla monteringen gör också att man kan lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar

Vanliga frågor om babyskydd

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om babyskydd - hur de fungerar och hur man väljer rätt modell. Det är viktigt att inte enbart utgå ifrån vilket babyskydd som får bäst betyg eller utses till bäst i test, även om det borgar för en viss nivå på kvalitet och funktioner. Det är viktigt att babyskyddet är utvalt för att passa bra med den bild som ska användas och att ens barn kan sitta bekvämt och säkert i babyskyddet.

Hur fäster man ett babyskydd i bilen?

De flesta babyskydd kan antingen bältas fast i bilen eller sättas fast i en ditmonterad bas. Nackdelen med att bälta babyskyddet är att det är vanligt att babyskyddet monteras fel och det är också mer omständligt att sätta i och ta ur babyskyddet ur bilen.

Hur vet funkar det att använda bas till babyskyddet?

Vill man inte bälta fast skyddet direkt i bilen så måste man köpa till en bas. En bas kan antingen fästas med isofix eller med bälte. Vissa baser kan fästas på båda sätt, men oftast är det antingen eller. Att en bas fästs med isofix är mycket vanligare än att den fästs med bälte

Vad är fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas?

Risken för felmontering minskar avsevärt om man använder en bas, och ännu mer så om basen fästs i bilen med isofix. Oavsett hur basen är monterad så klickar man sedan bara i babyskyddet i basen. Det gör det till exempel enklare att lyfta ur babyskyddet utan att bebisen vaknar.

Kan jag fästa babyskyddet med bälte i taxin eller i andras bil om jag använder den med bas i min egen bil?

De flesta, men inte alla, babyskydd kan bältas fast direkt i bilen. För enstaka bilresor kan det vara att föredra framför att ta loss basen ur sin egen bil och sätta in den i någon annans. Basen är dessutom ofta tung och mer otymplig att ha med sig på resor.

Hur vet man att man satt fast babyskyddet ordentligt om man använder bältet?

Det viktiga att se till är att bältet är helt åtdraget och att det inte finns något slack kvar. Babyskyddet ska sitta stabilt om du ruckar på det med händerna, men viss rörelse är okej.

Måste jag köpa nytt babyskydd eller basplatta om jag byter bil?

Generellt inte. Om man har en bil med isofixfästen nu och köper en ny bil som också är utrustad med isofix så kan man använda samma isofixbas.

Om man har isofix i sin bil - måste man köpa basplatta då?

Nej, det måste man inte. Men dels är det enklare och snabbare att fästa babyskyddet med bas, dels är det säkrare då risken för felmontering på grund av mänskliga faktorn är minimal om man använder bas. Rekommendationen är att använda bas om man kommer åka bil regelbundet med bebisen.

Hur vet man om det babyskydd man har går att fästa på den barnvagn man valt?

Man får börja i ena eller andra ändan. Antingen köper man vagn först, kollar vilka adaptrar som passar på det chassit och väljer sedan ett babyskydd som är kompatibelt med en passande adapter. Eller så gör man tvärtom och börjar med babyskyddet och ser till att välja en vagn som är kompatibel med den modellen.

Finns det någon särskild modell av babyskydd man ska köpa om man vill använda skyddet på barnvagnen?

Köper man en av de vanligaste modellerna av babyskydd från något av de största märken, Maxi Cosi och BeSafe samt Cybex, så har nästan alla barnvagnsmodeller från de största märkena en passande adapter.

Kan man använda babyskyddets bas till en framtida bilbarnstol eller måste man köpa allt på nytt när babyskyddet är urväxt?

De flesta bilbarnstol fästs direkt i bilen med bälte eller med isofix. Det blir dock allt vanligare med lösningar då ett bilstolsmärke säljer ett kombinationspaket där en bas används först till babyskyddet och sedan till en bakåtvänd bilbarnstol. Sådana lösningar finns från alla de största bilstolstillverkarna.

Vad är fördelen med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas?

Det är smidigt. Ofta behöver man dock ändå komplettera med en bältad bilbarnstol att byta till när den bakåtvända stolen som fästs i basen är urvuxen. Detta då bilstolar som fästs med isofix har en lägre maxvikt och kortare användningstid än bilbarnstolar som bältas fast.

Vilken är den säkraste modellen av babyskydd eller bilbarnstol som finns?

Vilken bilstol som är säkrast beror på hur man har tänkt krocka. Samma svar gäller även angående vilken placering i bilen som är säkrast att montera babyskyddet på. Eftersom att ingen vet i förväg hur man kommer krocka så finns det inget rätt eller säkert svar på dessa frågor.

Är alla babyskydd lika säkra?

Givetvis finns det kvalitetsskillnader på olika babyskydd. De absolut billigaste modellerna bör man undvika. Men köper man sitt babyskydd från en av de stora, väletablerade bilstolstillverkarna så är det en mycket bra början.

Hur vet man när babyskyddet är urvuxet?

Man ska sluta använda babyskyddet om barnets huvud sticker upp över kanten eller om barnets vikt överskrider babyskyddets maxvikt. iSizebabyskydd har även en angiven maxlängd. Man ska inte heller använda ett babyskydd där barnet är för stort för att internselen ska sitta korrekt.

När ska man byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol?

Man kan byta till bilbarnstolen när barnet kan sitta själv eller när barnet är stort nog att sitta korrekt i bilbarnstolen. Viktigt är att selens axelremmar kan placeras i höjd med barnets axlar, de får inte sitta för högt. Någon exakt ålder för när man ska byta finns inte.

Är babyskyddet mindre säkert än bilbarnstolen?

Babyskydd är lika säkra som bilbarnstolar, men det är viktigt att byta stol i tid. Enligt Tommy Pettersson, laboratoriechef för krocksäkerhet på VTI, ska bytet ske när barnet kan stabilisera sitt eget huvud eller sitta av sig själv på rumpan. Överkanten på barnets hjässa får inte gå över kanten på babyskyddet.

Är fempunktsbälte i babyskyddet bättre än trepunktsele?

Fempunktsselen i bilstolen minskar risken för att större barn kan krångla sig ur selen och kan därför generellt anses vara snäppet säkrare. Men en trepunktssele i babyskyddet är lika säkert som en fempunktssele. En fördel med trepunktsselen är att man med små bebisar slipper trä in deras armar genom selen.

Hur ska babyskyddets handtag vara positionerat under bilresan?

Läs nog i instruktionsboken för att se vad som rekommenderas för just ditt babyskydd. Det vanligaste är att handtaget ska vara upprätt under bilfärden. Detta för att kunna fungera som en extra stötbåge om man skulle råka ut för en kollision.

Hur vet man att babyskyddet inte är för gammalt?

Babyskydd har en livslängd på 5-7 år. Efter det bedömer tillverkaren att plasten åldrats av tid och användning och därför inte kan ge samma skydd. På undersidan av babyskyddet finns ibland klistermärken eller instämplade klockor som visar skyddets tillverkningsdatum.

Hur åldersbestämmer man et babyskydd som saknar märkning?

En del babyskydd har ingen märkning alls. Finns det då kvitto på när babyskyddet är inköpt så utgår man ifrån det datumet när man räknar ut stolens ålder och kan på så sätt avgöra hur lång kvarstående användningstid är.

Hur ska barnet vara klätt i babyskyddet?

Vid bakåtvänd åkning är det viktigt att selen ligger nära halsen och inte ute på axeln, och att man drar åt selen så hårt det går. Att barnet har tjocka kläder på sig har dock mindre betydelse, även om motsatsen ofta påstås online.

Hur kan man hålla sitt barn varmt i bilen under vintern?

Klä barnet i en tunnare fleece- eller vinteroverall, ha en filt över babyskyddet eller använd en särskild för babyskydd avsedd åkpåse, där selen dras innanför åkpåsen så att den ändå sitter tight runt barnet.

Vad är det för skillnad på babyskydd i olika prisklasser?

Dyra babyskydd har generellt bättre stoppning. Sittdynan är tunn men ändå mjuk att sitta på utan att ge träsmak vid längre bilfärder. Även klädseln är bättre med allmänt högre kvalitet på tyg och sömmar samt en mer slimmad passform mot stolen. Hål i klädseln för bältena och spännet är bättre skyddade för att hindra kräks och mat från att rinna ner i stolen.

Likaså är solskydden av bättre kvalitet, de är tystare och stadigare. Det är oftast också enklare att ändra höjden på axelremmarna i takt med att barnet växer. I stället för att tråckla ur axelband och bälte finns det på dyrare stolar ofta ett reglage där man med ett enkelt handgrepp kan justera höjden.

Dyra babyskydd har generellt bättre och fler förvaringsfack för instruktionsböcker. Det är viktigt att inte dessa slarvas bort ifall stolen ska lånas ut till mor- eller farföräldrar. Just felmontering är den största risken vid en krock. Även om det är helt irrelevant ur säkerhetssynpunkt brukar de flesta även tycka att dyra babyskydd är snyggare än billiga.

De allra billigaste babyskydden bör undvikas, då komponenterna i dessa modeller precis klarar godkännandetestet men inte så mycket mer.

Kan man hyra babyskydd?

En del BB och MVC har babyskydd för uthyrning, likaså erbjuder en del försäkringsbolag möjligheten att leasa bilstol. Att hyra babyskydd är sällan något som tillverkarna rekommenderar då det inte finns några garantier för stolarnas funktion. Ofta saknas relevant kompetens och kontrollerna av babyskydden kan därmed vara bristfällig. Vid vårt besök på VTI i Linköping såg vi med egna ögon att skillnaderna mellan en ny och en krockad stol knappt är märkbara. Stolens förmåga att absorbera krockkrafter kan ändå vara avsevärt försämrad.

Kan man köpa babyskydd begagnat?

Säkerhetsaspekten är främsta anledningen att man inte ska köpa begagnade babyskydd. Även om stolen ser hel ut kan den inre konstruktionen vara förstörd. Köp bara babyskydd av personer du känner väl och som kan garantera att stolen inte har varit med om en olycka. Många tycker att nya babyskydd kostar mycket pengar men om man ställer denna kostnad i relation till hur mycket bilen kostar blir den försumbar i sammanhanget. Ditt barn är värt högsta möjliga säkerhet.

Krocksäkerhet

Vi har inte testat stolarnas säkerhet, däremot är alla babyskydden i testet certifierade i enlighet med E-godkännandet eller enligt den nyare i-Sizeförordningen. Skillnaden mot ett E-godkännande är att i-Sizetesterna utförs med mer avancerade testdockor och även testar bilstolen vid sidokollisioner samt att vissa krav ställs på stolens storlek och hur den monteras i bilen.

Ett babyskydd kan vara godkänt antingen enligt ECE R44/04 eller enligt UN R129 (i-Size), och det måste ha något av dessa godkännande för att få användas i de länder som har antagit dessa reglementen. Att i-Size införts betyder inte att ECE R44/04 inte längre gäller. I och med att babyskyddens krocksäkerhet redan är godkänd är vårt test ett komplement för de parametrar som inte provas av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, eller dess motsvarigheter i Europa.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!